Пъпна, слабинна или диафрагмена херния

Пъпна, слабинна или диафрагмена херния Каква е разликата между пъпна, слабинан и диафрагмена херния?

Херниите в слабините (на снимката) съставляват една много голяма част от всички възможни хернии - повече от 60 на сто. Те се срещат основно при мъжете, въпреки че понякога от тях страдат и жени. Всички те са резултат от определени нарушения в развитието на слабинната област при детето, както и от анатомичните особености.

Ивичната слабинна херния се намира под кожата, често стигаща едва ли не до половите органи. Съществува и права слабинна херния, която често изпъква от двете страни на слабинните ямки. В херниевата торбичка могат да попаднат тънкото черво, коремната гънка и по-рядко другите черва, апендиксът, пикочният мехур, а понякога дори и вът-
решни женски орган .

Човек сам може да определи какъв вид херния е получил по това къде има подутина или тежест, или напрежение. Няколко дни след това се появява подуване в слабините, което в легнало положение изчезва.

При пъпна херния вътрешните органи изпъкват навън през дупчица в областта на пъпа, наречена пъпен пръстен. Това е вродено слабо място на коремната стена, което се разтяга още по-силно по различни причини, помагащи за повишаването на вътрекорем-ното налягане. Това може да са запек, бременност, както и затлъстяване. От пъпни хернии по-често страдат жените и те се появяват най-вече по време на бременност или раждане. Обикновено изпъкналостта изчезва в легнало положение, но с времето хернията се увеличава и невина-ги изчезва от само себе си.

При диафрагмена херния за врата най-често служи входът на хранопровода в коремната кухина. Именно на това място при ембриона е съществувала връзка между гръдния кош и коремната кухина. При този вид херния в херниевата торбичка обикновено попада само стомахът. Понякога това може да се случи и при рефлукс. Знаем какво е рефлуксът - връщане на част от съдържимото от стомаха в хранопровода. Оттам идват и киселините.

Диафрагмената херния може да бъде следствие и от травма, но във всички случаи тя възниква винаги от лявата страна, тъй като отдясно диафрагмата е защитена от черния дроб.
    << върни се назад Автор: Редактор     12 ноември 2007   11:29

lekar.bg препоръчва:


lekar.bg препоръчва: