Колко опасна е подаграта?

Отново за «капана за лакомници»

Колко опасна е подаграта? Наистина ли е толкова опасна болестта подагра? Аз не съм болен, но брат ми страда от това заболяване и твърди, че болките са непоносими. Той цял живот е спортувал, работи като строител и аз съм си мислел, че спортът и чистият въздух са бариера за много болести. Сега искам да знам каква е опасността и аз да се разболея?

Когато в кръвта на човек се образува прекалено много пикочна киселина, той се разболява от подагра. А нейната структура много си прилича с тази на кофеина и на теобромина, които са добри стимулатори за активността на мозъка.

Пристъпите от подагра обикновено възникват през нощта, а през деня затрудняват ходенето. Какво е обяснението: по това бреме съдържанието на кръвта се смесва с пурините и те започват б рзо да кристализират. възниква възпалителен процес. По начало пристъпите от подагра продължа6ат не повече от една седмица. И в това е най-голямото коварство на болестта. Опитните лекари знаят, че лечението на подаграта е един труден, а понякога и невъзможен процес. Когато след приемането на медикаменти и съответната диета настъпи облекчението, болният се отпуска, губи бдителността си, пак сяда зад примамливата маса, отрупана с ядене и пиене. По този начин болният продължа6а с опасното за живота му чревоугодничество.

Ако не се лекува, болният ще се превърне в инвалид
Мъчителните пристъпи всеки път стават по-чести и по-продължителни. Покрай болните стави на краката постепенно се възпаляват и ставите на ръцете и на лактите. Започват бавно, но сигурно да се деформират.

Хроничното повишаване на нивото на пикочната киселина в кръвта повишава кръвното налягане и нарушава функцията на бъбреците. Най-честият спътник на подаграта е бъбречно-каменната болест. За мъжете в разцвета на силите си такъв срив на здравето се превръща в истинска трагедия. Най-често болестта започва да се появява, когато мъжът е на 35 години. Това е времето, когато повечето от деловите мъже гонят кариера, създават семейство и отглеждат деца.

Какво се прави при такава ситуация?
Досега никой не се е излекувал напълно от подагра. Но с лекарства и диети може да се спре развитието на болестта, като се намалят до минимум мъчителните болезнени пристъпи.
Това, разбира се, трябва да стане, но при едно условие: колкото
се може по-бързо да се започне необходимото лечение. Съпротивителните сили на организма не са безгранични. Колкото по-рано страдащият от подагра човек се обърне към ревматолога, толкова по-добра ще бъде прогнозата за неговото лечение. Благодарение на лекарствата, които намаляват нивото на пикочната киселина в кръвта и помагат за нейното извеждане от организма, шансът на всеки болен да се върне към пълноценен живот е напълно реален.

Диетата преди всичко
всеки болен от подагра трябва да знае, че дори и най-правилното и навременно лечение няма да му донесе желания резултат без строга диета. Това значи категоричното отказване от алкохола, чая, кафето, сладкишите,острите подправки. Болният ще трябва да се откаже и от няколко вида зеленчуци: лапад, спанак, аспержи, брюкселско и цветно зеле, бобови. И, разбира се, от богатите на пурини тлъсти пържени меса, супи от месо и от риба.

Съпътстващите заболявания
Често покрай пуриновия обмен болните имат и други видове нарушен обмен на веществата в организма (въглехидратен, мастен и др.)
Изключително важно е в такъв момент да поддържат организма си в активна форма. всяко залежаване или заседяване е опасно.
Заболяването налага да се пият много повече течности, отколкото пият здравите хора - не по-малко от 3 литра на денонощие. желателно е това да са плодови и зеленчукови сокове и газирана минерална вода.

Едно десет годишно изследване сред пациенти, които се обръщат за помощ след появата на нетърпими болки в ставите на краката, показва, че сред болните се срещат много жизнерадостни и леко напълнели мъже. Тези, които обичат шумните компании, отрупаните с деликатеси и пикантни ястия маси и много питиета.

Преди човек да се разболее от подагра, едва ли се замисля над факта, че тази толкова вкусна и разнообразна храна съдържа т.нар. пурини - веществата, които в организма образуват пикочната киселина. Това всъщност е началото на подаграта.
    << върни се назад Автор: Редактор     27 септември 2007   11:00

lekar.bg препоръчва:


lekar.bg препоръчва: