Няма безобидна кашлица!

Може да е от сърцето

Няма безобидна кашлица! Вярно ли е, че зад безобидна на пръв поглед кашлица може да се крие много сериозно заболяване. Дали бихте могли да ми разкажете по-подробно за това?

Няма определение «безобидна» кашлица. Тя е продуктивна (с храчки) и непродуктивна. Кашлица, съпроводена с храчки, почти винаги е свързана със заболявания на дихателните пътища или на белите дробове - бронхит, пневмония, бронхиална астма.
Непродуктивната кашлица много често е следствие от нарушения (разстройство) в дихателните пътища (обикновено горните) - тра-хеити и ларингити. Но има много заболявания, които не са директно свързани с белите дробове и при които такава кашлица може да «досажда» постоянно.

Причините за такава кашлица са няколко. в половината случаи причина з заболяването не са бронхите, а горните дихателни пътища - глътката и носоглътката. Така се проявяват ринитът, синуитът, фарингитът. Храчките от носоглътката се стичат надолу, прокапват върху задната стена на глътката, което предизвиква дразнене на разположените там т.нар. рецептори на кашляне. в подобни случаи немного опитни лекари започват безуспешно да лекуват долните дихателни пътища и белите дробове. Но нито физиотерапията, нито обичайните инхалации тук не помагат. Трябва да се лекува болната носоглътка, която по никакъв начин не се проявява клинично.
Втората причина за продължителна кашлица е астмата (т. нар. кашлеична астма). Тя също трудно се разпознава, необходими са специални тестове. А в началото, освен когато болният кашля, астмата не се проявява.

На трето място е гастроезофагеалният рефлукс. Независимо от плашещото си сложно наименование, тази болест невидимо присъства у податливите на простудни заболявания хора във възрастта 30-40 години.
Същността на заболяването е в изхвърлянето на киселинен стомашен сок в хранопровода, особено в легнало положение, което предизвиква дразнене на неговите стени. Кашлицата понякога е вследствие единствено на това заболяване, а то може да се диагностицира с помощта на ендоскопия, рентген, или чрез измерване киселинността в хранопровода.
Причина за такава кашлица може да бъде също така приемът на някои препарати при хипертония. И може много да се борите с нея, но тя да не изчезва, докато приемате въпросните лекарства. Кашлица може да се появи и при заболяване на сърцето, когато поради слабото кръвообращение се застоява кръв в белодробните тъкани, което също предизвиква дразнене на кашличните рецептори. Сериозна причина за кашлица може да се окаже и тумор в средностението - пространството между сърцето и белите дробове, което притиска белите дробове.

КОГА СЕ ПОЯВЯВА КАШЛИЦАТА
Кашлица може да се появи и при външен отит -възпаление на слуховия проход. Тя се получава при дразнене на барабанната мембрана, например при силен звук или по време на преглед при оториноларинголог.
Повечето препарати за кашлица, например ментоловите, са само симптоматични. Те не лекуват самата болест, а притъпяват действието на кашличните рецептори, Причината за кашлицата не се лекува нито с евкалиптово масло, нито с екстрат от живовлек. Тези и подобни на тях препарати могат да се приемат и при остри респираторни заболявания, когато болестта не е толкова сериозна и с нея може да се справи дори само имунитетът.

Най-добре ползвайте хомеопатични препарати и билки. Само трябва да знаете, че принципът на действие при хомеопатията е да се обостри възпалението с цел да се активизира имунитетът. Затова не се плашете, ако в първите часове след приема на хомеопатични лекарства температурата леко се повиши. Това само ще покаже, че сте избрали правилното лекарство.

При продължителна кашлица, причината за която не е изяснена, едни лекари предписват хомеопатични средства и билки, а други изписват антибиотици. От антибиотиците е по-добре да се откажете, дори при явни инфекциозни заболявания и отделяне на гнойни храчки. Антибиотиците не действат на вируса, те само вредят на имунитета, унищожавайки микрофлората. По такъв начин те даже косвено помагат на вируса. Като следствие в червата се образува патогенна микрофлора и получената от това дисбактериоза се лекува месеци наред. За профилактика и самолечение в никакъв случай не прибягвайте до антибиотици.

При обичайна простудна кашлица е добре да се лекувате със стари, изпитани методи - синапена лапа и вендузи, но само при условие, че температурата е нормална. При по-висока от 37 градуса температура тези процедури са противопоказни, особено вендузите. Те могат да увеличат огнището на възпаление, провокирайки пневмония.

Основното, което не трябва да забравяте, е, че кашлицата е симптом, а не болест и е безсмислено да се лекува като такава. Ако не преминава в течение на три месеца, трябва вече да се обърнете към лекар-специалист по уши, нос и гърло.

Няма безобидна кашлица!
Тя може да се появи дори при заболяване на сърцето, когато поради слабото кръвообращение се застоява кръв в белодробните тъкани.
    << върни се назад Автор: Редактор     25 септември 2007   13:36

lekar.bg препоръчва:


lekar.bg препоръчва: