Орехова аптека

Лечебни рецепти с орехи

Орехова аптека Всички части на ореха се използват В медицината - ядките, листата, околоплодникът, даже и сокът, който изтича от зеленото дърво. Всички тези части притежават фитонцидни свойства, които са пагубни за вредните бактерии. Летливите съединения на фитонцидите на пресните листа и неузрелия околоплодник задържат ръста на стафилококите, всевъзможните гъбички, а така също тифусните, дизентерийните и туберкулозните бацили. Освен това благодарение на своите фитонцидни свойства орехите прогонват вредните насекоми. Там, където те растат, няма мухи.

КРАТКА МЕДИЦИНСКА СПРАВКА
Сокът и водният екстракт от зелените листа, от кожата и от преградките в ядката на ореха се препоръчват за лечение на гнойни гъбични заболявания на кожата и за трихомонаден колпит Компресите и впръскванията от екстракта, приготвен от листата на ореха, намаляват възпалителния процес при заболявания на лимфните възли, на средното ухо и на слизестата обвивка на устата.

А чаят от орехови листа (50 грама листа на един литър вода) се пие при различни кожни заболявания, при глисти, при заболявания на стомашно-чревния тракт. Листата са полезни и при нарушение на обмяната на веществата, както и при атеросклероза на кръвоносните съдове. Те се използват за общо укрепване на организма, тъй като съдържат много витамин С. Благодарение на дъбилните вещества орехите лекуват възпаления на стомашно-чревния тракт.

ЗРЕЛИТЕ ОРЕХИ...
Зрелите орехи са много полезни при желязо-дефицитна анемия, тъй като в ядките се съдържат желязо, мед, кобалт, цинк и витамин В6, които участват в процеса на образуване на кръвните телца. Орехи се препоръчват при захарен диабет, тъй като съдържат манган и цинк, които имат захароснижаващо действие. Освен това те са бедни на въглехидрати и богати на различни вещества, способни да предотвратяват затлъстяване на черния дроб. Благодарение на високото си съдържание на витамини от групата В, на соли на калция и на фосфор, ядките на ореха оказват благоприятно въздействие на развитието на децата, на тяхното израстване. Богати са и на витамин Е и на други биологично активни вещества. Затова се препоръчват и на бременни жени.

И ЗЕЛЕНИТЕ ОРЕХИ
Те също са много полезни. От тях се получава концентрат във вид на тъмнокафява течност със стипчив вкус и особен аромат. В тях има витамин С, тиамин, органични киселини, желязо, фосфор и много други полезни вещества. Този концентрат помага при лечение на хронични разстройства на храносмилането, подобрява обмяната на веществата и оказва общоукрепващо действие. От ситно нарязани сурови плодове от орех се приготвя и спиртна настойка. За тази цел зелените орехчета се заливат със спирт и се оставят за две седмици в бутилка на слънце. Черната миризлива настойка се разлива в бутилки, а останалите орехчета се засипват със захар, смесват се добре и се оставят да престоят един месец, вследствие на което се получава ликьор. И настойката, и ликьорът помагат при болести на стомаха и на червата.

Невъзможно е да се посочат всички заболявания, на които помага това дърво на живота. То I ни спасява не само през есента, когато узряват I плодовете. Лекарства могат да се приготвят даже и от неузрели орехи.

ПРЕГРАДКИТЕ НА ПЛОДА СА ИЗТОЧНИК НА ЙОД
Много лесно се отделят преградките 6 ядката заедно с черупките. А това е идеален източник на йод. От тях може да се приготви лечебна отвара, която съдържа силни бактерицидни свойства, съдържа йод и дъбилни Вещества. Отварата укрепва и щитовидната жлеза, а след излекуването й човек се успокоява, става по-малко раздразнителен, изпотяването изчезва и човек не се разплаква без всякакъв повод. Освен това укрепва съня, нормализира се обмяната на веществата, дори се стопяват излишните килограми. Преградките в ядката на орехите помагат за лечението на много заболявания.

ЯДКИТЕ СРЕЩУ РАКА И НЕ САМО...
В последно време голяма популярност в народната медицина е добила настойката от зелени орехи и газ. По принцип тази смес е известна отдавна, откакто хората използват газ. Газта има свойството дълбоко да прониква във всички тъкани на организма, затова тази настойка помага на хората и при ставни, и при много други заболявания. Много важно в случая е газта да бъде дестилирана при температура 100-160 градуса.
Сега ви предлагаме рецепта, която се използва при тумори с различни локализации, даже с метастази.

УНИКАЛНА РЕЦЕПТА

Млечно-узрели орехи се разрязват на парчета и се напълват в стъклен буркан догоре, след което се заливат с дестилирана газ. Бурканът се поставя на тъмно място за 21 дни и плътно се затваря с похлупак. След това сместа се прецежда с марля, слага се в бутилка и се оставя пак на тъмно място. Така лекарството е готово за употреба.
Не всеки човек понася газта, затова отначало е най-добре да се направи пробен курс - 5-6 капки сутрин и вечер преди ядене. Добавяйте всекидневно по една капка, докато станат 15 през първата седмица. През втората, третата и четвъртата седмица - също по 15 капки. След това дозата постепенно се намалява с по една капка на ден, докато стигне до 5 капки.

Лечението продължава един месец, след това се прави почивка. При необходимост курсът се повтаря.

РЕЦЕПТИ, ИЗПИТАНИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ

ЛЕЧНИЕ НА КОЛИТ
Приема се настойка от преградките на орехите. За целта сложете в една пластмасова кутийка три супени лъжички преградки от ядките на орехите и ги залейте с водка така, че да бъдат покрити. Оставете ги така една седмица. Приемайте от настойката по 10 капки 3-4 пъти на ден, като ги разтваряте в една супена лъжичка вода. Курсът на лечение е 1-2 месеца.

ЗА НАМАЛЯВАНЕ НИВОТО НА ЗАХАР В КРЪВТА ПРИ ДИАБЕТ
Приготвя се настойка от листата на орехите. Чаша ситно нарязани зелени листа се заливат с три чаши гореща вода и се оставят в закрит стъклен или емайлиран съд за половин час. След това течността се кипва и отново се оставя, но поне за шест часа. Приемайте по половин чаша 30-40 минути след ядене.

ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА АРТРИТ
Отвара от зелената кора на орехите се приема външно. Две супени лъжици от кората на зелени орехи се залива с една чаша гореща вода и се оставя за 20 минути, след което се намазват болните стави.


    << върни се назад Автор: Редактор     23 септември 2007   14:07

lekar.bg препоръчва:


lekar.bg препоръчва: