Газове, киселина, болки в стомаха

Газове, киселина, болки в стомаха Съвременният начин на живот е свързан с редица нездравословни хранителни навици: нередовно хранене, хранене набързо, пиене на прекалено много газирани напитки, консумация на много въглехидратни храни, прекаляване с кафе и кока-кола още от детска възраст и др.
Нездравословният начин на хранене в комбинация или не с хранителна алергия, дефицит на определени храносмилателни ензими, вирусни или бактериални стомашно-чревни инфекции, наличие на чревна дисбактериоза или на паразитоза, непрекъснати или често повтарящи се стресови състояния и др. води до редица нарушения в дейността на сто-машно-чревната система. От своя страна тези нарушения предизвикват лошо и непълноценно смилане на храната с последващо намалено усвояване на редица хранителни ве ества. Това оказва неблагоприятно въздействие върху работата на всички органи и системи в човешкия организъм.
Към най-честите оплаквания, свързани с нарушена дейност на храносмилателната система, спадат: чувството за тежест в горната част на корема, повишеното образуване на газове, гаденето, киселините, оригването и др.

За да облекчим тези оплаквания, ние често прибягваме до използването на редица лекарства като храносмилателни ензими, антиацидни медикаменти /медикаменти за неутрализиране на повишената киселинност), болкоуспокояващи лекарства, лекарства, абсорбиращи газовете или намаляващи тяхното образуване, и др. Въпреки че в повечето случаи тези лекарства са ефективни, фактът, че те съдържат изкуствени химични субстанции, нерядко ги прави токсични за човешкия организъм или става причина за поява на редица странични действия. Освен това ефектът на тези медикаменти е бързопреходен. Поради тази причина медицинските специалисти обръщат все по-голямо внимание на хомеопатичните лекарства, които в повечето случаи са не по-малко ефективни от изкуствените химични субстанции, но имат и голямото предимство, че са безвредни и стимулират организма сам да се справи с възникналия в него проблем. Това позволява продължителната им употреба без рискове за здравето.

Най-често използваните лекарства за повлияване на киселините, на повишеното образуване на газове и на чувството за тежест в епигастриума са:
- «Антимониум крудум» в разреждане 9 СН, 2-3 пъти дневно по 5 гранули, е препоръчителен в случаите, когато става въпрос за чувство на тежест и пълнота в горната част на корема и чести оригвания с вкуса на консумираните храни, като тези прояви са най-често последица от преяждане. «Антимониум крудум» е особено подходящ за приложение при лакоми деца с наднормено тегло и с език, покрит с дебел белезникав налеп.

- «Карбо вегетабилис» в разреждане 5 или 9 СН, по 5 гранули 2-3 пъти дневно и при нужда, се прилага, когато са налице подуване на корема от газове, особено над пъпа, и чести оригвания, които водят до намаляване на стомашния дискомфорт.

- «Нукс вомика» в разреждане 9 или 15 СН, 2-4 пъти дневно по 5 гранули, също е подходящ за приложение в случаите, когато са налице повишено образуване на газове в горната част на корема и чувство за тежест, но за разлика от «Карбо вегетабилис», «Нукс вомика» се предпочита, когато тези прояви са съпроводени от гадене и евентуално повръщане, което води до облекчаване на гаденето, а също и от склонност към запек с неефикасни позиви за изхождане по голяма нужда. На този медикамент много добре реагират деца с обложен в задната си част език, при които се наблюдава сънливост след нахранване, подобряваща се от кратка дрямка. Тези деца често преяждат, зиморничави са и имат избухлив характер.

- «Аса фетида» в разреждане 5 или 9 СН, 2-3 пъти дневно и при нужда, е подходящ за приложение, когато подуването в горната част на корема и оригването се съпровождат нерядко от чувство за спазъм по хода на хранопровода, затрудняващ преглъщането. Тези оплаквания често се съпровождат от една прекалена лабилност в характера и склонност към спазми с локализация предимно в областта на храносмилателната система.

- «Ликоподиум» в разреждане 9 или 15 СН, 1-2 пъти дневно, е препоръчителен в случаите, когато е налице повишено образуване на газове под пъпа, което се наблюдава почти веднага след нахранване и нерядко се съпровожда от киселини и чувство за парене по протежение на хранопровода. Често са налице безапетитие или силен глад, който обаче се утолява още след първите няколко хапки, след което също както при «Нукс вомика» се появява сънливост, но дрямката не води до настъпване на подобрение. Много добре реагират на този медикамент деца с кожни проблеми и със склонност към образуване на песъчинки и камъни в бъбреците, а също и със запек.

- «Хина рубра» в разреждане 9 СН, 2-3 пъти дневно по 5 гранули, лекарите-хомеопати използват в случаите, когато е налице дифузно подуване на целия корем с къркорене, а евентуално и с коремни болки, които не се облекчават при оригване или изпускане на газове от червата. Често това състояние се провокира след консумация на мляко, плодове и кисели ястия.

- «Нукс мосхата» в разреждане 9 СН, 2-3 пъти дневно по 5 гранули, е препоръчителен за лечение на състояния с увеличено образуване на газове в стомашно-чревната система, придружено от хълцане и изразена сухота на лигавиците в областта на устните и устната кухина. На това лекарство много добре реагират деца, при които е налице голяма сънливост.

- «Робина псевдоакация» в разреждане 5 или 9 СН, 2-3 пъти дневно и при нужда, повлиява добре оплакванията от тежест в горната част на корема, придружена от киселини и чувство за парене зад гръдната кост.

- «Ирис верзиколор» в разреждане 9 СН, 2-3 пъти дневно по 5 гранули, също е препоръчителен за лечение на свръхкиселинност, като чувството за парене е локализирано не само в областта на хранопровода и стомаха, но и в областта на ануса.

- «Хелидониум маюс» в разреждане 5 или 9 СН, 2-3 пъти дневно по 5 гранули, стимулира образуването и отделянето на жлъчни сокове с последващо премахване на оплакванията от чувство за тежест и болка в чернодробната област, разпространяващо се към дясната лопатка и съпроводено от гадене, горчив вкус в устата и запек с обезцветени изпражнения.

Лекарите-хомеопати разполагат с подходящи лекарства за лечение и на стомашно-чревни пробеми, предизвикани или влияещи се от нервно-емоционални смущения. Към тях освен някои от гореизброените медикаменти спадат «Сепия», «Пулсатила», «Игнация», «Аргентум нитрикум », «Натриум сулфурикум» и други.
    << върни се назад Автор: Редактор     15 септември 2007   23:54

lekar.bg препоръчва:


lekar.bg препоръчва: