Разстройство

Разстройство За разстройство говорим, когато са налице увеличена честота на изхожданията и промяна в консистенцията на изпражненията. Неколкократното - изхождане на нормални по консистенция изпражнения не представлява диария. Тя сама по себе заболяване, а симптом, който налага да бъде рита причината, за да бъде лечението възможно най-адекватно.

Много заболявания могат да протичат с диария някои от тях са доста сериозни. Това налага при поява на стомашно-чревно разстройство да не се предприема самолечение, а да се потърси консултация с лекар. Особено голямо внимание изискват диариите, когато в изпражненията са налице примеси на слуз, кръв или гной.
Най-общо стомашно-чревните разстройства биват:
1. Остри. Към тях спадат:
- Токсоинфекциознит хранителни отравяния. В тези случаи причините за появата на диария са болестотворни микроорганизми или произвеждани от тях токсични вещества.
- Сезонни стомашно-чревни разстройства. През топлите месеци от годината е налице повишена честота на оплакванията от болки в корема, повръщане и разстройство. Повишеното изпотяване, дължащо се на високите температури, води до компенсаторно намалено образуване на стомашен сок, който представлява сериозна бариера за проникналите в стомаха болестотворни микроорганизми. Намаленото му количество води до безпроблемно проникване на тези микроорганизми в чревната система и до поява на разстройство. Причина за него могат да бъдат и нитратите, а също и други химически вещества, които попадат в наднормени количества в стомашно-чревната система при консумация на плодове и зеленчуци.
- Инфекциозни болести. Става въпрос за заболявания като хепатит, пиелонефрит, грип и други, при които диарията може да бъде един от симптомите на съответното заболяване.
- Прорязване на млечни, а по-късно - и на постоянни зъби.
- Приемане на медикаменти като антибиотици слабителни и др.
- Психогенни причини.
- Лошо храносмилане, прехранване или непоносимост към определени храни.

2. Хронични. Към най-честите причини за хронична диария спадат:
-Ензимни или имунологични промени, засягащи стомашно-чревната система.
- Прекаляване с разхлабващи медикаменти.
- Паразитни заболявания.
- Синдром на т. нар. раздразнено дебело черво. В този случай диарията нерядко се редува със запек, а съответните изследвания не показват каквито и да било болестни промени, засягащи чревната система.

Децата, особено по-малките, трудно понасят обезводняването, дължащо се на диарията и на евентуално повръщане, което често я съпровожда. Това веднага се отразява на общото им състояние - те стават вяли, отпуснати и тревожни. Ето защо трябва да се вземат незабавни мерки за изясняване причините за разстройството и за неговото адекватно лечение. Според преценката на лекаря то може да се състои в назначаването на съответни медикаменти и на т. нар. водна пауза с продължителност поне 6 часа или само в спазването на подходяща диета (най-полезни при разстройство са минералната вода, която попълва не само водните, но и солевите загуби на организма, а също и супата от картофи и моркови, бананите, печените ябълки, оризът и оризовата отвара, отварата от плодове на дрян, шипка и трънка и др.).
Във всички случаи на разстройство разполагаме с богат набор от хомеопатични медикаменти, които могат да стимулират организма самостоятелно или в комбинация с нехомеопатични лекарства, за да се справи по-бързо и по-ефикасно с възникналия проблем:

- «Хина рубра» 9 СН. Ако разстройството е изтощително и неболезнено и е свързано с отделяне на зловонни газове и с дифузно подуване на корема от газове, препоръчително е да се смучат по 5 гранули «Хина рубра» след всяко диарично изхождане.
- «Подофилум» 9 СН. Индикация за използване на този медикамент е воднистата, изтощителна диария, съпътствана от газове и еластична болка. Чести причини за такава диария са хранителна интоксикация, прекалена консумация на пресни плодове или никене на зъби (при кърмачета). Начин на употреба - по 5 гранули след всяко диарично изхождане.
- Когато диарията е пареща и зловонна и е причинена от отравяне с месо, миди или развалени консерви, най-подходящ за използване е «Арсеникум албум» 9 СН - по 5 гранули след всяко диарично изхождане,
- «Вератум албум» 9 СН. За този хомеопатичен медикамент трябва да се мисли, когато диарията е много обилна pi води до бързо обезводняване на организма и когато са налице еластични болки в корема, студено изпотяване, пребледняване и склонност към колапс. Начин на приложение - както при предишните медикаменти.

- « Антимониум крудум» 9 СН е най-подходящ за приемане, когато разстройството се дължи на преяждане с кисели ястия и когато то се придружава от гадене, повръщане и образуване на белезникав налеп по езика.

- Ако разстройството се дължи на прекаляване със сладки храни или сладолед, трябва да се мисли за «Пулсатила». Степен на разреждане и начин на приложение - като при предишните лекарстава.

- «Ипека» 9 СН е много добър хомеопатичен медикамент за лечение на болезнена диария с пенести зелени изпражнения, която се придружава от гадене, повръщане и повишено отделяне на слюнка. Начин на приложение - като при предишните лекарства.

- «Алое» 9 СН се препоръчва при слузеста струйна диария, появяваща се всеки път след приемане на храни или течности и придружена от обилно отделяне на газове и от куркане на червата. Често е налице слабост на аналния сфинктер, водеща до неволно изпускане на изпражнения.

-«Баптисиа тинкториа» 9 СН се препоръчва при т. нар. чревен грип, т. е. когато диаричните изпражнения се съпровождат от главоболие и болки в мускулите и очите. Начин на приложение - като при предишните медикаменти.

- «Колоцинтис». Самостоятелно или в комбинация с някои от гореизброените медикаменти «Колоцинтис» се препоръчва във всички случаи, когато разстройството е придружено от силни коликообразни болки, облекчаващи се при превиване на две или при силно притискане на болезнената зона. При много силни болкови кризи е препоръчително да се приемат по 5 гранули 9 или 15 СН «Колоцинтис» на всеки 15 минути, като приемите се разреждат с настъпване на подобрение.
- «Дулкамара». Това хомеопатично лекарство е най-подходящо за приложение при диария, настъпила в следствие на захлаждане на времето, придружено от повишаване на влажността на въздуха. В тези случаи е препоръчително след всяко диарично изхождане да се приемат по 5 гранули от медикамента в разреждане 5 или 9 СН.

    << върни се назад Автор: Редактор     15 септември 2007   07:52

lekar.bg препоръчва:


lekar.bg препоръчва: