Лечение на екземи

Лечение на екземи Екземата е най-често срещаното кожно заболяване. Нейното име произлиза от гръцката дума «екзео»- кипвам навън. Най-общо тя представлява не-заразно възпаление на кожата, изразяващо се в оток, зачервяване и образуване на пъпчици и/или мехурчета на някакъв етап от неговото развитие. Обикновено е налице и силен сърбеж.

За улеснение специалистите разграничават няколко основни вида екземи:
- Конституционални или атопични екземи. Характерно за тях е, че те засягат деца с фамилна обремененост (при над 70% от страдащите от екзема техните родители и/или баби и дядовци също страдат от екзема, псориазис или други наследствено обусловени заболявания като сенна хрема, бронхиална астма, мигрена, язва на дванадесетопръстника и др.). Често фамилната обр мененост се съчетава с лична обремененост, което означава, че хората с екзема, респективно децата, са страдали, страдат или впоследствие ще се разболеят от сенна хрема, бронхиална астма, уртикария, псориазис или други наследствено обусловени болести. Интересно е да се отбележи, че хората с атопична екзема боледуват по-често от вирусни, бактериални или гъбичкови инфекции. Това се дължи на факта, че при тях се наблюдават намален клетъчен имунитет, намалено произво ство на определен тип антитела (имуноглобулини А) и функционални аномалии, засягащи, клетки, които са отговорни за имунната защита. От друга страна налице е тенденция за свръхпродукция на антитела от тип Е, които заемат важно място в алергичните реакции.

- Придобити или контактни екземи. Те са по-чести при по-големите деца и при възрастните хора и се дължат на реакция на кожната свръхчувствителност към определени вещества, наречени алергизиращи вещества. Най-често такива могат да се окажат козметични и перилни препарати, метали (особено никелови бижута), медикаменти, химикали и др.

- Други видове екземи.
По принцип независимо от вида си всяка екзема преминава през няколко стадия на развитие и за всеки стадий могат да бъдат подбрани подходящи хомеопатични лекарства.
Важно е да се знае, че честото и безразборно мазане на кожата, особено при по-малките деца, с кортикостероидни препарати никак не е безвредно. Освен това то дава временен ефект, който с течение на времето става все по-краткотраен.
Хомеопатични лекарства за началния стадий, характеризиращ се със зачервяване на кожата и образуване на оток - образуване на еритемно-оточни плаки.

- «Беладона» в разреждане 9 СН, 2-4 пъти дневно по 5 гранули, се препоръчва, когато е налице локализирано зачервяване и уплътняване на кожата, като зачервеният участък е блестящ и има вид на лакиран. Това се придружава от силна болка и чувство за изгаряща топлина. Налице е и сърбеж, намаляващ от затопляне.

- «Алис мелифика» в разреждане 15 СН, 2-4 пъти дневно по 5 гранули, намира приложение в случаите, когато отокът се появява внезапно и се разпространява бързо по кожата и подлежащата съединителна тъкан. Вследствие на това кожата придобива вид на портокалова кора. За разлика от «Беладона» зачервяването не е така ярко, а сърбежът, чувството за парене и отокът намаляват от налагане със студено.

- «Уртика уренс» в разреждане 9 СН, 2-4 пъти дневно, е медикамент, много близък по своите характеристики и показания за използване до «Апис мелифика», с тази разлика, че подобрение настъпва от топло, а студената вода и студените компреси засилват сърбежа и паренето в областта на еритемно-оточната плака.

Хомеопатични лекарства за втория стадий - образуване на мехурчета. В този стадий върху еритемно-оточните плаки се образуват мехурчета. Обикновено те са малки по размери, многобройни, повърхностно разположени и изпълнени с бистро, светло-жълтеникаво съдържимо. Те се пукат бързо и тогава екземата преминава в третия си стадий - стадия на подмокряне. По време на стадия на мехурчета ле-карите-хомеопати използват някои от следните медикаменти:

- «Рус токсикодендрон» в разреждане 9 или 15 СН, няколко пъти дневно по 5 гранули, е най-често използваното лекарство за лечение на кожни заболявания, характеризиращи се с образуване на мехурчета с воднисто, бистро светложълтеникаво съдържимо. Тези мехурчета обикновено са разположени върху зачервена и силно сърбяща кожа. Сърбежът кара болното дете непрекъснато да се чеше и постоянно да променя положението на тялото си.

- «Мезереум» в разреждане 9 или 15 СН 2-3 пъти дневно по 5 гранули, е близък до «Рус токсикодендрон» с тази разлика, че мехурчетата, които ще лекуваме с «Мезереум», са изпълнени с мътно, жълто-кафяво гнойно съдържимо. След пукването на тези мехурчета се образуват белезникави или кафеникави корички.

На практика нерядко при една екзема се наблюдават и двата вида мехурчета и в тези случаи «Рус токсикодендрон» и «Мезереум» се редуват по 5 гранули през 2-3 часа.

- «Боракс» в разреждане 9 СН, 2-3 пъти дневно по 5 гранули, намира приложение в лечението на кожни заболявания, респективно на екземи, с много ситни мехурчета, при които е налице тенденция към групиране и сливане в купчинки. Тези мехурчета, които най-често са непрозрачни, са обградени с червен пръстен и при тях е налице склонност към бързо преминаване в кожни язвички.

- «Петролеум» в разреждане 9 СН, 2-3 пъти дневно по 5 гранули, намира приложение за лечение на мехурчета с малки размери, парещи и сърбящи, при които също е налице тенденция за конфлуиране и сливане. При разкъсването им изтича бистро, воднисто съдържимо и на тяхно място се образуват жълтеникави корички. Най-често «Петролеум» намира приложение в лечението на екземи между пръстите, по тилната повърхност на ръцете, в окосмената част на главата, зад ушите и около устата.

- «Кротон тиглиум» в разреждане 9 или 15 СН, 2-3 пъти дневно, е препоръчителен за лечение на сливащи се болезнени и силно сърбящи мехурчета, при които подлежаща-
та кожа също е свръхчувствителна на болка. Това хюмеопатично лекарство е особено ефикасно в случаите, когато екземата е локализирана предимно в областта на гениталиите, на слепоочията, на клепачите и на окосмената част на тялото.

- «Кантарис» в разреждане 9 СН, 2-3 пъти дневно по 5 гранули, намира приложение в лечението на екзема с големи мехурчета, при които е налице тенденция към сливане и образуване на мехурчета.

Стадий на подмокряне и образуване на корички.
Както вече бе споменато, след пукване на мехурчетата кожната екзема преминава в стадия на подмокряне и образуване на корички. В този стадий е уместно да се използват следните хомеопатични лекарства:

- «Графитес» в разреждане 15 СН, 1-2 пъти дневно по 5 гранули, е препоръчителен за лечение на екзема с жълто-кафяви или задебелени светложълти корички, под които изтича гъста жълтеникава лепкава течност, наподобяваща пчелен мед. Налице е силен сърбеж, а разчесването води до засилване на подмокрянето. В повечето случаи това състояние се влошава нощем, от затопляне и при миене, а се подобрява от студено. Гореописаните кожни увреждания често се наблюдават зад ушите, по окосмената част на главата, в областта на устните, клепачите и сгъвките, в гениталната област, между бедрата, между пръстите на краката и ръцете и др.

- «Мезереум» в разреждане 9 или 15 СН е препоръчителен не само за лечение на мехурчета с мътно жълто-кафеникаво съдържимо, но и в следващия стадий на екземата -когато мехурчетата се пукат и на тяхно място се образуват белезникави или кафеникави корички. И тук е налице влошаване от топлина и от миене, както и от разчесване.

- «Петролеум» в разреждане 9 СН, 2 пъти дневно по 5 гранули. Показания за използване - виж по-горе.

- «Антимониум крудум» в разреждане 9 СН, 2 пъти дневно по 5 гранули, е подходящ за лечение на екзема, разположена по лицето, ъгълчетата на устата, очните цепки и краищата на ноздрите, която на определен етап от своето развитие води до образуване на дебели жълтеникави корички. И при този вид екзема, която често се развива при лакоми деца, се наблюдава сърбеж, който се влошава нощем и от топлина.

Стадий на оздравяване - това е крайният стадий на възстановяване на епидермиса след фаза на излющване на кожата. В този стадий лекарите-хомео-пати най-често прибягват до следните лекарства:

- «Арсеникум албум» в разреждане 9 или 15 СН, 2 пъти дневно по 5 гранули, се препоръчва за лечение на екзема или друг кожен проблем, при който е налице ситно, трицевидно лющене на кожата (люспичките наподобяват брашно). Кожата е бледа, студена, суха и набръчкана и наподобява пергамент. Налице са парене и сърбеж, влошаващи се през нощта (особено между 1 и 3 часа), от студено и от разчесване. Подобряване настъпва от налагане с топли компреси.

- «Арсеникум йодатум» в разреждане 9 или 15 СН, 2 пъти дневно по 5 гранули, е препоръчителен в случаите, когато лющенето е на по-едри бели люспи, разположени върху зачервена основа. И тук е налице сърбеж, който обаче се облекчава от студено.

- «Натриум сулфурикум» в разреждане 9 или 15 СН, 1-2 пъти дневно по 5 гранули, е препоръчителен за лечение на екзема, при която е налице лющене на едри, фини, жълтеникави, прозрачни корички. Подлежащата кожа е блестяща, нежна, суха и зачервена и по нея може да има напуквания, от които не изтича секрет
    << върни се назад Автор: Редактор     14 септември 2007   15:49

lekar.bg препоръчва:


lekar.bg препоръчва: