Коклюш

Коклюш Коклюшът е инфекциозно заболяване на дихателните пътища, причинено от специфичен вид бактерии. Друг вид бактерии, близки до тези на коклюша, причиняват заболяване от паракоклюш. То е подобно на коклюша, но протича по-леко и преминава по-бързо.
Коклюшът се предава от заразения човек на здравия по въздушно-капков път. Заразността за останалите е много висока още от момента на заразяването и продължава да бъде такива през първите 3-4 седмици от появата на кашлицата, след което постепенно намалява. Предадените от майката антитела осигуряват по-слаба защита на новородените по отношение на коклюша в сравнение с другите инфекции. Това е причина бебетата доста често да боледуват от това заболяване, въпреки че коклюшът е най-разпространен между 2 и 7-годишна възраст.

В огромното мнозинство от случаите коклюшът протича доброкачествено. Характерна за него е продължителната кашлица, която се явява на пристъпи, затруднява дишането на детето и нарушава съня му. Боледуването от коклюш е по-тежко при кърмачетата, при които има опасност от развитие на усложнения от страна на дихателната система.
Като всяко инфекциозно заболяване коклюшът протича през няколко фази:
- Инкубационен период. Това е периодът от настъпване на заразяването до появата на първите оплаквания. Обикновено неговата продължителност е около 1-3 седмици.

- Период на инвазия. Това е период, по време на който причинителите на коклюша активно се размножават и развиват в човешкия организъм. През този период, характеризиращ се със зачестяваща суха кашлица, водниста хрема и леко възпаление на конюнктивите, болните са особено заразни.

- Период на разгъната клинична картина. Най-типични за него са пристъпите на кашлица, по време на които гръдният кош заема положение на крайно издишване. Краят на пристъпа се характеризира с дълбоко и шумно поемане на въздух и с отхрачване на гъст, точещ се секрет, а нерядко и с повръщане. Всеки пристъп трае от половин до няколко минути. Общият им брой за едно денонощие е 20-40,а в по-тежките случаи - над 50. Интересно е да се изтъкне, че пристъпи на кашлица могат да бъдат провокирани от вълнение, от повишена нервност и от плач. В тези случаи успокояването на детето и смяната на обстановката се отразяват добре на заболяването.

- Период на затихване. Около месец след появата им пристъпите на кашлица постепенно започват да се разреждат и да намаляват по сила, като най-бавно отзвучава пристъпната нощна кашлица.

В началния период на заболяването можем да приложим някои от следните медикаменти:
- «Алиум цепа» в разреждане 9 или 15 СН, по 5 гранули на всеки 1-2 часа. За този медикамент мислим, когато е налице обилна, водниста, разраняваща ноздрите и горната устна хрема в комбинация с често кихане, суха еластична кашлица, влошаваща се в затоплено помещение, и евентуално недразнещо сълзене от очите.

- «Еуфразия официналис» в разреждане 5 или 9 СН, няколко пъти дневно по 5 гранули, е препоръчителен, когато се наблюдава обратният вариант на «Алиум цепа» - дразнещо сълзене от очите, които са силно зачервени, и недразнеща секреция от носа.

- Когато е налице силна суха еластична кашлица, засилваща се през нощта и придружаваща се от зачервяване на лицето, болки в гърлото, повишена температура и изпотяване, при нарушено общо състояние на детето, може да помогне неколкократното дневно приемане на по 5 гранули «Беладона» в разреждане 9 СН.

- «Карбо вегетабилис» в разреждане 9,а още по-добре 15 или 30 СН се препоръчва при суха кашлица без някакви особености. Нещо повече, установено е, че приемането на по 10 гранули през 3 последователни дни в период на епидемия от коклюш може да предотврати или спре развитието на болестта, ако тя вече е налице, или може да ускори появата на характерната за коклюша симптоматика, което да доведе до назначаване на подходящите за случая медикаменти.
В периода на характерната за коклюша симптоматика - пристъпите на кашлица, лекарите-хомеопати най-често прибягват до някои от следните хомеопатични медикаменти:

- «Ипека» в разреждане 9 СН, няколко пъти дневно по 5 гранули, е препоръчителен при наличие на суха еластична кашлица с внезапно начало, водеща до задушаване на детето и посиняване на лицето и предизвикваща нерядко гадене и повръщане. Влошаване на състоянието настъпва при движение и от студ.

- «Дрозера» в разреждане 9 или 15 СН, по 5 гранули при всеки пристъп на суха еластична, лаеща кашлица със свирещо вдишване и посиняване на лицето по време на пристъпа и с усещане за болезненост в областта на гръдния кош и корема, предизвикана от пренапрежение на дихателните мускули. Допълнително основание за изписване на този медикамент е влошаване на състоянието през нощта. В тези случаи от полза може да бъде профилактичното приемане на 5 гранули от медикамента половин-един час преди лягане за нощен сън.

- «Коралиум рубрум» в разреждане 5 или 9 СН. Препоръчително е от медикамента да се дават на детето по 5 гранули в случай на пристъп от внезапна силна еластична кашлица със задушаване и зачервяване на лицето, завършваща с повръщане на обилно количество слуз и със силна отпадналост. Налице е влошаване от студен въздух и стичане на жилави секрети по задната фарингеална стена.

- «Купрум металикум» в разреждане 5, 9 или 15 СН също е препоръчителен за лечение на суха, задушаваща спастична кашлица със зачервяване и дори с посиняване на лицето, която зачестява през нощта и се подобрява от изпиване на няколко глътки студена вода. За целта е препоръчително по 5 гранули от лекарството да се приемат при всеки пристъп на кашлица, а също и половин-един час преди лягане за нощен сън -с профилактична цел.

- «Кокус какти» в разреждане 9 СН, няколко пъти дневно по 5 гранули, може да помогне, когато е налице пристъпна кашлица с чувство за дразнене на ларинкса и с точещи се гъсти храчки, предимно късно вечер и сутрин след ставане от сън. Кашлицата зачестява и се влошава в топло помещение и се облекчава от студ или след изпиване на няколко глътки студена вода (подобно на «Купрум металикум»).

- «Мефитис путориус» в разреждане 5 или 9 СН е препоръчителен в случаите, когато еластичната суха кашлица се повтаря упорито на всеки 2 часа и затруднява дишането. В тези случаи е препоръчително на детето да се дават по 5 гранули на всеки 2 часа (според ритъма на кашлицата).

В периода на затихване на оплакванията също можем да използваме хомеопатични медикаменти, чиято цел е да скъсят още повече времето на боледуване и да спомогнат за по-бързото възстановяване на организма. За целта най-често се прибягва към:

- «Пулсатила» в разреждане 15 СН, 1-2 пъти дневно по 5 гранули. Това хомеопатично лекарство е подходящо, когато е налице суха кашлица през нощта, която се „кърти" през деня и това води до отхрачване на жълтеникави храчки. Допълнително основание за изписване на този медикамент е запушването на носа през нощта и появата на жълтеникава, недразнеща хрема през деня. Тези оплаквания се засилват от топлина и намаляват на свеж въздух.

- «Калиум бихромикум» в разреждане 9 СН е препоръчителен при наличие на силна дрезгава кашлица с отхрачване на жълти храчки и когато са налице гъсти, жълто-зелени секрети от носа, които водят до образуване на корички в ноздрите.
    << върни се назад Автор: Редактор     09 септември 2007   22:32

lekar.bg препоръчва:


lekar.bg препоръчва: