Конюнктивит

Конюнктивит Става въпрос за възпаление на конюнктивата -прозрачната тъкан, която покрива бялото на окото и вътрешната част на клепачите. Най-характерните оплаквания за това възпаление са болка и чувство за парене и сърбеж в областта на очите, съпроводени от силното им зачервяване и от отделяне на различни по вид и количество секрети. Конюнктивитите представляват около 30% от цялата очна патология при децата. Най-общо, в зависимост от причинителите и провокиращите фактори те могат да бъдат разделени на неинфекциозни и инфекциозни.

Сред неинфекциозните конюнктивити водещо място заемат алергичните. Най-чести са алергичните конюнктивити, дължащи се на алергия към полени (цветен прашец) и наблюдаващи се през пролетта и лятото - в периода на цъфтеж на рас енията. Алергични конюнктивити обаче може да има по вся-о време на годината - когато алергията се дължи а домашен прах, козметични препарати, парфюми, Домашни животни и др.

Причини за неинфекциозен конюнктивит, който не се дължи на алергия, могат да бъдат дразнещи вещества, каквито се съдържат в сапуните, парфюмите, цигарения дим и смога или какъвто е хлорът в басейна, например. Появата на неинфекциозен конюнктивит може да бъде провокирана и от силен вятър, сух въздух, слънчеви изгаряния при излагане под открито слънце без очила или с некачествени слънчеви очила, или при силно отразяване на слънчевите лъчи от снега или водната повърхност. Нерядко конюнктивит се наблюдава като следствие от безсъние и преумора на очите, особено когато светлината е слаба, а фиксирания обект - твърде близо.

Инфекциозните конюнктивити се причиняват основно от вируси и бактерии. Те са силно заразни и поради тази причина не са рядкост епидемиите от инфекциозни конюнктивити сред децата в детските градини и училищата, както и сред тези, които посещават недобре обработени обществени басейни.

Докато най-характерен за алергичните конюнктивити е сърбежът, то инфекциозните конюнктивити обикновено не протичат със сърбеж.

Според начина си на протичане конюнктивитите се делят на остри, подостри и хронични, а според вида на секретите от очите те най-често биват катарални и гнойни. За щастие лекарите-хомеопати разполагат с богат арсенал от хомеопатични лекарства за лечение на конюнктивитите.

В началото на конюнктивита, в стадия преди поява на секреция от окото, може да се започне приемането на всеки 1-2 часа на по 5 гранули от някой от следните медикаменти:
- «Аконитум» 9 СН. След рязко настиване като следствие от излагане на сух студ, когато в добавка към останалите болестни симптоми се развива и възпаление на конюнктивите, които са червени и блестящи. Силните изгарящи болки в очите се влошават от светлина и в топла стая.

- «Беладона» 9 СН. И тук настинката настъпва рязко и е налице силно зачервяване на конюнктивите. Индикации за използването на този медикамент са изгарящите болки, които често имат пулсиращ характер, придружават се от непоносимост към светлина и се влошават от студен въздух. Почти винаги се наблюдава и зачервяване на лицето в комбинация със сухота на лигавицата.

- «Апис мелифика» 9 СН. Ако конюнктивите са умерено зачервени, а клепачите са подпухнали и ако са налице сърбеж и парели болки, подобряващи се от студено, то най-подходящ за лечение е този медикамент.

- «Ферум фосфорикум» 9 СН. Ако началото на вирусната инфекция не е така брутално и ако повишаването на температурата не е така изразено, както е в случаите, подходящи за «Аконитум» или «Беладона», много често този медикамент заедно с другите инфекциозни симптоми повлиява и конюнктивита.

- «Фитолака» 9 СН. Ако клепачите са зачервени и оточни, ако конюнктивите също са силно зачервени и е налице усещане за парене, за сухота и за чуждо тяло в окото, то от полза би могло да бъде използването на този хомеопатичен медикамент по 5 гранули на всеки 2 часа.

- «Еуфразия» 5 СН. Това хомеопатично лекарство е най-подходящо в случаите, когато е налице обилна, бистра и силно дразнеща секреция от очите в съчетание с усещане, че те са напълнени с пясък. Влошаване на състоянието настъпва в топла стая, от вятър или от светлина. В тази случаи е препоръчително да се приемат по 5 гранули от медикамента на всеки половин-един час.

На практика често редуването на два или три от гореспоменатите медикаменти дава по-добри резултати, отколкото самостоятелното прилагане само на един от тях.

В стадия на нагнояване, когато секретите от очите придобиват жълтеникав цвят, бихме могли да изберем някое от следните хомеопатични лекарства в дозировка по 5 гранули 3-5 пъти дневно.
- «Меркуриус солубилис» 9СН. Този медикамент е подходящ за използване когато секретите от очите са жълто-зеленикави или силно дразнещи и когато е налие тндения към слепване на клепачите сутрин след събуждане. Болките и дразненето в очите се засилват от светлина и топлина, а също и през нощта. Допълнителен аргумент за избор на «Меркуриус солубилис» е влошаването на общото състояние на болния, характеризиращо се с повишена температура,нощно втрисане, обилно изпотяване, обложен език, повишено отделяне на слюнка и т.н.

- «Пулсатила» 9СН. Зачервяването на очите е умерено, тъй като жълтеникавите секрети от тях не са дразнещи. Тези секрети също предизвикват сутрешно слепване на клепачите, състояниет се подобрява от свеж въздух и се влошава в топла стая.

- «Аргентум нитрикум» 9 СН. И този медикамент е подходящ за използване когато е налице недразнещо жълтеникаво течение от очите, но характерни за него са пробождащите болки.

Алергичните конюнктивити често се съпровождат с кихане и воднисти, бистри секрети от носа или от чувството, че носът е запушен без да има каквито и да било секрети.

Алергичното възпаление на конюнктивите се повлиява многодобре от следните медикаменти:

- «Апис мелифика» 15 СН. Приемането на този медикамент в дозировка по 5 гранули през половин-един час ще доведе до намаляване на отока на клепачите и на чувството за болка и парене в очите. Аргумент за избор на «Апис мелифика» е подобряване на тези оплаквания от студени апликации и от студена вода.

- «Арсеникум албум» 9 СН. Индикациите за използване на това лекарство са много близки до тези на «Апис мелифика» с тази разлика, че «Арсеникум албум» е по-подхоящ за употреба, когато подобряването настъпва от топлина. В тези случаи е препоръчително приемането 3-5 пъти дневно на по 5 гранули от лекарството.

- «Еуфразия» 5 СН. Неколкократното дневно приемане на по 5 гранули от този медикамент ще доведе до бързо овладяване на непрекъснатото парещо течение от очите, водещо до силното им зачервяване. «Еуфразия» е още по-подходяща за употреба, ако обилните парещи секрети от очите се съпровождат и от носна секреция, която обаче няма парещ характер, и ако е налице и една изключителна чувствителност на очите към светлина.

- «Алиум цепа» 9 СН. Индикациите за употреба на това хомеопатично лекарство са противоположни на тези на «Еуфразия» -обилно недразнещо течение от очите в комбинация с пареща и разраняваща ноздрите секреция от носа. В тези случаи е препоръчително 3-4 пъти дневно да се приемат по 5 гранули от медикамента.

- «Нафталинум» 5 или 9 СН. До този медикамент ще прибегнем, ако дразнещи и парещи са секретите и от очите, и от носа. Препоръчителната дозировка е 3-5 пъти дневно по 5 гранули.
    << върни се назад Автор: Редактор     09 септември 2007   21:31

lekar.bg препоръчва:


lekar.bg препоръчва: