Трета сливица при детето

Трета сливица при детето Третата сливица се намира в областта на свода на носоглътката. Тя е добре развита при децата, като след навършване на 12-годишна възраст започва да намалява по размери. При възрастните третата сливица по правило е атрофирала.
Причините за прекалената хипертрофия на третата сливица могат да бъдат различни. Често бързото увеличаване на третата сливица се провокира от инфекциозни заболявания (грип и други вирусни инфекции, скарлатина, коклюш, дифтерия и др.), които предизвикват възпаление на носната лигавица и разрастване на лимфната тъкан на носоглътката. Неблагоприятните битови условия (студ, запрашен въздух и други) и нерационалното хранене също спадат към предразполагащите фактори за хипертрофия на третата сливица. В последно време все по голямо внимание се отделя на алергията като причина за прекомерно увеличаване на третата сливица.
Основните признаци за увеличена трета сливица са следните: периодично или постоянно нарушение на носовото дишане, обилна секреция от носа, която се стича към гърлото и кара детето да се дави и кашля, и други. Често се развива хроничен синузит.
Поради затрудненото дишане през носа децата с хипертрофирала трета сливица спят с отворена уста, а сънят е неспокоен и се съпровожда от хъркане и от пристъпи на задушаване.
В резултат на неспокойния сън на сутринта децата с увеличена трета сливица се чувстват вяли и апатични и нерядко се оплакват от главоболие. При особено уголемена трета сливица е възможно да им; и промяна в гласа на детето, който става прегракна; и по-глух.

Ако хипертрофиралата трета сливица запуши евстахиевите тръби, това може да стане причини за намаляване на слуха.
Като следствие от това, че носовото дишане npи детето е силно затруднено и устата му почти непрекъснато е отворена, се забелязва увисване на долната челюст. В по-тежките случаи затрудненото дишане през носа може да доведе до хроничен недостиг на кислород в детския организъм, а това може да се отрази неблагоприятно на растежа и развитието му.

Кърмачетата понасят по-трудно затрудненото носово дишане от по-големите деца. При тях се нарушава и храненето от майчината гърда, което може да стане причина за хронично недояждане. Много по-чести са и инфекциите на дихателните пътища и на белия дроб.
Радикалното лечение на хипертрофиралата трета сливица е оперативното, но в редица случаи операцията може да се избегне с помощта на правилно подбрани от лекаря- хомеопат хомеопатични лекарства. С тяхна помощ се постига разреждане на боледуванията от вирусни и бактериални инфекции и повишаване на противоалергичната защита, а това води до свиване на третата сливица до нормални размери, които не създават проблеми.

Ето и някои от най-често използваните хомеопатични лекарства за лечение на трета сливица: - «Калкареа фосфорика» в разреждане 9 или 15 СН, по 5 гранули дневно в продължение на месеци, би могъл да спомогне за прибиране на третата сливица при слаби деца с издължена конструкция, които боледуват често от инфекции на горните дихателни пътища, включително и със еластични прояви и увеличаване на лимфните възли, които бързо се уморяват както физически така и умствено и които са предразположени към чести главоболия, дължащи се на умствената преумора. Тези деца нерядко се оплакват от болки в подбедриците по хода на костта, причинени от бързо израстване.

- «Калкареа карбоника» в същото разреждане и по същия начин на приемане ще предпочетем, когато става въпрос за добре охранени деца с късо тяло и голяма глава които са бавни и спокойни и които също често страдат от инфекции на горните дихателни пътища, придружени от увеличаване на лимфните възли. Нерядко тези деца страдат от храносмилателни и кожни смущения.

- «Барита карбоника». Този хомеопатичен медикамент е най-подходящ в случаите, когато става въпрос за деца, които се развиват по-бавно от връстниците си. Обикновено те прохождат и проговарят по-късно и изостават в детската градина или училището. Пубертетът при тях също настъпва в по-късна възраст. Допълнително основание за използване на «Барита карбоника» е прекалената зиморничавост на детето и склонността му към чести инфекции на носоглътката с нагнояване и с увеличаване на лимфните възли и на третата сливица. При такива деца е препоръчително ежедневно да се приемат по 5 гранули от медикамента в разреждане 9 или 15 СН.

Освен тези три основни хомеопатични медикамента, използвани за лечение на трета сливица ^ предотвратяване на евентуални рецидиви от нея, съществуват още много други, които могат да бъдат правилно подбрани във всеки конкретен случаи единствено от лекар-хомеопат.
    << върни се назад Автор: Редактор     09 септември 2007   10:19

lekar.bg препоръчва:


lekar.bg препоръчва: