Болки в гърлото

Болки в гърлото Болките в гърлото са често оплакване при наличие на вирусна или бактериална инфекция. До възпаление обаче на гърлото, придружено от болки и прегракналост, могат да доведат продължителното говорене, пеене или викане. Раздразнение на гърлото може да има и при деца, които продължително време са пребивавали в задимена атмосфера. Най-доброто средство за повлияване на прегракналостта и на възпалението, дължащи се на претоварване, е почивката на гласните връзки. Когато се касае за инфекция, е много трудно да се установи дали става въпрос за възпаление от вирусен или бактериален произход.

В повечето случаи след 3 до 5 дни от началото на възпалението настъпва подобрение и не се налага употреба на антибиотици. Това означава, че в началото на една инфекция е възможно да се предприеме самолечение с хомеопатични медикаменти, билкови продукти, локални антисептици, имуностимулатори, витамини и други препарати, неизискващи лекарска рецепта. Много често фармацевтът в аптеката може да даде подходящи съвети за справяне с инфекцията и по този начин да спести време и грижи както на лекаря, така и на пациента.

Навременното и адекватно лечение на възпаленото гърло почти винаги води до бързо повлияване на оплакванията и до избягване на евентуални усложнения, свързани с инфекцията.

Най-често използваните хомеопатични медикаменти за лечение на възпалено гърло са следните:
- «Беладона» в разреждане 9 СН, няколко пъти дневно по 5 гранули, се използва за лечение на зачервено и болезнено гърло и увеличени сливиц (често с усещане за пулсиране), когато е налице повишена температура с изпотяване в комбинация със сухота на лигавицата.

- «Фитолака декандра» в разреждане 5 или 9 СН, по 5 гранули няколко пъти дневно, намира приложение в лечението на фарингит, характеризиращ се с чувство за сухота и силна болезненост, като болките се разпространяват към ушите. Сливиците и шийните лимфни възли са увеличени, небните дъги са тъмночервени, а нерядко е налице и чувство за схванатост на врата и/или за натъртеност по цялото тяло. Температурата може да има различни стойности. На практика нерядко «Фитолака» се редува с «Беладона» през интервали 1 до 3 часа с разреждане на приемите, когато настъпи подобрение.

- «Апис мелифика» в разреждане 15 СН, няколко пъти дневно по 5 гранули, е препоръчителен за лечение на фарингит с изразен оток на мекото небце и мъжеца и с розово-червена блестяща лигавица на гърлото. Температурата е повишена, но липсва жажда. Много характерна индикация за избор на този медикамент са парещите и боцкащи болки в гърлото, които се подобряват от пиене не на топли, а на студени течности.

-«Лахезис» е медикамент за лечение на пурпурночервено и дори ливидно гърло с локализация на възпалението от лявата страна или с развиващо се възпаление от ляво на дясно. Допълнителни основания за изписване на този медикамент са непоносимостта към носене на стегнати дрехи в областта на шията и към преглъщане на топли теч-НЯ и За целта е препоръчително няколко пъти дневно да се приемат по 5 гранули от медикамента в разреждане 9 СН.

- «Ликоподиум» в разреждане 9 СН, няколко пъти дневно по 5 гранули, е подходящ за използване в случаите, когато възпалителният процес се развива вдясно или започва вдясно и се разпространява вляво.

- «Меркуриус сулубилис» в разреждане 15 СН, няколко пъти дневно но 5 гранули, намира приложение в лечението на зачервено и болезнено гърло с разпространение на болките към ушите, с повишено образуване на слюнка, с образуване на дебел налеп по езика и с влошаване на общото състояние през нощта - студени тръпки, изпотяване, което не облекчава втрисането, повишаване на температурата и др. Това е едно много добро хомеопатично лекарство за лечение на фарингит с тенденция към нагнояване на сливиците и с увеличаване на шийните лимфни възли.

Винаги трябва да се има предвид обаче, че ако заболяването започне много остро, ако оплакванията са много силни и ако за 2-3 дни няма ефект от предприетите мерки, то задължително трябва да се потърси лекарска помощ. Това е особено наложилно, когато става въпрос за малки деца и за деца с понижен имунитет, със захарен диабет, с хронични заболявания на бъбречната и дихателната система и др.
    << върни се назад Автор: Редактор     08 септември 2007   22:30

lekar.bg препоръчва:


lekar.bg препоръчва: