Кашлица

Хомеопатия за деца

Кашлица Кашлицата представлява сложен рефлекс, дължащ се на дразнене на специфични кашлични рецептори, разположени в лигавицата на ларинкса, трахеобронхиалното дърво и плеврата. Дразнителите могат да бъдат механични (секрети, чужди тела, хранителни съставки, пушек и други), химични (изпарения и газове) и термични (студен или горещ въздух), кръвонапълването и отокът на лигавицата на дихателните пътища, дължащи се най-често на възпали-нит И пРоцеси' също могат да играят ролята на дразнели на кашличните рецептори.

Биологичната роля на кашлицата се изразява в отделяне от дихателните пътища на чуждите за тях материи. Тя винаги е признак на състояние, надхвърлящо очистващите възможности на ресничестия епител, покриващ дихателните пътища. Бронхиалнат секреция, която е от 10 до 100 мл за 24 часа и която се образува от слузните жлези и от чашковидните клетки на бронхиалната лигавица, е полезна за организма, тъй като образува предпазен слой върху дихателния епител. По този начин тя го предпазва от механично, химично и термично дразнене, а освен това бронхиалният секрет упражнява и противомикробна активност благодарение на съдържащите се в него лизозим и имуноглоболин А.

Водното съдържание на бронхиалния секрет е около 95%. В бронхиалния секрет се съдържат също така биополимери като мукопротеини и мукополизахариди. Количеството на последните нараства значително при инфекция на дихателните пътища, което сгъстява бронхиалния секрет и го прави по-жилав и по-труден за отхрачване. Това води до затрудняване на дишането и на кръвно-газовия обмен и създава реален риск от усложнения, включително и от пневмония. В тези случаи е удачно прилагането на вещества, които спомагат за втечняване на бронхиалните секрети и за по-лесното им елиминиране от дихателните пътища. Прилагането на такива средства е препоръчително и когато количеството на секретите в бронхите е недостатъчно. В тези случаи въпреки многократните пристъпи на кашлица секретите не могат да бъдат отделени.

Суха кашлица. При суха кашлица можем да мислим за няколко основни хомеопатични медикамента.

- «Аконитум напелус» в разреждане 9 СН, по 5 гранули няколко пъти дневно, е най-подходящ в случаите, когато сухата кашлица се появява след излагане на сух студ, когато тя е съпроводена от внезапно появяваща се и бързо достигаща до високи стойности температура, при липса на изпотяване и когато са налице силна възбуда, сърцебиене, зачервяване на кожата и жажда. Често тази картина се развива след полунощ и това е допълнително основание да мислим за този медикамент.

- «Беладона». И тук са налице зачервяване на лицето, възбуда, сърцебиене и висока температура, но на фона на периодични изпотявания температурата се понижава, за па се повиши отново до високи стойности след това. Става ясно, че това, което ни кара да предпочетем «Беладона» пред «Аконитум», са изпотяването и непостоянната температура.

- «Бриониа» в разреждане 9 СН, няколко пъти дневно по 5 гранули. Индикация за избор на това хомеопатично лекарство е сухата кашлица, влошаваща се и при най-минимално движение и съпроводена от силна жажда за студена вода. «Бриониа» е по-подходяща за лечение в случаите, когато съпътстващата кашлицата температура не достига такива високи стойности, както при «Аконитум» и «Беладона» и когато тя води до болки зад гръдната кост, по хода на междуребрията и в главата.

- «Ферум фосфорикум» в разреждане 9 СН е много близък по индикации до «Бриониа» и на практика двата медикамента често се редуват по 5 гранули през 2-3 часа, когато е налице суха, дразнеща кашлица и температура, която започва постепенно и рядко надхвърля 38,6-39 градуса. Много характерни индикации, които ни карат да мислим за «Ферум фосфорикум», са склонността към кървене от лигавиците (кървене от носа, кървави жилки в храчките и др.) и към развитие на отити (възпаление на ушите).

Ларингит със стридор- В тези случаи е налице на ларинкса, което се проявява с рязка пристъпна поява на суха, лаеща, дрезгава кат водеща до задух. Характерно за това състояние е че подобряване настъпва от всякакъв вид топлина - топъл компрес на врата, топла инхалация, топли и питки и др. Ларингит със стридор се наблюдава най-често при по-нервни деца и при такива с хипертрофия на третата сливица.

- «Спонгиа тоста» в разреждане 5 или 9 СН повлиява чудесно сухата дрезгава кашлица, която наподобява рязане с трион или кучешки лай. В тези случаи пристъпната кашлица нерядко води до кризи на задух и силна тревога. Налице е чувство за одрана или пареща лигавица на трахеята. В такива случаи по пет гранули от медикамента се дават при всеки пристъп на кашлица. Приемането на топли напитки води до изразено подобрение на състоянието.

- «Хепар сулфур» в разреждане 9 СН също се назначава в случаите, когато е налице дрезгава лаеща кашлица, особено след излагане на студ или течение. За «Хепар сулфур» мислим, когато тази кашлица е придружена от силни болки в гърлото и от промяна в настроението на детето, което става сприхаво и избухливо. Лекарството се назначава по 5 гранули според ритъма на пристъпите на кашлица.

- «Самбукус нигра» в разреждане 5 или 9 СН се препоръчва при настъпващ към полунощ внезапен задух със свистящо дишане, със запушен нос и кашлица с гъсти, трудно отделящи се храчки. Постепенно може да се стигне до посиняване на лицето. Както при «Спонгиа тоста» и «Хепар сулфур» и тук настъпва подобрение от топъл компрес или от пиене на топли течности. Начин на приложение - както при «Хепар сулфур».

Ларингити, предизвикващи кашлица. Макар че и в тези случаи има наличие на пристъпна кашлица, възпалението на ларинкса не е така силно, както при ларингитите със стридор, а съществува само леко дразнене в областта на ларинкса, пораждащо желание за прочистване на гласа и кашлица:

- „Кокус какти", по пет гранули в разреждане 5 СН по време на пристъп, а още по-добре - преди обичайния момент на пристъпа, е препоръчителен, когато чувството за дразнене в ларинкса предизвиква пристъпна кашлица с отхрачване на точеща се гъста слуз, особено към 23 часа и сутрин при събуждане. Успокояване на кашлицата настъпва от глътка студена вода или от чист въздух.

-«Купрум металикум» в разреждане 5 или 9 СН - по 5 гранули при пристъп, се препоръчва, когато е налице суха еластична кашлица, наподобяваща тази при коклюш, със задух и посиняване на лицето поради спазъма на ларинкса в момента на пристъпа. И тук успокоение настъпва от 2-3 глътки студена вода.
    << върни се назад Автор: Редактор     08 септември 2007   22:07

lekar.bg препоръчва:


lekar.bg препоръчва: