Хрема

Хомеопатия за деца

Хрема Хремата е резултат на възпаление на носната лигавица което в повечето случаи се предизвиква от вирусна агресия. Най-често срещаната група вируси, предизвикващи хрема, е групата на рино-вирусите. По въздушно-капков път болестотворните микроорганизми попадат в носоглътката, включително и в носната кухина, и започват да се размножават в лигавицата на носа. Това води до отделянето на вещества, които предизвикват локално възпаление и свързаните с него симптоми: оток на лигавицата с последващо запушване на носа, чувство за дразнене и сърбеж, отделяне на секрет и др. Тези оплаквания нерядко се допълват от главоболие, повишаване на температурата, което обикновено не е значително, отпадналост, безапетитие и др.

Появата на хрема се благоприятства т излагането на силен вятър или ниска температура, тъй като те водят до намаляване на защитните сили на носната лигавица, вследствие на което тя става по-уязвима спрямо болестотворните микроорганизми. Възпалението на носната лигавица, предизвикано от вируси, създава предпоставки за развитие на нов вид болестотворни микроорганизми - бактерии. Бактериалната инфекция е значително по-сериозна от вирусната и ако не бъде лекувана навременно и адекватно може да доведе до разпространяване на възпалението към синусите, ушите и долните дихателни пътища.

Всеизвестен у нас е анекдотът, че с лечение хремата минава за 7 дни, а без лечение - за една седмица. Този анекдот почива на факта, че засега класическата медицина не разполага с достатъчно ефикасни средства за така неприятното течение наноса - нещо, с което всеки се е сблъсквал многократно. Причина за това е, че вирусите не се влияят от съвременните медикаменти. Ето защо най-добре е при наличие на хрема да направим всичко възможно, за да увеличим собствените защитни сили, необходими за справяне с инфекцията.

Що се отнася до спрейовете и капките за нос, те имат две основни цели:
1. Свиване на прекалено разширените по време на възпалителния процес кръвоносни съдове до нормални размери и намаляване на количеството течност, излизащо извън тях.
2. Неутрализиране на възпалителното действие на някои вещества, освобождаващи се в резултат на инфекциозния процес, които предизвикват набъбване на носната лигавица и секреция от носа.
Широко разпространените капки за нос повлияват хремата, предизвиквайки свиване на кръвоносните съдове, а оттук и намалено преминаване на течност през тях с последваща секреция от носа. Капките обаче не отстраняват самата причина за хремата. С капките за нос не бива да се прекалява, тъй като много от тях притежават и странични ефекти. Те могат да повишат кръвното налягане, могат да предизвикат сънливост (това важи най-вече за антихистаминовите препарати), могат да доведат до загуба на обоняние, а могат и да предизвикат атрофия на носната лигавица и привикване, след което те вече са неефикасни.
При наличие на хрема, дължаща се на бактериални причинители, обикновено назначените от лекаря противомикробни лекарства, унищожавайки болестотворните микроорганизми, водят и до облекчаване на хремата, доколкото тя индиректно се причинява от точно тези микроорганизми.

При хрема освен предписаните от лекаря медикаменти от полза може да бъде и прилагането на редица методи и средства от физиотерапията и фитотерапията.

Много добро лечебно действие при вирусни заболявания, съпроводени от хрема (в този случай е налице обилна водниста секреция от носа) имат инхалациите със сода за хляб, лайка и пчелен мед. Те се правят по следния начин: в съд с кипнала и махната от котлона вода се прибавят 1 супена лъжица цвят от лайка, 1 чаена лъжичка сода за хляб и 1 чаена лъжичка мед. След това се диша дълбоко над водните пари в продължение на 10-15 минути. Добре е по време на инхалация на главата да се сложи кърпа, която да „насочва" парите към носа. Препоръчително е инхалации да се правят поне 2-3 пъти дневно. Два-три часа след инхалация не бива да се излиза навън, ако температурите са много ниски, тъй като дихателните пътища са по-изнежени.

При хрема привържениците на лечението с пчелни продукти препоръчват следното: в легнало положение по гръб с максимално отведена назад глава в ноздрите да се поставят парченца озахарен пчелен мед. Под въздействието на телесната температура медът се разтопява и започва да се стича към гърлото, упражнявайки по пътя си силно противовъзпалително и антисептично действие.

Трябва да се изтъкне, че много добро профилактично и лечебно действие по отношение на хремата има и смъркането на леко подсолена хладка вода. Препоръчително е смъркането на подсолена вода (така че тя да се стече към гърлото и да се изплюе) да се прави поне веднъж дневно, най-добре сутрин или при ставане от сън.

Що се отнася до хомеопатичните лекарства, лекарите, които ги прилагат в своята практика, са установили, че те не само облекчават състоянието болния, но за разлика от всички останали медикаменти имат способността да съкращават продължителността на хремата и да намаляват честотата свързаните с нея усложнения. Ето и някои от най-често използваните хомеопатични медикаменти за лечение на хремата.
При суха хрема:
- «Беладона»
в разреждане 5 или 9 СН, по 5 гранули няколко пъти дневно, се използва за лечение на т. нар. суха хрема, когато чувството за запушен нос, без наличие на секрети, е придружено от сухота на лигавиците, топло и зачервено лице и висока температура с изпотяване.

- «Стикта пулмоналия» в разреждане 5 или 9 СН, по 5 гранули няколко пъти дневно, е препоръчителна, когато чувството за сухота на носната лигавица е придружено от болезненост в основата на носа. Допълнителни индикации за използване на този хомеопатичен медикамент са честата суха кашлица и възможни болки в областта на фронталните синуси.

При влажна хрема с воднист, недразнещ секрет
е препоръчително няколко пъти дневно да се приемат по 5 гранули «Еуфразия офщиналис» в разреждане 5 или 9 СН. Към това лекарство може да се прибегне и в случаите, когато воднистата, недразнеща хрема е съпроводена от чувство за парене в очите и сълзене, водещи до зачервяване на конюнктивите и до възпаление и слепване на клепачите.

При влажна хрема с воднисти, разраняващи носната лигавица секрети, можем да мислим за няколко основни хомеопатични медикамента:
- «Алиум цепа» в разреждане 9 СН е може би най-често използваното хомеопатично лекарство за лечение на водниста, дразнеща носна секреция, придружена от често кихане и от недразнещо сълзене от очите. За целта е препоръчително няколко пъти дневно да се приемат по пет гранули «Алиум цепа».

- «Калиум йодатум» в разреждане 9 СН е препоръчителен, когато обилната, водниста, пареща секреция от носа е съпроводена от чувство за болка в неговата основа и от силното му подуване и зечервяване. И в този случай може да има залпови кихавици и сълзене от очите. Лечебна дозировка - няколко пъти дневно по пет гранули.

- «Нафталинум» в разреждане 5 или 9 СН е най-подходящото хомеопатично лекарство за лечение на водниста, дразнеща секреция от носа, съпроводена от дразнещо сълзене от очите, от многобройни кихания и от кашлица със еластичен характер. С лечебна цел е добре няколко пъти дневно да се приемат по 5 гранули.

- «Арсеникум албум» в разреждане 9 СН също се използва нерядко за лечение на водниста, бистра хрема, която разранява носната лигавица и която за разлика от «Алиум Цепа» се подобрява от топлина. Допълнително основание за неколкократното дневно приемане по пет гранули от това лекарство са силната отпадналост и тревожност на детето.

При влажна хрема с гъст гноен секрет можем да подберем някои от следните хомеопатични медикаменти:
- «Калиум бихромикум» в разреждане 9 или 15СН е най-подходящ, когато е налице гъста, лепкава жълто-зелена хрема със склонност към образуване на корички в ноздрите. В тези случаи е препоръчително няколко пъти дневно да се приемат по пет гранули от медикамента.

- «Хидрастис» в разреждане 9 или 15 СН е близък по характеристики до «Калиум бих-ромикум» с тази разлика, че при него няма склонност към образуване на корички, а е налице точеща се жълто-зелена хрема, като секретите често се забелязват извън ноздрите. Допълнително основание за изписване на този медикамент е и нарушението на общото състояние на детето, което при «Калиум бихромикум» е сравнително запазено.

- «Меркуриус солубилис» в разреждане 9 или 15 СН ще повлияе на гъста жълто-зелена хрема с неприятен мирис, която е съпроводена от повишено отделяне на слюнка, от надебеляване на езика и от образуване на дебел налеп върху него. Индикация за употреба на «Меркуриус солубилис» е нощното влошаване на състоянието на детето с поява на студени тръпки и изпотяване. С лечебна цел е препоръчително 3-4 пъти да се приемат по 5 гранули «Меркуриус солубилис».

- «Пирогениум» в разреждане 9 СН, 1-2 пъти дневно по 5 гранули, може да се използва винаги, когато има склонност към нагнояване на носните секрети.
-
Особени случаи:
- Когато хремата е довела до развитието на т. нар. тубарен катар - възпаление на евстахиевата тръба, достигнало до средното ухо и характеризиращо се с намаление на слуха и пукане в ушите при преглъщане или секнене, е препоръчително 3-4 пъти дневно да се приемат по 5 гранули «Калиум муриатикум» в разреждане 9 СН. На практика в такива случаи добър ефект се постига и oт редуването на «Калиум муриатикум» с «Арсеникум йодатум» също в разреждане 9 СН -през 2-3 часа по 5 гранули.

- Когато причина за хремата е излагането на детето на влажен студ, е препоръчително 2-3 пъти дневно да му се дават по 5 гранули «Дулкамара» в разреждане 9 СН. Ако хремата след излагане на влажен студ е съпроводена от чувство за скованост и втвърденост в областта на мускулите и ставите, тогава по-подходящо е неколкократното дневно приемане на по пет гранули «Рус токсикодендрон» в разреждане 9 СН.

- При хрема и еластична сутрешна кихавица от полза може да бъде приемането на 1-3 пъти дневно на по пет гранули «Нукс вомика» в разреждане 9 СН.
    << върни се назад Автор: Редактор     08 септември 2007   22:04

lekar.bg препоръчва:


lekar.bg препоръчва: