Бебешки колики

Бебешки колики Коликите се свързват с напрегната семейна атмосфера, майчина нервност, неподходящо взаимодействие между родители и дете, незрялост на бебешката стомашно-чревна система, спазми на дебелото черво, газ в червата, алергия, свръхчувствителност към протеините на кравето мляко, неправилни техники на хранене и други.

Днес много изследователи смятат, че един или няколко от тези фактори може би наистина са налице при някои от децата с колики. Поради тази причина за колики може да се говори само след като родителите внимателно бъдат разпитани за историята на заболяването и след като децата бъдат щателно прегледани. Трябва да се знае, че повечето от бебетата с колики принадлежат към групата на «най-нервните» деца.

Коликите засягат 10-15% от нов родените. Те почват от втората-третата седмица след раждането и достигат своя максимум през шестата-дванадесетата седмица от раждането. Децата плачат най-че6 то във вечерните часове. При незначителен брой от децата плачът е почти неспирен, от сутрин до вечер или продължава повече от 5-6 часа.

Бебешките колики не зависят от това, към каква раса, социална прослойка или културна принадлежност се причисляват семействата. Установено е със сигурност обаче, че коликите са по-рядко срещани при деца, които са в по-чест контакт със своите майки. Коликите не са свързани нито с пола на бебетата, нито с някакви усложнения по време на бременността, нито с начина на раждане, Децата, които се хранят от гърдата на майката, са точно толкова предразположени към колики, колкото и тези, които се хранят от шише. И противоположно на това, което си мислят мнозина, коликите не са по-често срещани при първородните деца.

Ето кои хомеопатични лекарства се използват най-често за лечение на колики:
- «Колоцинтис» в разреждане 5,9 или 15 СН, по 5 гранули при пристъп на болка, е препоръчителен за нервни, плачещи бебета, които присвиват крачета към тялото си, тъй като това води до облекчаване на болките. Облекчаване настъпва и при натиск с ръка в областта на болезнената зона или при локално затопляне.

- «Магнезиа фосфорика» в разреждане 9 или 15 СН е много близък по състав до «Колоцинтис» и поради тази причина индикациите за неговото прилагане са същите.

- «Диоскореа вилоза» в разреждане 9 СН е най-подходящ за бебета, чиито колики, противоположно на предишните 2 медикамента се облекчават не от присвиване на тялото, а от изпъването му назад.

- «Купрум металикум» в разреждане 5 9 или 15 СН е препоръчителен за прилагане в случаите, когато коликите се придружават от гадене и повръщане или от кашлица и когато подобрение в състоянието настъпва след изпиването на няколко глътки студена вода.

- «Хамомила вулгарис» в разреждане 9 или 15 СН дава добри резултати в случаите, когато става въпрос за колики при свръх-нервни и свръхчувствителни към болка деца, които се успокояват от люлеене или от носене на ръце. Често коликите при тях се засилват между 20 часа и полунощ.

В зависимост от ритъма на болките по 5 гранули от съответния хомеопатичен медикамент се дават на детето 2-4 и повече пъти дневно.
    << върни се назад Автор: Редактор     16 септември 2007   01:41

lekar.bg препоръчва:


lekar.bg препоръчва: