Афта

Афта Афтите представляват малки повърхностни язвички по лигавицата на устната кухина. Най-често имат овална или кръгла форма и са с диаметър от няколко милиметра. Дъното на афтите има жълтеникав цвят и обикновено те са обградени от яркочервена възпалена тъкан, т. нар. възпалителен вал.

Спонтанната болка, засилваща се по време на допир, пречи на храненето и създава дискомфорт.

За няколко дни до 1-2 седмици афтите оздравяват и без лечение, но при много от хората, които ги получават, се наблюдава тенденция към честа повтаряемост на заболяването. Нерядко е налице и фамилна обремененост.
И досега се спори за това, коя е причината за появата на афти. Много често те възникват по вре ме на инфекциозни заболявания, причинени от вируси, бактерии ил гъбички. Нерядко обаче афти се появяват и в периоди на абсолютно здраве, следователно освен инфекциозните има и други причини за тяхното възникване.

Независимо че много подробности, касаещи възникването и развитието на афтите, остават неясни, лекарите-хомеопати са доказали по категоричен начин, че това доброкачествено, но неприятно заболяване може да бъде лекувано успешно с правилно подбиране на хомеопатични медикаменти. Ето и някои от най-често използваните:
- «Боракс» в разреждане 5 или 9 СН е препоръчителен в случаите, когато лигавицата на устната кухина е покрита с болезнени афти, кървящи при хранене и особено болезнени при контакт с кисели или солени храни. Силната болка пречи на кърмачето да суче. В тези случаи е препоръчително 3-4 пъти дневно да се приемат по 5 гранули от медикамента:

- «Калиум бихромикум» се използва за лечение на афти с ясно очертани ръбове, при които е налице склонност към дълбоко разязвяване и образуване на жълтеникави мембрани по дъното на афтата. За целта е препоръчително няколко пъти дневно на детето да се дават по 5 гранули от медикамента в разреждане 9 СН.

- «Кантарис» в разреждане 9 СН също е препоръчителен за лечение на афти със склонност към разязвяване, но и когато е налице усещане за силно парене и дори за изгаряне в областта на лигавичното увреждане.

- «Хепар сулфур» в разреждане 15 СН, 3-4 пъти дневно по 5 гранули, се дава на детето в случаите, когато афтите са заобиколени от изразен червен възпалителен вал.

- «Монилия албиканс» в разреждане 15 СН, два пъти дневно по 5 гранули, е препоръчителен в случаите, когато е налице устна кандидоза (инфекция, причиняваща се от вид гъбичка, наречена Кандида албиканс). В тези случаи е особено важно устата да се изплаква с вода, в която е разтворена сода за хляб. Това води до алкализиране на средата, което влияе неблагоприятно на гъбичките.
    << върни се назад Автор: Редактор     09 септември 2007   21:53

lekar.bg препоръчва:


lekar.bg препоръчва: