Диета при високо кръвно

Диета при високо кръвно Показания: при различни заболявания на сърцетo, при състояния на сърдечна компенсация или нарушено кръвообръщение I—II А стадий, при хипертония I—II стадий, атеросклероза.

Диета с умерено ограничени белтъци (80—90 гр), мазнини (70 гр), въглехидрати (350—400 гр), намалено съдържание на готварска сол (6—7 гр) и течности, отделно от храната, (до 1 л). Дневният порцион не трябва да надвишава 2 кг, калоричност: 2600—2800 ккал. Храната се приготвя без сол. Към вече готовите ястия може да се добави за вкус 3—5 гр. готварска сол, останалите 2—3 гр. влизат в състава на хранителните продукти. Увеличено е количеството на продуктите, съдържащи натриеви и магнезиеви соли. Ястията са задушени, варени или приготвени на пара. Храната се разпред ля на 6 хранения дневно. Температурата на студените ястия не трябва да е по-ниска от 15° С, а на горещите — не по-висока от 60°С.

Препоръчват се: пшеничен или ръжен хляб, печен предния ден, немаслени бисквити и сладки. Различни вегетариански супи със зърнени изделия (ориз, овес и т.н.), зеленчукови супи, кремсупи (примерно от картофи, грах, други), млечни супи, супа от червено цвекло, плодови супи.

Супите се подправят със сметана, магданоз или копър.
Меса: с по-малко мазнини (говеждо, телешко, заешко);

Птици: (пилешко, пуешко) и риба (костур, треска, щука, хек шаран), варена, печена или жарена след варене, сготвена рязана, не цяла, желирана риба. В много ограничени количества може да се хапват специални диетични колбаси. Мляко (само при добра поносимост), извара и ястия от извара, заквасено (не кисело) мляко, каймак, сметана, безсолно сирене. Яйца до 1— 1,5 бр. на ден на очи, рохки, в вид на натурален омлет. Зърнени и макаронени изделия в различни ястия, приготовени с вода и мляко. Картофи, тиквички, тиква, цветно зеле, моркови, цвекло, домати – варени или печени. Някои от зеленчуците могат да се консумират и сурови. Меки плодове и ягоди – пресни или на компот, кисел или желе. Мед, нешоколадови бонбони. Диетично (безсолно) краве масло, растителни мазнини. Сосове: сметанов, млечен, на зеленчукова основа, доматен. Плодови заливки. Ванилия, канела, лимонена киселина. Чай от шипки. Плодови и зеленчукови сокове.

Забранени са: пресен хляб, маслено или многолистно тесто, палачинки и мекици, мазни видове меса и риби, консерви, солена риба, всякакви колбаси, солени сирена, бобови, гъби, репички, ряпа, спанак, лапад, месни, рибни и гъбени бульони, шоколад, пирожки и подобни, сосове с месен, рибен или гъбен бульон, горчица, пипер, хрян, кафе, какао, газирани напитки.

Примерно меню:
1-ва закуска. Натурален омлет от 2 яйца, чай с мляко
2-ра закуска. Печена ябълка
Обед. Супа от зеленчуци, половин порция, месни котлети на пара Вечеря Варена риба с картофено пюре, шипков чай
През нощта. Чаша айран
За целия ден. Бял хляб 250 гр, черен хляб 100 гр., захар 30 гр, краве масло 20 гр

Диета ХИПЕРСТОП 1-А


Показания: при сърдечна недостатъчност II Б — III стадий, хипертония III стадий с нарушение на мозъчното кръвообръщение или с недостатъчно кръвообръщение.
Диетата ограничава белтъците (60 гр), мазнините (60 гр), въглехидратите (250—300 гр), готварската сол (храната се готви без сол), течности извън тези в храната (0,6 л).

Дневен порцион - 1,5—2 кг, калоричност 1800—2000 ккал. В диетата се ограничават хранителните вещества и продукти, които възбуждат сърдечносъдовата и централната нервна система, дразнят черния дроб и бъбреците, подуват стомаха. Увеличават се продуктите, които съдържат калий, витамини, липотропни вещества. Препоръчва се храната да е кремообразна (пюрета), вари се във вода без сол. Храненията са разделени на 6 пътидневно. Диетата е физиологически непълноценна и се прави само за две седмици (докато вземате билките).

Препоръчват се: Бял хляб и немаслени бисквити без сол. Вегетариански крем супи от зеленчуци или зърнени храни. Немазни видове меса и риби – кълцани/мляни или варени на дребни парчета (от кълцаното или варено месо могат да се приготви месно пюре,фрикадели, кнедли, котлети на пара). Моркови, картофи, цвекло, цветно зеле, тиква - варени, печени или на пюре, печени картофи. Каши от различни зърнени храни, приготвени с вода или мляко – на пюрета или много разварени, във вид на пудинг или котлет. Рохки яйца, омлет на пара. Айран, прясна извара, суфле от извара, при добра поносимост –мляко. Много добре узрели и меки плодове (мус, пюре, желе, мармалад) Захар, мед, плодови и зеленчукови сокове, чай от шипки. Разкиснати във вода сушени кайсии и стафиди. Бял сос. Слаб чай. Несолено краве масло.

Забранено: хляб с добавка на готварска сол и всякакви содени бисквити и сладки;месни, рибни и гъбени бульони, млечни супи, зелеви супи (щи), борш, туршии, мазни видове месо и риба, консерви, всякакви пушени меса и колбаси, сирене, кулинарни мазнини, мюсли, макаронени изделия,бобови, гъби, осолени, мариновани плодове и зеленчуци, всякакви туршии, грозде, шоколад, кремове, студени закуски, сосове с основа от месен, рибен и гъбен бульон, сладкиши, какао, кафе, сок от грозде, газирани и алкохолни напитки, минерални води с високо съдържание на натрий.

Примерно меню:
1-ва закуска. Натурален омлет на пара, млечна каша без сол, чай с мляко
2-ра закуска. Плодово желе
Обяд. Варено пилешко месо с картофено пюре, плодов кисел
Следобедна закуска. Пресни плодове
Вечеря. Запеканка от моркови и извара със сметана
Късно вечер: чаша айран
За целия ден: Бял хляб 200 гр, краве масло 20 гр, захар 30 гр


    << върни се назад Автор: Редактор     03 септември 2007   09:26

lekar.bg препоръчва:


lekar.bg препоръчва: