Яхнии

136. ЯХНИЯ ОТ ЗЕЛЕН ФАСУЛ
Зелен фасул пресен 977 г или Зелен фасул консерва 942 г, Кромид лук 84 г, Растително масло 45 г, Краве масло (или Мандраджийско масло) 40 г, Домати пресни 132 г или Домати консерва 155 г, Брашно 20 г, Червен пипер 4 г, Магданоз 18 г или Копър 18 г, Сол 5 г, Кисело мляко за гарнитура 200 г.
Почистеният, измит и нарязан на дребно лук и нарязаният на тънки ивици зелен фасул се задушават в малко вода и растително масло до омекване, след което се посоляват. Прибавят се настърганите на ренде или дребно нарязани домати и червеният пипер. Ястието се разрежда с гореща вода, полива се с кашица от размитото в студена вода брашно и останалото растително масло и се вари до готовност. Подправя се с маслото, поръсва се със ситн нарязания магданоз и се поднася с киселото мляко.

137. КАПАМА
Картофи 195 г, Моркови 44 г, Целина 45 г, Спанак 228 г, Домати пресни 154 г или Домати консерва 180 г, Кромид лук пресен 432 г или Кромид лук стар 408 г, Растително масло 45 г, Краве масло (или Мандраджийско масло) 40 г, Брашно 10 г, Червен пипер 4 г, Магданоз 18 г, Сол 5 г, Кисело мляко за гарнитура 200 г.
Почистените, измити и дребно нарязани моркови и целина се задушават в мазнината и малко вода заедно със ситно нарязаната бяла част на пресния лук до полуомекване. Разреждат се с гореща вода и се разбъркват с размитото в студена вода брашно и червения пипер. Към тях, след като заврят, се прибавят нарязаните на дребно зелени пера на пресния лук, нарязаните на средни кубчета картофи и солта. Когато полуомекнат картофите, се прибавя дребно нарязаният спанак, а след 10-15 минути – дребно нарязаните или настъргани домати. Ястието се вари до готовност, поръсва се със ситно нарязания магданоз и се поднася с киселото мляко.

138. ДОБРУДЖАНСКА ЯХНИЯ
Пиперки 225 г, Домати 308 г или Паприкаш консерва 515 г, Целина 59 г, Моркови 68 г, Ориз 65 г, Растително масло 45 г, Краве масло (или Мандраджийско масло) 40 г, Магданоз 18 г, Сол 5 г.
Почистените, измити и дребно нарязани целина, моркови и лук се задушават в мазнината и малко вода до полуомекване, след което се прибавят дребно нарязаните пиперки и задушаването продължава до омекването на ароматните корени. Тогава се прибавят дребно нарязаните или настъргани домати и изчистеният и измит ориз. Ястието се залива с гореща вода, посолява се и се пече във фурна до готовност, поръсва се с дребно нарязания магданоз и се поднася.
Забележка. Паприкашът се използва като заменка на пиперките и доматите.

139. ЯХНИЯ ОТ СПАНАК
Спанак 975 г, Растително масло 90 г, Кромид лук 67 г, Домати пресни 97 г или Домати консерва 115 г, Брашно 20 г, Червен пипер 4 г, Сол 5 г, Кисело мляко без гарнитура 200 г.
Почистените, измити и дребно нарязани лук и спанак се задушават в мазнината и малко вода до омекване. Прибавят се настърганите на ренде домати, червеният пипер и размитото с вода брашно. Ястието се долива с вода, посолява се и се вари на тих огън 10-15 минути (до готовност). Поднася се с киселото мляко.

140. ЯХНИЯ ОТ КИСЕЛО ЗЕЛЕ СЪС ЗРЯЛ ФАСУЛ
Зрял фасул 146 г, Кисело зеле на глави 713 г или Кисело зеле рязано 711 г, Растително масло 65 г, Свинска мас 40 г, Кромид лук 71 г, Червен пипер 4 г, Сушени пиперки Червена капия с дръжки и семки 40 г или Сушени пиперки Червена капия без дръжки и семки 40 г, Джоджен 18 г.
Почистеният и измит фасул се кисне в студена вода 2-3 часа, залива се отново със студена вода и се оставя да ври на тих огън. Като омекне фасулът, се прибавят растителното масло и ситно нарязаният лук. Отделно в свинската мас се задушава до омекване дребно нарязаното зеле. Смесват се зелето и фасулът и се разбъркват с червения пипер и дребно нарязаните сушени пиперки и джоджен. Ястието се изсипва в тава и се задушава 15-20 минути (до готовност) в умерена фурна.

141. ЯХНИЯ ОТ ЗРЯЛ ФАСУЛ
Зрял фасул 340 г, Растително масло 90 г, Моркови 24 г, Целина 27 г, Кромид лук 67 г, Пиперки 49 г, Домати пресни 114 г или Домати консерва 135 г, Брашно 9 г, Червен пипер 4 г, Джоджен 18 г, Магданоз 14 г, Сол 5 г.
Почистеният и измит фасул се залива със студена вода и се кисне 2-3 часа, след което тази вода се изхвърля. Залива се отново със студена вода и с част от мазнината и се оставя да ври на тих огън. Като полуомекне фасулът, се прибавят почистените, измити и дребно нарязани моркови, целина, лук и пиперки, а след омекването на ароматните корени се прибавят дребно нарязаните или настъргани домати, червеният пипер, размитото във вода брашно, солта и дребно нарязаният джоджен. Варенето на ястието става до пълната му готовност. След отстраняването му от огъня то се поръсва със ситно нарязания магданоз и се поднася.

142. ЯХНИЯ ОТ ЛЕЩА
Леща 340 г, Растително масло 90 г, Моркови 24 г, Целина 27 г, Праз лук 70 г или Кромид лук 76 г, Домати пресни 114 г или Домати консерва 135 г, Чесън 12 г, Брашно 9 г, Червен пипер 4 г, Чубрица (на връзки) 25 г, Сол 5 г.
Почистената и измита леща се залива със студена вода и растителното масло и се оставя да ври на тих огън 10-15 минути. Прибавят се нарязаните на дребно лук (кромид или праз), моркови и целина. Когато омекнат лещата и ароматните корени, се прибавят дребно нарязаните домати и чесън, размитото с вода брашно, червеният пипер, чубрицата и солта. Ястието се вари още 10-15 минути и се отстранява от огъня.

143. ЯХНИЯ ОТ ГРАХ
Грах консерва 716 г, Кромид лук 84 г, Растително масло 45 г, Краве масло (или Мандраджийско масло) 40 г, Моркови 44 г, Домати пресни 114 г или Домати консерва 135 г, Брашно 15 г, Червен пипер 4 г, Копър 18 г или Магданоз 18 г, Сол 5 г.
Почистените, измити и дребно нарязани моркови и лук се задушават в мазнината и малко вода до полуомекване. Прибавят се грахът, дребно нарязаните домати, червеният пипер и размитото в студена вода брашно. Ястието се долива с вода, посолява се и се вари на тих огън до готовност, подправя се с маслото и се поръсва с дребно нарязания копър (магданоз).

144. ЯХНИЯ ОТ КАРТОФИ
Картофи стари 873 г или Картофи пресни 1026 г, Растително масло 45 г, Краве масло (или Мандраджийско масло) 40 г, Кромид лук 109 г, Пиперки 64 г, Домати 114 г или Паприкаш консерва 170 г, Червен пипер 4 г, Копър 18 г или Магданоз 18 г, Сол 5 г.
Почистените, измити и дребно нарязани лук и пиперки се задушават в мазнината и малко вода до полуомекване, след което се долива още малко вода и се прибавят нарязаните на кубчета картофи, дребно нарязаните домати и червеният пипер. Ястието се посолява и се вари на тих огън до готовност, подправя се с маслото и се поръсва със ситно нарязания магданоз.
Забележка. Ако се използват пресни картофи, се предвижда по 0,5 г брашно на порция, което, размито във вода, се прибавя към ястието 10-15 минути преди отстраняването му от огъня. Готовото ястие се поръсва с дребно нарязан копър.

145. ЗРЯЛ ФАСУЛ СЪС СПАНАК (ЛАПАД) – НА ФУРНА
Зрял фасул 291 г, Растително масло 85 г, Брашно 15 г, Доматено пюре 15 г или Домати пресни 88 г или Домати консерва 105 г, Кромид лук 67 г, Моркови 64 г, Целина 45 г, Спанак 390 г или Лапад 388 г, Джоджен 14 г, Сол 5 г.
Фасулът се кисне 2-3 часа в студена вода, отцежда се, залива се отново със студена вода и се оставя да заври, след което се вари заедно с почистените и дребно нарязани лук, моркови и целина до омекване. Прибавят се брашното, размито в малко студена вода, разбърканото с червения пипер доматено пюре и 1/3 от мазнината. Фасулът се посолява и се вари още 15 минути.
Почистеният, измит и дребно нарязан спанак се задушава в 1/3 от мазнината и се прибавя към сварения фасул.
Ястието се разбърква, изсипва се в тава, долива се останалата мазнина и се запича във фурна 10-15 минути. Поднася се със салата според сезона
    << върни се назад Автор: Редактор     27 декември 2007   18:29

lekar.bg препоръчва:


lekar.bg препоръчва: