Диета и хранене при подагра

Диета и хранене при подагра Каква трябва да бъде диетата при заболяването подагра (знам, че това е болестта на преяждането), какъв трябва да бъде химичният и състав и по колко пъти трябва да се яде на ден?

Храненето не е непосредствена причина за появата на подагра, но ограничаването на пурините в диетата има важно профилактично и лечебно значение, тъй като затлъстяването ускорява развитието на болестта. Богати на пурини са рибата и месото, особено месните субпродукти (мозък, черен дроб, бъбреци, език), хайверът, солената риба, рибните консерви (сардини, шпроти). в месото на младите животни и птици има малко повече пурини, отколкото в месото от възрастни животни. Сред растителните продукти сравнително много пурини съдържат бобовитехрани, включително и зеленият фасул, гъбите, карфиолът, спанакът, киселецът, фъстъците. Богати на пурини са кафето, чаят, какаото, шоколадът, маята. Бедни на тези вещества са млечните продукти, яйцата, хлябът, зърнените храни, повечето зелечнуци, плодовете.

При подагра извън фазата на обостря не трябва да се спазва диета, която предвижда леко ограничаване (с 10-15 процента спрямо физиологичните норми) на белтъците чрез намаляване на месните и на рибните продукти, както и на бобовите храни (грах, фасул и др.). животинските белтъци (предимно млечни) трябва да представляват най-много 50 процента от общото количество белтъци.

Успоредно с това в менюто се намалява количеството на животинските мазнини, което е лесно осъществимо при намалената консумация на месни и на рибни продукти. Най-малко 35 процента от мазнините трябва да се падат на растителните масла, чиито незаменими киселини действат положително на обмяната на веществата при подагра особено когато тя е съчетана с атеросклезо-ра, схипертонична болест и със затлъстяване. Тези заболявания доказват взаимната връзка между нарушаването на обмяната на пурините и на мазнините.

В диетата при подагра е задължително строго да се ограничат богатите на пурини и на оксалова киселина продукти и ястия. Месо и риба се консумират 2-3 пъти седмично под формата на варени ястия, тъй като при варенето до 50 процента от пурините преминават в бульона. По тази причина месните, рибните и гъбените бульони и сосове са противопоказани.

Целта на диетата, която се предписва при подагра, е да се нормализира пуриновата обмяна и да се намали образуването на пикочна киселина в организма. Диетата трябва да съдържа и шипков чай, отвара от пшенични трици с лимонов сок, подсладена със захар или с мед. Трябва да се приемат и повече витамин B1 u C.

По лекарско предписание се провеждат разтоварващи дни. Най-важното, което трябва да се знае, е, че е необходимо храната да се приема по 4-5 пъти на ден.

На въпроса ви за химичния състав на диетата (за един ден): белтъци - 80-90 г, мазнини - 100-110 г, въглехидрати - 400-450 г, готварска сол - 8-10 г. Калоричната стойност на менюто е 3000 ккал. витамините са: С - до 150 мг, в,, в2 - по 3-4 мг, РР-30мг.

Желателно е и обилното приемане на течности (до 2 литра дневно), ако състоянието на сърдечносъдовата система и на бъбреците го позволява. Готварската сол се ограничава умерено чрез намалената консумация на солени продукти. Полезно е да се провеждат разтоварващи дни с млечни продукти, със зеленчуци, с плодове, със сокове, като при всяка от тези диети се приемат до 1,5-2 литра течности.

ПРИМЕРНО ХРАНИТЕЛНО МЕНЮ

Ще ви препоръчаме по една рецепта от 5-те ястия.

САЛАТА ОТ ЧЕРВЕНО ЗЕЛЕ С КАРТОФИ. Продуктите са: 1 килограм червено зеле, 300 грама сварени картофи, 3 супени лъжици олио, 1 супена лъжи-ца ябълков оцет, 1 лимон, сол. Почистеното и измито зеле се нарязва на тънки ивички и се прибавя към сварените, обелени и нарязани на кубчета картофи. Салатата се подправя с оцета, олиото и щипка сол. Оставя се да престои 1 час. След това се изсипва в подходяща чиния и се украсява с резенчета лимон.

СУПА С ПИПЕРКИ. Продуктите са 4 пиперки, 2 моркова, 1 стрък целина, 2 домата, 2 тънки стръка праз, 3 супени лъжици олио или зехтин, 1-2 листа от целина, сол. Морковите, доматите, целината и празът се почистват и се нарязват на ситно. Пускат се в мазнината и се заливат с 6-7 чаени чаши гореща вода. Съдът се покрива с капак и зеленчуците се варят до омекване, след което се пасират. Прибавят се почистените и нарязани пиперки, супата се подправя с щипка сол и се вари още малко. Поднася се поръсена със ситно нарязани листа от целина.

ГЮВЕЧ ОТ КАРТОФИ И ДОМАТИ. 1 килограм картофи, 1 килограм домати, 1 глава лук, 1 кафена чаша олио, 1 връзка копър, сол. Картофите и доматите се обелват и се нарязват на филийки. в намазана с мазнина тавичка или в пръстен гювеч се нареждат пласт домати, пласт картофи и пак домати. Поръсват се със ситно нарязаните лук и копър и леко се посоляват. Останалите продукти се нареждат по същия начин. Ястието се залива с олиото и с една чаена чаша гореща вода и се пече 30-40 минути в умерена фурна.

ПЕЧЕНИ ДЮЛИ. 4 средно големи дюли, 4 супени лъжици захар, канела, карамфил, сироп. Дюлите се почистват от мъха, измиват се и се подсушават. Откъм върха се отрязва капаче и с нож се издълбава семенната част. Плодовете се напълват със захарта, поръсват се с канела и със смлян карамфил и се пекат в силна фурна. Поднасят се залети с плодов сироп по избор.

СТУДЕН ЧАЙ С ЯБЪЛКА И С МЕНТА. Продукти за 4 чаши: 1 литър запарен ментов чай, 1 лимон, 1 ароматна ябълка, 1-2 стръкчета прясна мента, захар на вкус, лед. Чаят се запарва по обичайния начин и се охлажда. Налива се в стъклен съд с лед на дъното, добавя се захар на вкус, нарязаните на резенчета ябълка и лимон и ментовите листа.
    << върни се назад Автор: Редактор     07 септември 2007   16:09

lekar.bg препоръчва:


lekar.bg препоръчва: