Математиката на диабетика

Аз съм на 31 г. и страдам от диабет. Кажете ми с каква да се храня, за да мана да живея не само no-дьлго. но и нормално като всички

Характерната черта на диабета е отразена в неговото наименование - захарен. А диабет в превод от гръцки означава «изтичаща захар». Става въпрос за организма, който извежда заедно с урината голямо количество неусвоена захар - глюкоза. Организмът не може да усвои тази захар в два случая:
• Когато има остър недостиг на инсулин, хормонът, който се произвежда от задстомашната жлеза и преработва захарта в кръвта.
• Когато клетките в организма губят чувствителност към инсулина: те, както казват медиците, стават резистентни.
Опитните лекари твърдят, че храната е единственият лечебен фактор при леките форми на диа ета. Дори е възможно с правилно хранене да се преодолеят и средните форми на това заболяване, а с по-голяма упоритост може да се намали дозата на инсулина и при по-тежките случаи.
Всеки от нас сигурно има познати, които с правилно хранене са успели да поставят диабета си под пълен контрол. А тези, които са се оставили единствено в ръцете на медицината и се на-дяват на все по-нарастващите дози инсулин, получават сериозни усложнения и умират преждевременно.

МАТЕМАТИКА ЗА ДИАБЕТИКА
При всичките ограничения в храната болният трябва да продължи да бъде абсолютно
пълноценен
Това значи, че организмът на диабетика трябва да получава в достатъчни количества белтъците и сложните въглехидрати (нишесте и растителна целулоза). За сметка на тях обаче трябва да се намалят до минимум простите захари {глюкоза, фруктоза, захароза) и наситените мазнини. Необходими са му: витамини, минерални вещества, антиоксиданти, наситени мастни киселини и др.
Болният от диабет трябва да яде по-малко, на за сметка на това - по-често - най-малкото по 5-6 пъти на ден.

ВНИМАНИЕ! За да не пълнее, на диабетика ще му се наложи да се заеме с математиката - да изчислява приходите и разходите на калориите, които са враг номер 1 за болните. Те изчисляват калориите, които всеки ден приемат в хлебни единици (една хлебна единица е равна на 12 г глюкоза). За едно денонощие на организма са необходими от 18 до 24 хлебни единици.
Тоест:
• Закуска - от 9 до 10 хлебни единици.
• Обяд - от 6до 7 единици.
• Втора и следобедна закуска - не повече от 1-2 единици.
• Вечеря – от З до 4 единици.

За количествата конкретни продукти съществуват специални таблици и не се налага болният да смята калориите на храната, която приема. Например: две супени лъжици картофено пюре или едни варен картоф, две супени лъжици обесена каша и 1 филийка ръжен хляб с дебелина сантиметър и половина са общо 1 хлебна единица. Но главният критерий за правилното хранене на диабетика е нивото на захарта в неговата кръв. Ако нейното ниво не се повишава, а точно обратното - започва по малко да намалява, значи това е правилният път - открили сте своята точна диета и сте спрели развитието на болестта.
    << върни се назад Автор: Редактор     24 септември 2007   12:30

lekar.bg препоръчва:


lekar.bg препоръчва: