Диета при захарен диабет

Диета при захарен диабет Показания: захарен диабет
Обща характеристика: диета с понижена калоричност за сметка на лесноусвояемите въглехидрати и животинските мазнини. Белтъците съответстват на физиологичната норма.
Забранени са: захар и захарни изделия. Умерено е ограничено съдържанието на натриев хлорид (сол), холестерин. Увеличено е содержанието на липотронни
вещества, витамини, хранителни влакна (извара, риба, морски продукти, зеленчуци, плодове, пълнозърнест хляб). Предпочитат се варени и печени изделия, много рядко пържени или задушени. За сладките блюда и напитки – ксилит или сорбит, като калориите също се добавят към общия дневен сбор.

Температура на ястията - обичайната
Химически състав и калоричност: белтъци – 0-100 гр (55% животински), мазнини – 75-80 гр (30% растителни), въглехидрати – 300-350 гр (основно полизахариди); 9,6-10,5 МДж (2300-2500 ккал), натриев хлорид - сол – 12 гр, свободни течности– 1,5 л

Режим на хранене: 5-6 пъти дневно, с равномерно разпределение на въглехидратите.
Препоръчвани и забранени храни и продукти:
- хляб и хлебни изделия. Ръжен или пълнозърнест, средно около 300 гр. дневно. Обикновени бисквити (немаслени) или други подобни изделия, но за сметка на намаленото количество хляб

Изключват се: изделия от маслено или многолистно тесто;
- супи: От различни зеленчуци, зелеви (щи), боршове, от цвекло, таратор, слаби месни бульони без мазнина, рибни и гъбени бульони със зеленчуци, картофи или със зърнени изд.или фиде

Изключват се: силни, мазни бульони, млечни с пшеничено брашно, ориз или юфка
- месо и птици: без мазнини, говеждо, телешко, обрезки и цяло месо, свинско, овнешко, заешко, пилешко, пуешко – варено, задушено или пържено след варене в нарязан вид. Диетични колбаси. Варен език. Дроб – в ограничени количества. Изключват се: мазните видове меса, гъше, патешко, пушени меса, повечето колбаси, консерви:
- риба. Немазните видове – варена, печена, рядко - пържена. Рибни консерви от риби в собствен сос или с доматен сос.
Изключват се: всички мазни части и видове риби, осолена риба, консерви в масло, хайвер;
- млечни продукти. Мляко и киселомлечни напитки, полумаслена извара и
ястия от нея. Сметана – ограничено. Несолено, обезмаслено сирене.

Изключват се: солени сирена, топени сирена, каймак;
- яйца. До 1-1,5 на ден, рохки, белтъчени омлети. Жълтъците са ограничени;
- зърнени изделия: Консумацията е ограничена в рамките на нормата на въглехидратите. Каши от овесени, ечемичени, елдови ядки; бобови.

Изключват се или рязко се ограничават оризът, пшеничените каши и макаронените изделия;
- зеленчуци. Картофи като се внимава за количеството въглехидрати. Изчисляват се въглехидратите и в морковите, цвеклото и зеления грах. За предпочитане са зеленчуци, които съдържат по-малко от 5% въглехидрати (зеле, тиквички, тиква, салати, краставици, домати, патладжани). Зеленчуците се консумират сурови, варени, задушени, печени и много рядко – пържени.

Изключват се: солени и мариновани;
- закуски. Салати от пресни зеленчуци, икра от зеленчуци, от тиквички, херинга в собствен сос, месо, желирана риба, салата от морски дарве, мемазно студено говеждо месо, несолено сирене;
- плодове, сладкиши, десерти: Пресни плодове от кисело-сладки сортове. Желета, мусове, компоти, бонбони с ксилит и сорбит или със захарин; Изключват се: грозде, стафиди, банани, смокини, фурми, захар, мармалади и конфитюри, сладолед;
- сосове и подправки. Немазни слаби месни, рибни и гъбени бульони, със зеленчукова основа, доматен. Пипер, хрян, горчица – ограничено.
Изключват се: мазни, остри и солени сосове;
- напитки. Чай, кафе с мляко, зеленчукови сокове, немного сладки плодове, шипкова отвара
Изключват се: гроздов и други сладки сокове, напитки със захар
- мазнини: Несолено краве или топено масло. Растителни масла – в ястията.
Изключват се: месни и кулинарни мазнини
.


    << върни се назад Автор: Редактор     03 септември 2007   09:33

lekar.bg препоръчва:


lekar.bg препоръчва: