Симптоми за псориазис. Първи признаци, причини. Видове и изследвания

Псориазис: що за болест е това? Как се разпознава; причини. Класификации за псориазис; разположение и форми. Диагностика. Методи на лечение и лекарствени средства; помагат ли билките

Псориазис – това е хронично неинфекциозно заболяване на кожата, изразено в появата на червеникаво-розови обриви, люспи и плаки. Видът на тези плаки е най-разнообразен – от подобия на гнойни пъпки до “шарки”, напомнящи географска карта. Всичко това е придружено със сърбеж, зачервяване, податливо е на вторични инфекции и понякога прави отоци. Псориазисът влошава външния вид на кожата, но освен това причинява психологически дискомфорт на болния.

Какво е псориазис?

Псориазисът е широко разпространено хронично кожно заболяване, характеризиращо се с мономорфни обриви от плоски папули – т.е. еднотипни образувания, прилични на неголеми пъпки. Тези първоначално образувани папули в прогресия се сливат под формата на плаки, които бързо се покриват с рехави сребристо-бели люспи.

Заболяването е характерно с редуването на ремисии и рецидиви, т.е. влошаване състоянието на кожата и подобряване. Появата на псориазис не е свързана с въздействието от страна на патогенни микроорганизми. Болестта не е заразна.

Псориазисът не нарушава обичайния ритъм на живот на болния. Единственото неудобство е видът на кожата – неприятната гледка на петна и плаки, които видимо сърбят и се лющят. За жалост от тази напаст няма пълно спасение. Ако обаче се изпълняват лекарските препоръки, симптомите на заболяването могат да се контролират и пациентът да се радва на дълги ремисии.

Сигурните симптоми за псориазис + снимки

Псориазисът е системна патология. Освен кожата и ноктите може да засегне гръбнака, ставите, сухожилия, както и цели важни системи – имунна, ендокринна, нервна. Нерядко са поразени също черният дроб, бъбреците, щитовидната жлеза.

  • Първите симптоми на псориазис обикновено са обща слабост, усещане за хронична умора, потиснато настроение или депресия.
  • Медицината е категорична, че псориазисът е системно заболяване – но все пак основните му прояви са видими по кожните поражения. Една от първите прояви е появата на кръгли папули с ярко червен или розов цвят, покрити с белезникави люспи. Тяхна особеност е симетричното разположение по окосмената част на главата, в гънките на кожата, рядко – по лигавици, както и в зоната около кръста. Първоначално псориатичните папули са малки, по няколко милиметра, но впоследствие могат да нараснат до 10 см и повече.

Плаките и папулите изглеждат различно, различно е и разположението им по зоните на тялото. Тези различия са в основата на класификации, за които ще стане дума по-късно. Смисълът от тях е прилагането на най-ефективното лечение според вида на псориатичните образувания.

Най-горният слой на псориатичната плака е нещо като люспа, съставена от вроговени клетки от епидермиса. Първоначално люспата се формира в центъра на плаката и постепенно се разпрострира встрани. Често около проблемната зона се оформя розов пръстен, който представя растежа на плаката и възпалителния процес в зоната. Здравата кожа в съседство остава непроменена.

При премахването на такава плака под нея се открива блестяща, червениката кожа, която дължи вида си на множеството капиляри с изтънени стени. Капилярната мрежа става видима заради нарушената структура на болната кожа и изтъняването на повърхностния й слой.

Причини за псориазис

Причините за поява на псориазис могат да се обобщят в следните няколко определения:

  • Наследственост. Според последни изследвания псориазисът е генотипна дерматоза с доминантен тип на предаване;
  • Нарушение на липидния, белтъчния и въглехидратния обмен. Тези нарушения се потвърждават при лабораторен анализ и се оказва, че кожните прояви на псориазис съответстват на сърдечно-съдови патологии, на ендокринни дисфункции и на метаболитен синдром;
  • Наличие на хронично възпалително огнище в организма. При изследването на псориатични плаки често се откриват стрептококи. Установява се и връзка между поява на псориазис и преболедуване от вирусни и бактериални инфекции като тонзилит и грип;
  • Климатични условия – сухото и горещо време може да стимулира прогресия на псориазиса, и обратно;
  • Тревожност и стрес – доказано и дори видимо е негативното въздействие на тези фактори върху появата и протичането на заболяването;
  • Кожни увреждания – при нараняване са възможни инфекции, интоксикации на организма поради провокирани възпалителни процеси;
  • Инфекции – псориазисът може да “избухне” във връзка с гнойни зони, особено хронични от детска възраст.

Една от теориите класифицира псориазиса според причинителя по следния начин:

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Псориазис от първи тип – предава се по наследство при наличието на имунен фактор; от тази форма страдат над 60% от всички болни. Проявява се в ранна възраст, преди 30 години; лечението е с добра прогноза, но пожизнено.

Псориазис от втори тип – проявява се след 45-годишна възраст; няма връзка със състоянието на имунната система и обикновено поразява кожата заедно със ставите и ноктите.

Заразен ли е?

Не, не е заразен – това е сигурно. Няма нито един случай за предаване на болестта от човек на човека. Причинители на болестта не са микробите, не става дума за инфекция – именно тези фактори правят болния опасен за околните. Касае се за “поведение” на левкоцитите, които собственият организъм произвежда.

И така – псориазисът НЕ ЗАРАЗЯВА при контакт с кожата на болен, с използвани от него предмети в бита, кърпи, прибори и постелно бельо. Няма опасност да пипнете псориазис чрез пот, слюнка или кръв; изключено е да се разболеете по полов път; няма начин да се заразите, докато се грижите за болен.

Видове псориазис и симптоми

Проявите на псориазис имат известна специфика във връзка с разположението си в различни зони на тялото.

Симптоми на псориазис по главата

Основен симптом за псориазис по скалпа е появата на плаки, които са като издутини между космената покривка. Те са обилно покрити с люспи, напомнящи пърхот. Самите косми не са засегнати от патологичния процес, не опадват. От окосмената част на черепа обривите могат да се разпространят върху гладка кожа – например по врата или зад ушите. В зоните на поражението протича бурно делене на кератиноцитите от повърхностния слой на кожата.

Псориазис по лицето

Псориазисът рядко засяга лицето. Ако се появи там, то първите папули се образуват около очите, при миглите, в носовите гънки, по бузите, дори по езика и вътрешната зона на устните. Отначало обривът е ситен, червен. Пъпчиците бързо нарастват в диаметър и плъзват по главата и гърба. По ушите се развива себореен псориазис, който засяга ушната мида и външно, и вътрешно. Обривите приличат много на себорейна екзема – необходимо е да се направи точно диагностициране и да се прилага адекватно лечение.

На дланите и стъпалата

Най-често дланите и стъпалата биват засягани от псориазис едновременно. Но има случаи, когато болестта се развива или само по ръцете, или само по краката. Отначало по кожата се появяват дребни папули, които бързо се сливат в конгломерати. Роговият слой накожата започва да става по-дебел и по-груб. Така кожата става уязвима за напукване и вторични инфекции.

Псориазис на ноктите

Началният стадий на псориазис по ноктите се проявява в няколко форми. При първата нокътната пластинка се покрива с малки вдлъбнатини, като от убождания с игла. Втората форма напомня промени, каквито се случват при гъбична инфекция – ноктите задебеляват, пожълтяват или стават сиви. С времето при липса на лечение започват да се разслояват. При третия вид ноктев псориазис пластинката се деформира, става шуплеста, по повърхността й се появяват грапавини.

Псориазис при деца и лечението му

Симптомите на псориазис при децата има някои специфики. Първите признаци не са типичните: в кожните гънки се появяват зачервявания с ясно очертана граница. След време започва отслояване на вроговени клетки от периферията на тези петна към центъра. Проявите на псориазис в този момент могат да се сбъркат с раздразнения, дерматози, дори с гъбични инфекции.

  • Псориазис могат да развият дори бебета, като при тях плаките могат да се образуват в нехарактерни зони като лигавиците на половите органи, лицето, кожните гънки. Често нещата започват от скалпа, където се образуват струпвания от твърди корички. Други уязвими места са зоните, където има постоянно триене от дрехите или под въздействието на агресивни медикаменти. Псориатичните петна могат да са съврем малки – до такива с големина на детска длан.

При децата това заболяване е доста бързо прогресиращо и изисква продължително лечение. Изключение прави само капковидната форма, при която оствата форма протича сравнително леко, а ремисиите са продължителни.

  • При лечението на детския псориазис трябва да се спазва принципът – да не навредим. Терапиите трябва да са ефективни, но щадящи. Препоръчва се комплексно лечение, което включва подходяща физиотерапия, санаториално лечение и медикаменти. Сред медикаментите препоръчителни са външните локални средства – кремове, гелове и мехлеми, като се избягват хормоналните. Вършат работа мазилата със салицилова съставка, сяра, катран, урея, цинк.
Зависимост на симптомите от стадия

Проявленията на псориазиса варират в зависимост от конкретния сезон и стадия, в който е заболяването. При много пациенти се наблюдава т.н. зимна разновидност, която отбелязва активиране в края на есента или зимата. През топлите месеци, благодарение на слънцето, настъпва подобрение.

Летният тип псориазис е по-рядък. В самото протичане на патологията се разграничават три стадия:

Дайте мнение и Вие тук!
  • Прогресиращ псориазис: постоянно се появяват нови елементи, отчита се активен растеж на старите плаки, зоните около тях се активират и стават розови, пациентът се оплаква от силен сърбеж.
  • Стационарен етап: растежът на папули се прекратява, не се образуват нови обриви, около плаките се развиват ситни гънки по кожата.
  • Регресиращ етап: плаките започват да изчезват, липсва лющене на вроговени клетки и люспи, на мястото на пораженията остават само петна с по-тъмна пигментация.

Първи признаци

В повечето случаи псориазисът се разпознава лесно, просто заболяването е доста различно от другите кожни патологии. Алергичните обриви например са по-малки като обхват, но отоците в този случай са доста мъчителни – за разлика от по-обширните, но физически по-лесни за изтърпяване псориатични.
Началните симптоми и признаци на псориазис имат своите особености, които насочват дерматолога безпогрешно към точната диагноза:

  • Поява на ясно очертано розово петно, като цветът е с различна интензивност;
  • Сърбеж на кожата в зоната на псориатичното поражение;
  • Лющене на частици епидермис;
  • Характерен белезникав цвят на отделените люспи;
  • Поява на струпвания от мръсно бели или сиви корички, които са ограничени само в зоната на петното;
  • Сухота на кожата.

Според различните форми

Класифицирането на псориатичните прояви може да се направи и според вида на образуванията по засегнатата кожа.

Псориазис вулгарис

Тази форма е най-често срещаната; при нея кожата страда от появата на типичните плаки, покрити със сиво-бели люспи и корички. Те се появяват по лактите и по скалпа, много рядко по лицето и в интимната зона. В редки случаи папулите се преобразуват в еритродермия, т.е. зачервени петна по кожата.

Капковиден

Той е втори по честотя на проявления и се диагностицира у всеки десети пациент с такава диагноза. При него се развиват многобройни дребни обриви с люспесто покритие по цялото тяло. Най-силно засегнати са крайниците, почти никога не се развиват по лицето. При случайно нараняване на папули може да се образуват ерозии и язви. Ако мястото се инфектира, папулите рязко увеличават размера си.

Пустулозен

Среща се рядко, само при един процент от всички болни от псориазис. Характерен е със симетричните обриви по дланите и ходилата. Пустулозният псориазис може да бъде генерализиран или локализиран, като последната форма е по-често срещана. Генерализираният псориазис е сред тежко протичащите форми.

Ексудативен

Ексудативният псориазис се отличава с образуването на твърди корички върху плаките, които са последица от засъхването на отделени секрети. Ако псориатичните петна са в кожни гънки, отделнето на секрет е постоянно. Такъв тип псориазис моган да развият диабетици, хора с хипотиреоза и наднормено тегло. Пациентите с подобен проблем се оплакват от парене и сърбеж в засегнатите зони.

Себореен

Проявите на заболяването са центрирани върху скалпа и се характеризират със силно лющене на мъртви клетки, люспи в зоната на скалпа, ушите и челото. Тази симптоматика често се назовава “псориатична корона”. Усещанията при подобна корона са мъчителни, тъй като болните участъци сърбят и предизвикват разчесване. Дискомфортът е повече от неприятен.

Псориатична еритродермия

Псориатичната еритродермия е много тежка форма на псориазис, при която са засегнати обширни участъци от кожата. Местата са раздразнени, със силен сърбеж, податливи на инфекции, силно зачервени. Общото самочувствие на болния човек е лошо. Има случаи, когато тази форма на псориазиса обхваща цялото тяло.

Артропатичен псориазис

При тази форма заболяването обхваща ставите и гръбначния стълб; при неглифиране може да настъпят деструктивни промени в тъканите, развиват се болезненост и деформация. Отначало се развиват външни симптоми – папули на повърхността на ставите, след което настъпват и вътрешни промени. Процесът обаче може да протече и обратно.

Проблемът може да се разпознае по болките в ставите, особено нощем; те се деформират, сковани са и движенията се ограничават. Развиват се отоци, дължината на пръстите се скъсява.

Диагностика

Ако си мислите, че неприятните обриви по тялото ви са от псориазис, идете на кожен лекар – това е вярното поведение. Диагностиката започва с физикален преглед, оценка за състоянието на кожата, ноктите, скалпа, локализация на възможните огнища на пораженията. Диагнозата може в някои случаи да бъде категорична дори без допълнителни изследвания.

Понякога обаче се налагат мерки като рентгеново изследване – при болки в ставите; биопсия – при колебания за естеството на някои кожни образувания. Лабораторни анализи на кръвта се препоръчват за изключване на други разновидности на артрита.

Ако има подозрения за капковиден псориазис, се прави микробиологична посявка с микрофлора от гърлен секрет – така се диференцира псориазисът от острия фарингит. Тест с калиев хидроокис пък дава възможност за изключване на гъбична инфекция.

Основните лекарства и кремове

https://www.lekar.bg/2018/06/04/%d0%bf%d1%81%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%81-%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%bc/

Според действащата обща методика на пациента отначало се предлагат щадящи лекарствени препарати с най-малко странични ефекти. Ако те не дадат резултат – заменят ги с по-силно действащи, и т.н. дори ако един медикамент се отразява добре на пациента, след време трябва да бъде заменен – организмът при продължителна употреба свиква с него и се нуждае от по-високи дози.

Системните медикаменти, които се приемат под формата на таблетки, са антихистамини, хепатопротектори, ферменти, ентеросорбенти, антибиотици, нестероидни противовъзпалителни, имуносупресори, биопрепарати.

При по-сложни състояния се използват хормонални препарати, но те имат доста странични ефекти и са само за краткотрайно приложение при обостряне. Към външно прилаганите средства – крем, маз, гел, спадат някои кортикостероиди, мазила с катран, салицилова киселина, сяра, митаминозни комплекси с включен D3, нафталинови продукти, билкови мехлеми с противовъзпалителен ефект. Много добре се понасят цинковите и салициловите мехлеми.

Методи на лечение

https://www.lekar.bg/2018/05/31/%d0%bf%d1%81%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d1%81-%d0%bb%d0%b5%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5/

Освен медикаментозното лечение с външно приложение и вътрешен прием на определени медикаменти, терапиите при псориазис могат да включат още фотохимиотерапия, селективна фототерапия, магнитотерапия, лазерна терапия, електросън, ултразвукова терапия, хипертермия. Като нова страница в лечението на псориазис се сочат терапиите с биологични продукти. Да не забравяме, че всички посочени методи се комбинират индивидуално, но независимо от подбора им постоянно изискване към пациентите е да спазват диета и да се откажат от алкохола и цигарите.

Източници:

Първоначално публикувано на:05.06.2018 @ 19:45

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

крем витасин мнения, или родопско чудо?

Крем Витасин. Мнения, приложение на Мадански крем. Родопско чудо

Мнения за крем Витасин. Мадански крем Витасин или Родопско чудо? Приложение за гъбички по ноктите, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *