еманера

Мнения: Еманера или Нексиум? Колко време може да се пие?

Колко време може да се пие Еманера 20 мг? Нексиум по-добро ли е? Мнения за немското лекарство за язва. Показания и противопоказания. Какво става при предозиране. Други медикаменти с подобно действие

Еманера е медикамент от типа на т.н. инхибитори на протонната помпа.

Казано на популярен език – приемът на лекарствените капсули ограничава продукцията на солна киселина, важна съставка на стомашните сокове. При заболявания като гастрит и язва – но не само! – това спасява от болките и всички останали съпътстващи симптоми при възпалена или наранена лигавица на храносмилателните пътища. Така се създават условия за възстановяването й и за ефективно протичане на стабилен оздравителен процес.

Съдържание:

Как действа еманера?

Активна съставка в продукта еманера е езомепразолът. Попадайки в стомаха, този изомер на омеразола (по същество – слаба основа) потиска секрецията на специфичен стомашен хормон, което води до намалено производство на солна киселина. Това естествено се отразява на киселинността на стомашно-чревните сокове – тя отслабва, което е и желаният ефект от приема на еманера.

Така еманера става успешно решение при лечението на гастроезофагеален рефлукс, язва, различни патологии с причинител Helicobacter pylori, идиопатична хиперсекреция, аденоми на панкреаса, както и при профилактика срещу поражения на стомашно-чревния тракт от лечение с нестероидни противовъзпалителни средства.

Лекарствена форма

Медикаментът се предлага под формата на твърди капсули, чието съдържание е 20 или 40 мг. Капсулите са розови, съдържанието представлява дребни бели гранули.

Описание и състав. Фармакологична група

Активната съставка на медикамента – езомепразол, е от групата инхибитори на протонната помпа; нейна задача е да потиска продукцията на солна киселина и да отслаби киселинността на стомашните сокове.

еманера
Капсулите еманера са сигурен лек при язва, гастрит и рефлукс

Лекарството съдържа още следните помощни вещества: царевично нишесте, захароза, повидон КЗО, натриев лаурилсулфат, поливинил алкохол, титанов диоксид, макрогол 3000 и 6000, талк, магнезиев карбонат тежък, съполимер на метакриловата киселина – етилакрилат (1:1 ), полисорбат 80, желатин, червен железен оксид (по framar.bg).

Веществото езомепразол

Езомепразолът има слабо основна реакция; той може да се натрупва и преминава в активна форма в условията на силно кисела среда – такава е тя в зоната на киселинните секреторни каналчета в стомашната лигавица. Именно там се потиска активността на специфичния фермент, от който зависи отделянето на солната киселина. Ефектът от тази реакция може да се почувства около час след приема на лекарството. Ако пациентът продължи приема, като взема в продължение на пет дни по една капсула от 20 или 40 мг дневно, средната пикова концентрация на солна киселина може да се намали с до 90%.

Инструкция, листовка, най-важното

При терапия с еманера задължително се спазват препоръките на лекуващия и предупрежденията от пациентската листовка за медикамента. Това е особено важно в случаите, когато медикаментът трябва да се приема продължително и е необходим периодичен контрол върху определени кръвни показатели. Има и пациентски групи, за които това лекарство е противопоказано – например такива с алергия към някоя от съставките или към цялата група инхибитори на протонната помпа; HIV-позитивни, които се лекуват с нелфинавир; кърмачки; деца под 12-годишна възраст и др.

“Фигурин

Специално внимание се обръща на страничните ефекти – например повишен риск от развитие на остеопороза и счупвания на кости, както и на възможностите за паралелен прием с други медикаменти.

Еманера в аптеката

В българските аптеки могат да се намерят два варианта на продукта – капсули от 20 или от 40 мг. Медикаментът по правило се продава с рецепта.

Капсули еманера, 20 мг

Капсулите еманера от 20 мг обикновено се препоръчват при леки състояния на гастроезофагеален рефлукс, киселини, или като поддържаща терапия – веднъж дневно, за срокове от порядъка на 6-8 седмици. Могат да се намерят различни опаковки, практиката е да се продават на блистери с по 7 или 14 капсули – както и в контейнер насипни по 98. Най-популярната опаковка е с 14 стомашно устойчиви капсули за около 5 лв.

Капсули еманера, 40 мг

Препоръчвани са при разранена лигавица на хранопровода, за предотвратявне на рецидиви от кървяща язва, при синдрома Золингер-Елисън (за него ще стане дума отделно). 14 капсули еманера от 40 мг могат да се купят за 6.50 – 7 лв.

Дозировка и как се приема. Показания

Капсулите еманера се вземат независимо от храненията, може и на гладно. Поглъщат се цели, с чаша вода. Важно условие е да не се дъвчат или чупят – съставките са вложени в тях под формата на пелети със защитно покритие, точно в тази форма те би следвало да попаднат в стомаха. Добре е приемът да става по едно и също време, в една и съща част на деня и всеки ден – докато лекуващият прецени, че е необходима промяна.

Дозите се определят индивидуално, като се отчита характерът на здравословния проблем, прогресията на болестта, общото здраве, възрастта. Не е добра идея самоволното коригиране на дози и преждевременно спиране на приема.

При гастрит и язва на стомаха

Гастрит и язва на стомаха или дванадесетопръстника, причинени от хеликобактер пилори, обикновено се лекуват активно в продължение на една-две седмици, с два приема дневно по една капсула еманера от 20 мг. Едновременно с това лекуващият най-често изписва антибиотик – кларитромицин и амоксициклин. За да се избегне повторно активиране или кървене на стомашната лигавица, след интензивната фаза на терапията обикновено следва поддържаща – с по една капсула от 40 мг дневно в продължение на месец.

За язва от НСПВС

Язва от нестероидни противовъзпалителни средства – т.н. медикаментозна язва, която е резултат от продължителен прием на нестероидните, може да се предотврати с помощта на препарати като еманера. Профилактичният прием е една капсула от 40 мг дневно; приема се 4 седмици или по-дълго, в зависимост от състоянието на пациента и по лекарска преценка.

еманера
Нестероидните противовъзпалителни могат да причинят сериозни стомашни проблеми – тогава търсим еманера

Ако подобна язва вече се е образувала, за зарастването й помага всекидневен прием на капсула еманера, по-често от 40 мг, в продължение на 4-8 седмици.

При киселини и рефлукс

Дозирането при киселини и гастроезофагеален рефлукс е стандартно за деца и подрастващи над 12 години и за възрастни.

Ако връщането на стомашни сокове в хранопровода вече е причинило наранявания на лигавицата, а не само възпалителен процес, лечението е в рамките на четири седмици – всеки ден се взема по една капсула от 40 мг. Ако след приключването на този курс нараняванията все още тормозят пациента, лекуващият може да препоръча повторно провеждане на модула. След възстановяването на наранения хранопровод се препоръчва профилактика срещу рецидиви, която се изразява в прием на една капсула от 20 мг еманера дневно.

Има и такива пациенти, при които рефлуксът все още не е нанесъл тежки поражения върху лигавицата на хранопровода. Препоръчва им се прием на една капсула от 20 мг дневно в продължение на 4 седмици. Ако в рамките на този срок симптомите не са неутрализирани, трябва да се направи повторно изследване за причините. Ако лечението има резултат – препоръчва се прием на една капсула от 20 мг при необходимост. При пациенти, които се оплакват от киселини след прием на нестероидни противовъзпалителни, формулата “при необходимост” не е валидна: те са рискова група, която може да развие не само гастроезофагеален рефлукс, но и язва. Затова тези потребители трябва да следват схемата за всекидневен прием за срок, определен от лекуващия.

При отравяне

Отравянията са възможна причина за възпаление на стомашната лигавица с последващ гастрит; еманера има място в комплексното лечение на подобни състояния. В терапията се включва по лекарска преценка инхибитор на протонната помпа – така се дава възможност на стомашната лигавица да се възстанови след отстраняването на дразнителя. Възможните решения са с по една капсула от 20/40 мг дневно за срок, препоръчан индивидуално от лекуващия.

При кръвотечение

Включването на еманера при лечение на болестни състояния с кървене от стомашно-чревния тракт, доказано ускорява възстановяването на лигавиците. По-изразен е приносът на този популярен инхибитор на протонната помпа при провеждането на профлактика срещу рецидиви на кръвоизливите. Профилактиката се назначава от лекуващия и предвижда продължителен редовен прием на една капсула дневно – 20 или 40 мг.

При хеликобактер пилори

Случаите се отнасят до остър или хроничен гастрит, язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника. Както вече споменахме, при развита симптоматика с въпросния бактериален причинител се провежда антибактериална терапия с комплекс от медикаменти. Комплексът включва една капсула еманера от 20 мг, един грам амоксицилин и 500 мг кларитромицин. Този комплекс се приема два пъти дневно в продължение на една-две седмици.

При синдром на Золингер-Елисън

Въпросният синдром се развива в резултат от болестно нарастване на панкреаса, при което има свръхпродукция на солна киселина и киселинността на стомашните сокове се повишава патологично. Лечението започва с еманера – два пъти дневно по една капсула от 40 мг. Продължителността на приема зависи от клиничната картина; при необходимост се определя индивидуално и по-висока дневна доза. В много случаи на пациентите се налага да вземат по 80 до 160 мг от медикамента всеки ден. Ако обичайната доза е по-висока от 80 мг, задължително се дели на два приема.

Кога не се приема? Особени случаи

Препаратът еманера не се използва за лечение на пациенти, които имат непоносимост към фруктоза, дефицит на захароза-изомалтаза, малабсорбция на глюкоза-галактоза. Капсулите не се дават на деца под 12-годишна възраст; противопоказани са при кърмене, а бременните могат в изключителни случаи и под лекарски контрол да вземат медикамента краткотрайно.

Същият продукт не е подходящ за болни, които страдат от тежки форми на бъбречни патологии. Естествено – продуктът е забранен и за пациенти с алергия към някоя от съставките. Еманера не може да се приема едновременно с медикаментите атазанавир и нелфинавир.

Взаимодействие с лекарства

Споменатите лекарствени продукти – атазанавир и нелфинавир, се използват за лечението на ХИВ-позитивни пациенти. Освен с тях, еманера не се съчетава по безопасен начин с още немалко медикаменти: противогъбични от рода на кетоконазол, дигоксин за сърдечни заболявания, противораковият продукт ерлотиниб, антидепресанти, противоепилептици, лекарства за разреждане на кръвта от рода на варфарин, цилостазол – при куцане поради влошено кръвоснабдяване на крайниците. И още – цизаприд при храносмилателни проблеми, противораковото метотрексат, клопидогрел – против образуване на тромби, рифампицин – за лечение на туберкулоза, такролимус – за пациенти с трансплантирани органи, лекарствени продукти с компоненти от жълт кантарион.

Бременност, машини, шофиране

Докато за периода на лактация е категорична забраната за прием на еманера, при бременност тя е допустима в отделни случаи. Решението – дали да се взема този продукт, взема лекуващият; той преценява какви са рисковете за плода и дали те не превишават очакваната полза за майката. Избягва се продължителният прием.

Може ли потребител на еманера да шофира или да работи с тежки машини? Няма еднозначен отговор. В повечето случаи това е възможно – но при някои пациенти се проявяват странични ефекти от рода на замайване, влошаване на зрението, трудна концентрация и забавени рефлекси. Ако пациентът есеща подобни симптоми след прием на еманера, той следва да прекрати шофирането до приключване на лечението.

Дайте мнение и Вие тук!
Особени случаи на прием

Някои случаи на прием провокират реакции, за които трябва да се държи сметка. Така например при отделни пациенти се появява обрив по откритите части на кожата – това е знак терапията да се прекрати. Други случаи, при които лечението се спира, са с появата на ставни болки, необяснимо отслабване, повръщане на храна с примеси от кръв, черни екскременти. Последните случаи касаят вътрешни кръвоизливи.

Еманера не се прилага при симптоми на злокачествено заболяване, за пациенти с диагностициран рак или в риск от онкологични промени.

Затруднено гълтане

Ако пациентът има затруднения при гълтане, той няма да може да приема капсулите еманера по обичайния начин. Тогава е допустимо съдържанието да се разтвори в половин чаша вода, добре да се разбърка сместа и да се изпие в рамките на половин час след смесването. Тъй като не е изключено по чашата да останат компоненти от лекарството, допълнително с малко вода изплакваме чашата и изпиваме течността. Приемът при тази група пациенти е само с вода в ролята на разтворител – не сокове, не мляко.

Възможно е подобен разтвор да се въведе и чрез стомашна сонда.

Продължителен прием

В редица случаи медикаментът трябва да се приема продължително, в рамките например на 6-8 седмици. Тогава на всяка цена лекуващият трябва да контролира общото здравословно състояние на пациента, периодично да се изследват основните показатели на кръвната картина и по-специално на чернодробните ензими. При заболявания на черния дроб лекуващият може да препоръча по-ниски от обичайните дози еманера.

При лечение с еманера, което е по-дълго от година, нараства рискът от чупливост на костите – на бедрото, китката, на прешлени. Терапията в този формат може да увеличи вероятността от прояви на остеопороза, както и усложнения в тази посока, ако пациентът вече има подобна промяна на костната система.

Ограничение при деца

Медикаментът може да се използва за лечение на деца и подрастващи при условие, че имат навършени 12 години. Обикновено в тази възрастова група се касае за гастроезофагеален рефлукс.

Еманера и алкохол

Няма да изненадаме никого с предупреждението, че при терапия с еманера алкохолът е противопоказан.

Дозировка и предозиране

Каква доза еманера да взема даден пациент, зависи от диагнозата, възрастта и състоянието му; от това – как се повлиява от препоръчаната терапия с този продукт. Обикновено приемът е веднъж дневно, но е възможен и вариант с два приема; прилага се лечение с капсули от по 20 или 40 мг. Неволното предозиране обикновено няма сериозни последици. Въпреки това – ако все пак се случи пациент да приеме по-голяма от обичайната доза, или да “компенсира” пропуснат прием – трябва да се направи консултация с медицинско лице. Това – и в случаите, когато не са проявени необичайни или смущаващи симптоми.

Нежелани реакции: от чести до много редки

Както всеки медикамент – еманера също има странични ефекти, някои от които могат да са много сериозни. Сред редките са тежките алергични реакции с оток на лицето и гърлото, затруднено преглъщане и дишане, хрипове и задушаване, както и мъчителни обриви с поява на мехури, белене на кожата и разраняване – т.н. токсична епидермална некролиза. Тежки странични ефекти може да има и поради пренатоварване на черния дроб, с потъмняване на урината и трайно усещане на умора. Не са изключени животозастрашаващи състояния с чернодробна недостатъчност и последващо мозъчно възпаление.

  • Сред редките, но тежки странични ефекти са споменавани и промени в кръвната картина, отклонения във функциите на бъбреците, агресивни състояния, халюцинации, мускулна слабост.

Най-често пациентите, лекувани с еманера, се оплакват от главоболие, гадене и повръщане, диария или запек, болки в стомаха и червата, газове. Немалко са и случаите с образуване на доброкачествени полипи в стомаха.

  • По-рядко е съобщавано за световъртеж и сънливост, отоци на долните крайници, обриви, костни фрактури, пресъхване на устата, мускулни крампи, депресивни състояния, зрителни затруднения, бронхоспазъм, гъбични инфекции и др.

Съхранение

Капсулите еманера трябва да се съхраняват в оригиналната опаковка от производителя и при температура под 30 градуса. Не бива да имат контакт с влага или да са изложени на директно слънчево греене. Използват се само медикаменти в срок на годност; след разпечатването на опаковката продуктът е гарантирано годен в продължение на 6 месеца.

Аналози, цена, приложение

Ефектът от приема на еманера може да бъде постигнат и от други продукти, някои със сходен състав или с аналогичен ефект. Изборът следва да отчете поносимост на лекарството и достъпност, цена.

Еманера или нексиум?

Нексиум е аналогичен на еманера продукт – със същата активна съставка, езомепразол. Немски медикамент, докато еманера е от Словения. За таблетките нексиум важат същите предупреждения и вероятност от странични ефекти, както за капсулите еманера. Изборът е въпрос на предпочитания – и на финансови възможности, тъй като новият продукт е двойно по-скъп от еманера.

Езомепразол или омепразол?

Езомепразол е  считан за ефективен инфибитор на протонната помпа; по-силно действащ и с по-висок процент на излекуваните в сравнение с други медикаменти от подобен тип, включително омепразол. Само езомепразолът например осигурява висок процент излекуване от рани по лигавицата на хранопровода след двумесечен прием на капсула от 40 мг веднъж дневно, всеки ден.

 Омепразид, сопрал, гастроцид езо
  • Омепразид е продукт с активна съставка омепразол; предназначението му е идентично с това на вече описаните медикаменти. За разлика от тях, омепразид може да се дава и на деца над едногодишна възраст с тегло над 10 кг, при гастроезофагеален рефлукс. За деца над 4 години и подрастващи продуктът е подходящ при лечението на язви, причинени от хеликобактер пилори. Стандартна опаковка от 14 капсули по 20 мг струва около пет лева.
  • Сопрал е подобен продукт – с активен компонент омепразол. Препоръчва се в същите случаи както омепразид; цената на опаковка от 28 таблетки по 20 мг е към 10 лв.
  • Гастроцид езо –  действието му почива на ефекта от активния компонент езомепразол. Продуктът е само за възрастни – не се допуска за лечение на деца и подрастващи под 18 години. Избягва се при бременност и кърмене и не се използва за профилактика. Приема се до две седмици. Цената е около 9 лв за 14 таблетки от 20 мг.
Нолпаза, алмагел, вимово

Нолпаза: активна съставка на този инхибитор на протонната помпа е пентопразолът. Използван е преди всичко за краткосрочно лечение на гастроезофагеален рефлукс. Не се прилага при лечението на деца и подрастващи под 18 години. Цената на опаковка от  14 таблетки по 20 мг е 4 лв.

Алмагел средство против стомашни киселини – суспензия с активни съставки магнезиев и алуминиев оксид. Представлява лечебен гел, който покрива стомашната лигавица с предпазен пласт и предотвратява дразненето и разраняването й под действието на киселия стомашен сок. Има доста ограничения за прием – при тежък запек или хронична диария, недостатъчност – сърдечна, чернодробна бъбречна. Струва 4 лв за опаковка от 170 мл.

Вимово: регулаторът тук е езомепразолът. Съдържа също и напроксен, като всяка от съставките регулира определен профил на здравето. Езомепразолът е инибитор на протонната помпа, а напроксенът е нестероидно противовъзпалително. Продуктът се препоръчва на възрастни пациенти с артрит и остеоартрит, с анкилозиращ спондилит, които трябва да приемат нестероидни противовъзпалителни и това е опасно за лигавиците на храносмилателния им тракт. Цената за 30 таблетки е към 30 лв.

Нексопрал, Ормус, Рефлуксенд, Хелидес
  • Нексопрал: производно на езомепразола, цена 7 лв за 14 таблетки от 20 мг. Не се използва за лечение на деца под 12 години.
  • Ормус – капсули с езомепразол; цена 14 лв за 28 таблетки от 20 мг. За възрастни и деца над 12 години.
  • Рефлуксенд: таблетки от 20 и от 40 мг. Цената е 20 лв за 30 таблетки от 20 мг. За възрастни и за деца над 12 години при вече описваните диагнози.
  • Хелидес е също продукт на базата на езомепразол. Приблизително 9 лв за 14 таблетки по 20 мг.
В съчетание с амоксицилин (амоксиклав). С кларитромицин (клацид)

Съчетанието с амоксицилин и кларитромицин е работеща формула при лечението на възпаления и язви, причинени от хеликобактер пилори. Прилага се терапия за една или две седмици, която включва двукратен прием, всеки ден, на комбинация от 20 мг еманера, един грам амоксицилин и 500 мг кларитромицин.

Лекарства за разстроен стомах. Лечение на киселини и болки в стомаха

Мнения, отзиви, форум

Проблемът “стомашни киселини” е често обсъждан във форумите и потърпевши от това неприятно отклонение споделят лична информация за медикаментите, които са пробвали. Еманера е сред онези, които се радват на добър прием; множеството странични ефекти на продукта, описвани в пациентските листовки, обикновено не се проявяват или са налице само при отделни потребители. Най-често пациентите се оплакват от дискомфорт в стомаха, болки, гадене и повръщане. Същевременно има и благодарности за правилно провежданото лечение с този медикамент, за качествата му – които позволяват да се възстанови възпалената или наранена лигавица на стомашно-чревния тракт.

Добър гастроентеролог в София, Пловдив, Варна

Трите града имат големи университетски болници и медицински центрове, в които може да се прави съвременна диагностика на състоянието на храносмилателния тракт. В гастроентерологията се прилагат модерни техники и технологии за разпознаване причините за  т.н. киселини, болки в корема, язва.

Топкласацията за най-добър доктор сочи някои имена в частта по гастроентерология. За София това са д-р Асен Алексиев от болница “Св. Иван Рилски”; д-р Божидар Томов, професор Борислав Владимиров, професор Димитър Таков, доцентите и д-р Крум Кацаров, Красимир Антонов, Йордан Генов.

За Варна излизат няколко докторски имена: Искрен Коцев, Илиана Давидова, Диана Ганчева.

Ето и няколко пловдивски специалисти: Апостол Георгиев, Атанас Калчев, Борислав Драгомиров, Елена Кузманова, Иван Атанасов, основно в МБАЛ “Свети Георги” и болница “Каспела”.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Female Doctor Examining Boy (10 12) Lying In Hospital Bed

Херпангина: що за болест, как се лекува

Ефикасното лечение на херпангина при деца, бебета и възрастни. Как да я различим от гнойна …

3 Мнения

  1. Lekarstvoto kakto izglejda tryabva da se priema pod lekarski kontrol v bolnica pone v parviyat etap.NYymam opit,no osobeno ako bolniyat e po vazrasren i ne mnogo stabilna kostna sistema moje da olu4i po opasni posledici.Tova e moeto mnenie.S uvajenie-Todorova,na koyato stoyat neizmenno imeto i imeila po-dolu.

  2. Станков

    За професор Владимиров, не съм съгласен че му е мястото в добри специалисти ,откри ми хеатална херния която множество негови колеги ,включително професори отхвърлиха след доста изследвания.
    За статията ,краино изчерпателна и полезна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *