Рукола, ползи: какво да не забравяме за растението

Рукола и глухарче – каква е разликата. Как да се снабдим с прясна рукола. Какво съдържа растението и какво е приложението му – в медицината, козметологията, кулинарията. Може ли да ни навреди – за какво да внимаваме. Масло и сок от рукола. Отглеждане

Рукола – това е популярно растение от салатен тип, което може да се използва като подправка или като съставка на гарнитури и салати.

По вкус напомня киселеца, но има по-богат орехово-горчичен вкус. Използва се активно в средиземноморската, особено италианската кухня. Вирее в дивата природа, но има и множество култивирани сортове и се отглежда промишлено. Може да се купи от пазара или от супермаркета; може и да се отгледа в домашни условия – в двора или на балкона.

Какво е рукола?

Рукола е растение от семейство кръстоцветни. В кулинарията се използват зелените листа на растението, понякога и цветовете. От семената се добива масло със специфичен вкус, корените са търсени във фармакологията.

Разлика между рукола и глухарче

Немалко хора смятат, че руколата е култивирано глухарче. Това е заради външната прилика на листата в двете растения, но всъщност те принадлежат към различни семейства. Вече казахме, че руколата е кръстоцветно растение и в нейното семейство са “близкият роднина” синап, и по-далечни като зелето и карфиола. Глухарчето принадлежи към семейство сложноцветни.

Външен вид

Руколата достига до височина от 50-60 см. Листата са перести, с фини мъхчета и приличат на листата от репичките. Те са сочни и месести. Растението цъфти на малки букетчета с бели или жълтеникави цветове. Семената на руколата заменят цветовете – разположени са в малки шушулки по трийсетина. Добре узрелите семена запазват своята кълняемост в продължение на четири години; от тях се прави студено пресовано масло.

Растението е едногодишно, но някои култrвирани сортове живеят по две години.

Къде расте?

Рукола може да се отглежда в Северна Африка, Мала и Средна Азия, Индия. Растението е адаптивно и се е приспособило към климатичните условия на Северна Европа и Северна Америка. Все пак най-благоприятен терен за руколата си остава Средиземноморието, особено Италия. Там именно растението се отглежда най-интензивно и в промишлено количество.

рукола

Рукола – растение от салатен тип, с ядливи листа и цвят

Отглежда се сезонно на открито от късна пролет до ранна есен, а в оранжериите – целогодишно.

Откъде се купува? Цена

Рукола може да се купи от зеленчуковите сергии по големите пазари или от супермаркетите. Продава се по борсите на едро – на килограм, като цената е в зависимост от качеството и произхода. Тя варира около 15-22 лв/кг.

По-често може да се намери на връзки от стотина грама, цената за връзка е 2-2.20 лв.

Особености и характеристики

Листата на руколата при сдъвкване нагарчат; имате чувството, че хапвате нещо с добавка от орахи и горчица. Ароматът е неповторим – пикантен и приятен. Младите листа са с по-слаб аромат, но по-вкусни. Цветовете също са ядливи, горчивата нотка се усеща ясно и в тях.

Хранителна информация, калории

В 100 грама листна маса от рукола се съдържат 91.7 г вода, протеини – 2.6 г, въглеводороди – 2 г, фибри – 1.6 г, мазнини – 0.76 г. Руколата дава 25 килокалории от 100 г маса.

Младите кълнове на растението съдържат висок процент йод – той е важен за обитателите на районите, които са отдалечени от морета и океани. Важна роля играят и флавоноидите, които укрепват кръвоносните съдове. Растението е особено полезно за хората, които страдат от венозна недостатъчност, тромбофлебити и повишено артериално налягане.

Химически състав

Руколата е много богата на витамини. В 100 грама от прекрасната листна маса се съдържат 1.4 мг витамин А, 16.34 мг витамини от В-групата: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 9; 0.305 мг ниацин, 15 мг витамин С, 0.43 мг Е, 108.6 мг К.

Следват макро- и микроелементите: калий – 369 мг, калций – 160 мг, магнезий – 47 мг, натрий – 27 мг, фосфор – 52 мг, желязо – 1.47 мг, манган – 0.321 мг, мед – 0.076 мг, селен – 0.0003 мг, цинк – 0.47 мг.

Благодарение на високото съдържание на витамини, макро- и микроелементи растението е много силен енергетик. Такава храна бързо повишава тонуса на организма, оптимизира работоспособността, нормализира водно-солевия баланс, предпазва от злокачествени процеси. Полезните свойства в съчетание с ниската калорийност правят това салатно растение незаменимо за онези, които държат да контролират килограмите си.

Сортове (видове). Дива рукола и др.

Култивирането на рукола е сравнително нова практика: поколения наред са приемали растението едва ли не като плевел, но не са имали нищо против да го използват като полезна хранителна съставка и като лечебен вариант. В по-ново време са селекционирани и разпространени сортове като Рукола колтивата, Рукола селватика, търсени са и сортовете Грация, Рококо и Пасианс. Различават се по формата на листата, интензивността на аромата, добивите.

рукола

Връзка рукола за 2 – 2.50 лв може да се купи на пазара или в супермаркета

У нас може да се купи най-често рукола българско производство – широколистна, от култивирани сортове, или вносна от Израел – дива, теснолистна. При вносния продукт цената за връзка от 100 г се калкулира върху 25 лв/кг.

Ползи от рукола, лечебни свойства

Целият този фантастичен състав на зелената рукола прави от продукта изключително здравословна храна. Множеството витамини, макро- и микроелементи, фибрите подобряват функционирането на организма ни. Ето как можем да обобщим полезните въздействия на растението:

  • Укрепва имунната система;
  • Стимулира работата на стомаха;
  • Подобрява обмяната на веществата;
  • Укрепва кръвоносните съдове и подобрява показателите на кръвта в посока хемоглобин – благодарение на доброто желязно съдържание;
  • Намалява отлагането на соли в тъкани и стави;
  • Понижава холестерола;
  • Упражнява антибактериално действие;
  • Повишава устойчивостта към стрес;
  • Има малко калории в голям обем – това е важно за контрола над килограмите и за успешните програми за редукция на теглото;
  • Подобрява апетита;
  • Полезна е за хората с високи показатели на кръвната захар, за диабетици.

Приложение в кулинарията

Руколата е популярна най-вече като салатен продук – обикновено се комбинира с други зеленчуци от листен тип като спанак и маруля, но също с домати, краставица, салата айсберг, зелена чушка, зелен лук, маслини. Използва се и като гарнитура на месни и рибни блюда. Немаловажна подробност е това, че с рукола в гарнитурата за рибно ястие се неутрализира специфичният дъх, който не на всички е приятен.

Салата с рукола, рецепти

С рукола могат да се направят различни сосове и пастети, да се освежат сандвичи и студени закуски. Много приятно съчетание е с различни сирена и кашкавал. Може да се използва и като канапе за червено месо. Използват листата и при приготвянето на маринади за туршия.

Ето няколко полезни съвета – как да готвим с рукола:

  • Първо – листният зеленчук трябва да бъде много добре измит; някои перфекционисти дори изкисват листата в леко посолена вода за 10-15 минути;
  • Второ – преди приготвяне задължително ги подсушаваме; ако нямаме центрофуга за сушене на салата – в чиста памучна кърпа; руколата се накъсва, не е добра идея да се реже;
  • Трето – веднага след накъсването поливаме със зехтин и консумираме; растението губи вкусовите си качества, ако престои. По-малка е ползата от него и ако го подложим на топлинна обработка.

В медицината

Народната медицина използва растението рукола при лечението на множество заболявания. Най-много се цени качеството й на природен антибиотик – затова е търсена като отхрачващо средство при простудни заболявания.

  • С рукола се лекува цистит, тъй като има силно пикочогонно действие. Приготвя се на отвара, като може да се вземат или пресни, или изсушени листа. Две супени лъжици рукома се заливат с половин литър вряла вода и сместа се оставя под капак за пет часа. Прецежда се и се пие по 100 мл преди хранене, 3-4 пъти дневно.

Става и за лекуване на рани – зарастват бързо, като за промивките им се използва запарката от горната рецепта. Системната консумация на листния зеленчук, на сок и отвара е допълващо средство при лечението на стомашна язва.

Една позната от древността роля на руколата е усилващата либидото; многократно древните източници я сочат за афродизиак. Същевременно е средство, което постига общо тонизиране на организма.

При отслабване

Диетолозите препоръчват руколата в менюто на хората с наднормено тегло. Тя може да е полезна и като средство за периодично разтоварване на всеки организъм. Заради ниското си калорийно съдържание е много подходяща за подобна роля – като същевременно дава на организма богат набор от полезни компоненти. Фибрите, които внася в организма пък създават усещането за ситост при неголям обем поета храна.

рукола

С рукола диетите за отслабване работят

Като диетично средство се препоръчва и маслото от рукола: 1-2 чаени лъжички от този продукт зареждат с полезни ингредиенти, без да причиняват нарастване на телесната маса.

В козметологията

Сокът от рукола може да бъде отлично средство за овлажняване кожата на лицето. Същевременно съставките на сока действат успокояващо, неутрализират раздразнени и зачервени участъци, лющене и дребен обрив.

  • Който не си харесва луничките на лицето, може да ги третира с еликсир от рукола, ето как: 200 г прясна рукола се накъсва и се залива с половин литър зехтин. Оставя се да престои в стъклен съд две седмици и се прецежда. Държи се в хладилник; спасява от всякакъв вид кожни раздразнения; с тампон проблемните места се третират 1-2 пъти дневно.

Може да се каже всъщност, че руколата е добро подмладяващо средство. В Средиземноморието е популярна следната маска за лице, която прави вехнещата кожа еластична и сияйна: наситняват се рукола и безсолни маслини в пропорция 1:2. Сместа се нанася върху лицето и се оставя за 20 минути, следва измиване с хладка вода.

  • Маслото от рукола е успешно средство срещу косопад. Просто се втрива в корените на косата – така, че да е обхванат целият скалп. Главата се увива с хавлиена кърпа за цяла нощ, на сутринта следва хубаво измиване с топла вода и мек шампоан. Процедурата се повтаря 2-3 пъти в месеца. Маслото помага и при суха и цъфтяща коса: описаната маска се прави по същия начин, но само за половин час и поне веднъж седмично.

Рукола и бременност

Принципно руколата е полезен продукт в женското меню, тъй като редовната й консумация поддържа в чудесно състояние кожата на лицето и тялото, косата и ноктите; подпомага поддържането на стройна фигура.

При бременнност е незаменима заради балансираното си, богато съдържание на витамини, фибри, макро- и микроелементи. Все пак с количествата не бива да се прекалява: не е изключено ценната рукола да стане опасна, ако предизвиква конракции на матката: така може да се получи при прекалено честа и в големи количества консумация.

Препоръчват я и при кърмене, тъй като активира лактацията – но със същото предупреждение за умереност.

Вреди и противопоказания

Започваме с току що формулираните предупреждения за бременни и кърмачки: руколата е полезна за тази група потребители, но с мярка и внимание за възможни странични ефекти. Възможна е също индивидуална непоносимост към някой от множеството компоненти на растението.

Категорично листният зеленчук е противопоказан за хора с гастрит, които страдат от повишена киселинност на стомашните сокове. Не бива да я консумират също потребителите с колит , с болни бъбреци – включително тежко страдащите от бъбречно-каменна болест, с чернодробни страдания.

Масло от рукола

руколаПродуктът се получава по метода студено пресоване и има множество приложения в медицината и козметологията.  Лесно се използва например като маска за коса дори при отсъствие на проблеми: здравите скалп и коса се подхранват и успокояват след леко втриване на няколко капки масло за половин час. Тази процедура предпазва от косопад, накъсване и чупене, а косъмът става бляскав и гъвкав. Подхранваща и лечебна маска може да се прави за цяла нощ, като се смеси маслото от рукола с подобен продукт от рицин или репей.

Ако обогатим готовия си крем за лице с 2-3 капки масло от рукола, той ще овлажнява по-пълноценно, ще подхранва и ще действа успокояващо при зачервяване и лек обрив.

  • За отслабване маслото се използва, като се приемат 1-2 чаени лъжички преди закуска. Същият продукт може да се използва в подобни количества и при приготвянето на дресинги за салата. Маслото е леко, усвоява се бързо и поддържа задълго усещането за ситост.

Сок от рукола

Сокът от рукола има благотворно въздействие и – прясно изцеден – подпомага оздравителните процеси в стомашно-чревния тракт. Под формата на сок организмът получава всички полезни съставки от растението, с изключение на дразнещите фибри.

Прясно изцеденият сок е чудесно средство за поддържане на кожата на лицето, шията и ръцете – използва се като лосион.

Ето и рецептата на lekuva.net за очистване на организма с пресен сок от няколко продукта, водещ сред които е руколата:

  • Поотделно се изстискват соковете от три моркова, една чаша нарязана краставица, по половин чаша нарязано бяло зеле, магданоз и накъсана рукола. След приготвянето на отделните съставки компонентите се смесват и коктейлът се изпива веднага. Това се прави в три последователни сутрини на гладно.

Отглеждане

руколаПубликации в мрежата отбелязват, че руколата не е сред желаните култури за отглеждане у нас; все пак ентусиасти се намират и културата е сред предлаганите на родните зеленчукови борси. Предпочитани са култивираните сортове – широколистни, българско производство. Отглеждана е сезонно на открито – през лятото, или оранжерийно. На пазара я има и от внос, най-често от Израел и Гърция, оттам идва предимно теснолистната рукола тип “дива”.

Интернет дава и множество съвети за отглеждане на рукола в двора и на балкона, като според справките не е проблем да се намерят семена от два-три сорта на достъпни цени. Всички специалисти уверяват, че отглеждането на този продукт е лесно и че няма проблем да хапваме от време на време и собствена реколта рукола без особени рискове и усилия.

Рукола – отглеждане на открито и в оранжерия

За още информация: Латинско наименование: Eruca vesicaria subsp. sativa. На английски: Arugula. На руски: Руккола. На немски: Garten-Senfrauke. На испански: Rúcula. На турски: Roka.

Източници:

Оставете мнения, отзиви и коментари в нашия форум по-долу и вижте още по темата:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:
Рукола, ползи: какво да не забравяме за растението
4 (80%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *