рукола

Рукола, ползи: какво да не забравяме за растението

Рукола и глухарче – каква е разликата. Как да се снабдим с прясна рукола. Какво съдържа растението и какво е приложението му – в медицината, козметологията, кулинарията. Може ли да ни навреди – за какво да внимаваме. Масло и сок от рукола. Отглеждане

Рукола – това е популярно растение от салатен тип, което може да се използва като подправка или като съставка на гарнитури и салати.

По вкус напомня киселеца, но има по-богат орехово-горчичен вкус. Използва се активно в средиземноморската, особено италианската кухня. Вирее в дивата природа, но има и множество култивирани сортове и се отглежда промишлено. Може да се купи от пазара или от супермаркета; може и да се отгледа в домашни условия – в двора или на балкона.

Какво е рукола?

Рукола е растение от семейство кръстоцветни. В кулинарията се използват зелените листа на растението, понякога и цветовете. От семената се добива масло със специфичен вкус, корените са търсени във фармакологията.

Разлика между рукола и глухарче

Немалко хора смятат, че руколата е култивирано глухарче. Това е заради външната прилика на листата в двете растения, но всъщност те принадлежат към различни семейства. Вече казахме, че руколата е кръстоцветно растение и в нейното семейство са “близкият роднина” синап, и по-далечни като зелето и карфиола. Глухарчето принадлежи към семейство сложноцветни.

Външен вид

Руколата достига до височина от 50-60 см. Листата са перести, с фини мъхчета и приличат на листата от репичките. Те са сочни и месести. Растението цъфти на малки букетчета с бели или жълтеникави цветове. Семената на руколата заменят цветовете – разположени са в малки шушулки по трийсетина. Добре узрелите семена запазват своята кълняемост в продължение на четири години; от тях се прави студено пресовано масло.

Растението е едногодишно, но някои култrвирани сортове живеят по две години.

Къде расте?

Рукола може да се отглежда в Северна Африка, Мала и Средна Азия, Индия. Растението е адаптивно и се е приспособило към климатичните условия на Северна Европа и Северна Америка. Все пак най-благоприятен терен за руколата си остава Средиземноморието, особено Италия. Там именно растението се отглежда най-интензивно и в промишлено количество.

Отглежда се сезонно на открито от късна пролет до ранна есен, а в оранжериите – целогодишно.

Откъде се купува? Цена

Рукола може да се купи от зеленчуковите сергии по големите пазари или от супермаркетите. Продава се по борсите на едро – на килограм, като цената е в зависимост от качеството и произхода. Тя варира около 15-22 лв/кг.

По-често може да се намери на връзки от стотина грама, цената за връзка е 2-2.20 лв.

Особености и характеристики
рукола
Рукола – растение от салатен тип, с ядливи листа и цвят
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Листата на руколата при сдъвкване нагарчат; имате чувството, че хапвате нещо с добавка от орахи и горчица. Ароматът е неповторим – пикантен и приятен. Младите листа са с по-слаб аромат, но по-вкусни. Цветовете също са ядливи, горчивата нотка се усеща ясно и в тях.

Хранителна информация, калории

В 100 грама листна маса от рукола се съдържат 91.7 г вода, протеини – 2.6 г, въглеводороди – 2 г, фибри – 1.6 г, мазнини – 0.76 г. Руколата дава 25 килокалории от 100 г маса.

Младите кълнове на растението съдържат висок процент йод – той е важен за обитателите на районите, които са отдалечени от морета и океани. Важна роля играят и флавоноидите, които укрепват кръвоносните съдове. Растението е особено полезно за хората, които страдат от венозна недостатъчност, тромбофлебити и повишено артериално налягане.

Химически състав

Руколата е много богата на витамини. В 100 грама от прекрасната листна маса се съдържат 1.4 мг витамин А, 16.34 мг витамини от В-групата: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 9; 0.305 мг ниацин, 15 мг витамин С, 0.43 мг Е, 108.6 мг К.

Следват макро- и микроелементите: калий – 369 мг, калций – 160 мг, магнезий – 47 мг, натрий – 27 мг, фосфор – 52 мг, желязо – 1.47 мг, манган – 0.321 мг, мед – 0.076 мг, селен – 0.0003 мг, цинк – 0.47 мг.

Благодарение на високото съдържание на витамини, макро- и микроелементи растението е много силен енергетик. Такава храна бързо повишава тонуса на организма, оптимизира работоспособността, нормализира водно-солевия баланс, предпазва от злокачествени процеси. Полезните свойства в съчетание с ниската калорийност правят това салатно растение незаменимо за онези, които държат да контролират килограмите си.

Сортове (видове). Дива рукола и др.

Култивирането на рукола е сравнително нова практика: поколения наред са приемали растението едва ли не като плевел, но не са имали нищо против да го използват като полезна хранителна съставка и като лечебен вариант. В по-ново време са селекционирани и разпространени сортове като Рукола колтивата, Рукола селватика, търсени са и сортовете Грация, Рококо и Пасианс. Различават се по формата на листата, интензивността на аромата, добивите.

рукола
Връзка рукола за 2 – 2.50 лв може да се купи на пазара или в супермаркета

У нас може да се купи най-често рукола българско производство – широколистна, от култивирани сортове, или вносна от Израел – дива, теснолистна. При вносния продукт цената за връзка от 100 г се калкулира върху 25 лв/кг.

Ползи от рукола, лечебни свойства

Целият този фантастичен състав на зелената рукола прави от продукта изключително здравословна храна. Множеството витамини, макро- и микроелементи, фибрите подобряват функционирането на организма ни. Ето как можем да обобщим полезните въздействия на растението:

  • Укрепва имунната система;
  • Стимулира работата на стомаха;
  • Подобрява обмяната на веществата;
  • Укрепва кръвоносните съдове и подобрява показателите на кръвта в посока хемоглобин – благодарение на доброто желязно съдържание;
  • Намалява отлагането на соли в тъкани и стави;
  • Понижава холестерола;
  • Упражнява антибактериално действие;
  • Повишава устойчивостта към стрес;
  • Има малко калории в голям обем – това е важно за контрола над килограмите и за успешните програми за редукция на теглото;
  • Подобрява апетита;
  • Полезна е за хората с високи показатели на кръвната захар, за диабетици.

Приложение в кулинарията

Руколата е популярна най-вече като салатен продук – обикновено се комбинира с други зеленчуци от листен тип като спанак и маруля, но също с домати, краставица, салата айсберг, зелена чушка, зелен лук, маслини. Използва се и като гарнитура на месни и рибни блюда. Немаловажна подробност е това, че с рукола в гарнитурата за рибно ястие се неутрализира специфичният дъх, който не на всички е приятен.

След анонса за салатите с рукола продължаваме с още ползи от ценното растение – в медицината, за отслабване, за разкрасяване и тъй нататък:

https://www.lekar.bg/2018/05/25/%d1%81%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81-%d1%80%d1%83%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d1%86%d0%b5%d0%bf%d1%82%d0%b8/

С рукола могат да се направят различни сосове и пастети, да се освежат сандвичи и студени закуски. Много приятно съчетание е с различни сирена и кашкавал. Може да се използва и като канапе за червено месо. Използват листата и при приготвянето на маринади за туршия.

Ето няколко полезни съвета – как да готвим с рукола:

  • Първо – листният зеленчук трябва да бъде много добре измит; някои перфекционисти дори изкисват листата в леко посолена вода за 10-15 минути;
  • Второ – преди приготвяне задължително ги подсушаваме; ако нямаме центрофуга за сушене на салата – в чиста памучна кърпа; руколата се накъсва, не е добра идея да се реже;
  • Трето – веднага след накъсването поливаме със зехтин и консумираме; растението губи вкусовите си качества, ако престои. По-малка е ползата от него и ако го подложим на топлинна обработка.

В медицината

Народната медицина използва растението рукола при лечението на множество заболявания. Най-много се цени качеството й на природен антибиотик – затова е търсена като отхрачващо средство при простудни заболявания.

  • С рукола се лекува цистит, тъй като има силно пикочогонно действие. Приготвя се на отвара, като може да се вземат или пресни, или изсушени листа. Две супени лъжици рукома се заливат с половин литър вряла вода и сместа се оставя под капак за пет часа. Прецежда се и се пие по 100 мл преди хранене, 3-4 пъти дневно.

Става и за лекуване на рани – зарастват бързо, като за промивките им се използва запарката от горната рецепта. Системната консумация на листния зеленчук, на сок и отвара е допълващо средство при лечението на стомашна язва.

Една позната от древността роля на руколата е усилващата либидото; многократно древните източници я сочат за афродизиак. Същевременно е средство, което постига общо тонизиране на организма.

Дайте мнение и Вие тук!

При отслабване

Диетолозите препоръчват руколата в менюто на хората с наднормено тегло. Тя може да е полезна и като средство за периодично разтоварване на всеки организъм. Заради ниското си калорийно съдържание е много подходяща за подобна роля – като същевременно дава на организма богат набор от полезни компоненти. Фибрите, които внася в организма пък създават усещането за ситост при неголям обем поета храна.

рукола
С рукола диетите за отслабване работят

Като диетично средство се препоръчва и маслото от рукола: 1-2 чаени лъжички от този продукт зареждат с полезни ингредиенти, без да причиняват нарастване на телесната маса.

В козметологията

Сокът от рукола може да бъде отлично средство за овлажняване кожата на лицето. Същевременно съставките на сока действат успокояващо, неутрализират раздразнени и зачервени участъци, лющене и дребен обрив.

  • Който не си харесва луничките на лицето, може да ги третира с еликсир от рукола, ето как: 200 г прясна рукола се накъсва и се залива с половин литър зехтин. Оставя се да престои в стъклен съд две седмици и се прецежда. Държи се в хладилник; спасява от всякакъв вид кожни раздразнения; с тампон проблемните места се третират 1-2 пъти дневно.

Може да се каже всъщност, че руколата е добро подмладяващо средство. В Средиземноморието е популярна следната маска за лице, която прави вехнещата кожа еластична и сияйна: наситняват се рукола и безсолни маслини в пропорция 1:2. Сместа се нанася върху лицето и се оставя за 20 минути, следва измиване с хладка вода.

  • Маслото от рукола е успешно средство срещу косопад. Просто се втрива в корените на косата – така, че да е обхванат целият скалп. Главата се увива с хавлиена кърпа за цяла нощ, на сутринта следва хубаво измиване с топла вода и мек шампоан. Процедурата се повтаря 2-3 пъти в месеца. Маслото помага и при суха и цъфтяща коса: описаната маска се прави по същия начин, но само за половин час и поне веднъж седмично.

Рукола и бременност

Принципно руколата е полезен продукт в женското меню, тъй като редовната й консумация поддържа в чудесно състояние кожата на лицето и тялото, косата и ноктите; подпомага поддържането на стройна фигура.

При бременнност е незаменима заради балансираното си, богато съдържание на витамини, фибри, макро- и микроелементи. Все пак с количествата не бива да се прекалява: не е изключено ценната рукола да стане опасна, ако предизвиква конракции на матката: така може да се получи при прекалено честа и в големи количества консумация.

Препоръчват я и при кърмене, тъй като активира лактацията – но със същото предупреждение за умереност.

Вреди и противопоказания

Започваме с току що формулираните предупреждения за бременни и кърмачки: руколата е полезна за тази група потребители, но с мярка и внимание за възможни странични ефекти. Възможна е също индивидуална непоносимост към някой от множеството компоненти на растението.

Категорично листният зеленчук е противопоказан за хора с гастрит, които страдат от повишена киселинност на стомашните сокове. Не бива да я консумират също потребителите с колит , с болни бъбреци – включително тежко страдащите от бъбречно-каменна болест, с чернодробни страдания.

Масло от рукола

руколаПродуктът се получава по метода студено пресоване и има множество приложения в медицината и козметологията.  Лесно се използва например като маска за коса дори при отсъствие на проблеми: здравите скалп и коса се подхранват и успокояват след леко втриване на няколко капки масло за половин час. Тази процедура предпазва от косопад, накъсване и чупене, а косъмът става бляскав и гъвкав. Подхранваща и лечебна маска може да се прави за цяла нощ, като се смеси маслото от рукола с подобен продукт от рицин или репей.

Ако обогатим готовия си крем за лице с 2-3 капки масло от рукола, той ще овлажнява по-пълноценно, ще подхранва и ще действа успокояващо при зачервяване и лек обрив.

  • За отслабване маслото се използва, като се приемат 1-2 чаени лъжички преди закуска. Същият продукт може да се използва в подобни количества и при приготвянето на дресинги за салата. Маслото е леко, усвоява се бързо и поддържа задълго усещането за ситост.

Можете да ползвате масло от рукола и за разхубававяне на своите мигли и вежди. Това става с клечка за уши, като натопявате тампончето в маслото и мажете върху миглите. Така ако правите по веднъж на ден, след няколко седмици ще забележите, че миглите ви са започнали да се удължават!

Същото нещо се прави и когато веждите ни са прекалено тънки, защото сме ги изскубнали по непредпазливост, или по някаква друга причина. Маслото от рукола има свойството да сгъстява веждите.

На каква цена се продава? 60 милилитра от него се продава на дребно в интернет на цена от 15-16 лв без доставката. От Амазон се купува на същата или на доста по-висока цена, но там проблемът, разбира се, е доставката.

Сок от рукола

Сокът от рукола има благотворно въздействие и – прясно изцеден – подпомага оздравителните процеси в стомашно-чревния тракт. Под формата на сок организмът получава всички полезни съставки от растението, с изключение на дразнещите фибри.

Прясно изцеденият сок е чудесно средство за поддържане на кожата на лицето, шията и ръцете – използва се като лосион.

Ето и рецептата на lekuva.net за очистване на организма с пресен сок от няколко продукта, водещ сред които е руколата:

  • Поотделно се изстискват соковете от три моркова, една чаша нарязана краставица, по половин чаша нарязано бяло зеле, магданоз и накъсана рукола. След приготвянето на отделните съставки компонентите се смесват и коктейлът се изпива веднага. Това се прави в три последователни сутрини на гладно.

Отглеждане

руколаПубликации в мрежата отбелязват, че руколата не е сред желаните култури за отглеждане у нас; все пак ентусиасти се намират и културата е сред предлаганите на родните зеленчукови борси. Предпочитани са култивираните сортове – широколистни, българско производство. Отглеждана е сезонно на открито – през лятото, или оранжерийно. На пазара я има и от внос, най-често от Израел и Гърция, оттам идва предимно теснолистната рукола тип “дива”.

Интернет дава и множество съвети за отглеждане на рукола в двора и на балкона, като според справките не е проблем да се намерят семена от два-три сорта на достъпни цени. Всички специалисти уверяват, че отглеждането на този продукт е лесно и че няма проблем да хапваме от време на време и собствена реколта рукола без особени рискове и усилия.

Тук даваме един анонс към наш материал за отглеждането на рукола, след който ще пуснем и едно видео как можем да си я отгледаме на терасата. Споделете статията, ако сте намерили нещо интересно в нея! Можете да ни се отблагодарите, като пуснете линк към нея във Фейсбук, Гугъл Плюс или Туитър! Коментирайте отдолу, за да научим какво е мнението ви за нашия труд!

https://www.lekar.bg/2018/05/23/%d0%be%d1%82%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d1%83%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b0/

За още информация: Латинско наименование: Eruca vesicaria subsp. sativa. На английски: Arugula. На руски: Руккола. На немски: Garten-Senfrauke. На испански: Rúcula. На турски: Roka.

Източници:

Първоначално публикувано на:27.05.2018 @ 14:30

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *