хипофиза

Аденом на хипофизата и тумори

Болната хипофиза: аденом на хипофизата; тумори – видове. Симптоми на хипофизни тумори. Класификации; диагностициране и лечение

Хипофиза; аденом на хипофизата – това е най-често диагностицираният доброкачествен тумор на този орган. От всички възможни новообразувания в главния мозък на хипофизния аденом се падат около 20% от случаите. Този висок процент на патологията се обяснява с безсимптомното й протичане; обикновено аденомът се открива случайно, при изследване заради друг здравословен проблем.

Видове тумори на хипофизата

Туморите на въпросната хипофиза се класифицират по няколко признака – например по това дали произвеждат хормони или са неактивни, какъв е размерът им и пр.

Хормоно продуциращите аденоми са пролактином, соматотропином, тиреотропином, кортикотропином, гонадотропен тумор.

Според размера си аденомите могат да са микроаденоми – с размер до 10 мм; макроаденоми – над тази граница; гигантски аденоми, които са нараснали до 50 мм и повече. При последните има висок риск от израждане в злокачествен тумор.

Туморите се различават и по разположението и посоката си на нарастване: могат да се развиват нагоре, надолу, назад – в дълбочина. Ако продуцират хормони, но не са диагностицирани, при прогресия могат да доведат до влошаване на зрението и неврологични смущения.

Пролактином

Това е хормонално активен тумор на предния дял на хипофизата, който изработва наднормени количества от хормона пролактин. Симптомите са патологична секреция на кърма – без връзка с бременност и раждане; нередовен цикъл или липса на цикъл при жените, отсъствие на потентност и снижено либидо при мъжете. При прогресия се появяват главоболие, зрителни проблеми, нарушения на съзнанието. В зависимост от активността на тумора може да се провежда консервативно или оперативно лечение. Възможни са рецидиви, а пълно оздравяване има само в около 25% от случаите. Причините за тази патология не са категорично изяснени; смята се, че в немалка част от случаите важна роля има наследствеността.

Други тумори на хипофизата

В зависимост от продукцията си хормоноактивните аденоми на хипофизата могат да са:

  • Соматотропином – синтезиращ активно хормоните на растежа;
  • Кортикотропином – въздейства стимулиращо върху продукцията от кората на надбъбречните жлези;
  • Тиреотропином – активира производството на хормони от щитовидната жлеза;
  • Хипофизни тумори, произвеждащи гонадотропини: те стимулират функциите на половите жлези.
Макроаденоми и микроаденоми

Размерът на новообразуванията е един от основополагащите принципи при класификацията им; тези на хипофизата не правят изключение. При магнитно-резонансна томография се наблюдават аденоми с размер до 10 мм, определяни като микроаденоми. За макроаденоми говорим, когато аденомът е над 10 мм в диаметър. В някои описания фигурира и категорията “аденоми със среден диаметър” – от 10 до 20 мм; там за макроаденоми се считат туморите с размер над 20 мм.

хипофиза
Аденомът на хипофизата може да има различни размери и “поведение”

Възможно е микроаденом да остане недиагностициран, ако симптоматиката му не е ярко и болезнено изразена.

Симптоми при тумори на хипофизата

Аденомът на хипофизата се проявява клинично чрез комплекс от офталмо-неврологични симптоми, свързани с натиска на растящия тумор върху вътречерепните структури. Ако аденомът е хормонално активен, то в клиничната картина на преден план може да се развие ендокринно-обменният синдром. При това промените в състоянието на пациента често са свързани не със самата хиперпродукция на хипофизни хормони, а с активацията на органа-мишена, върху който те въздействат. Проявите на ендокринно-обменният синдром директно зависят от вида на тумора.

Тумор, отделящ адренокортикотропен хормон
“Фигурин

Този вид тумор на хипофизата продуцира голямо количество адренокортикотропен хормон, който стимулира кората на надбъбречните жлези. Клиничната картина е доста изразена и категорична: наблюдават се затлъстяване, пигментация на кожата, поява на червеникави стрии по ножата на корема и бедрата, мъжки тип окосмяване при жените и оплешивяване при мъжете. Не са рядкост нервно-психичните разстройства.

Комплексът от нарушения в такива случаи отвежда към диагностицирането на заболяване, описано като болест на Иценко-Кушинг. Този тип аденоми в по-голяма степен са склонни да се трансформират в злокачествени и да дават метастази.

Тумор във връзка с растежен хормон

Свръхпродукция на растежен хормон развива т.н.соматотропен аденом. Този хормон в детска възраст причинява гигантизъм, а при възрастните – акромегалия.

  • Гигантизмът се изразява в интензивен растеж на цялото тяло; пациентът има необичайно висок ръст, дълги крайници, а при вътрешните органи са възможни различни функционални разстройства.
  • Акромегалията се изразява в увеличаване размера на отделни части от тялото – ходила, китки и пръсти на ръцете, лицеви структури, докато ръстът е нормален. Често този вид патология е свързана със затлъстяване, захарен диабет, патология на щитовидната жлеза.
Тумор с пролактин

Пролактиномът е най-често срещаният аденом на хипофизата. При жените той води до нарушения на месечния цикъл – до пълна липса на менструация, произволно изтичане на кърма от млечните жлези – без да има бременност и раждане; безплодие, увеличаване на килограмите, себорея, мъжки тип окосмяване, отслабване на половата активност и спад на либидото.

При пациентите мъже този аденом причинява офталмо-неврологични отклонения, импотентност, нарастване на млечните жлези и активиране на секрецията от тях. Тези симптоми се развиват доста бавно, затова въпросните аденоми при мъже обикновено се откриват, когато са с доста големи размери. При жените симптоматиката е по-ярка и алармира за проблем достатъчно рано – така че в такива случаи диагностицирането става още на ниво микроаденом.

Тумор и тиреостимулиращ хормон

Аденомът с продукция, засягаща функциите на щитовидната жлеза, е сред редките видове тумори на хипофизата. Този продукт активира работата на щитовидната жлеза до степен тиреотоксикоза: пациентите отслабват болезнено, оплакват се от тремор, интензивно потене, непоносимост към топлина, емоционална лабилност, сърдечни смущения от типа на тахикардия и пр.

хипофиза
Разположението и размерът на аденомите са твърде разнообразни

Какво точно е аденом на хипофизата

Аденомът е туморно образувание от доброкачествен тип, което се развива в жлезистата тъкан на предния хипофизен дял. Този тип тумори нарастват бавно, но опасната им страна е продуцирането на различни хормони. Освен това при нарастването си те притискат околните тъкани, причиняват неврологични разстройства и дори могат да провокират животозастрашаващи ситуации. Дори и незначителните хормонални колебания, причинени от хипофизните аденоми, могат да провокират различни обменни нарушения с ярко изразена симптоматика.

Типове симптоми за аденом на хипофизата

Симптоматиката при аденом на хипофизата може да е доста разнообразна; тя има специфични прояви при хормоносекретиращите тумори, освен това има значение как аденомът въздейства върху околните тъкани и нерви.

Дайте мнение и Вие тук!

Видове и класификация

Принципно симптомите се обединяват в групи: офталмо-неврологичен синдром, ендокринно-обменен и комплекс от рентгенологични признаци на неоплазията.

Офталмо-неврологичен синдром

Той е свързан с нарастването на аденома, което притиска тъканите в съседство и причинява главоболие и зрителни разстройства (двоен образ, намаляване остротата на зрението – до пълната му загуба).

  • Гавоболието често е с мъчително усещане в челото и слепоочията; приемът на аналгетици рядко носи облекчение. Рязкото усилване на болката може да се обясни с ускоряване на растежа на новата тъкан или с кръвоизлив.
  • Зрителните нарушения са характерни за големите тумори, които притискат зрителни нерви. При нарастване до размери от порядъка на 1-2 см може да се получи атрофия на зрителния нерв и слепота.
Ендокринно-обменен синдром

Синдромът е изразен в отслабване или усилване на хипофизната хормонопродуцираща активност. Обикновено активната продукция на хипофизата е последвана от хиперпродукция на хормони от други жлези, дисбаланс на общия хормонален фон и на обменните процеси.

Причини за появата

Съвременната медицина продължава да изследва факторите, чието въздействие може да бъде причина за появата на хипофизния аденом. Като провокиращи фактори се сочат черепно-мозъчните травми, невроинфекции – туберкулоза, бруцелоза, полиомиелит, енцефалит, менингит, абсцес на главния мозък, церебрална малария. Възможно обяснение е въздействието върху плода по време на вътреутробното му развитие. В последно време се говори също и за въздействието на оралните контрацептиви, ако една жена ги взема продължително.

Според изследванията в някои случаи туморът се развива като последваща реакция от първично отслабване на активността у периферни ендокринни жлези. Такъв механизъм например е повишената активност на хипофизата в резултат на хипотиреоза (отслабване активността на щитовидната жлеза).

Диагностика на аденом. Изследвания

Ако симптоматиката насочва към хипотеза за аденом на хипофизата, лекуващият назначава комплекс от изследвания независимо от разпознаването на характерните признаци. Освен хормоналните изследвания се назначава и рентгенова диагностика, макар че при микроаденоми тези подходи, както и компютърната томография или магнитно-ядреният резонанс не могат да са категорични. При офталмо-неврологичния синдром пациентът може да потърси помощ от очен лекар или невролог, зависи какви оплаквания има. Специалистът би могъл да предположи, че се касае за връзка с хипофизата, и да насочи болния към ендокринолог.

хипофиза
Аденомът може да се лекува медикаментозно или оперативно

Лечение на аденом

Лечението на аденом на хипофизата зависи от характера на тумора, размера, клиничната симптоматика и чувствителността към едно или друго въздействие. Ефективността му зависи от стадия на заболяването в момента на диагностициране и след това, както и от изразеността на ендокринните нарушения.

Съвременните подходи в лечението на хипофизен аденом са:

  • Консервативна/медикаментозна терапия; прилага се при микроаденоми и ако липсват сериозни поражения – например зрителни. Медикаментозната терапия може да се приложи и като подготовка за хирургична интервенция – за да се стабилизира състоянието на пациента.
  • Заместително лечение с хормони;
  • Операция и отстраняване на тумора; съвременният подход е ендоскопски и трансназален. Прилага се при тумори с размер до 3 см и е успешно в 90% от случаите.
  • Лъчева терапия. Препоръчителна е при хормоно-неактивни аденоми или при възрастни пациенти

https://www.lekar.bg/2018/05/17/%d1%85%d0%b8%d0%bf%d0%be%d1%84%d0%b8%d0%b7%d0%b0/

Прогноза

Прогнозата при лечение на хипофизен аденом зависи до голяма степен от размера на тумора, възможността за тоталното му отстраняване и от хормоналната активност. При пациенти с пролактином и соматотропином например пълно възстановяване на хормоналните функции настъпва само в 25% от случаите. Ако аденомът е по-голям от 2 см, пълното му отстраняване не е възможно и обикновено в рамките на пет години дава рецидиви.

Източници:

http://onkolib.ru/dobrokachestvennye-opuxoli/adenoma-gipofiza/

http://www.krasotaimedicina.ru/diseases/zabolevanija_endocrinology/pituitary-tumors

http://www.krasotaimedicina.ru/diseases/zabolevanija_neurology/pituitary-adenoma

Първоначално публикувано на:15.05.2018 @ 19:46

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Cef

Хидроцефалия: възможно ли е лечение?

Какво е хидроцефалия; кога се диагностицира. Може ли да се лекува – практикувани терапии. Какви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *