хипофиза

Окситоцин и хипофиза: хормонът и значението му

Що е окситоцин, как действа върху репродукцията и поведението. Приложение на хормона при здравословни проблеми – кои са те. Лечение с окситоцин: дозировки, диагнози, терапевтични ефекти. Хормонът като аптечен продукт: разновидности и цени

Окситоцин: що е то, каква е връзката с въпросната хипофиза? Според енциклопедичното определение – хормонът на раждането, но и на щастието; компонент, който ядрото на хипоталамуса произвежда, а сетне следва транспортирането и складирането му в задния дял на хипофизата – в нещо като резервоарче. Оттам преминава в кръвта.

Какво е окситоцин?

И така – хормонът окситоцин на първо място се разглежда като хормон на раждането, тъй като по кръвен път достига до специфични рецептори в матката и предизвиква родилните контракции. Т.е. неговата задача е стимулирането на съкращения на гладките мускули. Трябва да отбележим също и стимулиращото му въздействие върху млечните жлези.

Същевременно ще е интересно да отбележим, че този хормон се произвежда не само в женския, но и в мъжкия организъм. Каква е общата му роля тогава?

Стимулирането на родовата дейност е само една от функциите на окситоцина. Той има значение за психологическото състояние на човека, например активира чувството на нежност, емоционална привързаност и укрепване на емоционалните връзки (ето причината да го наричат още и хормон на щастието или на любовта). Високите стойности на окситоцина съдействат за дълбока връзка между интимни партньори или между родители и деца.

  • Хормонът стимулира емоционалната памет. Под неговото въздействие може да имате по-ярки спомени за даден човек, без значение дали са положителни или негативни.

Важно е и това, че хормонът окситоцин действа като успокояващ фактор и прави съня по-спокоен. Освен това той стимулира проявата на такова качество като щедростта.

Физиологично действие на хормона окситоцин

Отделянето на окситоцин в кръвта, т.е. извеждането на хормона от резервоара в споменатата хипофиза, е като сигнал за протичането на различни физиологични процеси. Действието му може да е върху конкретен орган – матката по време на раждане, или върху организма като цяло, например настройването му към сексуална възбуда.

Действие върху млечните жлези
хипофиза
Произведеният окситоцин се събира в задния дял на хипофизата

Коментираният окситоцин – заедно с друг хормон, пролактин – има специална роля при отделянето на майчино мляко и кърменето на бебето. Всъщност синтезът на окситоцин стимулира производството на кърма в млечните жлези. При самото кърмене от майчината гръд към мозъка протича сигнал, който активира продукцията на още окситоцин. Хормонът неутрализира болката, която бебето може да причини, сучейки. Благодарение на него е потиснато и усещането на болка при изцеждането на кърма с помпичка.

Върху матката

Гладките мускули в стената на матката развиват мрежа от специфични рецептори при бременност – броят им постоянно нараства до самото раждане. Разпознавайки излъчения в кръвта окситоцин, рецепторите предават команда за съкратителни движения и така се стига до родилните контракции. Благодарение на отделения в по-глямо количество окситоцин започва раждането, “изгонването” на плода от утробата. Отново окситоцинът подпомага преминаването на бебето по родовия път. Това въздействие продължава и след като бебето е дошло на бял свят. Хормонът предотвратява застойните състояния в матката и стимулира отделянето на кърмата.

При размножаването

Окситоцинът е в състояние на усили сексуалната възбуда у двата пола. Под въздействието му привличането и желанието за интимен контакт нарастват, което в биологичен план е подготовка за размножителен акт и следване на инстинкта за продължение на рода. При телесни контакти от рода на прегръдки, целувки, докосване, количеството отделен окситоцин нараства и това усилва допълнително тягата един към друг.

Действие върху поведението

Наличието на достатъчно окситоцин в кръвта на жените и мъжете им позволява да се адаптират в социума. Ето защо лекарствени продукти с този хормон се използват при лечението на аутизъм. Хормонът неутрализира страха от общуването и дава възможност за установяване на минимални контакти с околните.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Друг ефект от окситоцина е активирането на защитните функции: стимулира се готовност за отговор при симптоми на опасност, създадена от определен човек или социална група. Същевременно хормонът може да неутрализира безпричинния страх и тревожност, да намали нивото на безпокойство.

Благодарение на окситоцина може да се избегне наркотична зависимост. Тай намалява тягата към кокаин, алкохол и други упойващи продукти. Използва се и за неутрализиране на неприятните симптоми при отказ от наркотици, т.е. абстиненция.

Лекарството окситоцин-Рихтер на ампули

Окситоцин на Рихтер е лекарствен продукт за активиране на контракциите на матката. Лекарството действа аналогично на естествения хормон, отделян от хипофизата.

За какво се ползва? Приложение

Прилага се при естествено раждане и при секцио; ролята на медикамента е стимулация на контракциите – предизвикване или подпомагане на родовия процес. Възможно е да се използва като помощен фактор при аборт или при превенция на следродилни кръвоизливи (framar.bg).

Кога не се прилага

Продуктът не се прилага при алергия към някой от компонентите му. Противопоказан е, ако бебето страда от недостиг на кислород; ако контракциите и без хормона са силни; ако лекарят прецени използването му като неподходящо или ненужно.

Прилагането може да не повлияе върху интензивността на контракциите, не бива да се използва продължително в очакване на ефект.

Опасности, предупреждения

Специалистите определят като рисково използването на окситоцин за родилна стимулация при някои пациентски групи – например в състояние на пре-еклампсия, с високо артериално налягане, отоци и белтък в урината; опасно може да бъде прилагането и при родилки със сърдечни заболявания или с проблеми на кръвната циркулация.

Особени случаи, при които се преценява индивидуално рискът от използване на окситоцин, са при родилни на възраст над 35 години, жени с предишно раждане чрез секцио; ако хормонът трябва да се прилага продължително; при отслабване на маточните контракции или при симптоми за проблемно раждане поради тесен таз.

Дозировка и лечение

Лекарственият продукт се прилага венозно, чрез капкова инфузия. Дозата и режимът на вливане са индивидуални; определянето им зависи както от състоянието на пациента, така и от повода за използването на лекарството.

хихофиза
Лекуващият определя индивидуална форма и доза за всеки пациент
При раждане

В този случай се приготвя разтвор и се задава скорост на вливането, измервана в mUnit/min или капки в минута. Предизвикване на раждане или подпомагане на контракциите по време на раждане започва с венозно вливане на 2 до 8 капки в минута. При необходимост интензивността се увеличава, като горната граница е 40 капки в минута. В хода на раждането тази скорост може да се намалява или увеличава в зависимост от честотата на контракциите и сърдечната дейност на бебето.

При Цезарово сечение

При Цезарово сечение след изваждането на бебето се прилага бавна венозна инжекция с 5 IU (международни единици) окситоцин.

При кръвоизливи след раждане

Тази опасни състояния се повлияват от въвеждането на окситоцин чрез инфуция или бавна венозна инжекция.

Дайте мнение и Вие тук!
За лечение

Лечението на следродилни кръвоизливи става чрез бавно венозно въвеждане на пет IU окситоцин, но може да се направи и инфузионно вливане с до 20 IU окситоцин.

За профилактика

Профилактично – срещу следродилни кръвоизливи се дават 5 IU.

След аборт

Основната цел при прилагането на окситоцин след аборт може да е профилактична – да се избегне маточен кръвоизлив. Ако вече са налице подобни прояви – да се овладее кървенето и да се предотврати по-тежка кръвозагуба.

За кърма, при хиполактация

При хиполактация или слабо отделяне на кърма същият продукт може да бъде използван като “ускорител”, но само по лекарска препоръка. Важна е методиката на прием, както и дозата; самодейните стимулации могат да доведат до хиперлактация и мастит.

Прието е стимулирането на процеса да се прави 5-6 минути преди времето за кърмене; практикува се мускулна инжекция или интраназален прием – във вид на капки за нос. Дозата е не по-висока от половин международна единица.

Против предменструален синдром

Освен общото подобрение на емоционалния фон, самочувствието и енергийния баланс, окситоцинът спасява от неприятните болки, характерни за предменструалния синдром.

Евентуални странични ефекти

Сред нежеланите странични ефекти от прилагането на синтетичния хормон могат да се споменат алергичните реакции и такива последици като спад на кръвното налягане и слабост, замайване; сърбеж и обриви, затруднено дишане, шокови състояния; нарушения на сърдечния ритъм; усилване на маточното кървене; нарушения на водно-солевия баланс, припадъци, главоболие и сънливост, болки и дискомфорт в корема; усилване на контракциите – до руптура или разкъсване на матката.

Цена

Единичната цена за ампула от един милилитър – 5 IU, е около 80 стотинки.

Разновидности и аналози

Окситоцин разтвор в ампули – за инжекции и инфузионни вливания, е единствената форма, обявена за разпространение в аптечната мрежа. Онлайн може да се открие информация и за назален спрей окситоцин.

Окситоцин на спрей

Назален спрей с окситоцин е продукт, препоръчван във форуми и любопитни текстове като средство за насърчаване на сексуалното привличане, но и като бариера срещу изневери; за активиране на лактацията при кърмене; за балансиране на напрегнати отношения в любовна двойка и какво ли не още! Във форум за млади майки дори има съвет – след като този продукт го няма по аптеките, да се сипе една стандартна ампулка с разтвор във флаконче от безопасен назален спрей и да се действа? Друга публикация отбелязва свойството на окситоцина да стимулира либидото и там хормонът е наречен втора виагра, а спрей формата е определена като аналог на бързия афродизиак.

Демокситоцин (аналог)

Демокситоцинът е характеризиран в медицинските енциклопедии като синтетичен аналог на хормона окситоцин. Приложението му е като при вече разгледания окситоцин инжекционен разтвор, като на първо място е посочена превенцията на родилния мастит. Сред предупрежденията за нежелани странични ефекти са хипотония, хипертония, спазми и нарушения на сърдечния ритъм. За всички продукти на базата на окситоцин изрично се сочи, че се прилагат в индивидуално определяни дози и под стриктен лекарски контрол.

Други аналози

Други аналози, освен демокситоцин, са представените в руски аптечни сайтове метилокситоцин и пабал (активна съставка карбетоцин); питуитрин.

https://www.lekar.bg/2018/05/17/%d1%85%d0%b8%d0%bf%d0%be%d1%84%d0%b8%d0%b7%d0%b0/

Подобни хормони, продуцирани от задния дял на хипофизата, са пресинекс – само че основното им предназначение е свързано с отделянето на урина.

Източници:

https://ru.wikipedia.org/wiki/Окситоцин

http://ogormone.ru/gormony/gipotalamus/oksitotsin-chto-eto-takoe.html

http://medside.ru/oksitotsin

Първоначално публикувано на:14.05.2018 @ 22:09

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Cef

Хидроцефалия: възможно ли е лечение?

Какво е хидроцефалия; кога се диагностицира. Може ли да се лекува – практикувани терапии. Какви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *