туморни маркери

Туморни маркери: какво са, кога се изследват

Туморни маркери и диагнози: каква информация дава този тип изследване. Диагностични норми и отклонения при онкологични заболявания: при жени, при мъже. Показатели при различни видове рак. Къде у нас се правят подобни изследвания и анализи; цени

Туморни маркери – това са специфични протеини, които трансформираните/злокачествени клетки произвеждат при развитието си в организма.

Образуването на тумори е придружено с появата на специфични вещества, чието “поведение” се различава кардинално от това на продукцията от здрави клетки. Важна подробност е също, че количеството на тези нови вещества превишава в пъти всякакви норми. Не е случайно, че именно тези вещества се откриват при анализите, свързани със злокачествени процеси. Ако в организма се развива злокачествен процес, туморните маркери нарастват по стойност и това доказва природата на заболяването. В зависимост от вида на тумора се различават и видове туморни маркери.

Какво са туморни маркери?

Да обобщим: туморни маркери са специфичните компоненти в кръвта или урината, които болните клетки, често – ракови, произвеждат в хода на жизнената си дейност. Те са разнообразни, но обикновено представляват белтъчини и техни производни. Важно е да се знае, че туморни маркери могат да се открият и при заболявания и състояния, които нямат нищо общо с онкологията.

За какво са нужни? За какво говорят?

Туморните маркери – освен белтъци, могат да са ферменти, хормони или антигени, които не приличат на никои други компоненти и се отделят само от болни клетки. Някои тумори могат да произвеждат по няколко вида маркери, не само един. Така например туморният маркер СА19-9 е доказателство за онкологичен процес в панкреаса и стомаха. Проследяването на вече открити туморни маркери дава възможност да се следи развитието на тумора или да се контролира динамиката на лечението, било то консервативно или оперативно. На базата на това проследяване могат да се правят и прогнози за пациента.

Най-често определяните туморни маркери

Има такива туморни маркери, които са често назначавани за диагностика на онкологични заболявания. такъв е например АФП, алфа-фитопротеин, който е повишен при 2/3 от пациентите с рак на черния дроб. С 5% се повишават показателите му и при рак на яйчниците и тестисите.

Друг често проследяван маркер е бета-2-микроглобулин, който расте при миеломи и някои видове лимфоми; засегната е системата на кръвотворене. По количеството му може също да се прогнозира изходът от заболяването. Ако той е по-висок от 3 нанограма на милилитър, прогнозата не е благоприятна.
Маркерът СА 15-3, СА 27.29 показва развитие на рак на млечната жлеза. Развитието на болестта може да се проследи по нарастващите стойности на туморния маркер.

Стандартен маркер при рак на яйчниците е СА 125; при злокачествен процес той е над 30 нг/мл. Може обаче да се констатира в такива стойности и у здрави жени, при наличие на ендометриоза, при изливи в плевралната или коремната кухина, при рак на белия дроб или при преживян по-рано рак.
Раково-ембрионалният антиген с появата си алармира за развитие на рак на правото черво, но също и на рак на белия дроб или млечните жлези, щитовидната жлеза, черния дроб, пикочния мехур, шийката на матката или панкреаса. Странното е, че може да бъде открит и у напълно здрави хора, които обаче са пушачи. Излиза, че един маркер може да има доста широк профил! Същевременно има и форми, които свидетелстват само за една диагноза. Така тъканният полипептиден антиген е парактерен само за рак на белите дробове.

Метод на изследване на кръвта

Туморът – доброкачествен или злокачествен, изработва специфични компоненти и те циркулират в телесните течности. Дали ги има или не, може да се разбере единствено чрез лабораторни изследвания. Кръвта и урината като най-лесно достъпните източници на информация за подобни патологии са обичайните обекти на изследванията. Чрез изпълнението на сложни реакции и биохимични изследвания лаборантите определят наличието и вида им. Пациентът може да получи от лекуващия компетентен коментар върху резултатите.

туморни маркери
Най-често за изследване на туморни маркери се взема кръвна проба

Трябва да се уточни, че процедурата е важна и към изпълнението й всеки трябва да се отнесе с необходимата сериозност. Ако пациентът не изпълни определени предварителни условия, резултатите ще бъдат компрометирани. Неточни ще са показателите и ако пациентът развива някакво възпаление или е в обострена фаза на свое хронично заболяване.

Подготовка за изследването

Една седмица преди даването на кръв (най-често) или урина от менюто се изхвърлят всякакви сухарчета, чипс, сокове с консерванти, подсладени газирани напитки, колбаси, пушени меса и риба. Всички тези продукти съдържат оцветители, стабилизатори и изкуствени подобрители на вкуса. Ако са в голямо количество в кръвта, могат да са причина за неточни резултати.

  • Преди даването на материал за изследване пациентът трябва да се постарае да балансира психо-емоционалното си състояние. В състояние на стрес се отделят определени хормони, които също оказват въздействие върху продукцията на определени белтъчни фактори. Ето защо преди даването на кръв изследваният трябва хубаво да се наспи и да не нервничи.
“Демир

Правилността на изследването зависи също от консумацията на алкохол и от цигарите – тези два порока се загърбват поне седмица по-рано.

  • Три дни преди изследването се спират всякакви синтетични лекарства, билкови настойки и чайове, отвари.
  • Пациентът трябва да се яви за изследване сутринта, между 8 и 12 часа; не бива да закусва. Може да изпие само една чаша вода, но не газирана или с подсладители.

Най-разпространените видове рак и туморни маркери

У 2/3 от пациентите често е повишен AFP, алфа-фетопротеин, който е туморен маркер за онкология на черния дроб; стойностите му нарастват с прогресията на злокачествения процес. Този маркер нараства също и при остър и хроничен хепатит, понякога – при рак на яйчниците или тестисите, но последното е в не повече от 5% от случаите.

  • При развитието на множествен миелом или лимфом се открива бета-2-микроглобулин; проследяването му позволява да се направи прогноза за изхода от болестта.
  • Наличието на СА 15-3 и СА 27.29 свидетелства за рак на млечната жлеза, но в начален негов етап нормата е с незначително превишение. При развитието на рака показателите нарастват.
  • СА 125 доказва рак на яйчниците, но може да е с отклонения и при други гинекологични заболявания или при рак на белия дроб, както и при вече преболедували от рак пациенти. Туморни маркери за рак на яйчниците могат да са също СА 72-4 и LASA-P; те са увеличени още и при онкология на стомашно-чревния тракт.
  • СА 19-9 алармира за поражения на панкреаса, рак на жлъчните канали или на червата.
Какви онкомаркери засягат жените?

За профилактика и установяване на дадено заболяване трябва да се търсят само специфични туморни маркери, които категорично да се отнасят до точно определена диагноза. Да не забравяме, че маркерите са много чувствителни към всякакви възпалителни процеси и биха могли да дадат заблуждаваща информация: дори при наличието само на едно огнище на инфекция в тялото да констатират ракови изменения, без в действителност да ги има. Затова в много случаи лекарите препоръчват пълни изследвания в стационарни условия, за да се установят възможните хронични заболявания или факторите, които биха могли да подведат при анализ.

Ще посочим някои туморни маркери, които с голяма вероятност биха потвърдили или отхвърлили хипотеза за злокачествено заболяване при пациенти жени:

  • СА-15–3 и МСА – отнася се до злокачествени заболявания на гърдата. Същите маркери потвърждават или отхвърлят наличието на метастази.
  • Онкомаркерът СА-125 потвърждава или отхвърля хипотезата за рак на яйчниците. Високи стойности на тази протеинова структура могат да се диагностицират и при бременност. Ако тестът е положителен при подобни случаи, задължително се правят допълнителни изследвания.
  • СА-72–4 е теморен маркер, който при лечение от рак на яйчника показва дали то е правилно и настъпват ли положителни изменения.
  • Маркер ХГЧ е свързан с диагностицирането на рак на матката. Патологичните отклонения могат да се открият чрез него на ранен етап. Пак с негова помощ се проверява повторно маточната тъканза злокачествени клетки  след вече проведено оперативно лечение.
Какви трябва да дадат мъжете?

Специфичните туморни маркери при профилактични изследвания за мъже са АFP и PSА. Ако са проведени правилно, изследванията могат да покажат злокачествени изменения поне няколко месеца преди да бъдат диагностицирани чрез други, стандартни методи.

  • AFP показва патологични изменения в тестисите.
  • PSA е характерен мъжки онкомаркер за рак на простатата. Използва се и за хронични възпаления на тази телесна зона и по този начин съдейства за своевременното лечение на пациента.
туморни маркери
Всички туморни маркери свидетелстват за патологични изменения в организма

Норма и разшифровка на онкомаркерите

Показателите от едно или друго изследване за туморни маркери се коментират от специалиста, препоръчал изследването. Конкретните данни се сравняват с научно определени норми; отклоненията свидетелстват за патологичен процес, чието изясняване понякога изисква допълнителни изследвания от различен тип. Припомняме бележката на специалистите, че маркерите са изключително чувствителни и не винаги показателите им категорично означават раков процес; възможно е например да се касае само за някакво възпаление.

PSA – Туморни маркери за простата

Това е простатспецифичен антиген, онкомаркер за заболяване на простатата. Изследването на този антиген в кръвта на мъжете трябва да се прави профилактично след 40-годишна възраст. Това е особено важно за онези представители на силния пол, които до този момент са развили хиперплазия или уголемяване на жлезата. Ако въпросният туморен маркер е с високи отклонения от нормата, това насочва към диагноза рак на простатата. Нарастване на показателите обаче може да има също при травми, при простатит или хипертрофия на простатата. Нормата на PSA в кръвта е 4 нанограма на милилитър (нг/мл).

Калцитонин и тиреоглобулин, за щитовидна жлеза

Калцитонинът е хормон, който се изработва от щитовидната жлеза. Тиреоглобулинът е протеин, също продуциран от тази жлеза. Двете съединения са маркери за рак на щитовидната жлеза. Интересното е, че при пациенти с доброкачествени възли на жлезата тези два маркера не показват отклонения.

Алфа-фетопротеин (АFP) за яйчници, тестиси и рак на черния дроб (също и РЕА)

Алфа-фетопротеинът е онкомаркер, вид гликопротеин от клетките на плода – стойностите му са повишени у бременни жени и новородени. Във всички останали случаи разшифровката на повишени стойности отвежда към първичен рак  на черния дроб (а не на метастази в този орган, което е често срещано развитие). Маркерът може да е повишен също при хепатит, цироза, токсични състояния и възпалителни процеси в чревния тракт. Нормата за AFP  е  0-10 нг/мл. Стойностите над 400-500 нг/мл насочват към хроничен хепатит, алкохолно увреждане на черния дроб или начало на злокачествен процес в посочените органи.

Дайте мнение и Вие тук!
ХГЧ – гонадропин – за рак на яйчници, но и при бременност, марихуана и др.

При ембрионални видове рак или рак на яйчниците се повишават нивата на маркерите ХГЧ и AFP. Стойностите могат да са повишени също при бременност, при използване на марихуана, чернодробна цироза, тестикуларна недостатъчност, при възпалителни процеси в чревния тракт.

Туморни маркери за рак на гърдата

CA 15-3 е основен маркер, който насочва към рак на млечната жлеза. Той нараства при злокачествен процес, но не и в най-ранните стадии. Бележи отклонения нагоре също и при рак на белия дроб, на яйчниците, на пикочния мехур. Може да се повиши също рли  цироза и хепатит, туберкулоза, неракови заболявания на млечната жлеза. За нормални се считат стойностите му под 38.6 U/ml

Отклонения при рак на млечната жлеза могат да имат и такива туморни маркери като CA 19-9, CA 72-4, CA 125, CEA и др. Важно е, че най-често се разчита на СА 15-3, включително при проследяване на лечение. Установено е например, че метастазите на тази ракова форма се диагностицират чрез въпросния маркер в 80% от случаите. Рецидивът се открива чрез лабораторен анализ далеч преди да има клинични прояви.

Туморни маркери за дебело черво

При диагностицирането на това заболяване се разчита както на специфични туморни маркери, т.е. отнасящи се до патологии на дебелото черво, така и на маркери с по-широк профил. Ето кои са специфичните:

  •  REA – раково ембриовален антиген; при проблеми на дебелото и правото черво. Чрез него може да се предположи каква ще е динамиката на тумора, какви са параметрите му, как се развива.
  • СА 242 свидетелства за патология на дебелото черво, правото черво и панкреаса на достатъчно ранен етап. Може дори да се предвиди проблемът около пет месеца преди самото формиране на тумора.
  • СА 72-4 е туморен маркер, който се изследва заедно с REA и при диагностицирането на двойката се установява рак на белия дроб и на дебелото черво.
  • М2-РК отразява обменните процеси в раковите клетки; неспецифичен маркер, който се използва като специален метаболичен показател. Като туморен маркер за рак на дебелото черво свидетелства за заболяването в ранен стадий.
Туморни маркери за бял дроб

CEA и  NSE са специфичните туморни маркери за рак на белия дроб. Насоки за болестта дава и маркерът TPA.

  • СЕА е карцино-ембрионален антиген; чрез него се определя прогнозата на заболяването, проследява се ефектът от лечението и възможните рецидиви.
  • NSE (неврон специфична енолаза) е вид фермент. Диагностицирането му дава възможност за установяване вида на белодробния карцином, дребноклетъчен – или недребноклетъчен. При високи концентрации на маркера обикновено се касае за лоша прогноза.
  • TPA е тъканен полипептиден антиген; наличието му във висока концентрация отвежда към дребноклетъчен карцином на белия дроб, но също и разпознава рак на пикочния мехур, на яйчниците, на млечната жлеза, на матката.
При рак на гърлото – SCC и CYFRA 21–1

Маркерът SCC е показателен за злокачествени процеси в хранопровода и устната кухина, но също и при рак на маточната шийка. Специалисти отбелязват, че са възможни фалшиво повишени резултати при замърсяване със слюнка.

CYFRA 21–1 е маркер за карцином на хранопровода, както и на белите дробове и шийката на матката. Възможно е да покаже повишени стойности също и при пневмонии и болестта на Крон.

При рак на кожата S100

Маркерът S100 позволява да се установи ракова патология на кожата и на главния мозък. Често е използван при диагностициране на меланом;  обикновено обаче не гарантира стопроцентова точност и се налагат допълнителни изследвания – причината за това е наличието и на други патологии при същия маркер.

При рак на костите TRAP 5b

Той е онкомаркер за резорбция на костната тъкан. Пораженията по правило са метастатични и последица от прогресията на рак на млечната жлеза, меланом или карцином на простатата. Стойностите на маркера могат да нарастват и при остеопороза; разграничителен белег е скоростта, с която те се увеличават. Процесът е значително по-интензивен при злокачествен процес.

При рак на стомаха

Най-често изследваните туморни маркери при рак на стомаха са  СА72-4, РЕА (REA) и Са19-9.

СА72-4 обикновено се изследва при проблеми на храносмилателната система, най-често стомашни. Научните изследвания сочат, че повишените стойности на маркера съответстват при рак на стомаха и на увеличение при още два маркера – РЕА и Са19-9. Лабораторната практика препоръчва тройно изследване, за да е сигурно, че се касае именно за злокачествен процес в стомаха. Само СА72-4 може да се променя и при други болестни състояния като цироза и хепатит, доброкачествени кисти на яйчника, възпалителни процеси в стомашно-чревния тракт.

Други

Броят на изследваните туморни маркери е твърде голям, за да бъдат описани всички. Обикновено се работи с два или набор, комбинации, които са профилирани за злокачествени процеси в определени органи или дават обща информация за хода на лечението; използват се също при контролни изследвания за метастази и рецидиви.

  • PAP и PSMA са туморни маркери за рак на простатата; по-малко чувствителни са в сравнение със специфичния и най-често използван PSA.
  • S10 и TA90 са онкомаркери за рак на кожата; най-често стойностите му са завишени при метастази.
  • NMP22 е специфичен белтък, продуциран при рак на пикочния мехур. Често се прави такова изследване като мярка за проследяване ефективността на лечението – вместо цистоскопия или друго инструментално изследване.
  • Хромогранин А – маркерът е знак за тумори, които са провокирани от нервни или ендокринни клетки.
Комплексна диагностика

При профилактика или общо изследване с хипотеза за предраково състояние или начален етап на онкологичен процес, могат да се изследват ан блок набор от туморни маркери и да се направи заключение за състоянието на пациента или за допълнителна диагностика в зависимост от показателите. Ето най-често включваните маркери в примерно комплексно изследване:

  • REA – за потвърждаване или отхвърляне на обща констатация за злокачествен процес; AFP – за черен дроб и полови жлези; СА-242 – за храносмилателна система; СА-199 – за панкреас и жлъчни канали; NSE – за бели дробове; PSA – за простата; СА-15-3  – за млечна жлеза; СА-12-5  – за рак на яйчника и матката; тиреоглобулин – за щитовидната жлеза.

Къде може да се дадат туморни маркери у нас?

Изследвания за туморни маркери се правят във всички големи лаборатории от ранга на “CityLab”, “Зинвест”, “Лина”, “Писанец”, в лабораториите на някои от големите болници. Единичната цена за маркер може да варира от 13 до 130 лв.  Всяка лаборатория обявява референтни стойности и норма, както и ценоразпис на изследванията.

Източници:

Първоначално публикувано на:11.05.2018 @ 16:14

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Cef

Хидроцефалия: възможно ли е лечение?

Какво е хидроцефалия; кога се диагностицира. Може ли да се лекува – практикувани терапии. Какви …

4 Мнения

  1. Д- р. Надя дюлгерова

    Статията е полезна,но правите явна реклама на конкретни лаборатории.Всяка сериозна лаборатория,дори и без да има манипулационна на всеки ъгъл,изследва онкомаркери -това е пак за информация на пациентите, но трябваше обективно да го напишете.

  2. nymam komentar.ne e ot moyata kompetentnost.S uvajenie.todorova

  3. Нямам против рекламата на лаборатории,защото приемам,че съвсем добронамерено са посочени тези,които поддържат необходимото качество на изследванията-качествени тестове, в срок на годност и поддържат апаратурата си с редовни профилактики на софтуера , оригинални резервни части или нова апаратура.Но понякога не е само така.Все пак живеем в материален свят и трябва да се издържаме.Защо обаче лаборатория Ситилаб-София предлага само малка част от туморните маркери ,които са упоменати в статията?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *