типове кожа - мазна, суха

Защо е специфична грижата за всеки отделен тип кожа?

Както повечето хора добре знаят, четири са типовете кожа: нормална, мазна, суха и комбинирана.

Някои специалисти поставят в отделна категория и чувствителната кожа, тъй като тя също има специални нужди.

Може би не всички са наясно обаче, че типът на кожата не се определя от факторите на околната среда и начина на живот, а е генетично обусловен. Той е в зависимост от производството на себум, съдържанието на влага и начина, по който кожата „отговаря” на дразненията от околната среда.

Хората често бъркат типа кожа с моментното състояние на своята кожа. Последното зависи от начина ни на живот, което включва диетата ни, времето и начина ни на почивка, двигателния режим, излагането на вредни влияния и др. Моментното състояние може да бъде диагностицирано много точно чрез супер технология като Aram Huvis Aramo SG, което у нас се предлага като услуга от Deep Cosmetics, докато типът кожа и вие самите сте в състояние да определите, ако сте наясно за какво да наблюдавате.

Нормалната кожа е най-лесна за поддържане и съответно създава и най-малко здравословни и естетически проблеми. Тя е добре балансирана, нито мазна, нито суха, порите са малки и не се забелязват много и на пипане е мека и еластична. Такъв тип кожа обаче се среща все по-рядко след детската възраст.

Сухата кожа най-често е съпроводена със зачервявания, а при по-студено време и с лющене. Освен това тя няма блясък и изглежда бледа. Хора с много суха кожа могат да изпитват и много неразположения при по-неблагоприятни метеорологични условия, ако не знаят как да се грижат правилно за нея.

Мазната кожа произвежда повече себум, поради което тя има неестествен отблясък, особено в Т-зоната – чело, нос, брадичка. Освен това порите са разширени и е съпътствана често с появата на пъпки и черни точки.

Комбинираната кожа или кожата от смесен тип съчетава проблемите на мазната и сухата кожа – прекомерното омазняване, особено в Т-зоната, и сухите зони около очите и бузите. Този тип кожа е истинско предизвикателство за поддържане и справяне с възникналите проблеми.

Дайте мнение и Вие тук!

Чувствителната кожа също е доста проблемна, защото почти всички фактори на околната среда се отразяват негативно. Това включва не само климатичните условия, но и грим, дори дрехи и бижута. Съответно често възникват и зачервявания, обриви, сърбежи, подувания и неприятен външен вид, придружен с болезнени усещания. Затова за нея трябва да се ползват само специално предназначени продукти, а не всякаква козметика.

За да проверите вашия тип кожа, най-лесно е да я тествате сутрин веднага след ставане. Използвайте бяла салфетка и леко минете с нея по цялото лице. Ако по салфетката останат мазни петна след това, вашата кожа е мазна. Ако няма никакви следи и не чувствате дискомфорт по лицето си след допира със салфетката, сте от малкото късметлии с нормална кожа. Ако усещате лицето си сухо и на люспи след минаването със салфетката, кожата ви е суха. Комбинираната кожа пък ще разпознаете, ако мазните следи по салфетката са само от Т-зоната. Чувствителната кожа се определя по друг начин, но вие със сигурност ще сте наясно, ако имате такава, защото създава доста дискомфорт при неправилна грижа.

За да постигнете максимални резултати, трябва да съобразите грижата за кожата както с типа кожа, така и с моментното ѝ състояние.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Atop

Атопичен дерматит (невродермит): как да се лекуваме

Невродермит и екзема като прояви на атопичен дерматит. Обичайното лечение. Какъв крем (мехлем) да използваме. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *