пащърнак

Какво е пащърнак? Сериозните ползи и рецепти за готвене и лечение

Какво да знаем за уникалния пащърнак: съдържание, свойства, приготвяне. Рецепти за деца и за възрастни; пащърнак в диетите. Кои заболявания се повлияват добре от пащърнак и на кои пречи. Отглеждане на пащърнак. Как да си изберем пащърнак на пазара; съхранение

Съдържание:

Пащърнак – това е древен зеленчук-кореноплод, отглеждат от поколения заради хранителната си стойност и ползите за здравето.

Трудно е да се каже коя точно е родината му; той е влязъл в употреба още в античността. Известно е единствено, че е с европейски произход. Преди Старият континент да научи за съществуването на картофите, всички зеленчукови блюда с по-късното тяхно участие са били готвени с пащърнак. В някои страни пащърнакът е ритуална храна: например в Англия задължително трябва да присъства на коледната трапеза.

Полезни свойства на ценния пащърнак

Ползата от пащърнака се базира на богатия му състав. Съдържа фибри, витамините К, А, С, тези ог трупа В, калий, магнезий, натрий, мед, калций, цинк, фосфор, селен и желязо.

Пащърнакът е чудесно средство за профилактика на диабета; спасява от спазми, лекува от сърдечни заболявания и високо кръвно, нормализира функциите на нервната система, помага при отслабване, подкрепя имунната система. В 100 грама пащърнак . това са 47 килокалории, се съдържат 1.4 г растителен протеин, 0.5 г мазнини, 9.2 г въглехидрати.
Пащърнакът има и пикочогонно действие; той укрепва стените на кръвоносните съдове и очиства организма от соли и камъни. Прилага се в лечението на витилиго – за това се използват листата на растението. При лечение на вътрешни болести, основно на храносмилателната и ендокринната система, се прилагат продукти от кореноплодите.

Как се дава пащърнак на бебе?

Въпреки резервите на немалко родители, а и на специалисти – пащърнакът може да е един от първите зеленчуци в бебешкото захранване заедно с тиквичките и карфиола. Кореноплодът щади лигавиците на стомашно-чревния тракт, облекчава коликите и предотвратява запек. Съдържа високи дози витамини С и К, калций и желязо. Кореноплодът е слаб алерген; въпреки това при захранване с пащърнак трябва да се спазва правилото – проба с малко количество и постепенно увеличаване на дозата при липса на алергична реакция.

пащърнак
Кореноплодът пащърнак външно напомня на бял морков

Според друга теория с пащърнака трябва да се отнасяме много внимателно, особено ако го включваме в детското хранене. Критиците му дори препоръчват да не се дава на деца под двегодишна възраст.

Как да изберем добър пащърнак?

Когато избираме пащърнак, трябва да се стремим да вземаме само свежи кореноплоди – да са бели и твърди, без тъмни петна и признаци на завяхване и загниване. Добре е да вземаме по-дребни, тъй като едрите са с доста груби фибри и твърда вътрешност. Това е важно, особено ако ще приготвяме бебешко пюре.

Основната рецепта за приготвяне

Пащърнакът може да се яде суров, но за бебешкото меню тази форма не се препоръчва. По принцип най-лесният вариант е кореноплодът да се настърже със зелена ябълка, морков, кервиз – глава; с няколко капки зехтин и лимон става превъзходна здравословна салата. Специално за бебета е най-разумно да се направи проба с готово пюре, в което той е смесен с морков или тиквичка. При домашно хранене вариантът е пюре от варен пащърнак.

Пюре от пащърнак

Пюрето от пащърнак е подходящото блюдо за мъници. За приготвянето му трябва да сварим до омекване 2-3 по-дребни парчета, след като сме ги измили хубаво и сме ги остъргали. Пащърнакът увира много по-бързо от картофите, лесно се пасира. Вкусът и хранителната стойност на бебешкото пюре могат да се обогатят с майчино или адаптирано мляко. По-интересен е вариантът, при който пащърнакът се вари заедно с картоф и морков и се получава истински букет от вкусове.

пащърнак
Немалко специалисти препоръчват пащърнака като един от първите продукти за захранване на бебета
Захранване с пащърнак

Привържениците на захранването с пащърнак са на мнение, че с този зеленчук бебето може да се запознае не по-рано от четвъртия си месец, но най-добре е като стане на половин годинка. Тъй като на БГ-пазара кореноплодът е сезонен и може да не се намери пресен – алтернативата е готовото пюре на “Хип”. Пюрето е без глутен и без добавена сол; препоръчва се като обедно меню в комбинация с кърма или адаптирано мляко.

Пащърнак на пара
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Има много варианти са приготвянето на блюда от пащърнак; сред тях – и сготвен на пара. При този тип обработка кореноплодът губи най-малко от полезните си качества. Почистените бройки се поставят в кошничката за варене на пара или върху специална решетка над кипналата вода в тенджерата. Обикновено при пресни, млади екземпляри за приготвянето са достатъчни около 15 минути. Омекналият пащърнак се пасира и се обогатява с неголямо количество мляко или млечна смес.

По-подробни ползи и рецепти за лечение

Казват, ч по свойствата си нашият пащернак прилича на женшена. Разбираемо – това е заради високото съдържание на витамини, калий, фосфор. Той тонизира и укрепва имунитета, балансира храносмилането, обезболява, лекува кашлица. Малцина от нас например знаят, че отварата от пащърнак е чудесно отхрачващо средство! Прилага се още при отоци, неврози, бронхит и пневмония, подагра, сърдечно-съдови болести, емфизем, дори туберкулоза!

Разширява коронарните съдове

Тъй като кореноплодът съдържа много калий, потреблението му разширява кръвоносните съдове: особено важно е това за коронарните, снабдяващи сърцето с кръв. Положително е и общото влияние върху кръвоносната система, тъй като съдейства за нормализиране на повишеното кръвно налягане. От сърдечни заболявания предпазват и фолатите, които редуцират съдържанието на хомоцистеин в кръвните клетки.

пащърнак
Настърганият пащърнак лесно отделя лечебни сокове

При слабост на кръвоносните съдове, спазми и чупливост на капилярите, както и при белодробни възпаления, бронхит, туберкулоза и други белодробни болести, чудесен резултат дава сокът от пащърнак. За това е необходимо единствено кореноплодите да се остържат и измият и да се прекарат през сокоизстисквачка. Преди всяко хранене, на гладно, е достатъчно да изпиваме по 20 мл от получения сок. Не е нужно за всеки прием да се прави пресен – но полученото по-голямо количество съхранява лечебната си сила за осем часа при съхранение в хладилник.

При сърдечна невроза и стенокардия

При сърдечна невроза и стенокардия също можем да си помогнем с цяр от пащърнак. За целта е необходимо да си набавим сушен пащърнак – от билкова аптека или от специализираните щандове за подправки. Сухата маса се стрива; две чаени лъжички от нея се попарват с две чаши вряла вода и се оставят да престоят половин час. Прецеждаме и изпиваме наведнъж, 15-20 минути преди хранене. Процедурата се повтаря три пъти дневно в продължение на три седмици (bilka.info).

Като цяло неврозите се повлияват добре от терапии с пащърнак. За тях са ни необходими сушени цветове от пащърнак. 50 г цветчета се заливат с половин литър вряща вода; след три часа прецеждаме. От тази настойка се пие три пъти дневно по половин чаша.

За храносмилане (спазмолитик)

При влошено храносмилане, болки и спазми в стомашно-чревния тракт е добре да си приготвим настойка от сушен пащърнак. За нея е достатъчно да смесим две чаени лъжички стрит на прах корен с 50 г захар и 300 мл вряла вода. Кипваме сместа и отдръпваме от огъня. Продуктът трябва да престои под дебела кърпа или одеяло десет часа, след което се прецежда. Пият се по 30 мл половин час преди хранене, три пъти дневно.

Против запек (фибри). За апетит

Следващата рецепта е за онези, които страдат от слаба чревна перисталтика, констипация, отслабен апетит. Тя се изпълнява с пресни корени пащърнак. Избираме млади и крехки и настъргваме два на ситно ренде. Добавяме 20 г захар и 20 мл преварена вода; кипваме сместа и я оставяме да къкри половин час. След това отдръпваме съда и след 10 часа прецеждаме получената настойка. От нея се пие по 20 мл преди всяко хранене.

Против холестерол и диабет

Разтворимите влакна и високият процент фибри в пащърнака го правят подходящ за профилактика на диабет и сърдечни заболявания. Доказано консумацията му като салата или пюре намалява стойностите на холестерола в кръвта. Освен това той е подходяща храна за диабетици, тъй като съдържа безопасната натурална захароза и фруктоза.

пащърнак
Пюрето от пащърнак е с по-малко калории от картофеното
При колики (чревни, бъбречни, жлъчни, на черния дроб)

При колики помага отварата от пащърнак, за чието приготвяне отново трябва да си набавим сухия продукт; може да бъде и под формата на брашно. Две супени лъжици от зеленчуковото брашто се смесват с 5 супени лъжици захар; сместа се залива с 200 мл гореща вода и се слага на котлона да заври под капак. Оставя се на слаб огън за 15 минути и се отдръпва. След осем часа се прецежда; пие се четири пъти на ден по една супена лъжица половин час преди хранене.

За сваляне на високо кръвно

Включването на пащърнак в менюто е полезно за хипертониците по две причини: вече знаем, че съставките му действат съдоразширяващо, а освен това той е добър диуретик. Ето защо при подобни въздействия е логично да очакваме понижаване на артериалното налягане; ще припомним и това, че кореноплодът е в състояние да намали стойностите на лошия холестерол в кръвта, а това също има значение за състоянието на кръвоносните съдове и за предпазването им от склеротични промени и стесняване на съдовия просвет.

Външно приложение

Етеричното масло, което пащърнакът съдържа, се използва външно – при лечение на гнойни обриви и акне, при целулит и други локални кожни възпаления. Препоръчва се и като анти-ейдж средство, с чиято помощ се изглаждат малки бръчки и кожата възстановява еластичността си. Антиоксидантните свойства на кореноплода го правят добър вариант при дерматологични заболявания. Най-често при домашни условия растението се използва за приготвянето на различни лечебни и разкрасяващи маски за лице.

Вижте как се приготвя маска за лечение на възпалена кожа:

  • Трябват ни един кореноплод, 5-6 пресни листа от мента, една супена лъжица мед, две супени лъжици зехтин или бадемово масло. Пащърнакът се настъргва на ситно ренде, ментата се накълцва и двете съставки се смесват. Оставят се да престоят и се изстискват; към получения сок се прибавят медът и маслото. Маската е готова: полага се по лицето и шията и се оставя да подейства 15 минути, след  което се почиства с мицеларна вода.
При витилиго
пащърнак
Лечебно действие имат също цветът, листата и стеблото на пащърнака

Пащърнакът се използва успешно при лечението на витилиго: счита се, че ползата иде от съставката тирозин в растението. Препоръчват се фрикции със спиртна настойка, приготвена от наситнени листа и стебла и спирт в пропорция 1:5. Зелената маса се залива в стъклен съд със спирт, оставя се да престои десетина дни и се прецежда. От нея се взема по малко и всеки ден обезцветените от витилиго петна по кожата се масажират внимателно. Околната тъкан предварително се обработва със защитен крем. След това се прави слънчева баня в продължение на една минута като начало; всеки следващ ден слънчевата баня се удължава с минута-минута и половина. Тази терапия се препоръчва за цялото лято.

Същевременно при витилиго е важен и вътрешният прием на пащърнак. Необходима е отвара от сухи листа или сух корен, съответно две супени или две чаени лъжици. Масата се залива с две чаши гореща вода и се вари на слаб огън 15 минути. Оставя се да изстине и се прецежда; взема се преди ядене по една супена лъжица 3-4 пъти дневно. Терапията помага при витилиго и псориазис.

При гнездов косопад

Оказва се, че с пащърнак може да се противодейства при т.н. гнездов косопад или алопеция. Ако започнем да губим косата си на кичури и скалпът ни се оголва на петна, можем да си помогнем чрез лечебни маски с пащърнак. Каквото и да ни препоръча дерматологът – към сместа за лечебна маска можем спокойно да добавяме по 20 г прах от сушен пащърнак. Сместа се втрива в скалпа, след което увиваме главата с хавлиена кърпа и след 15 минути измиваме обилно само с вода. Маските с пащърнак стимулират растежа на нови косми и заздравяват наличните, придават гладкост и блясък.

Като диуретик при отоци и натравяне

Растението е чудесно средство за лечение на отоци, причинени от нарушените функции на сърцето или бъбреците. Кореноплодът има меко пикочогонно действие; той успешно освобождава организма от задържани течности и токсини, без при това да претоварва системите на организма. Това свойство на целебното растение го прави подходящо и при отоци по време на бременност.

При кашлица

При кашлица народната медицина препоръчва като отхрачващо средство отварата от корен пащърнак. Тя се приготвя по следния начин:

  • Чаена лъжичка настърган пресен корен се залива с половин литър вода, вари се десетина минути и още топла отварата се прецежда. Това количество е дозата за един ден: пие се на глътки. Освен отхрачващо има и успокояващо действие, облекчава дишането и редуцира спастичните пристъпи.
За полова система (афродизиак)

В Средновековието пащърнакът е бил използван за усилване на либидото и за справяне с еректилна дисфункция. За целта лечителите препоръчвали запарка от прясно настърган корен, приготвена по следния начин:

  • Две супени лъжици настърган пащърнак се заливат с 200 мл вряла вода. Сместа се оставя да изстине под капак и се прецежда. Пие се три пъти дневно – по половин чаша, преди хранене.
При диети за лечение

По принцип пащърнакът е диетичен продукт. Полезен е при множество заболявания и успешно участва в специалните диети при подагра, бъбречнокаменна болест и при камъни в жлъчката, при нервни заболявания, хипертония, стенокардия, бронхит, пневмония, възпаление на белите дробове, туберкулоза.

Подобрява обмяната на веществата, активира функциите на храносмилателната система и жлезите с вътрешна секреция, подобрява кръвообращението – като укрепва стените на капилярите, успокоява спазмите на кръвоносните съдове, активира отделителната система и помага за извеждането от организма на соли и камъни.

При подагра

Пащърнакът трябва да присъства в храненето на хора, застрашени от подагра или с вече диагностицирано заболяване. Вече знаем, че този кореноплод е в състояние да освобождава организма от токсини, включително солите на пикочната киселина. Консумацията на пащърнак под формата на пюре, в супи и салати е добро средство за предотвратяване на подагрични пристъпи или за по-овладяното им и безболезнено протичане. Най-добре е в такива случаи пащърнакът да се приготвя на пара – само измит, без да се бели. След като омекне се почиства от кожицата, разрязва се по дължина и се маха средната част – ако пащърнакът е по-едър и тя е твърда. Останалата част се пасира и овкусява.

При камъни в бъбреците и жлъчката

В този случай ще ни трябват изсушени листа от пащърнак, от които правим запарка по следната рецепта:

  • Две чаени лъжички стрити на прах листа заливаме с една чаша вряла вода и оставяме на водна баня за 15 минути. Оставяме да изстине и прецеждаме. Пие се четири пъти дневно по 10 мл.
При голям нервен стрес (ниацин)

Едно от положителните качества на пащърнака е високото съдържание на витамините С и В3 (ниацин). Известно е, че ниацинът е един от най-устойчивите в В-групата; оцелява при топлинна обработка, затова топлите ястия с пащърнак със сигурност го доставят на организма във високи дози.

Ниацинът има положително въздействие върху нервната и имунната система. Стабилизира състоянието им след преживян стрес; освен в диетата за възстановяване – като добавка към салати, супи или гарнитури към основно блюдо, препоръчва се и отвара от пащърнак. Ето как да я приготвим:

  • Заливаме две супени лъжици настърган пащърнак с чаша вряла вода; варим на слаб огън половин час и оставяме да изстине. Прецеждаме; пие се за един ден, разделена на четири равни части.
За възстановяване

След продължително боледуване или преумора – за възстановяване и укрепване на имунната система, върши работа следната рецепта:

  • Настъргваме на ситно ренде един средно голям кореноплод и заливаме масата в стъклен съд с половин литър гореща вода. Затваряме съда и оставяме да престои два часа, след което филтрираме. От тази укрепваща отвара се пие по 50 мл три пъти дневно.
  • Втори вариант: две супени лъжици настърган корен заливаме в термос с чаша вряла вода. Затваряме и оставяме за 12 часа, след което прецеждаме и прибавяме една супена лъжица мед. Приема се четири пъти дневно – по една супена лъжица, половин час преди хранене.
Против безсъние

За лечението на безсъние трябва да си набавим семена от пащърнак – от билковата аптека. Една препълнена чаена лъжичка от семената се счуква на прах и се залива с 250 мл вряла вода. След десет минути се прецежда; пие се два пъти дневно по една чаша такава запарка (zraviste.com).

Други рецепти, за готвене, в кухнята

Коренът пащърнак може да се сготви по различни начини – всичко зависи от намеренията ни. За салата е достатъчно да изберем млад кореноплод, да го почистим и измием и да го настържем на ситно ренде. Върви чудесно със зелена ябълка, морков, цвекло. Ако го сварим – става за пюре, с което да гарнираме риба или месо. В много страни го обичат задушено; пече се и на грил, предварително овкусен и намазан със зехтин.

Дайте мнение и Вие тук!

Ако имате здрави зъби и вкусът на “белия морков” ви допада, може и да го гризете суров. Ценителите го използват за подправка на супи – там се добавя на кубчета подобно на картофите. За зеленчуков бульон запазете средната – дървена част, която не става за ядене, но има аромат. След като сварите бульона, просто извадете това парче и го изхвърлете.

Има и такива хора, които стриват сушен пащърнак на прах и го добавят в готовото си кафе за вкус и за аромат.

Салата с пащърнак

За най-лесната салата с пащърнак трябва да си набавим един млад кореноплод, една кисела ябълка, супена лъжица майонеза, маруля, магданоз, сол и лимонов сок.

  • Почистеният пащърнак се настъргва; ябълката се нарязва на къси сламки и се смесва с пащърнака. Приготвя се дресинг от майонезата и лимоновия сок, сместа се овкусява . В салатиера се подреждат млади листа от салата; готовата смес се насипва между тях, накрая се добавя ситно нарязаният магданоз.
Пащърнак на фурна

Опитайте и тази рецепта от bonapeti.bg:

  • Един килограм млади корени пащърнак се почистват и нарязват на пръчици. Овкусяват се с две супени лъжици зехтин, по една щипка индийско орехче и чер пипер, сол на вкус. Овкусената маса се оставя да отпусне сокове за 5-6 минути и се вкарва в затоплена на 180 градуса фурна; пече се около 20 минути. Междувременно на слаб огън се слагат да заврат чаша тъмен балсамов оцет и супена лъжица мед. Течността трябва да изври наполовина. Готовият пащърнак се залива с медено-оцетната редукция и е готов за консумация.
Супа от пащърнак. Крем-супа

 

Този кулинарен раздел е изключително богат; практиката на много народи цени пащърнака именно като продукт за супи. Може да се следва някоя от вече изпитаните рецепти или да се експериментира.

  • Зеленчукова супа с пащърнак от bonapeti.bg: Необходимите продукти са 100 г пащърнак, два картофа, една тиквичка, две шепи спанак, една връзка зелен лук, 100 г моркови, едно яйце, две супени лъжици кисело мляко, 6 супени лъжици олио, кафена чашка ориз, супена лъжица суха целина, два-три стръка копър. Нарязваме на кубчета пащърнака, морковите и зеления лук и ги задушаваме в мазнината за няколко минути под капак. Прибавяме морковите и след една минута заливаме сместа с литър и половина гореща вода. 10 минути след като заври – прибавяме нарязаните тиквички и спанак, посоляваме и оставяме да се вари без капак още десетина минути, като междувременно прибавяме целината и копъра. Сипваме и измития ориз; варим до готовност. Супата се застройва с разбитото в кисело мляко яйце.
  • Крем супа с пащърнак от menumag.bg: Приготвяме 500 г целина – глава, и 250 г пащърнак; продуктите трябва да са нарязани на кубчета. Най-напред задушаваме в две супени лъжици олио една глава ситно нарязан лук с половин лъжичка счукан кимион. Добавяме кубчетата целина и пащърнак и заливаме с един литър стоплен зеленчуков бульон. Подправяме със сол и чер пипер; варим 20-25 минути до омекване. Пасираме. Поднасяме с хлебни крутони и добавка от разбит зехтин с лимонов сок.
Яхния. Гювеч

Уникалният пащърнак (коментиран ту като зеленчук, ту като особен кореноплод!) може да бъде добавян към съставките на класически рдни ястия като яхнии и гювеч. Комбинира се с харесваните от много българи съставки на тези традиционни ястия и се вгражда сполучливо както в постни блюда, така и в месни. Вижте една базова рецепта, която може да се развие като яхния:

  • Задушаваме в малко растителна мазнина една глава ситно нарязан стар лук; прибавяме нарязани на кубчета моркови и 1-2 корена млад пащърнак. Оставяме на слаб огън под капак за няколко минути и включваме 2-3 картофа, може на по-дебели филийки или на кубчета като първите съставки. Посоляваме пестеливо. Тук кухненските традиции могат да се насочат по различен начин: с лъжица червен пипер или доматено пюре обогатяваме вкуса и заливаме с топла вода или зеленчуков бульон. Оставяме да къкри до омекваме; избираме ароматни подправки, без да прекаляваме с комбинациите – дафинов лист, чер пипер и пр. Ако решим блюдото да е с месо – преди всички зеленчуци подлагаме него на топлинна обработка и постепенно добавяме всичко останало.

Тази базова рецепта може да стане основа на богат гювеч, в който да включим чушки – червени и зелени, патладжан, тиквички, зелен грах, бамя, зелен фасул. Ето и една много лесна рецепта за гювеч на фурна с пащърнак и пилешко:

  • Запечатваме на тиган една “пеперуда” пилешки гърди на хапки; добавяме две глави стар лук на филийки, половин супена лъжица сладък червен пипер и чаша топла вода. Междувременно почистваме и нарязваме на кубчета два корена пащърнак, два големи картофа, един осолен и изплакнат патладжан, една тиквичка, 3-4 зелени чушки, два домата, една връзка зелен лук наситнен, по една кафена чаша бамя и зелен грах.Смесваме всички зеленчуци с месото и задушения лук в троянско гърне с капак, поливаме с бульона от задушеното месо; посоляваме и прибавяме чер пипер на зърна. Слагаме в студена фурна и включваме на 200 градуса, докато се загрее, 10-15 минути. След това  намаляваме температурата на 160 градуса за час – час и 15 минути. Махаме капака на гърнето, за да “хване коричка” и след десетина минути изключваме. Отнво слагаме капака. При поднасяне посипваме със ситно нарязан магданоз.
Съчетание със земна ябълка (гулия)

Тези два кореноплода могат да се съчетаят в прясно състояние или сварени. Пресни стават за здравословна салата: един пащърнак, 1-2 гулии, 1 морков и/или една зелена ябълка се настъргват, ябълката се нарязва на сламки; смесват се и се овкусяват с лимонов сок и зехтин, добавя се зеленина – магданоз или кориандър лист.

  • Комбинацията върви и за крем супа, в която се включват 200-300 г гулии, 2-3 корена пащърнак, един картоф, глава лук или праз. Кореноплодите се варят до омекване в посолена вода; лукът/празът се задушава в мазнина и се прибавя в съда с врящите зеленчуци. При готовност пасираме и поднасяме със заквасена сметана или смес от равни засти лимонов сок и зехтин. Комбинацията “носи” ароматизиране със смлян бял пипер или индийско орехче. Супата е здравословна, без сметаната – ниско калорична; подходяща за сърдечно болни и диабетици.
Съчетание с целина

Подобни са и комбинациите с целина-глава; за сурова салата може да се използват един млад корен пащърнак, филийка целина глава, 2-3 орехови ядки и скилидка чесън- Всичко се настъргва на ситно ренде и се обърква с 200 г цедено кисело мляко.

  • По рецептата за крем супа с пащърнак и гулия може да се свари такава от пащърнак и целина; експериментирайте с пропорциите, като разширите състава с морков, лук. Вкусът на тази супа е по-традиционен и вероятно ще се хареса на повече хора в сравнение с гулиената. Блюдото е подходящо за напълно здрави хора, но е особено полезно за такива с проблеми на костите и ставите.
пащърнак
Ето как да се приготвим за меню с пащърнак!
Още рецепти

Всеки може да направи избора си за първи опити с пащърнак ТУК: за успокоение на начинаещите можем да кажем, че просто няма начин да сбъркате манджа с пащърнак. Класическите рецепти, които знаем и практикуваме, “носят” добавка от този уникален продукт и менюто ни може само да спечели, ако решим да заложим на пащърнака.

Противопоказания

Пащърнакът е богат на редица полезни съставки и за здравия организъм е класически продукт с тонизиращо и общоукрепващо действие. В същото време не бива да забравяме, че това е вид лекарствено растение. Т.е. – ако имате някакво хронично заболяване, несъвместимо с пащърнака – а сте пристрастени към употребата му, може повече да ви навреди, отколкото да помогне. Ето за какво трябва да се внимава:

  • Пащърнакът има пикочогонно действие и това се използва в ред комплексни терапии. Но ако някой има запусната форма на бъбречнокаменна болест – може да си причини сериозни болки. Активирането на отделителната система ще “размърда” камъните и ще последват болезнени кризи, както и възможно запушване на канали и без медицинска намеса проблемът няма как да се реши.
  • Пащърнакът съдържа компоненти, които усилват чувствителността на кожата към слънчевата светлина. Ако кожата е твърде светла и вече е налице някакъв болестен проблем с нея, терапии с продукти от рода на настойки и отвари с пащърнак не трябва да се прилагат.
  • Доста специалисти по детско хранене са резервирани към пащърнака като компонент от менюто на най-малките; някои го забраняват до двегодишна и дори до петгодишна възраст. В същото време в страни като Германия това е първият зеленчук, който се въвежда при захранването на бебета след 4 до 6-месечна възраст. Има и готови бебешки пюрета с пащърнак. Въпреки всичко ако сте решили да заложите на пащърнака, трябва да действате предпазливо – започва се с малка доза и се следи за алергична реакция.
  • За хора на преклонна възраст и хипертоници пащърнакът също е под въпрос. Макар медиците да признават определени негови ползи при лечението на сърдечно-съдови болести и високо кръвно, преди употреба задължително се прави консултация със специалист. Кореноплодът е приложим само при някои стадии на тези групи заболявания.

Що за растение – пащърнак?

пащърнакТой е двугодишно тревисто растение с множество съцветия и богата листна маса; цветовете му приличат на чадърчета. Интересът на консуматора е насочен преди всичко към подземната част на растението – кореноплод с формата на морков. За лечебни цели се използва както въпросният “бял морков”, така и надземната част – стебло, листа и семена от съцветията.

пащърнакКореноплодът е с бял или жълтеникав цвят, крехък, по-големите екземпляри – с твърда, дървоподобна средна жила. Има интересен аромат на подправка и е с леко сладък вкус. Пащърнакът е родственик на кервиза, външно цялото растение напомня на белезникав морков или китайска ряпа с листа, подобни на магданоз. Първите култивирани сортове са били с размера на средно едри моркови; постепенно в резултат на селекцията кореноплодите нарастват и някои от тях са с наистина внушителни размери – за сметка на по-грубата плът, по-високо съдържание на неразтворими фибри и дървениста част, с по-висока захарност. Пащърнакът е предшественик на картофите в кулинарния списък на Европа; напоследък интересът към него се завръща заради високото съдържание на витамини, минерали и лечебни етерични масла. Продуктът е нискокалоричен, което съществено го отличава от картофите. Успешно се включва в диети при различни заболявания и в програми за редукция на теглото.

пащърнакКато продукт кореноплодът е сезонно достъпен на пазара или в големите хранителни магазини. Избирайте неголеми, свежи и гладки, без завяхване и загниване екземпляри. По щандовете за подправки ще го намерите изсушен, а в билковата аптека може да се търси сух лист, семена и брашно от корен. Ако някой ви предложи див пащърнак – откажете го; има риск от токсични въздействия.

Как се познава?

Пащърнакът “прави” високо стебло, което се разклонява подобно на храст и може да достигне двуметрова височина. Стеблата са прави и жилави, листната маса прилича или на целина, или на култивиран магданоз. Множеството цветове са организирани в съцветия като жълти чадърчета; към края на лятото в тях се образуват дребни дискообразни семена – като тези на магданоза. В Европа се отглеждат около 15 сорта култивиран пащърнак.

пащърнак
Хрян: не прилича на пащърнак, нали?

Няма начин пащърнакът да се сбърка с хряна: двете култури се различават от пръв поглед по надземната си част; имат различни листа, стебла и цвят – големи издължени листа и бели “букетчета” на хряновите цветове. Различна е и подземната им част: оформена и лесна за вадене при пащърнака, с несиметрична форма и разклонения, дървениста и със специфична миризма на хряна. Невъзможна е и грешката с морковите, въпреки че дребният пащърнак има точно същата форма. Надземната част обаче е съвсем различна.

Какъв вкус има?

Вкусът на кореноплода е сладникав; приятен. Казват, че ако се остави да презимува в земята и се извади напролет, захарността му ще е значително по-силно изразена.

И така – ако решим да направим една обобщена характеристика на пащърнака, тя би могла да изглежда така: сладък и ароматен корен – прилича на целината, но по-нежен и дискретен; видът му по-скоро напомня морков.

Калории, състав, хранителна стойност

Сто грама пащърнак съдържат 47 килокалории – това веднага го определя като диетичен продукт, съдействащ за поддържане на килограмите или за тяхната редукция. От цялата маса растителните протеини са 1.4 г, мазнините половин грам, въглехидратите – 9.2 г.

Сокът от пащърнак съдържа малко калций и натрий, но е много богат на калий, фосфор, сяра, силиций и хлор. Хранителната му стойност наистина не е така висока, както на много други кореноплоди, затова пък целебните въздействия на отделните части на растението са забележителни. Така например благодарение на силиция и сярата – пащърнакът помага срещу чупливост на ноктите. Фсфоръ т и хлорът са важни за белите дробове и бронхите. Сокът е великолепна добавка за болните от туберкулоза, белодробни възпаления и емфизем.

Високият процент на калия е ценен за сърдечно-съдовата система и мозъка. Продукти и лекарствени препарати с екстракти от това растение се използват при множество умствени разстройства.

Употреба на корена и на семената

Кореноплодите пащърнак са храна и лек; използват се при приготвянето на различни блюда – в сурово състояние, варени, на пюре, пържени и задушени, печени. От креноплода се изцежда лечебен сок, приготвят се запарки и извлеци с различно терапевтично предназначение. Продуктът има място и в козметиката.

Медицината използва активно и останалите части на растението – листа, семена. Особено интересни за медицината са семената от пащърнак заради богатото им съдържание на етерични масла, кумарини и петрозелинова киселина. Тези компоненти са фармокологични интересни и са включвани в редица медикаменти за лечение на сърдечни неврози и стенокардия, колики и спазми.

Етерично масло от пащърнак

Етерично масло от пащърнак е продукт, екстрахиран от кореноплода на растението. Използва се като компонент в козметични средства и медикаменти за отстраняване на целулит, против бръчки, с антисептичен и противовъзпалителен ефект, за лечение на гнойни обриви и акне, за укрепване на капилярите и против розацея, като тонизиращо средство, за репигментация на кожата и лечение на витилиго. Маслото се прилага под формата и в състава на козметични продукти, кремове и лосиони, атицелулитни мазила и такива срещу акне, за компреси, в състава на масажни масла, за облекчаване на ревматизъм и артрит – смесено с масла от невен и мащерка.

Кумарини. Пастинацин (фурокумарин)

Кумарините са съставки в пащърнаковия екстракт, съединения на органични киселини със спазмолитично и съдоразширяващо действие. Множество изследвания – включително от български учени,доказват положителен терапевтичен ефект на компонента кумаринова смес от пащърнак. Повлияват се умерено тежки и леки състояния, без особени прояви на странични ефекти.

Пастинацинът е един от елементите на кумариновата смес, с умерена активност като отпускащ кръвоносните съдове ефект. Повлиява положително състоянието при повишено кръвно налягане; имаи спазмолитичен ефект върху храносмилателния тракт (bilki.bg).

Отглеждане

Според специалистите отглеждането на пащърнак не е трудно – подобно е като това на морковите. Културата е двугодишна: през първата година образува кореноплод и листна розетка, през втората се наблюдава израстване на високо стебло, цъфтеж и узряване на семена. Нуждае се от влага през първата фаза от развитието си; студоустойчиво – развитите екземпляри могат да се съхранят здрави до минус 25 градуса в земята. Листната маса ва пащърнака при горещо време отделя фурокумаринова киселина, която може да причини кожни обриви и изгаряния – затова в развитите посеви не се влиза в обедните часове. Реколтата  е два до четири тона от декар, които се прибират наесен; съхранението е както при морковите.

Цена на пащърнак

Цената на пащърнак стандартно БГ-качество в супермаркетите е средно около три лева. Ако продуктът е вносен или е с етикетче “био”, може да достигне до 8-10 лв за килограм. В прясно състояние не се намира целогодишно. Сушеният е 13-15 лв/кг; най-често се предлага онлайн или по щандовете за подправки в пакетчета от 100 г.

Семена, разсад, засаждане

Средно 600 г семена от пащърнак са достатъчни за засяването на един декар площ. Сее се на открито, на редове, през март-април. Не се прави разсад, сее се директно в предварително подготвени редове на отстояние около 30 см един от друг.

Съхранение

Пащърнакът за консумация се прибира през есента; отгледаните кореноплоди промишлено се съхраняват подобно на морковите. Неголяма част се суши и предлага в тази форма. Коренът може да се запази също и в домашни условия – почистен и замразен на кубчета. Предлагането му на пазара обикновено е зимно и приключва към средата на април.

За още информация: На латински: Pastinaca sativa L. На английски: Parsnip. На турски: Yabani havuç. На испански: La chirivía. На руски: Пастернак. На гръцки: Παστινάκη. На немски: Pastinake.

Източници:

Първоначално публикувано на:17.04.2018 @ 15:00

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

2 Мнения

  1. Тони Йовкова

    Къде мога да намеря пресен пащърнак? Искам да изпробвам една от рецептите с настърган корен срещу стрес, но това чудо е направо неоткриваемо!

  2. Пренос на мебели

    Много полезна статия мисля да почна да вкарвам пащърняк в повече мой менюта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *