пчелен прашец

Пчелен прашец. Ползи и противопоказания. Вреди?

Пчелен прашец, цветен прашец: що е то, как да го използваме. Има ли вреди? Прием с кисело мляко. Може ли да ни навреди; противопоказания. Цена и откъде?

Пчелен прашец – ето ви един уникален продукт, в който пчелите влагат събран цветен прашец.

Съдържа още слюнка, дрожди и полезни бактерии. В отсъствието на кислород в тази маса протичат процеси, които спояват компонентите в една маса с необикновени свойства.

Какво е това пчелен прашец?

Да повторим: събраният цветен прашец заедно със специфични секрети се трамбова в някои от пчелните килийки и отгоре се покрива с мед. Под въздействието на специални ферменти, бактерии и гъбички и при отсъствието на въздух/кислород в тази маса нараства концентрацията на млечна киселина.

Съдържание:

В крайна сметка складираната смес се трансформира в твърда маса, наричана пчелен прашец или пчелен хляб. Продуктът има целебни въздействия – народната медицина е наясно с тях и отдавна го използва в различни терапии. Приемът на пчелен прашец под различна форма трябва все пак да е предшестван от внимателно запознаване с лечебните му ефекти, за да се избере подходящото приложение за конкретен здравословен проблем или за профилактика.

  • С какво всъщност е важен за човешкото здраве въпросният пчелен прашец? Вижте: съставът му варира в известни граници в зависимост от това – в какъв район и от какви растения пчелите събират суровината. Има значение дори микроелементният състав на почвата, върху която са израсли цъфтящите растения. В състава на въпросния пчелен прашец влизат изумително много биологично активни вещества: поне десет от аминокиселините, които организмът ни не може да изработи сам; близо 50 фермента; десетки въглеводороди, които не се срещат в други хранителни продукти; голямо количество микроелементи; хормони; хетероауксин- биологично активно вещество, което стимулира регенерацията и растежа на тъканите.

Топ ползи, приложение на цветен прашец

Коментираният тук пчелен прашец е чудесен продукт за профилактика и лечение. Лекува заболявания на сърдечно-съдовата система, исхемична болест на сърцето; помага при хипертония, особено ако болестта е в начален стадий; добър е за лечението на анемия. При продължителен прием на медикаменти – съдейства за възстановяване нормалните функции на черния дроб, панкреаса и чревния тракт. Оптимизира храносмилането, спасява от запек. Добър е при диабет.

пчелен прашец
Пчелен прашец, запечатан в килийките на медената пита

Отразява се добре на метаболизма и е добър “инструмент” за регулирането му при затлъстяване, в климакс и срещу атеросклероза. Препоръчван е за подобряване на репродуктивните функции на женския и на мъжкия организъм. Усилва скоростта на регенеративните процеси в организма след различни боледувания; няма равен при освобождаването на организма от токсини и отпадни продукти на обмяната, не случайно го препоръчват при лечението на подагра.

Ако решим да използваме пчелен прашец профилактично, трябва да сме наясно, че е великолепен антиоксидант. Подкрепя имунната и нервната система, подобрява тонуса на кръвоносните съдове. Има антиейдж ефект; забавя стареенето на тъканите при хора в напреднала възраст, дори може да върне нещата назад в посока, условно назована “подмладяване”.

Как се дава на деца?

За нормалното развитие и функциониране на растящия организъм е необходимо редовно попълване на запасите от важни компоненти. Нашият пчелен прашец помага за това; той дори е считан за алтернатива на животинските протеини и дори е с по-високи показатели на белтъчините.
За децата, които боледуват често, е важно да приемат този продукт, за да укрепне имунната им система. “Пчелният хляб” е в състояние да нормализира стойностите на еритроцитите и на левкоцитите в кръвта.

И за децата с алергии е добре да се запознаят с прашеца. Подходящ е за всяка възраст – само че преди употреба трябва да се стрие на прах, за да е по-лесен приемът. Дозата, определена за съответната възраст, се взема 20-25 минути преди хранене; може да се дъвче или смуче, не е нужно да се приготвя винаги разтвор.

При дозирането на прашеца трябва да се направи консултация с педиатър. Общата препоръка е продуктът да се избягва до едногодишна възраст. Децата на 1-6 години могат да вземат дози, четири пъти по-малки от стандартните за възрастни. За по-големите, след навършване на 6 години, дозата се редуцира два пъти.

За по-добро дишане
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Приемът на пчелен прашец се отразява благотворно и стимулира оздравителните процеси при настинка и грип, с възпаление на лигавиците по дихателните пътища. Използва се при възпаления на лигавицата в устната и носовата кухина, ангина, тонзилит, ларингит; подпомага очистването на системата и улеснява дишането. В такива случаи е най-добре да се намери прашец, който не е изваден от килийките на пчелната пита. Идеята е да се отчупят 5 до 7 килийки и парченцето да се дъвче продължително заедно с восъка. Тази операция се прави три пъти дневно на гладно.

Настинка, кашлица

Добре е цветният прашец да присъства в комплекса от лечебни средства при настинка. Доказано прашецът подкрепя имунната система и действа очистващо на лигавиците на дихателния апарат. Най-добре е три пъти дневно да се вземат на гладно по 1/3 малка лъжичка гранулки и да се смучат до пълното им разтваряне. Може да се прави смес от една част прашец и две части мед и да се взема по една чаена лъжичка от сместа – отново три пъти дневно на гладно.

  • Някои специалисти препоръчват при простуда да се сдъвкват по два грама прашец – три пъти дневно; ако лекуваме дете, еднократната доза е половин грам гранулки.

За отслабване. Подходяща диета

Изумителният пчелен прашец може да бъде от полза и при успешното изпълнение на програми за редукция на килограмите. Наднорменото тегло се стопява по-лесно, ако една разумна диета се съчетае с прием на прашец. Разбира се, важна е и физическата активност. В този случай се залага на способността на продукта да оптимизира метаболитните процеси.

  • При затлъстяване, както впрочем и при атеросклероза и смущения в климакса, прашецът е полезен именно със способността си на нормализира обмяната на веществата и да предотврати повишаването на холестериновите стойности. Механизмът на този процес е скрит в черния дроб, чиито функции за производство на ферменти пчелният прашец стимулира.

Популярна е т.н. френска диета за отслабване с пчелен прашец, която предвижда денят да започва с чаша хладка вода и лъжичка пчелен прашец. Разбира се, диетичното меню ограничава някои хранителни продукти като сладости, пържено и мазно. Препоръчват се и намалени с 20-30% порции при всеки прием на храна. Предпочитаните продукти са варени на пара, нетлъсти меса, зеленчуци, грейпфрут, нискомаслени млека и изкиснато сирене. За разлика от други диети, тази с пчелен прашец не причинява изтощение, тъй като уникалният продукт дава възможност на организма да зарежда без натоварване с калории всички необходими за жизнените процеси компоненти – аминокиселини, ненаситени мастни киселини, витамини, микро- и макроелементи, ферменти. Повече за диетата с пчелен прашец четете ТУК!

Рецепти с пчелен прашец

Народната медицина препоръчва множество проверени рецепти с пчелен прашец; приготвянето на целебните дози не е трудно, а и продуктът може лесно да се достави от пчеларските пазари или от магазини и щандове за здравословни продукти. Важното е да сме търпеливи и постоянни в изпълнението на определен режим, както и да спазваме дозите прашец, за които е най-добре да се посъветваме със специалист по апитерапия.

Пчелен прашец с мед

Може ли да се смесва пчелен прашец с мед? Всеки специалист ще ви каже, че не само може – дори е препоръчително, стига медът да не ви е противопоказан! Обикновено прашец и мед се смесват в пропорция 1:2, т.е. една част прашец и две части мед. Както вече споменахме, за укрепване на имунната система и при настинки такава смес може да се взема три пъти дневно по чаена лъжица, на гладно.

пчелен прашец
Няма по-добра комбинация от тази с меда
  • Комбинацията от прашец и мед е полезна и при анемия. За целта смесваме 50 г прашец и 200 г мед; прибавяме постепенно 200 мл топла преварена вода и разбъркваме до получаването на хомогенна течност. Оставяме тази лечебна напитка да престои 48 часа. След това пием от нея три пъти дневно по 100 мл, един час преди хранене.
С пчелно млечице

Съчетанието на пчелен прашец и пчелно млечице се отразява стимулиращо и укрепващо на имунната система. Можем сами да си приготвим целебна смес от един грам пчелно млечице, 15 г пчелен прашец и 2/3 чаша чист мед. Сместа се съхранява в буркан от тъмно стъкло в хладилника. От нея се взема всеки ден по веднъж само по една чаена лъжичка на гладно. Това се прави един месец.

Прашец с кисело мляко

В подкрепа на имунната система можем да си приготвим и следната смес на пчелен прашец в кисело мляко:

  • Разбъркваме в чаша кисело мляко по една супена лъжица пчелен прашец и мед. Добавяме и 30-40 капки клеева тинктура. Тази смес е доза за 24 часа: хапваме си по лъжичка през целия ден.

Съчетанието от прашец и кисело мляко помага и срещу целулит, ето как:

  • В чаша кисело мляко разбъркваме малка лъжичка пчелен прашец. Похлупваме чашката и я оставяме за една нощ в хладилника; на сутринта закусваме със сместа. Веднага си приготвяме същата доза за вечерта – ще я изядем половин час преди последното за деня хранене. Съществена редукция на целулита можем да очакваме след два месеца, ако поддържаме този режим редовно.

Как се ползва пчелен прашец? Доза, прием

Ще повторим отново, че нашият пчелен прашец е много лесен и пълноценно усвояван от организма ни продукт. Най-често се препоръчва просто да вземем съответната доза и да я дъвчем и смучем, докато напълно се стопи в устата ни. Така приемаме оптималните дози съдържимо в прашеца, а то си струва. Зареждаме се с монозахариди, хормоноподобни компоненти, всички аминокиселини, ненаситени мастни киселини – включително важните омега-3 и 6; каротиноид, витамините К, Е, D, B, P, С, микро- и макроелементи – K, Mg, P, Mn, Fe, Cu, Zn, Cr, I, Co; ферменти и органични киселини.

  • Какви дози обаче да вземаме? Веднага ще отбележим, че при терапия или профилактични програми с пчелен прашец можем да разчитаме на успех при правилното им провеждане. А то, разбира се, включва и точно подбраните дневни дози. Най-добре е да се консултираме със специалист по апитерапия. Все пак различните здравословни проблеми изискват диференцирано дозиране на прашеца.

Ако сега започвате приема на този продукт, опитайте първо само с 1-2 зрънца и следете дали няма да развиете симптоми на алергия. Така се постъпва и с прилагането на продукта при деца над тригодишна възраст. Приема ли се добре – дозата може да се увеличава, докато достигне до 1/3 от малка чаена лъжичка за прием.

Други ползи. За кожата

Пчелен прашец – това е една от най-ценните добавки в голяма част от козметичните продукти. Използването му се отразява положително на състоянието на кожата не само при вътрешен прием, но също и при влагането например в козметични маски. Маска с пчелен прашец можете да си правите редовно 1-2 пъти в седмицата; бързо ще усетите резултатите! Благодарение на подобна съставка кожата става кадифено мека и сияйна, здрава и еластична. Регулират се и функциите на мастните жлези.

Да не забравяме и способността на прашеца да ускорява регенеративните процеси в кожата – това дава възможност да се приготвят мазила, с чиято помощ различни кожни наранявания и проблеми оздравяват по-бързо и без следа. Действа чудесно при изгаряния, гнойни рани, рани от измръзване и декубитус.

За целулит

Приемът на пчелен прашец подобрява състоянието на малките кръвоносни съдове; оптимизира циркулацията на кръв и лимфа, насърчава освобождаването от излишни течности. Тези промени и подобреният метаболизъм редуцират целулитните образувания в проблемните зони. Срещу целулит се препоръчва прием на 2 до 4 г пчелен прашец дневно, разпределен за 2-3 приема преди хранене. Може да се използва и напитката за редукция на теглото; припомняме приготвянето й:

  • Смесваме 180 г мед и 800 мл вода със стайна температура; медът трябва хубаво да се разтвори, тогава добавяме и 50 г прашец. Сместа се оставя на стайна температура; след около 48 часа тя започва да ферментира. Тогава я прибираме в хладилника и използваме по следния начин: пием половин чаша преди хранене, три пъти дневно.

Чудесен ефект дава и приемът на пчелен прашец с кисело мляко – по една чаша сутрин и вечер (вижте рецептата по-горе!).

пчелен прашец
С мед и пчелен прашец отлагаме старостта
Против акне. Маски за лице

Пчелният прашец помага също и при кожни проблеми, включително акне. Приемът на супена лъжица мед с 1/3 малка лъжичка пчелен прашец  – сутрин, на гладно, балансира метаболизма и насърчава освобождаването на тялото от токсини и шлаки. Едновременно с това се приготвя следната маска за лице, специално при акне:

  • Смесваме чаена лъжичка стрит на прах пчелен прашец, 30 капки клеева тинктура, супена лъжица мед. Нанасяме върху измитото лице, като внимаваме да не попадне в очите. Държим около 15 минути и измиваме с хладка вода. Тази маска се полага 1-2 пти седмично. Необходимо е да се поддържа описаната грижа около месец и резултатите ще станат видими. Твърди се, че след изчистването на неприятния обрив не излизат нови гнойни пъпки.

Според специалистите маските за лице с пчелен прашец действат и подмладяващо. Може да опитате такава рецепта за подхранване и против бръчки:

  • Разбъркваме супена лъжица пчелен прашец и толкова безсолна извара, две лъжици мед и един суров жълтък от прясно яйце. Полагаме маската върху измитата и подсушена кожа на лицето и деколтето. Държим около 25 минути и измиваме с топла вода. Маската стимулира регенеративните процеси в кожата; заличава малките бръчки, хидратира и връща еластичността.

Положителните ефекти на прашеца в този случай са в зависимост от високото съдържание на антиоксиданти; именно съставът на продукта е важният фактор за стимулиране естествения процес за изработка на собствен колаген. А, както знаем, точно колагенът осигурява еластичността на кожата. Прашецът е богат и на витамините А и Е, които са неоценими в поддържането на сияйна, здрава и подмладена кожа.

Против възпаления

Противовъзпалителният и антимикробен ефект на прашеца е отдавна доказан и на тази база почиват множество лечебни програми с негово участие. Вътрешен прием и външно прилагане на лечебна козметика с пчелен прашец помага при различни екземи и кожни възпаления. За точното прилагане обаче е добре да се посъветвате с дерматолог.

  • Против възпаления, прекалено омазняване и гнойни пъпки ползвайте съветите за маска с по лъжичка пчелен прашец и мед, и ½ лъжичка настърган ситно прополис – държи се половин час и се отмиваобилно  с хладка вода.

За имунитет, против вируси

Благодарение на високото съдържание на витамини и антимикробни компоненти, пчелният прашец е ефективен при укрепването на имунната система и за бързото справяне с инфекции от всякакъв род; подпомага унищожаването на бактерии, вируси и гъбички. Действа успешно като природен антибиотик и прави възможно бързото преодоляване на инфекции и възпалителни процеси.

Против стафилококи и гъбички: в пчелния прашец се съдържат компоненти, които действат противомикробно и освобождават организма от патогени като стафилококи и гъбички. Този ефект може да се прояви както при вътрешен прием, така и при външно приложение – например в маските за лице или за коса. Ефектът се дължи основно на действието на млечната киселина като съставка на прашеца. Такова действие всъщност имат всички пчелни продукти – мед, прополис и производната клеева тинктура.

За косата. При косопад

Действието на основните съставки от пчелния прашец го прави добро средство за поддържане на косата: спасява от пърхот, насърчава растежа, оздравява скалпа и космените фоликули. Допринася за добрия вид на косата – да е лъскава и мека, без изсушаване и нацъфтели връхчета.

пчелен прашец
С пчелен прашец за красива коса

Вижте няколко рецепти за поддържане на косата с цветен прашец от zdrave.org!

  • За регенерация: Стриваме на ситно супена лъжица пчелен прашец и го разтваряме в 200 мл хладка вода. Ннасяме по скалпа и по цялата дължина на косата и след десетина минути отмиваме.
  • За хидратиране: Смесваме 25 г прашец с 50 мл зехтин и 45 мл течен мед. За да се смесят съставките зехтинът трябва да е леко затоплен. След като изстине – нанасяме по цялата дължина на косата и масажираме скалпа. Отмиваме след 20-25 минути.
  • За растеж: Приготвяме смес от 25 г прашец, 40 мл прясно мляко и един суров жълтък от прясно яйце. Нанасяме и увиваме с домакинска хартия и кърпа. След един час измиваме.
  • Против косопад: Необходими са ни по 50 г мед и масло от репей, един жълтък, 25 г прашец и 70 мл копривена отвара (заливаме една шепа листа от коприва с чаша вряла вода, след 15 минути прецеждаме). Намазваме скалпа, масажираме леко и няколко пъти внимателно разресваме косата. Увиваме със стреч фолио и кърпа за около час; изплакваме обилно с хладка вода.

За мускули и във фитнеса

Любителите на фитнес занимания и боди билдинг ценят пчелния прашез като продукт, който зарежда организма с витамини, аминокиселини, макро- и микроелементи и допринася за подобряване на енергийния баланс. Особено се цени високото съдържание на протеини с особена биологична ценност. Приемът на прашеца поддържа трениращите активно в добра кондиция; подобрява издръжливостта им и съдейства за растеж на мускулната маса.

За повече енергия

Прашецът е квалифициран в тези среди като супер храна, която в малки обеми дава на организма изключително полезни компоненти. Протеиновата съставка на продукта зарежда организма с енергия, неутрализира умората и зарежда за поемане на продължителни физически и умствени натоварвания. Наличието на 22 аминокиселини, на ферменти и хормони в прашеца балансира метаболитните процеси в организма и създава условия за хармонично протичане на всички жизнени процеси.

Вместо витамини

На пчелния прашец може да се гледа и като на уникален мултивитаминен комплекс. Ако спазвате режим с редовен прием на продукта, няма да изпаднете в състояние на витаминен дефицит (вижте по-горе пълния списък на витамините в този уникален прашец). Няма да се нуждаете и от познатите синтетични таблетки с витамини.

Като биостимулатор

Съдържащите се в прашеца ферменти, хормони, киселини: ненаситени мастни, органични, амино-, прави от него чудесен стимулатор на жизнените ни процеси. Организмът се повлиява сравнително бързо от този естествен регулатор, който внася особена хармония в протичането им. Едноврменно с това зарежда енергийно и насърчава освобождаването от токсини и вредни компоненти, от излишни течности и шлаки. В този смисъл можем да квалифицираме пчелния прашец като природен биостимулатор, който оптимизира функциите на всички органи и системи и ги насърчава да работят по най-добрия за здравето ни начин.

За храносмилателната система, вътрешни органи

Специална роля пчелният прашец играе за лечението на органи от стомашно-чревния тракт и за оздравяването на храносмилателната система. Упражнява многофакторно въздействие, добър е за профилактика и поддържане при хронични процеси.

Дайте мнение и Вие тук!
Против гастрит

Приемът на пчелен прашец действа противовъзпалително на стомашната и чревната лигавица. Това го прави подходящо средство за проблеми на тракта от рода на гастрит, колит, ентероколит. Оптимизира въздействието на лекарствените средства, които могат да бъдат предписани в такива случаи. Високото съдържание на ферменти оптимизира храносмилателните процеси и улеснява функциите на системата. Не бива да пропускаме и противомикробните ефекти на прашеца – за случаите, когато гастрит или друг проблем е резултат от атаки на патогенни микроорганизми.

Антиоксидант при диабет, кръвно

Прашецът е отличен антиоксидант и подобрява защитата на организма срещу стрес и срещу най-тежките болести на съвремието. Така например той е много полезен срещу проявите на хипертония, особено в ранните етапи на болестта или като профилактично средство. В този случай се препоръчва два-три пъти дневно да се дъвче или смуче по полвин малка чаена лъжичка от продукта преди хранене. Лечебният курс продължава две-три седмици. Другият вариант е да се смеси с мед в равни пропорции или една част прашец на две части мед, и да се приема преди хранене по една малка лъжичка от сместа. За отбелязване е, че същият продукт е полезен и при хипотония, но трябва да зе вземат дозите след хранене.

При диабет

Пчелният прашец е особено полезен за диабетици, тъй като балансира стойностите на кръвната захар и в същото време подобрява енергийния баланс и попълва потребностите от витамини и микроелементи. При захарен диабет от първи и втори тип прашецът съдейства за нормално функциониране на панкреаса. За да изработва необходимия инсулин, на панкреаса му е необходим синтез на протеини и нормална обмяна на веществата. Именно това прави прашецът: помага чрез ферментите с липиди, аминокиселините и витамините в състава си.

Специалистите препоръчват на тази потребителска група да приема по 1-2 г прашец натурално, с дъвчене или смучене на гранулките. Може и смесен с прясно или кисело мляко.

За черен дроб

Стандартните препоръки за прием на пчелен прашец са препоръчителни и при проблеми с черния дроб. Ако заболяването на този важен орган е протекло с продължителен прием на силни медикаменти, прашецът успешно съдейства за възстановяването на самия орган и на целия организъм. Постига се по-добро и пълноценно функциониране на специфичните чернодробни клетки, особено при такива сериозни заболявания като некроза, хепатит, цироза.

 За бъбреци

Редовният прием на натурален пчелен прашец предпазва бъбреците от натрупване на песъчинки и образуване на камъни, от възпалителни процеси. Знаем, че прашецът ускорява изхвърлянето на токсини и шлаки, а това има специална роля в поддържането на здрави бъбреци. Съдейства и за изхвърлянето на наднормените дози пикочна киселина у болните от  подагра.

За хемоглобин при анемия

С пчелен прашец може да се оптимизира съставът на кръвта благодарение наличието на висок процент биологично активни вещества, витамини и микроелементи. При анемия пък прашецът е направо задължителен компонент от лечението: той лекува благодарение на желязото, което внася в организма под формата на лесни за усвояване органични съединения. Успешно се прилага и за профилактика срещу анемия през есенно-зимния сезон, когато организмът е отслабен.

За черва: против колит и запек

Благодарение на микроелементите, протеините и витамините, които съдържа, прашецът действа регенериращо върху проблемни състояния на чревния тракт. Насърчава възстановяването на чревната лигавица и полезната микрофлора след инфекции и продължително лечение с антибиотици. Действа благотворно и при хронична констипация; възстановява нормалната чревна перисталтика.

За щитовидна жлеза (Хашимото)

При заболявания на щитовидната жлеза, включително автоимунното – известно като хипотиреоидизъм на Хашимото, може да се провежда апилечение с пчелни продукти под лекарски контрол. Има информация за успешни терапии с прополис, като се препоръчва и паралелен прием на пчелен прашец. Приемат се не повече от 7-8 г дневно, като еднократната доза е средно два грама. Не бива да се вземат по-големи количества наведнъж, защото организмът започва да ги възприема като храна. Познатите гранулки се дъвчат или смучат натурално половин час преди хранене и толкова време след това не се яде и пие нищо.

За душата

Най-важният терапевтичен ефект от приема на пчелен прашец е общото повишение и стабилизация на тонуса – валидно за целия организъм. С прашеца стабилизираме имунната система и се зареждаме с физическа сила, а това без съмнение се отразява на душевното равновесие. Така по-безболезнено се понасят пикови психически и емоционални натоварвания, които не липсват в живота на всеки от нас.

Против алергии

Използването на прашец срещу алергични реакции като кихане, отоци и обриви, е нещо съвсем индивидуално. За всеки конкретен случай трябва да се препоръчва индивидуална доза, и то от добър специалист. Най-често при деца противоалергичният модул включва три приема дневно по половин грам. В същото време не бива да забравяме, че преди прием трябва най-напред да проверим дали пациентът не е алергичен към самия пчелен прашец. Все пак е хубаво да отбележим и това, че за разлика от другите пчелни продукти прашецът дава реакции на свръхчувствителност изключително рядко.

Против страхове и панически атаки

Коментираният продукт е полезен за укрепване на нервната система, особено ако животът на един човек е свързан с големи психически и емоционални натоварвания. Това положение е свързано с големи енергийни загуби на нервната система. Преживяванията, отвеждащи към стрес, в много случаи са свързани и с последващи тревожни разстройства и панически атаки. Най-добре е периодично да се провежда профилактика с цветен прашец като възможност да се балансира и зареди нервната система, организмът да е по-адаптивен към въздействията на външната среда и да се избегнат споменатите критични състояния. Ако този болестен за психиката проблем вече е проявен – пчелният прашец може да се включи като допълнение в комплексното лечение.

Като цяло прашецът въздейства положително на човешкия организъм; наличието в него на витамини от В-групата, йод, цинк и магнезий прави от пчелния хляб отличен природен антидепресант.

Против пристрастяване

С пчелен прашец могат да се лекуват зависимости, отбелязват от boergil.com. Приемът на чудесния продукт оптимизира мозъчната и висшата нервна дейност и позволява успешно управление на различни импулси. Върху това свойство на прашеца почива и действието на продукта при програми за редукция на теглото, тъй като подпомага контрола върху апетита.

За сърце, при атеросклероза

Един от основните лечебни ефекти на пчелния прашец е ориентиран към сърдечно-съдовата система. Помага при различни диагнози, включително исхемичната болест на сърцето. Приемът на пчелен прашец нормализира сърдечния ритъм, подобрява работоспособността и качеството на липидния обмен – което кореспондира и с друг важен проблем, предпазването от атеросклероза. Всички тези ефекти са свързани с богатото съдържание на калий в прашеца. Калият е един от елементите, които трудно се усвояват в достатъчно количество само от храните, а пчелният прашец без затруднение може да свърши тази работа. Недостигът на калий се отразява негативно не само на работата на сърцето, но и на обмяната на веществата, на освобождаването от токсини. Последното е много важно за предпазването от различни заболявания, които задържането на токсини в организма причинява.

За мъже. За простата. Афродизиак

Пчелният прашец възстановява функциите на мъжката полова система. За да се случи това, трябва в продължение на един месец да се приема от продукта – редовно, всеки ден. Влияе добре при слаба потентност, аденом на простатата, безплодие. Твърди се също, че редовната консумация на продукта прави излишен приема на виагра. Прашецът действително е натурален афродизиак, който при това не причинява стрес и напрежение, отт каквито странични ефекти се оплакват някои потребители на виагра.

  • Важно е все пак да се отбележи, че такъв ефект може да се очаква само при употребата на качествен натурален, необработен прашец – взет буквално от пчелната пита. За овладяването на всякакви проблеми, свързани с отслабено либидо или уголемена простата, на мъжете над 40-годишна възраст се препоръчва да приемат по 12-15 г прашец.

При аденом на простатата към вътрешния прием се прибавя и локална терапия с ректални свещички или апликации с унгвент, съдържащи прополис.

Редовната употреба на прашеца подобрява работата на отделителната система при мъжете. Оптимизират се и репродуктивните функции на потребителите; специалистите уверяват, че подвижността и количеството на продуцираните сперматозоиди  от наблюдавани доброволци се увеличава пет пъти. Решава се и проблемът с прекалено ранната еякулация.

Цветен прашец специално за жени

Балансираното съдържание на биологично активни компоненти помага по-лесно да се понесат стрес, натоварване и възрастови пренастройки в женския организъм. Желязото в състава на прашеца подпомага обновяването на кръвта, което е важно за живот с кръвозагуби по време на всеки месечен цикъл. По време на бременност прашецът също може да се взема; нещо повече – той може успешно да замени синтетичния витамин Е, който всички гинеколози препоръчват. При проблеми с цикъла или по време на бременност дамите могат да вземат от 14 до 21 мг прашец дневно, разпределен за три приема преди хранене.

При менопауза, климакс

Прашецът успешно променя и хармонизира хормоналния фон, което е важно при проблеми с цикъла или в етапа на менопаузата. С пчелен прашец по-лесно се овладяват някои неприятни симптоми, отнасяни към разстройства на цикъла, предменструален синдром и климакс.

При безплодие

Лечението на безплодие при двата пола обещава да е по-ефективно, акокъм комплексите от медикаменти и хранителни добавки се прибави и пчелен прашец. Високото съдържание на витамин Е в него е възможно условие за успешно зачатие, правилно формиране на ембриона и здрава бременност с нормално раждане на здраво бебе.

При поликистозни яйчници, миома?

Не се препоръчва стандартнто прилагане на пчелен прашец при проблеми на женската репродуктивна система като миома или поликистозни яйчници. При всеки конкретен случай се преценява дали това е допустимо с оглед причината за патологиите, индивидуалните реакции на организма, общото здравословно състояние. Дамите с подобни проблеми се нуждаят от консултация със специалист, за да се прецени дали прашецът може да им помогне или повече ще навреди.

За очи, при макулна дегенерация

Офталмолозите са склонни да препоръчат пчелен прашец като добавка към комплексната терапия при проблеми на зрителните органи като макулна дегенерация или глаукома. Разчита се на факта, че композицията от полезни вещества в прашеца оптимизират движението на кръвта в малките кръвоносни съдове и подобряват клетъчното хранене на тъкани в зрителните органи. Освен това прашецът се препоръчва профилактично на хора, чието зрение понася високи натоварвания . при шофиране продължително или работа с компютър.

В аптеките (откъде да купя)? Видове, цена

Откъде да си купя пчелен прашец? Еднозначен отговор: най-чиста работа е продуктът да се набави от лицензиран пчелар. Единствено в този случай можем да разчитаме на автентичен продукт. Разбира се, прашецът може да се набави от аптеката, от виртуална аптека онлайн, от пчелари на традиционните панаири за пчелни продукти.

Насипно, в кутии и пакети, на прах, гранули

пчелен прашецПчелен прашец на гранули – в прозрачни пакетчета или кутийки, може да се намери по специализираните щандове на големите пазари. Разфасовките са различни, може да се купят 50 или 100 г, както и килограм. Цената на дребно варира варира от 4 до 8 лв за 100 г. Производители предлагат прашеца основно на гранули – сушен. Може да се купи и с парче восъчна пита. При този вариант познавачите препоръчват набавеното количество да се замрази и да се размразява само толкова, колкото ще се приеме в момента. При такъв режим прашецът, запечатан в килийките на питата и замразен, може да се съхранява до 6 месеца.

Пчеларите могат да ви разкажат как събират прашец от кошерите всеки ден, сушат го с лампа и го прибират в стъклени бутилки или буркани на тъмно. За собствена употреба си съхраняват прашеца, разбъркан в мед 1:1 или 1:2.

На капсули, на таблетки. Английски, немски

пчелен прашецПчелен прашец под формата на капсули или таблетки може да се купи в аптеката или да се поръча онлайн. Има родно производство, както и от внос; въпрос на предпочитания и финансови възможности при избора на вариант. Например 100 капсули  от NATURE’S WAY се купува за 22 лв; вземат се три пъти дневно по три капсули по време на хранене.

20 лв са 100 таблетки по 500 мг пчелен прашец от  Nature’s Bounty. Препоръката за прием е  1-2 таблетки дневно, по време на хранене. Таблетките могат да се дъвчат или разтварят във вода. Могат и да се поглъщат цели.

Странични ефекти и вреди, алергия, противопоказания

Освен многото  положителни качества на пчелния прашец, длъжни сме да посочим и някои странични ефекти и противопоказания. Веднага ще отбележим, че приемът на прашец трябва да започне с много малки дози, защото – макар и рядко – продуктът може да причини алергични реакции. а освен това не всеки организъм е в състояние да понесе безбройните положителни ефекти на пчелния “хляб” по една или друга причина. Най-правилно е да се консултираме със специалист, преди да започнем лечение или профилактика с пчелен прашец!

  • Ето кои са диагнозите и групите пациенти, при които прилагането е противопоказано или се допуска след оценка на възможния риск:
  • Пациенти в трети-четвърти стадий на онкологично заболяване; приложение се допуска след индивидуална консултция със специалист;
  • Миома на матката – и в този случай специалистът трябва да се произнесе за възможните ползи или негативни ефекти при конкретна пациентка;
  • Автоимунни заболявания – необходим е специален анализ за допустимост на тази терапия; така например при Базедова болест съществува определен риск, тъй като прашецът стимулира имунитета, а болестта е свързана с хиперактивност на имунната система;
  • Безсъние, повишена възбудимост – при подобни състояния прашецът не бива да се приема вечер;
  • Индивидуална непоносимост: повтаряме още веднъж предупреждението за възможни алергични реакции.Ако при първоначалния прием на минимални дози се проявят такива симптоми, не бива да се правят повече опити. Има случаи, когато приемът на прашеца се отразява негативно на черния дроб, дори се развива хепатит – по тази причина консултацията с лекар преди приема на прашец не бива да се пренебрегва.

Като рискови се квалифицират и онези пациенти, които се лекуват със силни медикаменти – не се препоръчва да добавят към тях пчелен прашец.

Източници:

Състав и хранителна информация

За състава на пчелния прашец вече стана дума и няма човек, който да не признае необикновено високата му стойност. На практика пчелите подлагат събрания цветен прашец на сложна, многостепенна ферментация и добиват нов продукт, чиято хранителна стойност е три пъти по-висока от тази на цветната суровина. В процеса на въпросната преработка пчелите включват 106 вида гъбички, 82 вида дрожди, 39 вида бактерии. В крайна сметка се получава един изключително ценен, биологично активен продукт.

  • Хранителната ценност на прашеца е определена от наличните протеини, всички заменими и незаменими аминокиселини, пълен комплекс от всички витамини, мазнини, микроорганизми – важни за храносмилането, антиоксиданти, флавоноиди, хормони. Наличен е и компонентът лцизим – секрет от пчелни жлези с бактерицидни свойства.  100 г прашец има до 80 г сухо вещество: около 32-36 г протеини, до 39 г въглехидрати – основно глюкоза и фруктоза; 20 г мазнини, от един до 5.5 г микроелементи.  Този прашец е основна храна за ларвите и младите пчели, затова се и нарича пчелен хляб.

Как се добива пчелен прашец? Сушене. Съхранение

Опитните пчелари са наясно каква част от събрания прашец могат да извадят и изсушат, и каква да оставят за консервиране в пчелните пити, за храна на пчелното семейство. Има специални приспособления и техники за прибирането на част от прашеца – чрез специални уловители, при чието наличие зърната цветен прашец  се отронват в малки съдчета,  вземат се и се сушат без директно слънчево греене – при специален режим с умерена температура (видеото по-долу показва как точно се прави това!). Изсушеният прашец се съхранява на тъмно в стъклени съдове. Консервираният в питите се вади с тънки тръбички и се съхранява в хладилник, обикновено смесен с течен мед.

Пчелен прашец. Прием за деца. Как се пие и приема? Дозировка

На други езици: Английски език: Bee pollen. Руски: Перга. Немски език: Bienenbrot. Турски език: Arı poleni. Испански език: Pan de abeja. Гръцки език: Γύρη μέλισσας.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Лекарства и лечение при паник атаки и страхова невроза

Лекарства за паник атаки, хапчета за страхова невроза

Мнения за най-добрите хапчета за страхова невроза. Лекарства за паник атаки. Какво да пием? Билкови …

2 Мнения

  1. Кръстина Стоева

    Здравейте! Имате ли информация дали може да се използва при болки в мускулите и ставите?

  2. Da izpolzva se na men mi pomaga.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *