синупрет

Синупрет – опитайте го при хрема и синузит!

Синупрет – всички растителни съставки на медикамента; как действа. Лечение със синупрет, дози и ефекти. Може ли да навреди; противопоказания. Заместители и възможни комбинации при простуда и грип

Синупрет е комбиниран растителен препарат, прилаган при лечението на различни простудни заболявания – когато са проявени и чрез хрема и кашлица. Медикаментът се радва на доста висока популярност, познат е като противовирусно и имуномодулиращо средство. Действа отхрачващо и муколитично. Подпомага успокояването на носовата лигавица, оточна и болезнена от инфекцията. Облекчава изхвърлянето на секрети и подкрепя имунната система срещу причинителите на инфекции.

Какво е синупрет?

Синупрет е композиция на растителна основа; статистиката сочи, че е в първата петица на всички познати лекарства срещу ринити и синузит. Освен конкретните терапевтични ефекти постига и укрепване на имунната система.

Растителните суровини за приготвянето на лекарството се преработват чрез нискотемпературна екстракция във вакуум. Благодарение на този метод полезните вещества на растението се извличат в максимален обем и не се разпадат. По този начин крайният продукт може да показва висока фармакологична активност и е хипоалергенен.

Съдържание:

За какво се използва?

Основно предназначение на препарата синуприт е лечение на заболявания, засягащи носа; визират се инфекции на горните дихателни пътища и алергични състояния с интензивно отделяне на секрети. Според фармакологичната инструкция лекарството е подходящо при синузит в остра и хронична форма, бронхит, ларингит, фарингит, алергичен ринит; трахеит и трахеобронхит, пневмонии и грип.

Как се приема?

Медикаментът е предназначен за перорален прием; подходящ е за пациенти от всички възрасти. Високата биологична съвместимост на препарата позволява да се прилага както при малки деца, така и при пациенти с отслабен имунитет. Освен това се понася лесно, рядко дава странични ефекти и е допустим при хора, на които е противопоказана медикаментозна терапия.

Синупрет или синупрет форте?

Синупрет и синупрет форте са продукти с идентичен състав, но вариантът “форте” е с по-високо, удвоено съдържание на активните компоненти. Той не се използва за лечението на деца под 12-годишна възраст, обикновено е препоръчван за възрастни. По-добър е от синупрет при проблеми със синусите. Облекчава от вътресинусово налягане и главоболие, ускорява освобождаването на секрети и овладява възпалението на лигавиците в горните дихателни пътища. Синупрет форте е и на по-висока цена.

Какво съдържа? Действие, активно вещество

Синупрет е съчетание от сухи растителни екстракти; билковите съставки са комбинирани по хармончен начин, така че полезните им ефекти взаимно се допълват и стимулират. Съдържа екстркти от жълта тинтява – корен, иглика, киселец, цвят от черен бъз, върбинка.

синупрет
Всеки от билковите компоненти има принос за общия лечебен ефект на синупрет
  • Корен от жълта тинтява. Този компонент оптимизира бронхиалната секреция и оказва противовъзпалително и имуностимулиращо действие. Активира производството на бели кръвни клетки, което действа подкрепящо на имунната система. Може да помогне при състояния с повишена температура, като съдейства за нормализирането й.
  • Цвят от иглика с чашка. Цветът от иглика има високо съдържание на витамин С и етерични масла.  Благодарение на тях синупрет реализира отхрачващ ефект; насърчава отделянето и изхвърлянето на натрупани в дихателната система и носовата кухина секрети.
  • Стръкове киселец. Киселецът е с високо съдържание на витамини, освен това действа противомикробно и подпомага неутрализирането на възпалителни процеси.
  • Цвят от черен бъз. Бъзовият цвят оптимизира обменните процеси; има спазмолитично и противовъзпалително действие.
  • Стръкове върбинка. Това лековито растение помага да се преодолеят оточните състояния; разрежда натрупаните секрети и улеснява изхвърлянето им; успокоява лигавиците на дихателните пътища. Освен това нормализира обмяната и подобрява тонуса на черния дроб. Има противоалергично въздействие, успокоява болката.
  • Помощни вещества. Освен растителните съставки синупрет съдържа и комплекс от помощни вещества като желатин, лактоза монохидрат, картофено нишесте, колоиден силициев диоксид, сорбитол, стеаринова киселина, вода и смес от компоненти за обвивката на таблетките – основен бутилметакрилатен съполимер, калциев карбонат, рафинирано рициново масло, хлорофилинов комплекс, декстрин, глюкоза, восък, талк, оцветители, захароза. Някои от тези съставки могат да причинят алергични реакции, които са сред малкото странични ефекти на продукта.

Приложение, дозировка

Синупрет може да се набави от аптеката без рецепта, но е добре приемът му да бъде обсъден с лекуващия. Практиката е да се приемат стандартни дози за определени болестни състония, но все пак има смисъл от консултиране и определяне на най-ефективна индивидуална доза.

При синузит

Синупрет се определя като препарат с най-добре изразен терапевтичен ефект при синузит. Има множество пациентски отзиви за това, че дори в запуснато състояние на болестта това лекарство е ефективно и дава облекчение още през първите дни на приема. И лекарите предпочитат да го препоръчват, основно заради дбрия ефект при минимален риск от странични ефекти – заради растителната основа. Действието му е меко и неагресивно, без негативни последици – каквито има например при лечение с антибиотици.

Демир бозан за безсъние

Обикновено на деца над 12 години и на възрастни се препоръчва дневна доза от три пъти по две таблетки, а на деца от 6 до 12 – три пъти по една. Лечението продължава една-две седмици, според състоянието и начина на повлияване. Препоръчваните дози могат да бъдат персонализирани, но максималните не бива да се надхвърлят. Не се препоръчва и самоволна корекция на дозите и продължителността на лечението от страна на самия пациент. При превишени дози е по-вероятно да се проявят страничните ефекти на лекарството като стомашни раздразнения или алергични реакции.

При лечение с антибиотици

Често са задавани въпроси около възможността да се съвмести приемът на синупрет и други лекарства; дали това е допустимо и няма ли взаимодействието им да навреди на пациента. Доказано: паралелният прием на синупрет с антибиотик – при заболявания на дихателните пътища като пневмония или бронхит, синупрет оптимизира въздействието на антибиотика и се постига по-добър оздравителен ефект.

Муколитичен ефект. При простуда

Благодарение на билковите екстракти – основно компонентите от иглика и върбинка, синупрет втечнява секретите, покриващи зони на лигавиците в горните дихателни пътища. Това улеснява отделянето и изхвърлянето им, отпушва носовите проходи и насърчава откашлянето на храчки. Така дишането се улеснява и се ускоряват оздравителните процеси. Ефектът на синупрет е най-добър, ако при простудни състояния приемът му започне още при първите симптоми. Едновременно с освобождаването на дихателните пътища продуктът постига укрепване на имунната система и по-бързо преодоляване на болестната симптоматика.

За освобождаване от секрети при хрема

Хремата е естествен реакция на организма на някаква инфекция или е израз на алергична реакция. Т.е. – касае се за нещо естествено, но много неприятно. Ринитът освен неприятен може да е и опасен: ако се касае за остро състояние – то може да бъде овладяно за броени дни. Но може нещата да се проточат и инфекцията да стане хронична; това е опасно по много причини. Възможно е да се получат усложнения, засягащи околоносовите кухини и да се развие синузит. Затрудненото носово дишане “избива” в дишане с отворена уста, а това освен некрасиво е и опасно. Така дихателната система е лишена от входния си сегмент, който има функциите на преграда срещу патогени, прахови частици и пр. – всичко това безпрепятствено навлиза в гърлото и бронхите през отворената уста. Не са изключени възпаления на ушите, промяна в гласовия тембър, във вкусовите усещания и обонянието.

синупрет
Синупрет се предлага в няколко разновидности

Приемът на синупрет действа в посока – освобождаване от секретите в носовата кухина. Пациенти потвърждават, че след 2-3 дни с прием на продукта запушеният нос се отпушва, а носовите проходи лесно се продухват и се освобождават от втечнените секрети на лигавицата.

Сваля налягането в синусите при запушен нос

При запушен нос инфекцията засяга прилежащи зони, като причинява запушване и на тесните процепи при синусите. Събирането на секрети в околоносовите кухини създава повишено налягане, усещане за натиск, главоболие. Приемът на синупрет и по-специално на синупрет екстракт освобождава проходите за изтичане на секретите и сваля налягането.

При пневмония, ринит или бронхит

Възпалението на зони от дихателните пътища – ринит, бронхит, пневмония, е свързано с възпаление и оток на лигавиците. Благодарение на комбинираното въздействие на билковите си съставки – синупрет втечнява секретите, успокоява и обезболява оточната лигавица, противодейства на възпалението и подкрепя локалния имунитет на тъканите. Съчетан с антибиотици, действа противоинфекциозно, блокира действието на патогенните микроорганизми и създава условия за оздравяване.

При болни сливици или трета сливица

Обикновено синупрет се приема като лекарствено средство при хрема и синузит, но всъщност прилагането му помага и при възпаление на гърлото и проблеми с трета сливица. Както вече споменахме, продуктът има противомикробно и противовирусно действие, което дава възможност за оздравителна промяна в лигавиците на гърлото. Тази уязвима зона получава облекчение, като се тушират болката при преглъщане и говор, блокира се инфекцията и се противодейства на патогените, които проникват към гърлото чрез секрети от възпалената носна лигавица при простуди и вирусни инфекции. При състояния като гнойна ангина синупрет подпомага въздействието на подходящите антибиотици

При ларингит

Ларингитът представлява възпаление на лигавицата в ларинкса. Този вид болестен проблем е свързан със засягане на гласните струни; може да е резултат от вирусна или бактериална инфекция, химическо или прахово въздействие от околната среда, претоварване – професионален проблем при певци и хора, чиято професия изисква продължително и силно говорене. С приема на синупрет се разчита на успокояване на оточната лигавица, овладяване на възпалението и възстановяване на нормалния статус.

Премахва главоболието

Главоболието може да е резултат от възпалителен процес, който засяга носовата и околоносовите кухини. При запушването на проходите в тази уязвима зона секретите, които лигавиците отделят в резултат на инфекция, се натрупват и упражняват натиск върху прилежащите тъкани и нерви. Именно това е основната причина за главоболието. При лечение със синупрет секретите се освобождават и главоболието се неутрализира.

За отхрачване. При кашлица

Синупрет помага и при комплексното лечение на заболявания с кашлица, като втечнява жилавите секрети по лигавиците на дихателните пътища и улеснява отхрачването им. Този ефект в основни линии се дължи на корена от жълта тинтява и особено на цвета от иглика. Тези билки и самостоятелно се използват в състава на сиропи за кашлица с отхрачващо действие.

Против бактерии и вируси

Овладяването на инфекцията е един от основните ефекти от приема на синупрет – различните форми на продукта. Осъществява се благодарение на антибактериалния и противовирусен ефект на лекарството. В композицията на синупрет за този противомикробен ефект са отговорни екстрактите от киселец в частност, и на активните съставки като комплект.

Възможни лоши реакции, вреди

Знаем, че противопоказанията при лекарствата на билкова основа са по-малко в сравнение с тези на синтетичните медикаменти. Въпреки това препаратът синупрет в различните му форми не може да се използва от всички потенциални потребители. Производителят “Бионорика” предлага няколко типа таблетки, сироп и капки – у нас са популярни таблетките. За всеки от тях има специална инструкция за съставките, които биха могли да навредят в определени случаи. Така например сиропът съдържа лактоза, затова е противопоказан в случаите с индивидуална непоносимост. Капките пък са на спиртна основа, което ги изключва като терапевтично средство за хората с болен черен дроб или алкохолиците. Някои специалисти имат известни резерви и по отношение приложението на въпросните капки по време на кърмене.

Противопоказания

Синупрет обяснимо не се прилага при свръхчувствителност към някой от компонентите му. Таблетките не се използват за лечението на деца под двегодишна възраст.

  • Течните форми синупрет – сироп и капки, са противопоказани при следните състояния и заболявания: епилепсия, заболявания на черния дроб, на главния мозък, алкохолизъм, бременност и кърмене.
  • Таблетките не се препоръчват в следните случаи: недостатъчност към захароза-изомалтаза; непоносимост към галактоза и фруктоза; лактазна недостатъчност; нарушено усвояване на глюкозата.

Бременни и кърмачки биха могли да приемат синупрет само след консултация и одобрение от лекар.

Алергия към съставките

Не е изключено приемът на синупрет да причини алергична реакция, въпреки че по предназначение може да помогне при алергичен ринит. Случаите не са много чести, но ако един пациент има непоносимост към някоя от растителните съставки или към дадено помощно вещество, то реакцията ще се прояви и при комбиниран продукт, какъвто е синупрет.

Ако състоянието не се подобри

Според фармакологичната характеристика синупрет трябва да помогне в рамките на 7 до 14 дни. Ако това не се случи, трябва да се направи консултация с лекуващия за корекция на терапията. Необходима е лекарска намеса и ако въпреки приема на синупрет състоянието на пациента се влоши или се проявят симптоми като повишена температура, болки и гноен секрет от носа, зрителни проблеми, изтръпване на лицето.

При задух

Задухът е един от страничните ефекти при лечение със синупрет. Възможно е появата му да означава алергия към някой от компонентите на продукта; не е изключено едновременно с това да се появи оток на лицето и гърлото, обрив, затруднено преглъщане. Подобни реакции означават веднага да се потърси медицинска помощ. За подобни състояния предупреждава фармакологичната характеристика на синупрет екстракт, в този продукт е налице висока концентрация на билковите екстракти.

При храчки с гной

Синупрет има отхрачващо действие благодарение на билковата композиция и по-специално на екстрактите от жълта тинтява и иглика. Ако обаче отделените храчки са гнойни, непременно трябва да се направи консултация с лекуващия за корекция на терапията.

Ако в дихателните пътища протича гноен процес и това е видимо по отделяните храчки, лекуващият препоръчва комбиниране на синупрет с противовъзпалителни лекарства или антибиотици. Така чрез комплексно въздействие се постига блокиране на патогените, неутрализиране на възпалителния процес, подкрепа на възстановителните процеси.

Деца под 12 години

У нас са популярни таблетките синупрет – синупрет, синупрет форте, синупрет екстракт.

Базовите таблетки синупрет могат да се дават на деца над 6-годишна възраст. Групата 6-12 години може да приема три пъти дневно по една таблетка.

Синупрет форте и синупрет екстракт  не се използват за лечение на деца под 12-годишна възраст.

По препоръка на производителя някои лекарствени пазари предлагат капките за пиене синупрет и за деца на възраст над 2 години. За децата на 2-6 години дневната доза е три пъти по 15 капки, а за 6-16-годишните е 3х25. Сиропът синупрет също е приложим при деца над две години. Групата 2-5 години приема три пъти дневно по 2 мл сироп,  от 6 до 11 може да взема три пъти по 3.5 мл, а над 12 и възрастни – 3х7 мл.

При предозиране

Вероятността от проява на странични ефекти нараства при предозиране на приема. Възможни са смущения на стомашно-чревния тракт: спазми, гадене и повръщане. Не са изключени и алергичните реакции, изразени в кожни обриви, оток на лицето и гърлото, задух, трудности при овор и преглъщане.

Съхранение

Медикаментът трябва да се съхранява във фабричната опаковка при температура, не по-висока от 30 градуса. Да не се излага на директно слънчево греене. Задължително се прибира на място, недостъпно за деца, и се използва само в срока на годност.

Дайте мнение и Вие тук!

Видове Синупрет в аптеката, цена, приложение

Синупрет вече е популярен и желан продукт в България; аптечната мрежа предлага таблетъчните форми – “обвити таблетки”, “форте” и “екстракт”.

Синупрет форте, таблетки

синупретСинупрет форте е предпочитан продукт при остри и хронични инфекции на синусите и дихателните пътища. Билковият комплекс, който е базов за активното му въздействие, при варианта “форте” е в увеличена концентрация в сравнение с класическия продукт синупрет таблетки. Ако при лечението се получат странични ефекти като задух или гнойни храчки, терапията се прекратява и се търси лекарска помощ.

Синупрет форте е предназначен за деца над 12 години, подрастващи и възрастни и се прилага при условие, че липсват алергични реакции към някой от растителните компоненти или към помощни вещества.

Стандартната доза е три пъти дневно по една таблетка за 7 – 14 дни. Препоръчително е да се вземат преди хранене, с вода; потребители с чувствителен стомах могат да приемат таблетките след хранене.

Цената на опаковка от 20 таблетки е около 7 лв.

Синупрет, обвити таблетки

синупретБазовите таблетки синупрет могат да се дават и на деца на възраст 6-11 години при дневна доза три таблетки (3х1). При децата над 12, подрастващи и възрастни терапевтичната схема е 3х2 таблетки дневно за не повече от две седмици. При всички лечебни схеми таблетките се поглъщат цели, с вода.

Опаковка от 100 таблетки може да се купи за около 25 – 26 лв.

Синупрет eкстракт

синупретСинупрет екстракт е продуктов вариант, предназначен специално за остри възпаления на синусите. Може да помогне и самостоятелно, в случай че не се касае за състояние с усложнения.

В този случай таблетките синупрет (екстракт) са с най-висока концентрация на билковите екстракти и допустимата дневна доза е три таблетки (3×1). Заради по-високия риск от странични ефекти продуктът не се прилага за лечението на деца и подрастващи под 18 години, на бременни и кърмачки. Страничните ефекти, които могат да се проявят, са в рамките на вече описаните – алергични обриви, дихателни смущения, стомашни дразнения, замайване. Приемът на таблетките форте е ограничен  до 7 – 14 дни.

Стандартна опаковка от 20 таблетки синупрет екстракт струва към 20 лв.

Аналози и заместители

Синупрет действително е добър продукт, но лекарственият пазар е богат на предложения от този род и е възможно подобен ефект да постигнат и други продукти. Изборът е въпрос на предпочитание от страна на лекуващия и на самия пациент; възможно е даден организъм да реагира по-добре на други продукти на билкова основа или на хомеопатични средства – предложенията са от типа на тавипек, коризалия, цефабронхин и др.

Тавипек. Геломиртол

Капсулите тавипек  основават действието си на лавандуловото масло. Чист природен продукт, с чиято помощ се стимулира отхрачването при възпаление на дихателните пътища. Действа противомикробно и укрепва локалния имунитет. Помага при бронхити, бронхектазии, пушаческа кашлица и възпалени синуси. Взема се три пъти дневно – по две желатинови капсули, половин час преди хранене, с малко вода. Предназначен за деца над 12 години и възрастни. Възможни са алергични реакции към лавандуловите компоненти. Цената на тавипек е 8 лв за опаковка от 30 таблетки по 150 мг.

Геломиртол също е продукт под формата на капсули с улесняващ отхрачването ефект; има противовъзпалително действие благодарение на активната си съставка – стандартизиран екстракт от лечебното растение мирта с високо съдържание на етерични масла.  Препоръчван е при остри и хронични бронхити. Може да се дава на деца над 10-годишна възраст; подходящ е и за възрастни. При остри състояния могат да се вземат по две капсули до 4-5 пъти дневно. При хронични е оптимална схемата 3х2. капсулите се приемат 30 минути преди хранене с хладка течност. Продуктът е приложим и при деца на 4 до 10 години, но в редуцирани наполовина дози.

При лечение на хронични бронхити този продукт може да се приема продължително време. Капсулите геломиртол стандартно са по 120 мг, но има и вариант “форте” – по 300 мг. Опаковка геломиртол от 20 капсули струва около 7 лв, а геломиртол форте – 9 лв за 20 капсули.

Синупрет или синулан?

Фамилията синулан от Валмарк помага при инфекции на гърлото и възпаление на синусите; облекчава дишането, неутрализира напрежение и главоболие, успокоява оточната лигавица на носовата кухина. Познатите продукти са синулан форте, синулан форте джуниър и синулан дуо форте.

Композицията от  активни компоненти съдържа познатите ни от синупрет жълта тинтява, бъзов цвят и върбинка, различните са лопен и андрографис.

  • Синупрет  форте се взема веднъж на ден по две таблетки; става за деца над 6 години и за възрастни. Продават го по 10 лв за опаковка от 30 таблетки.
  • Синулан дуо форте е 12 лв за 30 таблетки. Добавен е екстракт от латинка и хрян; ускорява оздравителните процеси при бронхити и пневмонии. За деца над 6 години е достатъчна една таблетка дневно, тези над 12 и възрастните могат да вземат по две.
  • Синулан форте джуниър е продукт под формата на детски сироп. Специалните добавки са екстракти от липа и медицинска ружа, витамин С и биотин. Освен стандартните за синулин ефекти има специално въздействие върху тонуса на лигавиците и е важен за подкрепата на имунната система. Дава се на деца над тригодишна възраст, минималната доза е 5 мл. Лекуващият може да определи различна доза според възрастта на пациента. Продуктът може да се използва и от възрастни. Сиропчето е на цена 14 лв за опаковка от 120 мл.
Цинабсин

Цинабсин е комбинация от четири хомеопатични съставки –  цинабарис, ехинацея, хидрастис, калиум бихромикум. Препоръчва се при лечение на синузит; добре овладява основните и съпътстващи симптоми и постига облекчаване на неприятното състояние. Благодарение на продукта може да се неутрализира главоболие и сънливост, затруднено дишане, болки, сълзене на очите и пр. може да се дава на деца над двегодишна възраст. Лекуващият определя индивидуални дози в зависимост от състоянието и възрастта на пациента, като отчита дали се касае за остър или за хроничен синузит.

Опаковка от 100 дражета цинабсин може да се купи за около 10-11 лв.

Коризалия

Коризалия е хомеопатичен билков продукт на Боарон, препоръчван при хрема и настинка. Деца и възрастни могат при остри състояния да вземат по една таблетка през час, но не повече от 12  – таблетките се държат в устата до пълното им разтваряне. Ако болното дете е под едногодишна възраст, таблетката се разтваря в малко вода и веднага се дава.  Продуктът струва 6 лв за 40 таблетки.

Отхрачващи средства

В някои случаи медикаментът или билковият продукт трябва да стимулира втечняването на секретите, натрупани върху оточната и болезнена лигавица на дихателните пътища. Препоръчват се най-често сиропи и капки, с чиято помощ този пречистващ процес се улеснява и се ускоряват възстановителните процеси.

Бронхостоп – сироп, пастили.

Доста оживено препоръчваните продукти бронхостоп – сироп и пастили, действат на базата на екстракт от мащерка. Билката е уважавана и от народната медицина, има редица положителни въздействия и лечебната й роля за оздравяване лигавиците на дихателните пътища е безспорна. Пастилите бронхостоп се препоръчват за деца над 6 години и възрастни; бременни и кървачки трябва да ги избягват. Бронхостоп сироп съдържа както мащерка, така и течен екстракт от корени на медицинска ружа. Действа облекчаващо при раздразнено гърло и улеснява изхвърлянето на жилави секрети от дихателните органи. Не се препоръчва за деца под 4 години, бременни и кърмачки. Сиропът бронхостоп сине може да се дава и на по-малки деца, но трябва да са навършили две години. Може да се приема до пет дни без лекарска препоръка; ако в рамките на този срок не настъпи подобрение, консултацията с медицинско лице е задължителна. 

Сироп тусавит. Капки цефабронхин. Тусавит е сироп за кашлица; активните му съставки са екстракти от мащерка и теснолист живовлек. Помага при възпаления на устната кухина и гърлото, както и при катари на дихателни органи. Не се препоръчва за деца под две години, бременни и кърмачки. Приема се между храненията в дози, съобразени с възрастта. Цефабронхин е продукт на растителна основа – перорални капки от мащерка, исландски лишей, лечебно сапунче, голяма бедреница, евкалиптов лист, резене, звездовиден анасон. При простуда облекчава раздразненото гърло и втечнява задържани по дихателните пътища секрети. Не е подходящ  за деца под четиригодишна възраст, бременни и кърмачки.

За лечение на кашлица и простуди

При кашлица и простуда приемът на медикаменти и билкови препарати трябва да е съобразен с комплекс от условия: симптоми на болестта, тип кашлица, възраст, общо здравословно състояние и пр. За много хора този тип заболявания са нещо преходно и леко, поддаващо се на самолечение. Но именно по тази причина могат да се допуснат грешки и да се получат усложнения. Някои от сиропите за кашлица например потискат рефлекса, други насърчават отделянето на втечнения секрет Да оставим на специалистите да определят какво точно ни е необходимо, за да оздравеем по-бързо и без последици!

Сироп проспан. Синекод – сироп или солуцио. Проспан е марка продукти с бръшлянов екстракт – сироп, капки, пастили, ефервесцентни таблетки, дозирани ликвид сашета. Сиропът може да се дава дори на бебета, но само по лекарска препоръка и под контрол. Продуктът се дозира в зависимост от възрастта; приемът му помага при остри възпаления на дихателните пътища с кашлица.  Капките могат да се дават в съответстващи дози на деца над едногодишна възраст и на възрастни; приемат се най-малко седмица. Стават и за инхалации. Пастилите проспан за смучене не могат да се дават на деца под 6-годишна възраст; в групата 6-12 години е допустим прием два пъти дневно по една таблетка, а за по-големи и възрастни по една таблетка 4 пъти дневно. Ликвид сашетата съдържат готова джзирана течност за директен прием – два пъти  дневно по едно за деца на 6-12 години, и 3х1 за групата над 12.

Синекод може да се приеме под формата на сироп, разтвор или таблетки. Съдържа активния компонент бутамиратов цитрат; благодарение на неговото действие се преодоляват пристъпите на непродуктивна кашлица. Включван е в комплексна терапия при лечение на инфекции и възпаления на дихателните пътища. Препоръчван е и при коклюш. Сиропът може да се дава на деца над тригодишна възраст, подрастващи и възрастни. Пероралният разтвор се взема под формата на капки, съдържащи 0.5% бутамиратов цитрат. Допустимо е да се дава и на деца под двегодишна възраст, но само под лекарски контрол. Таблетките с удължено освобождаване са подходящи за деца над 12 години и възрастни; приемът е 1-2 таблетки дневно за деца и подрастващи; възрастните могат да вземат до три таблетки дневно през интервали най-малко от 8 часа.

Синтус. Сироп или таблетки солволан. Синтус: това е сироп с база бутамиратов цитрат. Препоръчват го за лечение на суха кашлица при възрастни и деца над тригодишна възраст. Потиска кашличния рефлекс и овладява симптоматиката в рамките на седмица. Солволан е амброксолов продукт – сироп и таблетки. Неговото действие е доста ефективно: втечнява жилави секрети, задържани по дихателните трасета, и улеснява отхрачването.  Таблетките не са подходящи за деца под 14 години; сиропът може да се дава дори на деца под две години, но само по лекарска препоръка. Дозите трябва да бъдат съобразени с възрастта и общото състояние на пациента.

А вие как го ползвате? Доволни ли сте от синупрет? Моля, споделете!

Какво да взема при синузит в домашни условия? Антибиотик, Кармолис, Назодрен или др?

Източници:

Първоначално публикувано на:18.03.2018 @ 17:01

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

бронхостоп

Бронхостоп: правилна употреба и ползи

Какво знаем за продуктите бронхостоп и как да ги прилагаме при различни дихателни проблеми. При …

Едно мнение

  1. Стоянка Йончева

    Мои познати от години използват това лекарство и са много доволни. Опитах и аз, но не се получи очакваният резултат. Може би е въпрос на индивидуално въздействие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *