рак на костите, симптоми, болки, метастази
Рак на костите, как да го разпознаем навреме: Първи симптоми, метастази, болки

Първи симптоми на рак на костите. Болки, метастази, прогноза

Рак на костите: симптоми, болки. Болки при рак на костите – описание. Други признаци за рак на костите: оток, подуване, уплътнение, чести счупвания, повишена температура. Тумор на костта и на хрущяла. Изследвания и лечение: има ли успешни терапии

Рак на костите, симптоми, болки. Рак на костите е обобщено название, което се използва за новообразувания от злокачествен тип или на доброкачествени, които могат да се трансформират в злокачествени.

Рак на костите е в този смисъл заболяване, което чиито симптоми се проявяват конкретно в зависимост от определена разновидност. В ранните етапи от появата му пациентът обикновено игнорира сигналите – това е разбираемо, защото тези ранни симптоми обикновено са незначителни. Първичната костна онкопатология се диагностицира рядко; в повечето случаи се откриват костни метастази на злокачествено образувание в друг орган или тъкан.

Какво е рак на костите

Рак на костите е ная-рядко диагностицираната разновидност на рака. В най-общ план това заболяване поразява деца и лица от групата на подрастващите и значително по-рядко е откривано при хора в напреднала възраст. Костите биват поразявани вторично от злокачествени процеси в други органи – например белия дроб или млечната жлеза. Това налага да се определя дали заболяването е първично или вторично. Първичният рак на костите се развива самостоятелно. Вторичният – наричан още метастатичен рак на костите – се проявява, ако в костната тъкан попаднат ракови клетки от друг вид тъкан.

Честота

Споменахме, че първичен рак на костите се диагностицира сравнително рядко – съпоставено с другите форми на това заболяване. Счита се, че то заема около един процент от всички, като при това се проявява в различни разновидности и с някои разлики в прогнозите. Характерното за злокачествения тумор на костите е това, че от подобно заболяване страдат основно деца и млади хора от възрастовия диапазон 10-30 години, като при момчетата/мъжете случаите са два пъти повече в сравнение с момичетата/жените.

Доброкачествени и злокачествени тумори

Туморите на костта могат да бъдат доброкачествени или злокачествени; от характеристиката им в този план зависи и какви симптоми ще бъдат разпознаваеми, ще има ли болки и от какъв тип, и пр.

  • Доброкачествените тумори имат правилна форма и са с ясно очертни граници. Такива образувания се считат за сравнително безопасни, ако се “хванат” рано и се проведе адекватно лечение. Те не дават метастази, но не се изключва възможността да се трансформират в злокачествени. Такива тумори нарастват бавно – към групата могат да се отнесат подвидовете остеом и хондром.
  • Злокачествените новообразувания нарастват бързо и са агресивни. Туморът няма ясно очертани граници и е склонен да навлиза в съседните тъкани. Подобни заболявания са характерни с активно метастазиране и завършват със смърт.

Симптоми на рак на костите

Симптоматиката на костната онкология зависи от стадиите на злокачествения процес. Най-често при рак на костите хората се притесняват и обръщат внимание на следните признаци:

  • Болки: болката се локализира в мястото, където е налице растеж на ракови клетки или пробив на раковите клетки към съседни тъкани.
  • Деформации на онази част от скелета, където се образува туморна маса. Впечятляват новопоявили се подутини, които са болезнени и при допир се усещат по-топли от околната тъкан; това говори за възпалителен процес.
  • Затруднения при най-прости движения; това се проявява в случаите, когато туморът се формира в зоната на някоя става.
  • Общи симптоми на раковата интоксикация: повишена температура, слабост, липса на апетит, необяснимо отслабване.

 

рак на костите
Рак на костите – първите симптоми могат да са болки

Тъй като злокачествният процес води до изтъняване на костите/загуба на костно вещество, пациентите се оплакват от чести счупвания при незначително механично въздействие. Симптоматиката на костната патология зависи и от това – къде е разположено новообразуванието.

Специфичните болки, по които се познава

Първоначално болките са слаби и преминават лесно. Могат да се обаждат и периодично. После обаче въпросните болки стават постоянни; типична е постоянната нощна болка, като паралелно с нея се забелязва и отпускане на мускулите. Болката се усилва при извършването на определени движения. С напредването на болестта срещу такава болка не помагат никакви аналгетици.

Болки в бедрени кости, пищял, колене

При рак на долните крайници – бедрени кости, пищял, колене, заболяването се отразява на ходенето. Установяват се повторяеми проблеми с функциите на колянната или глезенната става. Болният започва понякога да накуцва, после куцането става постоянно и накрая човекът просто не може да ходи заради силните болки. Визуално мястото на тумора се разпознава по отока, подуването и променената пигментация на кожата – тя е зачервена, опъната и лъскава. При допир мястото е затоплено заради протичащия възпалителен процес.

Демир бозан за безсъние

Пациентът би могъл да подпомогне собственото си излекуване, ако потърси навреме компетентна помощ при продължителни състояния с подобни болки. Ако тези болки продължават повече от две седмици и аналгетиците са слаби да ги спрат, работата наистина си е за лекар.

Свръхчувствителност при допир

Повишената чувствителност в зоната на злокачествения процес е един от симптомите при рак на костите. Може да се говори дори за сръхчувствителност, тъй като пациентът се оплаква от болки дори само при допира на дреха. Болкоуспокояващите, които в една по-ранна фаза на болестта са донасяли успокоение, сега вече не помагат.

Разлика с артрит, остеопороза, възпаление

Симптомите при рак на костите често се бъркат с тези от артрит, възпаление или остеопороза. За разлика от цитираните диагнози – при рак на костите болката е строго локалицирана. Обикновено е в коляното, пищяла или бедрената кост. Мястото е хиперчувствително; с прогресията на болестта там се появява подутина, която е различна от обичания оток или подуване при възпаление. Тя е плътна и може да се проследи нарастването й. Сред симптомите могат да се посочат още общата интоксикация, свързана с повишение на температурата или рязкото и вдигане, треска. В напреднал стадий на заболяването са възможни изненадващи счупвания на кости в слабите места, където е локализиран злокачественият процес.

Оток. Плътност, по-голяма от подуването при артрит

Зоната с постоянна и непривична болка, която не се повлиява от приема на обезболяващи, често е оточна и плътна; това е тревожна характеристика, която би трябвало да изпрати болния директно при специалисти. Опитният лекар още при прегледа може да състави хипотеза за злокачествено заболяване, установявайки видим оток и характерна плътност на мястото с изразена болка. Принципно злокачествените процеси дават бързо нарастване на вплътнената зона заради неконтролирания растеж на раковите клетки. Именно това може да насочи диагнозата към рак на костите, а не към артрит.

рак на костите
Туморната маса при рак на костите е нещо различно от артрит и възпаление
Напипване на тумор колкото грахче

Палпирането или опипването на проблемната зона със засегнатата кост при раково заболяване дава положителен резултат – т.е. може да се опипа тумор, при изразени други симптоми с големина на грахово зърно. Най-често такава туморна маса се развива при рак на колянната става.

Удебеляване на засегнатата площ (подуване, бучка)

Има и такива случаи, при които коментираните болки не са така ясно изразени, но пациентът усеща ограничаване на движенията и сам установява оток, подутина на необичайно място. Появява се бучка в съседство с някоя става: това е т.н. остеогенен сарком, при който новообразуванието е първична злокачествена форма, натрупване на трансформирани клетки от самата костна тъкан. Първоначално се опипва уплътнение, след което нарастващият тумор става видим.

Ненадейни възпаления

Много често типичният/първичен рак на костите се свързва с някаква травма или възпаление, чийто генезис не винаги може да се установи. Възпалителните процеси са съпътстващи и самия процес на злокачествена трансформация на костни клетки.

Други симптоми

Освен болки, нарастването на злокачествената тъкан причнява и други смущения. Симптомите се проявяват в различна комбинация и с различна интензивност в зависимост от вида на тумора, локализацията, възрастта на пациента и пр. Така например при деца и млади хора засегнати обикновено са долните крайници, а при хората в напреднала възраст – гръбнакът и черепът.

При рак на костите на долните крайници водеща е болката, която се увеличава при ходене; временно състояние с накуцване, рязко отслабване и пр.

Лесни счупвания

Разрастването на патологичната тъкан в костта води до нейното отслабване. Възможни са патологични счупвания, които при това са резултат от незначителни и случайни външни въздействия. Според статистиката обаче този тип счупвания не са особено често срещани. Понякога счупването е моментът, в който се и диагностицира заболяването – протекло до този момент без проява на особено болезнена симптоматика.

Лесна умора, поява на болки в корема

Някои пациенти с рак на костите са споделяли за състоянията си с болки в корема и лесна уморяемост. Според специалистите тези симптоми се разгръщат на фона на интензивен растеж на ракови клетки, които отделят калциеви соли и насищат с тях кръвообращението. Именно наднормените стойности на калций в кръвта са причина за споменатите усещания, плюс гадене и позиви за повръщане (arsmedica.bg).

рак на костите
Точната диагноза изисква редица изследвания
Рязко сваляне на теглото

Необяснимата загуба на тегло, рязкото смъкване на килограми без полагане на усилия за това – ето още един симптом за рак на костите, който обаче не се сочи като първостепенен. Проявата се свързва с общата интоксикация поради злокачествения процес, и непредвидими промени в протичането на метаболитните процеси. Симптомът може да бъде описван в комплекса от признаци, насочващи към коментираната диагноза.

Висока температура, изпотяване. Треска

Състоянието на интоксикация е обяснение и за рязкото покачване на температурата и епизоди с треска. Пациентът описва симптоматиката при тези епизоди като грипоподобна, съпътствана от слабост и прекомерно изпотяване.

Краткотрайно облекчение от лекарства

В ранните стадии на рака настъпващите болки могат да се неутрализират с обезболяващи, но само за кратко и не напълно. Появилите се впоследствие нощни болки – дълбоки, понякога пулсиращи или постоянни, не се повлияват от обичайните и достъпни медикаменти.

Накуцване, отслабване на мускулите

Нарастването на костния тумор може да блокира става, в чието съседство се развива, и с това да ограничи движенията или директно да причини накуцване. Ограничаването на движенията е провокирано и от деформациите на кости; това от една страна затруднява придвижването, но същевременно прави опорно-двигателния апарат податлив на счупвания и изкълчване. Тези прояви са по-вероятни и поради отслабването на мускулите, които са напрегнати компенсаторно над границата на издръжливостта си.

Първични форми на рак на костите (тумори) направо в костта (без метастази)

Тук става дума за онази рядка форма, при която злокачествената трансформация протича в клетки от самата костна тъкан. Т.е. онкологията не е вторичен процес, пренасяне на ракови клетки от друг орган или тъкан, било то по съседство или дистанционно, чрез кръвта или лимфата.

Костен тумор остеосарком (главно тийнейджъри)

Остеогенен сарком или остеосарком е класическият пример за първичен рак на костта: злокачествените клетки се формират в самата костна тъкан, от собствените й клетки. Тази форма прогресира за жалост много бързо и рано дава метастази в други тъкани.  Остеосарком може да развие всяка възраст, но в около 65% от случаите пациентите са деца и млади хора във възрастовия диапазон 10-30 години. Истински пик се наблюдава в етапа на полово съзряване, като при това мъжете са засегнати два пъти по-често от жените. Има още статистика: костите на долните крайници биват засягани 6 пъти по-често в сравнение с тези на горните, а от случаите с рак на костта в краката 80% се отнасят до локализация в колянната става. Други често засягани точки са бедрената кост, рамо, лакът, тазови кости. Остеосарков принципно най-често се открива локализиран в дългите тръбни кости, а най-рядко в лъчевата кост. Като цяло изводът е, че уязвими са най-бързо растящите части на скелета. Отключващ компонент нерядко са травмите.

  • Други видове костни тумори. Други злокачествени тумори на костите са сарком на Юинг – произлизащ от клетки на костния мозък; той е и най-разпространеният първичен рак на костите при деца и младежи; множествен миелом, хондросарком, фибросарком; злокачествен гигантоклетъчен тумор – произлиза от доброкачествен тумор на дълги кости около коляното; хордом – развива се на базата на остатъци от ембрионална тъкан в костите. Познати са и доброкачествени тумори на костите: костна киста, остеохондром, хистиоцитоза, хондробластом, хондромиксоиден фибром  (puls.bg).
  • Остеом, остеоид-остеом. Остеомите са доброкачествени образувания, които нарастват бавно и обикновено не преминават в злокачествени. Не прорастват в съседни тъкани и не дават метастази. Развиват се у деца и млади хора (5-20 години), като са локализирани в самата костна тъкан или по повърхността на плоски кости – череп, плешка и пр. Най-често са единични образувания. Самите те не са болезнени, но при нарастването си могат да причинят болка при въздействия върху съседни тъкани. Страничните ефекти могат да достигнат дори до зрителни нарушения и епилептични припадъци. Лекуват се оперативно. Остеоид-остеомите са малки единични тумори с ясен контур. Могат да се развият във всяка кост на скелета, с изключение на черепа и гръдната кост. Заради сравнително малкия си размер – до 1 см в диаметър, както и при липса на отчетлива симптоматика и характерна болка, трудно се диагностицират. Поддават се на обезболяване с прости средства, например аспирин. При прогресия и точна локализация се предлага оперативно лечение; след отстраняване не дават рецидиви.
Тумор от хрущяла: Хондросарком (главно възрастни, 40-60 г.)

Злокачественото образувание, назовано като хондросарком, се развива на базата на трансформирана хрущялна тъкан. Засяга плоските кости, много рядко се развива и в тръбни. Има два базови варианта на болестната прогресия: при първия развитието на рака е бавно и дава метастази в късен етап, а при втория развитието е стремително и с ранни метастази. Определянето на принадлежност към единия от вариантите дава база за прогноза – как ще се развие лечението, какви методики да се изберат. Да отбележим, че този вид рак засяга в 60% от случаите възрастни на 40 до 60 години. Има и редки случаи извън тези възрастови граници – между 5 и 90 години. И в този случай мъжете са по-често засягани от болестта, съотношението с жените с такава диагноза е 2:1. Лечението е оперативно, за жалост с чести рецидиви.

  • Други хрущялни тумори: остеохондром, енхондром. При остеохондромите се касае за доброкачествен тумор, разположен повърхностно върху различни фрагменти от скелета и обхванат от хрущялна тъкан. Засяга млади организми и има данни за редки случаи на израждане. Енхондромите са също образувания на основата на хрущялна тъкан, но за разлика от остеохондромите произлизат от вътрешната част на костта – докато в другия случай са повърхностни.
  • Хондром, хондробластом. Хондром е общо название на хрущялни тумори, към които спадат и енхондромите. За тях ще добавим и това, че нарастването им може да се ограничи вътре в самата кост и при достигането на значителни размери да я разрушат. Другият вариант описва как образуванието расте навън и навлиза в съседни меки тъкани. Хондробластомите са също образувания от типа на хрущялната тъкан, които могат да са разположени къде ли не! Не могат да се определят като доброкачествени, тъй като често при тях се наблюдава онкологична трансформация; формите варират от чисти хрущялни до смесени с костни клетки в различно съотношение
Тумори от съединителната тъкан: фибром, фибросарком

Фибром е доброкачествен тумор, развиващ се на основата на съединителна тъкан. Може да се образува във всяка част на тялото, да бъде с ясно очертани граници или дифузна. Заболяването протича с различни симптоми в зависимост от темповете на нарастване и разположението. Лекува се оперативно и без продължително отлагане заради риск от злокачествен преход.

Фибросарком: образува се първоначално в дълбоко разположени меки тъкани – мускули, ставни обвивки от съединителна тъкан, сухожилия. При прогресия туморът преминава и върху костна тъкан в съседство. В този случай жените боледуват два пъти по-често от мъжете. Обикновено фибросаркомът е локализиран по долните крайници.

Дайте мнение и Вие тук!
Сарком на Юинг (често при деца, наследственост)

Саркомът на Юинг е злокачествен тумор. Поразява костна тъкан, обикновено долната част на дългите тръбни кости, ключица, гръбнак, таз, ребра, плешка. Саркомът на Юинг се проявява при деца под 5-годишна възраст или при възрастни над 30-те. Най-много случаи са регистрирани във възрастовата група 10-15 години. Причините за болестта не са категорично изяснени, но при около 40% от случаите проявата й е следствие от травма при наследствена предразположеност. Понякога този сарком се развива като извънкостна патология и паралелно засяга меки тъкани. Първоначално развива метастази в съседство, впоследствие може да засегне централната нервна система, белите дробове, костния мозък и пр. Това е най-агресивният рак на костите; развива се изключително бързо и в 90% от случаите лечението започва едва когато вече има развити метастази.

Множествен миелом

Миелом е неконтролираното деление на някои видове клетки на костния мозък. Тази патология води до нарушаване на костната структура; появяват се участъци с остеопороза и е налице повишен риск от счупвания на кости.

Вторичен рак на костите (с метастази). Метастатични тумори

Вторичният рак на костите е по-разпространената форма: в костната тъкан се развиват метастази, разсейки от онкологичен процес в други органи. Когато бъде поставена такава диагноза,  лечението се съобразява с локализацията на първичния тумор. Ако например първичната форма е диагностицирана в млечната жлеза, то костният вторичен тумор трябва да се лекува по същия начин, чрез хормонална терапия и химиопрепарати. Една важна особеност е, това, че вторичният рак на костите активира специфични клетки в костната тъкан – т.н. остеокласти. Тяхната функция се състои в разрушаването на костната тъкан. При здравия човек този процес е балансиран: на остеокластите противостоят друга група клетки, остеобласти, които формират новата костна тъкан. При здрав организъм има равновесие между двете групи, но при болния от рак остеокластите са хиперактивни и могат да създадат предпоставки за счупвания. Затова в комплексната терапия се включват бифосфонати – препарати, които съдействат за преодоляване на посочения дисбаланс.

  • Метастатичните тумори в костите са последица от злокачествени заболявания с преимуществена локализация по възраст. Така например най-много подобни случаи има в диапазона 40-70 години, а първичните тумори се развиват най-често в млечната или щитовидната жлеза, простатата, бъбреците. Първичният рак в костите рядко дава разсейки в други локализации на костната тъкан. Има известни съответствия между локализацията на първичния рак и тази на метастазите: например рака на млечната жлеза  често дава метастази в гръбнака, ребрата и тазовите кости; този на щитовидната жлеза – в тръбните кости; от простатата – в тазовите кости. Много рядко метастатичните тумори се развиват в стъпалата и китките на ръцете.

Изследвания

При подозреня за рак на костите лекарят назначава рентген на проблемната зона; сканиране – има различни методики, включително с въвеждане на контрастно вещество; компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс, биопсия. Диагнозата се формулира категорично едва след анализа на няколко базови изследвания, освен анамнезата и първичния физикален преглед.

Кръвно изследване за калциеви соли и минерали, туморни маркери. Урина

Лабораторните анализи на кръвта – пълна кръвна картина, биохимя, туморни маркери и пр., са препоръчвани още на първия етап от изследванията при съмнение за онкологично заболяване. При раково заболяване има характерни отклонения в стойностите на определени показатели, завишени или понижени; освен това е важно да се проследи минералната обмяна, т.е. стойностите на основни компоненти като калций, фосфор, магнезий; специфично изследване на туморни маркери открива присъствието на антитела, показатели за определени болестни състояния и пр.

Радионуклеидно сканиране на костите, костна сцинтиграфия

При радионуклеидното сканиране на кости във вената на пациента се вкарва специфичен реактив от радиоизотопен тип, който прониква в костната тъкан и се натрупва само там, но по различен начин в здравите и болните зони. След 2 до 4 часа пациентът се оставя в специална гама камера;  тялото му се сканира в продължение на около 20 минути и по получените изображения се прави преценка за състоянието му и за възможната диагноза.

Томография. Ядрено-магнитен резонанс

Чрез томография/компютърна томография се визуализират отделни части на тялото, като чрез получения образ може да се проследи състоянието и да се направят заключения. Ядрено-магнитният резонанс установява състоянието на даден орган чрез комбинирано въздействие с радио вълни и магнитно поле. След като споменатите вълни преминат през тъканите, получава се образ на изследвания орган и по него се  преценява дали се касае за рак на костите.

Рентген. ПЕТ: Позитронно-емисионна томография

Рентгенът е една от първите диагностични процедури, която се препоръчва при оплаквания с насока към рак на костите. Този вид изследване дава много ясна картина на болестните промени в костната тъкан. ПЕТ комбинира радионуклеарното изследване – т.е. инжектирането на радиофармацевтик във вената, с компютърната томография като тип рентгеново изследване. Образите, които в крайна степен се получават, могат да бъдат разпознаваеми за специалиста; по тях се преценява дали е налице злокачествен процес и какво е разпространението му.

Биопсия от костите. Стадиране

Биопсията е тъканно микроскопско изследване, при което малко количество от болната кост или костен мозък се взема за анализ чрез щадяща процедура. Хистологичният анализ потвърждава или отхвърля раковата диагноза на база наблюденията и възможното откриване на налични ракови клетки.

Стадирането или определянето на стадия, до който е достигнала болестта при диагностицирането й, има важно значение за планирането на лечението след това. При стадирането от първи до четвърти стадий се установява засегнатата зона и мащабът на пораженията, има ли засегнати други органи, близки или далечни, какво е общото състояние на пациента, има ли други заболявания, как би понесъл специфични терапии, химио- или лъчево лечение, свръхчувствителност към определени медикаменти и пр.

Лекува ли се?

Лечение на рак на костите: има ли такова с гарантиран успех?! Всеки би искал да чуе успокояващия положителен отговор. Но общ отговор не може да има: във всеки отделен случай се предприемат различни мерки. Те са в зависимост от това каква разновидност е туморът, къде се намира, какъв е стадият, може ли да се оперира и др. Основен подход е хирургичното отстраняване на тумора, макар да са възможни и други подходи – лъчева терапия или химиотерапия. Много често комплексното лечение съчетава всичко това.

Повече подробности за лечението на рак на костите ЧЕТЕТЕ ТУК:

https://www.lekar.bg/2018/03/15/%d1%80%d0%b0%d0%ba-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bb%d0%b5%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%83%d0%b2%d0%b0-%d0%bb%d0%b8-%d1%81%d0%b5/

https://youtu.be/eol05UC6r_8

Източници:

Първоначално публикувано на:12.03.2018 @ 19:11

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Химиотерапия - Онкология - Рак на белия дроб - Рак на гърдата - Левкемия - Рак на черния дроб

Химиотерапия: Как се прави. Продължителност. Бяла, червена и др видове

Химиотерапия в онкологията, видове и странични ефекти. Химиотерапия при рак на белия и черния дроб, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *