авокадо

Авокадо на трапезата: как да си го приготвим. Рецепти

Популярни рецепти с авокадо, съвети за точно изпълнение. Прословутото гуакамоле – от какво се прави. Авокадо и подправки. Какви позиции може да има плодът авокадо в едно пълно меню. Разни трикове с авокадо

Авокадо: как да го консумираме и в каква форма е най-вкусно, без да губи полезните си свойства? В географските ширини, където вирее този уникален плод, съществува практика вкусната плът на прясното авокадо да се смесва с други храни и да внася в техния вкус мека и ароматна нотка, отделно от всички доказани ползи.

Какво ще прочетем тук: салати, гуакамоле, други вкусни рецепти с авокадо

Освен този забележителен екзотичен плод, за изпълнението на рецептите ще ни трябват домати, краставици, яйца, риба тон от консерва, пилешко месо, сьомга, както и варен фасул и царевица, червено зеле и всякакви зелени подправки.

Рецепти за салати с авокадо

За салати с авокадо избираме добре узрял плод, който разпознаваме по няколко основни белега. Плодът трябва да е с еднакво оцветяване по цялата си гладка повърхност – без петна и наранявания; не трябва да е много твърд, но и да не го усещаме като нещо прекалено рехаво. Най-добре е да си набавим видимо недоузрял плод, който да оставим при стайна температура за два-три дни. Узряването се ускорява, ако до авокадото поставим ябълка или банан.

Почистването на авокадо за салата се прави по два начина, в зависимост от това с какви други родукти ще го смесваме. При единия разрязваме плода на половинки и с върха на ножа правим “решетка” в плодовата маса; обръщаме вдлъбнатата половинка – така че получените кубчета авокадо да изпъкнат, и ги отделяме от кожицата. Другият начин е след разрязването да изгребем с лъжица всяка половинка, като внимаваме да излезе цяла. След това я режем на полумесеци.

Зелена салата с авокадо

Вариантите могат да се различават в някои добавки, но основните компоненти си остават маруля, краставица, магданоз. В предлагания тук вариант на gozbata.com за зелената салата трябват една маруля, една краставица, 6 репички, един домат – може няколко чери доматчета, два плода авокадо, два стръка зелен лук, за дресинга – лимон, зехтин, сол, магданоз. Всички продукти без авокадото се измиват, почистват и нарязват на приблизително еднакви парчета. Приготвя се дресинг от лимона и зехтина, накълцва се на ситно магданоз и всичко се смесва. Прибавят се почистените и нарязани на полумесеци плодове авокадо и леко се смесват с вече овкусената салата.

Салата с авокадо и домати

В кулинарните традиции на много страни смесването на авокадо и домат е често практикувано и харесвано. От друга страна комбинацията домат+краставица също е широко разпространена. Няма да се изненадате, ако предложим една тройна комбинация от краставица, домат и авокадо. Можем да направим тази салата с половин килограм домати и два плода авокадо, или с по около 250 г домати и краставици и два плода авокадо. Нарязваме почистените зеленчуци и авокадото на приблизително еднакви кубчета; приготвяме и една глава син лек на тънки шайби, ситно нарязан магданоз и/или пресен кориандър. За дресинга разбиваме зехтин с лимонов сок и по една шипка сол и млян чер пипер. Заливаме приготвените зеленчуци и разбъркваме внимателно с две вилици.

авокадо
Супер полезна салата с авокадо и домат
Салата с киноа и авокадо

Един вариант на салата с тези компоненти се приготвя така:

  • Приготвяме 150 г киноа, едно авокадо, пет доматчета чери, шепа рукола, по 30 г сусам и мед, соев сос – 40 мл, горчица. Сваряваме зърната киноа, а в това време нарязваме доматчетата наполовина, изчистеното авокадо; накъсваме руколата. Сипваме съставките в дълбока купа и прибавяме сварената и отцедена киноа. В отделен съд смесваме подправките – мед, соев сос и горчица. Поливаме салатната смес, разбъркваме и посипваме със сусам.
В салата айсберг

За тази салата ат 1001recepti.com  трябва да си набавим една салата айсберг, едно авокадо, 200 г сирене, глава червен лук, четири супени лъжици лимонов сок, две – зехтин, чаена лъжичка горчица, сол. Салатата се накъсва, авокадото и сиренето се нарязват на кубчета, лукът се реже на тънки шайби. Слагаме всичко в дълбока купа и поливаме с дресинг, приготвен от останалите продукти.

Проследете внимателно технологията за салата с авокадо: не е трудно!

Рецепта за сос гуакамоле, как се прави?

“Фигурин

Гуакамоле е специален сос, който по родните ширини на авокадото е разпространен колкото майонезата. Той е базов ингредиент за много сосове и блюда. За съжаление този плод тук е доста скъпичък, така че едва ли можем да бъдем много разточителни с него.

Класическото гуакамоле  се прави от авокадо, лимон или лайм и сол. Ако сравним гуакамоле с майонеза, трябва да признаем, че майонезата е средно два пъти по-калорична. Освен това гуакамоле се определя като постна храна, с други думи – може да се хапва и по време на пости. Не е зле да отбележим още, че добре се съчетава с най-разнообразни съставки и на практика вариантите с участие на авокадо в кулинарните практики са неизчерпаеми. Чудесно върви с домати, месо, босилек и други ароматни треви. Вкусът му е хармоничен с този на зехтина, чесъна и лука, с повечето зеленчуци.

В немалко кулинарни сайтове за гуакамоле се говори като за мексиканска разядка; базовият продукт, повтаряме, е съчетание от авокадо, сок от лайм и сол. Почистеното авокадо се смачква на пюре, добавят се сокът от лайм и солта – и готово. Счита се за класика похапването на гуакамоле с царевичен чипс, когато си пийваш бира.

Съставките: авокадо или манго

Двата екзотични плода – авокадо и манго, могат да се съчетят и да се получи едно приятно и освежаващо блюдо. Вижте рецептата на retsepti.bg с тези два компонента – дозата е внушителна и с нея могат да изпитат наслада едновременно осем души:

  • Необходимите продукти са четири плода  авокадо, глава син лук, шепа семена от нар, четвърт чаша лимонов сок, ¾ добре узряло манго, сол на вкус, пресни листа от кориандър. От вокадото приготвяме пюре по вече познатата технология; овкусяваме с лимоновия сок, сол и ситно нарязана люта чушка. Посипваме с нарязаното на кубчета манго, семената от нар и кориандъра.
Подправки

Задължителните компоненти в класическото гуакамоле са сол, лук и сок от лайм/лимон. По желание се добавят чили, зелена или червена люта чушка, зелен лук, кориандър, магданоз, чер или бял пипер. В онези географски ширини, където авокадото е част от храните “от първа необходимост”, се продават и готови сухи подправки в пакетчета, за лесно и бързо овкусяване.

С кориандър или с магданоз?

Зеленият кориандър е оригиналната подправка за гуакамоле, но не всеки харесва този аромат. Гуакамолето няма да изгуби, ако вместо него сложите магданоз или и двата вида зелени стръкчета – ситно нарязани.

С и без чесън? Майонеза

Добавянето на пресован чесън в готовото гуакамоле е въпрос на вкус; съставката не е задължителна. В някои рецепти като компонент фигурира малка доза заквасена сметана или зехтин, почти не се препоръчва майонеза – богатото на маслен вкус и съдържание авокадо всъщност няма нужда от допълнително омазняване.

авокадо
Неустоимото гуакамоле!
С какъв блендер се прави?

Гуакамоле се приготвя с кухненската техника, която ви е достъпна: може с всеки блендер, но става лесно и с обикновена вилица или с “мачкалка” за варени картофи. Тъй като към пюрето се прибавят различни наситнени компоненти, не е грешка да останат малки късчета и от самото авокадо.

Оригиналната рецепта (класическа)

Класическото гуакамоле ацтеките са приготвяли в хаван, но ние можем да си го направим с блендер. Към плодната маса трябва бързо да се добави сок от лайм, за да не се окисли и да потъмнее до неприятно кафяво. Следва малко сол. Много познавачи отбелязват, че в класическото гуакамоле има домат. Почти винаги се споменава и прясна, люта зелена чушка, е сетне следват добавките от зелената градина: кориандър, магданоз, селъри, копър, зелен лук. Съчетаването им е въпрос на вкус.

Рецептата на Джейми Оливър

Популярният британски кулинар Джейми Оливър предлага гукамоле за 8 души, което се приготвя за 10 минути:

  • Слагаме в блендер малка китка листа от кориандър, 3-4 стръка накъсан на едро зелен лук, ¾ люта червена чушка; включваме на средна скорост за няколко минути. Добавяме два почистени плода авокадо и 6 чери доматчета, хубаво узрели. Отново включваме, докато сместа се хомогенизира. Изцеждаме директно в блендера сока на два лайма, сипваме и една супена лъжица студено пресован зехтин, следва финално включване за минутка. Остава само да подправим с малко сол и смлян черен пипер.
Гуакамоле без домат

Този вариант на мексиканския дип се определя като междинен: смесваме и пюрираме всички ингредиенти без домат в блендера, а след това украсяваме блюдото с резенчета домат. Или изобщо не го слагаме.

Гуакамоле с грах

Съчетаването на авокадо с млечен грах е хитър начин да получим по-голямо количество гуакамоле за малко пари. Двата компонента заедно са вкусен вариант, получава се уплътняване на маслената консистенция и се обогатява съдържанието на храната с растителни протеини и фибри. Ето и една рецепта за гуакамоле с грах:

  • Трябват ни една чаша млад грах от консерва, едно авокадо, сока на два лайма, две скилидки чесън, четвърт глава син лук, половин люта чушка, листа кориандър, сол и чер пипер. Технологията на приготвяне е вече познатата; ако полученото гуакамоле е твърде гъсто, може да се разреди със супена лъжица зехтин или вода.
Със сирене. С извара. С яйца

Гуакамоле можем да приготвим и като вариант на пастет със сирене. За целта използваме изкиснато саламурено сирене, сирене крема или извара – според вкуса и предпочитанията. За едно авокадо е достатъчно количество от 200-250 г от млечния продукт. Пасираме двата компонента в блендер, като добавяме също малко лимонов сок, чесън и копър или други подправки по желание. Този лек пастет е чудесен върху препечени филийки.

  • Приятно е съчетаването с твърдо сварено яйце, което можем да добавим настъргано на едро ренде в готовото гуакамоле, или да си поиграем по следния начин: разрязваме яйцата внимателно :по екватора:, така получаваме по две “кошнички” от всяко. Жълтъците смачкваме с вилица и объркваме с готовото гуакамоле. От получената паста пълним кошничките, за по-ефектно може и със сладкарски шприц. Украсяваме с листенца кориандър или магданоз, с резенчета зелена маслина или просто посипваме с прясно смлян чер пипер.
авокадо
Вариант с яйца
Диетичен (веган) вариант

Веганският вариант гуакамоле по същество е сурова салата, която включва авокадо, домати, лук, магданоз, зехтин, сол и по желание люта чушка. Белените домати и авокадото се нарязват на кубчета и веднага се смесват, за да избегнем потъмняването на авокадото. Добавят се и подправките и се оставя да престои 20-30 минути, както съветват от the-vegan.org.

С какво се яде?

Оригиналният начин за консумация е с картофен чипс, начос, тортили. Няма да е грешка, ако заменим тези латино-варианти с обикновени препечени филийки.

Дайте мнение и Вие тук!

Освен това гуакамолето може да бъде приятна добавка към месо, риба, печени зеленчуци, варени яйца.

За и с начос (чипс)

Най-лесно е да си купите пакетче начос – има избор в повечето магазини за хранителни стоки. Ето и една лесна рецепта за домашен, ако искате да си поиграете в кухнята:

  • Смесваме  една чаша царевично брашно, половин чаша бялжо пшеничено брашно, четвърт чаша олио, 5-6 супени лъжици вода, щипка сол. Смесваме всички сухи продукти, след което добавяме олиото и бъркаме, сипвайки вода – до получаването на тесто за разточване. Получава се тънка кора, която режем на триъгълници. Поставяме ги в намаслена тава и запичаме за 5-6 минути в затоплена до 180 градуса фурна.

Можем по желание да добавим в тестото червен пипер, чер пипер, стрити ароматни билки и пр.

Бисквитки, тортила

Гуакамоле може да се хапва също и със солени бисквитки – тип крекер, или с вкусните тънки питки тортила. Всички тези неща могат да се купят готови. Може да се направи и домашна тортила, ето как:

  • Забъркайте тесто от три чаши брашно, 1/3 чаша олио, по една чаена лъжичка хлебна сода и сол, една чаша топла вода. Тестото е достатъчно за 16 тортили – разделяме го на толкова топчета; оставяме да престоят поръсени с брашно и покрити с кърпа около 15 минути. Разточваме тънки питки една по една и ги изпичаме в нагорещен тиган; за първата страна е необходима една минута, а за втората са достатъчни 30 секунди. Може да се разточи и един цял блат, който да нарежем на триъгълничета като тортила чипс и да изпечем във фурна (по zdravosloven.com).
Закуска гуакамоле

Всеки от описаните варианти гуакамоле става за закуска – върху филийка хляб или с топла тортила. За препоръчване е все пак да не започваме деня с чеснов вкус, така че чесънът не се препоръчва в този случай. Най-питателни са вариантите с яйце и сирене върху тост.

С месо, с риба

Припомняме, че гуакамолето се приема като алтернатива на месните блюда. Независимо от това то може да бъде хубава добавка към пилешко месо или бяла риба – печени, задушени, варени на пара. Тук фантазията ни може да се развихри по отношение на овкусяването, като добавяме и нашенски компоненти от рода на печена чушка, орехи и пр.

Фахитас с гуакамоле

Ето още нещо от мексиканската или латино-кухнята. Фахитас представлява тортила, пълнена с печено или пържено месо и зеленчукови добавки. Сред тях може да има кубчета авокадо, но по-често класическо и подлютено гуакамоле като сос.

Бурито

Човек очевидно трябва да посети онези географски ширини, от които е тръгнало авокадото към Европа, за да разбере какви са разликите между тортила, бурито, фахитас, а има и енчилада – последното задължително люти! Както и да е: бурито също е плоска питка, подобна на арабските за дюнер. Идеята е този тънък пласт тесто да държи шепа месо и зеленчуци, овкусени прекрасно със сосове. Гуакамоле е един от тях.

Замразяване

Обикновено гуакамоле се приготвя и консумира прясно, но ако по някаква причина е необхдимо да се направи някакъв запас за по-късно, може и да се замрази. Приготвя се по предпочитаната рецепта, но без домати; овкусява се и се прибира във фризера в пластмасова кутия с капак. При желание за консумация трябва да се остави да се отпусне на стайна температура и тогава към него да се добави почистен и нарязан на ситно домат.

Трайност

Добре е цялото количество прясно приготвено гуакамоле да се изяде наведнъж. Ако все пак остане малко, трябва да се прибере в хладилника – но не задълго. Съхранява се в съд, покрит със стреч фолио – и въпреки това променя цвета си, потъмнява. Все пак вкусът му се запазва и може да се хапне допълнително с филийка.

Други вкусни рецепти с авокадо

Експериментирайте с авокадо и ще имате интересни варианти на разядки, пюрета като добавка към месо и риба, смути и десерти!

Разядка с авокадо

Ето един примерен вариант: за него ни трябват два плода авокадо,три скилидки чесън, сока на един лимон, три супени лъжици кисело мляко, две чаени лъжички зехтин, сол и чер пипер. Всички компоненти – почистени и подготвени за пасиране, поставяме в блендер и разбиваме до получаването на гладко пюре. Чудесно е върху препечени филийки (по gotvach.bg).

Закуска с авокадо

Най-лесната закуска е натурално авокадо, намазано като пастет върху препечена филийка пълнозърнест хляб. Можем да направим пастет и от авокадо и крема сирене, авокадо и настъргано варено яйце, авокадо и банан. Сместа от авокадо и банан е достатъчно питателна, за да започнем деня с нея и чаша чай или кафе!

Суши с авокадо

Добавянето на авокадо към продуктите за суши прави вкуса на тази желана храна по-богат и дълбок. Плодът се нарязва на малки кубчета и се подрежда в основата за хапки – върху корите нори и ориза, заедно с късчета сьомга, краставица, рулца от раци. Важно е преди използване кубчетата авокадо да се овкусят с лимонов сок, за да запазят хубавия си нежно зелен цвят.

Пастет от авокадо

Базата на пастета, естествено, е качествено, зряло авокадо. Може да се пасира заедно с крема сирене или изкиснато бяло саламурено сирене, като на един плод авокадо се предвидят 200-250 г сирене. За по-пикантен вкус добавяме прасован или пюриран чесън на вкус, чер или бял пипер, копър или магданоз. Този продукт трябва да запази гъстотата си и не изисква разреждане, както е при сосовете от типа на гуакамоле.

Десерт с авокадо

Авокадото се оказва благодатен продукт за приготвянето на различни десерти – кремове, пудинги, торти, голяма част от които спокойно могат да се определят като здравословни (вижте в zdravei.org). Ето и рецептата на едно лесно зимно кремче:

  • Приготвяме едно авокадо, един банан, 10 фурми, 200 мл вода или ядково мляко – кокосово, соево. Всички продукти се изчистват и смилат заедно в блендер; получават се две чудесни порции, които зареждат чудесно с витамини и минерали.
Смути с авокадо

Смути с авокадо може да ни засити и при това да ни помогне да си намалим малко килограмите. Привържениците на здравословното хранене могат да ви предложат много варианти и ако сте любители на този тип напитки, ще имате голям избор и допълнителни варианти с включването на авокадо. Ето една от многото възможности:

  • Изчистваме едно авокадо, една ябълка или круша, шепа пресни листни зеленчуци, една чаша вода или ядково мляко. Разбиваме в блендер; подслаждаме с малко мед или стевия.
Пюре с тахан

Продуктите за подобно пюре включват два плода авокадо, две супени лъжици зехтин, три – сусамов тахан, лимонов сок на вкус, две скилидки чесън, няколко стръка магданоз, сол. Всички продукти се разбиват на гладка смес; разсипва се в малки купички и се оставя в хладилника за 15-20 минути. Предлага се като разядка или дип.

Хумус с авокадо

Смиламе в брлендер 400 г сварен нахут – може от консерва, едно авокадо, скилидка чесън, 50 мл зехтин, сок от един лимон, шипка лют червен пипер и толкова сол, две супени лъжици белен сусам, по желание запечен до златисто на сух тиган. Този хумус върви чудесно с арабски питки или препечени филийки (по bonapeti.bg).

Великолепното авокадо: то не е само вкусно, но и изключително полезно. Откъде се е взело, кои болести лекува, може ли да се отглежда у нас – вижте ТУК!

https://www.lekar.bg/2018/02/16/%d0%b0%d0%b2%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b4%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b7%d0%b8-%d1%80%d0%b5%d1%86%d0%b5%d0%bf%d1%82%d0%b8/

За още информация: На руски: Гуакамоле. На немски, английски, турски и испански: Guacamole.

https://youtu.be/4Fg-2lK3F0A

Източници:

Първоначално публикувано на:18.02.2018 @ 14:14

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

10-те най-добри храни за бебета: Сусамов тахан, пюре от авокадо

Сусамов тахан, пюре от авокадо… Съществуват много здравословни храни, приятели на нашите деца, но някои …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *