авокадо

Авокадо: всичко за ползите му и как да го взимаме за лечение

Авокадо: мода в храненето или полезно откритие. С какво е важно за здравето. Как да избираме авокадо в магазина. Ползи и наслада: какви здравословни ефекти има екзотичният плод.

Още в текста: Авокадо в козметиката. Медицина и масло от авокадо – приложения. Има ли противопоказания. Може ли да си отгледаме авокадо в България?

Авокадо, а може би “алигаторска круша”: защо интересът към този екзотичен плод продължава да расте? Да започнем с това, че въпросното авокадо е любимец на диетолозите от цялата планета. Те не спират да хвалят безкрайните му ползи, неповторимия вкус на нежната му, мека плът, ароматът…дори забавната едра костилка, каквато няма никой друг плод.

За негова родина се счита Мексико и е било познато на пътешествениците от много време, но в Европа се появява като хранителна стока в средата на миналия век. Съвременни доставчици са страни от Латинска Америка, Южна Африка, Австралия, Югоизточна Азия. Авокадото е плод с късмет: добре се съхранява и транспортира без особени увреждания на дълги разстояния. Плодовете се берат още недоузрели и могат да се запазят месец при температури от 4 до 12-13 градуса. Узрее ли обаче, плодът трябва да се консумира без никакво отлагане.

Какво ще прочетем по-долу: Топ ползи, как се яде, рецепти, вреди и отглеждане

Полза и вреда за организма, състав и калорийност, мнения на диетолози и фитотерапевти – това ще коментираме в следващите редове. Важно е да разберем наистина ли авокадото е така полезно, както ни го представят рекламите. И още – как да си изберем хубав плод, колко и как да го съхраняваме вкъщи, как да го изчистим и да изхвърлим ли смешната му, голяма костилка. Понеже е чуждоземец, авокадото има нужда от представяне и за това – как да го ядем, без да прекаляваме или да пропускаме ползите му от невежество. Ще потърсим и мнения на вещи хора за това – възможно ли е да си засадим фиданка авокадо на двора и тя да ни дари с плод. А също – вярно ли е, че от поставената във вода костилка може да поникне красиво стайно растение.

Авокадо: Ползи за здравето, свойства

Благодарение на високата си хранителна стойност и разнообразния състав от полезни компоненти, нашето авокадо може да се постави в Топ-5 на суперхраните, съхраняващи здравето и забавящи стареенето. То е богато на истинска палитра от витамини: от В-групата 1, 2, 3, 5, 6 и 9; А, С, Е. Продължаваме с минералите: калий, калций, магнезий, манган, желязо, фосфор и цинк. И още: мононенаситени мастни киселини, растителни стеарини, фибри.

С какво плодът е полезен за здравето? Отговорът се подразбира. Плодът е калоричен, но ниският му гликемичен индекс го прави допустим в голяма част от диетите, включително тези за редукция на теглото. Авокадо в менюто означава подобряване на антиоксидантната защита на организма, балансиране стойностите на кръвната захар, неутрализиране на различни форми на възпалителни процеси в организма. Това е добра храна за пациентите със сърдечно съдови проблеми заради благоприятната комбинация от витамин В6, калий и мед. Диетолозите препоръчват авокадо и на хората с хипертония, анемия, атеросклероза, храносмилателни проблеми. Помага при артрози, като потиска възпалителните процеси в кости и стави.

авокадо
Плодът авокадо е популярен в Европа от средата на миналия век

Антиоксидантът глутатион, който е един от компонентите в плода, упражнява антиканцерогенен ефект и предотвратява окисляването на ДНК. Консумацията на плода в прясно състояние оптимизира енергийния баланс и увеличава издръжливостта на организма при физически и умствени натоварвания. Отвари от обелки, листа и клончета на дървото авокадо служи като цяр против чревни паразити и стомашно-чревни разстройства.

Съвсем отделна тема е приложението на авокадо в козметиката, ще приложим рецепти за ефективни маски за лице с поразителен ефект.

Как точно се яде сурово авокадо

Най-простият начин е да се разреже плодът по дължина, да се раздели на две половинки и да се освободи от костилката. Всяка половинка може да се освободи внимателно от кожицата с помощта на лъжица, а ако сте нетърпеливи да се насладите на “маслената круша”, може да гребете меката плът на плода с малка лъжичка натурално, или със семпла добавка отсол и чер пипер. Някои го харесват с пресован чесън или го добавят на резенчета и кубчета към салати и месни блюда. Рецептите с авокадо край нямат и всеки е свободен не само да ги изпълни, ами да съчини и свои. Вижте в следващия клип какви варианти може да се пробват като начало:

Какъв вкус има неговият плод?
“Фигурин

Ако плодът е добре узрял и е здрав, консистенцията му е много фина и приятна. Вкусът прилича на нежен листен зеленчук с орехи и прясно краве масло. При някои сортове се усеща и лек боров аромат.

Как да изберем добър плод за ядене? Цена

Добре узрялото авокадо е меко, но не и да ви потъват пръстите при опипване. Когато си купувате авокадо, трябва да го вземете в ръка, не да проверявате с натискане на показалеца. Ако при поемане на плода върху кожицата останат леки вдлъбнатини, плодът или е презрял, или е повреден от много проверки. Оставете го.

Разгледайте хубаво горната част на плода – около мястото, където би трябвало да е дръжката му. Ако там има оформено нещо като шийка, тогава плодът е бил откъснат почти узрял и е пристигнал до вас по най-бързия начин, без да престоява много в камери и складове. Очква се в подобни случаи да се радвате на по-богат плодов вкус.

Възможно е и друго решение: да си изберете видимо недоузрели и съответно – твърди плодове, които да оставите вкъщи при стайна температура за няколко дни. Те ще доузреят успешно и вие ще сте единственият човек, който проверява консистенцията им. Внимавайте в подобен случай кожицата на плода да няма наранявания и петна, да е лъскава и с еднакъв цвят навсякъде. Не се смущавайте, ако този цвят е например виолетов: оцветяването зависи от сорта на авокадото и може да бъде от жълто-зелен до почти черен.

  • Важно! Да се яде неузряло авокадо е опасно, освен че не е никак вкусно и нагарча. Зеленият плод съдържа фунгицидния токсин персин, който може да предизвика алергична реакция и натравяне, чиито симптоми са гадене и повръщане, болки в корема и трайно разстройство на храносмилането.
авокадо
Важно е да изберем добро авокадо

Цените за един плод авокадо са различни в зависимост от това къде пазарувате, дали стоката е сезонна или е била съхранявана продължително, в какво състояние е и пр. Цената на дребно за килограм може да варира от 6 до 8 лв, но почти винаги продажбата е на бройка. Ако имате късмет и някоя партида е на път да премине показателите на добра и здрава зрялост, може да си купите плода за левче – 1.20 парчето. В момента вървят по 2.40 – 2.80 лв.

Състав

Съставът на удивителното авокадо е достатъчно разнообразен и вече споменахме някои неща за него. Това е истинско стълпотворение на мазнини, въглехидрати, протеини, фибри, както и на органични киселини. Една от тях е важната олеинова киселина, която може да редуцира общото количество на холестерина в кръвта. По съдържание на витамините В1 и В6 авокадото превъзхожда всички останали плодове. Към изредените по-горе съдържими витамини на всяка цена трябва да добавим и витамин К. Колкото до макро- и микроелементите, трябва да споменем едва ли не цялата периодична таблица. Вижте по-горе кои минерали са посочени и прибавете към списъка алуминий, йод, бор, флуор, сяра, кобалт.

Аминокиселини. Витамини. Доказано – плодът авокадо внася в организма ни всички важни 18 аминокиселини, които са необходими за синтезирането на собствените ни протеини. В този смисъл то е добър вариант за прием на белтъчна храна, която се усвоява лесно и този процес на усвояване не изисква участието на тежки ензими и освобождаване от метаболитни токсини впоследствие.

Споменахме мононенаситените мастни киселини, които представляват мощна мастна композиция и осигуряват около 75% от калорийността на плода. Авокадото и авокадовото масло са един от природните лидери по съдържание на полезните мононенаситени мастни киселини. Сред тях преобладава олеиновата, т.е. широко коментираната омега-9, която може да намали стойностите на липопротеидите с ниска плътност или лошия холестерол, като в същото време повиши показателите на добрия холестерол. Подобреният липиден профил благодарение на олеиновата киселина от авокадото намалява риска от атеросклероза.

Колкото до витамините, нека да прибавим ролята на В-групата: главната им задача е правилната работа на нервната система. Струва си отделно да споменем В6 и В9 със заслугите им за правилния синтез на ДНК; фолиевата киселина или В9 – изключително важна по време на бременност за нормално формиране на плода, но и за предотвратяването на исхемичен инсулт при възрастни. Витамин В1 пък се счита за един от ключовете към съхраняването на младостта, и т.н.

Заслужава внимание и съставът на антиоксидантите – витамините А, С, Е, както и цинк и селен. Подобно съчетание е важно са профилактиката на онкологичните заболявания и съдовите катастрофи. И накрая – да не пропуснем витамин К, чийто принос е в регулирането на калциевата обмяна и тази на мазнините.

авокадо
Добавяме авокадо към безброй храни

Калории. Гликемичен индекс. В 100 г авокадо се съдържат около 160 ккал, което не е никак малко при средно дневно потребление на около 2000, считани за нормален енергиен прием. В същата маса авокадо се съдържат 8.3% въглехидрати, 27 % фибри, 4 % протеини, 23 % мазнини. Гликемичният индекс на авокадото е само 10 единици; това го прави удобен продукт за смесени салати дори в строгите протеинови диети като тази на Дюкан, Аткинс и прословутата Кремълска.

Рецепти с авокадо за лечение, здраве и красота

Освен за директна консумация – самостоятелно или в комбинация с други храни, плодът авокадо може да се използва за лечение на кожни проблеми и в козметологията за поддържане на здрава и сияйна кожа. Познати са множество рецепти и указания за начините на прилагане, с някои от които ще се запознаем по-долу. Ето примери:

  • Наличието на много витамини в авокадото дава възможност да се използва за нормализация функциите на сърдечно-съдовата и храносмилателната система, за нормално функциониране на щитовидната жлеза и за цялостно укрепване на организма. Ако всеки ден имаме в менюто си препоръчителната доза от 70 г авокадо, скоро ще постигнем ефекти като подобрена памет, балансиране на производството на червени кръвни телца, балансиране на липидния обмен и холестерина, ще се намали рискът от злокачествени трансформации на клетки.
  • Авокадото е чудесен вариант за провеждане на антиейдж терапия; доказано е забавянето на процесите на клетъчно стареене благодарение на негови съставки.
  • Нзависимо от високата калорийност на плода, той помага за отслабването. Съществува специална тридневна диета с авокадо, която гарантира стопяване на килограм и половина.
  • Авокадото е уважаван компонент в средствата за поддържане на кожата; вкарват го в множество готови или домашни маски, лосиони и кремове. Третираната с компоненти от авокадо кожа веднага подобрява състоянието си, видимо в добра посока. Става по-еластична и гладка, освежава се тенът й. Мазнините в плодовата маса обогатяват кожата с витамини, допринасят за хидратирането й и я предпазват от сухота и бръчки.

Маски за лице с авокадо в козметологията

Споменатите качества на плода авокадо няма как да бъдат подминати при приготвянето на домашните маски за лице. Нека не забравяме, че при този вариант избягваме риска от полагане върху кожата на продукт, който съдържа химически добавки. Така например естественият витамин А от плода стимулира формирането на нови клетки, при което кожата съхранява младежката си свежест и еластичност.

За черни точки и акне. Против бръчки

При мазна кожа или проблемна – с черни точки, разширени пори или акне, могат да се приложат следните маски:

  • Смачкваме на пюре едно неголямо авокадо, прибавяме чаена лъжичка лимонов сок и полагаме върху лицето. След 15 минути измиваме с топла вода.
  • При мазна кожа върши работа и следната маска: супена лъжица пюре от авокадо смесваме с две супени лъжици кисело мляко и нанасяме върфу лицето за 20 минути. Измиваме с хладка вода.

При зряла и с бръчки кожа е правилно да направим тези:

  • Смесваме две супени лъжици авокадо със същото количество овесени ядки, един суров яйчен белтък и половин чаена лъжичка лимонов сок. Нанасяме маската за 20 минути и измиваме с вода със стайна температура.
  • Трябват ни по еднасупена лъжица авокадо и банан/пъпеш. В сместа прибавяме един суров жълтък или две супени лъжици прясно мляко. Нанасяме и след 15 минути измиваме с топла вода. Тази маска подхранва и овлажнява, заличава дребните бръчки.

Един прост трик: когато изчистите авокадото, не изхвърляйте обелката, а масажирайте с вътрешната й страна лицето си 5-6 минути. Изчакайте да минат 15-20 минути и измийте с хладка вода. Добро е за всеки тип кожа.

авокадо
Убедете се сами в качеството на маски за лице с авокадо!
За кожата около очите

За тази частична маска е достатъчно една супена лъжица хубаво размачкано пюре от авокадо. Прибавяме малка лъжичка студено пресован зехтин и разбъркваме; полагаме внимателно около очите за 15 минути; измиваме. Добре е при възможност да правим това 2-3 пъти седмично.

Против стрии

Чудесното авокадо има немалко ползи за бъдещите майки. Да се спрем на една от тях: стриите. Не е лесно да се избегнат – било по гърдите, корема, бедрата. А съставките на нашия екзотичен плод могат да предотвратят в някаква степен появата им: те са овлажняващи и успокояващи, подхранващи и възстановяващи кожата. Препоръчителни са маски с авокадо в проблемните зони. Рецептата е същата както при бръчки: авокадо на пюре плюс студено пресован зехтин. Оставя се да действа 15 минути и се измива с топла вода.

Готово масло от авокадо, марки, цени

Маслото от авокадо е изключително полезен продукт, получен при студено пресоване на плода. Това е една от екологично най-чистите растителни мазнини, която по хранителна стойност, химически състав и вкусови характеристики превъзхожда безкрайно много полезни храни. В маслото от авокадо природата е постигнала съвършен баланс между растителни протеини, въглехидрати, наситени и ненаситени мастни киселини. Освен това то съдържа здравословни съставки като лецитин, фосфатиди и 18 аминокиселини.

Колкото до витамините – достатъчно е сред многото да споменем дори само витамин F, който тук е няколко пъти повече отколкото в рибеното масло! Този витамин представлява комплекс от полиненаситени мастни киселини, които участват активно в развитието начовешките клетки и нормализират кръвообращението. Този витамин също така е важен за липидния обмен и за извеждането от организма на токсини, радионуклеиди и тежки метали. Накратко ще припомним и мастноразтворимия витамин Е, който тук е пет пъти повече в сравнение със зехтина. Той забавя стареенето на клетките и предпазва от артериосклероза, артрит, онкологични заболявания и образуване на тромби.

Дайте мнение и Вие тук!
  • Откъде да си набавим авокадовото масло? Пазарът предлага няколко варианта. Популярната марка “Икаров” разпространява флакончета от 55 мл по около 3 лв, което изглежда твърде евтино и вероятно е разтвор на авокадово с базово масло. Затова пък маслото на “Сезмар” – 250 мл, струва около 15 лв. 100 мл от “Ривана” е малко над 6 лв, а предложението на биомагазина “Зоя” е около 21 лв за 100 мл.
  • Ако сте решили да си купите такова масло, трябва да внимавате дали то е предназначено за външна употреба или става за консумация. Споменатият онлайн магазин “Зоя” има специално предложение за олио от авокадо за кулинарни цели; цената на бутилчица от 250 мл е около 13 лв.
Приложение. За пиене, за готвене

авокадоРедовната употреба на това масло в храненето подобрява настроението и ни прави по-работоспособни, зарежда с жизнена енергия и помага да се справим с психоемоционалните разстройства, безсънието, главоболието и пр. Освен това то увеличава мъжката потентност, спасява жените от фригидност и съдейства при лечението на някои форми на безплодието. Уникалността на маслото, което може да се пие в малки дози с лечебна цел или да се добавя в храната, е в това, че може спокойно да се дава на деца и на бременни жени.

За мазане, за лице, за около очите

авокадоМаслото от авокадо е уважаван продукт и в козметологията. Благодарение на оптималното съчетание на витамини В, D, Е, F оказва положително въздействие на сухата кожа, слаби нокти и коса. Специалистите препоръчват в подобни случаи съчетаване на вътрешния прием с външно приложение. При вътрешния прием маслото се използва в дресинг за салати и за приготвяне на сосове за месо, риба и паста. При външно приложение маслото се добавя на капки в различни козметични продукти. Обикновено препоръчваната доза е 10 капки на 100 г шампоан или 10 грама готов подхранващ крем за лице.

  • Маска с авокадо за уморена кожа: постига се антиейдж ефект. Супена лъжица масло от авокадо се смесва с по 1-2 капки етерични масла – сандалоно, портокалово, розово, от лайка. С такава смес се навлажняват меки хартиени салфетки и се полагат върху проблемните участъци на кожата. Салфетките се държат около 30 минути, процедурата се прави сутрин и вечер. Препоръчва се при старееща кожа, за бръчки около очите, при възпаления. Резултатът става видим след 4-5 процедури.
 Маска за коса с авокадо

Маслото от авокадо има благотворен ефект върху косата. Помага при проблеми като накъсана и изтощена коса, коса с нацъфтели краища или изтънена. Подхранва и възстановява блясъка и еластичността на косъма. Полезно е особено за боядисани коси и изтощени от процедури коси. Може да се използва за маски на косата чисто или смесено с малки количества други етерични масла.

  • Две супени лъжици масло от авокадо се затоплят и се ароматизират с 1-2 капки лавандулово или сандалово масло. Количеството се разпределя по цялата дължина на косъма и се втрива в скалпа. Увиваме със стреч фолио и хавлиена кърпа за половин до един час преди баня. Измиваме грижливо косата с топла вода и шампоан. Тази маска служи като профилактика срещу косопад; тя хидратира косата и укрепва корените. Ако косата ни е в добро състояние и ни е необходима наистина само профилактика, достатъчно е да я правим веднъж седмично – до 10 дни. Ако я използваме с лечебна цел, добре е да й отделяме време веднъж на 4 дни.

Други ценни рецепти и приложение

Авокадото е полезно при различни заболявания и определено може да подпомогне оздравителните процеси. Препоръчват го при диабет, гастрит, запек, хипертония, секреторна недостатъчност, анемия, диспепсия, катар на стомаха, авитаминоза, атеросклероза.  Ако сте прекарали някакво вирусно заболяване, авокадото ще ви помогне да си стъпите на краката. Високото съдържание на калий в него ще нормализира водно-солевия ви баланс. Този компонент подпомага работата на нервната система и мускулите, както и регенерацията на увредени тъкани. Редовната консумация на неголеми порции авокадо подпомага концентрацията на вниманието, повишава работоспособността и устойчивостта против стрес, спасява от раздразнителност и сънливост.

При гастрит

Дори само един плод авокадо дневно помага при гастрит или проблеми на стомашно-чревния тракт, предизвикани от хеликобактер пилори. Знаем, че в стомаха тази бактерия се чувства комфортно и се размножава успешно в стомашния сок. Но е достатъчно в менюто да се включи авокадо, и бактерията започва да гине. Освен това авокадото определено е антибактериален продукт и на практика е в състояние да ликвидира всички патогени, попаднали в стомаха. При гастрит или друго болестно състояние на стомаха специалистът може да препоръча завишена консумация на авокадо от порядъка на два-три плода дневно. Друг полезен ефект е успокояването и възстановяването на стомашната лигавица благодарение високото съдържание на витамин Е в плода.

При запек или при разстройство? Разхлабва ли?

Определено плодът авокадо помага при хронична констипация. Вместо да търсите слабителни от аптеката, пригответе си следния цяр срещу запек: смелете по две плодчета сушени сини сливи, смокини и кайсии. Прибавете към масата едно изчистено авокадо и една чаена лъжичка мед и хубаво объркайте плодовата каша.  Това е доза за един ден: приемайте равни части от сместа три пъти дневно, след хранене.

При колит

При колит е полезна отварата от листа от авокадо. Препълнена супена лъжица листа се сипва в чаша и половина вряща вода и се оставя на слаб огън за 7-8 минути. Престоява два часа, след което се прецежда. Пие се по половин чаша на бавни глътки, половин час преди хранене – три пъти на ден. Лечебният модул е две-три седмици.

При кърмене. При бременност

Авокадото е един от екзотичните плодове, които могат да се консумират по време на бременност; същото се отнася и за маслото от авокадо. Несъмнено ползите за майчиния организъм, а също и за плода, са много. В същото време специалистите съветват да не се прекалява с вкусния продукт заради високата му калоричност. Най-добре е неголеми порции от него да се консумират 3-4 пъти седмично, заедно с местни плодове и зеленчуци, риба и нетлъсти меса.

Полезните компоненти на авокадото преминават в кърмата и могат да се отразят чудесно на развитието на кърмачето. Все пак алергичните реакции не са изключени, макар и да са редки. Затова е най-добре кърмещата майка да изчака бебето й да стане поне на два месеца, и след това да похапва авокадо. Отначало на малки порции, като наблюдава детето за възможни реакции на свръхчувствителност, а сетне може да се премине и на по-големи количества.

При диабет

В 100 г авокадо има 160 калории – твърде много, но все пак плодът е разрешен за диабетици заради наличието на висок процент ненаситени мастни ткиселини и само 6-7% въглехидрати. Освен това гликемичният индекс на авокадото е само 10 единици, при това консумацията му зарежда организма с маса витамини и микроелементи. С авокадо се преодоляват и немалко проблеми на хората, чийто панкреас е проблемен и които са измъчвани от усложненията на диабета. Авокадото съдържа манохептулоза – компонент, който притежава уникалната способност да нормализира кръвната захар. При повишени показатели на глюкозата този компонент активира нейното интензивно използване от вътрешните органи и от клетките на главния мозък. Така наднормените количества захар в кръвта влизат в употреба, като повишават физическата и умствената активност, а кръвните показатели влизат в норма. Диабетиците могат да хапват половин авокадо всеки ден, за предпочитане в първата половина на деня.

При диета за отслабване

Макар авокадото да е наистина калоричен плод, то е добър елемент от диетите за намаляване на телесното тегло. Тайната е в неговата способност да засища задълго и да позволява по-лесен контрол върху апетита. Вижте вариант за тридневната диета с авокадо, която топи килограм и половина без мъки!

  • Закуска: половин авокадо с две супени лъжици извара без сол; друг вариант – половинка плод, смачкан на пюре, с чаша нискомаслено прясно мляко;
  • Обяд: половинка авокадо, едно твърдо сварено яйце, малка краставичка и няколко перца зелен лук – всичко ситно нарязано и объркано; вариант за обяд – изгребваме плодната маса от кожицата на половин авокадо, нарязваме плода заедно с неголям домат, скилидка чесън и няколко сварени скариди; овкусяваме със сметана, магданоз и копър;
  • Вечеря: половин авокадо, две супени лъжици извара, варена риба или филе от пиле; от същите продукти може да се направи и салата – без изварата, като вместо нея се добавят чушка и круша и се овкусява с малко сол и зехтин. По време на тридневната диета са забранени всякакви тестени и подсладени храни. След седемдневна пауза диетата може да се повтори.
Добро ли е при болна жлъчка?

Авокадото е полезно за поддържането на здрава жлъчка, а голямата костилка, която лекомислено изхвърляме, спасява от камъни в жлъчката! Ето как:

  • Костилката се измива и подсушава с хартиена салфетка, след което се оставя да изсъхне – така, че да може да се рендоса или да се смели ситно в блендер. От получените стърготини се прави топла напитка, която се пие вечер преди лягане. Достатъчни са ¼ чаена лъжичка стърготини в чаша топла вода. Сипваме, разбъркваме и след 5-6 минути прецеждаме и пием. Не бива да слагаме повече от посоченото, тъй като костилката е богата на танини и може да се получи натравяне.
За възстановяване на черен дроб

Авокадото е балсам за черния дроб, защото съдържа споменатите мононенаситени мастни киселини. Особено важен компонент е олеиновата киселина, която смъква холестерина. Освен това плодът е богат на фосфор, калций, желязо и калий. Специална роля има съставката глутатион, която помага на черния дроб да свързва токсините в организма и по този начин улеснява неговите функции. По тези причини авокадото е определяно като уникален продукт за поддържане и възстановяване здравето на черния дроб.

Като афродизиак, за потентност

Ролята на авокадото за подобряване на потентността е била известна още преди векове; плодът бил използван за насърчаване на либидото и от коренните жители на Мексико, и от европейските завоеватели. Качествата на плода като афродизиак се дължат на уникалната комбинация от витамини и микроелементи, които действат стимулиращо; помагат за разрешаването на затруднения в любовния живот и увеличават плодовитостта. В родината на авокадото плодът е бил наричан “яйцето” заради външната му прилика с тестиси – още повече, че плодовете висят от клоните на дърветата по двойки.

Като антиоксидант

Авокадото е богато на антиоксиданти, но не е изключително с количеството им. По-скоро формулата му позволява да бъдат усвоявани антиоксидантите от други храни, които консумираме заедно с вкусната му плодна маса. Изненадващо е, че най-богата на оксиданти част от плода е неговата семка или костилна – онази смешна форма, която обикновено изхвърляме от невежество. 70% от антиоксидантите на един плод авокадо са именно в семката, а останалите 30 – в плодната маса и в кожата. Отново ще припомним правилото – да не се прекалява с количеството при консумация на семка от авокадо. Безопасната доза е четвърт чаена лъжичка настъргана суровина. Всички ползи на плода тук са концентрирани в минимален обем и чакат реализацията си.

Противопоказания и евентуални вреди

Има известни противоречия в описването на ползите и вредните ефекти от консумацията на авокадо. Всичко описано за терапии с костилки от авокадо може да се окаже грешка, след като някои източници сочат тази част на плода като опасна и препоръчват директно да я изхвърляме. Всъщност вредите от авокадо наистина са малко, но трябва да се внимава при първата среща с този екзотичен гост на трапезата ни. Да започнем консумацията му с малки дози – докато се убедим, че е безопасно и нямаме свръхчувствителност към някоя от съставките му. С внимание в този смисъл следва да го консумират бременни и кърмачки.

Има ли алергия към авокадо?

Възможни са алергични реакции и обикновено те се проявяват у хора, които са алергични към цитрусовите плодове и към…латекс. Проявите са класически: обриви, оток на лицето и гърлото, затруднено дишане. Ако сте наясно с подобен риск за себе си, ще трябва да се откажете от всички хубави неща около авокадото, жалко.

Дневна доза. Колко авокадо може да ядем седмично?

Ако тялото ни приема авокадо с охота, можем да похапваме от него всеки ден. Нормата е индивидуална и се вмества в границите 70-250 г. С лечебна цел диетологът може да ни го препоръча всеки ден, но ние сме разумни хора и ни е достатъчно през този сезон да си угаждаме с авокадо до 2-3 пъти седмично. Още повече, че тази храна бърка доста в джоба. Хубавите чуждоземски “круши” вървят по близо три лева парчето.

Какво представлява едно дърво авокадо?

Има около 2500 сорта авокадо; дървото е от семейство Лаврови, вечно зелено и достигащо височина до 18 метра. Извисява се право нагоре, със здрав ствол и широка корона. Плододава на четвъртата-петата си година; цъфти обилно с дребни жълто-зеленикави цветчета. Опрашването на цветовете е сложен и не винаги успешен процес, затова въпреки буйния цъфтеж плодовете са  малко, с едва 4% завръз. Плодовете зреят 6 до 17 месеца, в зависимост от сорта и климатичните условия. Подобно на лимоновото дърво е силно адаптивно и вирее къде ли не при подходящи температури; не обича преоводняването.

авокадо
Отглеждането на авокадо иска търпение
Цена на едно дърво (фиданка), разсад

Отглеждането на авокадо от купешка фиданка е “краста” за заклети любители. В повечето разсадници този артикул не се предлага, но онлайн може да се поръча на няколко места. В мрежата фигурират оферти с предложения на цени от около 60 до 160 лв за фиданка. Има и любителски предложения за саксийки с едногодишни растения по 7-10 лв парчето.

Отглеждане на авокадо

Растението обаче не издържа на студ, така че не си въобразявайте, че ще го отглеждате като нашенска круша. Ако наистина планирате да се заемете с подобно нещо, имайте готовност да дундуркате фиданката подобно на лимон, в сандък: в топлите месеци навън, през зимата – вкъщи. При минус два до минус 7 градуса загива.

Засаждане от костилка (семка)

Любители представят отглеждането на авокадо от семка като нещо супер просто: набучваш едрите семки с връхчето нагоре в саксии с влажна пръст и чакаш 3-4 месеца. Поливаш умерено: да не изсъхва, но и да не се накисва.

  • Другият вариант е семката да се набучи от четири страни с клечки за зъби – нежно! Клечките ще държат семката с връхчето нагоре  и потопена около 1/3 в чиста вода. Водата се сменя на 2-3 дни; внимаваме да не изсъхне. Семките се държат различно, но се предполага, че след около месец или малко повече някоя от тях ще се пукне и ще пусне коренче и розово стъбълце. Всяко ще върви в своята си посока и когато заякне достатъчно, ще получи саксия с рохкава пръст.

За още информация: На немски и английски: Avocado. На испански: Aguacate или palta. На турски: Avokado. На руски: Авокадо. На гръцки: Αβοκάντο.

Източници:

http://nmedic.info/story/avokado

http://dietdo.ru/avokado-polza-vred.html

http://www.tiensmed.ru/news/avokado1.html

Първоначално публикувано на:16.02.2018 @ 10:57

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

10-те най-добри храни за бебета: Сусамов тахан, пюре от авокадо

Сусамов тахан, пюре от авокадо… Съществуват много здравословни храни, приятели на нашите деца, но някои …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *