ленено семе

Ленено семе: истинските ползи и вреди на продукта

Лечение с ленено семе: възможно ли е, кога помага. Кога приемът на ленено семе може да е опасен. Продукти от ленено семе: натурално, трошено, мляно. Как се приготвят лечебни смеси с ленено семе – проверени рецепти. Ленено масло – всичко за уникалния продукт. Полезни съвети за ефективни приложения при различни заболявания

Ленено семе: темата за този природен феномен е практически неизчерпаема, за ползите и вредата от него се говори какво ли не. Тема сред най-желаните за хората, привърженици на здравословния начин на живот.

Въпросното ленено семе е не само хранителен продукт, но и цяр срещу маса заболявания и средство за профилактика против болестите на съвременния свят. Приема се в суров вид; от него приготвят отвари и настойки, мелят го на брашно и го добавят във всякакви печива, каши, салати и супи. Ценят го като храна и лек.

Ленено семе се добива от едногодишно растение, което традиционно е отглеждано за производство на текстилни влакна. Лененото влакно става за прекрасни тъкани и за материали с добро приложение в строителството. Освен директно използвани под различна форма, семената на лена са и суровина за производството на ленено масло – един също така полезен и предпочитан хранителен и лечебен продукт. Прилага се с успех и в козметологията.

Ползи и вреди от ядене на ленено семе

Основната полза от коментираното ленено семе се свързва със свойството му да извежда от организма токсини, паразити и отпадни продукти от техния метаболизъм. Важно е високото съдържание в семената на фибри и пектини – благодарение на тях организмът успешно се освобождава от тежките метали.

Специално въздействие има чистото ленено семе върху женския организъм благодарение на съдържащите се в него фитоестрогени: това са растителни аналози на женските хормони в твърдата обвивка на семената. Редовният прием на ленено семе облекчава негативните симптоми на климакса и осигурява отлична профилактика срещу рак на гърдата и на матката.

Още нещо: полизахаридите в семенната люспа могат да поемат много вода – точно затова при накисването им се получава специфична слуз, която е истинско спасение за хората с проблеми на стомашно-чревния тракт. Ако счукаме ленено семе и го посипем в някакво блюдо, то ще набъбне в чревния тракт и ще образува предпазен филм по вътрешната му стена. По този начин регенерацията на чревната лигавица се ускорява след някое увреждане от токсини или патогени и паразити. Така ленените семена се включват в лечението и възстановяването на функциите на храносмилателната система, вършат работа като профилактично средство срещу болести на черния дроб и реабилитацията на болни в постоперативния период.

На практика нашето ленено семе няма противопоказания, но се препоръчва внимателна употреба при хиперкалциемия или индивидуална свръхчувствителност към някои от съставките му.

Основни ползи. Какво лекува?
ленено семе
Ленено семе: ползи, вреди, рецепти

Към споменатите ползи от приема на ленено семе непременно трябва да добавим и дори специално да подчертаем съдържанието на полиненаситени мастни киселини омега – 3, 6 и 9. В лененото семе процентът им е по-висок от този в рибеното масло! Те са изключително полезни за развитието на млдия организъм и за поддържането на здрава сърдечно-съдова система. Омега-3 например има способността да разрежда кръвта, което е добра профилактика срещу тромбоза, атеросклероза и заболявания на съдовете и сърцето. Омега-6 в присъствието на омега-3 реализира полезни ефекти заради добрия баланс на двете киселини. Ако омега-6 се приема във високи дози, както става при прекалено активна консумация на месо и животински мазнини, има риск от повишаване на холестерина и от прояви на инфаркт и диабет. С набавянето на омега-6 от ленено семе този риск отпада.

  • Селенът в състава на семената възстановява възможния дефицит на микроелемента в организма. Така намалява рискът от сърдечно-съдови и онкологични заболявания, който е особено висок сред жителите на големите градове.
  • Калий – още един ингредиент на въпросното ленено семе, който е жизнено необходим на човека. С негова помощ се реализира клетъчният транспорт – задължително условие за напасването на всички органи и системи в организма. При недостиг на калий се наблюдава нарушение на сърдечния ритъм, отоци, бъбречни проблеми и отклонения в отделителната система. В състава на лененото семе калият е повече, отколкото – процентно – в бананите, редовно препоръчвани като храна за набавяне на калий.
  • Няколко думи за ленените съставки лецитин и витамин В: на тях се дължи успешната защита на нервните клетки от увреждания; развитие на психически заболявания, послеродови депресии и депресивни състояния.

Вижте при какви заболявания можем да разчитаме на полезното въздействие на уникалното ленено семе:

  • Хроничен запек – фибрите от обвивката на семената съдействат за мекото очистване на чревния тракт, за своевременното извеждане от него на шлаки и токсини, за пълноценното възстановяване на чревната лигавица;
  • Атеросклероза – тук ще стане дума за споменатото ленено масло; то понижава стойностите на т.н. лош холестерин в кръвта, което предпазва от образуването на склеротични плаки; с негова помощ се пдобряват тонусът и еластичността на съдовете;
  • Паразитни инвазии в организма – ленът има способността да очиства чревния тракт от тези неприятни създания;
  • Заболявания на черния дроб и жлъчката;
  • Възпалителни процеси в пикочо-половата система;
  • Отварата от ленено семе лекува при болести на гърлото и дихателната система; използва се за гаргара или като отвара за вътрешен прием;
  • При патологии на органи от храносмилателния тракт, диспепсии, язва, гастрит, болести на стомаха и червата специалистите препоръчват да се дъвчат и поглъщат ленени семена или да се вари кисел с добавка от ленено брашно или трошено ленено семе.
Има ли вреди от лененото семе? Противопоказания

Хиперкалциемия или алергия към съставки на лененото семе: това са малкото случаи, при които приемът на ленено семе е противопоказан. Защо тогава в някои страни едно от производните на полезното ленено семе – ленено масло, е забранено за продажба?

ленено семе
Вариантите за прием на ленено семе са безброй
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Въпросът е в това, че лененото масло е истински шампион по съдържание на ненаситени мастни киселини. Това са изключително полезни за човешкото здраве компоненти, но те са доста нетрайни. Под въздействието на светлината и топлината бързо се окисляват и образуват пероксиди, които могат да имат канцерогенен ефект.

Дали в едно масло от ленено семе има подобни агенти, може да се установи при вкусване: лененото масло тогава горчи и има специфична миризма. Ако установим подобни характеристики за нашия продукт, с чиста съвест трябва да го изхвърлим като нещо опасно. Лененото масло се пази на тъмно и хладно! Ако сте решили да си купите – вземете малка разфасовка и внимавайте да е в тъмна стъклена бутилчица.

Ето и заболяванията, при които употребата на ленено семе или ленено масло е неуместна, а понякога и опасна:

  • Чревна непроходимост;
  • Обострен панкреатит или холецистит;
  • Хепатит, чернодробна цироза;
  • Камъни в жлъчката и в пикочния мехур;
  • Спомената индивидуална непоносимост към съставки на семената.
  • По време на кърмене приемът на ленено семе е нежелателен, тъй като активните му компоненти преминават в кърмата и могат да причинят алергични реакции у детето.

Този продукт съдържа монозахари, затова приемът му от диабетици става само след консултация с лекар. Лененото семе не е препоръчително при възпаление на простатата; освен това прекалената му употреба може да провокира диария и метеоризъм. Ако сте решили да използвате ленено семе за лечение, консултирайте се най-напред с личния лекар и се осведомете за ограниченията, които може би ви засягат.

Съдържание. Калории

Обсъжданото ленено семе е изключително богат природен дар и за някои от полезните му съставки вече стана дума. Ето още веднъж пълната картина на компонентите:

  • Витамини А, Е, F, витамините от В-групата, бета каротин;
  • Минерали: цинк, желязо, калий, фосфор, магнезий, калций;
  • Ненаситени мастни киселини;
  • Протеини;
  • Лигнани;
  • Фибри.

Нещо любопитно: нашето ленено семе е много богато на хранителни компоненти, но в същото време е с ниска калоричност. В 100 г от продукта има само 210 килокалории. 1.

Основните рецепти

За вътрешен прием набавеното ленено семе трябва да се натроши или смели непосредствено преди употреба: споменахме, че в този вид то лесно се вгорчава заради окисляването на мастните компоненти. Самостоятелният прием на така приготвените семена е труден и обикновено се препръчва да се правят различни отвари и запарки или да се добавя например към кисело мляко. За профилактика е достатъчно да се приемат 5 г семена дневно, а за лечение – до 50 г. Подготовката на продукта и начините на прием са в зависимост от това какъв е здравословният проблем на потребителя.

Как се приема ленено семе, как се яде (консумация)?

Формата, в която приемаме ленено семе, зависи – вече споменахме – от здравословния ни проблем. Може просто семената да се дъвчат продължително и да се преглъщат с повечко вода; да се направи отвара, да се свари кисел. Може смлените семена да се добавят в топло блюдо или салата, а може да използваме и ленено брашно.

ленено семе
Най-добре е да си приготвяме трошено или смляно ленено семе непосредствено преди употреба

Важно е да не забравяме, че цялото, несмляно и нетрошено ленено семе трае по-дълго, но преди употреба и него трябва да проверим дали не е “гранясало”. Смлените семена също се окисляват бързо – почти като маслото. Затова е най-добре да си ги смиламе непосредствено преди употреба.

Готовото ленено брашно е по-издръжливо, защото е обработено и в него няма толкова ненаситени мастни киселини. Макар да е лишено от най-полезните съставки на семената, брашното върши чудесна работа за чревния тракт с фибрите си.

Счита се, че при внимателно съхранение – без светлина и на хладно, семената траят 12 месеца. Счукани и смлени, те губят качествата си много по-бързо. Съхраняват се в тъмно стъкло и в хладилник, а може и директно да се замразят във фризера.

Приготвяне на ленено брашно и смляно семе

Смляното ленено семе – едро или на брашно, е много удобно за приготвянето на отвара, настойка или кисел, чрез него времето за приготвяне чувствително се съкращава. В тази форма то е удобно и за добавяне към салати и блюда, като по този начин ги прави по-полезни и питателни. Ако обаче си купите готов смлян продукт, рискувате да приемате нещо непълноценно, особено ако е бил в прозрачна опаковка и е лежал на осветен рафт. По-добре, а и по-евтино ще е да си купите семената цели и да си ги смилате или счуквате вкъщи в малки количества. За целта можете да използвате блендер, кафемелачка, мелничка за подправки – каквото имате. Ако ви се занимава, може дори да си направите наситнено ленено семе в старото хаванче.

Приготвяне на ленено масло (олио)

Продуктът ленено масло в промишлени количества се произвежда по метода на студеното пресоване, но ентусиасти опитват да си го приготвят от здраво ленено семе и в домашни условия. В мрежата се споделят различни рецепти за получаване на ленено масло вкъщи; авторите им признават, че работата е пипкава, а резултатите скромни. В крайна сметка човек може да си набави необходимото масло от ленено семе от аптеката или от щандовете за здравословни храни. И все пак, ето една примерна рецепта за приготвяне на ленено масло вкъщи:

  • Килограм ленено семе заливаме с литър вряла вода и оставяме под капак за един час. След това семената се отцеждат и подсушават на сух тефлонов тиган; държат се на слаб огън около час – под капак, докато започнат да изпускат маслен сок. Маслото се събира и прецежда в тъмно стъкло и се държи в хладилник.
Отвара от ленено семе. Чай

Отвара от ленено семе се приема за комплексно очистване на организма и за подобряване състоянието на кожата и хрущялната тъкан.

  • Супена лъжица ленено семе заливаме с половин литър гореща вода; слагаме съда на слаб огън за половин час. След това го отдръпваме и увиваме с голяма хавлиена кърпа и държим така, докато изстине. Отварата става слузеста и гъста; приема се затоплена сутрин преди закуска – и вечер преди лягане, по 250 мл. За по-лесен прием можем да овкусим с малко сок от кисели плодове – вишни, нар, лимон.

Чай от ленено семе помага при възпаление на венците и на храносмилателния тракт. Освен това помага да освободим тялото си от отоци по лицето и краката, причинени от болно сърце и бъбреци. Вижте как се приготвя лечебният чай:

  • 20 г ленено семе се залива с литър вода и се оставя на котлона да заври; вари се 10-15 минути на слаб огън. Съдът се отдръпва и се увива за един час с дебела хавлиена кърпа. Не е задължително да се прецежда; цялото количество се изпива за ден на 6 до 8 приема. Терапията трябва да продължи половин месец и при необходимост – повече.
Ленено семе, накиснато във вода. Ленена вода

Ленено семе е един от продуктите, които помагат при хроничен запек. Това е меко слабително, което дължи ефекта си на високия процент фибри в дребните семенца. Решаването на проблема по този начин щади чревния тракт, който при силни и синтетични слабителни може да бъде раздразнен, а организмът да изпита дефицит на калий.

  • При хроничен запек се препоръчва накиснато във вода ленено семе. Една доза се приготвя от литър гореща вода и 100 г семена; заливаме в термос и оставяме за няколко часа. Може да се пие на глътки вечер преди лягане по 200-250 г. Проблемът намира решение също и при прием на по-голямо количество питейна вода, като преди това се сдъвкват по малко цели семена. Обикновено два-три дни са достатъчни за нормализиране на дефекацията. Насърчава се и възстановяването на лигавицата и чревната микрофлора.

Ленени води се пият и при захарен диабет. Продуктът се приема 20 минути преди хранене или вечер преди лягане. Ама бърз и бавен метод за приготвянето на водата. При бързия 100 г семе заливаме с малко гореща вода, след няколко минути прецеждаме и доливаме с охладена преварена вода до обема на една чаша. Цялото количество се изпива 20 минути преди хранене и това много помага. Вторият начин е две чаени лъжички семена да се залеят с чаша преварена и охладена вода и след два часа водата да се прецеди.

Варено ленено семе

Варено ленено семе или ленен кисел се използва при лечението на панкреатит. Приготвя се по следната рецепта:

  • Две супени лъжици натрошено или смляно ленено семе се заливат с 0.4 л гореща вода. Сместа се вари на тих огън десетина минути, после се оставя под капак и кърпа за един час. Прецежда се и се добавя малко мед. Тази рецепта помага, но не бива да се прилага при обострен панкреатит и при жлъчнокаменна болест.

Ленено семе за отслабване

Много жени се интересуват на първо място от това – дали полезното ленено семе ще им помогне и за отслабване. Отговорът е положителен, стига да се спазват точно изискванията за приготвяне на специалния продукт и за приема му. Отварата от ленено семе, за която става дума, не само ще съдейства за редукция на килограмите, но също и ще подейства очистващо на организма, ще го освободи от токсини и шлаки, ще постигне оздравителен и подмладяващ ефект.

  • Как да приготвим отварата? Вижте: 20 г ленено семе се заливат с 500 г вряла вода и се оставят за два часа на тих огън. Полученият продукт се приема в продължение на 10 дни по 100 г. Сетне се прави десетдневна пауза и лечебният модул се повтаря отново. 
Ленено семе с кисело мляко

Диетата с ленено семе и кисело мляко има подобен ефект; при това съчетаване на двата компонента един лечебен модул продължава три седмици. През първата седмица 5 грама натрошено семе се забърква със 100 г кисело мляко и се изяжда на гладно; повтаряме това три пъти на ден. През втората седмица еднократната доза става 10 г, а през третата – 15 г.

  • По-осезаем ефект има от съчетаването на трошено ленено семе или ленено брашно с кисело мляко, ако издържим да вечеряме само това в продължение на три седмици. За вечеря си приготвяме една купичка кисело мляко със супена лъжица счукано ленено семе. Трябва да го забъркаме 20-25 минути преди хранене, за да набъбне и омекне. Една седмица хапваме вечер това, на втората удвояваме дозата ленено семе, на третата хапваме по три лъжици ленено семе счукано в купичка мляко.
Добавянето на канела

Съчетанието от ленено семе и кисело мляко – йогурт, айрян, може да се взема и вместо закуска. Ако добавим към плодова салата чаена лъжичка счукано или смляно ленено семе, това също ще е добро решение за нашия силует. Добавянето на щипка канела към млечен коктейл с ленено семе или към салата от ябълки и круши не само ароматизира, но и обогатява въздействието на здравословното блюдо и го прави добро за сърдечно-съдовата система.

Примерна диета с ленено семе

Лененото семе присъства като компонент в не една диета за отслабване. Важно е да се запомни, че привикването към него трябва да стане постепенно и дневната доза в крайна сметка да не превишава три супени лъжици. Някои източници дори препоръчват ограничаване на лененото семе до една супена лъжица дневно, особено ако диетата е по-продължителна.

ленено семе
Посипана с ленено семе, салатата е по-вкусна и полезна!

Познати са различни варианти, в които кашата от ленено семе се препоръчва като първо хранене за деня или приготвената еднодневна доза се разпределя за всички хранения и с нея започват закуската, обядът и вечерята. Като алтернатива се сочи и приемът на чаена лъжичка ленено масло сутрин или 15 минути преди всяко основно хранене в рамките на седмица до 10 дни.

Ето варианти на т.н. ленена диета. Веднага се вижда, че приемът на ленено семе се съчетава с правила от здравословното хранене. Трябва да сте готови на някои лишения и дисциплина, ако искате качествата на лененото семе да проработят!

Този вариант на диетата е подходящ за еднодневно разтоварване след обилните празнични трапези; може да се практикува и по-често веднъж в седмицата:

Дайте мнение и Вие тук!
  • Закуска: чаена лъжичка ленено масло на гладно с чаша топла вода; втора закуска – зеленчукова салата без заливка, посипана със супена лъжица ленено семе;
  • Обяд: 300-400 мл зеленчукова супа без мазнина; комбинираме броколи, карфиол, моркови, лук, целина;  
  • Вечеря: чаша билков чай или чаша айрян.

Със следващата диета се смъкват повече килограми; по дадената примерна схема може да се прави разнообразно меню примерно за седмица, което води до стопяване на 4-5 кг:

  • Закуска: 50-60 г натрошено ленено семе се залива със 100 мл вряла вода и се оставя под капак за 10-15 минути. Към получената каша добавяме малко плодове, които не съдържат висок процент захари;
  • Втора закуска: салата от сурови зеленчуци – морков, домат, краставица, ряпа, по избор. Подправяме с чаена лъжичка ленено масло и лимонов сок, + 100 г варени пилешки гърди;
  • Обяд: малка доза зеленчукова супа без запръжка и застройка; варена или печена риба/пиле – около 100 г;
  • Следобедна закуска: чаша обезмаслен айрян с чаена лъжичка ленено семе;
  • Вечеря: протеинова храна – птиче месо или риба, печено или на пара, 100 г; алтернатива е омлет от едно яйце, без мляко и брашно.
Диета с овесени трици и ленено семе

Вижте рецептата на д-р Марио Янакиев от d-rmario.com за комбинирането на овесени трици/ядки с ленено семе и нискомаслено кисело мляко. Специалистът обяснява кои са ползите от приема на тази смес: с малка доза постигаме ефект на засищане, регулираме чревната перисталтика, балансираме метаболизма, оптимизираме тонуса и кондицията на кожата, косата и ноктите. Не без значение е редукцията на мастните отлагания, особено по вътрешните органи. Ето я и самата рецепта, кято можем да практикуваме продължително:

  • Смесваме 220-250 г нискомаслено кисело мляко с две супени лъжици овесени ядки и една – счукано ленено семе. По желание добавяме кафена/чаена лъжичка канела. Изяждаме на гладно сутрин цялото количество. Вечерта повтаряме същото два часа преди лягане.
Как се действа при запек

За да си представим как лененото семе ни спасява от запек, трябва да сме наясно с механизма му на въздействие. Попадайки в човешкия чревен тракт, семената отделят слуз, която покрива чревната лигавица и я предпазва от твърдата фекална маса. Семената бързо увеличават обема си , като заедно с това карат и втвърдения екскремент да промени консистенцията си и да нарасне – така се предизвиква и активиране на перисталтиката. Лененото семе привлича по-голямо количество течност в червата, което размеква задържания екскремент и улеснява неговото изхвърляне. Още нещо положително: лененият секрет наутрализира чревните възпаления и съдейства за регенерацията на лигавиците, които неизбежно се увреждат при продължителни състояния със запек. Лесно е да предположим, че редовният прием на малки дози ленено семе е добра профилактика срещу запека.

Как точно да използваме  ленено семе при запек? Вижте:

  •  Сдъвчете на гладно една супена лъжица ленени семена; поглъщайте ги на порции, като всеки път приемате и по 2-3 глътки гладка вода.
  • Заливаме в термос от вечерта една супена лъжица ленено семе с две чаши гореща вода. Запарката престоява в затворения термос 8 часа, т.е. до сутринта. Прецеждаме; течността трябва да се приеме за един ден, като я разделяме на равни части от около 100 мл. Единичната доза се изпива преди хранене. С тази рецепта може да се помогне и при запек у деца над 7 години. При тях единичната доза е 50 мл, дава се 5 пъти дневно. Ако детето е на възраст 6 месеца до 7 години, може да се дава по1-2 лъжички на всеки три часа.
  • Ако запекът е упорит и продължителен, трябва да сварим ленено семе по следната рецепта: Една препълнена лъжица семе заливаме с 4 чаши вряла вода и варим под капак, на слаб огън един час. След това прецеждаме и пием по схема. За възрастни дозата е 4 пъти дневно по една чаша; деца на 7-12 години половин чаша 4 пъти дневно; деца на 6 месеца до 7 години по две супени лъжици на всеки три часа.
Други ползи и рецепти

Продуктите от ленено семе често са препоръчвани като допълнителен компонент при комплексно лечение на различни заболявания. Така например с ленено семе можем да се спасим от стомашни киселини и повишен холестерин. Вижте проверени рецепти за приготвянето на лечебните продукти с ленено семе:

  • При висок холестерин:  Заливаме супена лъжица счукано ленено семе с чаша току що кипнала вода и го оставяме да се запари под капак два часа. няма нужда да прецеждаме получената запарка; прибавяме към нея половин супена лъжица сок от алое и го приемаме на две порции – сутринта на гладно и вечерта 4 часа след вечерята. Терапията се провежда всеки ден в продължение на един до три месеца.
  • При стомашни киселини:  Три чаени лъжички ленено семе счукваме на кашица и ги заливаме с чаша гореща вода в термос. Затваряме и оставяме за 12 часа – т.е. до сутринта; прецеждаме и разделяме за три или четири приема в рамките на деня. Всяка единична доза се взема половин час след хранене.
За консумация от деца. Рецепта

Ленено семе, разбира се – в подходяща форма, може да се дава и на бебета. За мъници под една година единичната доза ленена отвара е 10-15 капки; до три години – половин чаена лъжичка; от 3 до 7 – по цяла чаена лъжичка, а над 7 по супена.

Има доста разногласия по темата – полезно ли е и може ли да се дава ленено семе на деца. Отговорът е положителен с допълнението, че трябва да се спазва дозата и да се избира подходящата форма. Някои познавачи са категорични, че този продукт е опасен за мъниците под 3 години; други дори смятат, че терапиите с ленено семе могат да започнат едва когато детето стане на 12 години. За по-сигурно питайте педиатъра дали това е подходящият продукт за вашето дете и как точно да му го приготвите.

Една от рецептите с ленено семе за деца народната медицина препоръчва при кашлица. Вижте я:

  • Две супени лъжици ленено семе смиламе с кафемелачка и заливаме с чаша вряла вода. Запарваме под капак 40 минути. При суха и непродуктивна кашлица се дава поне 6 пъти дневно по малко – дозата вижте по-горе в зависимост от възрастта.
Прочистване на паразити и на дебелото черво

Има различни рецепти за спасение от паразити в червата с помощта на ленено семе. Редно е да се посъветвате със специалист коя от тях да изберете в зависимост от вида на паразитите и общото ви здравословно състояние. В този случай е особено важно да се изпълняват точно всички указания, за да има в крайна сметка ефект.

  • За приготвянето на универсален кисел против чревни паразити смиламе с кафемелачка една супена лъжица зърна и ги заливаме с половин литър вряла вода. След това кипваме сместа и я бъркаме на огъня 20 минути. Друг начин за приготвяне е сместа да се вари на водна баня и под капак един час. След като изстине – прецеждаме; пие се два пъти дневно по 100 мл – сутрин на гладно и вечер преди последното за деня хранене. Терапията продължава от 10 дни до 4 месеца, замиси какъв е паразитът и какви поражения е нанесъл върху органите на засегнатия човек.
С мед. Какво лекува? Възли на щитовидната жлеза

Комбинацията на ленено семе и мед може да се използва профилактично за поддържане на нормална чревна перисталтика или при констипация. Добре е веднъж дневно да се приготвя напитка от една ябълка, една чаша вода и по една супена лъжица счукано ленено семе, чиа и мед. Всички продукти без чиа-та се смесват и разбиват в блендер, след което се добавя измитата чиа. Изчаква се 10-15 минути и се пие на глътки.

Ленено семе и мед е комбинацията, която се препоръчва и при проблеми с щитовидната жлеза. Счита се, че въздейства лечебно при възли в щитовидната жлеза, и се препоръчват различни комбинации с участието на двата компонента. Ето един примерен вариант:

  • Чаена лъжичка прясно стрито на прах ленено семе се смесва със същото количество мед и се изяжда. Това се прави всеки ден по веднъж в продължение на два месеца. Счита се, че ненаситените мастни киселини от лененото семе противодействат на възпалителните процеси и дисбаланса в продукцията на щитовидната жлеза, състояние, което обяснява появата на неприятните възли.
Ползи и приложение за жени

Специално въздействие има лененото семе върху женския организъм. Вече споменахме как въздействат върху него някои от съставките на този необикновен продукт. Така например неразтворимите фибри прочистват идеално чревния тракт и предотвратяват състояния със запек и задържане на шлаки и токсини. Лигнаните от семената са специални съставки, които имат противогъбично, противовирусно и антибактериално действие; те са и доказан антиоксидант. С тези си въздействия лигнаните от семенната люспа са чудесен противодействащ агент при риск от рак на млечната жлеза и на женската репродуктивна система. За полиненаситените омега-мастни киселини вече говорихме неведнъж; те са важни за двата пола, но особено за жените в период на бременност – действат благотворно върху сърдечно-съдовата система и имунната система на бъдещата майка, чрез нея и върху плода. Разтворимите фибри пък позволяват да се задържа задълго усещането за ситост, важен елемент в програмите за редукция на теглото. Лененото семе обогатява женския организъм и с витамините F, Е и А в голямо количество. Те осигуряват хубавата и сияйна кожа, лъскава коса и здрави нокти.

Специално споменаваме съдържащите се в семената фитоестрогени, които балансират женския хормонален фон в различни етапи на живота.

За задстомашната жлеза, при гастрит и язва

Известни са множество рецепти за лечение на гастрит; за жалост повечето от тях имат само временен ефект. За разлика от споменатите – рецептите с ленено семе могат напълно да излекуват един упорит гастрит. Слузта, която семената отделят при навлажняване или запарване, предпазва стомашната лигавица от агресивни въздействия на различни вещества и патогени, както и от механични дразнения. Така лигавицата се предпазва от нови увреждания, а старите заздравяват по-бързо; отшумяват и възпаленията.

  • За приготвянето на ленена слузеста смес против гастрит трябва да се запарят 20 г семена с литър вряла вода; след 5 часа запарката се прецежда. Пие се веднъж на ден 200 г или два пъти по 100 в продължение на месец.

И при язва на стомаха лененото семе е в готовност да работи за оздравяване. Ето две проверени рецепти, чието изпълнение със сигурност ще помогне на немалко хора с този здравословен проблем:

  • Две супени лъжици ленено семе се измиват и насипват в термос; заливат се с три чаши вряла вода. Термосът се затваря и хубаво се разклаща. След половин час отново разтърсваме термоса и оставяме за още два часа. Прецеждаме и наливаме течността обратно в термоса. Трябва да е топла при прием; дозата се изпива на три приема – по равно, един час преди хранене. Лечебният курс трае седмица – седмица и половина.
  • Три супени лъжици ленено семе се измиват и сипват в емайлиран съд; заливат се с две чаши гореща вода, слагат се на огъня да кипнат и се нарят бавно десетина минути. Отдръпваме, похлупваме съда и оставяме за час. Прецеждаме и сипваме в термос. Пие се пет пъти дневно по половин чаша между храненията. Последната доза се приема преди лягане. Лечението продължава седмица, следва месец почивка и отново следва едноседмичният лечебен модул.

Как се лекува с ленено семе болен панкреас? Възпалителният процес в този деликатен орган – т.е. панкреатит, се повлиява от всеки продукт с ленено семе под различна форма. Най-добре действа бързият кисел, който се прави така:

  • Супена лъжица ленено семе се залива с чаша студена вода и се слага на огъня. Вари се десет минути и се оставя да престои един час. Прецежда се и се приема наведнъж; трябва да е топло.
При диабет

Като универсален цяр, лененото семе помага и при диабет. В този случай е най-добре то да се включи в комплексна отвара или настойка от съставки със същия ефект върху баланса на кръвната захар. Трябва да си набавим равни количества ленено семе, сухи бобени шушулки, листа от боровинки, овесена слама. Добре смесените съставки са суровината за нашето противодиабетно лекарство. 60 г от сместа заливаме с вряла вода и държим на слаб огън 15 минути. Оставяме да изстине напълно и прецеждаме. При всяко хранене паралелно приемаме по 100 г от получената смесена отвара.

Може да използваме и само ленено семе: 5 до 15 г семе заливаме с 250 г вряла вода и оставяме да се запарва три часа. Изпиваме цялото количество вечер преди лягане.

Още рецепти
ленено семе
Купувайте малки разфасовки трошено ленено семе – но опаковката не трябва да е прозрачна!

Рецептите за лечение на различни болести с ленено семе нямат край наистина! Интересно е приложението му при такива здравословни проблеми като болен черен дроб или миома на матката. Рецептите:

  • При болен черен дроб. Срещу чернодробни колики се прави запарка от 200 г ленено семе. Смиламе и насипваме в плътна памучна торбичка, която пускаме за 10 минути в тенджера с вряща вода. След това охлаждаме малко и поставяме върху болезнената зона в дясното подребрие. Привързваме топлия компрес с шал за половин час. Ако търсим лек срещу цероза – помага смляното ленено семе. Добавяйте по една чаена лъжичка в храната си при всяко ядене.
  • При миома. Приготвя се отвара от 3-4 супени лъжици ленено семе. След като се измие, насипваме в емайлирана тенджера и заливаме с чаша и половина вряла вода. Кипваме и варим на слаб огън десетина минути. След това оставяме да престои половин час и прецеждаме. Насипваме в термос; продуктът е активен и годен за употреба 12 часа. Пие се по половин чаша три пъти дневно, половин час преди хранене. Лечебният курс е две седмици.

Цена и видове продукти, свързани с ленено семе

Откъде се купува чудодейното ленено семе – ако сме решили да пробваме някоя от вече цитираните рецепти? Как да сме сигурни в качеството на продукта – било то цели семена, натрошено семе или брашно. Някои практични съвети в тази посока биха могли да помогнат при търсенето на отговорите.

Откъде се купува?

Ленено семе може да се купи в големите маркети за хранителни стоки – на щандовете за здравословни храни, или в специализирани магазини с такъв профил, в аптеките. Освен натурално цяло ленено семе – “златно” и кафяво, може да се намери ленено брашно и трошено или едро смляно семе, както и ленено масло. При покупка спазвайте правилото да си вземате малки разфасовки: по-скъпо е, но спомнете си колко нетраен е този продукт. Следете етикетчетата за срок на годност; прясно пакетираните цели семена са в добро състояние една година, а брашното или трошените семена много по-кратко. Качествено пакетираният продукт трябва да е в непрозрачна опаковка и вакуумиран. След разпечатване дръжте на хладно и тъмно.

Цена на 1 кг и на едро. В аптеките

Цената на лененото семе от различни източници и с различно качество варира в доста широки граници: най-евтино може да се намери, ако говорим за големи количества, за по около 5 лв/кг. Големи количества се внасят от Индия и от Китай, както и от Украйна. По борсите могат да се купят за промишлени нужди чували от 5 или 25 кг. Борсовите цени обикновено се договарят на място и в зависимост от количеството, но предложението на “Билек” за 5-килограмови разфасовки например е за около 27 лв. Същата фирма предлага малки аптечни разфасовки за домашно приложение от 50 г.

Има и по-скъпа стока с етикет “био”, която откриваме при търсене онлайн. Там например пакетче мляно ленено семе от 175 г – внос от Великобритания, е почти 10 лв. Излиза, че цената се калкулира върху 57 лв/кг!

Смляно ленено семе, студено мляно

Лененото семе може да се продава ситно смляно – на брашно, или едро смляно. Специфика на този продукт е неговата малотрайност: високият процент ненаситени мастни киселини в продукта бързо се окисляват и то променя вкусовите си качества – придобива специфична тежка миризма и нагарча. По-лошото е, че губи полезните си свойства и дори е считано като потенциален канцерогенен фактор. Затова – ако си купувате такъв продукт, много внимателно следете за срока на годност, за вида на опаковката – плътна и непрозрачна, и – напомняме! – избирайте добре опаковани малки количества. По отношение на цените вече споменахме, че се движат  в широки граници. Високата цена не винаги означава най-добро качество, но все пак не вземайте най-евтиното. Добре е такъв продукт да се купува за лични нужди от аптека или от специализиран магазин за здравословни храни.

Начупено, натрошено ленено семе

Натрошеното ленено семе е сред най-търсените и широко употребявани варианти на продукта; лесно се приготвя за консумация – като добавка към блюда, салати и тестени изделия, към кисело мляко. Тази форма е определяна и като най-ефективна при проблеми със стомашно-чревния тракт, буквално изгребваща оттам всякакви задържани шлаки и токсини. Натрошеното семе върви по около 7-8 лв за килограм; има и по-скъпи варианти от внос, които могат да се купят онлайн.

Ленено масло на капсули

Използването на масло от ленено семе – ленено масло, цели подобни терапевтични ефекти като натуралните семена, брашно или трошено. Освен класическата форма – бутилирано масло, популярна е хранителната добавка – ленено масло на капсули. Тази форма е значително по-практична, продуктът има по-голяма трайност, по-лесно се приема. Аптечният пазар предлага доста широк избор на този продукт, има на прилични цени или скъпи, от световно известни марки. Макар да говорим за хранителна добавка, преди прием трябва да се консултираме с лекар за най-подходящия продукт според проблемите ни. Една капсула масло може да съдържа 500 мг суровина, 1000 или дори 1300. Приемът може да е една капсула или три пъти по една дневно, и т.н. Дори профилактичният прием е добре да консултираме с личния лекар, за да знаем как да действаме. Тази форма не е от евтините, но ако сме загрижени за здравето си и вярваме в чудодейната сила на лена, трябва да сме готови да се разделим с 50-60 лв и повече за един лечебен курс.

Златно ленено семе, био

Златното ленено семе е с малко по-ниско съдържание на растителни мазнини; това го прави по-устойчиво на окисляване и по-подходящо за влагане в различни храни. У нас може да се намери внесено от Китай и Унгария, цената на дребно е 7 до 11 лв за килограм. Дневната доза е една-две супени лъжици. Съхранявайте целите семена в буркан в хладилника и ги стривайте в хаванче непосредствено преди употреба!

Сусамов тахан с ленено семе на Балчо
Сусам и лен – двойна полза!

Марката “Балчо” е популярна с продукти – здравословни храни от биосуровини, ядки и семена, нерафинирани масла и пр. Сусамовият тахан с ленено семе съдържа точно премерени компоненти от двата вида семена – сусам и лен, изключително богати на ненаситени мастни омега киселини и минерали. Продуктът е полезен за всяка възраст, но особено за деца и подрастващи, както и за хора от третата възраст. Таханът представлява гъста маслена паста, която може да се приема натурално или смесена с мед в равни пропорции. Влияе чудесно на имунната система, сърдечно-съдовата и на опорно-двигателния апарат. Бурканче от 350 г тахан може да се купи за около 6 лв.

Още един популярен производител на тахани – “Тръндеви”, предлага такава комбинация. В този случай имаме смес от смлени семена от сусам и лен 1:1, без добавки от рода на сол, консерванти и оцветители. Буркан от 700 г се продава за около 8 лв.

Въпроси и отговори

Избрали сме лененото семе по една или друга причина, но още на първата стъпка възникват някакви въпроси. Тук предлагаме подборка от най-често отправяните питания и компетентните отговори за тях. Разбира се – не изчерпваме всички възможности, но все пак вижте някои полезни съвети!

  • Колко ленено семе може да се консумира дневно? Общоприетата норма за човек с тегло около 70 кг е 24 г дневно. Някои специалисти смятат дори че не пречи тя да се увеличи до 50 г.
  • Може ли да се консумира ленено семе при бременност и кърмене? Ако бременността протича нормално, от лененото семе може да има само полза. Все пак съветът на личния лекар е задължителен преди употреба за каквото и да било. Лекарят може да прецени, че някоя от съставките – например растителните хормони, може да причини в определени случаи преждевременно раждане или спонтанен аборт. Най-често все пак лекарят съветва този продукт да се избягва за известно време, включително и докато продължава периодът на кърменето. Там рискът е за бебето, което може да развие алергия или съставките на лена да въздействат на развитието му. Формулата на безопасното приложение, ако то все пак бъде допуснато, е да се приемат малки дози за кратко време.
  • Може ли да се дава ленено семе на деца? Може от тригодишна възраст, като дневният лимит първоначално е 5 г. По медицински показания дозата може да се увеличи, но само под лекарски контрол.
  • Може ли да се консумират сурови цели семена? Може, но трябва добре да се сдъвчат и да се пие доста вода с тях. Този вариант на приема е допустим само ако сме сигурни, че стомахът и червата ни са напълно здрави. Лененото семе съхранява всички хранителни и лечебни качества дори при кратка термична обработка; този вариант е по-щадящ и затова народната и официалната медицина препоръчват различни отвари, топли настойки и добавяне към супи и други топли блюда.
  • Колко пъти дневно и колко дълго можем да вземаме ленено семе под една или друга форма? Най-често дневният прием е на три пъти, в неголеми дози. Различните отвари и настойки обикновено се приемат преди хранене, а натрошеното сухо семе по време на хранене. Три седмици е срокът за лечебен прием на лена, а като лека хранителна добавка продуктът може да се употребява постоянно.
  • Какъв срок на съхранение имат семената? Продуктът не е траен, топлината и светлината го повреждат; затова трябва да съхраняваме опаковката с лен в хладилника, в непрозрачен плик или буркан от тъмно стъкло. Херметичната опаковка запазва семената до три години, а след отварянето й трябва да ги използваме за около месец. Мляното или трошено семе е добро в продължение на 2-3 седмици.
  • Отслабва ли се наистина с ленено семе? Лененото семе само по себе си не е средство за отслабване – не очаквайте строен силует, ако започнете да се тъпчете с продукта под каквато и да било форма. За да отслабнете трябва да промените начина си на живот и хранене, да внимавате какво ядете и да увеличите физическата си активност. Лененото семе в този случай ще е съдействащо средство; с негова помощ ще намалите порциите до насищане, тъй като то “бухва” в стомаха и позволява да контролирате усещането за глад и апетита. Кисело мляко с лъжица трошено ленено семе може да е редовната ви вечеря – няма да ви мъчи глад заради високата хранителна стойност на семената и заради свойството им да увеличават обема си и да създават усещане за пълен стомах.  

За още информация: На английски: Flax seeds. На латински: Semen Lini. На немски: Leinsamen. На испански: Linaza. На руски: Льняное семя. На гръцки: Λιναρόσπορος. На турски: Keten tohumu

Източници:

  • http://www.ayzdorov.ru/tvtravnik_len_posebnoii.php
  • Льняное семя: целебные свойства
  • https://glavvrach.com/semena-lna/

Първоначално публикувано на:16.01.2018 @ 10:02

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Прочистване от паразити с чесън. Тройчатка

Прочистване от паразити с чесън. Тройчатка, Триактал, Ивермектин и др. лекарства против паразити

Как се прави прочистване от паразити с чесън? Тройчатка – ползи и вреди. Триактал. Мнения. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *