сърдечна недостатъчност

Сърдечна недостатъчност – симптоми и лечение

Що е сърдечна недостатъчност; какво я причинява, как се разпознава. Симптоми и прогресия на заболяването. Ефективните терапии; помага ли народната медицина, вършат ли работа билките. Хранене и режим при сърдечна недостатъчност; полезни съвети

Сърдечна недостатъчност – това е патологично състояние на сърдечно-съдовата система; свързано е с отслабване мощта, честотата и ритмичността на сърдечните съкращения. Подобни нарушения във функциfнирането на сърцето влошават кръвоснабдяването на тъканите и органите; настъпва т.н. кислороден глад и се проявяват комплекс от симптоми, показващи застой на кръвта. Симптомите на сърдечна недостатъчност могат да се проявят еднакво често и при двата пола.

Какво е сърдечна недостатъчност (МКБ-10: I50)

Казано още веднъж – коментираната сърдечна недостатъчност всъщност е неспособност на сърцето да се справи със задачата си на жива “помпа”. Когато то не може да осигури нормално кръвообращение, нарушава се циркулацията на кислород и хранителни вещества в организма и настъпват различни патологични последици с влошаване на общото състояние. Самата сърдечна недостатъчност може да бъде причинена от исхемична болест на сърцето, сърдечен порок, високо кръвно налягане, белодробни болести, ревматизъм, миокардит.

Сердечната недостатъчност не е самостоятелно заболяване. Обикновено за нея се говори като за усложнение или резултат от различни заболявания и състояния. С напредването на възрастта рискът да развиете сърдечна недостатъчност расте. Статистическите данни по темата сочат, че в напредналите страни средно около 10% от хората на възраст над 75 години имат този проблем.

Вариантите, в които се проявява сърдечната недостатъчност, са няколко – тя може да е например остра, застойна или да се определя само като общо състояние с дефицити на сърдечните функции.

Застойна (МКБ-10: I50.0)

При застойна сърдечна недостатъчност патологичните промени настъпват постепенно, като основно и системно намалява количеството изтласкана кръв от лявата сърдечна камера към аортата. Засегнатият от тази промяна човек усеща нарастваща тежест в гърдите, задушава се, усеща недостиг на въздух и е измъчван от кашлица с храчки. Развива се белодробен оток, човекът е с отслабени сили и чувства постоянна умора. Специалистът би могъл да установи в подобен случай, че пациентът страда от тъканно недохранване с кислород. Нараства опасността от събития като хипертонична криза, инфаркт на миокарда, разкъсвания в сърдечния мускул – на междукамерната преграда, и др. Други симптоми при застойната сърдечна недостатъчност са посиняване на устните, безпокойство, сърцебиене и изпотяване, студени крайници, пристъпи на задух през нощта, повърхностно забързано дишане.

  • Точното установяване на диагнозата – застойна сърдечна недостатъчност, има нужда от диагностични процедури, включително анализ на кръвни проби с установяване на кислородното недохранване на тъканите. При установяването на въпросната диагноза се предписва и съответстващо лечение – целта му е да оптимизира медикаментозно съкращенията на сърцето (framar.bg).
Остра (МКБ-10: I50.1), внезапна

В зависимост от това – с каква скорост се развиват симптомите на сърдечна недостатъчност, говорим за остра или хронична нейна форма.

  • Острата настъпва в течение на няколко часа, а може това да стане и за броени минути. Тя е резултат от реални сърдечни катастрофи от типа на инфаркт на миокарда или тромбоемболия на белодробната артерия. Патологията може да засегне лявата или дясната камера на сърцето.
  • Хроничната сърдечна недостатъчност е резултат от продължителен болестен процес. Тя прогресира постепенно и се усложнява, като може да има минимални прояви – или да се изрази в полиорганна недостатъчност.

Лявокамерната остра сърдечна недостатъчност може да се изрази в белодробен оток или сърдечна астма. И в двата случая застойното състояние засяга белодробното кръвообращение. Основа на патологията е нарушеният коронарен кръвоток, който остава адекватен само във фазата на отпускане на сърдечния мускул, т.е. диастолно. При съкращаването на сърцето кръвта не постъпва в аортата, а се застоява в лявата камера.

При дяснокамерна остра сърдечна недостатъчност застойното състояние засяга големия кръг на кръвообращението. Възможните причини за това са тромбоемболия на белодробна артерия, пневмоторакс или астматичен пристъп.

Сърдечна недостатъчност, неуточнена (МКБ-10: I50.9)
сърдечна недостатъчност
Недостигът на въздух може да е първи сигнал за сърдечна недостатъчност

Неуточнената сърдечна недостатъчност е свързана с невъзможността на сърцето да осигури нормално хранене на тъкани и органи и с включване на компенсаторен механизъм за постигането на нормално кръвоснабдяване. Причина за такова състояние могат да са сърдечни малформации, кардиомиопатии, възпалителни процеси в сърдечния мускул, анемия, пневмонии, недостиг на калции и глюкоза и пр. Компенсаторният механизъм предполага по-интензивна работа на сърцето, което постепенно води до хипертрофия на сърдечния мускул. Променят се и бъбречните функции: бъбреците започват да задържат вода и соли, което увеличава обема на телесните течности, респективно – на кръвта в кръвообращението.

Пациент с такъв здравословен проблем се оплаква от задух и умора, посиняване на устните, учестено дишане, редукция на отделяната урина, бледност и усилено потене. Диагностичните изследвания установяват уголемено сърце и черен дроб. В такива случаи обикновено се прилагат диуретици, медикаменти за активиране съкратителните функции на сърдечния мускул, за разширяване и отпускане на кръвоносните съдове и пр.

Симптоми на сърдечна недостатъчност. Признаци

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Сърдечната недостатъчност може да се прояви чрез различни симптоми в зависимост от това – каква зона от органа е поразена. Могат да се появят задух, аритмия, световъртеж, притъмняване пред очите, бледа кожа, болки и отоци в краката. При някои пациенти се развива увеличаване на черния дроб или асцит, събиране на течност в коремната кухина. Болният не е в състояние да понесе и най-малкото физическо натоварване. При напреднала патология пациентът напълно губи трудоспособността си и изпитва болки и дискомфорт и в състояние на покой. Заради дефицит на кръвоснабдяването страдат в различна степен различни органи и системи на организма.

Постоянна умора. Отпадналост. Депресия

Бързото изчерпване на силите, отпадналост, постоянна умора са присъщи на всеки тип сърдечна недостатъчност. Пациентът започва да забелязва, че не е в състояние да извършва без почивка или достатъчно бързо дейности, които по-рано не са го затруднявали. Постепенно периодите на физическа активност се скъсяват, а паузите за почивка нарастват. Умора и задъхване настъпват дори при изкачването на няколко стъпала или при разходка пеш.

Има немалко изследвания на връзката между сърдечната недостатъчност и депресиите. Споменава се дори за коморбидност между тях (puls.bg). Това означава, че и в двата случая предпоставка за проява на заболяванията са едни и същи гени. Според една от теориите хронично заболяване като сърдечната недостатъчност причинява стрес за организма, една от чиито последици са депресивните състояния.

Задух. Белодробна недостатъчност. Кашлица

Често именно задухът е сигнална лампа за патология като сърдечната недостатъчност. По време на такъв пристъп болният диша по-често от обикновено и се опитва да изпълни дробовете си с максималния обем от кислород. Отначало това се прави само при физически натоварвания, каквито са например бягането и изкачването по стълба. След това симптомът започва да се проявява дори само при говорене или просто в състояние на покой. Пародоксалното е, че самият пациент не си дава сметка за това затруднение, а го забелязват околните.

Пристъпите на кашлица, които се развиват след някакво физическо натоварване, за пациента са свързани със заболяване на дихателните пътища, например бронхит. Затова ако отидат на лекар те игнорират този симптом, особено ако са пушачи. Според лаиците няма връзка между сърдечната недостатъчност и кашлицата. Освен това ускореното сърцебиене, което по същество е синусова тахикардия, за тях е обикновено “прескачане” на сърцето. Те свикват, че след натоварване това ще им се случи, но след малка почивка нещата ще си дойдат на място.

Отоци

Отоците са ранен и категоричен симптом на сърдечната недостатъчност. Отначало те са неголеми и обикновено засягат ходилата и глезените. По правило засегнати са и двата крака. Появяват се към вечерта и след нощния сън – към сутринта, изчезват. Прогресията на сърдечната недостатъчност прави отоците плътни и сутрин те вече не са напълно изчезнали. Болните забелязват, че не могат нормално да си обуят обувките и че се чувстват удобно само в домашните си пантофи. Оточността също се развива с напредването на заболяването, подбедрицата и бедрата нарастват на диаметър.

сърдечна недостатъчност
Симптомите на сърдечна недостатъчност могат да се развият много бързо
Белодробен оток

Белодробен оток по правило развива острата сърдечна недостатъчност. Това е състояние, при което в алвеолите или в цялата белодробна тъкан се събира ктръвенист секрет. Отокът може да се получи по всяко време на денонощието и се усеща като внезапно задушаване. Състоянието на пациента се влошава рязко; не му достига въздух, посинява и получава сърцебиене, облива го студена пот, наблюдават се резки преходи от превъзбудено състояние до припадък. Дишането е шумно, с хрипове и клокочене в гърлото, развива се кардиогенен шок.

Асцит в коремната кухина

Когато сърдечната недостатъчност напредне в развитието си, при някои пациенти започва събиране на течност в коремната кухина. Болният не може да легне, защото се задушава – затова прекарва времето си в леглото в седнало положение, подпрян с възглавници. Може да се развие хепатомегалия – увеличаване обема на черния дроб, което е резултат от препълването на венозната му система с кръвна плазма. При такова състояние болният усеща тежест и дискомфорт в дясното подребрие. В кръвта нарастват стойностите на пигмента билирубин, което външно личи по пожълтяването на кожата и склерите. Ако до този момент пациентът е пренебрегвал други смущаващи симптоми, това пожълтяване със сигурност ще го накара да иде на лекар.

Кръвно налягане: Ниско или високо?

Както знаем, има два показателя при измерването на артериалното налягане: на систоличното, т.е. високата стойност, и диастоличното, ниската. При сърдечна недостатъчност диастоличното се понижава чувствително, докато систоличното практически не се променя. Пулсът отслабва и намалява броят на съкращенията на сърдечния мускул. Характерното при сърдечна недостатъчност разминаване е следното: налягането в артериите намалява, а във вените се увеличава. При тежки форми на заболяването колебанията се случват на фона на повишено артериално налягане.

Гадене

Пристъпите на гадене и прилошаване при сърдечна недостатъчност са свързани най-често с кислороден глад на тъканите, увеличено налягане вътре в сърдечния мускул, развиването на различни отоци в отделни зони на организма. Гаденето може също да е и последица от приема на някои лекарства, с които се лекува сърдечна недостатъчност.

Анемия, железен дефицит

Диагностицирането на анемия при болни със сърдечна недостатъчност варира в широки граници, но може при някои популации да достигне до над 60% от случаите. Принципно това е неблагоприятно съчетание; анемията не само усилва симптоматиката на сърдечната недостатъчност, но и отслабва издръжливостта на организма, увеличава честотата на хоспитализациите и повишава два пъти риска от смърт. Най-често анемия плюс сърдечна недостатъчност имат пациенти жени, диабетици, хора в напреднала възраст и бъбречно болни.

Бъбречната недостатъчност е най-сериозният фактор в патогенезата на анемията и се диагностицира приблизително при половината от болните, хоспитализирани заради сърдечна недостатъчност. Нефропатията тук се развива като следствие от приема на множество медикаменти – диуретици, лекарства за високо кръвно и пр. Най-висока смъртност сред пациентите със сърдечна недостатъчност има точно при болните с анемия + нарушени бъбречни функции.

Аритмия

При пациенти със сърдечна недостатъчност често се появява силно сърцебиене или те споделят за отклонения в нормалния сърдечен ритъм. Близо една трета от пациентите със сърдечна недостатъчност се диагностицират с аритмии, включително с предсърдно мъждене.

Кардиална астма

Кардиалната астма по същество е сърдечно-белодробна недостатъчност. Патологията се проявява на ранен стадий като задух, по-скоро като задъхване или недостиг на въздух след физическо натоварване. Този тип задух е инспираторен, т.е. затруднено е вдишването – за разлика от бронхиалната астма. Постепенно пристъпите на задух зачестяват, затруднението се проявява и в състояние на покой и пациентът трябва да спи седнал и подпрян с възглавници.

сърдечна недостатъчност
Пораженията на сърдечния мускул могат да са провокирани от различни други заболявания

При следващия етап на усложненията пациентът започва да се буди нощем с усещането, че няма въздух. Той трябва да седне в леглото, да спусне крака и да се подпре с двете ръце, като по този начин подпомага дихателната си мускулатура да се задейства. Тези пристъпи са белязани със страх от смъртта, изпотяване и сърцебиене. Нерядко се прибавя и кашлица с оскъдно отделяне на секрети. Ако в такъв момент някой погледне страдащия пациент в лицето, той ще види как носът и зоната около него посиняват във форма на триъгълник, а кожата на лицето като цяло е станала сивкава. Посиняват и пръстите на ръцете, дишането е често и плитко, пулсът – неритмичен и слаб, артериалното налягане се понижава.

Диабет, подагра и сърдечна недостатъчност

Механизмът на връзката между подагра и сърдечна недостатъчност не е проучен в пълнота, но е статистически доказано, че пациентите с подагра много често имат проблеми с артериалното налягане и развиват исхемична болест на сърцето. Пациенти с тежка форма на подагра нерядко стават жертва на масирани инфаркти и различни нарушения на сърдечния ритъм, диагностицират се с прогресираща хронична сърдечна недостатъчност. Към възможните причини болните от подагра да страдат и от сърдечно-съдови заболявания се отнася всичко, водещо до атеросклеротични промени на кръвоносните съдове: наднормено тегло, хипертония, диабет от втори тип, нарушения на липидния обмен, хиперурикемия. Допълнителни фактори за т.н. подагрично сърце са честата консумация на алкохол, морски дарове, храни с фруктоза, месо, някои лекарства, както е фктори от типа на възраст, наследственост, пол – преобладаващи са пациентите мъже, травми и инфекции.

При пациенти със захарен диабет е голяма вероятността да развият различни сърдечно-съдови патологии. Веднъж отключена подобна патология, при диабетиците тя прогресира и води до усложнения доста бързо. При значителна част от диабетиците много рано се появява дисфункция на лявата сърдечна камера, хипертрофия на миокарда, хронична исхемия при поразени от склерозиране коронарни артерии и пр. При немалко пациенти, прекарали инфаркт, сърдечният мускул не функционира пълноценно поради появата на некротични участъци в мускула, на фиброзни участъци или образуване на аневризми в сърдечната стена.

Симптоми според вида на състоянието

Начинът, по който се развива една сърдечна недостатъчност, извежда на челни позиции различни симптоми, така че проявата им може да ориентира към степента на прогресия или към поразената зона. Така например не е трудно да се досетим, че при остра форма симптомите буквално се надпреварват да се проявят ан блок. Докато същите симптоми при хронична са разтегнати във времето и тази протяжност често заблуждава и отвежда към други диагнози. Хроничната сърдечна недостатъчност например често е етап от развитието на много от хроничните сърдечни заболявания. Възможно е кислороден глад и дистрофия на тъкани и органи да настъпят, без да са налице остри състояния с недостиг на въздух например. Важно е състоянието да се определи като степен на развитие на сърдечната недостатъчност,  за да бъдат прилагани и съответстващите терапевтични мерки.

Степени на сърдечна недостатъчност

Съществуват няколко класификации за сърдечна недостатъчност по развитие на болестната симптоматика и отражение върху функционирането на целия организъм.  В тези случаи става дума за хроничната форма, която търпи прогресия във времето и в рамките на всяка фаза се развиват характерни признаци.

Първа степен. Касае се за все още скрита сърдечна недостатъчност, която се проявява чрез епизодични случаи на задух и недостиг на въздух. Понякога пациентът забелязва, че физическото натоварване му причинява сърцебиене.  Състоянието на човека е все още такова, че той не намира това за сериозно и обикновено неглижира симптомите.

Втора степен. Симптоматиката напредва в изявите си; специалистът вече може да установи нарушена хемодинамика – застои на кръвообращението със съответната клинична проява.

  • При първа фаза на тази степен пациентът вече страда от сърцебиене и задух при неголеми физически натоварвания. Сърдечната недостатъчност засяга предимно хемодинамиката по малкия кръг на кръвообращението. Проявява се чрез суха кашлица, сърцебиене, лесна умора, понякога изхрачване на кръвенисти секрети.
  • При втора фаза пристъпи на задух са налице и в състояние на покой. Установяват се застойни изменения в белите дробове, цианоза, болки в гръдния кош, сърцебиене. Засегнат е и големият кръг на кръвообращението, получават се отоци на тялото тяло и основно на долните крайници.

Трета степен. Това е последният етап от прогресията на сърдечната недостатъчност. Проявена е цялата симптоматика, с видими признаци за нарушена хемодинамика. Вече са настъпили необратими изменения в органите.

Симптоми на застойна сърдечна недостатъчност

В началните етапи на заболяването пациентът се оплаква от слабост, сърцебиене, задушаване. Впоследствие може да се установи посиняване на кожата и лигавиците, тежест в дясното подребрие, увеличен обем на корема, симетрични отоци по стъпалата и глезените. Задухът често е съпроводен с кашлица. При тежките форми на застойна сърдечна недостатъчност недостигът на въздух често прилича повече на задушаване, възникват пристъпи на сърдечна астма нощем. Цианозата първоначално се проявява по кожата на ръцете, сетне на краката, дори по меките части на ушите.

За застойната сърдечна недостатъчен е характерна т.н. студена цианоза. Отоците се появяват първо по коремната стена, краката, кръста, половите органи. След това оточната течност започва да се събира в органовите кухини – коремна, плеврална, в перикарда.

Кога имаме хипертонично сърце със застойна сърдечна недостатъчност ? Повишеното артериално налягане може да причини увеличаване на лявата сърдечна камера; тази патология е известна като хипертонично сърце. Болестното състояние се изразява чрез нарастващи болки в лявото подребрие, резки колебания на кръвното, силно намалена работоспособност. Ако подобно състояние се поддържа продължително време, логично възниква сърдечна недостатъчност, нарушава се нормалната работа на всички системи в организма и последиците са летални. Пациентът печели време, ако възможно най-рано потърси медицинска помощ за контрол върху кръвното си налягане.

Хипертоничното сърце със застойна сърдечна недостатъчност е резултат от трайно повишено кръвно налягане и намален сърдечен дебит (framar.bg). Сърдечните кухини се увеличават, но изпомпващата мощ на мускула е отслабена; констатират се системен и белодробен застой. Пациентът страда от сърцебиене, задух, лесно се уморява, не е в състояние да поема физически натоварвания.

Хипертонично сърце без сърдечна недостатъчност. При трайно повишено артериално налягане е възможно да се развие симптоматиката на хипертонично сърце, но без сърдечна недостатъчност. Тогава пациентите не страдат например от белодробен оток или задъхване. Състоянието се поддава на медикаментозен контрол, като задължително се прави индивидуален подбор на хипотензивни лекарства. Ако диагнозата хипертония е потвърдена, такива лекарства трябва да се вземат пожизнено.

Освен лекарствата на пациента с хипертонично сърце могат да помогнат и някои промени в начина на живот. Той трябва по възможност да избягва стреса, да внимава с храненето – противопоказано е преяждането, соленото, мазното, цигарите и злоупотребата с алкохол. Обездвижването също е бич за сърцето на хипертоника. Добре е да се приемат подходящи хранителни добавки и да не се допускат дефицити на калий, калций и магнезий. Препоръчват се лечебна физкултура и физиотерапевтични – подходящи – процедури.

Симптоми на остра сърдечна недостатъчност

Знаем, че симптомите на остра сърдечна недостатъчност се развиват много бързо, буквално за минути или в рамките на няколко часа. За разлика от хроничната форма, тук признаците често се проявяват едновременно и се отличават с бърза прогресия. При това са тежки – говорим за белодробен оток, сърдечна астма и кардиогенен шок.

Особеното при острата форма е именно бързото проявление на симптоми, които за кратко време довеждат пациента буквално до безпомощност. Симптоматиката има известни разлики в зависимост от това – коя част от сърцето не може да се справи с функциите си. При недостатъчност на лявата камера например следва застой на кръвта в малкия кръг и белите дробове, именно тогава се появяват признаците на задушаване, хрипове при дишане, цианоза,  храчене на кръв. Ако проблемът е в дясната сърдечна камера, пациентът страда от болки в дясното подребрие заради застой на венозна кръв в черния дроб; отичат крайниците му и той буквално няма сили за нищо.

Причини за поява на състоянието

Основни  причини за поява и развитие на сърдечна недостатъчност са инфаркт на миокарда, разкъсване на сърдечна тъкан в зоната на лявата камера, остра недостатъчност на сърдечните клапи. В повечето случаи сърдечната недостатъчност е усложнение вследствие на различни заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, и много рядко е една от първите прояви на сърдечно заболяване, например кардиомиопатия. При хипертония например могат да минат години от възникването на заболяването до първите симптоми на сърдечната недостатъчност. Докато при инфаркт на миокарда същите поражения могат да настъпят само за няколко дни.

Освен сърдечно-съдовите заболявания предпоставка за сърдечна недостатъчност са болести и патологии като белодробни страдания, анамии, повишена функция на щитовидната жлеза, злоупотреба с алкохол и пр.

Високо кръвно и исхемична болест

Артериалната хипертензия често е придружена – особено при възрастните – с още едно заболяване, а именно исхемичната болест на сърцето. Доказано е, е независим и съществен рисков фактор за развитието на атеросклероза, а също и на сърдечно-съдови усложнения, сърдечна недостатъчност, инсулти и инфаркт на миокарда. Ето какъв е механизмът на негативното въздействие от страна на високото артериално налягане:

  • Увреждане стените на коронарните артерии и последващо нарушаване на функциите им;
  • Нарастваща потребност на миокарда от кислород;
  • Развива се хипертрофия на лявата сърдечна камера.

Пациентите, които страдат от артериална хипертензия или високо кръвно, и са развили исхемична болест на сърцето, на всяка цена трябва да се стремят към поддържането на кръвното си в границите 140/90. При рисковите групи, които към тези диагнози добавят също диабет или бъбречна недостатъчност, кръвното следва да се поддържа до 130/80.

При лечението освен медикаменти се коментират корекции на наднорменото тегло, цигари и алкохол, стрес и пр.

Алкохол, кафе – помагат или вредят?

Съществува всеобщо убеждение, че умереният прием на сухо червено вино е полезен за сърцето и дори е нещо като лекарство за някои сърдечни патологии. То доказано съдържа антиоксиданти и други полезни вещества, които балансират обмяната на веществата в миокарда. Така например на млади хора, боледували от миокардит, лекарите препоръчватдва-три пъти седмично да пият по чаша червено вино. Така се възстановява пълноценно мускулната тъкан и се избягва формирането на фиброзни огнища в сърдечната тъкан.

Естествено – прекомерната употреба на алкохол и особено ниското му качество са пагубни за сърдечното здраве. На практика злоупотребата с алкохол е доброволно тровене на целия организъм, но особено ясно това се наблюдава в клетките и тъканта на сърцето и черния дроб. Клетките на сърдечния мускул престават да функционират нормално, настъпват обменни разстройства, нарушава се проницаемостта на клетъчните мембрани, влошава се извличането на кислород и полезни компоненти от кръвта. Измененията стават необратими при системно пиене, развива се неспособност на сърдечния мускул да изпълнява предназначението си, настъпва сърдечна недостатъчност.

По отношение на кафето ситуацията е подобна: една-две чашки дневно не само не вредят, но дори намаляват с 11% риска от развитие на сърдечна недостатъчност. Прекалената употреба, особено ако е повече от 4 чашки дневно, направо вреди.

Грип, пневмония и вирусни заболявания

Грипът сам по себе си не може да се нарече страшна болест – но усложненията му наистина са нещо сериозно. Ако след вирусна инфекция почувствате  болки в сърдечната област, сърцебиене и задух, тези симптоми говорят за усложнения на сърдечно-съдовата система. Грипът често провокира възпаление на сърдечния мускул и може да последва сърдечна недостатъчност. Усложненията наистина са сериозни и могат да причинят летален изход.

Сърдечна недостатъчност може да последва и след боледуването от пневмония. Инфекцията на дихателните пътища може да отслаби функциите на миокарда, да провокира повишено потребление на кислород, тахикардия, увеличено натоварване на сърцето – и оттам стрес и претоварване на органа и сърдечна недостатъчност.

Диагностика и необходими изследвания

Видяхме, че сърдечната недостатъчност може да е следствие от различни заболявания и състояния както на сърдечно-съдовата система, така и при други диагнози. За да се установи диагноза сърдечна недостатъчност, понякога е достатъчен и прегледът от опитен специалист. Каква е причината за сърдечната недостатъчност – ето това се открива чрез различни диагностични методи.

ЕКГ

С помощта на електрокардиография или ЕКГ лекарят установява дали са налице признаци на хипертрофия и недостатъчност на кръвоснабдяването (исхемия) на миокарда, а също и различни аритмии. По правило тези признаци могат да са резултат и от други заболявания, т.е. те не са специфични за сърдечната недостатъчност.

Дайте мнение и Вие тук!

На основата на ЕКГ са разработени и широко се прилагат специални тестове, които проследяват сърдечната дейност при нарастващи физически натоварвания. За целта се използва  специална модификация на велосипеда – велоергометрия, или бягаща пътечка. Тестовете дават информация за резервните възможности на сърцето като помпа.

Други изследвания

Друг популярен диагностичен метод е ултразвуковото изследване на сърцето или ехокардиографията. Чрез нея не само се констатира причината за сърдечна недостатъчност, но и се установява каква е съкратителната функция на сърдечните камери. С този метод надеждно се установява вроден или придобит порок на сърцето, исхемична болест на сърцето, артериална хипертензия и още сърдечни заболявания. Методът се прилага и за оценка на резултатите от провеждано лечение.

Още един метод може да бъде препоръчан в случаи като коментираните: рентгенологичното изследване. При рентген на гръдния кош може да се установи дали пациент със сърдечна недостатъчност развива застойни състояния в малкия кръг на кръвообращението, както и възможното увеличение на сърдечните кухини, т.н. кардиомегалия. Този метод също е добър при контрола за ефективността на вече започнало лечение на сърдечна недостатъчност.

Радиоизотопните методи – т.н. радиоизотопна вентрикулография, с висока точност констатират каква съкратителна функция са способни да реализират сърдечните камери, както и какъв е обемът на кръвта в тях.

Помага и ядрената диагностика – става дума за метода позитронно-емисионна томография. Това изследване е доста скъпо и не се прави масово; чрез него се проследяват жизнеспособните зони на миокарда у пациенти със сърдечна недостатъчност, така че провежданото лечение на пациент със сърдечна недостатъчност да се коригира в правилна посока.

Прогноза и последици. Влошаване. Преживяемост

Прогнозата при това заболяване зависи от това как протича; усложненията са толкова по-ранни, колкото по-късно пациентът е потърсил медицинска помощ, както и от това какво е общото състояние на организма му. Статистиката дава неутешителни данни, а прогнозите като цяло не са утешителни. От всички случаи на преждевременна смърт поради заболяване на диагнозата сърдечна недостатъчност се падат около 40-41%. Според същата статистика обаче при своевременно лечение и прилагане на съвременни терапии смъртността може да се намали с повече от 30%, дори и да се касае за тежки състояния. Ако болестта се контролира още в ранен стадий, сърдечната дейност на даден пациент може да се стабилизира напълно.

  • Прогнозите за преживяемост отчитат различни характеристики за състоянието на пациента и вероятността за повече дни на белия свят. С повече шансове са пациентите жени, както и хората на възраст под 65 години.
  • Прогнозите за пациенти с хронична сърдечна недостатъчност като цяло са сред най-черните, сравняват ги дори с тези при раковите заболявания. Твърди се, че половината от пациентите с хронична сърдечна недостатъчност умират до петата година след поставянето на диагнозата. При тези с тежка форма на сърдечна недостатъчност също такъв процент умират в рамките на първата година.

Лечение на сърдечна недостатъчност

Ясно е, че при остра форма на сърдечна недостатъчност пациентът трябва да бъде настанен в болница. Лечението е комплексно – спазва се режим с ограничени физически натоварвания, диета – богата на протеини, калий, витамини и ограничена консумация на сол. Назначават се сърдечни гликозиди, диуретици, вазодилататори, калциеви антагонисти, калиеви препарати.

Независимо от неутешителните прогнози, съвременната медицина има нови средства за продължаване живота на пациентите с тази диагноза, както и за подобряване на качеството му. Преди да се назначат медикаментите за дългосрочен прием, трябва да се отстранят всички фактори, провокиращи сърдечна недостатъчност и нейните усложнения. Това са възпалителни процеси с треска, анемия, стрес, наднормена употреба на солено, злоупотреба с алкохол, задържане на течности в организма и пр. Цели на лечението  са както неутрализирането на тези причини, така и корекция на проявите на самата сърдечна недостатъчност.

Клинична пътека

Класификаторът на НЗОК отбелязва клинични пътеки №№ 29 и 30 като определящи хоспитализацията при остра или изострена форма на сърдечна недостатъчност. Предвиждат се различни терапевтични въздействия за подвидовете с или без механична вентилация; споменава се, че минималният болничен престой при такава диагноза е три дни.

Операция

Ако комплексната терапия не два резултат, ако състоянието на пациента не се повлиява положително при спазване правилата на здравословен режим, остава крайният вариант за лечение, а именно операцията.

Оперативното лечение на сърдечна недостатъчност най-често се изразява в поставяне на електрокардиостимулатори, които подпомагат напълването на сърдечните камери с кръв и синхронното им функциониране. Според конкретиката може да се имплантира байпас, сърдечна клапа, аортна клапа и пр. може да се имплантира устройство за спомагателно кръвообращение или изкуствена лява камера. Познати са и рискови интервенции като кардиомиопластика, при която към сърцето се присъединява сегмент от собствена мускулна тъкан – взета от друга част на тялото. Присаденият мускул се подлага на електростимулация в синхрон със сърдечната дейност. Дали тази сложна намеса е била успешна, се разбира след около 8-12 седмици.

При всички случаи операциите на хора със сърдечна недостатъчност изискват висока квалификация и съвременна база на лечебните заведения.

Лечение на застойна сърдечна недостатъчност

Целта на лечението при застойна сърдечна недостатъчност е да се оптимизира способността на сърдечния мускул да прави достатъчно съкращения – като честота и като обем на изтласкваната кръв. Това се постига чрез медикаменти, съчетано с диета и умерен режим на физическите натоварвания. Лекарствените средства са сърдечни гликозиди, диуретици, АСЕ-инхибитори, нитрати (framar.bg).

Лечение на остра сърдечна недостатъчност

Острата сърдечна недостатъчност изисква незабавна компетентна намеса, още преди задължителното настаняване на пациента в болница. Тази намеса обикновено се осъществява от спешния екип, който се вика задължително в подобни случаи. Тъй като една от проявите е бързо формиран белодробен оток, пациентът трябва да бъде сложен да се облегне с по-високо разположена глава. Правят се инхалации с кислород и спиртни пари, венозно се инжектират специфични препарати в зависимост от състоянието. Възможно е бързо достигане до състояния с кислороден глад на тъканите, заради което може да се наложи изкуствена вентилация на белия дроб.

При сърдечна недостатъчност, свързана с патологии на дясната сърдечна камера, лечението протича на фона на тромбоемболия на белодробната артерия. Препоръчителни са оксигенотерапия и венозни вливания на продукти от типа на хепарин. Ако паралелно се развива хипотония, към медикаментите се прибавят допамин или адреналин. Не са изключени епизоди на ктлинична смърт, при което се преминава към сърдечно-белодробна реанимация.

Вродена сърдечна недостатъчност при деца и бебе

Бебета и деца с вродена сърдечна недостатъчност страдат от същите симптоми, както възрастните, само че не могат да формулират и изрекат проблемите си. Затова само внимателното следене за развитието на мъника от страна на родителите може да дефинира навреме здравословния проблем и да потърси помощ.  Общите прояви на сърдечната недостатъчност са бърза умора и задъхване, сметовъртеж – потъмняване на очите, бледност на кожата, цианоза на устните и пръстите на  ръцете и краката, кашлица и хрипове, тахикардия, влошено качество на съня, специфични отоци. Първоначално симптомите се проявяват при физическа активност или продължителен плач. Впоследствие пристъпите се случват и в състояние на покой, включително по време на сън.  Такива дечица изостават във физическото си развитие и понасят зле всяко физическо натоварване. При бебетата сигурен знак за този проблем е неспокойното поведение на мъника, когато го поставят в хоризонтална позиция. Детето инстинктивно се намесва в креватчето си така, че гърдичките му да са на по-високо, така диша нормално. Именно неспокойствието, задухът и кашлицата в легнало положение могат да са причина за съмнения – отвеждащи към сърдечна недостатъчност.

Лечението цели да се подобри съкратителната мощ на миокарда – въвеждат се гликозиди от типа на дигоксин. Чрез диуретици се освобождава тялото от отоците, прилагат се и медикаменти за поддържане функциите на останалите органи.

Сърдечна недостатъчност и бременност

Логично е да очакваме, че при бременност сърдечната недостатъчност ще прогресира. Тя може всъщност да е провокирана от състоянието: основа за възникването на сърдечна недостатъчност при бременност е променената структура на сърцето, ендокринните колебания и пр. Сърдечният мускул понася много голямо натоварване и работи буквално на предела на възможностите си, като трудно се справя със задачите си. най-сериозното изпитание за сърдечно-съдовата система е през третия триместър на бременността, по време на раждане и в послеродовия период. Именно по това време се наблюдава и нарастване на съответната симптоматика. Нараства и рискът за протичането на бременността – преждевременно раждане и прояви на аритмия. Възможни са състояния с остра сърдечна недостатъчност, проявени в кардиална астма и белодробен оток.

Сърдечната недостатъчност при бременност създава специфични рискове на фона на кислороден глад на тъканите. Нарушават се водно-солевият баланс и всички метаболитни процеси, което е опасно както за майката, така и за плода. Ако една бременна жена е предварително диагностицирана със сърдечно заболване или дори със сърдечна недостатъчност, тя трябва да е под стриктен контрол и периодично да се хоспитализира за диагностика и превантивни терапии.

Може ли да се забременява при диагноза сърдечна недостатъчност? Медицината е в състояние да информира дадена пациентка за всички рискове от това, но не може да й забрани да бъде майка. Затова пък при предварително известни рискови фактори такава бременна трябва да бъде проследявана по-внимателно, да й се осигури щадяща форма на раждане и да се препоръча отказ от кърмене. Ако жената е с тежка форма на сърдечна недостатъчност, все пак има смисъл да й се препоръча прекъсване на евентуалната бременност по медицински показатели.

Лекарства при сърдечна недостатъчност

Лечението на сърдечна недостатъчност изисква комплексен подход, както вече споменахме. Терапията включва не само лекарства, но и специална диета, ограничаване на течностите до 2.5 л за денонощие, както и солта до един грам дневно. Прилаганите лекарства са от следните групи:

Диуретици – с тяхна помощ се преодоляват отоците и се намалява връщането и задържането на венозна кръв към сърцето. Такива медикаменти са салуретиците като фуросемид, чието приложение обаче може да причини дефицит на соли – те бързо снемат отоците, но с течностите се изхвърлят калиеви и натриеви йони. Популярни са и съхраняващите калия продукти като триампур.

Следваща група са АСЕ-инхибиторите, които предотвратяват свиване и спазъм на кръвоносните съдове; улесняват езпомпването на кръвта от сърдечния мускул и намаляват потребностите му от кислород. Тези лекарства са основен компонент в терапията при сърдечна недостатъчност, както и сърдечните гликозиди. Ролята на последните е да стимулират силата на сърдечните съкращения и да предотвратят нарастването на сърдечния мускул. Бета адреноблокерите намаляват инцидентите с тахикардия и стимулират ръст при изпомпваното количество кръв.

Билки при сърдечна недостатъчност. Народна медицина

При толкова сериозен проблем като обсъжданата сърдечна недостатъчност – струва ли си да търсим за помощ народната медицина? Самите лекари отговарят като цяло положително на този въпрос. Разбира се – с предупреждението, че първо трябва да се мине през пунктуална диагностика и да се назначи медикаментозно лечение. Използването на билки може да бъде допълнителен фактор в това лечение.

Глог

Глогът при сърдечна недостатъчност е чудесно средство; приема се като отвара или чай самостоятелно или в комбинация с други билки. Много добре действа заедно с шипки и дяволска уста.

Ето няколко рецепти с глог, които се приготвят лесно и помагат определено при сърдечна недостатъчност:

  • Супена лъжица сух плод от глог се натрошава и се залива с чаша вряла вода. Оставя се да кисне половин час, прецежда се. Това количество е доза за един ден: разделя се на две, една част се пие сутрин преди закуска, а втората – вечер преди лягане. Запарката може да се приготви и по-бързо, като вместо да изкисваме глога половин час го варим 5 минути.
  • Много полезно средство е сокът от глог, но за него са необходими пресни плодове. Половин килограм измиваме и леко намачкваме, добавяме 100 мл вода и леко затопляме. Изстискваме грижливо през тензух. От сока се пие три пъти дневно по една супена лъжица преди хранене. Плодовата маса може да се използва като суровина за чай или като добавка към диетични десерти.
  • Полезен е и цветът на глога. Може да си направим следния “букет”: смесваме по две части цвят от глог и билка дяволска уста и по една част шишарки от хмел и мента. Една супена лъжица от сместа заливаме с чаша вряла вода и запарваме половин час. Прецеждаме. Изпиваме цялото количество за един ден – равномерно разпределено, на глътки.
Водолечение

Водните процедури са препоръчителни при хронична сърдечна недостатъчност, ако състоянието на пациента позволва да се изпълняват. Смисълът от тях е както закаляването, така и стимулирането на кръвообращението и поддържането на активности в сърдечно-съдовата система, като профилактика срещу застойните състояния. Препоръчват се частични обливания с хладка вода, като температурата на водата не бива да е много ниска – така би предизвикала свиване на кръвоносните съдове. При частичните може да се прави обливане на тялото до кръста, на гърба, на крайниците. Практикуват се и обвивания с мокри кърпи и одеяло, при което пациентът остава в покой около час-час и половина; така се предизвиква очистване на бъбреците и черния дроб, стимулира се сърдечната дейност.

Могат да се правят и обикновени компреси на части от тялото с навлажнени и добре изцедени хавлиени кърпи; сменят се при изсъхване. Препоръчват се също частични вани на краката – продължават 10-15 минути при температура около 20 градуса. Отразяват се добре при високо кръвно и сърдечна недостатъчност.

Някои специалисти препоръчват още и ходене по сняг, но терапията изисква компетентна консултация. Започва се с “Еразходка” за 2-3 минути и постепенно удължаваме по малко. Веднага след такава разходка краката се разтриват с вълнена кърпа и се обуват топли чорапи. През топлите месеци може да се правят боси разходки по тревата или по пясъка на морския бряг.

Чесън

Чесънът е едно от популярните средства в народната медицина, използван за лечение на различни болести. Болестите на сърцето и кръвоносната система са сред онези, които видимо се повлияват от полезните въздействия на чесновите компоненти.

Той е доказан имуностимулант и антибактериален агент. Намалява стойностите на холестерина и нормализира високото кръвно налягане. Благодарение на него може да се намали натоварването на хипертоничното сърце.

При лечение на сърцето с народни средства се препоръчва чесънът да се консумира суров – като добавка към салати и сосове или просто разтрит върху препечена филийка.

Чесновото етерично масло съдържа компонента диалил трисулфид: това е съставка, способна да защити сърдечната тъкан от увреждане. Има доказателства, че помага за възстановяването на сърцето след операция или след понесен инфаркт. В някои изследвания се определя специална роля на диалил трисулфида при лечението на сърдечна недостатъчност.

Демир бозан

Популярната билкова смес Демир бозан помага, оказва се, и при сърдечна недостатъчност. Както знаем, в състава на лековитата композиция присъстват хвощ, великденче, царевична коса, блатен тъжник, котешка стъпка и вездесъщият глог. Препоръчва се редовен прием на чай от сместа, приготвяме го лесно с филтър пакетче. Три такива чаши на ден действат тонизиращо и укрепващо на сърцето.

Диета и хранене при сърдечна недостатъчност

Храненето на пациент със сърдечна недостатъчност трябва да е организирано при спазването на някои правила. Това е много важно за поддържането на сърцето и за забавяне на негативните промени в тъканта на сърдечния мускул.

При такава диагноза храненето трябва да е 5-6 пъти дневно, с малки порции. Обилното хранене би затруднило с допълнително натоварване сърдечно-съдовата система.

Тъй като при сърдечна недостатъчност се нарушава алкално-киселинният баланс в посока към подкиселяване, в храненето трябва да присъстват повече алкализиращи храни мляко и млечни продукти, цвекло, домати и краставици, зелени салати, спанак, ябълки и круши, ягоди.

Полезни са нетлъстите меса, постна риба, картофи, зеле и моркови, тиквички. Чудесно блйдо са зеленчуковите супи.

Солта драстично се намалява – така се предотвратяват отоците и допълнителното затрудняване на сърдечната дейност. В някои случаи се препоръчва дори напълно безсолна диета.

Намаляват се количествата на приемани течности, като долната граница е около литър и половина – включително течните храни. Възможно е да се стигне до дефицити на калий и магнезий, особено при лечение с диуретици. Тогава в храненето се набляга на продуктите, които ги съдържат: за калий – сини сливи, адки, пшенични трици, цвекло и зеле, кипки, портокали и грейпфрут, елда, овесена каша, ориз, боровинки, малини и френско грозде.

Магнезиъ може да се набави от пълнозърнестия хляб, орехи, слънчогледови семки, дини, морско зеле.

Сладостите се ограничават, както и мазнините – преминавате задължително на растителни мазнини. Забраняват се пикантните храни, пърженото, силните подправки, шоколадът. Хлябът също се намалява до 2-3 филийки дневно.

Профилактика и грижи. Рехабилитация. Движение. Кислород

Грижите за сърдечно-съдовата система принципно следва да се насочат към предотвратяване на патологии от рода на сърдечната недостатъчност. На първо място следва да се изпълняват плановите профилактични прегледи; ранното установяване на всякакви заболявания в крайна сметка съхранява и  здравето на сърдечно-съдовата система.

Сред важните точки от профилактиката са подходящата диета – за това вече стана дума – и  спазването на подходящ режим. Добро решение са редовните физически натоварвания, но без да се прекалява или напротив – да се “прескачат” занимания. Натоварването за всеки пациент е индивидуално, затова доброто решение е да се съветваме с медицински специалист. Цигарите и алкохолът също са фактор, с който трябва да се преборим в името на здравото сърце.

Като поддържащи сърдечното здраве се препоръчват подходи от рода на кардиорехабилитация и кислородотерапия. Чрез система от тестове се определят безопасните нива на физически натоварвания, с чиято помощ сърдечният мускул се тренира и поддържа енергичен. Кислородотерапията е начин да се подпомогне организмът в условия на кислороден глад поради отслабената сърдечна дейност. В болнични или санаториални условия могат да се прилагат терапии за насищане с кислород, при които пациентът се включва към специални инсталации – включително и по време на сън.

Още информация: На английски: Heart failure. На испански и латински: Insuficiencia cardíaca. На немски: Herzinsuffizienz. На руски: Сердечная недостаточность. На турски: Kalp yetmezliği. На гръцки: Καρδιακή ανεπάρκεια.

Източници:

http://zdravotvet.ru/serdechnaya-nedostatochnost-simptomy-lechenie-prichiny/

http://www.medicalj.ru/diseases/cardiology/606-serdechnaya-nedostatochnost

http://okeydoc.ru/serdechnaya-nedostatochnost-simptomy-formy-lechenie/

Първоначално публикувано на:09.01.2018 @ 10:46

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Sardechna Nedostatuchnost Img

Сърдечна недостатъчност: Всички начини на лечение!

Обичайното лечение на сърдечна недостатъчност. Признаци и симптоми. Сърцебиене. Умора и задух. Диета. Последици. При …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *