гентазон за нос
противоалергични капки за нос

Капки за нос за деца и възрастни. Антибиотични, противоалергични и др.

Капки за нос при различни видове ринит. Гентазон, Цилоксан С локален антибиотик и противоалергични. Гентазон. Как да изберем точния продукт. Най-доказаните капки – характеристики и цени. Капки за нос или спрей.

Още в текста: Специфични правила при бременни, при малки деца. Народна медицина при ринит – билки и терапии със солена вода, клеева тинктура и др.

Капки за нос: необходими ли са наистина или това е проява на свръх грижа за здравето? Който смята, че хремата е нещо несериозно и не я лекува, много често след време започва да се чуди защо носът му е постоянно запушен, киха и подсмърча или пък се измъчва от пресъхнала лигавица в носовата кухина и от главоболие.

Неглижирането на проблема е заредено с риск от хроничен риниг, синузит, отит. Може ли това да се избегне? В повечето случаи – да. Просто е: хремата трябва навреме да се лекува с подходящите капки за нос.

Капки за нос според предназначението им

Знаем, че всякакви капки за нос могат да се купят от аптеката и без рецепта. Но как ги избираме? От какво се ръководим? Препоръка на лекаря? Похвалени от приятел? По-евтини? Всъщност правилно избраните капки за нос са единственият начин да си помогнем истински. Ако например вземем антибиотични още при първите леки симптоми, можем да си навредим и със сигурност няма да облекчим запушения нос. Анализът на комбинацията от симптоми ще ни насочи дали да действаме със съдосвиващи капки, с разреждащи жилавите секрети, противовирусни, овлажняващи, с етерични масла, хомеопатични и т.н.

Ефикасни капки за нос за деца

Изборът на капки за нос при деца е деликатен, при всички случаи той трябва да е точен и продуктът да е съобразен с възрастта на малкия пациент. Има не един вид капки за нос, които имат идентичен състав с този на капките за възрастен, но концентрацията е различна и затова си има обяснима причина. Практиката показва, че при деца над едногодишна възраст е полезно да се използват и капки от типа солеви разтвори – морска вода или дори физиологичен разтвор, но само за овлажняване на лигавиците и за по-лесно почистване от неприятните секрети. Всеки вид капки, които педиатърът ще препоръча, се поставят след добро издухване на ноздрите.

  • Олинт е вариант на ксилометалонизов хидрохлорид; позната е спрей форма за деца от 2 до 6 години. Прилага се при остри състояния на хрема с обилно отделяне на секрети и при алергичен ринит. Намалява отока на лигавицата и облекчава симптоматиката също и при усложнени инфекции, свързани със синусите и ушите. Не се използва при сухо възпаление на носовата лигавица. Прилага се до три пъти дневно – по едно впръскване във всяка ноздра, за не повече от 5-7 дни. Флаконче от 10 мл струва пет лева.
  • Отривин представлява друг вариант на ксилометазолинов хидрохлорид с добавки от бензалкониев хлорид, динатриев едетат, динатриев фосфат додекахидрат, натриев дихидроген фосфат дихидрат, натриев хлори и др. Препоръчва се като част от комплексна терапия при простуда и грип, ако детето е със запушен нос. Постига облекчаване на дишането при поставяне на 1-2 капки в ноздра на всеки 8-10 часа (доза за деца на 2-6 години). Цената на флакон от 10 мл е 6.89 лв.
  • Виброцил – един различен продукт, чиито активни съставки са назалният деконгестант фенилефрин и антихистаминовият компонент диметинденов малеат. Обикновено се препоръчва при запушен нос или обилно отделяне на секрети от сенна хрема, но също и при силна простуда и ушни възпаления. Прилагането му подпомага освобождаването на носовите проходи и успокояване на оточната лигавица. Капките могат да се използват за деца на 1-12 години. При деца на 1-6 години се поставят по 1-2 капки в ноздра до 4 пъти дневно; при 6-12-годишни по три капки, 3-4 пъти дневно; над 12 години и юноши – до 4 капки, 3-4 пъти дневно. Опаковката виброцил – 15 мл, струва около 7 лева.

Капки за нос за бебета. Почистване на нослето. Какво да правим, ако се налага да използваме капки за нос за бебе? В този случай педиатърът ще ни насочи към продукт, който не само помага срещу назования проблем – но и няма да навреди на други органи. Ето някои продукти, които лекарите препоръчват за бебета: куикс бейби, ксилофарм, уелкид. Търси се винаги продукт, който действа антисептично и противовъзпалително, снема отока на носовата лигавица и възстановява нормалното дишане. За бебета могат да бъдат препоръчани капки с антибиотик или противовирусни, но не и хомеопатични – приема се, че през първата година от живота на детето те не вършат работа.

капки за нос
Изборът на правилните капки за нос никак не е лесен

Доста популярни за тази възрастова група са капките с основен компонент морска вода. Македонските капки носал например са 0.9% разтвор на натриев хлорид; могат да се използват с хигиенна цел всекидневно и няма да навредят на мъника със запушен нос. Няма и да му помогнат кой знае колко, ако работата е по-сериозна и има нужда от терапия на възпалена лигавица или се е развила бактериална инфекция. Капките куикс бейби са  100% натурална вода от Атлантическия океан с комплекс от минерални соли; с тези капки не само се почиства запушеното носле, но може също да се овлажнява изсушената лигавица и да се успокоява леко възпаление. Тези капки могат да допълват комплексната терапия при простуди. Подобно действие имат още продукти, сред които педиатърът ще направи избора си в конкретния случай: стеримар, риномер, нефита. Класика остават проверените стари капки за нос мукосептонекс, от които на бебе може да се поставя три пъти дневно по една капка в ноздра.

При проблеми от този род с бебетата е много важно да се почисти нослето от корички и да се осигури пълноценно действие на капките. Бебетата не могат да си издухат носа предварително, преди апликация – както правят по-големите деца и възрастните. Тогава влизат в действие детските аспиратори за нос, с чиято помощ се прочистват носовите проходи. Ако нямате такъв аспиратор, просто опитайте да почистите – много внимателно! – с клечки за уши, потопени във физиологичен разтвор. Не бъркайте дълбоко, а само овлажнете видимите засъхнали люспици и ги оставете да се размекнат. Понякога това върши работа.

капки за нос за деца и бебета
Не всеки добър продукт става за малки деца
Антибиотични капки за нос. С гентамицин

Използването на антибиотични капки за нос има смисъл, когато ринитът е с доказан бактериален причинител. Пример за такъв продукт е популярният спрей за нос и устна лигавица биопарокс. Действието му е свързано с бактериостатичния ефект на основната съставка фузафунгин – локален антибиотик. Благодарение на него се потиска растежът на патогени от типа на стафило- и стрептококи, пневмококи, кандида албиканс.  Терапията с биопарокс продължава не повече от 10 дни; в рамките на този срок всекидневно се правят 4 пъти по две впръсквания в ноздра – за възрастни, или едно за деца на възраст над 2.5 години. Терапията неутрализира възпалителния процес, съдейства за успокояване на оточната лигавица, улеснява дишането.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

В подобни случаи вършат работа и капките за очи и уши гентазон (могат да се използват също като капки за нос). Активните съставки на този комбиниран продукт са бетаметазон и гентамицин. Първата е кортикостероид с доказан противовъзпалителен ефект, помага и при алергични състояния. Втората е широкоспектърен антибиотик. Съчетанието на двете съставки позволява да се неутрализира действието на патогенни микроорганизми, да се успокои възпалената и отекла носова лигавица и да се възстанови нормалното дишане. Препоръчителната употреба е 3-4 пъти дневно по 1-2 капки във всяка ноздра; дозата е за възрастни и деца над 8 години. В редица форуми има коментари за използването на гентазон като капки за нос при по-малки деца и дори при бебета. Ако това наистина се прави, то следва да е под лекарски контрол.

  • Разпространена е и рецептата за капки за нос с гентамицин, която може да се изпълни в домашни условия и се прилага при лечението на деца. За нея са необходими по една апмула гентамицин и адреналин, и 10 мл преварена вода. Ако се касае за алергично състояние, към описаната композиция се добавя и една ампула урбазон. Дозирането задължително се уточнява с лекар.

Още една възможност са капките за очи макситрол, които са съчетание от кортикостероид и два широкоспектърни антибиотика. Честа практика е да се препоръчват и като капки за нос с изразена ефективност при хрема с бактериален причинител.

Капки за нос за бременни

Не всички капки за нос се препоръчват по време на бременност. Всъщност могат да се прилагат единствено онези, които лекарят е разрешил – това не бива да се оспорва. Без лекарска препоръка може да се прилага единствено продукт на основата на солен разтвор, за да се промиват носовите проходи и да се поддържа назална хигиена без локалното въздействие на синтетични препарати от типа на антибиотици или кортикостероиди.

Ако бъдещата майка не страда от алергия към някакви полени, биха й вършили работа капки за нос на основата на етерични масла – например пиносол. Противопоказани са капките, чието действие  свива кръвоносните съдове – в този случай има риск от отрицателно въздействие върху плода. Наскоро публикувано изследване на екип от Бостънския университет показа, че капките и спрей за нос с фенилефрин и фенилпропаноламин причиняват аномалии в сърдечно-съдовата система на бебето, както и отклонения при формирането на стомаха и хранопровода (lekuva.net). Не се препоръчват и ксилометазолиновите продукти от типа на олинт и ксилометазолин.  Могат да се използват противовирусни капки с активна съставка интерферон.

Хомеопатични капки за нос

Хомеопатичните продукти често са предпочитани за лечението на хрема, свързана с остри вирусни инфекции. Има варианти на капки и спрей, като изборът е индивидуален и трябва да бъде направен от лекар хомеопат – ако искаме да има реална полза. При избора се отчитат не само симптомите на болестното отклонение, но и общото здравословно състояние на пациента по комплекс от показатели. Хомеопатичните капки блокират въздействието на вирусите, намаляват отока и възпалението и подкрепят функциите на имунната система. Ако с такива капки се третира остро състояние, в продължение на два часа капките могат да се слагат на всеки 15 минути. Дозата зависи от възрастта.

Пример за такъв продукт е еуфорбиум композитум – продукт под формата на спрей. Съдържа осем хомеопатични елемента и върши работа при широк кръг патогени – вируси, бактерии, както и при алергични състояния. Това е един от универсалните продукти при ринит: става за различни възрастови групи, включиштелно кърмачета и бременни. Различни са само дозите: при възрастни – по 1-2 впръсквания до 5 пъти дневно, при деца под 6 години – по едно впръскване 3-4 пъти на ден (за бебета до три пъти по едно). Пациентската листовка съдържа предупреждението – да не се прилага еуфорбиум, ако причинява увеличено отделяне на слюнка.

Противоалергични капки

Много от познатите капки за нос, чието основно въздействие е свиването на кръвоносните съдове и намаляването на отока, съдържат и антихистаминов компонент. При отсъствие на противопоказания такава комбинация е ефикасна и облекчава дори и при обикновена простуда, а при състояния с алергичен ринит е буквално задължителна. Пример за такъв продукт е вече коментираният виброцил, който може да се прилага под формата на капки, спрей и назален гел. Прилагането му в съответстващи на възрастта дози е ограничено до седмица.

При алергичен ринит. При синузит. Ако пациентът е измъчван от остри пристъпи на алергичен ринит или проблемът му е хроничен, ако болестният процес засяга и синусите, на помощ идват специални продукти. Те са с локално въздействие върху назалната лигавица – действат облекчаващо и улесняват дишането, като същевременно противодействат на реакцията на свръхчувствителност. Назалният спрей алергодил е пример за такъв продукт. Той е приложим за деца над 6 години и възрастни – прави се по едно впръскване във всяка ноздра сутрин и вечер. При остри състояния може да се направи и допълнително впръскване. Продуктът е подходящ за сенна хрема и за целогодишен алергичен ринит. Може да се използва продължително, но не повече от 6 месеца при редовна употреба. При алергичен ринит с обилно отделяне на секрети от носа и травмирана лигавица може да се наложи употребата на капки за нос с хормонален компонент. Такъв продукт е назонекс – спрей форма с мометазонов фуроат. Кортикостероидният компонент помага при сърбеж и кихане, оток и непрекъснато дразнене на лигавицата. Става както при запушен нос, така и при непрекъснато отделяне на секрети. Не се препоръчва при наличието на нелекувана друга инфекция в носа или ако пациентът наскоро е претърпял операция на носа. Деца, бременни и кърмачки попадат в рискова група по отношение на медикамента; те биха могли да го използват само в краен случай и под лекарски контрол.

Алергозан на капки. Капките за нос с алергозан основават действието си на активния компонент хлоропираминов хидрохлорид. Той блокира активирането на определени рецептори от страна на хистамините и по този начин предотвратява алергичния ответ. Резултатът от това въздействие е успокояване на оточната лигавица, свиване на кръвоносните съдове в носовата кухина и облекчаване на дишането. Съществуват рецепти за приготвяне на капки за нос с течен алергозан; препоръчвани са от оториноларинголози от по-старата генерация и според коментари от форумите вършат работа. Стига да намерите Галенова лаборатория към някоя голяма аптека, където да ви ги забъркат. Освен алергозан съдържат  дексаметазон, адреналин, гентамицин и дестилирана вода. Слагат се два пъти дневно по две капки в ноздра.

Други

Най-голямо разнообразие от продукти предлагат капките със съдосвиващ ефект. Това е логично – голяма част от хората с хрема търсят нещо, което да им донесе бързо облекчение в затруднението да дишат през носа. Капките и спрей продуктите от този тип помагат както при алергичен ринит, така и при простуди: облекчението идва наистина бързо. Те са добро решение и при инфекции, тъй като спасяват подсмърчащия човек от ушни възпаления. С такива капки  (ксилометазолин, муконазал) значително по-леко се спи, приемат се храна и напитки, говори се и т.н. С две думи, живее се по-нормално. При тези капки съществува риск от прекомерно удължаване на приема: препоръчително е той да е 5-7 дни, но ако болестното състояние продължава повече – потребителят е изкушен да поддържа форма чрез изпитаните капки. Това не се препоръчва; установено е, че настъпва привикване и за постигане на облекчение трябва да се вземат все по-големи количества капки. Това пък определено вреди на носовата лигавица и е най-добре при продължаващи състояния да се търсят други решения.

Билкови капки и домашни

Капките за нос на основата на солени разтвори или билкови екстракти и масла се определят като най-безопасни, затова и приложението им е освободено от доста ограничения. Билковите все пак следва да се съобразят с възможни алергични реакции към определени растения. В състава на тази група капки се включват етерични масла например от евкалипт, мента, бор, чаено дърво. Тук си струва да споменем и практиките на народната медицина с капки за нос от чесън, лук, червено цвекло и други, прилагането на мед и прополис.

Капки за нос с морска вода

Лекарствата, приготвени от океанска и морска вода или слеви разтвори, приготвени в аптеката, винаги могат да се включат при комплексна терапия на състояния с хрема. Такива капки за нос съдържат много микроелементи, минерални компоненти, органични вещества. Прилагането им има смисъл при всякакъв причинител на хремата – бактерии, вируси или гъбички, както и при алергични пристъпи. Препоръчват се също при възпаление на сливиците и синузит.

Водещо тяхно въздействие е антисептичното; те прочистват проблемните лигавици от патогени, разреждат гъстите секрети и така улесняват премахването им. Носовата кухина се прочиства и от токсичните продукти на инфекциите и възпалителните процеси. Същевременно солените капки дават възможност за подобряване тонуса на кръвоносните съдове в лигавиците и ускоряване на оздравителните процеси в засегнатата тъкан. Ако капките съдържат йод, чрез тях се постига буквално унищожение на патогените.

Разтворите за солени капки за нос могат да са с различна концентрация, тогава говорим за хипотоничен, изотоничен и хипертоничен разтвор. Хипотоничните са сравнително рядко коментиран продукт; концентрацията на солта в тях е по-ниска от тази в кръвта – затова капките лесно проникват в лигавицата и я овлажняват, а също така размекват неприятните корички и дават възможност за лесно поддържане на хигиена в носовата кухина. Тези капки обикновено не вършат работа при болестни състояния, по-скоро се използват за профилактика и поддържане на добрата хигиена.

Изотоничните разтвори са с концентрация на солта 0.9%, т.е. колкото в кръвта. Те не проникват в клетките на лигавицата, но ги прочистват от микроби, подобряват тонуса на тъканта и съдействат за успокояване на дразненията – опитайте с маример. Такива капки са също хюмер; продуктът се предлага във варианти за бебета, за възрастни, под форма на спрей; модификация на хипертоничен разтвор с противовирусен ефект. Хипертоничните капки са с концентрация на солта над 0.9% и задачата им, освен антимикробна, е да освободят лигавиците на носа от излишни течности и да приберат отока. Популярни капки от този тип са куикс.

Капки за нос с клеева тинктура (прополис)

Антимикробното и противовъзпалително действие на прополиса е отдавна доказано, а народната практика многократно е проверявала това действие при прилагането на капки за нос с прополис. Такива капки могат да се приготвят и вкъщи: към 10 мл физиологичен разтвор или изотоничен разтвор от морска/океанска вода добавяме пет капки клеева тинктура (прополис+етилов спирт). Капва се 1 до 2-3 капки в ноздра няколко пъти дневно, точната доза зависи от възрастта. Могат да се използват продължително време.

При синузит капки с прополис се прилагат след парна баня или инхалации, които целят освобождаване от натрупани в синусите секрети. В този случай капките се приготвят от клеева тинктура, сок от алое и зехтин – смесваме ги в равни части. Поставят се по 1-2 в ноздра 2-3 пъти дневно в продължение на пет дни.

Ако залагате на тази група продукти, може да опитате и купешките капки с прополис и невен. Те съдържат екстракт от невен, прополис, ментол, лечебната смола мумийо и глицерин. Слагат се 3-4 пъти дневно; достатъчни са по 2-3 капки в ноздра. Имат противовъзпалителен ефект и подпомагат оздравяването на лигавиците. Флаконче от 25 мл струва 5 лв.

С невен

Невенът вече бе коментиран като съставка в капки за нос. С отвара от билката могат да се правят промивки на носната кухина – лечебни и профилактични, особено в период на вирусни инфекции. За приготвянето на билков продукт с невен при хрема действаме така:

  • Запълваме половин литров буркан с пресен цвят от невен и доливаме 400 мл олио или зехтин. Варим на водна баня за около час и половина-два, огънят трябва да е тих. Прецеждаме и само масления извлек оставяме да поври още пет минути. След като изстине, прибираме в хладилник. При хрема накапваме по 2-3 капки в ноздра 3-четири пъти дневно.
  • 20 г цвят от невен заливаме със 100 мл медицински спирт и оставяме на тъмно за две седмици. След това прецеждаме и прибираме в тъмно стъклено шише в хладилника. От спиртната настойка от мерваме 7 капки всупена лъжица топла преварена вода. Накапваме по 2-3 капки в ноздра на всеки три часа.
С лайка и сода

Супена лъжица суха лайка заливаме с чаша вряла вода и след половин час прецеждаме. От получената топла настойка се накапват по 2-3 капки в ноздра три-четири пъти дневно. Както е известно, лайката е незаменим антисептик и действието й се усеща много бързо. При запушен нос помагат и инхалациите с лайка или лайка и сода.

Ако в супена лъжица от тази течност добавим щипка сода, получаваме още по-ефективни капки за нос. Поставят се по 2-3 капки в ноздра до 4 пъти дневно. Сместа със сода се приготвя прясна за всяка апликация.

Солена вода

Полезните свойства на натриевия хлорид са известни отдавна на медицината. Тя има антисептично действие и е много полезна при лечението на простуди. Може да се използва и самостоятелно, и  като съставка в различни лекарства. Обикновените промивки на носа със солен разтвор могат да предпазят от усложнения на ринита и от трансформирането му в хроничен. Вижте как се приготвя солена вода за промивки и за солени капки за нос:

  • В 100 мл преварена вода пускаме щипка сол, обикновена или морска. Изчакваме да се разтвори. Слагат се по две до четири капки от  разтвора в ноздра, до 4 пъти дневно. Добре действат и промивките със солена вода, приготвена по същия начин. След солена промивка могат да се поставят капки със съдосвиващо действие. Има и готови солени капки за нос с различна концентрация, подходящи  за деца и възрастни –  с морска или океанска вода.

Най-търсените капки – подробности

Кой би отрекъл, че хремата е досадна и мъчителна работа. И че сме готови да грабнем първите капки за нос, които са ни под ръка, за да се спасим от всичко това. Но дали така е правилно? Няма ли да си навредим? Възможно е. Затова трябва да избираме онзи продукт, който може да помогне за нашия тип хрема. Нека да видим за какви случаи са подходящи някои от най-популярните капки за нос.

Олинт, видове. Отривин ментол и др.

Олинт – спрей форма, е продукт със съдосвиващ ефект. Използва се при проблемни състояния на носовата лигавица, причинени от алергичен дразнител или патогенни микроорганизми. Улеснява очистването от секрети, снема отока и създава условия за възстановяване на лигавиците. При синузит и проблеми с ухото – улеснява очистването от секрети, “отпушва”.

Олинт е ксилометазолинов продукт; това го прави неприложим при бременност и кърмене. Ограничено е използването му и при бебета и деца под две години. При деца на възраст 2-6 години се използва разтворът с концентрация на активния компонент 0.05%, като се прави по едно впръскване три пъти дневно за не повече от 5-7 дни. При деца над 6 години и възрастни се препоръчва продуктът с концентрация 0.1% при същата схема на прилагане. По-продължителната употреба може да причини изсъхване и атрофия на лигавицата. Тя се допуска при някои случаи на хроничен ринит, но само под лекарски контрол. Принципно не става за сух ринит.

Дайте мнение и Вие тук!

Вариантът олинт хидра съдържа и хиалуронова киселина, което разширява периметърът му на употреба: тази съставка поддържа лигавицата влажна и я предпазва от прекомерно изсушаване.

Подобен продукт е отривин ментол, при който ксилометазолиновият компонент съчетава въздействието си с това на един доказан натурален продукт – левоментол. Капки и спрей отривин, без тази добавка, действат по аналогичен начин като олинт. При използването на тази група капки е добре да се направи консултация с лекар и да се прецени дали точно от ксилометазолинови капки или спрей се нуждае пациентът. Освен това има някои противопоказания, с които да се съобразим: например алергия към една или повече съставки на продукта, наскоро преживяна операция на носа или мозъчна с третиране на носовите пътища, глаукома, актуална инфекция в зоната и пр.

Виброцил, при запушен нос

Виброцил – капки и спрей, както вече сме отбелязали, съдържа компонентите фенилефрин – деконгестан, и антихистамина диметинденов малеат. Помага при инфекциозен и при алергичен ринит, при запушен и при течащ нос. Противопоказан е при тясноъгълна глаукома и атрофичен ринит. С особено внимание и под лекарски контрол се допуска употребата му при пациенти със сърдечни заболявания, болести на щитовидната жлеза, диабет, епилепсия, хипертония, простатит. Продуктът не е подходящ за бременни и кърмачки.

Ксилометазолин

Това е стар продукт, познат в две разновидности с различна концентрация на активния компонент: 0.05%  и 0.1%, съответно предназначени за различни възрастови групи. Ефектът от прилагането му е свиване на кръвоносните съдове, освобождаване на носовите проходи, успокояване на отока и намаляване на отделяните секрети. Ограничена употреба – до 7 дни заради опасност от атрофия на лигавиците. При деца на 2-12 години се използва по-ниската концентрация, с по 1-2 капки в ноздра един или два пъти дневно. За подрастващи и възрастни е по-концентрираният вид капки, които се слагат по 2-3 в ноздра до три пъти дневно за седмица.

Прочутите черни капки “Коларгол”

Т.н. “черни капки” по същество са разтвор на колоидно сребро във физиологичен разтвор или дестилирана вода. Този вид капки се приготвят за бърза употреба,хкато 200 мг прах от основния компонент се разтварят в 10 мл вода или 15 мг физиологичен разтвор. Капките могат да се използват най-малко два часа след приготвянето на разтвора. Ако избързаме, неразтворени частици от праха могат да обгорят лигавицата. Коларголът е ефективен при множество патогени и дава добър резултат, но не бива да се използва продължително заради изсушаващия ефект върху носовата лигавица. Продуктът има трайност 5 до 7 дни.

Колоидно сребро: това е активната съставка на капките коларгол, който е с висока концентрация на сребърните йони – около 70%. За да се редуцира изсушаващият ефект, разтворът може да бъде приготвен и с глицерин. Друг вариант за лечение на хрема е използването на популярната сребърна вода. Сребърната вода е разтвор на колоидно сребро във вода с различна концентрация; като капки за нос може да се използва концентрация от 20-25 мг на литър.

Макситрол

Макситрол е споменатият по-горе офталмологичен продукт – капки и маз за очи. Можем да използваме този продукт и при хрема, често – ако е налице бактериален причинител. Макситрол е с активни съставки дексаметазон, неомицин сулфат и  полимиксин Б сулфат. Кортикостероид + две антибиотични съставки – това е добра комбинация за преодоляване на възпалителни процеси при хрема с различни причинители. Постига се бърз оздравителен ефект, често в рамките само на четири дни. Прилага се и при малки деца по препоръки на педиатри. Обикновено се слагат до три капки в ноздра, не повече от три пъти дневно. Може да се прилага също при синузит и задна хрема.

Грип стоп

Продуктът може да се прилага под формата на капки за нос или спрей – при запушен нос, задна хрема, проблеми с обонянието. Съдържа карбоксиметил бета-глюкан, лактоферин, Д-пантенол, дикалиев глициризинат, хлорбутанол, натриев н-хидроксиметилглицинат, ЕДТА динатриева сол, полисорбат 20, аромати в буферeн разтвор. За много от нас – потребителите, голяма част от тези названия са непонятни. Разбираме единствено това, че продуктът трябва да е полезен при хрема и запушен нос, защото блокира или унищожава патогенните микроорганизми в носовата кухина, успокоява лигавицата и подпомага възстановяването на нормалното й състояние, подкрепя локалния имунитет. Слагат се по 1-2 капки в ноздра до 4 пъти дневно (или съответни впръсквания при спрей формата). Хубавото е, че продуктът става и за малки деца, включително бебета, както и за бременни и кърмачки. Няма описани негативни странични ефекти, но при първите апликации трябва да се внимава за алергични реакции. Продължителността на употреба трябва да се определи от лекуващия.

Капки или спрей?

Капки или спрей? Кое да изберем? Всяка форма има своите предимства и е полезна, ако я прилагаме правилно. Капките са традиционният вариант; за да ги поставим най-правилно, най-добре е да легнем и леко да извием глава настрана. Свиква се и бързо се научаваме да ги слагаме така, че да не усещаме напрежение в челото или да почувстваме стичането им в устната кухина. Спрей формите не изискват такъв майсторлък, с тях се борави при всякакви условия – няма нужда да търсим удобно място за прилягване. Освен това дозирането е точно и не рискуваме да сложим повече от необходимото.

Африн, спрей. Има ли капки?

Африн е названието на серия медикаменти за лечение на ринити; познати са няколко спрей форми на основата на оксиметазолиновия хидрохлорид. Упоритото търсене на класическите капки за нос не дава резултат, що се отнася до наличности в българските аптеки. В серията е включен продукт за бебета: африн pure sea за бебета е изотоничен разтвор от морска вода, който може да се използва дори при двуседмични бебета. Представен е като средство за почистване на нежната детска лигавица от бактерии, вируси и алергени. Специално се отбелязва, че участва в комплексна терапия на ринити и по същество е първа, подготвителна стъпка към прилагането на други продукти.

Базовият продукт африн спрей e с универсално приложение – действа успешно при ринити с различен микробиален причинител или алергени. Добър е при сенна хрема и синузит; прилага се два пъти дневно – сутрин и вечер, и дългосрочно поддържа нормалното носово дишане. Не се използва за деца под 6 години, бременни и кърмачки; с повишено внимание и под контрол – при сърдечно болни и пациенти с болна щитовидна жлеза, простата, с диабет и хипертония.

Два варианта има африн с морска вода (pure sea) – изотоничен и хипертоничен разтвор. Изотоничният се препоръчва при запушен нос, за улесняване на дишането и за поддържане на добра хигиена с подобряване на локалния имунитет. Хипертоничният е с по-висока солева концентрация и сам по себе си може да изпълнява терапевтични функции, като освобождава лигавиците от отока и прочиства горната зона на дихателните пътища от патогени.

Още продукти африн са спрей формите с ментол или лайка. При тях е важно да се установи дали потребителят няма алергия към натуралния компонент. Ментолът действа антисептично и затоплящо, отпушва запушения нос и подпомага дишането. Лайката прочиства от патогени и успокоява раздразнените лигавици. Съществува и вариант африн с глицерол (африн nd глицерол), който е добър при сенна хрема и синузит. Подходящ за възрастни и деца над 10 години.

Пиносол, капки с етерични масла

Пиносол е често препоръчван продукт при ринити, които протичат без усложнения. Ефектът върху лигавицата – противовъзпалителен, антимикробен и оздравяващ, се дължи на натуралните компоненти в капките (продуктът има и вриант в назален крем и унгвент). Споменахме по-рано отличната комбинация от етерични масла – бял бор, лютива мента и евкалипт, чиито терапевтични ефекти са в основата на общото въздействие. Обикновено продуктът се ползва от възрастни, но е допустим и при деца над 6 години. Разликата в употребата е при дозирането: 1-2 капки в ноздра три пъти дневно за деца на 6-12 години, или 2-3 капки в ноздра за деца и подрастващи над 12 години, както и за възрастни.

етерични масла капки за нос
Етеричните масла също са вариант на натурални капки за нос
  • С капките пиносол могат да се правят и инхалации един-два пъти дневно, ако хремата е само част от проявите на настинка и са засегнати също лигавиците на гърлото и бронхите. Инхалации с пиносол могат да се прилагат при деца над 12 години и възрастни – практиката е в литър вряла вода да се добавя 2 мл от масления разтвор. Приложението на пиносол е до 7 дни, най-често подобрението идва около петия ден.

Има и други продукти от типа капки за нос на основата на етеричните масла. Така например биомасло за нос (5 мл за 12.90 лв) разчита на лечебния ефект на маслата от здравец и роза дамасцена. Помага при хрема, запушен нос и синузит. Има антимикробно действие и възстановява нормалното кръвообращение в носовата лигавица. Вдишването на няколко капки от биомаслото действа добре и облекчава дишането при ларингит и фарингит. Като капки за нос се използва така: по 1-2 капки в ноздра три пъти дневно. Не е подходящо за деца под тригодишна възраст.

Друг продукт – био прополисови капки за нос с етерично масло, съчетава полезното действие на клеевата тинктура и ментовото масло. Малката спрей ампула от 35 мл струва 5.80 лв. За облекчение при запушен нос са достатъчни по 1-2 впръсквания в ноздра 3-4 пъти дневно.

Назик. Има ли капки?

Продуктът е познат под формата на назален спрей за деца под 6 години или на възрастни; няма информация за предлагането му в класическата форма – течност за накапване. Представлява съчетание от 5%  дексапантенол и 0.1% ксилометазолин хидрохлорид (вариант за възрастни), или съответно 5% / 0.05% – за малки деца. Препоръчван е при вазомоторен ринит; подпомага дишането, тъй като има съдосвиващо действие –  капките снемат отока на носовата лигавица, успокояват и оздравяват засегнатата тъкан.  Не са подходящи при сух ринит и при образуване на корички. Прилагат се за не повече от 7 дни. Не се използват при бременност и кърмене. Достатъчно е по едно впръскване в ноздра, три пъти дневно.

При симптоматичното лечение на деца с този продукт продължителната употреба може да се отрази задържащо на растежа.

Куикс. Капки и спрей. Видове

Куикс е назален спрей с вода от Атлантическия океан. Разработена е цяла серия продукти, като вариациите притежават по-слабо или по-изразено действие, присъщо на солените разтвори: подпомагат спадането на отока, неутрализират възпалението, очистват от патогенни микроби.

Базовият назален спрей куикс представлява хипертоничен разтвор – т.е. концентрацията на минерални соли в него е по-висока в сравнение с концентрацията на натриев хлорид в кръвта. Помага при настинка, грип и алергия, прочиства носовите проходи и овлажнява лигавицата – така се постига осезаемо облекчение. Хубавото е, че може да се използва продължително и е подходящо решение при бременност и кърмене. Позволява приложение при малки деца и бебета над 6 месеца. Стандартното приложение е 1-2 впръсквания в ноздра до три пъти дневно за малки деца, или 1-3 до 3 пъти дневно за възрастни.

Куикс софт е изотоничен разтвор – т.е. с концентрация на соли, еквивалентна на тази в кръвта. Добавен е компонент от алое, което прави продукта подходящ за поддържаща грижа; предотвратява изсушаването на лигавицата или успокоява раздразнена тъкан, облекчава очистването на носа, добър е при терапии на различни състояния – синузит, простуда, грип, като допълнителен компонент в комплексна терапия.

Куикс екстра спрей е хипертоничен разтвор на атлантическа вода и евкалиптов екстракт. Подходящ при запушен нос – отпушва и облекчава дишането, действа противовъзпалително и противооточно на носовата лигавица. Използва се продължително време; една спрей ампула осигурява 220 впръсквания.

Куикс бейби е стерилен изотоничен разтвор на вода от Атлантическия океан. Подходящ за бебета – включително новородени. Позволява всекидневна грижа, ефективна профилактика, почиства носовите проходи и действа антисептично и противомикробно. При болестни състояния е добър поддържащ продукт.

капки за нос Куикс
Куикс има решения за различни състояния с потребност от спрей/ капки за нос

Куикс протект назален спрей е съчетание от разтвор на натриев хлорид и екстракт от червени водорасли. Използването му предотвратява проникването на вируси и бактерии в дихателната система; при апликации на продукта в носовата кухина се образува защитен филм от антисептичен гел, който предотвратява заселването на лигавицата с патогени. Подходящ е като усилващ имунитета продукт, помага в ранните стадии на настинка и грип. Подходящ за бременни и кърмачки.

Капките Цилоксан (CYLOXANT)

Цилоксан е офталмологичен продукт с активна антибиотична съставка ципрофлоксацин. Както вече сме казвали за други продукти, тези очни капки могат да се използват и при инфекции в ушите и носа. Помагат в случаите, когато състояния със запушен нос са резултат от бактериална инфекция; антибиотикът е ефективен при широка гама патогени и позволява овладяване на инфекцията и възпалението, очистване от микроорганизми, създаване на база за възстановяване тонуса и еластичността на носовата лигавица. Обикновено капките са част от комплексно лечение на остра простуда, при която са засегнати горните дихателни пътища. Необходимо е внимание при първите апликации, за да не се развият реакции на свръхчувствителност. При бременност и кърмене се прилага само след лекарска консултация. Противопоказан при деца под 1 година.

Капки Алое Активатор (Aloe Activator)

Алое Активатор е чист стабилизиран гел от зрели листа на популярното растение. Има множество приложения, основно в дерматологията и козметиката. При синузит и запушен нос продуктът може да се използва като еквивалент на капки за нос. Поставят се по 1-2 капки в ноздра – дълбоко, и с енергично смъркане гелът се разпръсква във вътрешността върху възможно по-широка площ от лигавицата. Могат тези капки да се използват продължително – както профилактично, така и при ринити и синузит.

Капки за нос с адреналин

Адреналинът има съдосвиващ ефект, това е известно и именно на това се разчита при изписването на капки за нос с такъв компонент. При свиване на кръвоносните съдове оточната лигавица се успокоява и запушеният нос започва да пропуска въздух. Известно е обаче, че по-продължителната употреба на адреналинов продукт изсушава лигавицата и може да създаде друг проблем. Освен това при предозиране може да се получи сърцебиене. Форумите коментират множество рецепти за домашно приготвени капки за нос с адреналин, например ампула адреналин плюс две ампули физиологичен разтвор, или комбинации с дексаметазон и/или  гентамицин и дестилирана вода. Препоръчват се два пъти дневно по две капки в ноздра. Трябва обаче да се внимава с концентрацията на адреналина, затова е правилно подобен продукт да се приготви в аптека и по предписание от педиатър или оториноларинголог. Още ТУК: За употребата на адреналинови капки и др. форми на адреналин!

Капки или спрей ксилорин

Ксилорин – композиция на основата на ксилометазолин, е още един вариант на т.н. симпатомиметици. Свива кръвоносните съдове, което облекчава отока и освобождава носовите проходи; улеснява дишането. Използва се при запушен нос и проблеми със синусите. Благодарение на ксилорина намалява секрецията и се редуцират част от неприятните симптоми при простуда и грип. Не се препоръчва при хипертония, исхемична болест на сърцето, болести на щитовидната жлеза и диабет. Противопоказан при бременност и кърмене. Не трябва да се прилага едновременно с трициклични антидепресанти.

Муконазал плюс

Муконазал плюс – ето още един продукт със съдосвиващ ефект. Приложението му постига търсения ефект – кръвоносните съдове се свиват, отокът на лигавицата намалява и дишането се улеснява според пациентската листовка – пет минути след прилагането на продукта ефектът е налице, при това задълго: до 10 часа. активна съставка на муконазал е кмпонентът трамазолинов хидрохлорид. Благодарение на него облекчаваме мъчителната симптоматика и проблемите с носовото дишане при възпаления от простуда и грип, а също и при сенна хрема и инфекции на средното ухо. Муконазал не се използва при здравословни проблеми на потребителя като глаукома, алергия към някоя от съставките или ако е претърпял черепна операция със засягане на носовите пътища. Бременни и кърмачки могат да използват продукта само ако е препоръчан от лекар и в крайна необходимост. Продуктът има някои ограничения при хронични заболявания – сърдечни, на щитовидната жлеза или простатата, затова е нужна индивидуална преценка за безопасното му прилагане. Апликациите са до 4 в ноздра за ден; терапията не бива да е по-продължителна от една седмица.

Мукоплант с ехинацея и евкалипт

Мукоплант е сред популярните продукти, предпочитан преди всичко със сиропите за различен тип кашлица. Има и три продукта мукоплант назален  спрей на д-р Тайс  – с ехинацея и евкалипт, със салвия и с морска вода. За тях стана дума в един от началните абзаци на този текст. Основа на продуктите е морската вода – т.е. те са тип солени разтвори. С добавка от евкалипт и ехинацея продуктът става подходящ за освобождаване на запушения нос, втечняване на секретите и освежаване на сухите лигавици. С добавка от салвия върши работа при запушен нос, подобрява локалния имунитет и неутрализира неприятната симптоматика в носната кухина при простуда и грип. Мукоплант с морска вода – базов, е изотоничен разтвор с антисептично, противомикробно и подкрепящо действие. Става за поддържане хигиената на носната кухина, за профилактика срещу патогенни микроорганизми и като допълващ компонент при лечение на простуда и грип.

Капки с нафазолин в България

Нафазолинът е една от активните съставки в капките за нос диабенил-ринекс. Тези капки са предназначени за деца над 6 години и за възрастни при алергичен ринит. Поставят се до 4 капки в ноздра, до 6 пъти дневно – според лекарските указания. Избягва се при бременност; не се използва по-дълго от 10 дни заради риск от поява на вазомоторен ринит. Прилагането на продукта може да причини парене, сухота и запушване на носа, сърцебиене, повишаване на кръвното. Не са капки за самодеен избор: предписва г лекар и ги прилагаме само ако наистина имаме алергична хрема.

За още информация: На английски: Nasal drops. На руски: Капли для носа. На гръцки: Ρινικές σταγόνες. На турски: Burun damlası. На немски: Nasentropfen. На испански: Gotas nasales.

Източници:

  • http://www.ayzdorov.ru/Lechenie_nasmorka_kapli.php#part10
  • http://sovets.net/6054-kapli-ot-nasmorka.html#h2_1_h3_4
  • http://zdravotvet.ru/sprei-kapli-ot-nasmorka-luchshie-dlya-detej-vzroslyx-ot-zalozhennosti/

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Max

Макситрол или Гентазон? Капки нос и за очи. Мнения

Гентазон, капки за нос. Мнения. Макситрол или Гентазон са по-добри при хрема? Антибиотични капки за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *