вагинални гъбички

Вагинални гъбички (влагалищни): възможни начини за избавление

Вагинални гъбички, влагалищни гъбички – що е то; съвременни методи на лечение. Най-често прилаганите медикаменти – полза и странични ефекти. Хомеопатия и билки. Кои са основните симптоми за вагинални гъбички; диагностика. Вагинални гъбички, бременност, раждане – специфични проблеми

Вагинални гъбички, влагалищни гъбички, кандидоза, млечница – ясно е, че става дума за един и същи проблем. Този тип гъбични инфекции са истинско наказание за слабия пол, независимо от напредъка на медицината в тази посока. Всяка засегната пациентка може свободно да си купи от аптеката нямакъв гел, унгвент, свещички или таблетки; това е колкото лесно – толкова и опасно. Основната опасност произлиза от това, че при неправилно лечение въпросните вагинални гъбички се превръщат в хронично заболяване и последиците далеч не са безобидни.

Откъде се вземат проклетите вагинални гъбички? Медицината сочи като главни виновници стреса, гормоналните нарушения, приема на антибиотици, неправилната интимна хигиена – използване на интимни гелове, които нарушават влагалищната микрофлора. Основният виновник за неприятните състояния с влагалищни гъбички са прословутите кандида, при нормална кондиция – редовни обитатели в лигавиците от интимната зона. Променената среда ги кара да се активират и да създават условия за всякакви неприятности от рода на сърбеж, парене, вагинални течения.

Разбира се, заразата може да дойде и по полов път. При мъжете симптоми на кандидоза се наблюдават много рядко, но те могат да са носители и “транспортери” на гъбичките.

Ако проблемът с коментираните вагинални гъбички бъде хванат в ранен, остър стадий, лечението може да бъде успешно дори само с прилагането на локални средства. Точно по тази причина не бива да се подценяват симптомите на болестното състояние – сърбеж, парене, зачервяване и оток на лигавиците. Важев симптом са и вагиналните течения с вид на пресечено мляко. Но в много случаи тези сигнали се пренебрегват или се разчита на самолечение. По тази причина при лекаря обикновено отива пациентка, чийто проблем с гъбичките вече е станал хроничен. Тогава нерядко освен признаците на възпаление докторът установява и наличие на вторична бактериална инфекция. Лечение навреме и с подходящите средства – това е решението.

Ефикасно лечение на гъбички (гъбична инфекция)

вагинални гъбички
Вагинални гъбички? Точната диагноза насочва към най-подходящата терапия

Ефикасното лечение на вагинални гъбички е продължителен процес, ако се касае за хронична форма. Използват се средства за локално външно приложение и едновременно с това – таблетки с антимикотичен или противогъбичен ефект. Често се налага терапевтичният курс да се повтори, докато се възстанови нормалната влагалищна микрофлора.

Наивно е да се очаква, че пациентката сама може да избере подходящите медикаменти, да ги комбинира и прилага правилно. Такъв подход към проблема само усложнява разрешаването му. Възможно е и да навреди на здравето си: като всеки медикамент, и противогъбичните могат да развият странични ефекти и да провокират друг здравословен проблем.

Вагинални глобули. Противогъбични свещички

Вагиналните глобули (свещички, песари, супозитории) са често препоръчвана от лекарите форма за терапия на влагалищни гъбички. Този вид продукти дават възможност за лекарствено въздействие, без да бъде натоварван стомашно-чревният тракт. Страничните ефекти при този вариант са по-малко, редуциран е и рискът от алергични реакции. Поставени правилно, глобулите осигуряват непосредствен контакт на активните лекарствени съставки със заразената лигавица, където оказват антисептично и противовъзпалително въздействие. Не е трудно и поставянето им, въпреки опасенията на някои от пациентките.

Този вид лекарствени средства могат да са оформени като сферични или яйцевидни тела, плоски – тип “свещички” и пр. Трябва да се съхраняват в хладилник, защото на стайна температура се размекват и поставянето им във влагалището става проблемно. Самото поставяне на глобулите става вечер – преди сън, при спазване на необходимата хигиена. “Технологията” е като при поставянето на тампон, но в този случай лекарственото средство се вкарва колкото може по-дълбоко. Най-малко 15-20 минути след това трябва да се лежи почти неподвижно; глобулите се топят от телесната температура и трябва да им се даде време, за да въздействат върху възпалената лигавица.

Глобули нистатин

Този препарат дълги години се е радвал на популярност и е широко прилаган, но днес се счита за остарял заради слабия си терапевтичен ефект и необходимостта от продължително прилагане за траен ефект. Не създава ефект на привикване у гъбичките; известни са разнообразни форми – таблетки, глобулиш, унгвент. Това е и едно от най-евтините средства за лечение на вагинални гъбички.

вагинални гъбички
В ранен етап на инфекцията лечението с вагинални глобули е достатъчно

Понеже рискът от странични ефекти е минимален, а токсичността – ниска, нистатинът и сега се прилага по време на бременност. Препоръчват се и нови лекарства от типа на тержинан или полижинакс, при които нистатинът е само една от съставките заедно с компоненти от типа на преднизолон, неомицин и др. Тяхното действие е предпочитано в случаите, когато едновременно с гъбичната инфекция се е развила и бактериална. Новите продукти обаче са значително по-скъпи и не могат да се използват по време на бременност. Макар терапевтичният курс с тях обикновено да приключва успешно в рамките на 5-10 дни, те създават риск от влагалищна дисбактериоза.

 Свещички полижинакс
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Споменатият вече полижинакс е комбинация от  неомицин сулфат, полимиксин В сулфат и нистатин. Препоръчва се за лечение на вагинални инфекции, включително кандидози. Стандартният лечебен курс с по една свещичка вечер, обикновено продължава 12 дни. Обикновено една опаковка свещички полижинакс съдържа 6 бройки и струва 6.00 – 6.50 лв.

Възможно е терапията с този медикамент да предизвика контактен дерматит, особено при по-продължителна употреба. Прилагането следва да отчете възможни алергични реакции, особено ако потребителят има свръхчувствителност към соя и фъстъци.

Противопоказано приложение при бременност и кърмене. Рискова група са потребителите с бъбречна недостатъчност – при такъв проблем задължително се прави предварителна консултация с лекуващия за възможното безопасно използване.

Ломексин

Медикаментът може да се използва под формата на крем или на вагинални глобули.

Меката вагинална капсула ломексин е с активна съставка фентиконазолов нитрат – антимикотик, с чиято помощ се овладяват инфекции от влагалищни гъбички. С ломексин се лекуват влагалищни течения, вулвовагинит, вагинит и пр. Медикаментът върши работа при кандидози, прилага се също и при инфекции от смесен тип с кандида и трихомонас. Стандартната опаковка съдържа една капсула и струва около 6.00 лв.

Ломексинът е сравнително нов продукт; вагиналната капсула от 600 мг се прилага еднократно и се очаква успешно  решаване на проблема с вагиналните гъбички. Ако това не се случи, трябва да се постави още една капсула след три дни. Възможно е при прилагането да се усеща парене и дискомфорт; счита се, че тези симптоми са преходни. Ако обаче продължат повече от 24 часа, трябва да се направи консултация с гинеколог.

Ломексин не се използва при бременност и кърмене.

Вагинални глобули гино-певарил

Вагиналните глобули (песари) гино-певарил са с активна съставка еконазолов нитрат. Ефективни са при влагалищни инфекции, причинени от гъбички и дрожди. Прилагат се по лекарско предписание;  един лечебен курс включва три глобули, които се поставят в три поредни вечери. Специална преценка за възможния риск е необходима при потребители под 16 и над 65 години. Не се препоръчва прилагане при бременност и кърмене, но по преценка на лекар това е възможно при определени условия и под медицински контрол.

Серията от три глобули гино-певарил може да се повтори, ако симптомите на вагинална гъбична инфекция се проявят отново в рамките на месец след приключването на първата терапия. Цената на една опаковка от три песара е около шест лева.

Други глобули и свещички

Подобен терапевтичен ефект могат да имат и други продукти като флажил – имидазолов препарат; арилин и арилин рапид – метронидазолов; както и канестен, клотримазол, макмирор и пр. Изборът на един или друг продукт от типа вагинални глобули е работа на лекуващия; отчита се в каква фаза е инфекцията, какво е общото здравословно състояние на пациентката, възраст и пр. Не е без значение и цената на всеки от медикаментите.

Вагинални таблетки

Вагиналните таблетки при влагалищни гъбички са вариант за локално приложение на лекарствени средства, предназначени да блокират развитието на инфекцията. Концентрацията на активните компоненти в тях е подобна на тази в глобулите или в пероралните таблетки. По същество вагиналната таблетка е суха прес-форма, която за разлика от глобулите или супозиториите преди употреба трябва да се потопи в топла вода за 20-30 секунди.  Обикновено таблетката е заострена в единия край – за по-лесно въвеждане във влагалището. При някои лекарства в опаковката е приложен и апликатор, с чиято помощ таблетката се въвежда по-лесно и на по-голяма дълбочина. Таблетките имат едно основно предимство пред свещичките и глобулите: активната съставка на медикамента се усвоява директно и лекарството започва да действа по-бързо.

Интимо хелп

Продуктът се оценява като добър за профилактика и лечение на бактериални и гъбични вагинални инфекции. Допълва успешно терапиите при симптоми като раздразнение, сърбеж и бяло течение; облекчава при сухота на влагалищната лигавица и се препоръчва при пребиваване в рискова среда като басейни, сауна и пр. Съставките на продукта са  инулин, витамини С и Е, натриев хиалуронат.

Профилактиката с този продукт предполага поставянето на вагиналната таблетка интимо-хелп 2-3 пъти седмично. При лечение на вагинози от различен характер е необходимо прилагане всяка вечер в продължение на 7 до 10 дни. Опаковка от 14 таблетки струва около 12 лв. Продуктът се понася добре, обикновено редките  оплаквания от странични ефекти се изразяват в преходно парене.

Други вагинални таблетки и капсули

Популярни вагинални таблетки и капсули са също феминела vagi C, флуомизин, белиема ефект, актиканд 30, сухи капсули гинофилус и др. И в този случай важи правилото – да оставим на лекаря да избере най-подходящото средство за конкретен случай.

Хапчета (капсули, лекарства) при гъбична инфекция

влагалищни гъбички
Само специалистът може да определи кой медикамент ще въздейства най-бързо върху болестната симптоматика

За съжаление често се налага локалните противогъбични средства да се прилагат паралелно с медикаменти за системно приложение, т.е. перорални таблетки или капсули. Това е в случаите на тежка хронична инфекция, наличие на повече от едно огнище с гъбична инфекция и пр.

Микомакс

Вагиналните  гъбични инфекции са едно от възможните приложения на капсулите микомакс; използват се за лечение и като профилактично средство. Активната съставка е противогъбичният компонент флуконазол. Медикаментът се използва за ликвидиране на инфектирани огнища в различни органи и телесни зони, включително главния мозък.

Приемът е еднократно – една перорална капсула от 150 мг при вагинална кандидоза. За избягването на рецидиви обаче най-често се препоръчва лечебна програма с прием по на една капсула на три дни – общо три броя, след което поддържаща програма с прием на една капсула веднъж седмично в продължение на 6 месеца. Тези терапевтични схеми трябва да бъдат разпоредени от специалист, след като се направят изследвания и се вземе подробна анамнеза от пациента. При други заболявания с причинител гъбички лечебната схема е различна.

Капсулите се приемат в един и същ час на деня – поглъщат се цели, с вода. Цената на капсулите микомакс е 5 лв за опаковка с една бройка.

Низорал (кетоконазол)

Таблетките низорал с активна съставка – кетоконазол, се прилагат при по-сериозни инфекции с гъбичен причинител. Упоритите инфекции с влагалищни гъбички са един от третираните случаи. Хапчетата идват да помогнат, когато локалните средства не са дали резултат или когато по някаква причина не могат да се използват терапевтично. Лекарството е подходящо и в случаите с няколко инфектирани огнища и при наличието на по-голям заразен сегмент от някаква система, например при чревни инфекции.

Медикаментът принципно е успешен при проблеми с причинител кандида; има го и във варианти вагинални глобули, шампоан, унгвент.Таблетките трябва да се поглъщат по време на хранене цели, без сдъвкване или стриване – с вода. Лечението с този медикамент може да продължи от пет дни до една година – зависи от проблема. Обичайният прием е една таблетка дневно, но по преценка на лекуващия дозата за възрастни може да се удвои. Медикаментът може да се прилага също при деца и подрастващи, като дозата се определя индивидуално от лекуващия.

Цената на една опаковка таблетки низорал – 30 броя по 200 мг, е около 24 лв.

Флажил

Метронидозоловият медикамент флажил се предлага – освен като вагинални глобули – и под формата на перорални таблетки по 250 мг.  Препоръчван е при упорити влагалищни инфекции, като е в сила предупреждението да не се взема повече от десет последователни дни и не повече от 2-3 пъти годишно. Има някои доста неприятни странични ефекти като панкреатит, стомашни болки, гадене и повръщане, главоболие и замайване, конвулсии, периферна невропатия, асептичен менингит и пр.

вагинални гъбички
Ефикасен медикамент, но не е за всеки

Забравете за самодейно приложение на медикамента – само по лекарска препоръка и при стриктно спазване на схемата за прием! Вариантите могат да са два пъти дневно по една таблетка за 7 дни, или 3-4 таблеткиот 250 мг дневно за пет последователни дни. Точният терапевтичен план се изготвя индивидуално в зависимост от това дали се касае само за гъбична инфекция или е налице комбинация и с бактериална. Медикаментът се прилага и при деца в подходящи дози. Специално се обръща внимание на рискови пациентски групи, например със заболявания на бъбреците, черния дроб и сърдечно-съдовата система. Избягва се при бременност и е противопоказан при кърмене.

Опаковка флажил – 20 таблетки от 250 мг, може да се купи за пет лева.

Флуконазол

Влагалищни гъбички (вагинална кандидоза), както и кандидозен баланит са една от комплексните посоки за лечение с противогъбичния продукт флуконазол. Пероралните капсули се изписват от лекар в случаите на хронична инфекция, която засяга двамата партньори и която не се повлиява от използването на локални антимикотици.

Приемът на капсулите е по схема, в зависимост от диагнозата и следва лекарски указания. Обикновено при гъбични инфекции на влагалищната лигавица се препоръчва еднократен прием на 150 мг  флуконазол – една капсула, след което се преминава към поддържаща терапия с прием на същата доза веднъж месечно за продължителен срок, който може да е и година. За кандидозен баланит е достатъчен еднократен прием на капсула от 150 мг флуконазол.  Цената на медикамента – опаковка от 4 капсули по 150 мг, е 17 лв.

Итраконазол

Интраконазол (фунгизол) е антимикотик – стомилиграмови твърди капсули за перорален прием; прилага се при гъбични инфекции на лигавиците, включително влагалището, устата и очите, кожата и ноктите, вътрешни органи. Продуктът е противопоказан при бременност и кърмене. Потенциални потребители с бъбречни и чернодробни заболявания обикновено приемат по-слаба от обичайната доза. Тя впрочем е два пъти дневно по две капсули от 200 мг за един ден, или един прием от 2х200 мг дневно в продължение на три дни. При лечение с итраконазол трябва много внимателно да се прецени безопасното съвместяване с други медикаменти, тъй като продуктът влиза в доста лекарствени взаимодействия. Цената на опаковка от 15 капсули по 100 мг е 15 лв.

Дифлукан

Това е генерик на флуконазол; има го на капсули от 50 или 150 мг. За него важат същите ограничения както за оригиналния флуконазол. Не се препоръчва при бременност и кърмене, при бъбречни и чернодробни заболявания също – освен по индивидуална препоръка и под лекарски контрол.

Вагинални гъбички се лекуват с еднократен прием на доза от 150 мг. Ако обаче дадена пациентка периодично страда от проблема и е податлива на гъбични инфекции, може да й се препоръча профилактика с дифлукан. Тя се състои в прием веднъж месечно на доза от 150 мг антимикотик, за срок от 4 до 12 месеца. Цената на дифлукан за опаковка от 7 капсули по 50 мг е 28 лв, а за една капсула от 150 мг – 6 лв.

Има ли еднократно хапче за гъбички

Флуконазол и дифлукан са продуктите, посочени в пациентските листовки като възможност за блокиране на влагалищните микози само с еднократен прием на капсула. Такъв бърз “спасител” от гъбичките може също да бъде микомакс. В повечето случаи обаче упоритата инфекция налага продължаващ прием с по-ниска интензивност и доза, както и редовна профилактикта, съобразено с проблема хранене (ограничаване на сладките храни), стриктна хигиена и пр.

Крем против гъбички на половите органи

Различните кремове и мехлеми за лечение на гъбични инфекции в интимната зона вършат работа само в ранния стадий на инфекцията. Ролята им е да блокират растежа на гъбичките и да не позволят разрастването на инфекцията. При хроничен процес не може да се реши проблемът без перорален прием на таблетки или перорални капсули, тогава мазилата се препоръчват за паралелно приложение – с тяхна помощ се облекчават неприятни симптоми като сърбеж, зачервяване и оточност на лигавиците.

  • Макар за мнозина подобни медикаменти да изглеждат безобидни и слаби, мсъщност те са токсични и имат немалко противопоказания. Обикновено стандартните забрани за използване са при бременни и кърмачки, деца, потребители с чернодробни заболявания. от друга страна страничните ефекти винаги са по-слаби в сравнение с тези на продуктите за перорален прием. Освен това приложението им е лесно, а и не са много скъпи.

И тук въпросът с правилния избор изисква лекарска намеса. Някои от кремовете не са подходящи за гъбична инфекция в начален стадий, а само като допълваща терапия при системно лечение с перорални таблетки.

Крем/ унгвент клотримазол

Клотримазоловият унгвент обикновено  се използва два пъти дневно в продължение на седмица, а кремът с еднопроцентово съдържание на активния компонент  клотримазол – два или три пъти дневно до четири седмици. При поява на странични ефекти от рода на зачервяване, сърбеж, парене или обриви, терапията се прекратява и е наложителна бърза консултация с лекар.

Дайте мнение и Вие тук!
Миконазол. Дактакорт. Микозон

Миконазол (микозон) е форма за локално външно приложение – крем или гел с активна съставка миконазолов нитрат.  Спира растежа на вагиналните гъбички, неутрализира симптоми като сърбеж и парене. Прилага се по лекарско указание 2-3 пъти дневно с продължителност, определена от специалист. не се използва при бременни, кърмачки, деца под 12-годишна възраст, потребители с чернодробни заболявания в тежка форма.

Дактакорт също е с активна съставка миконазолов нитрат, но този крем съдържа и кортикостероид – хидрокортизон. Продуктът е с по-силен ефект, той е в състояние да овладее силно изразени симптоми от рода на сърбеж и зачервяване. Прилага се само при крайна необходимост от бременни и кърмачки. Заради наличието на кортикостероид не бива да се използва за твърде дълъг срок. При пациенти в старческа възраст може да причини изтъняване на кожата.

Други кремове

Още една възможност за прилагането на локален медикамент при вагинални гъбички е гиназол, бутаконазолов нитрат. Този вагинален крем се предлага под формата на едноразови дози от 5 г, които се вкарват с помощта на едноразов апликатор; процедурата се изпълнява вечер преди сън.

Витажин С е друг тип вагинален крем, който може да бъде допълващ терапията продукт – действието му възстановява нормалната киселинност на влагалищния секрет и така създава неблагоприятна за гъбичките среда.

Канестен е еднопроцентов клотримазолов продукт за локално външно приложение; лекува кожни и лигавични инфекции, причинени от гъбички, дрожди и плесени.

Други лекарства против гъбична инфекция

Нерядко проблемите с вагинални гъбички се появяват след лечение с антибиотици и на фона на отслабена имунна система. Ето защо част от терапията, по преценка на лекуващия, би могъл да е продукт от рода на съдържащите ехинацея.

Прилагат се и съвременни форми за подкрепящо лечение, каквито са например интимните спрейове. Например продуктът вулвоваги спрей (32 лв за опаковка от 20 мл) , успешно действа като биооксидант на базата на масло от чаено дърво, озониди, витамин Е ацетат и глицеретинова киселина. Опаковката е с два накрайника – за вътрешна и за външна употреба. Засегнатите зони се пръскат първоначално по два пъти на ден, като съдействат за блокиране на гъбичния растеж и успокояват раздразнената и сърбяща лигавица.

Други подобни продукти са флоражин силвър спрей, октенисепт спрей, салкура топида интимен спрей. В повечето случаи този тип продукти основават действието си на биоактивни компоненти от лечебни растения.

Хомеопатия при влагалищна гъбична инфекция

Прилагането на хомеопатични средства при вагинални гъбички има предимства най-малко в две посоки. Първо – липсват неприятните странични ефекти на антимикотиците, независимо от това каква форма е приложена. И второ – тези продукти укрепват имунната система, което предпазва организма от рецидиви. Някои от най-често използваните хомеопатични продукти при подобни проблеми – по homeopathytoday.eu, са сепия, хелониас, натрум муриатикум, ликоподиум, пулсатила, туя, монилия албиканс. 

Изборът на един или друг продукт и комбинацията от продукти е нещо индивидуално, което само лекар хомеопат може да направи. При лечението на гъбични инфекции с хомеопатични средства се препоръчва спазване на диета, която изключва сладкиши и храни с мая/дрожди, бира и зърнени продукти, макарони. Изключват се и вагиналните душове. Един много полезен продукт, който може да играе ролята на профилактично средство, е киселото мляко с жива закваска.

Симптоми и причини на гъбична инфекция на половите органи

Към причините, които причиняват активизация и растеж на гъбичките, отнасяме точно определени състояния и фактори. Общото между тях е потискането на нормалната микрофлора и отслабването на нейната жизненост. Ето кои са основните:

  • Прием на медикаменти, които въздействат негативно на имунната система – антибиотици, кортикостероиди, цитостатици;
  • Хронични заболявания, коит имат същия ефект върху имунитета – СПИН, хроничен хепатит, тонзилит, кариеси, чернодробна цироза, хронични патологии на бъбреците;
  • Недостиг на витамини;
  • Хормонални нарушения – захарен диабет, отклонения във функциите на яйчниците, патология на щитовидната жлеза, менопауза, наднормено тегло;
  • Бременност;
  • Използването на хормонални контрацептиви;
  • Чревна дисбактериоза;
  • Простуда и измръзване, преотопляне, чести смени на часовия пояс, стрес – това са допълнителни фактори, които създават благоприятни условия за проявата на една или друга патология, включително растеж на вагиналните гъбички.

Има и допълнителни фактори, които ускорява развитието на една гъбична инфекция:

  • Безразборни сексуални контакти;
  • Носене на влажно бельо – след тренировка или след къпане;
  • Небрежност или свръх активност по отношение на личната хигиена;
  • Неподходящи средства за интимна хигиена – тампони, дезодориращи превръзки;
  • Използване на локални контрацептиви;
  • Носене на твърде тясно или синтетично бельо.

От влагалищни гъбички страдат предимно жените в детеродна възраст, но не е невъзможно да са проблем и на възрастни жени, подрастващи момичета или дори малки деца.  Най-често диференцираните симптоми са сърбеж в гениталиите, парене, оток на засегнатата зона.

Сърбеж в интимната област

Типичен симптом при вагинални гъбички е сърбежът; той може да е постоянен или да се проявява само през втората половина на деня, вечер или по време на сън. Понякога сърбежът е толкова интензивен, че причинява безсъние и разстройство на нервната система. Сърбежът се усилва след ходене, при престой на слънце и по време на месечен цикъл.

Парене в слабините

Паренето при отделяне на урина също е симптом на възможна вагинална инфекция от гъбички. Обикновено заедно с това засегнатото лице забелязва, че има и течение с вид на пресечено мляко, а интимната зона е възпалена и дори болезнена. В този случай обаче може да се касае не за гъбична, а за бактериална инфекция, чието лечение е по-различно Точно по тази причина е необходима точна диагностика: правилно определеният причинител ще се третира с правилния лекарствен продукт, което прави терапията наистина успешна.

Интимни гъбички при мъжете

Мъжете страдат значително по-рядко от кандидози, тъй като са по-невъзприемчиви към тези патогени. Но ако имунната им система е отслабена по някаква причина, те също могат да бъдат засегнати от инфекцията. Факторите, причиняващи кандидоза в подобни случаи, не са по-различни от тези при пациентите жени. Понякога проявите на кандидоза в интимната зона при мъжете може да се окаже симптом на дълбоко хронично поражение на организма от гъбички. В този случай страдат не само отделителната система и, да кажем, кожата, но също и чревния тракт, белите дробове и други органи. Лечението предполага както локални средства за външно приложение, така и перорален прием на антимикотици – хапчета и капсули.

Гъбички по срамните устни

Вагиналните гъбички могат да причинят също зачервяване, сърбеж и оток на срамните устни. Тук отново е редно да се напомни това, че гъбичните инфекции могат да бъдат усложнени с бактериални и това означава по-различен подбор на медикаменти и терапии. При наличието и на бактериален дразнител е възможно по срамните устни да се появят обриви и дори ранички като последица от сърбежа.

Гъбички след антибиотик

Кандидоза след прием на антибиотици развиват жените с отслабена имунна система. Тя отслабва още повече под въздействието на други болестотворни бактерии, заради които се вземат най-различни лекарства. Отслабените клетки на имунната система усилват допълнително действието на антибиотиците и ги правят по-агресивни към полезната собствена микрофлора. Организмът се активира по отношение на патогените и променя киселинно-алкалния си баланс така, че да отстрани по-бързо вредните микроорганизми. На практика така се създават условия за дисбактериоза и нарушение на баланса на полезната микрофлора. Този фон се оказва благоприятен за “избуяването” вагиналните гъбички след прием на антибиотици.

Лечение на гъбички кандида

Днес са налице какви ли не медикаменти и лечебни методики по отношение на вагиналните гъбички – и въпреки това проблемът не губи актуалността си. Всъщност няма обяснение защо – въпреки ефективността на лекарствата и стриктното изпълнение на всички условия за терапия, заболяването не може да бъде победено и да се ликвидира рискът от рецидиви. Опитите за самолечение пък са направо опасни, защото няма пациент, който да е в състояние да си даде ясна сметка за реалната картина на болестта и да действа адекватно спрямо особеностите й.

При всеки вариант на патологичния процес е необходимо да се работи комплексно, за да се излекуват успешно засегнатите лигавици и кожни зони. Терапевтичните програми имат три основни пункта:

  • Възстановяване и нормализация на имунната система;
  • Отстраняване на локалните прояви на инфекцията;
  • Системно лечение на гъбичната инфекция.

В повечето случаи на успешно лечение е приложен пълният комплекс подходи; при това медикаментите и терапевтичните процедури трябва да са избрани и препоръчани от лекар – гинеколог, уролог или дерматолог.

Проблемът вагинални гъбички при бременност

90% от бременните жени страдат от вагинални гъбички; най-често проблемът се разпознава през третия триместър. Подобен проблем не бива да се омаловажава, защото има реална опасност заразата да се предаде на плода. Заразяването може да стане както по време на самата бременност, така и в процеса на раждане, когато бебето минава през заразения родов път. Пораженията могат да са върху кожата на новороденото, лигавиците или някой от вътрешните органи.

Възможно е една жена да има хронична инфекция, която да протича скрито, а по време на бременността да се проявят характерните й признаци. Провокативни фактори за поява на влагалищни гъбички у бъдещата майка са промяната на хормоналния фон, авитаминоза, хронични заболявания на отделителната система, болести на стомашно-чревния тракт, онкологични заболявания, страдания на кръвоносната система, туберкулоза, дисфункция на половите жлези, заболявания на щитовидната жлеза, диабет. Валидни са и механични фактори – например носенето на синтетично бельо, чести и груби полови контакти. Така действа и приемът на някои медикаменти – антибиотици, кортикостероиди, имуносупресори. Нездравословното хранене и особено прекаляването със сладко също създават условия за гъбични инфекции.

Кое е специфичното при лечението на вагинални гъбички у бременната? За предпочитане са локалните продукти от рода на глобули, супозитории и вагинални таблетки. При избора им лекуващият се съобразява със състоянието на жената и предлага варианти, които най-малко биха навредили и на бъдещото дете. Същото се отнася и за системните медикаменти, като често се избира такъв с по-слабо действие – но и с по-малко токсични странични ефекти.

Диагностика, изследвания

За да е успешен и адекватен изборът на терапия, проблемът вагинални гъбички трябва да е коректно диагностициран. В немалко случаи сходната симптоматика обърква диагнозата и е възможно да се допусне, че става дума за бактериална вагиноза или колпит.

За точното установяване на проблема е необходимо пациентката да опише подробно и адекватно симптоматиката, да се извърши влагалищен преглед и да се направят изследвания. Ето някои изследвания, които дават възможност за точно диагностициране при влагалищни гъбички:

  • Влагалищна намазка и микроскопско изследване за установяване наличие на мицел;
  • Бактериологична посявка – разпознаване, количествени показатели, чувствителност към определени медикаменти;
  • Установяване на възможни съпътстващи заболявания, предавани по полов път;
  • Допълнителни изследвания за изясняване общото здравословно състояние – кръвна захар, хормони на щитовидната жлеза, анализ на екскременти за дисбактериоза, паразити и пр.

Домашно лечение, билки и народни методи

Домашното лечение на вагинални гъбички включва комплекс от правила и мерки, които  включват подходящ хранителен режим, балансирано редуване на почивка и натоварвания, прием на определени от лекар медикаменти и използване на практики от народната медицина. “Домашно лечение” не означава самодейно лечение; при всички случи рамките му следва да бъдат определени от лекар. Но и без стриктен контрол е необходимо засегнатият пациент да спазва правила и норми, например ограничаването на сладки храни и тестени изделия с мая. Освен това системно се използват хранителни продукти като чесън или мед, които в нашия случай се прилагат като локални средства за външна употреба – ето как.

Лечение на влагалищни гъбички с чесън

Чесънът е едно от могъщите природни средства, които могат да възстановят имунитета и да го поддържат дълго време в добра форма. С помощта на това велико растение се лекуват немалко възпалителни и инфекциозни проблеми. Дори само да се включи чесън във всекидневното хранене, това може да потисне растежа на вагинални гъбички и на неутрализира симптомите на възпалението.

Действието на чесъна покрива целия спектър от полезни въздействия, някои от които не могат да се постигнат дори медикаментозно: то е антибактериално и обеззаразяващо, антиоксидантно и възстановяващо, противовирусно и противовъзпалително.

Докато лекуваме влагалищни гъбички с чесън, ние ще нормализираме едновременно холестерина, кръвното налягане, ще защитим сърдечния мускул и кръвоносните съдове.

Чесънът при вагинални гъбички се използва по три начина: консумация, промивки, влагалищни тампони с чесън.

  • За влагалищни промивки: Стриваме на паста една скилидка чесън и я заливаме с чаша вряла вода. Оставяме да изстине и прецеждаме; с получената течност правим вагинална промивка. Операцията се повтаря 2-3 пъти дневно при остри състояния, при хронични и профилактично е достатъчна една промивка вечер преди сън.
  • Тампон с чесън – за приготвянето му е необходима една здрава скилидка чесън. Обелваме я така, че да не се нарани и я обвиваме в парче стерилна марля. Завързваме с конец – с негова помощ ще извадим използвания тампон от влагалището. Преди поставяне намазваме тампона с масло от облепиха. С този тампон трябва да пренощуваме, маха се на сутринта. Операцията се повтаря 4-5 последователни вечери. Ако се появят симптоми като парене и болка, тампонът трябва веднага да се махне.
  • Консумацията на чесън – една скилидка дневно, се приема за сигурен начин за укрепване на имунната система. Чоже да се консумира директно или да се добавя като подправка в различни сосове и салати. Ако директната консумация е невъзможна, има вариант с прием на капсули. Във всяка форма чесънът въздейства на гъбичките по два начина: спира растежа им и ги унищожава.
Домашно лечение на бактериална вагиноза с мед

Натуралният пчелен мед е успешно средство против микроби, бактерии и възпалителни процеси. Помага при не едно заболяване и вагиналните гъбички са сред тях. И в този случай продуктът се използва за вагинални промивки и лечебни тампони.

  • Промивките с медена вода лекуват заболяването за две седмици. Разтворът за тези промивки се прави много лесно – разтваряме мед в преварена вода в съотношение 1:10. медената вода става за външни и за вътрешни вагинални промивки.
  • Тампоните с мед се приготвят от стерилна марля, която завързваме плътно с конец и потапяме в разтопен мед. Въвеждаме във влагалището за половин час; благодарение на меда количеството на гъбичките се намалява и симптомите като парене и сърбеж отслабват още след първата процедура.
Други народни методи и билки

Много от билковите продукти – отвари и настойки, имат за цел да укрепт имунната система. Ето един пример за подобна напитка:

  • Вземаме 10 скилидки чесън, 1- сухи листа от черна боровинка, една супена лъжица лимонов сок, три щипки джинджифил на прах. Заливаме листата с 250 мл вряла вода и оставяме запарката да престои под капам 15 минути. След това кипваме сместа и отдръпваме от огъня; оставяме настрана да изстине. Добавяме счуканите чеснови скилидки и лимоновия сок. Прецеждаме и добавяме джинджифиловия прах. Пием 3-4 пъти дневно по една чаша, като всеки път приготвяме прясна напитка.

Ефективно народно средство при гъбички е морковеният сок. При вагинални гъбички проблемът често е свързан с недостига на бета-каротин в клетките на лигавицата. Сокът от моркови неутрализира подобен дефицит в женския организъм, затова е добре да се пият по 1-2 чаши прясно изцеден сок. Ако го разредим в преварена вода 1/1, с получения разтвор могат да се правят и вагинални промивки.

Невен, жълт кантарион, дъбова кора – ето още продукти, които народната медицина препоръчва като средство срещу влагалищни гъбички.

  • Чаена лъжичка невен заливаме с чаша вряла вода и варим на слаб огън и под капак 15 минути. След един час прецеждаме. За пиене и за влагалищни промивки сутрин и вечер.
  • 2-4 супени лъжици жълт кантарион  зас два литра вода; варим 20 минути и прецеждаме. Правят се 1-2 промивки дневно.

Източници:

Лечение при вагинални гъбички

Симптоми и народна медицина

Същност и причини за проблема

Първоначално публикувано на:08.12.2017 @ 10:00

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Lam

Ламизил – ето как да се излекуваме от гъбички завинаги

Плюсове и минуси на ламизил. Помага ли при лечение на гъбички по краката и ноктите? …

2 Мнения

  1. lekaryat shte opredeli le4enieto !S uvajenie-V.Todorova.

  2. Живея във Швеция защото тук е и работата на мъжа ми. Нямам възможност да отида на гинекологичен преглед много е скъпо. Получих вагинални гъбички без дори да съм имала представа че съществуват. Не обърнах внимание на паренето и сърбежа, мислех ,че като игнорирам тези признаци ще се махнат. Спах два пъти с мъжа ми и стана още по зле. Поду се и болеше много. Слагах смрадлика но тя май само успокоява. Купи ми три свещички и мехлем но не виждам кой знае каква разлика. Днес сложих и чесън. Искам нещо НАИСТИНА ЕФЕКТИВНО… Незнам как да се свържа и със специалист .. ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *