Нар; наръчник за употреба на чудесния плод

Как се яде нар; съвети за правилно и лесно белене на плода (видео). Какво съдържа екзотичният нар – ползи за здравето; сок и фреш, директна консумация. Да го даваме ли на малки деца; как. Лечебни свойства на плода нар, как да го използваме за цяр. Рецепти с кора от нар. Нар в козметиката. Как да си отгледаме нар в саксия. Вирее ли в България

Нар: какво трябва да знаем за този чудесен плод и наясно ли сме с правилната му употреба? Нарът е достатъчно популярен плод, а и не е трудно човек да си го набави. Не е кой знае колко важно откъде се е взел и защо не прилича на нищо друго от фруктовата витрина в супермаркета. Всъщност външно напомня на ябълка, но структурата му е съвсем различна.

Той е пришълец от дълбокото минало; римляните са го наричали “пуническа ябълка” и са знаели, че най-добрите нарови дървета растат в Картаген. Друго название на нашия нар е “зърнеста ябълка”, явно заради устройството му. През 1758 година Карл Линей го вписва в класификациите си като Punica. Испанските конквистадори имат заслуги за разпространението му; растението е разпространено на американския континент и в Европа, но все пак повечето изследователи сочат Персия/ Иран за негова родина. Днес растението нар се отглежда и като декоративно. Плодовете му се консумират пресни и като част от различни блюда. Народната медицина има специално отношение към цялото растение – плод, корен и кора на плода. Уважаван е и като козметична суровина.

  • Нещо важно: когато купувате нар, огледайте кората му и изберете плод с наситен цвят, без петна и без наранявания и вдлъбнатини. Бледият цвят на кората свидетелства, че плодът не е добре узрял, а дефектите – че нещо с вътрешността вече не е наред. Втори важен признак е плътността на “ябълката”. Ако е мека, значи е започнала да се разваля, да ферментира и гние. Ако в ямката на дръжката има плесен – плесен има и във вътрешността.

Как се яде плод от нар

Да се яде плод от нар за някои гора изглежда пипкава работа – иска се подготовка и внимателно почистване, цапа и пр. Това вероятно е и причината да се отказват от похапването на сладко-киселите сочни зърна от нар. Всъщност не е толкова трудно; трябва просто внимателно да се разреже твърдата кора, зърната да се изронят в подходящ съд и – готово. Може също да се направи сок, става по-бързо; в хладилника пресният сок съхранява всичките си полезни свойства два-три дни. Неголяма доза зърна, добавени към всяка салата, обогатяват вкуса й. От нар се приготвят и специални сосове за месо, които вече ни водят към специалните възможности на кулинарията.

Самото обелване на кората става чрез проста техника, за която ще разкажем по-нататък. Не хвърляйте кората! Изсушена, тя може да е много полезна при проблеми като стомашно разстройство; трябва само да се приготви една лесна отвара и за няколко часа проблемът е стопиран.

Често изкушените да вкусят нар се чудят какво да правят с дребните семчици на зърната, от които е изсмукан вкусният сок: да ги изплюем ли или да ги глътнем?!

Ядат ли се семките на нара?

Не са малко хората, за които яденето на нар е истинска досада – заради многобройните дребни “костилчици”. Всяко сочно зърно има твърда суровина, семка, която нито да глътнеш – нито да изплюеш, като не знаеш има ли някаква полза от нея. Според специалистите тук нещата са въпрос на избор: може да глътнете известна част от семенцата и те ще работят за перисталтиката на тракта ви като фибрите. Но едва ли нещо от иначе полезното им съдържание ще остане в организма. За да се случи това, семките трябва да се преработят – така че все пак не ги изхвърляйте. Изсушени и смлени на прах, те помагат при главоболие и понижават високото кръвно. Освен това съдействат за балансиране на хормоналния фон. Сочат ги и като суровина за етерично масло, което се използва в козметологията.

Обърнете внимание на семената, ако давате нар на дете под 10-годишна възраст. По-добре е да му предложите сок, а не натурални зърна, защото може да погълне въпросните семенца. За детския организъм това може да е опасно; тъй като той не е напълно развит във всяко отношение, много е възможно семената да попаднат в апендикса и да създадат сериозен здравословен проблем.

Нарът като растение
нар

Дървото нар обича топлите и слънчеви природни зони

Нарът е многогодишно листопадно плодово дърво от средиземноморски тип. Някои сортове се развиват храстовидно – семейство Нарови (Punicaceae). Достига височина около пет метра; има масивна коренова система, тънки клони с бодлични, лъскави зелени листа и ярко червени цветове. Цъфти от пролетта до края на лятото; плодовете му имат специфична структура, външно напомнят ябълка с плътна и жилава кора. Един плод тежи средно 250-300 г; вътрешността е изпълнена със сочни зърна, чийто брой понякога достига до 900. Растението е топло- и светлолюбиво. Най-добри условия за развитие и плододаване има в първичния си ареал – Перси/ иран, както и в Средиземноморието, Крим, Грузия, Азербайджан и др.

Калории, витамини, въглехидрати, желязо

В 100 г нар се съдържат 79.2 г вода, 0.9 г протеини, 13.9 г въглехидрати; 52 ккал. Мазнини – 0! Към съдържанието трябва да споменем също минералните вещества – желязо, калий, калций, фосфор, магнезий, натрий, и основните витамини С, Р, В6, В12, B5, E.

Химичният състав обяснява защо нарът е толкова полезен за човешкия организъм. В плода се съдържат всички важни компоненти, от които се нуждаем. Ключова роля например имат четирите главни витамина – С, Р, B6 и В12. Витамин, който е в удивително голямо количество, укрепва имунната система. Витамин Р е важен за здравината на кръвоносните съдове; B6 стабилизира нервната система, а B12 е ключов за работата на кръвотворните органи. Какво още? Вижте:

  • Плодът нар съдържа много органични киселини, фибри и танин;
  • Дъбилните вещества в нара действат профилактично срещу туберкулоза, дизентерия и чревни патогени, освен това имат дезинфектиращ ефект и са полезни за преодоляването на стомашни разстройства и диария.
  • Сладко-киселият нар укрепва стените на кръвоносните съдове, нервната система и кръвообращението. Това е особено важно за хората в напреднала възраст и такива, които наскоро са претърпели някаква хирургична намеса.
  • Нарът е полезен също и при лечение и профилактика на простуди, сърдечни заболявания и проблеми с щитовидната жлеза.
  • Витамините и микроелементите подобряват състоянието на хората с атеросклероза, малария, анемия и физическо изтощение.
  • Контролът върху кръвното ще е по-лесен за хипертониците, ако редовно включват нар в менюто си.
  • Счита се, че чистите аминокиселини, които приемаме с продуктите от нар, възпират злокачествените трансформации на клетките и са добра профилактика срещу рак. Предпазната роля на коментирания нар е доказана при рак на стомаха.
  • Нар трябва да включват в менюто си също и болните от бронхиална астма и анемия.
  • Натурален плод и сок от се препоръчват и като средство за изхвърляне на токсини и радиоактивни компоненти от заразения организъм.

Лечебни свойства на плод от нар, ползи и рецепти

Пресен нар или продукти, приготвени от превъзходния плод, могат да се използват в много посоки самостоятелно или като допълнение към медикаментозна терапия. Вижте какви разнообразни приложения може да има чудесният нар:

  • Понижава температурата на тялото;
  • Повишава стойностите на хемоглобина;
  • Редуцира болезнените усещания и възпалителните процеси в ставите;
  • Изчиства и подмладява кожата;
  • Нормализира чревната микрофлора;
  • Смъква кръвното налягане;
  • Съдейства за изчистване на кръвоносните съдове от холестеринови плаки;
  • Укрепва имунната система;
  • Нормализира работата на храносмилателния тракт;
  • Оптимизира обменните процеси в организма;
  • Подпомага централната нервна система;
  • Подобрява качеството на съня, предотвратява състояния с безсъние и неврози;
  • Лекува отравяния, диария, дизентерия, навяхване, рани, декубитус, ангина, стоматит, захарен диабет, тахикардия, бронхит, мигрена, псориазис, екземи, анемия (!).

Сокът от нар се препоръчва също и при диетите за отслабване. Плодът нар, похапван редовно, забавя стареенето и предпазва от атеросклероза. При заболявания като хипертония и страдания на нервната система нарът трябва редовно да присъства в менюто на пациента.

Лечебни свойства има и грубата кожица на плода. Отварата от малки количества нарова кора спира диарията и може да помогне при лечението на колит. Прилага се също и при терапиите на ангина и стоматит.

  • Отвара от нар – кора, при ангина и стоматит. 30 г ситно нарязана нарова кора се залива с 300 мл студена вода и се слага да заври. Щом кипне течността, съдът се отдръпва и отварата се прецежда. Използва се за гаргара и жабурене – според проблема. Процедурата се изпълнява най-малко пет пъти на ден.
Като афродизиак
нар

Чаша сок от нар всеки ден за добро либидо

Чудесният нар и сокът от нар усилват либидото – доказано; известно е и това, че сокът от нар може да помогне в лечението от импотентност. Според медицински изследвания консумацията на 2-3 плода в рамките на един ден се равнява по въздействие на прословутата виагра.

Нарът е полезен не само за мъжкия пол; той оказва положително влияние и върху женския организъм – повишава показателите на хемоглобина, подобрява тонуса на кожата и мускулите, нормализира обменните процеси в организма. Наровият сок е извор на младост за всяка жена; освен това плодът или сокът от пресен нар помагат на прекрасния пол да преживее по-леко стреса и различните разстройства при менопауза.

  • Всекидневната употреба на чаша сок от нар в продължение на 3-4 седмици балансира продукцията на тестостерон в организма, а това повишава либидото и сексуалната тяга при мъже и жени от различни възрасти. Когато тестостеронът се нормализира, кръвообращението се нормализира, паметта се избистря и нервното напрежение стихва. При жените се подобрява функционирането на надбъбречните жлези и яйчниците, укрепват костите и мускулатурата.
На бебе, на дете

Когато се говори за ползата от един или друг плод, винаги на първо място се споменават витамините. Плодовете на нашия нар също са интересни в тази посока; вече стана дума какъв богат състав има този уникален плод, каква добра комбинация от витамини дава на организма при консумация, особено когато става дума за изграждащия се детски организъм.

Особено важно е въздействието на нара и доказаната полза за кръвотворната система. Наровият сок неслучайно прилича на кръв, коментират специалисти. Още в далечното минало сокът е бил даван като лекарство при малокръвие, т.е. анемия – за подсилване; правили са го по интуиция. Днес разполагаме с научни доказателства за ефективността на плода при такова състояние. Съчетанието от витамини и микроелементи в наровите зърна стимулира образуването на еритроцити, като по този начин подпомага терапията при състояния, доста чести при много деца.

  • За отговорните родители е ясно, че от нара има полза – въпросът е от каква възраст децата могат да пият сок от нар или да си хапват от сочните зрънца.  Специалистите смятат, че нар и нарови продукти – основно сок, може да се дават на децата след навършване на деветмесечна възраст. В началото трябва да се действа внимателно, предпазливо – на бебето може да се даде разреден сок с вода, като съотношението е 1:2. Дава се само по една чаена лъжичка дневно, като дозата се увеличава плавно. Ако няма реакции на свръхчувствителност, може да се започне и с натурален сок – по лъжичка, като дозата се увеличава постепенно. Плодът, който се дава на дете, трябва да е от сладък сорт. Има някои кисели сортове, които могат да увредят нежната стомашна лигавица на мъника.
нар

Запознаването на мъниците с вкусния нар започва на деветмесечна възраст

Нар на зърна е рисковано да се дава на много малко дете, макар да се счита, че това е възможно след двегодишна възраст. За да няма нежелани последици, при такова “упражнение” трябва да се внимава за следното:

  • Не бива да се прекалява с количеството, дори когато плодът се е харесал на детето. Два пъти седмично по четвъртинка нар е напълно достатъчна доза.
  • Ако нарът е от кисел сорт, може да се дава само на деца над 7-годишна възраст.
  • Сериозен проблем са семената. Сокът е за предпочитане като по-безопасен вариант. Ако обаче се стигне до директна консумация на плод, с детето трябва задължително да има възрастен. Той ще внимава детето да не гълта семки или да не се задави с тях. Вече споменахме, че натрупването на такива компоненти в тракта може да причини апендицит или образуване на твърди образувания с екскремент в червата. Съществуват и сортове с миниатюрни семки, които за подобно занимание несъмнено са по-подходящи.

Сок от нар. Как се прави фреш, ползи, употреба

Сокът от нар е нещо изключително вкусно и в същото време – с безкрайни ползи за здравето. Народната медицина го препоръчва за смъкване на повишена температура, за оптимизация на хемоглобина, за обезболяване при възпаление на ставите. Като козметичен лосион сокът от нар лекува кожни възпаления и гнойни обриви. Действието му, както вече споменахме, е антисклеротично, жлъчегонно и пикочогонно; помага за зарастването на упорити рани. Добре е да видим как точно да си направим сок от нар – елементарно е, но си има тънкости, които помагат да извлечем всички ползи и да не похабим хубавия материал.

И ето защо: сокът от нар чисти кръвоносните съдове от холестериновите плаки или предотвратява образуването им. Помага за регулация на кръвното и е отлично средство за хипертониците. Подобрява състоянието на имунната система. Облекчава главоболието; разреден с топла вода, лекува стоматит и ангина. Пие се и при кашлица. Може да се включва в менюто на хора, които искат да смъкнат килограми – но може да е полезен и за онези, на които им липсва апетит.

Приготвяне на фреш, сок
нар

Бърз начин, но много от плода се похабява

Разбира се, може да си купите готов сок в бутилка, като приемете условието той да съдържа някакви консерванти или да е преминал през термична обработка. Друг вариант е да си купите фреш от хранителна верига, където пред очите ви  ще изцедят плодовете с преса. Естествено – чиста работа е да си го приготвите вкъщи. Да, досадно е, защото за разлика от други плодове тук ще трябва да отчетем присъствието на капризните зърна. Ето как можем да действаме:

  • Разрязваме “по екватора” зрелия нар и го изцеждаме на половинки в онези ръчни приспособления – сокоизстисквачки, в които с въртеливи движения приготвяме и сока от лимони и портокали. Този начин е бърз, но в получената маса ще има частици от горчивите ципи, а и много от суровината ще се похаби. Преди да пием трябва да прецедим. Единственият плюс на този подход е, че става бързо.
  • Разрязваме по същия начин, т.е. “по екватора”, но само кората и с въртеливи движения разкъсваме над голяма купа плода на две половини. Раздвижваме едната половинка с две ръце, без да мачкаме – само да разкъсаме ципите, обръщаме наопаки и почукваме по кората с дръжката на ножа, така, че зърната да се изронят. По този начин подготвяме плодовете за изстискване, което може да стане или с домашна преса, или през марля, на порции. Бавно е и доста цапа, но резултатът е по-добър.
Сокоизстисквачка за нар (преса), тънкости

Описаните по-горе начини за приготвяне на сок от нар  и при най-бързия подход изискват време. По-бързо се получава, ако вместо ръчната цитрус-изстисквачка използваме електрическа, т.е. принципът е един и същ, само че пестим време. Най-добре е да се работи със специална преса или сокоизстисквачка, която е съобразена със спецификата на плода – а именно наличието на голям брой твърди семенца. Възможните решения вижте тук:

Всеки от тези варианти отчита основната специфика на плода нар: зърнестата структура и наличието на голям брой твърди частици-семена.

Сок от нар в блендер

При този избор няма как да си спестим подготовката, т.е. за да си направим сок от нар с блендер, трябва първо добре да почистим плодовете – по един от описаните по-горе начини. В зависимост от мощта на блендера за приготвянето на сока са необходими 30 до 60 секунди. Хората, които обичат този продукт и често го правят, споделят във форумите, че е добре зърната да се залеят с неголямо количество вода: сокът от нар често се приема разреден, а в случая това ще помогне за филтрирането му. След като зърната се обработят в блендера, получената маса се изсипва в съд, покрит с марля и се оставя да се прецеди.

нар

Така изглежда разреденият сок от нар в блендер

Диета за отслабване

Освен че оптимизира храносмилането и съдейства за бързо изчистване на организма от токсини и шлаки, чудесният нар може да е полезен при борбата с наднормените килограми. Съществува дори цялостна система за отслабване с нар, която разчита на полезните свойства на този уникален плод. Припомняме, че нарът съдържа висок процент витамини, минерали и танин. Последният компонент е натурално противомикробно средство, което помага при настинки, при възпаление на устната кухина и гърлото, при кариес. Действа благотворно и на целия организъм, в който е възможно да има латентни инфектирани точки. Да не забравяме и наличието на органични киселини, които също са с антибактериално действие. За имунната система  то е важно, при това – в присъствието на добро съдържание от витамин С.

Отслабването с нар разчита на всички тези ефекти – чрез тях организмът няма да изпита разболяващ стрес от смъкването на килограми, дори ще може да се прояви и анти-ейдж въздействието на наровите компоненти. Системата за отслабване с нар е особено добра за хора, чийто организъм е буквално задръстен с шлаки и токсини или са развили затлъстяване. Системата не е особено трудна за изпълнение: тя изисква в продължение на три седмици всеки ден да се пие прясно изцеден сок от нар.

  • През първата седмица сок от нар се пие три пъти дневно. На един прием се приема само половин чаша сок. През втората седмица сокът се пие два пъти дневно, а през третата – само веднъж на ден, между храненията.

Ефект на отслабване чрез нар се получава благодарение на оптимизацията на обменните процеси и нормализирането на хемоглобина. Освен дозите сок трябва да се похапва и натурален плод, а менюто да е съобразено с желанието за отслабване. Така например една закуска може да се състои от наров плод и 150 г варена елда. Като втора закуска се взема една ябълка или круша. На обяд хапнете варено пилешко филе или печена риба – по 150 г, още един нар, шепа варена елда. Като следобедна закуска хапнете един банан, а вечерта минете на зелена салата, отново с варена елда. Преди сън пийнете чаша айрян от нискомаслено кисело мляко.

Подобни диети, в които почти няма мазнини и въглехидратите са ограничени, могат да бъдат изтощителни – в случая нарът неутрализира тази опасност. Важна подробност е хапването на нар – виждаме, че е на всяко основно ядене; плодът се изяжда след всичко друго. Ако хапнете нар на празен стомах, ще ви връхлети вълчи глад – това е вариантът за хора без апетит! Успешната диета изключва за три седмици всякакви сладкиши, бял хляб и продукти от бяло пшеничено брашно.

Диетата  се спазва стриктно 10 дни, след което се прави едноседмична почивка – без да спираме сока от нар, и отново се връщаме към диетата за 3-4 дни. Твърди се, че този триседмичен модул смъква от 5 до 7 кг от теглото.

Тя обаче е противопоказана за хората, които страдат от повишена киселинност на стомашните сокове. Освен това нарът, особено в големи количества, може да провокира алергични реакции. Той вреди и на зъбния емайл, затова добрата устна хигиена е едно от задължителните условия за безопасно провеждане на диетата. И още едно предупреждение: ако още в началото на програмата усетите, че получавате хрема – трябва да прекратите изпълнението й. рискова група пациенти са тези с гастрит, колит, язва: ако са решили да спазват диетата за отслабване с нар, задължително трябва да се консултират с личния лекар за безопасността си.

Против разстройство (диария). Причинява ли запек?

Сокът от нар има затягащо действие и това го прави полезен при състояния с диария и стомашно разстройство. Приемът му на глътки много бързо спира позивите за дефекация и по този начин предотвратява изхвърлянето от организма на балансиращи течности и хранителни компоненти. Ползата е двойна: от една страна се спират изхожданията, от друга в организма се вкарват витамини и минерали, които при диария болният губи. Наровият сок е богат на полифеноли – за този тип вещества е характерно избирателното въздействие върху патогенни микроби. Така се реализира още един полезен ефект от нар при диария, а именно унищожаването на причинителите на  болестното състояние.

Нарът е полезен при овладяването на диарията като симптом на много сериозни и тежки инфекции от рода на салмонелоза, дизентерия, хранителни отравяния и коремен тиф. Много сериозен плюс на сока е това, че той може да бъде ефективно и безопасно средство и по време на бременност и кърмене. Дава се и на деца при проблеми със стомашно-чревния тракт. В народната медицина като по-бързо действащо средство със стягащ ефект е кората от нар.

Заради стягащия ефект на сока от нар и на плода изобщо хората, които са склонни към запек, не бива да прекаляват с него. На децата пък не бива да се дава по-често от 2-3 пъти седмично.

При гастрит. При дизентерия

При гастрит е възможна консумацията на полезния нар, но е необходима точна преценка за състоянието, както и за киселинността на стомашните сокове. При остри състояния се изключва консумацията на сок и на натуралните зърна; същото се отнася за случаи с ерозия на лигавицата и язва. Ако състоянието е хронично, може да се пие сок, разреден с вода най-малко 1:1, при това в неголеми количества. При гастрит с понижена киселинност нарът се препоръчва в рамките на специална диета. Консумацията му подпомага оздравителния процес в стомаха и неутрализирането на възпалителните процеси.

Сокът от нар може да се използва и профилактично, за предотвратяване на стомашни раздразнения и гастрит. Важно е да се запомни, че приемът му трябва да става 30-40 минути след хранене.

Сокът има подобно въздействие и при лечението на дизентерия, но по-ефикасното средство в подобни случаи е кората от нар. От нея по специална рецепта се приготвя отвара, която се приема в малки дози и подпомага оздравителния процес ефективно.

Маска за лице, за кожата

Нарът е с необичайно богат ефект не само като храна и лекарство, но и като компонент в козметиката. Научно е доказано, че антиоксидантите, които се съдържат в сока от нар, са няколко пъти по-активни от подобни в сухото червено вино и зеления чай. Те могат да превърнат обикновения сок от нар в средство за защита на кожата от външни агресивни въздействия, а така също да подобрят клетъчното хранене и да забавят процесите на стареене. Антиоксидантът пуникалгин, който може да се открие единствено в нара, е в основата на този анти-ейдж ефект и в съхранението на еластичността и сияйността на кожата. Фолиевата киселина в сока също работи в подобна посока. Влагането на етерично масло от нар в козметиката стимулира продукцията на собствен колаген и подобрява микроциркулацията на кожата.

Видимият ефект от използването на сок от нар личи на първо място по стягането на порите; намалява се излишното омазняване, избелват се пигментните петна. Маслото от семената на нара успешно участва в различни маски; то е способно да прониква дълбоко в кожата и да регулира работата на мастните жлези.

Органичните киселини в сока, както и компонентът омега-5, предотвратяват обезводняването на кожата и появата на бръчки.

Вижте една примерна рецепта за козметична маска със сок от нар; подходяща е за чувствителна кожа и има подхранващо действие:

  • Супена лъжица мед и суров жълтък от прясно яйце се разбиват до хомогенна консистенция, след което се добавя чаена лъжичка студено пресован зехтин и супена лъжица сок от нар. Маската се полага внимателно върху лицето, шията и деколтето и след 15 минути се измива с топла вода. Полага се овлажняващ крем.
За черен дроб, топи мазнините

Сокът от нар има меко жлъчегонно действие, което облекчава общото състояние при чернодробни заболявания. При камъни в жлъчката например се препоръчва три пъти дневно – преди хранене, да се изяждат по 50 г зърна или сок, приготвен от тях.

Нарът е натурално кръвотворно средство и всекидневният прием на разреден сок – три пъти дневно, преди хранене, по половин чаша, е добър вариант за подкрепа на болния черен дроб. Помага също при бъбречни заболявания.

Редовният прием на сок от нар помага и срещу стеатоза или т.н. омазняване на черния дроб. Препоръчваната доза е половин чаша всеки ден – между храненията. Добре действа и комбинацията с морковен сок; двата компонента са в равни пропорции.

При високо кръвно, нисък хемоглобин

Похапването на плода и прием на сок действа добре и при хипертония. Както вече знаем, народната медицина препоръчва сока от нар и като кръвотворно средство – консумацията на плода или сока стимулира продукцията на жизнени еритроцити, което нормализира стойностите на хемоглобина в кръвта. Каква точно доза от сока да се приема, трябва да определи лекар – в зависимост от комплекс фактори като възраст, степен на отклоненията от нормата, общо здравословно състояние и пр.

При хипертония е полезен и чаят от цвят на нар. Ето как се прави:

  • Може да се приготви и от пресен цвят, но по-сигурно е да имаме суровината целогодишно в изсушен вид. 15 г сух цвят се залива с половин литър вряла вода, слага се на огъня да кипне и се отдръпва. Оставя се да престои десетина минути и се прецежда. Тази доза се пие като чай на 2-3 приема в рамките на един ден.
При колит

Плодовете на коментирания нар имат доказано стягащ ефект, което е причина да се използва при много заболявания на стомашно-чревния тракт. По същество колитът е свързан с мъзпаление на чревната лигавица, а сокът от нар има противовъзпалителен ефект, обезболява и съдейства за възстановяване на увредената тъкан.  Въпросът – може ли да се пие сок от нар като профилактика и за лечение от колит, а също ентероколит и различни състояния с диария – този въпрос може в случая да получи само еднозначен отговор: да, може. Още по-полезна от натуралния плод и сока е кората от нар.

  • За приготвянето на отвара от кора е необходима 20 г изсушена кора или 50 г прясно обелена. При приготвянето на целебната течност трябва да се спазва съотношение между кората и водата 1:20. Обикновено  20 г суха кора се заливат с около 200 мл вряла вода и се оставят да киснат половин час под капак. След това запарката може да се пие, без да прецеждаме – кората може да остане в течността до изчерпването й. от така приготвената запарка се пие в продължение на седмица през ден. Приемът е 4 пъти на ден по 25 мл. Приемът е на гладно, като първият е веднага след събуждането сутрин, а последният – вечерта преди лягане. Ако е необходимо, модулът може да се повтори след едноседмична почивка.
При бременност и кърмене

Нарът е изключително полезен за една бъдеща майка заради уникалното си по разнообразие и богатство съдържание: витамини, минерали, аминокиселини, фибри и т.н. Освен това плодът и сокът от нар са чудесно средство за профилактика срещу простуди и вирусни заболявания, тъй като укрепват имунната система. Заради доброто си съдържание на желязо плодът е с определен профилактичен принос срещу анемията на бременността, а хапването му през първия триместър спасява от мъчителното гадене и повръщане на специфичната за състоянието токсикоза. Заради балансираното си съдържание на фибри нарът е помощник и в предотвратяването на неприятни и нерядко – опасни състояния със запек, когато се приема по подходящия начин. Всички коментирани полезни ефекти от консумацията на нар, които засягат състоянието на кръвоносната и нервната система, по особен начин са валидни и за времето на бременността. Специално си струва да споменем внасянето в женския организъм на калий, антиоксиданти, витамин С – все фактори, съхраняващи добрия тонус на плацентата и подпомагащи защитните й функции.

  • Сокът от нар е полезен и за кърмещите майки, но може да се пие едва когато бебето навърши три месеца. Проблемът е в това, че компонентите на нара, проникващи в кърмата, могат да причинят у детето алергична реакция. След като то навърши споменатата възраст, майката може да започне да приема по няколко капки или една супена лъжица зърна от нар. Ако детето не реагира болезнено на новата добавка, количеството наров сок в майчиното меню може да се увеличава и да носи изредените ползи както на кърмачката, така и на кърмачето.
Против кашлица

Заради противовъзпалителния си и бактерициден ефект сокът от нар може да помогне при лечението на болно гърло. За целта е добре да се приемат бавно по няколко глътки прясно изцеден сок 3-4 пъти на ден, като поне половин час след това не трябва да се хапва или пие нищо. При възпаление на гърлото, ангина, ларингит и пр. помага и гаргарата с отвара от кора на нар.

Против рак

Противораковите свойства на чудесния нар са известни отдавна. Според най-нови изследвания наровите компоненти блокират развитието на три ключови процеса, преадизвикващи рак на гърдата или метастази в тази телесна зона. В науката набира популярност изводът, че продуктите, произведени от биоактивни съставки на нар, могат да се окажат ключ към профилактиката и лечението на всички видове рак.

Изследванията разкриват цитотоксичността на наровия сок към няколко вида колонии на раковите клетки. Данните са потвърдени чрез изследвания в лабораторни условия: на опитни животни е даван пер орално наров екстракт и по този начин е блокирано развитието на онкологични процеси в дебелото черво, белия дроб, простатата и кожата. По отношение на рака на гърдата са правени редица изследвания със сок от нар с различна концентрация. Доказано е, че приемът на чаша сок от нар дневно блокира растежа на злокачествените клетки. Освен това нарът активира гени, които потискат развитието на метастази. Раковите клетки се срастват една с друга и не въздействат на съседни тъкани. Потиска се и възможността за миграция на раковите клетки чрез телесните течности, както и проникването им в костната тъкан. Ефектът от наровия сок нараства, ако се комбинира със соеви продукти.

Семки от нар – какво да ги правим

Досадните семки от нар! Толкова са много и така пречат да се изцеди цялата сладост на зърната. Често се задава въпросът – какво да правим със семките, да ги гълтаме ли или да ги изплюваме?

Трябва да е ясно, че ако ги погълнем цели, те ще излязат от тялото ни във вида, в който сме ги погълнали; почти не се усвояват – но в същото време могат да са полезни за чревната перисталтика. Това е специфична биологична “четка”, която изнася от тракта задържаните шлаки и токсини. С две думи, полезно е да глътнем неголямо количество семена. Останалите насипваме в някоя от големите саксии със стайни растения и не след дълго можем да се сдобием с покълнали нарови растения. Известно е, че нарът може да се отглежда и като декоративно растение вкъщи.

Жалко е, че тази всъщност полезна част на плода нар обикновено се изхвърля. Една пета от обема на маслен компонент, съдържащ витамин Е и полиненаситени мастни киселини. Този компонент има положително въздействие върху баланса на хормоналния фон; помага при главоболие и понижава високото артериално налягане. Има принос за предотвратяването на анемии и повишава стойностите на хемоглобина.

Благотворно влияе съдържанието на семената и върху двата пола. На жените помага да понесат по-леко неприятните симптоми на климата или на месечния цикъл. За силния пол, както твърдят китайците, този продукт има стойност на средство за повишаване на мъжката издръжливост. За целта семената се изсушават и смилат; приемат се малки количества, смесени със захар.

Ако прекалим с твърдите и несмилаеми семки, рискуваме да ни заболи апендиксът, това е логично. Затова трябва наистина да бъдем сдържани и ако използваме продукта, то той трябва да е подготвен, т.е. смлян или стрит на прах. На деца по-добре да не даваме семки от нар, по същата причина; рискът от апендицит е значително по-голям в този случай.

  • Скраб за лице. 1 супена лъжица изсушени семена от нар се счукват или смилат на дребни частици; смесват се със същото количество зърнеста сол или зарах и малко гел за измиване на лице. Нанасяме за три минути върху лицето, след което измиваме с леки масажни движения. Този скраб освобождава кожата от мъртви клетки и мастни натрупвания; почиства великолепно.
  • Настойка против простуда и висок холестерин. За профилактика и лечение на простуди и при висок холестерин успешно се използва спиртна настойка от семена от нар. За приготвянето й се нуждаем от пет плода нар, половин килограм захар, 5 г канела, един лимон и половин литър водка. Подготовката изисква търпение, защото трябва да изчистим плодовете, да изцедим зърната и да приберем вкусния сок, след което да счукаме в хаванче отделените семена. Настъргваме лимоновата кора и я смесваме с подготвената маса от семената. Прехвърляме сместа в буркан, добавяме канелата и водката, разбъркваме и затваряме буркана. Прибираме го на тъмно за 20 дни, като всеки ден по 2-3 пъти стръскваме съдържанието. След три седмици прецеждаме и прибираме в хладилника. Приема се 1-2 пъти по една супена лъжица преди хранене. Режимът се спазва два месеца.

За какво се ползва кора от нар

Кората от нар е изключително полезна, но в повечето случаи я изхвърлят и така се пропуска възможността за природосъобразно и ефективно лечение на не един болестен проблем. Същевременно не бива да се забравя или пренебрегва предупреждението, че трябва много внимателно да се спазват всички рецепти и да не се допуска предозиране. Кората от нар в голами количества може да бъде токсична.

нар

Така трябва да изглежда правилно почистената и изсушена кора от нар

Но да кажем, че сме наясно с безопасната й употреба. Ето кога и как можем да потърсим кора от нар за цяр:

  • Полезна е за сърцето заради многото антиоксиданти, които съдържа. Предпазва от окисляване холестериновите молекули с ниска плътност, т.н. лош холестерол. Окислителният стрес, който съпътства този процес, е един от ключовите фактори за развитие на сърдечните заболявания. точно по тази причина е важно да консумираме колкото може повече продукти, богати на антиоксиданти.
  • Продуктите от кора на нар освобождават организма от задържани токсини. Тук отново заслугата е на антиоксидантите, които изхвърлят от организма бързо и безболезнено всякакви вредни вещества. По този начин се облекчават и функциите на черния дроб.
  • С кора от нар лесно и ефикасно се поддържа хигиената на устната кухина. Екстракт от кората се включва в някои нови пасти за зъби и вода за уста; допълнителен ефект е неутрализирането на лошия дъх от устата. Подобно средство може да се приготви и вкъщи, ето как: Заливаме с чаша хладка вода 4 г прах от изсушена и счукана нарова кора. След час водата е готова за жабурене; ако го правим два пъти на ден, ще предпазим венците и лигавицата на устната кухина от инфекции и възпаления.
  • Цяр против ангина и кашлица. Пригответе вода за гаргара по горната рецепта и го правете 4-5 пъти на ден. Ако обогатим разтвора с настърган джинджифил или чаена лъжичка джинджифил на прах, ефектът ще е още по-бърз. И още една рецепта от нарова кора и хималайска сол против кашлица: прах от нарова кора смесваме със ситна хималайска сол в пропорция 8:1. добавяме няколко капки вода, така, че да се получи гъста паста. От нея овалваме няколко мънички топчета; вземаме по едно три пъти на ден, като го оставяме да се разтопи в устата. Помага, дори при деца, и парченце нарова кора, което държим няколко минути в устата и гълтаме слюнката. Горчи!
  • Кората от нар е и истинска съкровищница от витамини, на първо място витамин С. “Живият” витамин С при всички случаи е по-добър от синтетичния. Точно по тази причина различните отвари и запарки помагат при зарастването на рани и предпазването им от инфектиране, допринасят за здравината на костите и хрущялната тъкан, полезни са за здравината на зъбите. Класическите запарки – лъжичка прах от кората и 200 г вода, имат кръвоспиращо действие при вътрешен прием; балансират кървенето при месечен цикъл и неутрализират симптоматиката при остри състояния с хемороиди.

Запарките и отварите с прах от нарова кора са приложими и в козметиката. Добавянето на продукта в маски също е полезно за овлажняването и еластичността на кожата, за неутрализиране на възпалителни процеси и лечение на обриви и акне, като продукт против стареенето на кожата.

Чай от кора на нар

Чаят от кора на нар нормализира чревната перисталтика, очиства черния дроб и бъбреците, спасява организма от паразити. Ето една проверена рецепта за приготвянето му:

  • Приготвяме равни части суха нарова кора, суха мента, джинджифил, зелен чай на листа, кимион. Всички компоненти слагаме заедно в блендер и ги смиламе ситно. Чаена лъжичка от сместа заливаме с 200 мл вряла вода и слагаме на огъня за 1-2 минути. Отдръпваме и изчакваме да се поохлади, добавяме малка лъжичка мед. 2-3 чаши от чая дневно вършат чудеса с организма; консултирайте се с фитотерапевт за индивидуална си доза и продължителност на приема според здравословния проблем.
За разстройство

Най-популярно е използването на кора от нар за лечение на диария и разстройство. В този случай можем да работим както с изсушена и начупена на неголеми късчета кора, така и с по-фино счукан и стрит прах. Ето варианти:

  • Една супена лъжица суха кора се залива с чаша вряла вода – 200 мл, и се оставя под капак за 30 минути. Прецеждаме и прибираме в чиста бутилка; приемът е 4-5 пъти дневно по една чаена лъжичка. На деца под 6-годишна възраст може да се дава дозата наполовина, но само след консултация с педиатър.
  • Чаена лъжичка прах от нарова кора се залива с 200 мл вряла вода и се държи на водна баня, на слаб огън около 20 минути. Веднага след това прецеждаме и оставяме да изстине. Взема се по една чаена лъжичка 4 пъти на ден. Възрастните могат да вземат и натурален прах от суха нарова кора – по една голяма щипка преди хранене, като веднага след това изпиват по 2-3 глътки вода. Този режим ликвидира проблема за 2-3 дни.

Нещо много важно за сушенето на наровата кора. Някои хора не знаят, че при сушенето предварително трябва да се отстрани бялата мека кожица от вътрешната страна на кората. В нея няма полезни съставки, но е изключително горчива – ако я оставим да изсъхне с покривната кожа, всички отвари ще бъдат неприятно горчиви.

Отглеждане на дърво нар

нар

Цяла горичка от нар!

Дървото нар е топлолюбиво и трудно понася зимни температури под нулата. Въпреки това се отглежда не само в райони със средиземноморски климат, но също на терени със засушавания и в умерените зони. Когато климатът е с типични зими, се нуждае от защита и се “облича” със защитни материали, но студът се отразява на плододаването и е възможно да се получат нулеви години. Най-добре е младите дървета да се загърлят с пръст подобно на лозите – на височина около 15 см от повърхността.

Растението не е много взискателно към почвите, но все пак предпочита такива с добър алкален показател и умерена влага. Младите фиданки се нуждаят от окопаване и трябва да се пазят както от пресъхване, така и от преоводняване.

Като декоративно растение нарът може да се отглежда и в саксия, дори е възможно 1-2 години да се грижим за него като за стайно растение и след това да го засадим на открито. Възможно е отглеждане от фиданка или от семка.

В градина и в саксия. От семка и разсад, фиданки цена

Семената от нар трябва да бъдат събрани от добре узрял плод, чиято кора е без загнивания и бели петна. Не е нужно да се почистват или мият; засаждат се в рохкава почва на дълбочина около сантиметър и половина. След като покълнат и стръкчетата достигнат височина от 4 см, се пикират и между тях се оставят разстояния от около 4 см. При следващото нарастване  се прави ново пикиране или стръкчетата се пренасят в малки саксийки. Трябва да се внимава почвата да не засъхне.

Нар може да се засади и от резници; за тях се избират наесен издънки или млади клончета, които се режат косо на дължина около 25 см. От общата дължина 10 см трябва да бъдат в почвата. Онези, които са се развили и напролет пускат малки листенца, в края на април се засаждат на открито.

Нар може да се вземе и като фиданка от разсадник. У нас обикновено се предлагат вносни фиданки на цена около 7-10 лв бройката.

За отглеждането на нар като стайно растение са подходящи сортовете-джуджета от типа на “Картаген”, “Нана” и “Пуника бейби”. Обикновено те могат да израснат до еднометрова височина, но при подходящо обрязване поддържат 30-сантиметров ръст. Това не им пречи да растат и дори да дават плодове. Само че тези плодчета имат диаметър не по-голям от 3 см.

нар

Нар на балкона: плодовете ще са топчета с диаметър 3 см!

В много наши домове се отглеждат цитруси в големи саксии и сандъци; и с нара е така, дори още по-лесно. Единственото условие за успешно отглеждане на нар е да има много светлина; за него са подходящи източен или западен процорец, с изход на тераса през лятото и рядко поливане през зимата на закрито. Не е нужно да се пои по-често от веднъж на месец и половина-два; поливането с малки количества вода трябва да започне чак в края на февруари.

Резитба. Цъфтеж

Възможно е оформянето на нарово дърво, подобно на ябълковото, но това обикновено се получава в районите с топъл, средиземноморски климат. В зоните с по-отчетливи температурни амплитуди се предпочита храстовидната форма, при която от един корен се оставят да се развиват 5-6 стебла и се оформя ветрилообразна форма. Нарът прави много израстъци от корена и нови клонки, “ветрилото” постоянно се сгъстява, така че се налага резитба и освобождаване на стеблата с повече плодни пъпки.

Както всички плодни дървета, и дървото нар остарява и периодично се налага да му се прави подмладяваща резитба. Обикновено към тази драстична мярка се пристъпва на 20 години. Така се стимулира активното израстване на нови клони и плододаване.

Кога се бере нарът. Плододаване, сезон
нар

Узрял „до смърт“! Беритбата на нар става преди да се случи това

Нарът узрява през октомври и обикновено се бере в края на този месец. Тогава плодовете достигат до пълната си зрялост, зърната са натъпкани със захар, а кората става наситено червена или жълто-розова, в зависимост от сорта. Добре узрелият плод може буквално да се пръсне; това означава единствено бърза консумация. Брането на реколтата трябва да предхожда подобни събития, ако искаме да съхраним плодовете по-дълго време. Най-добрата температура за дълго съхранение на нар е 2-5 градуса; не обичат студеното, затова не ги слагайте в хладилника – ще загният!

Други вкусни и полезни рецепти с нар

Без съмнение – за немалко хора полезният нар е преди всичко вкусен плод, на който можеш да се насладиш като на добавка към различни студени и топли блюда или просто да го приемеш натурално – на зърна или на сок.

Добавен в различни блюда, нарът им придава специфичното съчетание от сладост и киселина. Освен това яркочервените, сочни зърна направо са украса и радост за окото. Може просто да ги посипем върху салата, да мариноваме месо в наров сос, да съчетаем охлаждащия наров ефект с остри подправки и пр.

Нарът е съвършеният плод за диабетиците, на които другите сладки плодове са забранени – например круша, банан, ягоди. Похапването на нар дори е в състояние да регулира кръвната захар. Ако натуралният сок за някого е твърде силен, може да го комбинира с морков или червено цвекло. Или просто да го разреди с вода.

Салата с нар
нар

Спанак с нар и прошуто – може!

Зърната от нар могат да се посипят върху много от познатите салати. Не само е красиво, но и вкусно – при такива количества не е опасно да се глътнат няколко семенца. Освен това има сортове нар с по-меки семена, специално салатен тип, които в храносмилателния тракт отчасти се усвояват. Вижте няколко примерни рецепти със зърна от нар:

  • Рукола с нар. Необходими са 200 г рукола, един нар, 50 г орехови ядки, 120 г рокфор, 6 супени лъжици зехтин, една лъжица прясно изцеден лимонов сок. Ядките се запичат на сух тиган; оставяме ги да се охладят, леко натрошени. Измиваме и накъсваме листата рукола в салатна купа; поливаме с лимоновия сок и зехтина, които предварително сме смесили и разбили с вилица. Подреждаме върху зелената маса сиренето рокфор, нарязано на хапки; посипваме с орехите и зърната нар.
  • Лук шалот с нар. Нарязваме на тънки шайби три глави лук шалот; изплакваме ги два-три пъти с топла вода, посоляваме леко в салатна купа. Почистваме един нар, като отделяме ¾ от обема на зърна, а последната четвъртинка изстискваме на сок. Посипваме зърната нар и объркваме; поливаме със сока. Тази салата е добра гарнитура към месни блюда.
  • Зимна салата с нар и месо. Набавяме си една връзка зелен лук, копър, 50 г зърна от нар, 50 г орехови ядки, стафиди, една неголяма сладка ряпа, два моркова, три супени лъжици зехтин, 200 г варено месо, за предпочитане пилешки гърди, по желание – скилидка чесън. Всички продукти, без наровите зърна, настъргваме или нарязваме на тънки ивички и смесваме в купа за салата. Поливаме със зехтина, в който сме разбили една скилидка настърган чесън. Накрая поръсваме с наровите зърна.
Чай от цвят или листа

Чаят от цвят или листа от нар е с лечебна стойност и обикновено е необходима консултация за точното му приготвяне при определени заболявания. Така например листата се използват за чай или запарки при проблеми с черния дроб, при прблеми със съня, при кашлица, стоматит и пр. Ето една примерна рецепта за чай от нарови листа при безсъние:

  • Здрави, ярко зелени листа от нар се сушат на сянка и се прибират в книжна опаковка. При нужда е достатъчно да стрием на прах три грама суха маса; заливаме с 200 мл вода иварим на слаб огън, докато от течността остане една четвърт. Прецеждаме и изпиваме преди лягане вечер.

Наров чай може да се приготви също и като се долее сок от плода към вече приготвената запарка от зелен или черен чай. Но има още един вид чай, разпространен в Турция. Прави се от смес – цветове и листа от растението. За една доза е необходима супена лъжица суха смес, която заливаме с 250 мл вряла вода. Похлупваме чашата и оставяме да се запари 15 минути. Прецеждаме и пием като обичайните чаени напитки. Макар да няма целенасочен терапевтичен ефект, този чай ободрява и се отразява положително на имунната система.

Вино от нар

Виното от нар е сравнително млад продукт; въпреки усещането за сладост – плодът не съдържа достатъчно захар за специфичната винена ферментация. Има все пак няколко сорта, които най-вече в отделни райони на Армения и Израел се отглеждат специално за винено производство. Процесът е специфичен заради необходимостта да се изчистят корите и горчивите ципи. Резултатът е вино с градус около 16-17. Най-известната марка нарово вино е Rimon. Определяно е като десертно вино, поднасяно с плодове и сладкиши. Цветът на напитката е тъмно кехлибарен със златист оттенък. Има кисела нотка, но преобладаващи компоненти във вкуса са ореховите. Може да се пие и без никакви добавки. В неголеми количества е полезно – подчертава се антиканцерогенното му въздействие.

нар

Вино от нар може да се направи и вкъщи

В домашни условия също може да се пробва приготвянето на нарово вино. За целта първо плдовете се пресоват и се прави сок. В съда за ферментация на литър сок се добавя захар, от 200 до 500 г в зависимост   от намеренията ни – да получим десертно или полусухо вино. Най-добре е като съд за ферментация да използваме трилитрови буркани, за да наблюдаваме ферментацията. Белег за протичането на процеса може да е медицинска ръкавица, с която затваряме съда. При кипене тя се издува; когато спадне – значи е време за прецеждане. Прецеденият продукт разливаме в бутилки и ги оставяме легнали на хладно и тъмно за месец. Ако след този срок вкусът не ни е достатъчен на сладост, добавяме малко захар и оставяме да лагерува още седмица.

Сладко от нар

Има различни варианти за приготвяне на сладко от нар, вижте тази:

Приготвяме една чашка нарови зърна, три чашки сок от нар, три чашки захар, една супена лъжица сок от лимон. Наровият сок и захарта се варят на слаб огън 10-15 минути, след това съдът се дръпва от огъня да поизстине, отново се връща да заври и пак се оттегля – общо три пъти, като на последното поставяне се прибавят зърната. Сместа трябва да заври и да се оттегли три пъти, като на последния “тур” се добавя лимоновият сок. Оставя се да поизстине и се насипва в малки бурканчета. Вкусът напомня сладко от вишни, киселичък и сладък едновременно. Това е бутиков продукт, от доста суровина се получава малко количество. Стягането на сладкото става чак когато изстине напълно.

Екстракт от нар (против диабет и др.)

Наровият екстракт е продукт с много полезни въздействия. Често е препоръчван за профилактика против диабет и рак; може да се намери под формата на капсули – като хранителна добавка, в която е съчетан прах от плода и фабрично произведен чист екстракт. Приемът на такава добавка регулира стойностите на кръвната захар и холестерина, кръвното налягане, подсилва имунната система. Неутрализира възпалителните процеси и подпомага лечението при бактериални и гъбични инфекции.

Сос от нар

Сосът от нар представлява стопроцентов сгъстен продукт, който съхранява полезните компоненти на пресния продукт и е с висока хранителна стойност. В света на кулинарията е наричан “шампанското на сосовете”. Не е много популярен у нас и когато се снабдим с една бутилчица наров сос започваме да се чудим как да го използваме. Можем да овкусяваме с него салати, сирена и риба. Най-добра работа върши при мариноване на различни меса. Ето един вариант на приложението му от zdravnitza.com:

  • Приготвяме маринада от 80 мл сос от нар, 50 мл соев сос, същото количество червено вино и толкова вода, една супена лъжица мед, десетина листа салвия, чер пипер, супена лъжица царевично нишесте. Смесваме всички продукти в буркан с капачка на винт и хубаво разбиваме. Междувременно подготвяме няколко резена месо – свинско филе или пилешки гърди. Почистваме ги от мазнини и ципи и шпиковаме със скилидки чесън и моркови. Слагаме месото в плик, поливаме с маринадата – така, че цялото месо да е потопено, и прибираме в хладилника за 2-3 часа. Слагаме да печем  в покрит съд – предварително добавяме салвията – в студена фурна, която затопляме постепенно до 180 градуса. Месото е готово след 40 до 60 минути. Изваждаме го да почива, а прецедения сос кипваме и сгъстяваме с цаевичното брашно, предварително размито с малко студена вода. Поливаме месото със сварения сос и овкусяваме с пипера.
Сироп от нар

Сиропът от нар е преработен продукт, който съдържа натурален сок, захар и вода. Обикновено се използва за пиене, като се разрежда с вода в пропорция най-малко 1:7. Може да се добавя в кремове и кисели.

Меласа от нар. Дресинг

Рецепта от mycookingbookblog.com учи как се приготвя меласа от нар: продукт, който при наличието на повече плодове може да спаси част от тях и да имаме готов дресинг за салати. За приготвянето на меласата трябва да си направим най-напред един литър сок – това се получава от около пет плода, добре изчистени. На литър наров сок добавяме половин чаена чаша захар. Ще ни трябват и четири супени лъжици пресен лимонов сок. Всички продукти се смесват и се варят на слаб огън, докато сместа се сгъсти и остане на една трета от първоначалния обем. Изстива и се прибира в сух стъклен съд в хладилника. Продуктът е годен за употреба до четири седмици.

Десерт с йогурт (кисело мляко) и нар

Ако се разровите в кулинарните сайтове, ще намерите какви ли не рецепти за десерти с нар. По различен начин се приготвят и тези с млечна съставка. Най-лесно е да изцедите две кофички кисело мляко или направо да си купите готово. Подслажда се с мед на вкус и се насипва с нарови зърна и суров  шам фъстък; има в турските магазини от специфичните зеленикави стърготини на ядките, които се използват и за баклава.

Продукти от нар, цена, употреба

Коментираният нар с право привлича вниманието на много хора; но плодът е сезонна стока и не винаги можем да разчитаме, че ще го намерим. Затова пък продуктите, в които са включени различни нарови съставки, лесно могат да се открият в магазините за здравословни храни, хранителните вериги, по козметичните щандове. Немалко производители предлагат различни сокове, сос, масло или кремове-лосиони с нар. Както е и при други случаи, при избора е добре да се ориентираме към утвърдени марки и да сме готови да платим малко по-скъпо за наистина качествени продукти.

Кой сок от нар е хубав, цена

Масовите марки производители могат да ви предложат познатите кутии тетрапак – литър, за около два лева. Сами разбирате, че това не може да е натурален сок от нар. Реалната му цена е около 14-16 лв за литър. Ако пък на етикетчето е написано, че продуктът е “био”, очаквайте още по-висока цена. Актуалните онлайн предложения визират цени от рода на 25 лв за половин литър – на “Оптима”, 22 лв за 200 мл на Schoenenberger. Сокът на Granata е от нар, отглеждан в собствени плантации в Азербайджан; литър натурален сок се прави от 5 кг зърна. Същият производител предлага и концентрат и сос от нар. Цената се съобщава при директен контакт и поръчка.

Сос от нар в магазина, цена

Това е по-рядко предлаган продукт, обикновено вносен – от Турция, Гърция, Армения, Азербайджан. Цените варират в зависимост от марката на производителя и политиката на доставчика, нжо добър продукт може да се купи в повечето вериги по около 3.50 – 4 лв за бутилчица от 250 мл.

Масло от нар

Маслото от нар е продукт, добиван от семките чрез студено пресоване. Използва се в козметиката като добавка към базово масло от рода на бадемовото или зехтин. Поддържа кожата еластична и хидратирана, забавя стареенето, насърчава продукцията на собствен колаген. В чист вид маслото от семки на нар е гъсто и лепкаво; 2-3 капки са достатъчни за масаж на лице и деколте, смесени с бадемово масло. Флаконче от 15 мл може да се купи за десетина лева.

Екстракт от нар на таблетки, хранителна добавка

Всички полезни въздействия на плода нар могат да се получат и от екстракт под формата на таблетки или капсули. Освен натурален извлек тези продукти тип хранителна добавка съдържат и прахообразна форма на полезната плодова тъкан.

Таблетките на Sourcе Naturals например се препоръчват заради подчертания антиоксидантен ефект; приемът два пъти дневно по две подпомага функциите на стомашно-чревния тракт, повишава хемоглобина, прави дихателната система устойчива срещу респираторни инфекции, регулира кръвното, подобрява чернодробните функции, нормализира апетита. Таблетките могат да се купят за около 35 лв – опаковка от 60 таблетки по 500 мг. В този продукт екстрактът е от нарови семена.

Капсулите на Natures Bounty пък са на цена 25 лв за 60 капсули от 250 мг. Всяка капсула съдържа само екстракт от нар – плод; приемът е четири пъти дневно по една капсула по време на хранене.

За още информация: На английски: Pomegranate. На немски: Granatapfel. На испански: Granado. На турски: Nar; На руски: Гранат. Латинско наименование: Púnica granátum. На гръцки: Ροδιά.

Източници:

Приготвяне на сок от плода. Маски за лице

Ценни рецепти

В народната медицина

Полезни свойства и лечение

Отглеждане в стаята

В градината

Още топ материали, свързани с темата:
Нар; наръчник за употреба на чудесния плод
5 (100%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *