гулия противопоказания, ползи и вреди от земна ябълка
земна ябълка рецепти, гулия

Земна ябълка (гулия). Противопоказания, ползи и вреди. Рецепти

Противопоказания за ядене на гулия. Ползи и вреди от земна ябълка. Народни рецепти, консервиране. Чай от цвят на земна ябълка. Цена. Как се прави кисела гулия (маринована)?

Земна ябълка, гулия, топинамбур: ето ви едно изключително растение, незаслужено пренебрегвано и до днес. То е възможно най-непретециозният вид във всяка леха. Не смуче от почвата никакви пестициди, нитрати, вредни вещества. Може да се консумира в каква ли не форма: сурово, печено, варено и пържено; от него може да се направи пюре, салата, дори мармалад. Казват още, че лекува всичко! Единственият му недостатък всъщност е това, че не е популярно – и ето, сега ще се опитаме да поправим грешката.

Лечебни свойства на земна ябълка (гулия)

Богатият състав на коментираната земна ябълка прави растението отлично лекарство против безброй болести. Лечебни свойства имат клубените, стеблата и листата. Редовната профилактична употреба предпазва здравия човек от множество страдания, а болния има шанс да се излекува по-лесно, ако потърси силата на въпросната гулия. Така например кореноплодът (грудка, клубен) намалява опасността от инфаркт, инсулт, стабилизира артериалното налягане и подобрява зрението.

Съдържание:

Какво лекува топинамбур? Как действа?

Гулията или топинамбур, земна ябълка е уникално растение заради способността да избягва тежките метали в почвата; при развитието си “ябълките” не складират в плодната маса никакви токсини, тежки метали или радиоактивни остатъци. Според надеждни публикации след Чернобилската авария в заразени терени са били посадени различни култивирани растения и единствено в гулиите нямало нищо вредно.

  • Ако похапвате редовно от този растителен уникат, системите и органите ви ще “влязат в час” и ще заработят в пълен синхрон. На първо място – ще ви освободят от задържаните шлаки и токсини. Гулията е като четка: ще остърже вътрешностите ви от опасните и вредни компоненти, които с времето сте задържали неволно. Ако всеки ден консумирате прясна земна ябълка – само 100 г, за три месеца ще забравите за хроничните си болежки. И това се дължи на съдържащия се във въпросната гулия пектин.

В гулията има високо съдържание на желязо, силиций, калий, витамин С. Една чаша изчистен и настърган топинамбур вкарва в организма ви 20% от дневната доза желязо,също толкова калий, около 17% от ежедневния магнезий.

  • Микроелементите в продукта и по-скоро комбинацията им са чудесна подкрепа за кръвоносните съдове и сърцето. С 2-3 гулии буквално за стотинки давате на тялото си онова, което бихте осигурили от аптеката във вид на хранителна добавка от типа калиево-магнезиев комплекс. При това на съвсем различна цена.

Ето още лечебни приложения на земната ябълка: заради високия процент желязо – при анемия; нормализира артериалното налягане; полезен продукт при дисбактериоза, съдейства за възстановяване на полезната микрофлора; предпазва от здравословни проблеми черния дроб.

  • Фактът, че гулията е изключително богата на актуалния инулин, го прави отличен помощник при програмите за редукция на теглото. Инулинът помага за успешна нормализация на кръвната захар и е горещо препоръчван за диабетици. Сиропът от топинамбур е абсолютната здравословна алтернатива на захарта.
цечна ябълка, гулия
Непретенциозната гулия е истинско съкровище

Пробвайте го също и при терапиите срещу запек, при възпалителни процеси в стомашно-чревния тракт. Лекува гастрит, язва и колит, добър е при киселини. Чудесно жлъчегонно средство. Има анти ейдж ефект при вътрешен прием и при приготвянето на различни маски и лосиони в козметологията – лесно средство за поддържането на кожата.

  • При лечението на различни заболявания се приготвят от нашата земна ябълка отвари, сироп, сок от клубените. За компреси и вани се използват стебла и листа. Земната ябълка има широко приложение и в кулинарията. Салати и супи с топинамбур са едно отлично средство за отслабване – с тяхна помощ лесно се топят килограми и се оптимизират функциите на храносмилателната система. В съчетание с ябълки, моркови и цвекло, с различни репи получаваме отлични здравословни салати и пюрета.
Как се приготвя сок от топинамбур?

Сокът от топинамбур, гулия, земна ябълка най-добре става от току що извадени от почвата клубени. При правилно съхранение те могат дълго време да запазят водното си съдържание и да ни осигуряват желания сок. Сокът е добър при запек, неутрализира стомашните киселини и смъква високата кръвна захар. С лечебна цел използваме само току що приготвен сок – колкото и добре да го съхраняваме в готов вид, той губи с времето лечебните си свойства.

Още в текста: Земна ябълка, гулия, топинамбур: какво представлява старият непознат продукт. Уникалните свойства на пренебрегнатата гулия като цяр, храна и козметично средство. Лесни и ефикасни рецепти от народната медицина и традиционната кухня. Какво казва науката за това растение

Приготвянето е лесно: измиваме хубаво клубените, очистваме кафявата кожица от груби израстъци и смиламе с блендер или настъргваме с кухненско ренде. През марля или памучна кърпа изцеждаме и изпиваме препоръчаната за съответния здравословен проблем доза. повтаряме: приготвяме само толкова, колкото ни трябва за момента.

Отвара от гулия

Отварата от земна ябълка обикновено се препоръчва за лечение на захарен диабет, но може да е полезна и при други заболявания. Тя се приготвя както от пресен кореноплод, така и от суха маса. Ето коя е най-лесната универсална рецепта:

  • 3-4 гулии се измиват и заливат с литър студена вода; слагат се на огъня и се варят 20 минути. При панкреатит обаче ще са необходими 5-6 гулии и два литра вода, а варенето е само 10-15 минути. Всяка готова отвара се прецежда веднага след приготвянето, охлажда се и се пие на глътки в рамките на един ден.
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Клубените на гулията могат да се сушат и мелят на брашно; от това брашно също могат да се приготвят отвари за анемия, хипертония, панкреатит, холецистит. Отварата от сушена гулия се прави по следната рецепта:

  • Три супени лъжици брашно се варят в литър вода половин час. Отдръпваме и оставяме да се охлади; това е дозата за един ден, която се пие на глътки, по малко. В рамките на седмицата трябва да се изпълнят три такива лечебни модула, т.е. в три от седемте дни, с паузи, да си осигурим гулиената терапия.

Отварата от земна ябълка е полезна и при болки в ставите. В този случай използваме растението като добавка за билкова лечебна вана. Трябват ни килограм и половина свежи стебла и листа от растението, които нарязваме и заливаме с 5-8 л вода. Варим сместа 25 минути и я прецеждаме. Добавяме към водата във ваната, като внимаваме съотношението между отварата и чистата вода да е 1:7. в тази разредена топла отвара трябва да полежим 15 минути; след процедурата вземаме топъл душ. Такъв сеанс е добре да си осигуряваме всеки ден в продължение на 15-20 дни. Ако правим това извън сезона на свежите растения, приготвяме отварата от 1 кг клубени или 400 г сушени листа и стебла. В този случай отварата се вари около 45 минути.

Други ползи

Коментираната гулия помага много при сърдечно-съдови заболявания. Ако редовно похапвате кореноплод в суров вид, това ще ви пази от атеросклероза, образуване на тромби, тахикардия, исхемична болест на сърцето. Отварата, за която стана дума, е чудесен цяр срещу хипертония. Точната рецепта в този случай изглежда така:

  • 250 г накълцана грудка се залива с половин литър вода и се оставя да къкри на слаб огън 15 минути. След това се отдръпва, оставя се да изстине и се прецежда. Пие се 2-3 пъти дневно по половин чаша.

С гулия можем да намалим риска от стомашни киселини, възпаление на стомашната и чревната лигавица, от образуване на камъни в пикочния мехур.

Богатото съдържание на витамини и микроелементи прави от гулията отлично средство за нормализиране на хемоглобина. В този случай работим с цвят от земна ябълка – използва се сушен. Една супена лъжица сух цвят се злива с три чаши вряла вода и се оставя да кисне 6-8 часа. След това се прецежда и се пие три пъти дневно, половин час преди хранене. За очистване на кръвта от кисели соли пък е полезно да се пие по 100 г прясно изцеден сок, половин час след хранене, 2-3 пъти дневно.

Топ рецепти за лечение с гулия

земна ябълка, гулия
Сокът от земна ябълка се приготвя само за бърза консумация

Изпълнението на различни рецепти със земна ябълка изисква да се работи с качествен продукт, за да е пълноценно въздействието на приготвената отвара, сок, салата. Някои фитотерапевти дори препоръчват при възможност гулиите да се изкопават от пръстта непосредствено преди използването им. Веднъж извадени, гулиите могат да съхранят качествата си 100% при правилно съхранение. Най-добре е да се държат в найлонов плик в хладилника.

Земна ябълка при диабет

Официалната медицина – както и народната, признават, че въпросната гулия е чудесна за профилактика срещу диабет от първи и втори път, както и за лечението на болестта. За болните с диабет от първи тип се изисква редовна употреба на суров кореноплод, сок и отвари. Ефектът се дължи на вече споменатия инулин. Когато този компонент попадне в организма, той заменя глюкозата в редица обменни процеси; така клетките получават необходимата им енергия.Същевременно инулинът съдейства за балансирано усвояване на глюкозата, благодарение на което концентрацията на захар в кръвта се регулира. Така болният човек започва да се чувства добре и се създават условия за активиране на задстомашната жлеза, панкреаса, който може да започне производството на собствен инсулин.

Най-лесно за един диабетик е да изяжда всеки ден три пъти по една прясна грудка топинамбур, 15 минути преди хранене. В рамките на един месец този режим ще даде своите положителни резултати. Прясната грудка може при необходимост да се замени с една чаена лъжичка брашно от гулия, размита в малко вода – взема се два пъти дневно преди хранене. Друг вариант е този с приема на литър отвара от земна ябълка дневно, в три дни от седмицата.

Универсалният топинамбур може да е основа за зеленчукова супа или кафе за диабетици. Вижте рецептите:

  • Супа: Необходими са по 100 г броколи, карфиол и целина – глава; по един морков, червена чушка и глава лук; сол, магданоз. Кипваме вода и пускаме нарязаните целнчуци да се варят, първо моркова и лука, после целината, карфиола и накрая за 3-4 минути дозата броколи. Целият процес не бива да продължава повече от 10-15 минути. Отдръпваме от огъня и добавяме малка бучка краве масло и магданоз. Супата може да се разнообрази с гъби.
  • Кафе: Тази ерзац-напитка всъщност не е кафе, но при всички случаи е полезна. За напитката ни трябват 2-3 клубена, които заливаме за три минути с вряла вода. Подсушаваме ги и ги запичаме равномерно на сух тиган, след което ги смиламе в блендер. От получената маса с вряла вода приготвяме напитка с концентрация по желание.
Земна ябълка за бъбреци и при камъни

Земната ябълка действа като диуретик – тя е с пикочогонен ефект особено в свежата си форма, затова похапването на грудките, прясно настъргани в салати, е най-добрият начин да освободим организма от задържани течности и отоци. Обикновено до такива състояния се достига при заболявания на бъбреците или сърцето, но гулията е помощник в балансирането на метаболизма като цяло. Редовната консумация на гулия пък е средство за профилактика против образуването на камъни в бъбреците, т.е. нефролитиаза.

Продуктът във всичките си форми въздейства положително на отделителната система; ефективен е при възпалителни процеси, включително цистит.

За отслабване, диета и хранене

Гулията е верен помошник в опитите да стопим излишните килограми. Грудките съдържат много фибри, които изчистват организма от шлаки и токсини. Когато организмът се освободи от тях, метаболитните процеси започват да протичат по-бързо и да се изгарят приетите калории своевременно. При консумация на земна ябълка или продукти от нея се подобряват балансите на липидната и въглехидратната обмяна и това топи реално килограми. Освен това гулията е нискокалорична храна; включим ли я в менюто си – ще постигаме усещане за ситост, без да сме се натоварили с ненужни калории.

Ето накратко кои са свойствата на топинамбура като продукт за отслабване:

  • Способен е да понижава стойностите на кръвната захар, което допринася за лечението на неинсулиновия диабет и същевременно създава условия за намаляване на телесната маса; антиоксидант, който извежда от тялото токсини и шлаки и позволява да се ускорят метаболитните процеси.

Вижте вариант за включване на земна ябълка в програма за редукция на теглото: Сутрин и вечер се изпиват по 50 г прясно изцеден сок от гулия. Сутрин това се прави един час преди хранене, а вечер – един час след хранене. Режимът се поддържа най-малко две седмици.

Все пак препоръчителна в този случай е консумацията на цяла грудка под различни форми, тъй като водещ фактор при отслабването си остават фибрите на продукта. В чревния тракт фибрите не се смилат, разлагат или преработват – просто преминават като метличка и увличат със себе си вече назоваваните шлаки и токсични наслоения. Именно това кара метаболитните процеси в очистените системи да заработи по-бързо, т.е. да разходва повече енергия и съответно да топи мазнини на първо място.

земна ябълка, гулия
Зимните салати със земна ябълка зареждат с витамини и топят мазнини

Припомняме още един ефект от консумацията на полезните грудки. Когато хранителните фибри попаднат в стомаха, те увеличават обема си и изпращат към главния мозък сигнали за насищане. Така “центърът” е готов да изкомандва край на храненето, независимо от приетия по-малък обем храни. Задължително условие това да се случи е приемът на по-голямо количество вода, с чиято помощ баластът бухва и запълва празния стомах.

  • Освен сурови, гулиите могат да се похапват варени, печени, варени на пара и пр. С пюрето от топинамбур можете да замените картофеното и ще се заситите с много по-малко калории. Може да се използва преди или по време на хранене една голяма настъргана грудка с пресен лимонов сок: вкусно и засищащо. Разбира се, присъствието на земната ябълка в менюто на отслабващите не ги освобождава от грижата да хапват по-малко и да се движат повече. Няма да ги мъчи зверски глад, ако денят им приключи с блюдо от варена и добре подправена земна ябълка.
Земна ябълка и мед

Един от начините да свалим наднормени килограми е като заложим на комбинацията от гулия и мед. За това трябва да си набавим чист пчелен мед от билки; рецептата изисква приготвяне на неголеми дози свеж сок от земна ябълка до 5 пъти дневно. За един прием е достатъчна лъжица прясно изцеден сок от гулия и същото количество мед. Комбинацията активира чревната перисталтика и същевременно позволява успешен контрол върху апетита, така отслабването не е придружено с мъчителното усещане на постоянен глад.

  • Същата комбинация, само че гулията в настърган вид, може да се използва за козметична маска на лицето. Когато приготвяме сока от земна ябълка, изстисканата маса на клубена не изхвърляме, а сипваме с малко мед в чаша, разбъркваме и нанасяме на лицето з 15 минути. Маската активира клетъчната обмяна, подобрява хидратацията на  епитела и възстановява еластичността и добрия тен.

И още едно приложение на комбинацията от гулия и мед: приготвяме лесен конфитюр без варене, който също може да се консумира по лъжица при диети за отслабване. Може също да зарежда с витамини и фибри през есенните и зимните месеци. Ето как се приготвя:

  • Измиваме, обелваме  и настъргваме на ситно ренде килограм гулии. Добавяме 250 г мед, разбъркваме и оставяме да престои около 10-15 минути. Междувременно измиваме два лимона, разрязваме ги и отделяме семките. След това ги смиламе с корите в блендер и прибавяме към гулиено-меденото пюре. Готово! Остава да насипем в чисти и сухи буркани. Съхраняваме в хладилник и похапваме редовно по 2-3 лъжици дневно, препоръчително преди хранене.
Съвети с гулия за здрава храносмилателна система

Съдържащият се в земната ябълка инулин (гулията е известна и като йерусалимски артишок) успешно извежда от организма множество шлаки и токсини. При храненето в тракта попадат много ненужни и дори вредни компоненти, които въпросният инулин свързва и извежда. Това действа оздравяващо на храносмилателната система, затова диетолозите горещо препоръчват гулията като средство за лесно очистване на червата от споменатите наслагвания. Най-добре е това да става с топинамбур в суров вид, но ако състоянието на лигавиците не позволява – може да се премине към вариантс варени на пара клубени, пюре или сок. Много скоро ефектът на оздравяването ще се прояви, като същевременно подобряването ще се изрази и в оптимизиране на жлъчните функции.

  • Консумирайки йерусалимския артишок или топинамбур, ние правим организма си устойчив към всякакви вируси и инфекции, поразяващи храносмилателните органи. Полезните компоненти на гулията не допускат проникването в организма на всевъзможни болестотворни бактерии и паразити. Тази уникална храна допринася и за образуването в червата на нормална микрофлора,  което е важно при състояния с дисбактериоза.
  • Още: топинамбурът стимулира кръвоснабдяването на чревната лигавица, което действа тонизиращо и оздравително. Използва се и като част от диетичното хранене при лечение на язва, заболявания на дванадесетопръстника, при дуоденит, колит, гастрит, ентерит, панкреатит, при стомашни киселини, дори еднакво успешно при запек и при диария.
  • Освен това похапването на продукти от земна ябълка спира гаденето и повръщането, премахва горчивия вкус в устата при проблеми с храносмилането, успокоява болезнените колики и подуването на корема. Ако по време на лечение с дразнещи стомаха медикаменти хапваме земна ябълка, неприятните странични ефекти ще са изразени в по-слаба форма и самото оздравяване ще се ускори с няколко дни.
Против холестерол

За намаляване стойностите на холестерина в кръвта в храненето трябва да присъстват повече продукти с растителни фибри и по-малко храни с царевица, картофи и пшеница.

Добавянето на земната ябълка означава по-високи дози инулин, което е разрешение на проблема с високия холестерол. Отлично се отразява приемът на сок от топинамбур – по една или две супени лъжици на гладно два пъти на ден.При проблеми с липидната обмяна най-добре действа продуктът в суров вид. Редовната консумация на кореноплод като този предпазва кръвоносните съдове от втвърдяване и задръстване с хорестеринови плаки.

При запек

Вече споменахме за положителния ефект на гулията върху функционирането на храносмилателната система. Наличието на висок процент пектин и инулин в неугледните грудки оптимизира чревната перисталтика и предпазва от опасното състояние констипация или запек. За предпочитане е да се противодейства на подобни състояния чрез консумация на земна ябълка в суров вид – настъргана с моркови, червено цвекло, глави целина, ябълка. Бонус е бомбата от витамини, които поемаме с богатата на фибри храна от този вид.

При бременност

Коментираната земна ябълка е много полезна за бъдещите майки. Съдържащият се в кореноплодовете висок процент желязо е изключително важен за женския организъм в това състояние. Това е добър вариант за профилактика срещу анемия. Лекарите препоръчват продукта по време на бременност както за поддържане на хемоглобина, така и против обичайните състояния на запек. Такава потребност обикновено възниква в третия семестър на бременността и проблемите безопасно могат да се предотвратят чрез суровия топинамбур в менюто.

Друг плюс за една бременна жена в случая е доброто съдържание на калций, който е важен за укрепването на костите, зъбите и косата както на майката, така и на бъдещото й дете. Да не пропуснем да отбележим и това, че със земните ябълки в организма на бременната постъпва добро количество от аминокиселината лизин, която е важна за растежа и развитието на плода. Изобщо наборът от аминокиселини в гулиите съдейства за правилното формиране на мускулната тъкан у бебето.

Към полезните въздействия на топинамбура се отнася и това, че той влияе положително на нервната система и я успокоява, помага при безсъние. Важен е и в периода на лактацията, тъй като в този период консумацията му съдейства за предпазване на майката и кърмачето от вредни микроорганизми.

За захранване на бебе

Всички положителни характеристики на земната ябълка без съмнение я правят продукт, важен за детското хранене. Счита се дори че тя трябва да е задължителна за мъниците, които боледуват често. Въпросът по-скоро не е дали да даваме гулия на децата, а откога да го правим, коя е най-подходящата възраст да се запознаят с продукта.

  • Някои специалисти са на мнение, че това трябва да става, когато детето е поне на година и половина. При това първите блюда да са сготвени – гулия под формата на пюре или супа. Суровият кореноплод може да се дава към тригодишна възраст на детето.

 

земна ябълка, гулия
Колкото по-рано децата свикнат с вкуса на земната ябълка, толкова по-охотно ще си похапват от нея

Има и друга теория, която препоръчва топинамбур да се включва още в рамките на първата година, като част от програмата за захранване на бебето с различни зеленчуци. Най-подходяща за това е осеммесечната възраст; грудката трябва да се свари и пюрира, като допълващи компоненти се споменават пилешки гърди, пащърнак и овесени ядки.

Земна ябълка и рак

Не са малко специалистите, които сочат земната ябълка като средство за предпазване от онкологични заболявания. Доказано е например, че редовната консумация на грудките намалява опасността от злокачествени трасформации  в органите на храносмилането. Това е разбираемо – вече коментирахме способността на кореноплода да действа като четка, която почиства целия тракт от токсини и шлаки, част от тях известни с канцерогенния си ефект. Освен това в дебелото черво компоненти от гулиите създават неблагоприятни условия за развитието и колонизирането на патогени, които са известни като причинители на рак. Няма нужда да припомняме и за въздействието на вълшебния инулин в тази посока.

Преди няколко години български учени обявиха за създаването на хранителна добавка, която съчетава ефектите на инулина от земна ябълка с прословутите омега-3 и -6 ненаситени мастни киселини. Приемът на добавката блокира риска от злокачествено изграждане на клетки, тъй като всякакви вредни наслоения в организма се изчистват благодарение на нея по възможно най-бърз начин. Така научно бе потвърдена тезата, че топинамбурът е дадено от природата средство за противоракова профилактика. Твърди се също в професионални среди, че прилагането на терапия с продукти от земна ябълка може да задържи растежа на туморни образувания и да забави онкологичния процес.

За мъжка потентност

Съчетанието от витамини и полезни микро- и макроелементи в гулията могат да окажат положително влияние върху силния пол. Консумацията на земна ябълка е полезно за мъжете от всяка възрастова група. Ако те включват този кореноплод в менюто си, със сигурност ще намалят опасността от болести на отделителната система и половите органи. Всекидневната консумация на сурова земна ябълка пази от заболявания като аденом на простатата и спасява от импотентност. Достатъчни са 1-2 гулии дневно в каквато ви се харесва форма.

За стави

В топинамбура има много силиций. Този елемент участва в изграждането на синовиалните обвивки, важна част от вътрешния строеж на ставите. Дневните потребности на здравия човек от силиций не са големи и могат да бъдат покрити само с консумацията на 50 г пресен топинамбур. Ако всеки ден изяждате такава доза кореноплод, ще се спасите от скованост и болки в ставите. Затова продуктът е препоръчван в менюто при ревматоидни артрити, при радикулити. Най-добре действа съчетанието от консумация на пресен продукт и външното приложение – вани и компреси с отвара по описаната по-горе технология.

Дайте мнение и Вие тук!

За коса и кожа

Кашичка от земна ябълка под формата на маска или сок, използван като  лосион, успокоява раздразнената и възпалена кожа, лекува гнойни пъпки и акне, помага при лечението на екземи, рани и изгаряния. Полезните компоненти в клубена очистват порите и действат подмладяващо на уморената и повехнала кожа.

Настойка за изплакване на косата можем да приготвим от листата на растението, ето как:

  • Четири супени лъжици пресни листа от гулия се накълцват и заливат с един литър вряла вода. Оставят се да покиснат около 40 минути и се прецежда обогатената с полезни съставки вода. С тази течност поливаме измитата коса и оставяме да изсъхне. Можем да използваме такава настойка при всяко измиване; косата става гладка и копринено мека, а корените се заздравяват.
Топинамбур и мастопатия

Активното включване на топинамбур в диетата е едно от средствата за контрол върху наличните в женския организъм естрогени. При хормонален дисбаланс женският организъм е изложен на повишен риск от онкологични промени. Наличието на повече фибри в храната позволява да се изведат онези естрогени, които в даден момент са в повече. Гулията е един от препоръчваните продукти и в този случай заради инулина, който не допуска естрогенни въздействия, последвани от появата на уплътнения в млечните жлези и възпалителни процеси. Помагат и готовите продукти с екстракти от топинамбур – кремове, чието полагане върху възпалените гърди овладява опасните процеси и ги неутрализира.

Други рецепти от козметологията

Вижте два примера за използване на земна ябълка в козметични маски за мазна и за суха кожа:

  • Ако кожата е мазна, настъргваме една гулийка и смесваме кашичката с половин лъжичка мед. Намазваме лицето и оставаме с маската около 20 минути. Измиваме с топла вода и полагаме овлажняващ срем. Маската се прави през ден; за да имаме траен ефект трябва да направим серия от 20 маски.
  • При суха кожа използваме същата смес, но добавяме и половин чаена лъжичка зехтин. Полагаме маската за 20 минути, след което я почистваме с тампон, потопен в слаба запарка зелен чай. Изчакваме още десетина минути, след което натриваме лицето с ледено кубче и едва тогава изплакваме с хладка вода. И тази маска се прави през ден; серията е от 20 такива маски.

Против паразити

Всяка форма на уникалния кореноплод е подходяща за профилактика срещу паразити. Паразитозите са наистина глобален проблем, чието разрешаване изисква много сериозни мерки и лична отговорност на всеки. Към профилактиката спада редовната консумация на земна ябълка; по този начин зареждаме организма с важния инулин, който оздравява храносмилателния тракт и не допуска заселването му с паразити. Наличието в гулията на определени органични киселини създава неблагоприятна за паразитите среда и блокира тяхното размножаване. При анализа на полезните свойства на топинамбура специалистите винаги подчертават антимикробното му и противопаразитно действие.

При панкреатит

Ако страдаме от панкреатит, ще ни помогне отварата от гулии, която се приготвя за 15 минути. За нея са необходими пет гулии среден размер и един литър вода. Клубените се заливат със студена вода, възвират и се нарят на тих огън четвърт час. Отварата се оставя да изстине и тогава се прецежда. Пие се на глътки в рамките на един ден; тази терапия се изпълнява през ден.

Заболяванията на панкреаса са свързани с нарушения на обменните процеси и влошаване на кръвообращението. Приемът на топинамбур под всякаква форма е в състояние да подобри обмяната и да неутрализира възпалението. При панкреатит е добре да се хапва по 150 г суров топинамбур всеки ден. В този случай кожицата на кореноплода не се маха, но продуктът трябва много добре да се измие. Освен сок и отвара препоръчителна е консумацията на сурови салати. В случаите с проблеми на панкреаса не се консумират гулии на туршия, пържени или печени, тъй като биха дразнили лигавицата на стомаха.

Диета при панкреатит, симптоми и лечение на панкреас с лекарства

Други рецепти за лечение

Народната медицина препоръчва за лечението на различни заболявания както клубените, така и стеблата, листната маса и цветовете на топинамбура. Ето още няколко рецепти, които са пример за употребата на цялото лековито растение:

  • Отвара за полиартрит, подагра и остеоартроза, при отлагане на соли в ставите. Два-три килограма пресни листа и стебла от земна ябълка се накълцват, заливат се с вода в 10-литрова тенджера и се варят на тих огън половин час. Отварата се прецежда и налива в гореща вана, където температурата е 38-40 градуса; трябва да пресметнем за всеки литър отвара по литър чиста вода. Прекарваме във ваната 20-25 минути. Правят се последователно 20 такива вани, всеки ден. При мазоли същата процедура помага за размекването и лесното им премахване, като се приготвя по-малка доза при същата концентрация и се накисват само ходилата.
  • Настойка от цветове на земна ябълка при настинка. Супена лъжица сух цвят заливаме с три чаши вряла вода, оставяме под капак и завиваме с голяма кърпа съда за 6 часа. След това прецеждаме и пием по половин чаша 3-4 пъти дневно около час преди хранене.

Рецепти със земна ябълка за кухнята

На вкус грудките на земната ябълка са приятни, сочни и биха разнообразили менюто пре есента и зимата. Гулията може да се вари, пържи, пече, настъргва и изцежда на сок. Разбира се, най-голяма би била ползата от продукта, ако се консумира в сурово състояние. Добре е също да се комбинира с други кореноплоди в смесена сурова салата. Може още да се вари  във вода или в мляко и след това да се добавя в различни блюда.

Туршия от земна ябълка

Топинамбур на туршия – това е богатство от ферменти, с чиято помощ по-лесно се усвояват белтъците. Ето една рецепта за вкусна и бърза туршия от грудките:

  • На дъното на еднолитров буркан слагаме няколко клончета копър, магданоз и целина, 4-5 зърна чер пипер, пет скилидки чесън. След това напълваме буркана с почистените и нарязани на сламки гулии. Заливаме с топла марината, която е приготвена от половин литър вряла вода, половин супена лъжица хималайска сол и една чаена лъжичка захар. Най-отгоре отново подреждаме зелени подправки и 2-3 скилидки чесън. Затваряме буркана, докато още е топъл и като изстине го прибираме в хладилника. След 3-4 дни става за консумация.
  • Друг вариант: Килограм грудки от земна ябълка се измиват, почистват и настъргват на едро ренде. Подреждаме в голям стъклен буркан или емайлиран съд и заливаме с варена марината от литър и половина вода и три супени лъжици сол. Оставяме съда на топло за 3-5 дни, за да започне ферментацията. След това прибираме в хладилника. Консумацията може да започне след две-три седмици.
Салата със земна ябълка (печена)

5-6 грудки земна ябълка се измиват много подробно с четка или се обелват тънко, след което се нарязват на кръгчета с дебелина 5-6 мм. Объркват се с една глава лук, нарязан на шайби, олио, сол и чер пипер. Разпределят се върху тава, покрита с хартия за печене. Салатата се пече в предварително затоплена фурна на 180 градуса около 50 минути. По време на печенето се разбърква два-три пъти. След като се охлади, към тази основа добавяме накъсана на едро рукола, варен булгур или жито, балсамов или ябълков оцет на вкус (kulinarno-joana.com).

Земна ябълка на фурна

Земната ябълка може да се използва в редица печени блюда като аналог на картофите. Пече се директно с мазнина и малко сол, нарязана на шайби или ако грудките са малки – цяла. Може също предварително да се бланшира или дори да се повари 5-6 минути, след което да приготвим блюда с добавки като яйца, сирене, кашкавал. Вижте една примерна рецепта за печена гулия:

  • Половин килограм топинамбур, по 100 г сметана и кашкавал, магданоз. Почистените и нарязани на кръгчета грудки се бланшират, изцеждат се от водата и се насипват в тавичка; добавят се сметаната и настърганият кашкавал и се запичат в предварително затоплена до 180 градуса фурна за десетина минути. След изваждането блюдото се посипва с нарязан на ситно магданоз.
Други рецепти за готвене

Най-полезно за здравето, и най-лесно, е от земната ябълка да се направи прясна салата. Ето как:

  • Изчистете грудките и ги настържете на едро ренде. Добавете парченца домат и краставица, овкусете със зехтин и лимонов сок. Ако имате ленено масло – използвайте една супена лъжица от него. На вкус поръсете с малко сол, магданоз и листа от кориандър.
  • 1-2 грудки гулия настържете и добавете една ябълка – настъргана или нарязана тънко на сламки. Подправете с лимонов сок, зехтин и зелен лук. По-богат вариант ще се получи с един настърган морков допълнително.

Продукти със земна ябълка, приложение, ползи, цена

Има различни готови продукти, в които компоненти от земна ябълка оптимизират хранителната стойност на някои храни – например макарони, и ги обогатяват с полезни съставки от рода на инулин. Гулия под формата на брашно улеснява приготвянето на диетични блюда, които са чудесен елемент от лечебното хранене.

Брашно от земна ябълка “Д-р Топинамбур”

Този продукт може да се намери в аптеките и магазините за здравословни храни. Представлява натурален кореноплод, изсушен и смлян на брашно. Брашното от гулия се влага най-често в тестени продукти, например макарони и в домашен хляб. Подобрява продуктите, като внася в тях фибри, инулин и пектин, микроелементи. Препоръчва се в менюто на диабетици. Предотвратява запек, регулира кръвната захар и холестерола. Опаковка от 600 г струва около 9-10 лв.

Чипс от земна ябълка

Чипсът от земна ябълка представлява тънки парченца сушена гулия; 200 г от продукта струва около 3.50. Ако обаче пакетчето чипс носи етикета “био”, цената може да е и двойна.

Чипсът се препоръчва основно като добавка в храненето на диабетици заради уникалното си съдържание на инулин, пектин и фибри. Може да се посипва върху здравословни салати или да се  прибавя в печива и готвени ястия със земна ябълка. Става и за директна консумация като занимавка.

Сушени натурални грудки от гулия

Марката “Д-р Топинамбур” предлага като част от асортимента си и сушени натурални грудки от гулия; обикновено от тях се приготвят отвари като лечебно средство за диабетици. Една опаковка грудки от 600 г струва приблизително 10 лв (framar.bg). по-често сушените гулии се предлагат като брашно или чипс, мюсли с оглед по-лесната им употреба със същото предназначение.

Сушени грудки могат да се приготвят и в домашни условия, но процесът е дълъг и не винаги успешен; по-добре е да сушим грудките на тънки шайби в слаба фурна.

Консервиране на земна ябълка

Специалистите по диетично хранене препоръчват наесен да се вади само част от реколтата от земна ябълка, тъй като продуктът запазва качествата си на открито за около седмица-две. Ако сте се снабдили с по-голямо количество или сте извадили от лехата гулия за цялата зима, ще ви трябват и рецепти за консервиране. Туршията и сушените варианти са възможно решение, но има и други начини. Ето някои от тях:

  • Един от начините е грудките да се замразят добре почистени, измити и подсушени, по 2-3 в найлоново пликче. Преди употреба се размразяват, като се пускат да престоят в студена вода.
  • Маринована земна ябълка с лук и моркови: Килограм грудки и по половин кг лук и моркови почистваме и нарязваме на ситно; гулията и морковите могат да се настържат на едро ренде. Слагаме плътно сместа в сухи буркани и заливаме със следната маринада: на литър вода измерваме 40 г сол и 50 г оцет и няколко цели зърна чер пипер. Вместо оцет можем да сложим един лимон, нарязан на шайби с кората. Кипваме сместа и заливаме постепенно зленчуковата смес в бурканите. Затваряме и обръщаме бурканите върху капачката; като поизстинат ги стерилизираме за 5-6 минути.
  • Мармалад от гулия и тиква: Килограм земна ябълка – изчистени и измити грудки, килограм тиква, един лимон, 250 г захар. Настъргваме съставките – включително лимона с кората, добавяме захарта и оставяме сместа да престои, докато пусне сок. Разбъркваме и варим на слаб огън; вари се не повече от пет минути, след което веднага, още горещ мармаладът се разсипва в сухи топли буркани и се слагат капачки; обръща се да престои до изстиване с дъното нагоре.

Информацията за земна ябълка, която липсва в Уикипедия

Що за растение е въпросната земна ябълка? Не всеки може да си го представи, като гледа на някой пазар невзрачните грудки, наричани също гулия, йерусалимски артишок – макар да няма нищо общо нито с артишока, нито с Йерусалим.

Растението е от вида астри, “братовчед” на слънчогледа. Цветът му дори прилича на младия слънчогледов, само че не прави познатите пити със семки.  Като диво растение и досега вирее в Америка; култивирано е преди няколко хиляди години от чилийско индианско племе. Пренесено е през 16 век в Европа, най-рано отглеждането му започва във Франция. Днес е разпространено по цял свят; употребява се като храна за хора и домашни животни. В последно време все по-често за земната ябълка се говори като за природно лекарство за множество заболявания, както и за профилактика и укрепване на имунната система.

Особености на самото растение Helianthus tuberosus

Растението е непретенциозно, развива се бързо и не изисква особени грижи. Грудките, които са предмет на всеобщия интерес, са нискокалорична алтернатива на картофите в много отношения. В 100 г гулия има само 61 ккал; мазнините са 0.1 г, въглехидратите – 12.8 г, растителните протеини 2.1 г. Грудките са богати на фибри, пектин, инулин, моно- и дизахариди, аминокиселини, микроелементи, витамини. 79% от състава на продукта е водата.

  • Витамини: А, бета каротин, В – 1, 2, 6, 9, С, Е, РР.
  • Химически състав: калий, фосфор, хлор, калций, сяра, магнезий, натрий, алуминий, желязо, цинк, манган, мед, бор, флуор, молибден, йод, кобалт.

Нещо много важно за земната ябълка: независимо върху каква почва расте, никога не поема тежки метали, нитрати и пестициди и е на практика чист продукт с избирателна способност.

Разлика между гулия, алабаш и джинджифил

Възможно е външната прилика между корените джинджифил и земната ябълка да заблуди някого, че става дума за едно и също ластение или най-малкото за родствена връзка. Джинджифилът е културно растение; идва от Азия и е подправка, която се използва в малки количества за овкусяване на различни блюда. Може да има само външна прилика между гулия и джинджифил, но консистенцията, вкусът, ароматът и най-важното – съставът са съвсем различни.

За алабаш може само да се спомене, рядко се прави връзка между него и гулията. Алабашът е растение от друго семейство – кръстоцветни, заедно с видовете зеле. Познатата грудка се развива непосредствено над земята, докато гулията е кореноплод. Като хора, свикнали да зареждат кухнята с продукти от супермаркета бихме могли да направим и други погрешни връзки: да сравним гулията с ряпа или с хрян. Това е разбираемо, нали?

Противопоказания

При всички положителни характеристики за качествата на гулията можем да си помислим, че тя е продукт без противопоказания. Това всъщност не е така. Например – макар да е много полезна за стомашно-чревния тракт и да помага хем при диария, хем при запек, земната ябълка може да ни изтормози именно по тази линия. Ако за първи път хапваме от този уникален кореноплод, особено в сурово състояние, нека да вземем първоначално само малка доза. Възможна е индивидуална непоносимост към продукта, но по-вероятно е тази храна да ви превърне в балон, т.е. гулията може да провокира метеоризъм. Хора, които по принцип имат такъв проблем, не бива да консумират суров топинамбур, а само варен или печен, и подправен с кориандър – в този случай той дори ще им е от полза.

Синоними: Йерусалимски артишок, Топинамбур, Ералма

Както и да се нарича, става дума за едно и също растение от група астрови или сложноцветни. Роднини на гулията са растения като белия равнец, слънчогледът, лайката.

Отглеждане на гулия

Топинамбурът се отглежда промишлено като едногодишна култура, която не е особено претенциозна към условията. Все пак се развива по-добре на слънчеви терени с рохкава почва. В личното стопанство това е един вид многогодишно растение: веднъж засадено, то се развива при наличието на посочените условия и плододава, като всеки път се вадят само част от готовите клубени. Най-подходящ климат за земната ябълка като аграрна растителна култура е умереният.

Още информация и източници на английски: Противопоказания при яденето на гулия. * Ползи и вреди от земна ябълка. * Рецепти с гулия.
Засаждане на земна ябълка, семена. Кога се сее?

Обикновено земната ябълка се засажда от клубени, като картофите – използва се и същата техника при мащабно производство. За грудките рано напролет се правят бразди с дълбочина 10-12 см; разстоянието между редовете е 60 до 80 см, а между отделните кореноплоди около 30-40 см. До цялостното развитие на растението е важно теренът да се плеви, особено да не се допуска растеж на троскот. Ако целта на отглеждането са само клубените и нямаме намерение да събираме семена от земна ябълка, при цъфтежа цветовете се късат, за да се насочи повече енергия към корена.

Вегетативният метод, т.е. чрез клубени, е широко практикуван подход за отглеждане на полезния кореноплод. Възможно е грудките да се засаждат през есента, а през пролетта да се вадят и разделят на 2-3 части за бърза вегетация, като внимаваме във всяка част да останат оченца – следва самостоятелното им повторно засаждане и развитие. Може и директно напролет да се засаждат здрави, неголеми клубени, обикновено през април.

За отглеждане от семена почти не се говори; принципно цъфтежът е през втората половина на лятото – до края на октомври. Цветовете рядко образуват семена.

Кога се вади? Добив. Съхранение

Клубените на земната ябълка се вадят наесен; трябва да е ясно, че пълното развитие на грудките продължава 120 дни, така че няма смисъл да се бърза. Ваденето на част от реколтата става през ноември – вадят се толкова грудки, колкото могат да се изконсумират за десетина дни и да се преработят под някаква форма за по-дълго съхранение. През цялата зима останалите клубени могат да останат в почвата, където издържат до -40 градуса. Условието е отгоре да се натрупа сняг или дебел пласт слама. Гулиите, извадени през пролетта – при първите затопляния, са по-сочни и по-вкусни. Извадените големи количества гулии се съхраняват в специални условия, в сухи и хладни помещения.

При подходящи условия, грижи и своевременно изваждане на грудките от почвата добивът може да достигне и до 2.5 тона от декар. По-често реколтата е около тон и половина – два.

Цена на земна ябълка, купува, продава

Цените са доста обтекаеми; може да се намери по 1 – 1.50 лв за килограм, но ако си поръчате над 10 кг. По-малки количества или само едно кило ще ви струва 3-4 лв на пазара. Ако продуктът е оценен като екологично чист или био-, цената се вдига и е около 5-6 лв за кг.

За още информация: На латински: Helianthus tuberosus L., На английски: Jerusalem artichoke. На немски и испански: Topinambur. На турски: Yerelması. На руски: Топинамбур.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

6 Мнения

  1. Това което покзвате е земна ябълка. Гулията е съвсем друго нещо, но можеби има същте качества. Не знам.

    • Лекар.БГ

      Благодарим ви, Исак, за това уточнение! В различните региони на страната с понятието “земна ябълка” наричат различни кореноплодни растения. Но най-разпространено е схващането, че земна ябълка е това, което също е известно и като гулия, топинамбур и йерусалимски артишок. Също някъде го наричат и зимна ябълка. В тази статия разглеждаме онази земна ябълка, която се има предвид под латинското наименование Helianthus tuberosus L. Ще се радваме, ако споделите кой точно растителен вид имате вие предвид, когато става дума за земна ябълка. Веднага ще го включим и него в текста, за да не стават недоразумения.

  2. Николай

    Прекрасна статия! Изненадващо полезна. Много хора ще ви бъдат много. Благодарни

  3. стоянка

    много пщолезна информация

  4. Атанас Атанасов

    Аз садя земна ябълка от 5 години,нарекъл съм я трюфела на северозапада,бялото злато на северозапада-от гр.Лом съм.Покрай оградата ме пази от ЗЯПАНЕ на съседи,храни земното куче/известен като слепак-иначе патеха много картофите,продавам доста от него и най вече го консумираме в семейството- салати,сок,туршия,гозби.Бабите я наричаха градуни.Много е устойчива,лесна за отглеждане.За въпроси и коментари 0877157760-Атанас Атанасов.

  5. Здравейте,
    Статията наистина е много хубава и полезна. Дали сте доста обширна информация. В тази връзка искам да Ви кажа как я наричат в Родопите – газльок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *