ябълков оцет

Ябълков оцет (домашен). Да си направим – ето защо!

Ябълков оцет, подбрани проверени рецепти за приготвяне вкъщи. Приложение при различни болести, вижте как се прави. Отслабване с ябълков оцет – диети. Оцетът в козметиката. Оцетна гъба – какво представлява, откъде да си я набавим. Други форми на ябълков оцет. Странични ефекти и противопоказания

Домашен ябълков оцет: ще видите, че не е чак толкова трудно да си го приготвите сами вкъщи.

Всъщност това е натурален продукт, получен при ферментацията на ябълков сок. Ако го сравним с други видове оцет, веднага ще отбележим именно характеристиката “натурален”.
Има и синтетичен, но той става повече да почистим с него кухненските дъски за рязане или да смъкнем варовиковите плаки от стария чайник. За разлика от този тип киселини, нашият ябълков оцет е с изключително широк спектър на полезни приложения.
Той се приготвя от сочни, добре узрели ябълки. През първия етап от ферментацията му се получава сайдер, нискоалкохолна напитка, тип плодово пенливо вино. След това ангажираните ферменти продължават процеса и сайдерът постепенно се превръща в оцет. Може да се каже също, че ябълков оцет – това не е нищо друго освен вкиснато ябълково вино.

Полезни свойства на продукта

Ако си приготвите сами ябълков оцет по някоя от следващите рецепти, ще получите мътна течност със специфична миризма. Купешкият ябълков оцет е прозрачен и чист, защото е филтриран и стабилизиран. Той също има много качества, но като полезни въздействия е по-скромен от натуралния.

Ето кои са най-ценните качества на продукта:

  • Ябълковият оцет съдържа целия спектър на полезни витамини: А, С, Е, група В;
  • Този оцет е наситен с натурална фруктова и млечна киселина;
  • Съставът му е богат на микроелементи – цинк, натрий, мед, желязо, магнезий, мангат, калий и др.;
  • Мегнезият, който влиза в състава на ябълковият оцет, е полезен за нервната система, за нормална работа на сърцето, на стомашно-чревния тракт, черния дроб и жлъчката;
  • Калият съдейства за нормалното функциониране на сърцето и мускулите;
  • Налице са и дъбилни вещества – мощен антиоксидант, с който е заредена кората на плодовете;
  • Ябълковият оцет съдържа и пектини, които влияят положително на състоянието на стомашно-чревния тракт и кръвоносните съдове; те намаляват стойностите на лошия холестерин , очистват чревния тракт и изхвърлят шлаки и токсини от организма;
  • Оцетът е и антисептик, благодарение на което се използва при различни болестни отклонения.

Рецепти за направа на ябълков оцет

ябълков оцет
За домашен ябълков оцет трябва да се снабдим със здрави плодове, нехлорирана вода, захар и здрави буркани

Да се направи домашен ябълков оцет всъщност не е чак толкова трудно. Достатъчно е да имаме плодовете, захар, преварена вода и подходящи съдове. Тежък аргумент в подкрепа на подобни занимания е фактът, че в магазина лесно можем да попаднем на ябълков оцет-менте. Приготвеният вкъщи, дори да не е с отличен търговски вид, ще е гарантирано натурален, следователно – полезен и в кулинарен аспект, и като цяр за не една болест. Да видим как се прави!

Домашен ябълков оцет с оцетна гъба
ябълков
Оцетната гъба ускорява ферментацията на продукта

Оцетната гъба (оцетна майка) е специфично образувание на повърхността на ферментиращата за оцет ябълкова смес. Първоначално то се оформя като филм, който постепенно задебелява и нараства. Когато ябълковият оцет е готов, оцетната гъба се отделя и прибира в хладилника, в чист съд с малко ябълков оцет. Поставя се в нова заготовка за оцет, като присъствието й ускорява ферментацията и я прави по-пълноценна.

Вижте една рецепта за приготвяне на домашен ябълков оцет с оцетна гъба:

  • Набавяме си два кг ябълки, препоръчват се по-сладки за по-качествена ферментация; 600 г захар и два литра преварена вода. Ябълките се почистват от дръжките и семките, нарязват се или се рендосват едро. Насипват се в подходящ съд, може пластмасово бидонче, и се заливат с водата, в която е разтворена захарта или равностойно количество захар. Съдът не се затваря с капачка, а с марля на 2-3 пласта, за да може сместа да диша. В продължение на десетина дни е първият етап на ферментацията, за чието ускоряване при възможност е добре да добавим в съда и въпросната оцетна гъба. Всеки ден бъркаме ябълковата каша с дървена лъжица. След 10 дни филтрираме, а ябълковата маса изстискваме през тънка памучна кърпа. Събираме цялата течност в чист стъклен съд и оставяме за втория етап на ферментацията. Той ще продължи около месец; състоянието на “кашата” се проверява редовно – не бива да прави черен филм на повърхността или да се усеща миризма на гнило. Веднъж вкисната, течността може да съхрани качествата си много дълго време (otizvora.com).
Рецепта за домашен ябълков оцет на д-р Мария Папазова

Горната рецепта е вариант на ябълковия оцет, препоръчан от популярната д-р Мария Папазова (“На кафе”). Нейният съвет е за оцета да се избират здрави и сочни, добре узрели ябълки без загниване. Пропорциите са същите: 2 кг ябълки – очистени и нарязани на кубчета, 600 г мед и литър и половина-два преварена и леко охладена вода. Ябълките се поставят в подходящ стъклен буркан, отгоре насипваме меда и заливаме с топлата вода. Между сместа и гърлото на буркана трябва да остане свободно пространство, около 2-3 пръста. Гърлото на съда се закрива с марля на 2-3 пласта. Ферментацията протича най-добре при температура 20-30 градуса. Стъпките по-нататък са като в горнта рецепта.

Бърза рецепта за ябълков оцет

Както личи от горните рецепти, за приготвянето на ябълков оцет са необходими около 40-45 дни. При това продуктът трябва да се наблюдава непрекъснато и да се следи за правилното протичане на ферментацията. Ето и един по-лесен начин, при който обикновено са достатъчни две седмици до пълната готовност на приготвяния домашен ябълков оцет:

  • Необходими са 6 бр. сладки ябълки, оцетна гъба – обем около две супени лъжици, заедно с неголямо количество готов ябълков оцет; две супени лъжици захар или мед; чист и сух буркан, нехлорирана – преварена – вода. Ябълките се нарязват на едри парчета и се пускат в буркана. Престояват там до окисляването си – стават по-тъмни, почти кафяви. След това върху тях се сипват медът и оцетната закваска и се долива вода. Водата трябва да е топла и да покрие масата напълно, като до гърлото на съда да останат около три сантиметра. Отгоре се поставя марля и се закрепва плътно с ластичен ринг. Поставя се на тъмно и при температура около 20-25 градуса. Всеки ден съдът се отваря и масата се бърка с дървена лъжица. След две седмици ферментацията трябва да е завършена. Следва прецеждане и готовият оцет се прибира в подходяща бутилка.

Ябълков оцет и мед, приложение

Съчетанието от ябълков оцет и мед помага при множество неразположения и болести; то също така е и чудесен вариант за профилактикана затлъстяване, хипертермия, преждевременно стареене, запек, стомашни киселини, токсикози, повишен холестерин, гнойни обриви и акне.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Мед с ябълков оцет не бива да се използва при повишена киселинност на стомаштиге сокове, чернодробни заболявания, колит, в етапа на пубертета.

На гладно, рецепта, как се пие

При всички изброени по-горе случаи е полезна напитката с мед и оцет, приготвена така:
Една супена лъжица ябълков оцет и една лъжица мед се разтварят в 200 мл вода. Цялата смес се изпива на гладно, около половин час преди хранене.
Често се препоръчва това съчетание като средство за отслабване, ето как:

За контрол върху апетита, подобряване на тонуса и баланс на енергията сутрин на гладно приемайте една супена лъжица ябълков оцет, смесена с чаена лъжичка мед и няколко глътки вода.

Друг вариант, при проблеми със сърдечно-съдовата система. Смесваме по една чаша мед и ябълков оцет и прибираме сместа в хладилник за три дни. След това можем да вземаме от нея всяка сутрин на гладно по 2-3 чаени лъжички, разтворени в чаша топла вода. Час-час и половина след това не се яде и пие нищо. Изпълняваме тази рецепта всяка сутрин в продължение на 15-20 дни.

При подагра и за пречистване на организма

Ябълков оцет може да се използва успешно при подагра, следвайки рецепти от народната медицина. В оцета се съдържа яблъчна киселина, която активизира метаболизма, нормализира храносмилателните процеси и подкрепя функциите на сърдечно-съдовата система.

Резултатите от лечението с ябълков оцет могат да се усетят много бързо, буквално ден-два след началото на терапията. Важно е за целта да се използва домашен ябълков оцет, който не е пастяоризиран и пречистван промишлено, без оцветители и подобрители.

  • Първият начин за облекчаване симптомите на подагра е чрез компреси; оцетът трябва да се затопли и да се “подобри” с лъжичка лют червен пипер. В сместа се потапя памучен или ленен плат, който се изцежда и поставя върху болната става. Ако е възможно, може да си направим баня с оцет и пипер: потапяме за 15 минути крайника с проблеми.
  • Друг вариант: Сипваме в чаша с вода 1-2 чаени лъжички оцет. Такъв разтвор пием веднъж в денонощието до изчезването на подагричните симптоми. Може да се съчетаят външното и вътрешното приложение.
  • Сега за съчетанието ябълков оцет+мед: смесваме по две супени лъжици от двата продукта и бъркаме до хомогенна смес. Приемаме дозата на два пъти, сутрин и вечер, при остри болки.
  • И още един вариант: В чаша доматен сок добавяме две чаени лъжички ябълков оцет. Изпиваме дозата наведнъж – еднократно в рамките на деня, един час преди хранене. Това се прави една седмица. Още след първия прием болките намаляват.
За артрит

Припомняме, че лечебната сила на нашия ябълков оцет е по-изразена ако имаме натурален, нефилтриран продукт. За предпочитане е такъв продукт, който има утайка. Могат да се използват различни рецепти, но най-лесно е да правим следното:

  • Всеки ден пием три пъти преди хранене по чаша вода с две чаени лъжички оцет.
  • Една чаша оцет смесваме с 6 чаши топла преварена вода и потапяме крак/ръка с артритни проблеми за 20 минути. Спасява от болки и оток.
  • Две супени лъжици ябълков оцет смесваме с една супена лъжица зехтин или рициново масло. Сместа служи за намазване и разтривка на болната става. Процедурата трябва да продължи 4-5 минути; мястото не се мие.
За бяло течение

Продуктът ябълков оцет доказано помага при гинекологични проблеми, например при бяло течение. Все пак не бива да се забравя, че ако проблемът е траен и са налице и други смущения, задължително трябва да се направи консултация с гинеколог.

Ето как се правят вагинални промивки с ябълков оцет по pharmacy-bg.com: пет супени лъжици оцет се разтварят в литър топла вода. Това е разтворът за вагинална промивка; специалистите твърдят, че още след първите 1-2 промивки се усеща положителен резултат.

При високо кръвно с чесън
ябълков оцет
Ябълков оцет и чесън – тази комбинация присъства в много от рецептите за продукта

Един изпитан метод за бързо смъкване на високото артериално налягане е с компреси, напоени в ябълков оцет. Приготвят се две кърпи с размера на ходилата, потапят се в неразреден оцет и се изстискват. Поставят се под ходилата и се увиват със стреч фолио, след което се обуват чорапи. Държат се не повече от 7-10 минути.

Този метод не се практикува постоянно, а само в критични ситуации. За контрол върху високото кръвно помага комбинацията от оцет и чесън. Ето как:

  • Чаша ябълков оцет и 10 скилидки чесън разбиваме в блендер; продуктът става още по-ефективен, ако към сместа добавим и чаша мед. Готовият хомогенен продукт прибираме в стъклен съд в хладилника за три дни. Всяка сутрин след това вземаме на гладно по 300 мл топла вода, в която е разтворена една чаена лъжичка от получената настойка. Това лечение продължава около 20 дни и се отразява страхотно на повишеното кръвно налягане. Освен това продуктът редуцира склеротичните плаки по кръвоносните съдове, неутрализира възпалителните огнища в организма и пречиства кръвта от патогенни микроорганизми. Изпълнението на рецептата е добра обща профилактика в навечерието на зимата.

Ето още две интересни рецепти за нормализиране на високо кръвно с помощта на ябълков оцет:

  • Разтваряме две чаени лъжички оцет в чаша вода и изпиваме сместа на глътки в рамките на един ден. Същевременно трябва да се погрижим в менюто ни да се включат продукти, богати на витамини, минерали и органични киселини. Това са мед, зелени подправки и зелени листни зеленчуци, ядки, плодове, грозде и ябълки. Потреблението на сол и захар се редуцира чувствително.
  • Друга рецепта предлага да се използват сухи бобени шушулки: необходими са 20 г, които пускаме в стъклен буркан и ги заливаме с половин литър домашен ябълков оцет. Слагаме капаче и държим три дни на тъмно. Прецеждаме и получената настойка съхраняваме в стъклена бутилка в хладилника. Ето какъв е приемът: в 250 мл вода разтваряме една чаена лъжичка от разтвора. Такава доза си приготвяме и изпиваме три пъти дневно, докато цялата настойка свърши.

Лечение на ставни заболявания с оцет

Целебните свойства на домашния ябълков оцет са незаменими при лечението на ставни заболявания – доказано. Много от предлаганите синтетични медикаменти вършат работа само докато ги приемаме, докато лечението с ябълков оцет има трайни въздействия. Продуктът е богат, както вече споменахме, на магнезий, фосфор, калий и калций. Дефицитът им в организма влошава състоянието на пациента и е причина за появата на отоци и болки в проблемните стави. Диетите с ябълков оцет неутрализират тези дефицити, следователно е логично да очакваме подобряване на състоянието.

Счита се, че болезнените симптоми на ставните заболявания са свързани с натрупването на токсини в ставите, тъй като метаболичните отпадъци често се натрупват в съединителната тъкан. Пектинът от ябълковия оцет помага за бързото извеждане на токсините от организма и да се оптимизира общата детоксикация на организма. Освен това при лечението с ябълков оцет в организма влизат полезни ферменти, антиоксиданти и бета каротин, което е добро противодействие на свободните радикали – важен негативен елемент на въздействие при дегенеративни заболявания като артрит и артрози. Чрез ябълковия оцет в ставите се преодоляват болките и сковаността.

Как се прави компрес с оцет

Болната става се чувства по-добре от компресите с ябълков оцет. За целта оцетът се затопля до температурата на тялото и памучна или ленена тъкан, сгъната на няколко пласта, се навлажнява и изцежда. Полага се върху проблемното място за 15 минути.

  • Има и по-агресивен вариант, за който зоната на ставата трябва да се подготви, като я намажем с някакъв билков мехлем. Компресът ще е от ябълков оцет и лют червен пипер – сместа се прави от една чаша оцет и половин лъжичка пипер.
Рецепти при болки в ставите

Най-простият начин да се възползваме от ябълковия оцет при болни стави е да го включим в менюто във всички случаи, когато е необходимо в блюдата да се добавя киселина. Освен това не пречи всеки ден да пием до три пъти преди хранене по една чаена лъжичка оцет в чаша вода. Ето и някои от най-популярните работещи рецепти за намаляване на болките при ставни заболявания:

  • В чаша натурален вишнев сок сипваме чаена лъжичка ябълков оцет; трябва да пием една-две такива чаши дневно продължително време, примерно месец. Вишните са много богати на антоциани, които съдействат за овладяването на възпалителните процеси. Същевременно в диетата трябва да присъстват много плодове и зеленчуци.
  • Чудесни резултати дава напитката, приготвена от пакетче ментов чай, супена лъжица ябълков оцет и по една чаена лъжичка мед и канела. Всички компонентибез меда  слагаме в чаша, след което я допълваме с вряла вода. След 3-4 минути изваждаме ментовото пакетче, а след още 5-6 добавяме меда. Тази напитка помага не само на ставите, тя е с доказан антибактериален и противогъбичен ефект.
  • Болките и ставните отоци намаляват и от приема на напитка, приготвена от ябълков оцет, ябълков сок и гроздов сок в съотношение 1:3:5. Достатъчно е да се пие по половин чаша на ден.
Други рецепти при артрит

Освен вътрешния прием при ставни заболявания помагат също масажите с полезни продукти, вани и компреси. Вижте и тези предложения за терапии от народната медицина с ябълков оцет:

  • Пригответе си топла вана, в чиято вода сте добавили две чаши ябълков оцет. Времетраенето е 30 минути. Докато сте във водата правете лек масаж на болните стави, както и общ – като започнете от ходилата и свършите с китките.
  • Смесете чаша и половина вода и четвърт чаша оцет; затоплете сместа до телесна температура и пригответе с нея компрес за проблемната става. Поставете го и покрийте отгоре с плътна, суха тъкан. Оставете да подейства около 15 минути. Ако е необходимо, правете това по 4-5 пъти дневно.
При шипове

За шипове или остеофити може да опитате следващата рецепта. Твърди се, че тя помага шиповете да се излекуват напълно. Но дори това да не се случи, със сигурност ще получите облекчение – така поне твърдят от framar.bg.

  • Приготвя се мазило от две пресни сурови кокоши яйца, домашен ябълков оцет и салицилов спирт. Яйцата се измиват и подсушават, след което се пускат в стъклен буркан и се заливат с оцета – така, че да са напълно покрити. Бурканът се затваря и се оставя на тъмно и хладно. Престоява, докато черупките се разтворят в киселината и яйцата останат само на жилавата ципа. Тогава се изваждат, ципата се отстранява и съдържанието им се разбива много добре с оцета и 100 мл салицилов спирт от аптеката. Това е лечебната смес, с която ще правите редовно масаж на ошипената зона – докато целият продукт свърши.
Лечение на разширени вени с оцет

Ако вените губят еластичността си след продължително стоене прав или при носенето на тесни дрехи и обувки, по крайниците се появяват неприятните сини възли и “въжета”. Венозните възли стават видими, когато клапаните на тези кръвоносни съдове не могат да се справят с натоварването; забавя се кръвообращението, появяват се отоци, краката отслабват дори при незначителни преходи пеш, засегнатите вени изпъкват. Нашият ябълков оцет може да е много полезен при разширени вени.

  • Най-лесно е да си правим всяка вечер преди сън разтривки с неразреден ябълков оцет. Това да съчетаваме с прием на една чаша топла вода, в която сме сипали 2-3 чаени лъжички оцет. Изпълняваме терапията до подобрение.

С оцет,  мед и други съставки

Ябълковият оцет съхранява много от полезните съставки на плода, затова приемът му вътрешно оказва положителен ефект върху общото здравословно състояние. При варикози/разширени вени или проблеми с кръвоносната система се препоръчва всекидневен прием на чаша топла вода, в която са добавени две супени лъжици оцет и една супена лъжица мед. Разбъркваме хубаво и пием на глътки.

  • Мехлем против варикоза. Супена лъжица ябълков оцет се разбърква с един суров жълтък от прясно кокоше яйце и чаена лъжичка нишадър. Съхраняваме мазилото в бурканче, в хладилник; всяка вечер мажем варикозните възли и оставяме хубаво да попие, преди да си легнем. На сутринта измиваме обилно.
Още рецепти за разширени вени и оцет

Смесваме една част оцет с четири части вода; с получения разтвор обливаме крайниците с разширени вени 4-5 пъти дневно.

  • Ето как се прави компрес от ябълков оцет и зелеви листа. Избираме няколко здрави, пресни листа от зелката и ги оставяме в хладилника за едно денонощие. Преди употреба ги намазваме от вътрешната страна с ябълков оцет и ги поставяме върху проблемните места; прикрепваме с два пласта марля или бинт – компресът трябва да диша. Оставяме го за през цялата нощ. На сутринта махаме компреса; правим това в продължение на един месец. Всяка вечер използваме нови листа.

Трябва да е ясно, че ефектът от лечението ще е по-добър, ако се промени и режимът на хранене. От менюто се изключват свинското месо, животинските мазнини и суровите яйца. Освен това не трябва да се вземат горещи вани и душове.

Ябълков оцет за отслабване

Ябълковият оцет не може сам да стопи излишните килограми, ако междувременно не се храните здравословно и разумно, и ако избягвате движението и физическите натоварвания. Но като спомагателно средство продуктът е ефективен в плавното топене на мазнините. Рецептите по-долу дават пример как да пием ябълков оцет за отслабване. В повечето случаи използването на такива средства дава положителни резултати, ако се спазват стриктно всички указания. Абсолютно противопоказание за прилагането на такива рецепти е бременността.

Как се пие ябълков оцет

Приемът на ябълков оцет за отслабване постига едновременно и някои профилактични, а защо не и терапевтични въздействия. Вътрешният прием е винаги с разреждане, само концентрацията е различна в зависимост от целите, които си поставяме. Различен е и режимът на прием. В някои случаи схемата е предназначена за по-бързо топене на килограми, стига междувременно да се спазва и съответно ограничение на някои храни.

  • Интензивен прием на ябълков оцет. При необходимост от бързо смъкване на килограми върши работа режим, при който три пъти дневно се изпиват по 100 мл вода с разтворени в нея две чаени лъжички оцет. Сутрин разтворът се изпива на гладно, на обяд – един час преди хранене, а вечер непосредствено преди сън. Вечерната порция може да се приготви не с вода, а с прясно мляко – това допълнително успокоява нервната система.
  • Рецепта за експресно отслабване. Тя гарантира да смъкнете няколко килограма за броени дни; започва се сутрин на гладно с една супена лъжица домашен ябълков оцет, предварително разтворен в малко вода. Първото хранене при тази схема е чак на обяд, като преди него отново се изпива една лъжица оцет, разтворен във вода. Денят завършва без вечеря, само преди лягане отново се приема една лъжица оцет с вода. Този курс е съвсем кратък – не повече от три дни, и изисква да сте с напълно здрав стомах и чревен тракт. По принцип хората с хроничен гастрит в зависимост от състоянието си биха могли да пият ябълков оцет, но само  ако преди това “подложат” с една супена лъжица растително масло. Всеки подобен опит за тази потребителска група налага предварителна консултация с лекар.
Ябълков оцет сутрин

Приемът на ябълков оцет сутрин обикновено е част от диетата, а в някои случаи само той е достатъчен да се изпълнява успешна програма за редукция на килограмите. Опитът на немалко хора показва също, че този подход зарежда с енергия за целия ден.

  • В 100 г вода се разтваря една супена лъжица ябълков оцет и се изпива преди закуска. Програмата продължава 30 дни и гарантира отслабване с 6-8 кг за това време.
С топла вода

Вариант на горната схема, известна като програма “Добро утро”, е тази с прием на оцет и топла вода. Дозировките са аналогични на предходната рецепта, само че водата трябва да е топла. От време на време тя може да се заменя с топло прясно мляко. Очакваният ефект е както стопяването на ненужните мазнини, така и подобрени функции на стомашно-чревния тракт.

Диета със сайдер оцет

Сайдер оцетът по определение е вид ябълков оцет, получаван от ябълков сок, захар и мая (medical.bg). От този продукт се приемат  по 1-3 чаени лъжички с половин чаша вода, сутрин и вечер преди хранене. Хранителният режим включва пет хранения – закуска, обяд и вечеря, с две междинни закуски. Силно са ограничени мазнини и въглехидрати; за закуска се препоръчват плод или половин чаша мляко. Сутрешната закуска е от овесена каша, половин грейпфрут и кафе или чай, обядът – салата или супа, вечер се препоръчват неголеми порции нетлъсто месо и салати.

Ето как изглежда храненето в един ден от 7-дневната диета със сайдер оцет:

Закуска: до 3 чаени лъжички оцет с половин чаша вода, след това половин папая или грейпфрут, овесена каша, кафе или чай без захар; втора закуска – препечена филийка с мед; обяд – салата и парченце риба; следобедна закуска – половин купа кисело мляко; вечеря – до 3 лъжички оцет с половин чаша вода, задушени зеленчуци, пилешки гърди, чай (подробно цялата 7-дневна диета търсете в medical.bg). Много е важно да се спазва последователността на храненията, изборът и комбинирането на продукти и личната преценка да не се прекалява с количествата!

Диета с ябълков оцет и мед

Комбинацията на ябълков оцет с мед е класика, тя често присъства в програмите за лечение на различни болести. Помага и при борбата с наднормените килограми. Ето как се приготвя напитка с оцет и мед за отслабване:

  • Една супена лъжица оцет и половин чаена лъжичка мед се разтварят в студена вода. Първата порция за деня се пие на гладно – след ставане от сън сутрин, а втора и трета се приготвят и изпиват преди обяда и вечерята. Напитката може да се изпива студена или леко затоплена. Курсът продължава един месец.
Мнения и отзиви: Свалих 20 кг с оцет!

Медицината не отрича ползата от домашния ябълков оцет за лечение, за оптимизиране на метаболизма и редукция на теглото – но същевременно специалистите предупреждават за негативни въздействия при неумела и неумерена употреба. Във форумите има, разбира се, истински легенди за отслабването с ябълков оцет. Спрягат се постижения от порядъка на 10-20 килограма!

  • Jorjagi от bg-mamma.com: “Свалих 20кг с оцет- само за здрав стомах! …За 1 година сам изпила 3 бутилко ябълков оцет!Хубавото е , че топи само мазнините , но трябва да си упорит!Всеки ден на гладно си правите – една чаша вряла вода със две супени лъжици (големи) ябълков оцет и една голяма супена лъжица мед със връх!Разбърквате и пиете на гладно.Ако ви е много гадно повече вода или вместо вода си го бъркайте със степче!Отслабването е бавно но сигурно!килограмите не се връщат и и ядете каквото ви се яде през целия ден….моята язва се обади на третата бутилка и спрях , затова само ако не ви пречи на здравето!Има сериозен видим резултат на втория месец , но не се лишаваш от нищо! Аз ям шоколад по три пъти на ден!Питайте каквото ви вълнува и успех!”
  • Valeria81от  bg-mamma.com: “Хубаво,че си свалила толкова много,но никак не е здравословно оцет на гладно …И аз по едно време го приемах на таблетки,но само дето веднага си раздразних стомаха и го спрях…”
  • Nikolkrum от bg-mamma.com: “Момичета не искам да ми се сърди никой , но ми се струва че някой си  прави реклама на определена марка оцет…”
  • CM от bg-mamma.com: “Леля ми е пробвала това с оцета по същия начин, но тя с лечебна цел и свали 12 килограма за 3 месеца, но ограничаваше хляба(изобщо не хапваше хляб, но сладки си хапваше, както и макарони ), стигна 58 кг.
    На следващата година по същото време беше 90 кг.”

Оцет за хубава кожа

Домашният ябълков оцет помага да се запази здрава и красива кожата на лицето; прекрасно средство за почистване, за лечение на малки възпаления. Успешно участва в заличаването на козметични дефекти, връща еластичността на кожата и е с подмладяващ ефект. Особено добра работа върши при мазна и проблемна кожа.

Ефектите се дължат на състава на ябълковия оцет: той е богат на витамини, ферменти, антиоксиданти, микроелементи – важни за клетъчното хранене на епидермиса. Важни са 16-те налични аминокиселини, които предпазват кожата от въздействието на свободните радикали, активизират клетъчната регенерация и стимулират продукцията на собствен колаген.

При акне

Идеята при използването на оцета в този случай е да се блокира действието на патогенни микроорганизми и да се неутрализират локалните възпаления. Опитайте да решите проблема със следните рецепти с ябълков оцет:

  • Смесваме по две супени лъжици билки змийско мляко и бутрак и ги заливаме с 200 мл ябълков оцет в стъклено бурканче. Оставяме настойката да престои две седмици, след което прецеждаме – продуктът е готов за употреба като  лосион. Неголяма доза от него разреждаме с вода в съотношение 1:4; с тампон почистваме кожата на лицето веднъж дневно.
  • Маска за мазна кожа с акне. За нея са ни необходими две супени лъжици овесено брашно или смлени овесени ядки, две чаени лъжички натурален мед и четири супени лъжици ябълков оцет. Смесваме продуктите до хомогенна каша и я полагаме върху лицето. След 20 минути измиваме с топла вода и нанасяме овлажняващ крем.
Против кондиломи

Доказано – ябълковият оцет помага да се спасим от неприятни образувания като кондиломи и всякакви брадавици. Трябва само да запомним, че процесът е продължителен и че не бива оцетът да се използва неразреден. Познати са доста комбинации с различни продукти, с брашно, с чесън, с лимонов сок и пр. Вижте проверени рецепти за премахване на упоритите кожни израстъци:

  • От оцет и брашно приготвяме тесто, от което вземаме и залепваме върху кондиломите. Изчакваме да засъхне и откъртваме; заедно с тестото се обелва и пласт от брадавицата. Процедурата се повтаря, докато изчистим всичко. Ако коренът остане, тя отново ще се появи, затова трябва да се работи докрай. Важна подробност: тестото съхне много бързо, затова се приготвят малки количества и се работи само с пресен продукт.
  • За деца и за хора с чувствителна кожа е следната рецепта: накисваме чеснови скилидки в чесън и ги оставяме да се мариноват 2-3 дни. Колкото по-дълго е мариноването, толкова по-силен цяр ще се получи. След като преценим, че чесънът е готов, срязваме скилидка и я прилепваме за папилома. Бинтоваме и държим, докато се почувства парене. Процедурата се повтаря до унищожаването на проблемния израстък.
Против гъбички (и по ноктите) със сода бикарбонат

Голяма група гъбични заболявания или микози са обединени покрай общи възбудители – микроскопични гъбички, които се заселват по кожата, ноктите или лигавиците на чонешкото тяло, по скалпа. Гъбичните заболявания причиняват множество неприятни усещания – сърбеж, лющене и зачервяване на кожата, разраняване, косопад.

Дайте мнение и Вие тук!

За лечение на гъбични заболявания с ябълков оцет може да вземете идея от следните рецепти:

  • Кожата с проблеми се почиства няколко пъти дневно с тампон, намокрен в неразреден ябълков оцет;
  • Ванички за ходилата, които помагат при гъбички по ходилата, между пръстите и по ноктите: в два литра топла вода сипваме 2-3 чаени лъжички ябълков оцет и една супена лъжица готварска сол; киснем около 15 минути всяка вечер.
  • Намазваме поразената кожа с неразреден оцет и обуваме памучни чорапи, навлажнени с разтвор от вода и оцет 1:1. Отгоре обуваме вълнени чорапи; държим до пълното изсъхване на влажните памучни чорапки.

Ето и рецептата на framar.bg за лечение от гъбички по краката с оцет и сода бикарбонат:

  • Смесваме по 300 мл топла вода, ябълков оцет и 3-4 супени лъжици сода бикарбонат. В тази смес потапяме ходилата за 15 минути, измиваме и подсушаваме. Средно два месеца терапия спасяват от проблема. Някои специалисти препоръчват в сместа да се навлажняват памучни чорапи и да се слагат за цяла нощ.

За хубава коса

Широко приложение има домашният ябълков оцет в козметиката; ще намерите множество рецепти за използването му в грижите за косата. Той придава блясък на косите, прави ги меки и лъскави, с употребата му дългата коса по-лесно се разресва. Достатъчно е да изплакнем измитата коса с вода, в която сме добавили няколко супени лъжици ябълков оцет (пропорцията е около 1:9). Така от измитата коса се отстраняват сапунените остатъци и скалпът се освежава. След изплакването с оцетния разтвор не е нужно косата да се плакне повече.

Продуктът се използва също за приготвянето на маски и разтвори против пърхот и косопад.

Ябълков оцет при косопад

При такъв проблем като косопад се препоръчва масаж и ресане на косата с четка, потопена в разтвор от оцет и вода 1:1. Има и една универсална рецепта за укрепване на космените фоликули с билкова запарка, към която се прибавя и оцет. Една супена лъжица суха билка (тя е различна за различния тип коси! ) заливаме  с 200 мл вряла вода. За тъмните коси се използва розмарин, за светлите – лайка, за отслабени и изтощени коси най-подходящ е градинският чай. Прецеждаме след десетина минути. Достатъчни са 1-2 супени лъжици оцет като добавка; от тази смес се взема с тампон за намазване на корените, а след 8-10 минути целият разтвор се използва за изплакване.

Други видове маска за коса

Смесваме супена лъжица вода с 1-2 чаени лъжички оцет. Нанасяме с гребен или четка, потопени в разтвора, върху цялата коса, докато се навлажни от корен до върховете. Ако ни мъчи сърбеж  и пърхот, разтворът трябва да се затопли; след намазване покриваме косата с шапчица за баня и увиваме с хавлиена кърпа. Маската се държи един час, след което измиваме косата с шампоан.

Още лечение с ябълков оцет, ползи, лечебни свойства

Без съмнение, домашният ябълков оцет е истински дар и е добре да се познават свойствата му, за да се възползваме при необходимост. Вижте още няколко проверени рецепти за лечение на заболявания, които по принцип изискват медицинско наблюдение и прием на специфични лекарствени продукти. Ябълковият оцет не обещава изцеление, но при всички случаи съдейства успешно за облекчаване на мъчителната симптоматика.

Лечение на подагра със сода бикарбонат и оцет

За облекчаване на болките при подагра обикновено се препоръчва прием на оцетна вода – лъжица оцет в чаша вода, може и с две лъжици мед. Такава напитка се приема два пъти дневно. Полезни са и оцетните компреси, за които се прави слаб разтвор във вода 1:10. компресът се поставя върху проблемната зона за няколко часа, но не повече от осем.

При метаболитните заболявания, каквото е и подаграта, добре действа на организма като цяло съчетанието от сода за хляб и ябълков оцет или лимонов сок (zdrave.bg). Алкализацията на телесните течности  създава условия за по-лесно преодоляване на отклоненията, от които следват болезнени симптоми. За целта смесваме половин чаена лъжичка сода с две лъжици оцет; изчакваме да премине кипенето и наливаме 200 мл вода. Изпиваме разтвора наведнъж.

Лечение на цистит с оцет

При цистит терапията с медикаменти и билки може да се подсили, ако разтворим във водата за пиене малки количества ябълков оцет. В рамките на едно денонощие може да се изпият до 8-9 чаени лъжички оцет, разтворени в литър и половина – два вода. Казват, че 4-5 дни са достатъчни, за да се почувства трайно подобрение.

Оцет против забременяване

Използването на оцетен разтвор против забременяване е стар трик, който не гарантира стопроцентова защита. Препоръчва се като първа мярка след незащитен полов контакт; прави се влагалищна промивка с топла вода, в която за една доза се добавят две супени лъжици оцет. Обяснение: създава се кисела среда, която пречи на срещата между сперматозоидите и яйцеклетката.

При диабет

Препоръчва се прием на оцетна вода при хората с инсулинова резистентност; една доза се приготвя от чаена лъжичка оцет и чаша вода. При всяко основно хранене се изпива по една такава доза, т.е. три пъти дневно. Установено е, че повишената киселинност удължава времето за преработване на захарите и нормализира метаболитните процеси.

Кой ябълков оцет в магазина е хубав? Марки и критерии

Ако сме преценили, че не сме в състояние да си приготвим сами домашен ябълков оцет, можем да се ориентираме към готов продукт – но е важно да го изберем правилно. Познавачите сочат като добри продукти “Лидия” и “Здраве”. За да сме предпазени от грешки, особено ако купуваме ябълков оцет за лечение, е най-добре да го потърсим в магазините за здравословни храни. Най-малко два са признаците за отличаване на натуралния ябълков оцет от синтетичното менте, забъркано с киселинния компонент Е260. Освен внимателно четене на етикета ще помогне фактът, че истинският ябълков оцет е мътен, освен това цената му е доста по-висока – за това ще стане дума по-долу.

Коя марка е истински натурален оцет?

Двата вече назовани продукта със сигурност са натурални и био-. За разлика от стабилизирания и пастьоризиран, промишлен ябълков оцет, биопродуктът не претърпява топлинна преработка – това съхранява пълния набор от полезните му компоненти. Отсъствието на такъв етап от приготвянето му не създава опасности за здравето, защото киселинността не допуска в течността да се развиват опасни за здравето патогени.

Мътилката в бутилката оцет често се утаява на дъното и понякога изглежда доста неприятно, като пихтиеста мрежовидна тъкан, като гъба. Именно това е “майката” на ябълковия оцет, т.н. оцетна гъба. Тази материя е с висока лечебна стойност и затова се препоръчва преди употреба бутилката да се разклаща, за да се приема при всяка оцетна доза и част от гъбата. За самата течност тя има специфична роля; заредена е с ензимни компоненти и минерални съставки и добавянето й в прясна ябълкова смес ускорява получаването на ябълков оцет.

“Здраве” на д-р Тасков

Ябълковият оцет “Здраве” на Тасков се прави в с. Ловнидол, Севлиевско. Суровината е от екологично чист район, при производството му се спазват стриктно предписанията за натурална биопродукция. Производителят предлага няколко от вече познатите ни рецепти за вътрешен прием и за локално външно приложение на оцета. Вижте идея за прием на органично подкиселена вода:

  • На чаша вода, около 200 мл, се добавя супена лъжица оцет “Здраве”; предварително разклащаме бутилката. Оцетната вода се пие по време на хранене – тя подпомага храносмилането, подобрява усвояването на калций и желязо и помага за ефективен контрол върху апетита.

Цената на една бутилка е 6 лв.

Био ябълков оцет “Лидия”

Оцетът “Лидия” се произвежда от собствени ябълки, продукт на биологичното земеделие. Производителите го наричат “жив”, тъй като не съдържа консерванти и стабилизатори и не е пастьоризиран. Произвежда се в селски район недалеч от Монтана. Цената на продукта е около 7.50 лв за литър.

Ябълков оцет на капсули (таблетки, хапчета)

В преработен вид ябълковият оцет или по-точно сухото вещество от продукта може да се намери под формата на таблетки или капсули. Това е възможност за прием на полезния продукт независимо от обстоятелства и външни условия; освен това вариантът дава възможност да се приемат точни дози и да не се получава нежелано предозиране. Не е без значение и фактът, че по този начин се спестяват по-агресивни въздействия за потребители с проблеми на стомашно-чревния тракт.

Капсули за отслабване

Приемът на капсули с ябълков оцет не означава непременно спазване на жестоки диети: самият прием на продукта редуцира постоянното чувство на глад, особено тягата към сладки храни. Така по естествен път се намалява приемът на храни, особено “гризкането” между основните хранения или похапването по никое време нощем. Освен това чрез капсулите се оптимизират метаболитните процеси, липидният обмен, очиства се кожата от прекалено интензивна мастна продукция, избелват се пигментните петна. Нещо много важно: организмът се освобождава от задържани токсини, при това без странични ефекти.

Капсулите на Natural Factors например са по 500 мг – всяка съдържа ябълков оцет на прах, богат на витамин С, калий и бор. Приемът е три пъти дневно по две капсули, с много вода. Цената на една опаковка от 90 капсули е 18 лв.

Таблетки ябълков оцет и пектин

Още по-ефективни при програми за редукция на теглото могат да бъдат таблетките, комбинирани от ябълков оцет и ябълков пектин. Освен отслабване продуктът осигурява пречистване на организма от токсини и шлаки, облекчаване на ставни болки, оптимизиране на холестерина, подобряване тонуса на кожата и състоянието на лигавиците. Продуктът е полезен при лечение на простуди и грип, може да се приема и профилактично за предпазване от вирусни инфекции.

Популярен продукт са таблетките с оцет и пектин на Healthy; цената е 8 лв за опаковка от 100 таблетки. Вземат се до пет пъти дневно – по една, половин час преди хранене. Не са подходящи за пациенти със стомашни проблеми, язва и гастрит.

Таблетки ябълков оцет и зелен чай

И този продукт може да съдейства за стопяването на мастните депа и за смъкване на наднормените килограми. При комбинирането на оцет със зелен чай по-успешно се контролира мастната обмяна и стойностите на холестерол и триглицериди в кръвта. Комбинираната таблетка е помощник и в поддържането на нормално артериално налягане, както и на точни функции на сърдечно-съдовата система. Диетолозите препоръчват този продукт като компонент от програма за редукция на килограмите.

Такива таблетки, произведени от Teodora, могат да се купят по 10 лв за опаковка от 30 таблетки х 650 мг.

Капсули “Натурфарма”

Капсулите са пример за описания продукт – ябълков оцет на прах, дози по 450 мг в капсули. Оптимизират метаболизма и подкрепят имунната система; подпомагат нормализирането на липидната обмяна и освобождаването от токсини и излишни течности. Цената на една опаковка от 40 капсули е около 8 лв. приема се по 1-2 капсули дневно, една за отделен прием, половин час преди хранене, с вода.

На Swanson

Таблетките с ябълков оцет на този производител са от 200 мг и препоръчителната доза е 1 таблетка дневно, преди хранене (в по-редки случаи са допустими две таблетки). Предназначението вече ни е ясно, препоръките за това не се различават от вече споделените за продукти от други производители. Цената на една опаковка от 120 таблетки е към 7 лв.

Какво е оцетна гъба

ябълков оцет
Чаената и оцетната гъба са в “родствена” връзка

Оцетната гъба – Mycoderma aceti, се формира във втората фаза от зреенето на домашния ябълков оцет, когато заложената смес е престояла и ферментирала поне един месец. Тя представлява специфична колония от оцетно-кисели бактерии; образува се на повърхността на оцетната смес и прилича на медуза или на чайна гъба. Всъщност това е вид чайна гъба; само че чайната е култивиран вид, а оцетната е един вид дива, но не по-бедна откъм лечебни въздействия.

Именно тази оцетна гъба или оцетна майка превръща в оцетна киселина спиртът, образуван при ферментацията на ябълките. Кислородът е катализатор в този процес; колкото по-активно работи гъбата, толкова по-силен оцет се получава. При нарушени условия на функционирането й гъбата се спуска на дъното на съда и може да загине, но от това оцетът не се поврежда.

Оцетната гъба има и охранителни функции: тя възпира проникването във ферментиращата смес на бактерии и микроорганизми, които биха влошили качеството на оцета. Производителите на органичен ябълков оцет се грижат специално за тези “същества” (?), тъй като от тях зависят вкусът и ароматът на продукцията им.

Как се прави

Пътят за отглеждане на оцетна гъба подсказахме в горния текст: тази “медуза” започва да се формира най-рано десетина дни след началото на процеса – приготвяне на ябълков оцет, но по-сигурно около месец след това. Първоначално сместа започва да опалесцира, след което се оформя нещо като мембрана, плуваща в сместа. При благоприятни условия тя задебелява и става плътна. Не се изхвърля, тъй като може да е от полза както за някои лечебни процедури, така и за по-бързото приготвяне на следващата доза оцет. При прецеждането на младия оцет гъбата се прибира с малко оцет в бурканче, в хладилника.

На каква цена се продава?

Опитни майстори на домашния ябълков оцет смятат, че всеки може да си отгледа сам оцетна гъба. Все пак в i-обявите този продукт се предлага на цена 1 лв за сантиметър и 10 лв за 15-сантиметрова гъба.

Как се ползва за лечение

Универсалното използване на оцетна гъба за лечение е чрез приготвянето на специална билкова напитка. За целта в трилитров буркан се поставя средна по размери оцетна гъба и се залива с разреден, топъл черен чай, подсладен със захар или мед. След това се прибавят сухи или свежи билки като коприва, мащерка, розмарин, градински чай; доливаме буркана с топла вода и оставяме за няколко дни, да започне ферментация. Получената напитка помага за преодоляването на проблеми със стомашно-чревния тракт, черния дроб и жлъчката. Изразен е терапевтичен ефект при всички случаи, за които сме потърсили лечение с ябълков оцет: при атеросклероза и проблеми на сърдечно-съдовата система, при бъбречно-каменна болест, при ангина. Настойката с оцетна гъба, която е на три до седем дни, се пие по половин чаша, три-четири пъти дневно. При ангина с нея може да се прави и гаргара.

Оцетната гъба убива хелминтите, лекува кожни болести и възпаления на ставите, с нейна помощ можем да се освободим от гъбички по ноктите и мазоли.

При изгаряния върху засегнатото място се полага тънък пласт от оцетна гъба и като изсъхне – сменяме с нов; зачервяването се преодолява буквално за минути, а изгореното зараства без белег.

Оцетна гъба комбуча

Споменахме за “роднинската връзка” между оцетната гъба и чаената гъба комбуча. Да припомним: оцетната гъба е нещо като дива чаена гъба, а комбуча е култивиран продукт. Описанието на комбуча си е отделна голяма тема.

Може ли да се направи чайна гъба от ябълков оцет? Положителен отговор. За целта е необходима неголяма доза домашен ябълков оцет. Приготвяме смес от оцес – една част, и 10 части подсладен чай. Поставяме сместа в голям стъклен буркан и…започваме да чакаме. Резултат може да  има още след две седмици или след два месеца, процесът протича индивидуално. Когато на повърхността се образува ципа с дебелина поне един милиметър, значи нашата комбуча се е родила.

Странични ефекти от оцета. Противопоказания

Колкото и голяма да е ползата от прилагането на рецепти с ябълков оцет, не бива да се забравя за реално проявяваните странични ефекти и за противопоказанията. Отнасяйте се критично към препоръките на някои лечители за прием на неразреден оцет, при това в сериозни дози. Оцетната киселина във високи дози може да навреди на бъбреците; става дума за последици дори от типа на бъбречна недостатъчност, включително при напълно здрави хора.  Затова най-разумно е да приемем, че като всяко лекарство – и ябълковият оцет ще използваме за лечение разумно и при спазването на точни препоръки за дозировките.

Ето и случаите, в които е противопоказана употребата на ябълков оцет:

  • Заболявания на стомаха и червата, свързани с повишена киселинност – гастрит, язва на стомаха, гастроезофагеален рефлукс, колит;
  • Чернодробна и бъбречна недостатъчност, хепатит, цироза, камъни в бъбреците и жлъчката.

Повярвахте ли в лечебната сила на домашния ябълков оцет? Ако сте решили да си го приготвите и да се лекувате с него – направете го. Но – само след консултция с личния лекар! Ако не е вашето лекарство по някаква причина, просто го оставете в кухнята и го използвайте като кулинарен продукт.

Източници:

http://www.ayzdorov.ru/tvtravnik_yablochnii_yksys.php#part3

http://irinazaytseva.ru/yablochnyj-uksus-polza-i-vred.html

http://narodnayamedicina.com/yablochnyjj-uksus-poleznye-svojjstva/

Първоначално публикувано на:03.11.2017 @ 13:27

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

ябълков оцет за отслабване митове

Заблудите за отслабване с оцет: Ползи и вреди!

Мнение на специалист относно така популярното отслабване с оцет (най-добре ябълков оцет) – отговор на …

Едно мнение

  1. Величка

    Прекрасни са рецептите,но мен ме интересува за гонартроза,а никъде не срещнах това заболяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *