Масло от черен кимион. Мнения и противопоказания.
Масло от черен кимион за отслабване. Как се приема? Противопоказания, отзиви и мнения.

Масло от черен кимион. Мнения, противопоказания. За отслабване

Масло от черен кимион. Мнения и противопоказания. Странични ефекти на капсулите. Как се приема за отслабване и др.? Колко време се пие? Кое масло е българско?

Масло от черен кимион: какво знаете за него? Всъщност това е изключително ценен продукт; в народната медицина на някои народи той е сред най-широко използваните. Продуктът е хармоничен и напълно натурален, с безброй целебни ефекти. Има екзотичен аромат и лека горчивинка. Специалистите твърдят, че колкото по-горчиво е едно масло от черен кимион, толкова по-лековито е то.

Ще започнем с това, от което читателите най-много се интересуват и ни питат, и по-долу продължаваме с редовния текст:

При хеликобактер пилори

Помага ли черният кимион при хеликобактер пилори? Определено да! Опитайте с пропорция 6 грама смлени семена от черен кимион, смесени с около 12 грама мед. Или пропорционално. От тази смес се взема по една чаена лъжичка три пъти на ден след ядене в течение на две седмици. Ефектът е наистина невероятен!

Противопоказания на масло от черен кимион

Семена и масло от черен кимион са противопоказани, ако сте бременна. Те може да съдържат специални растителни хормони, които биха могли да предизвикат преждевременно раждане. Също така отделните хора може да притежават индивидуална нетърпимост към черния кимион, той да се окаже вреден специално за тях. Ако имате трансплантирани органи, в този случай този кимион и неговите производни като масло, семена и т.н., са категорично противопоказани. Като страничен ефект при всички ползватели на билката може да се появи обрив на кожата. Това би било знак, че тя влиза в някакво нежелано взаимодействие с вашия организъм и е добре да се обърнете към доктор.

Черен кимион за отслабване

Черният кимион е сочен като натурален продукт, с чиято помощ се подобрява храносмилането, предотвратява се отлагането на мазнини и задържането на течности и в рамките на една година теглото може да се редуцира с до 28 кг без вреда за здравето. Практиките включват както семена от черен кимион, така и коментираното масло. Лесен начин за контрол върху апетита и смъкване на килограми е например закуската от чаша нискомаслено кисело мляко с лъжичка семена, оставени в продукта за десетина минути. Същият ефект има и една чаша айрян с лъжичка от малките семенца.

Кимион след ядене (зърна). Това е препоръчван начин за прием на семена от кимион с цел отслабване. Някои източници препоръчват семената да се прекарат през горещ сух тиган за по-лесна консумация; веднъж дневно след хранене могат да се вземат до 3 г от тях. Счита се, че те ще оптимизират храносмилателния процес и ще предотвратят задържането на шлаки в чревния тракт.

Отслабване с масло, рецепта. Прилагането на масло от черен кимион за отслабване може да стане по две схеми: първата е лесна и широко разпространена, тя изисква прием на една чаена лъжичка масло по два пъти дневно. Втората се изпълнява за два месеца и включва специална диета. Ето как се прави:

  • Първи месец. От менюто се изключват въглехидратите – хляб, картофи, сладки храни. Кимионовото масло се взема всеки ден на гладно: през първата седмица – една чаена лъжичка сутрин с чаша топла вода; през втората седмица – същото, но два пъти дневно, сутрин и вечер; през третата седмица – само сутрин две чаени лъжички масло с две чаши топла вода; през четвъртата седмица – само сутрин, една лъжичка с една чаша вода.
  • Втори месец. От менюто се изключват мазнините, допуска се неголямо количество – 20 г дневно. Кимионовото масло се взема без вода по следната схема: през първата седмица – сутрин, една супена лъжица; през втората – сутрин, две супени лъжици; през третата – три пъти дневно по две чаени лъжички; през четвъртата – сутрин и вечер по една чаена лъжичка.

Качеството на маслото има значение за ефективността му. При покупка на масло от черен кимион трябва да се внимава да няма утайка, плуващи частици или бяла ципа на повърхността.

Маслото се получава от сурови семена на растението, което носи същото название – черен кимион. Произвежда се по метода на студеното пресоване и това максимално съхранява полезните свойства на суровината. Растението вирее най-добре в Средна Азия, Кавказ, Сибир. Полученото масло съдържа полиненаситени мастни киселини омега 3-, 6- и9; бета каротин, калций, желязо, мед и други макро- и микроелементи, витамини – особено А, Е и D; аминокиселини, флавоноиди, фитостероли, дъбилни вещества и етерични масла, сапонини, ензими.

Как се приема масло от черен кимион

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Масло от черен кимион може да се приема вътрешно или да се прилага външно при лечебни масажи и в козметични продукти. Лечебното действие на маслото е било известно още по времето на Хипократ. Авицена уверявал, че то увеличава жизнената енергия на човека и му помага да се бори с преумората. В днешно време кимионовото масло е препоръчвано като средство за профилактика, тонизиране и укрепване на организма, за подкрепа на имунната система. Този ефект не е мит, той е научно доказан и много хора са изпитали въздействието на маслото върху себе си.

Още в текста: Какви противопоказания има масло от черен кимион. Вижте и оставете мнения в нашия форум! Как се ползва за отслабване. Прием на масло и капсули. Как се прави маслото? Цена и др. теми.

Маслото помага например конкретно при лечението на бронхити и на проблеми с отделителната система. Препоръчват го също при диария и различни отклонения в работата на стомашно-чревния тракт, за облекчаване на дишането при бронхиална астма, при запушен нос, в лечението на настинки и грип.

С масло от черен кимион могат да се стабилизират стените на кръвоносните съдове – системната му употреба повишава тяхната еластичност, намалява риска от образуване на тромби и склеротични плаки, неутрализира спазми на кръвоносните съдове, предпазва от възпаления в сърдечно-съдовата система. Върши добра работа при профилактика и комплексни терапии на варикоза, тромбоза, тромбофлебит, вегетативно-съдова дистония, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, атеросклероза, болести на сърдечно-съдовата система от възпалителен характер.

Вижте как трябва да се приема масло от черен кимион като лечебно и профилактично средство:

  • За деца над 6 години: половин чаена лъжичка дневно, добавена към топла напитка половин час след хранене;
  • За възрастни: по една чаена лъжичка два пъти дневно – в топла напитка, 20 минути след хранене.

Продължителността на един курс е 3-4 месеца. Следва двумесечна пауза и при необходимост схемата се повтаря.

При хипертония може да се използва следната рецепта: смесват се по 100 мл течен мед, масло от черен кимион и прясно изцеден лимонов сок. Сместа се държи в хладилник и от нея се взема два пъти дневно по една супена лъжица.

Какво представлява самото растение?
масло от черен кимион
Растението няма нищо общо с подправката кимион; то е от семейство лютикови и семената му имат далечна външна прилика с тези на онази подправка

То е единственото растение от семейство лютикови, което може да се използва в храненето. Има право, невисоко стебло, покрито с мек пух; цъфти с нежни бели или светло сини цветове, които нямат аромат и обикновено се разтварят при мрачно време или в полумрак. Едно стебло може да развие до 30 цвята; листата на растението са зеленикаво-сиви. След прецъфтяването на цветовете се образуват малки кутийки, в които има черни сбръчкани семенца – това е и суровината за получаването на масло от черен кимион. Цъфтежът продължава около два месеца, след което приблизително толкова време е необходимо за пълното узряване на семената – те са готови за прибиране през октомври. Растението се среща в диво състояние на много места в Азия; култивирани сортове се отглеждат и промишлено.

Още в текста: Как се приема масло от черен кимион? Употреба при отслабване и болести на вътрешни органи, както и на кожата. Противопоказания. Мнения и отзиви. Продуктът в козметиката: доказани ефекти (рецепти). Капсули с масло от черен кимион, марки и цени. Как се отглежда черен кимион

Повече се говори за използването на семената, но листата на растението също са полезни – те са богати на витамин С и се добавят към билкови запарки за чай. Освен за производство на масло от черен кимион, семената се добавят сурови към туршии и при овкусяването на меса и колбаси. В някои страни прахът от черните семена се добавя за ароматизиране на сапуни. В Средновековието подправката е била използвана като алтернатива на черния пипер – кимионът придава приятен аромат на блюдата, без да дразни лигавиците на стомаха и червата. Добавени в запарки за чай, същите семена имат жлъчегонен и противоглистен ефект и могат да увеличат лактацията по време на кърмене.

И още един битов детайл – посипани между вълнените дрехи, семената предпазват от съсипията на молците. По обясними причини все пак най-голям интерес представлява приложението на вече споменатото масло от черен кимион (калинджи).

Масло от черен кимион (олио), ползи

и свойства, действие

Независимо от широкото си приложение при лечението на различни заболявания, въпросното масло от черен кимион не може да се нарече лекарство. Готовият продукт има силно тонизиращо действие и при редовно използване активира мозъчните функции. Маслото е с дощазано положително въздействие върху нервната и храносмилателната система. То стимулира храносмилането, повишава апетита, прави дъха по-свеж и успокоява стомашните спазми.

Маслото освен това е с интензивен пикочогонен ефект; то оптимизира изхвърлянето на токсини и шлаки от организма. При простуди помага за отхрачването и прочистването на дихателната система от неприятни секрети.

Продуктът съдържа и вече изброените омега киселини, което го прави добър вариант за поддържане на кожата. Подобрява цялостно състоянието и функционирането на сърдечно-съдовата система, балансира хормоналния фон и липидната обмяна, успешно овладява възпалителни процеси с различна интензивност.

Антиоксидантните свойства на маслото са важни за кондицията на мускулите; те подкрепят издръжливостта на организма като цяло и успешното функциониране на репродуктивната система. Тъй като съдържа важни растителни хормони, маслото активира либидото, насърчава потентността и съдейства за лечението на безплодие у двата пола. Естествено, свойствата на кимиона като антиоксидант гарантират по-успешно освобождаване от свободните радикали.

Не бива да забравяме и това, че с масло от черен кимион успешно се лекуват рани: заздравяването им се ускорява благодарение на регенеративните свойства на продукта. Локалното прилагане на маслото насърчава продукцията на колаген и възстановяването на лигавици и кожа без допускане на инфекции и гной.

масло от черен кимион
Масло от черен кимион се приема вътрешно за ред болести и за отслабване

Отделна тема е използването на кимионовото масло в профилактиката и лечението на злокачествените заболявания. Без съмнение, за всяко важно приложение на този продукт си струва да се говори специално.

Ползи и рецепти с черен кимион (семена или масло)

Макар да не го квалифицира като лекарство, медицината признава черния кимион като доказано лечебно средство и го препоръчва като част от комплексни терапии при редица сериозни заболявания; в някои случаи това са семената под различни форми, в други – хранителни добавки с екстракти от тях, или пък директна употреба на масло от черен кимион. Вижте няколко примера за приложението на тази панацея:

Директният прием на масло съдейства за оздравителни процеси в стомашно-чревния тракт; има противовъзпалителен ефект и ускорява възстановяването на наранените вътрешни лигавици. Предпазва от деструктивното въздействие на алкохола и редица токсини;

За диабетиците е полезен прием на продукти с черен кимион; той върши работа и като добавка под формата на подправка. Кимионът стимулира продукцията на инсулин и редуцира усвояването на глюкоза в чревния тракт. Приемът на черен кимион намалява риска от диабетни усложнения като диабетна невропатия и остеопороза.

При белодробни заболявания, малария, отравяния след ухапване от насекоми и влечуги помага настойка от кимионови семена, стрити и накиснати в мед, вода и оцет. Вътрешният прием на малки дози от подобна настойка прочиства организма от глисти.

В трудовете на Авицена е описано как се лекуват с прах от семена на кимион брадавици, родилни петна и обриви; общата препоръка е местата да се посипват с праха навлажнени и той да се притиска до залепване.

Тибетските лечители  церят с продукт от семената детска епилепсия, травми на гръбначния мозък, симптоми на множествената склероза и Паркинсонова болест.

Кимионът помага и при хемороиди: стрити на прах семена се смесват с детски крем или вазелин и с получения мехлем се мажат проблемните зони. В този случай се препоръчва и изяждане на един грам семена, предварително запечени на сух тиган.

Лактацията на кърмачките може да нарасне, ако се доверят на кимиона. Трябва само да запарят една чаена лъжичка семена с чаша вода, да я прецедят след изстиване и да я изпият на четири равни дози за ден, всеки път преди хранене.

Вдишването на парите от кимионово масло помага при главоболие и хрема; облекчава при възпаление и пареза на лицевия нерв.

С прах от счукани кимионови семена обогатете маслото за сандвичи; такъв здравословен сандвич също помага срещу главоболие и нервна преумора.

Как се дава на деца?

Може ли да се дава масло от черен кимион на деца? Първото, което трябва да се запомни по тази тема: не предприемайте нищо, ако не сте се консултирали с педиатър и  фитотерапевт. Има най-различни мнения, според които маслото може да се прилага и при мъници на година; според други пък вътрешната му употреба е противопоказана за онези, които още не са навършили 6 години. Да не забравяме и това, че маслото може да подейства като алерген, а децата са значително по-чувствителни към алергените в сравнение с възрастните. Колкото и примамливо да ви звучат всички добри думи и хвалби за ползата от черния кимион, не правете експерименти без компетентно мнение преди това.

Ако все пак е възможно и безопасно да давате кимионово масло на дете, задължително се съобразявайте с препоръчваните дозировки както следва: на 6-годишно дете е допустимо да се дава половин чаена лъжичка дневно. Всеки следващи 3-5 години към възрастта му позволяват дневната доза да се увеличи с още една трета до половин лъжичка масло.

Приложение за коса

Маслото има добър ефект при косопад; използва се успешно за  възстановяване на изтощена коса.

При косопад: Смесваме масло от черен кимион и студено пресован зехтин в равни части. Получената смес трябва да е достатъчна за обработването на целия скалп; масажираме няколко минути и оставяме да престои десетина минути. Измиваме с топла вода и шампоан.

При изтощена и увредена коса: Приготвяме маска от 10 мл масло от черен кимион, 30 мл масло от жожоба и 10 капки масло от лайка. Нанасяме внимателно върху скалпа и по цялата дължина на косата; увиваме главата с голяма хавлиена кърпа и оставяме за 2-3 часа. Измиваме обилно с топла вода и шампоан.

За по-добър ефект паралелно с външното приложение е хубаво да се приема масло от черен кимион и вътрешно.

За суха кожа, мехлем
масло от черен кимион, противопоказания
Мазилата с масло от черен кимион помагат за поддържането на суха и проблемна кожа

Редовното използване на масло от черен кимион в грижите за кожата има отличен ефект – то подхранва, смекчава, тонизира и защитава; подобрява структурата на кожата, изглажда повърхността й, отстранява признаците на изсъхване и лющене, възстановява водно-липидния баланс. Бялата козметика с компоненти от черен кимион заричава бръчки, изравнява релефа на кожата, подобрява нейната здравина и еластичност. Успешно преодолява дефекти като стрии и белези, които стават по-незабележими благодарение на тези въздействия.  Масажите с кимионово масло могат да подпомогнат в дългите битки с целулита; прибират отоците и възстановяват оптималното кръвообращение и лимфотока в подкожните тъкани.

Обикновено маслото не се използва в грижите за лицето в чист вид; изключение е прилагането му в гънките край носа и при лечението на участъци с възпалена, суха и “люспеста” кожа. По-добре е като цяло да се използват смеси със зехтин или масло от гроздови семки в пропорции 1:1. Чистото масло обаче може да се добавя във вече готови кремове и маски.

Може би ще откриете още рецепти за мехлем с масло от черен кимион, който да ви помогне в грижите за сухата кожа. Един съвет: има и добри готови продукти, в които кимионовото масло е прецизно съчетано с други подходящи съставки. Така например продуктът на Naturcosmetik CMD – Балсам за кожа с масло от черен кимион, съчетава ефектите на кимионово масло с тези на слънчогледово, кокосово, рициново и витамин Е. Съставките са сурови, веган-продукт, допустим и за поддържането на бебешка кожа. Цената е около 20 лв за бурканче от 50 мл. Мазилото помага при суха, раздразнена и чувствителна кожа, при алергични обриви.

Дайте мнение и Вие тук!

Подобен продукт има и Sanct Bernhardt (45 лв за 100 мл). Тук маслото от кимион е в съчетание с жожоба, невен, пшеничен зародиш и авокадо.

Действие и употреба при рак

Семената от черен кимион съдържат биоактивния компонент тимохинон; доказано е, че той блокира туморния растеж в простата и панкреаса и подкрепя действието на други противоракови препарати. Препоръчва се и като средство за профилактика срещу ракови заболявания на кръвта. Терапиите с масло от черен кимион намаляват риснка от злокачествени трансформации на клетки, укрепват имунната система и подобряват функциите на костния мозък – това прави продукта №1 в менюто на болните от левкемия.

При кожни форми на злокачествени заболявания помага всекидневното намазване на образуванието с масло от черен кимион; апликацията се прави внимателно, без силово разтриване.

Лечението с черен кимион се понася значително по-леко в сравнение с приема на лекарства, лъчевата и химиотерапията; организмът на пациента в този случай е защитен от тежките странични ефекти или от въздействието върху функциите на костния мозък.  Някои специалисти препоръчват използването на масло от черен кимион при външните форми – рак на кожата, а при локализираните в различни органи тумори прием на семена в комбинация с мед или сок от моркови.

  • При онкологично заболяване на гърлото помага смес от сока на една глава лук и две чаени лъжички масло от черен кимион. Тази смес трябва да се приготвя прясна и да се приема 2-3 пъти на ден по една супена лъжица в продължение на месец. Твърди се, че с нейна помощ пациентите се подобряват дори когато заболяването е в много напреднала форма.

Много важен елемент от терапията с черен кимион при онкологични заболявания е въпросът – как точно да го използваме. Преди да се предприеме някаква терапия с този продукт задължително се прави консултация със специалист. Има различни варианти, различно дозиране и продължителност на приема в зависимост от формата на онкологичното заболяване, възрастта и състоянието на пациента, както и индивидуалната поносимост към продуктите от черен кимион.

Универсални рецепти за укрепване на имунната система при пациенти с ракови заболявания:

  • Три пъти дневно след хранене се пие чаша прясно изцеден сок от моркови, в който е разбита една чаена лъжичка масло от черен кимион;
  • Два пъти дневно – сутрин и вечер, 15 минути преди хранене се поглъща една чаена лъжичка масло от черен кимион, след което се изпива половин чаша вода, в която е разтворена една супена лъжица чист пчелен мед.
При псориазис

При това заболяване се препоръчва локално външно приложение на масло от черен кимион, смесено със сусамово в съотношение 1:5. С тази маслена смес се намазват внимателно местата с обриви и плаки; в рамките на седмица трябва да се получи положителен ефект – успокояване, изчистване, заздравяване. Ако това не се наблюдава или дори има усложнения, значи лечението не е подходящо и трябва да се търси друго.

В повечето случаи все пак маслото подобрява състоянието на кожата с псориазис благодарение на качествата си – то има бактерицидно, противовъзпалително, противовирусно, противогъбично и противоалергично действие. При тежки състояния се препоръчва едновременно външно приложение и вътрешен прием.

При диабет

Модерната медицина вече е признала положителното въздействие на черния кимион при лечението на онкологични заболявания и такива хронични страдания като ревматизъм, хронични възпалителни процеси в чревния тракт, туберкулоза и захарен диабет. По отношение на диабета черният кимион е отлично средство за профилактика и поддържане на имунната и ендокринната система. За профилактика се препоръчва следната практика: 10 г семена се счукват на прах, смесват се с лъжица мед и се поглъщат един час преди хранене.

Ако трябва да се лекува вече диагностициран захарен диабет, избираме една от следните терапевтични схеми:

  • Една чаша семена от черен кимион, същото количество семена от воден кресон и чаша и половина накълцана кора от нар се смесват и смилат в кафемелачка. Полученият прахообразен продукт се съхранява в буркан с капачка в хладилника. Всяка сутрин се взема на гладно  1 ½ чаена лъжичка от сместа заедно с чаена лъжичка масло от черен кимион.
  • 10 чаени лъжички семена се смилат; взема се сутрин и вечер по половин чаена лъжичка с няколко глътки вода.
При акне

Семената на черния кимион съдържат повече от 100 химични съединения, много от които са изключително полезни за кожата. В случаите с проблемна кожа и акне важни са онези, които имат противовъзпалително действие. Ето защо най-лесният начин за лечение на акне е редовното намазване на проблемните зони с чисто масло от черен кимион.  Освен това кимионът съдържа много цинк, а това също е полезно в борбата с инфекциите. Да добавим и автибактериалното действие на продукта; научно изследване от 2006 година доказва, че по отношение на акнето – маслото от черен кимион има равностойно действие с антибиотичните мазила.

Ако неприятното акне се развива на фона на суха кожа, маслото от черен кимион трябва да се смеси предварително с масло от жожоба. За овлажняване и омекчаване на кожата пък е полезно да се направи маска, за която е необходимо да смесим малко кимионово масло с няколко капки ябълков оцет. Държим 4-5 часа и отмиваме с топла вода.

При гъбички

С масло от черен кимион се лекуват гъбични инфекции от различен характер; обикновено то е допълващ елемент в лечението с определени медикаменти. Ролята на маслото е да подсили имунитета и да упражни директното си противогъбично действие. Ето как:

  • За гъбички по кожата (древна арабска рецепта): Кипваме една чаша ябълков оцет, отдръпваме от огъня и добавяме една чаша семена от черен кимион, счукани ситно. След десетина минути прецеждаме и добавяме една чаша масло от черен кимион. Сместа се съхранява в хладилник и от нея се взема за намазване на заразените кожни зони 3-4 пъти дневно. Преди употреба разклащаме съда със сместа енергично. Същата работа върши и маслена смес – масло от черен кимион и от чаено дърво 1:1; с тампон се мажат проблемните зони по 2-3 пъти дневно.
  • За изчистване на гъбички в чревния тракт: Варим на тих огън една чаша оцет и по половин чаша стрити семена от кимион и масло от черен кимион. Сместа се вари, докато се сгъсти като сироп. От него се приема по една чаена лъжичка три пъти дневно, преди хранене.
За черен дроб

Лечението на чернодробни заболявания може да бъде подпомогнато от маслото от черен кимион в комбинация с чист пчелен мед. Двата компонента се смесват поравно и от сместа се взема по една чаена лъжичка три пъти дневно, 20 минути преди хранене. Приготвяйте неголеми дози, за не повече от 2-3 дни и съхранявайте сместа на стайна темпертура.

При бременност?

Масло от  черен кимион при бременност може да се прилага само външно; тъй като съдържа растителни естрогени, продуктът може да провокира прекъсване на бременността.

През втория триместър на бременността маслото може да се използва като тоалетно олио, за предпазване от стрии и за поддържане на сухата кожа. Препоръчват се леки масажи с масло в проблемните зони, както и по лицето – вечер, преди лягане. С кимионовото масло успешно се поддържат и ходилата; след измиване с топла вода намазваме петите и цялото ходило и обуваме меки памучни чорапи за през нощта.

Други рецепти

Ето още няколко възможности да се възползваме от качествата на необикновеното масло:

  • За болести на съдовата система: Към чаша билков чай от мента или мащерка добавяме пет капки масло от черен кимион; изпиваме на глътки независимо от храненията.
  • За   лечение на стомашна язва: Необходими са ни ленено семе и масло от черен кимион. Първо приготвяме отвара от лененото семе – една чаена лъжичка семена заливаме с чаша вода, кипваме и продължаваме да варим на много слаб огън още 4-5 минути. Прецеждаме и доливаме с преварена вода, докато възстановим първоначалния обем. Сутрин и вечер се приема по една чаена лъжичка масло от черен кимион с половин чаша отвара от ленено семе. През цялото време на лечението са забранени сладки храни и цитрусови плодове.

Черен кимион на капсули (масло). Кои са хубави + цена

Известно е, че коментираното масло от черен кимион е горчиво и това го прави непривлекателно за немалко хора. Разбира се, в името на здравето човек преглъща какво ли не; но защо да страдаме, когато можем да получим всички ползи от кимионовото масло, “пакетирани” в удобни капсули?!

При избора на капсули трябва да спазваме стандартните правила, за да не останем излъгани в избора и в очакванията си за полезните ефекти от продукта. Важно е колко струва продуктът, но твърде ниската цена следва да ни накара да се усъмним в автентичността на предлаганата стока. Добре е да направим предварителна консултация с медицинско лице или с потребители, на които вярваме. Можем да заложим и на известни фирми производителки, които са се наложили на фармацевтичния пазар с качествените си стоки.

Предимството на тази форма: точно дозиране, лесен прием и извън дома/офиса.

Боталайф нигела сатива

Маслото от черен кимион (Nigella Sativa) на Боталайф е препоръчвано като чист продукт, с над 50% съдържание на компонента тимохинон. Именно той е основната причина за мощния противовъзпалителен ефект на маслото. Производителят предлага диференцирани схеми на прием за 12 групи заболявания и болестни състояния, включително в класическата форма на наливно олио. Така например при астма и дихателни проблеми се препоръчва прием на една чаена лъжичка масло два пъти дневно – преди хранене, намазване на гърдите и гърба преди лягане и по няколко капки в билкова смес за инхалации. Шишенце от 100 мл струва около 18 лв. Производителят е специализиран в лечебни продукти на растителна основа, билкови производи, масла и пасти.

Оригинално египетско Nigella Sativa,

течното злато на фараоните.

Египетското масло от черен кимион се разпрострнява на родния пазар от Здравница; могат да се намерят опаковки по 100, 250 или 500 мл, както и литър. Продуктът е представен като органичен, произведен чрез студено пресоване от напълно чист, без агрохмия продукт, без рафиниране и без консерванти. Цената за шишенце от 100 мл е около 16  лв. Тъкмо този продукт е бил известен преди хилядолетия като “течното злато на фараоните”. Това масло е доказан имуностимулатор, антихистамин и антиалерген, аналгетик, антиоксидант и адаптоген, антипиретик, антиспазматик, диуретик.

  • Ето един съвет за използване на маслото при мигрена, световъртеж, главоболие: Вземете чаена лъжичка масло, задръжте го преди поглъщане 4 минути под езика. Правете това сутрин и вечер.
Нигела Макс, екстракт

Нигела Макс е на пазара с две форми: течната форма масло от черен кимион, и капсули с масло от черен кимион. Фирмата е дистрибутор на продукти, произведени в Холандия.

  • Студено пресованото масло се продава по 14 лв за шишенце от 100 мл. Представянето на маслото включва всички известни суперлативи за достойнствата на този натурален продукт с лечебни качества; изброени са заболяванията, при които може да се използва в качеството си на допълващ компонент. Има предупреждение да не се надвишава максимално допустимата стандартна доза от три чаени лъжички дневно; забранява се вътрешния му прием от бременни.
  • Капсулите Нигела Макс вървят по 15 лв за 60 бройки. Препоръчителната доза е три пъти дневно по две капсули по време на хранене. Този вид терапии са важни за цялостната подкрепа на имунната, сърдечно-съдовата и ендокринната система, за функционирането на панкреаса.
Екстракт българско масло от “Балчо”

Маслото Sativa Nigela от Балчо има стандартните препоръки за чист продукт, получен от сурови семена – натурален и без консерванти. Предназначено е за вътрешен прием, както и за външно приложение. Ето пример за терапия при безсъние и хипертония:

  • Чаена лъжичка масло се приема вечер преди лягане с чаша топъл билков чай – маточина, мащерка, валериана, листа от глог, в комбинации по избор. Успокоява и подобрява качеството на съня.
  • При хипертония се препоръчва прием на чаена лъжичка кимионово масло на гладно (сутрин и вечер) със скилидка чесън; след това се изпива чаша топъл чай.
Добър ли е продуктът, продаван на 1 литър?

Производители и доставчици на масло от черен кимион често предлагат наливната форма и в по-големи разфасовки, например литър. Трудно е да си представи човек, че такова количество е необходимо за потребностите на един човек; ако обаче става дума за дългосрочна терапия и продуктът се приема редовно, защо не. Разбира се, покупката на литър кимионово масло е по-изгодна, например Боталайф го предлага за 93 лв. Грубата сметка сочи, че 100 мл ще излязат малко над 9 лв, докато малките разфасовки обикновено са по 12 до 18 лв в зависимост от произхода.

На Биовита. На Вита голд

От Биовита имат две предложения: 100 мл наливно масло от черен кимион за 22 лв, и капсули.

Продуктът в наливна форма е представен като органичен, получен чрез студено пресоване, чист от химически добавки. Препоръчва се прием на 10-15 мл масло 30 минути преди или след хранене; препоръчва се директен прием или маслото разбито в чаша топла вода. Препоръката на експертите от Биовита е този режим да се поддържа три месеца, за подсилване на имунната система. В представянето на продукта се набляга на факта, че той съдържа 15 аминокиселини – включително всички незаменими, важни за човешкия организъм.

Капсулите са предложени в опаковка от 30 броя за 19 лв. съдържанието на всяка капсула е 500 мг масло от египетски черен кимион. Взема се една капсула дневно преди или по време на хранене, с чаша вода. Тази форма, както и течната, не се препоръчва за деца под 12 години, бременни и кърмачки. За траен ефект е необходим прием всеки ден в продължение на три месеца.

Вита голд е на пазара с оферта за масло на капсули; също представено като продукт с единично съдържание 500 мг на капсула; маслото – с произход от Египет. Опаковка от 60 капсули в този случай върви за 19 лв. Препоръката  е да се приема два месеца всеки ден, по схема 2х2, т.е. два пъти дневно по две капсули по време на хранене. Продуктът е препоръчан като средство за активиране на имунната, сърдечно-съдовата, нервната, опорно-двигателната и дихателната система.

Припомняме старото правило, че при избора на продукт в условията на повече предложения е добре да се ръководим от мнението на авторитетен специалист.

Други продукти

Боталайф предлага още продукти, с черен кимион: личебна паста за възрастни и паста за деца.

Пастата за възрастни съдържа масло от черен кимион, канела, бахар, карамфил, ментол, куркума, галангал и екстракти от ябълков и гроздов сок. Препоръчителният прием е половин чаена лъжичка след хранене, сутрин и вечер.

Пастата за деца е с масло от черен кимион, канела, бахар, ленено семе, карамфил и екстракти от ябълков и гроздов сок. Препоръчва се за укрепване на имунната система и оптимизиране функциите на дихателната и храносмилателната система.

Черен кимион на семена (зърна). Кой да изберем + цена

Черен кимион може да се купи “на живо” – в магазини за здравословни храни, в големите хранителни вериги и в по-добрите квартални магазини, където често е част от т.н. смесена посипка за домашен хляб – заедно със сусам и счукано ленено семе. Може да се поръча и онлайн от специализираните магазини за биопродукти. Както и при маслото от черен кимион – покупката на зърна трябва да е съобразена с потребностите и с готовността за редовна употреба. Изгодно купеното голямо количество може да остарее в някой шкаф и да го изхвърлим, ако ни е дошло в повече. Както всички маслодайни семена – и тези на черния кимион имат трайност и след време придобиват неприятна миризма на остаряло.

Цената за черния кимион на зърна на дребно е 5 до 7 лв за 100 г. Оферти за продукта можете да намерите и под името черен сусам, калонджи или калинджи, нигела. Семената могат да се добавят към салати, супи и тестени продукти. Предварителното им леко запичане на сух тиган отключва специфичния им аромат.

Как се приемат?

Освен като подправка към различни блюда, семената на черния кимион се използват и за лечебни цели. Приготвянето на домашни церове с тях не е трудно, но трябва да се знае как точно се използват в зависимост от заболяването. Ако сте решили да заложите на тази форма на черния кимион, проучете добре начините за използването му и при възможност се консултирайте с фитотерапевт.

  • При камъни в бъбреците: 250 г семена от черен кимион се счукват и смесват със същото количество мед. От сместа се приемат по две чаени лъжички всеки ден – сутрин на гладно, като се разтварят предварително в 170 мл топла вода.
  • За подкрепа на имунната система: кипваме чаша вода – 250 мл, пускаме в нея три зърна черен кимион и отдръпваме от огъня. Оставямедза се запари под капак до охлаждане. Изпиваме на три приема за един ден.
  • При болно гърло: 2-3 зърна черен кимион се стриват на прах и се смесват със супена лъжица мед и няколко капки зехтин. Приемат се две такива дози на ден при суха кашлица, фарингит, възпалени сливици.
Кои семена от нигела (чоролто) са хубави?

Семената нигела, чоролто, черен кимион трябва да са добре изсушени и правилно съхранявани – тогава и в сурово състояние имат лек дъх, подобен на този от индийско орехче. По форма са триъгълни и малко приличат на дребни слънчогледови семки. В страните, които са износителки на този продукт, в началото на есента се изрязва цялото растение нигела, което обикновено има около 30-тина кутийки със семена. Растенията се оставят още известно време в сухи помещения, защитени от слънце, и едва тогава семената се отделят и прибират. Като всички маслодайни семена, най-добре е да се съхраняват в херметически затворени съдове. Хубавите семена чоролто трябва да са сухи и с лъскава повърхност. За предпочитане е да се купуват неголеми пакетчета, които са били запечатани фабрично и възможно най-рано след прибирането на семената. Продължителното съхранение в насипно състояние влошава качествата на продукта.

Отглеждане на черен кимион

Семената нигела се сеят директно в почвата, обикновено в края на април – на дълбочина 2 с. след две седмици излизат първите кълнове; растението се развива сравнително бавно и започва да цъфти едва в края на юни. Обича рохкави почви, с умерена влажност. Доста непридирчиво растение, което дава реколта и върху бедни почви – но не обича заблатените места. В далечни времена селяните са сеели черния кимион в съседство с пшеницата и ечемика.

Растението е познато в някои части на България като декоративно; във вилните зони го предпочитат за бордюри и за оформящи лехи. Някои любители на нежните му цветове изобщо не подозират, че семената му са ядливи, нещо повече – че са с толкова лечебни качества.

Отзиви и мнения, форум. Какво купуват хората

Пишете и вие, оставете мнение или направете запитване в нашия форум ТУК!!

  • Светлана Василева от bgbilka.com: “…От скоро се сдобих с ценното масло и смятам да се възползвам от рецептите, които предлагате. Видимата полза за сега е върху лишей на ръката и брадавица на корема…”
  • Mimasaka от zemianazaem.com: “ В продължение на 40 дена сутрин и вечер приемах по една чаена лъжица черен кимион, както и мазане на лице и скалп след измиване. Спрях употребата на всякакви видове душ гелове и други измиващи чудесии които могат да се намерят на родния пазар. Купих си черен африкански сапун и една луфа + малко сода…Лицето ми грейна…”
  • Олга от poleznenko.ru: “ След като пих масло от черен кимион, получих оток на гърлото; разбрах, че този продукт ми е противопоказан!”

От разговори с потребители се създава общото усещане за добър интерес към коментираното масло от черен кимион. Немалко хора са склонни да опитат терапии за различни заболявания, като предпочитат продуктите с по-ниска цена (на пазара има и сертифицирани биопродукти по 50-60 лв за 100 мл). Оправдано има интерес и към маслото в капсули, основно заради улеснения начин на приема му. В повечето случаи интересът е свързан с външно приложение на маслото.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

13 Мнения

  1. Наталия Цветкова

    Чудесно се справя с цироза.При асцит,който едва изкарва месец докато източат вода, след редовна употреба , една година не е стъпвал човека в болницата.Значително подобрение има

    • Лекар.БГ

      Браво! Това е ценно да се знае, че при цироза помага. Благодарим, че ни подсетихте. Ако съществува интерес към темата, бихме могли да я доразвием.

  2. Ренета

    Съвместим ли е приемът на капсули масло от черен кимион с лекарство за разреждане на кръвта – Еликвис ?

    • Лекар.БГ

      Опитахме се да отговорим по-горе, Ренета, в точката “Противопоказания”. Накратко и тук: Опитайте, от няколко капсули няма да се отровите. Но ако започне да ви излиза обрив или имате други новопоявили се проблеми, значи билката и организма ви (включително и в съчетание с лекарството) не си взаимодействат добре.

      • Мариана

        Майка ми пие сутрин и вечер масло от черен кимион плус Еликвиса които си го пие от 4 години.Вече три месеца няма никакви странични проблеми

  3. Пламена Стойчева

    Здравейте, повлиява ли се добре приема на масло от черен кимион при хеликобактер пилор ?

  4. Недялка калева

    Маслото от черен кимион подходящо ли е при сменени лещи на очите

    • НЕЛИ ИВАНОВА

      МАСЛОТО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ВЗЕМА ПРИ СМЕНЕНА ЛЕЩА НА ОКО И ПРИ ОПЕРАЦИЯ НА ГЪРДА ОТ РАК.пРИЕМАМ ВЕЧЕ 2 ГОДИНИ ЛЕТРОЗОЛ ЗА ГЪРДАТА

  5. МАРГАРИТА

    Здравейте, след няколко операции и на двете гърди, предракови образувания и доказан рак, ми отстраниха всички остатъци от жлезите и сега съм с импланти под гръдните мускули.
    Мога ли да приемам масло от черен кимион, имам много диагнози, ще е досадно да изреждам всичко, но не видях нищо за импланти (чужди тела в организма), само за трансплантирани органи.
    Поздави,

  6. Може ли да се приема масло от черен кимион със бетаблокери ?

  7. Здравейте. Удачно ли е да се приема масло от черен кимион при начален стадий на рак на ендометриума- аденонкарцином? До този момент не се провежда никакво друго лечение. Благодаря!

  8. Милен Николов

    Здравейте, рецептата за диабетици колко време трябва да се приема? Другият ми въпрос е каква е рецептата за витилиго и колко време се приема? Благодаря предварително за отговора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *