Лекарства при подуване на краката
Топ хапчета и мазила за лечение на оток на краката и глезените.

Подуване на краката. Топ лекове и хапчета за сваляне на оток

Причини за подуване на единия крак под коляното. Топ хапчета и мазила за лечение на оток на краката и глезените. Сваляне на оток с бързи народни лекове, бабини рецепти и компреси.

Подуване на краката: ето нещо, за което не ни се говори, но е в състояние да ни създаде ред неудобства и проблеми. Ако ни дразни това, че не сме в състояние да обуем нормално обувките си, повече трябва да ни тревожи причината за отока. Ако подобно нещо се случва рядко и можем да го свържем с прекомерното количество изпити течности или твърде солената храна, може би няма страшно. Но ако постоянно имаме подуване на краката – без значение какво сме яли и пили, каква е била физическата ни активност или колко часа сме били принудени да прекараме в седнало положение – това наистина е сериозно и трябва да разберем защо се случва.

Възможни причини за подуване на краката

Дори абсолютно здравите хора поне веднъж в живота си са страдали от подуване на краката. Това се случва например при продължителен полет със самолет или при продължително ходене с тесни обувки. Еднократна проява на това състояние може да има също при поемането на много вода след солено блюдо, в горещите летни дни – когато е нарушена микроциркулацията на течности в организма и той задържа вода; по време на бременност. Колкото и да е неприятно обаче трябва да признаем, че честата проява на подуването обикновено е свързана със заболяване. Това може да е сърдечно заболяване, нарушена циркулация на лимфата, проблеми с бъбреците.

Съдържание:

Отоците по време на бременност не винаги са нещо преходно и безобидно и винаги трябва да се следи за причината им. Така се случва и при варикозна болест на вените, травми и неврологични заболявания.

Подуване на краката при възрастни хора

Струва си специално да се коментира подуване на краката при хора в напреднала възраст. Това е доста разпространено явление и е свързано с дегенеративните промени на организма – за жалост необратими. Заради забавената обмяна на веществата и отслабената функция на вътрешните органи в тъканите се натрупва течност, от която се образуват отоци по лицето, ръцете и краката. Но това обяснение не е достатъчно за случаите, когато са налице и симптоми на сериозно заболяване. Например отоците в глезените насочват към сърдечна недостатъчност, а отокът на левия или само на десния крак – към тромбоза на дълбоките вени. Цирозата на черния дроб или белодробните болести също могат да причинят подуване на краката при хора в напреднала възраст.

Подуване на единия крак

При заболявания на венозната система имаме едностранно подуване на краката – т.е. засегнат е само единият крак или ако са и двата, отоците не са симетрични. Така се случва при варикоза, тромбофлебит, посттромбофлебитен синдром. Този вид отоци са много плътни и устойчиви; те става по-забележими и болезнени, ако пациентът е в изправено положение и стои на едно място. Най-силно е изразен отокът в зоната на глезена. След като пациентът легне и прекара в хоризонтално положение известно време, отокът намалява.

Подуване на краката – едностранно – се наблюдава и при патология на костно-ставния апарат. Отокът в такива случаи е ограничен и локализиран в зоната на поразената кост или става; мястото е болезнено и с нарушени функции за ходене и опора.

оток на краката
Видимото подуване на краката алармира за болест
Подуване на крака под коляното, задържане на вода

При нарушена лимфна циркулация също могат да възникнат едностранни отоци, но и двустранно несиметрично подуване на краката. Възможни са състояния с венозно-лимфна недостатъчност и лимфедем. Както и венозните отоци, и тези са плътни и устойчиви. Рядко могат да намалеят от някакви манипулации. Лимфните отоци често се развиват върху горната част на стъпалото във вид на възглавничка.

Отоци около глезените

Отоци около глезените могат да се появят при продължителен престой на едно място и в изправено положение, при дълъг полет със самолет и прекарване на много време в седнало положение, при хормонални колебания – като проява на предменструален синдром, по време на бременност. В повечето случаи тези проблеми се решават с една хубава почивка, раздвижване или освобождаване от излишни течности.

Вижте непременно и ТОВА: Хапчета за оток на краката, гелове, мехлеми, крем и народно лечение с бабини рецепти. Какво да правим и как да свалим отока при подуване на глезена?

Подуване на глезените

За жалост честото подуване на глезените обикновено означава сериозен здравословен проблем. Трайното подуване на краката в областта на глезените може да се наблюдава или при проблеми с бъбреците, или при отклонения във функциите на сърдечно-съдовата система. При прогресия на тези страдания отоците могат да достигнат дори до колянната става.

Демир бозан за безсъние

При сърдечни заболявания, свързани с влошено кръвоснабдяване, се получава постоянен венозен застой. В началните стадии този оток е незначителен и ограничен в долната част на крайника, а впоследствие може да стане по-плътен и да обхване цялата зона между глезена и коляното. Отичат и двата крака; сутрин отокът е по-слаб.

При бъбречни заболявания и бъбречна недостатъчност се наблюдава специфично подуване на краката, отокът засяга глезените и ходилата. Засяга двата крака симетрично. За разлика от сърдечните отоци, тези са по-силно изразени сутрин, а привечер намаляват. По-силно е изразена и оточността на лицето.

При какъв лекар да отидем? Изследвания и диагностика

Защо ми се получава подуване на краката? В търсене на отговора започваме да си мислим за посещение при лекар, на първо време – при личния. Вече знаем колко различни и колко много могат да са причините за това подуване на краката. Ако те наистина са инцидентни, за кратко, свързани с горещините или с погълнатите течности, не е задължително да търсим доктор. При наличието на съпътстващи симптоми – особено признаци на алергия, задух, болки в сърдечната област, работата няма да стане без лекар. Не бива сами да си поставяме диагноза и да гълтаме диуретици в опит да изчистим отоците, защото това не винаги е вярното решение. Понякога можем да си навредим още повече от това, което вече ни е сполетяло.
Ако искаме да разберем защо получаваме подуване на краката, трябва да търсим отговора при специалист. След преглед и снемане на анамнеза лекарят ще разпореди изследвания, които са важни за точната диагноза. Ето какви:

  • Кръвен анализ – пълна кръвна картина, показатели за съсирване;
  • Ултразвуково изследване на кръвоносните съдове, органите на малкия таз, коремната кухина;
  • Електрокардиограма;
  • Проверка на хормоналния баланс;
  • Рентгенография;
  • Томография, други важни за диагностицирането изследвания.
  • При необходимост се правят консултации с различни специалисти – кардиолог, гинеколог, ендокринолог, нефролог, ангиолог, флеболог.
подуване на краката
Едно подуване на краката може да е и резултат от преумора и неудобни обувки

Всяка диагностика изисква определено време, а пациентът има нужда от облекчаване на състоянието още преди поставянето на окончателната диагноза. Някои общи методи за постигането на такъв ефект са допустими още във фазата на диагностициране, тъй като със сигурност не могат да навредят.

Бързо оправяне на отекли крака

Най-ефективното и безопасно действие за нормализация при подуване на краката е да се ограничи потреблението на сол. Опитайте например да не солите допълнително блюдото, което вече ви е поднесено в готов вид!

Общото количество на течностите, които се приемат за ден, да не надвишава два – два литра и половина. Добре е вечер да се пие по-малко, само по няколко глътки при жажда. Затова и вечерята по възможност да е лека и безсолна.

Могат да се правят и водни процедури, те са великолепно средство за разширяване на кръвоносните съдове и спадане на отоците. Къпането и плуването в басейни и естествени водоеми, контрастните душове или просто накисването на ходилата във ваничка с морска сол и етерични масла – ето лесни начини да контролираме неприятното подуване на краката.

Отоците в глезените и прасците обикновено намаляват, ако прекараме известно време в хоризонтално положение. Добре е краката да се положат върху висока възглавничка или сгънато одеяло, за да са повдигнати под ъгъл 35-40 градуса спрямо тялото.

Сращу подуване на краката при възрастните хора помага лекият масаж.движенията трябва да са насочени отдолу нагоре.

Хубаво е да се правят редовно прости гимнастически упражнения – ходене на пръсти, търкаляне на малка топка или бутилка с ходилото, въртене на ходилата.

Магнезиево олио

Магнезиевото олио става все по-популярно средство за лечение на различни заболявания, свързани с магнезиев дефицит в организма. Трансдермалното му приложение има редица предимства, особено при въздействия, свързани с подуване на краката. Ако причината за отоците е влошена микроциркулация на кръвта в крайниците, или застой на лимфата, то масажите с магнезиево олио или магнезиев гел може да даде добър резултат – достатъчно е тези две системи или само проблемната да бъдат активирани.

Антифлегмин

Антифлегминът е лекарствен продукт, предназначен за терапии при животни (с изключение на семейство котки). Съдържа камфор и фенол; при локално външно приложение облекчава възпаления, отоци, разтегнати сухожилия, полезен е при атаки от артрит. Една тубичка от мазилото струва 3-4 лв. Доста хора използват антифлегмин и твърдят, че облекчението при подуване на краката идва много бързо – това е обяснимо, тъй като действието на активната съставка е затоплящо и съдоразширяващо.

При разширени вени и свързани с това отоци е добре антифлегминът да се полага два пъти на ден, като се апликира стълбче от мазилото с дължина 1-1.5 см. Разбира се, има специалисти, които предупреждават за възможни проблеми. На първо място – това лекарство, както и редица други от ветеринарната аптека, съдържа активни компоненти в по-висока концентрация от тази в хуманните медикаменти и това може да провокира алергични реакции. Антифлегминът освен това не бива да се полага върху лигавици или наранена кожа (framar.bg).

Фигурин при подуване на краката

Билковият чай Фигурин е популярен като едно от ефикасните средства за редукция на теглото. Екстрактите от лековити треви в състава му действат диуретично, а това при подуване на краката е спасителен вариант. Освобождаването на излишните течности от организма освобождава тъканите от натрупаната вода благодарение на билки като коприва, гръмотрън, жълт кантарион, мащерка, глухарче, червена боровинка, сена, царевична коса, кориандър.

Накисване в разтвор на морска сол

Шепа морска сол добавяме в  леген с топла вода и накисваме ходилата си, ако ни измъчват отоци. Морската сол е с доказан терапевтичен ефект, а в този случай е важна ролята и за активиране на клетъчната обмяна и движението на кръвта и лимфата. Още по-добър е ефектът, ако в литър вряла вода се кипнат по една супена лъжица липа и мента и сместа се остави да ври на водна баня десетина минути. Тази прецедена отвара, в която се разтваря морската сол, добавяме във ваничката с вода за нашите подути крака (news359.bg).

Терпентин и рициново масло

От тези две съставки се приготвя масажна смес – една част терпентин и две части рициново масло. Сместа се затопля и с малки дози се масафират местата с отоци, като се спазва посоката отдолу нагоре. След масажа не измиваме, а обуваме меки памучни чорапи с хлабав ластик и така прекарваме нощта.

Масаж и упражнения

Масажът и лесните упражнения с крака помагат за активиране на кръвообращението и движението на лимфата; като следствие от това отоците намаляват. При сериозни проблеми с отоци на долните крайници е добре да се консултирате с физиотерапевт и да си уредите няколко масажа при специалист. Лесно е да усвоите техниката и да продължите тази практика вкъщи. Правете и обичайните упражнения в такива случаи – ходене на пръсти и стоежи на един крак, със запазване на равновесие. Вижте в следващия клип как правилно да масажирате краката при отоци:

Домашен мехлем

Тази доста препоръчвана рецепта на домашен крем/мехлем помага при подути крака, следствие от разширени вени. За изпълнението й са необходими три супени лъжици мед, 150 мл зехтин, два грама прополис, 100 г пчелен восък и 100 г смола от кедър или бор (lechitel.net).  Всички продукти, с изключение на меда и прополиса, се смесват и варят на водна баня десетина минути; добавя се медът и всичко се вари още десет минути, накрая пускаме и прополиса, разбъркваме и снемаме от огъня. С това мазило се обработват краката всяка вечер и на сутринта се измиват с топла и сетне със студена вода.

Вани

Най-простото при подути крака е да се премине към контрастни вани: за тях ни трябват два съда за вода, в единия 40 градуса, в другия – 20. Краката се потапят поредно за по 20 секунди във всяка от тях, като се започва с топлата и се завършва със студената. Ваните с морска сол, липа, мента, мащерка, розмарин и маточина също носят облекчение.

Лечение на болестта, а не на симптома

Всички терапии, за които стана дума дотук, са само средство за облекчаване на симптомите. Ефектът е временен и проблемът подуване на краката ще продължи да се проявява, щом ефектът на една такава процедура отмине. Верният подход при повтарящи се състояния с отоци е да се потърси медицинска помощ; след като се диагностицира определен здравословен проблем, специалистите го атакуват и при успешно овладяване подуването на крайниците вече не измъчва пациента, или поне се редуцира.

Подуване на краката при бременност

Ако една бременна жена е напълно здрава и не страда от хронични заболявания, все пак може да получи подуване на краката след 30-та гестационна седмица. При това състояние отоците на крайниците не винаги означават патологично отклонение. Организмът на бъдещата майка е пренатоварен, тъканите задържат натрий, затруднено е отделянето на излишните течности. Нещата стават още по-сложни, ако бременната похапва пикантни, пържени и солени храни. При събуждане сутрин жената може да няма отоци и те да се появят в течение на деня, особено привечер. Ако обичайната седмична проверка на килограмите не покаже драстично нарастване, а след почивка отоците изчезват, подуването може да се приеме за преходно и да не се коментира като симптом на заболяване.

Гестоза: така се нарича усложнението по време на бременност, при което се получава подуване на краката и ръцете, на лицето и коремната област. При това усложнение бременната започва да трупа килограми много бързо, а отоците в споменатите зони са трайни и не изчезват след хубава почивка. Патологията е придружена с повишаване на артериалното налягане, поява на протеини в урината и е налице опасна за майката и бебето ситуация. Много сериозна причина за отоци при бременност е отклонението в бъбречното здраве, т.н. нефропатии.

Подуване на краката при рак

При онкологични заболявания подуване на краката може да се получи в резултат от патологичен обмен на течности в долните крайници. Съдовете на кръвоносната и лимфната система са с повишена проницаемост, течностите проникват и се задържат в меките тъкани на краката. Обикновено раков оток се получава, когато са поразени лимфни възли или съдове – лимфедем.

Такъв патологичен процес може да се развие също и след йонизиращо облъчване на лимфните възли в слабините. Също и след хирургично лечение на онкологичен проблем, при който се отстраняват лимфни възли – тогава започва натрупване на лимфа в меките тъкани на краката.

Възможно е на ранен етап от развиването на въпросните отоци те да не са видими, но пациентът да усеща натежаване в единия или и в двата крака. Понякога болният забелязва, че всекидневно носените дрехи или обувки рязко отесняват. След това в поразената зона на крайниците започва да се усеща болка и дискомфорт при движенията. Кожата там се зачервява и при допир мястото се усеща като по-топло от околните тъкани.

При този вид отоци е добре да се потърси консултация за мерките, които допълнително – извън противораковото лечение – биха облекчили пациента. Обикновено се препоръчват масажи, физиотерапия, носене на еластични превръзки – бинт, чорап, както и солени ванички и топли вани с брезови листа и ленено семе.

Отоци по краката при сърдечна недостатъчност

Задържането на течности в организма при сърдечна недостатъчност е свързано с повишено венозно налягане и натрупване на натриеви йони от бъбреците. Влошеното функциониране на сърдечния мускул води до отклонения в циркулацията на свежа и отработена кръв, влошено снабдяване на тъканите с кислород. Задържаната във вените кръв упражнява увеличено хидростатично налягане в капилярите и течността прониква и се задържа в меките тъкани.

Отслабената мощ на сърдечната “помпа” причинява застой на кръвта в долната част на тялото. Затова в края на деня болният, ако е стоял дълго време прав и на място, е изчерпал ресурса на сърдечния мускул и краката му започват да се подуват. Отоците са толкова по-ясно изразени и видими, колкото по-зле е човекът със сърцето. Такива отоци обикновено са симетрични, развиват се бавно; оточните тъкани са гладки и плътни, хладни и синкави и при натискане с пръст образуват ямка. При овладяване на сърдечната недостатъчност тези отоци изчезват.

Бъбречни заболявания

Нарушената бъбречна филтрация води до трайно задържане на течности и като следствие – до подуване на краката. В този случай отоците имат още една специфика – получават се зони с подуване, подпухване под очите или на цялото лице. При някои засегнати тази картина е допълнена от болки в кръста; могат да се развият отоци и на горните крайници, като най-видимо е това по пръстите на ръцете. Бъбречните отоци са най-ясно изразени сутрин, а с напредването на деня намаляват.

Ако се установи връзка на отоците по краката с бъбречно заболяване, първата препоръка на лекуващия е да се яде безсолно  и да се спазват още някои ограничения в храненето. В зависимост от точната диагноза се препоръчват и различни медикаменти.

Травми

Отокът е обичаен спътник на различни травми, появява се при изкълчване и счупване на кост, при натъртване и разтежение. Придружава останалите симптоми в рамките на ранния възстановителен период след събитието. Неприятните усещания от него могат да се редуцират, ако се ограничи размерът на оточната област с помощта на студен компрес. В процеса на оздравяване отокът спада.

Дайте мнение и Вие тук!
Лимфедем. Микседем

Лимфедемът е нарастващ оток на тъканите в поразената област, най-често в длните крайници. Възниква поради нарушеното оттичане на течността в лимфните съдове. Придружен е от усещане за обща слабост, тежест и неприятно разпъване на крайника, обикновено само единия. Отокът означава, че е засегнат дълбок лимфен съд. Първоначално се подува зоната около глезена, след което подуването продължава нагоре към зоната на коляното. Подуването се вижда най-ясно вечер, но и след хубава почивка то не изчезва и може да се забележи също сутрин след нощния сън.

Микседемът е болестно състояние, причинено от намалена или прекратена функция на щитовидната жлеза.  Една от последиците на такава патология е отокът на кожата и пластът подкожна тъкан. В тези тъкани се натрупва специфичното вещество муцин. Те с консистенция на слуз и при споменатото натрупване започва да упражнява вътрешно налягане и напрягане на кожата; течностите в нея и в подкожния пласт се задържат и се образува оток. За разлика от теста при сърдечна недостатъчност, тестът с натиск върху кожата е с друг резултат: не остава вдлъбнатинка. По-често отокът е по лицето и ръцете, но може да се прояви и при краката.

Белодробни заболявания

Някои белодробни заболявания причиняват симптоматика, сходна с тази на сърдечната недостатъчност. Заболяванията на белите дробове засягат системата от кръвоносни съдове в този важен орган, нормалното циркулиране на кръвта в т.н малък кръг се затруднява и това се отразява на пълноценното кръвообращение в целия организъм. Логична последица от подобно състояние е подуването на краката, тъй като тази зона е най-отдалечена от сърцето и при претоварения му по описаните причини режим долните крайници се превръщат в застойна територия. Така могат да се развият нещата при вродени аномалии на белите дробове, хронична обструктивна белодробна болест, рак на белите дробове, астма, вирусни инфекции с локализация в дихателната система и др.

Първите мерки за облекчаване на симптомите най-често са свързани с прием на диуретици, но основният подход засяга лечението на самото белодробно заболяване.

Разширени вени и венозна недостатъчност. Тромбофлебит

Подуване на краката често се получава и поради нарушаване на венозната циркулация. Тези нарушения са от различен характер, затова и съответните отоци имат различна характеристика. Ето накратко най-често срещаните:

При варикозна болест, т.е. разширени вени, началният етап на заболяването е характерен с отоци на стъпалата и глезените, по-силно изразени в края на деня;

При тромбофлебит (възпаление на венозна стена и образуване на венозен тромб) се наблюдават асиметрични отоци в левия и десния прасец. Прилежащите мускули са болезнени, има повишение на локалната температура;

Синдром на долната куха вена – характерен със силно подуване на краката, което обхваща още задните части, коремната стена, половите органи. Крайно неприятен допълнителен симптом са многобройните трофични язви по прасците.

Алергия и алергични реакции
подуване на краката
Пристягащите чорапи облекчават при подуване на краката

Хората, които страдат от алергии имат основание да се запитат – възможно ли е да получат по тази причина подуване на краката. Отговорът е еднозначен: да, това е възможно. Понякога се проявява специфична форма на артрит, провокирана именно от алергични реакции и външно изразена в отоци на долните крайници. От нея могат да страдат хора на всякаква възраст, включително деца, склонни към алергии.

Най-общо казано, подуване на краката на фона на алергии се получава при отслабена имунна система. Конкретните причини, които водят до такова състояние, могат да са свръхчувствителност към козметика, храни и тъкани; към медикаменти, особено към антибиотици и аналгетици; при хипо- или хипервитаминоза; под въздействието на професионални фактори – при работа в хранителната или химическата промишленост; физически фактори – стресови ситуации и травми.

Този вид отоци могат да се появят веднага, но могат и да се забавят няколко дни. Премахването им може да настъпи само с отстраняването на алергена, но може да е необходим и прием на специфични медикаменти. В повечето случаи към естеството на отоците насочва фактът, че пациентът развива и други симптоми на алергична реакция като обриви, дихателни затруднения, оток на гърлото и затруднен говор и преглъщане.

Диабетна невропатия и диабет

При захарен диабет от първи или втори тип главна причина за подуване на краката е нефропатията, а също така и уврежданията на кръвоносни съдове и нервни окончания, диабетна невропатия. Поради пораженията на захарната болест върху бъбреците те не са в състояние да освобождават тялото от цялата излишна течност; наблюдават се и нарушения в белтъчния обмен. По законите на физиката в тази ситуация излишните течности се задържат в най-отдалечените от сърцето зони на тялото, а именно в краката.

Много е важно пациентите с диабет да знаят как да се предпазват от такива отоци или как да се освободят от тях по най-бързия начин. Защото при носенето на обувки местата, където се натрупват течности, стават участъци с увеличено механично въздействие и там лесно се образуват малки ранички. Поради диабетната невропатия те могат да останат незабелязани, но после да създадат много сериозни проблеми като трудно зарастващи и преходни към т.н. диабетно стъпало. Профилактиката срещу подобно развитие е поддържане на нормален гликемичен индекс, спазване на диета и отказ от цигарите.

Подуване на глезена от цироза или болен черен дроб

Отоците при болен черен дроб по същество отново са заради задържане на течности в организма, в този случай поради отслабените специфични функции на този важен орган. При остра дистрофия на дроба или вирусен хепатит отокът се появява между втората и петата седмица от началото на заболяването. При цирозата отоците са един от най-късните симптоми, като най-тежката им форма е събирането на течност в коремната кухина – асцит.

Чернодробните заболявания са придружени и от нарушения на бъбречните функции. Организмът започва да задържа вода и соли и натрупва излишъците в подкожните тъкани. Външно изразените отоци са неприятни, но не представляват непреодолима опасност, докато асцитът е много тежък проблем.

Има няколко конкретни причини за подуване на краката при болен черен дроб:

  • Споменатият асцит – повишеното налягане в коремната кухина влошава кръвообращението и в резултат на това краката подпухват;
  • Порталната (венозна) хипертензия също нарушава кръвообращението и в крайниците се задържа венозна кръв; стените на кръвоносните съдове поддават и тъканите се насищат с излишна течност;
  • Задържането на течностите в кръвоносните съдове се регулира от албумина, но неговите стойности намаляват поради нарушените чернодробни функции.

Чернодробното подуване на краката първо се наблюдава в зоната на глезените, но при прогресия обхваща и по-горни части на крайниците. Най-видимо е вечер, ако през деня пациентът е прекарал много време прав или седнал. Проверете дали ластичетата на вашите къси или ¾ чорапи са оставили червеникави следи върху краката – това означава изразен оток. Натиснете с пръст зоната около тази червеникава ивица; ако се получи ямка, която е видима няколко секунди, имате още едно доказателство за оток, дори да не виждате някаква особена промяна в сравнение със сутринта. Ако тези симптоми липсват на другата сутрин след един здрав сън – няма страшно.

Артрит, артроза. Болести на ставите, възпаления

При артрит, дегенеративни и възпалителни заболявания на ставите отоците обикновено са локализирани в зоната на засегнатата става, най-често колянната или в при глезена. Подпухването е резултат от възпалението на тъканите около костната структура. Най-общо – случва се разрушаване или вкостеняване на хрущялната тъкан, деформация на мускулна тъкан и сухожилни връзки. Такива отоци могат да се съхранят и в периодите на ремисия и да създават проблеми, особено ако времето е горещо.

Не е изключено обаче при наличието на споменатите проблеми да са налице и други, които също причиняват подуване на краката. Затова точната диагноза е задължителна, тъй като от нея зависи и правилният подход при лечението.

Заради прием на някои лекарства
подуване на краката
Такова подуване на краката си причиняваме сами с избора на обувки

Подуване на краката могат да причинят и някои лекарствени средства. Така например ако дълго време се провежда лечение с глюкокортикостероиди, рискът да се развият отоци е много висок. Тези продукти се прилагат при лечението на алергии, автоимунни заболявания и тумори. Този тип продукти въздействат върху работата на сърцето и функционирането на кръвообращението.

Причина за появата на отоци могат да са също женските и мъжките хормони, които задържат в организма голямо количество течности. Те са съставка от оралните контрацептиви. Прием на мъжки полови хормони се препоръчва при затлъстяване и нарушени репродуктивни функции на мъжете.

Средствата  за понижаване на високото артериално налягане също могат да провокират отоци. Ако нещо подобно се случва, задължително се консултирайте с лекуващия, който ви е назначил коментираното лечение.

Примери за лечение на оток на краката

Проблемът “подуване на краката” има – оказва се – множество решения, когато се открие точната причина. Това най-сигурно става с помощта на лекар, ако почивката и солената вана не са достатъчни за премахването на отоците. Вижте споделени в мрежата разкази за леченията, които са донесли облекчение на хора от всякакви възрасти и професии:

  • Олга, 29: “ Майка ми имаше болки и подуване на краката, но тя не обръщаше внимание на това и отиде на лекар едва когато й се очертаха разширени вени. Сега спазва режим и ги поддържа, но вече си е “отгледала” варикоза. Затова, когато същият проблем се появи и при мен, не отлагах и бързо отидох на лекар. Оказа се, че не съм сбъркала: докторът ми препоръча детралекс и това мазило ми помогна.”
  • Юри, 45: “Постоянно ми отичаха краката и горната част на стъпалото. Обичах да спя на три възглавници и даже на още една малка. Започнах да спя само на една, тънка, а краката си повдигах с две възглавнички от дивана. На петия ден отоците изчезнаха. Вземам от време на време и диуретици, една таблетка на две седмици.”
  • Надежда, 50: “ контрастните душове са много полезни за краката. Освен това трябва да даваме възможност на краката по-често да си почиват; както е казал Чърчил – да не стоим, когато можем да седим и да не седим, когато можем да лежим! Полезни са и ваничките с брезови листа. Има и едно много сигурно средство – медицинските пиявици. Доста хора са с резерви към хирудотерапията, но тя наистина помага!”
  • Татяна, 22: “ при подуване на краката много помагат ванички със соли от Мъртво море”.

Лекарства и мехлеми, които се изписват

Спасението от подуване на краката може да дойде по различни пътища. Все пак ако трайно имате този проблем, трябва да сте наясно какво средство за локално външно приложение може да ви помогне: крем, гел, маз. Обикновено това са продукти, които активират кръвообращението и ускоряват движението на лимфата, а спадането на отока е естествена последица от това. Понякога това не е достатъчно или се комбинира с перорален прием на медикаменти. Обичайно е да се говори за диуретици, т.е. за продукти, които ускоряват отделянето на задържаните течности в тъканите на засегнатия организъм.

Лиотон гел при травми и отоци

Лиотон гел е хепаринов продукт за локално външно приложение; използването му активира движението на лимфата и кръвообращението в долните крайници. Това помага да се преодолеят застойните състояния, причинили подуване на краката. Гелът се нанася леко и чисто, действа бързо и облекчава тежестта и болката в краката с отоци и разширени вени. Има противовъзпалително и антисептично действие.

Ефектът от лечението с лиотон се обяснява със способността на хепариновата съставка да разширява капилярите; постига се и болкоуспокояващ ефект. Този продукт се избягва при алергия към хепарин, при наранена кожа или при травми с гнойни образувания. Не е подходящ за деца. Полага се до три пъти дневно на тънък пласт върху почистена и подсушена кожа. Цената на туба от 50 г е около 13 лв.

Фурантрил (диуретик)

Стар и изпитан диуретик, чийто перорален прием ускорява изхвърлянето на задържаните от организма наднормени течности. Често се препоръчва като част от комплексна терапия при заболявания, сред чиито симптоми е образуването на отоци: сърдечно-съдови, бъбречни, чернодробни. Помага да се нормализира повишеното кръвно налягане; ефективен за изчистване на отоци, които са резултат от терапии някои медикаменти. Приема се на празен стомах; обичайната доза е 20 до 80 мг дневно, взети наведнъж. Точният лечебен план се определя от лекар в зависимост от проблема и здравословното състояние на пациента. При някои състояния дневната доза може да се увеличава до граничните 600 мг на ден, разделени на 2-3 приема. Възможни са схеми на терапия, при които медикаментът се взема само в определени дни. Приемът на високи дози задължително е под лекарски контрол и с периодично проследяване на кръвната картина. Цената на опаковка хапчета фурантрил от 40 мг е към 1.20 лв за 12 таблетки.

Трифас

Трифас е пример за продукт от групата на т.н. бримкови диуретици; ефектът от приема му е намаляване на отоците и понижаване на артериалното налягане. Често е препоръчван при комплексното лечение на сърдечна недостатъчност. Може да се прилага под формата на таблетки или инжекционен разтвор. Активната му съставка е торасемид.

Този медикамент е с немалко противопоказания, затова следва да бъде прилаган много внимателно и само по лекарска препоръка. Не се използва при пациенти с бъбречна недостатъчност, чернодробни заболявания в напреднала фаза, намален обем на кръвта, твърде ниско кръвно налягане, при бременност и кърмене, при ниски нива на калий и натрий в кръвта. Не е подходящ за деца под 12 години.

Приема се веднъж дневно, като се започва с начална доза от 5 мг; при необходимост тя може да се увеличава плавно до 20 мг на ден. Цената на таблетките е 11 лв за опаковка от 30  хапчета  по 10 мг.

Хипотиазид

Хипотиазид е лекарство за перорален прием; има таблетки по 25 и по 100 мг. Активна съставка на продукта е компонентът хидрохлоротиазид. Приемът на тези таблетки е показан при широк кръг от диагнози, свързани с проява на симптома подуване на краката. Терапевтичната доза се определя индивидуално в зависимост от състоянието на пациента; често тази доза е в границите 25-100 мг веднъж на ден или през ден; таблетките се вземат след хранене. Възможно е в някои случаи индивидуалната лечебна доза да бъде повишена до 200 мг. Задължителен е контрол върху кръвната картина поради очаквани загуби на магнезий и калий. При диабетиците медикаментът се приема на 3-4 равни “порции”.

Панангин за метаболизъм
подуване на краката
С панангин се нормализира балансът на магнезий и калий в организма и отоците намаляват

Дражетата панангин съдържат магнезиев и калиев аспартат анхидрид – компоненти, чието усвояване неутрализира дефицита на магнезий и калии в организма. Препоръчва се като допълваща терапия при заболявания от рода на сърдечна недостатъчност, стенокардия, състояния след инфаркт. При тези болестни състояния като симптом на нарушения метаболизъм се получава подуване на краката; приемът на панангин подобрява кръвообращението и метаболитните процеси и функциите на сърдечно-съдовата и нервната система, както и на мускулите.

Обикновено се препоръчва прием на 1-2 хапчета панангин три пъти дневно; дневният прием може да достигне до 9 таблетки общо. Поглъщат се цели след хранене. Ако се вземат на празен стомах, стомашните киселини ще намалят терапевтичния им ефект.

Цената на една опаковка панангин – 50 таблетки, е около 10 лв.

Троксевазин за вени

Троксевазинът е медикамент, най-често свързан със симптоматичното лечение на разширени вени и хемороиди. Може да се прилага перорално под формата на капсули, или локално външно – като гел. Съществуват също и супозитории троксевазин. В някои случаи добър ефект дава комбинираното  прилагане на вътрешна и външна форма.

Гелът е лесна и достъпна форма за справяне с отоци по краката, провокирани от разширени вени. Основното действие на продукта е укрепването на стените на кръвоносните съдове. По този начин се постига нормализация на кръвообращението в долните крайници, намаляване на усещането за умора, болка, “тежки крака”. Троксевазинът помага и при отоци, които са резултат от травми и изкълчване на крайник. Проблемните зони могат да се мажат два пъти дневно; допустимо е полагането на превръзка над обработена с троксевазин кожа. Цената на тубичка от 40 г е 8 лв.

Детралекс (венотоник)

Действието на детралекс подобрява тонуса на малките кръвоносни съдове и повишава устойчивостта на венозните стени. Това квалифицира продукта като венотоник и вазопротектор; ефективен е при лечението на венозно-съдови проблеми. Обикновено с детралекс се нормализира състоянието на долните крайници при отоци, болка, “тежки крака” и усещане за умора. Препоръчван е също и при хемороиди.

Още информация и източници на руски: Отоци на краката. С какво да ги свалим? Възможни причини; * Ефикасни начини за домашно лечение на отекли глезени при мъже и жени; * Лекарства за отекли крака. При бременност и други причини.

При подуване на краката, свързано с венозна недостатъчност, се препоръчва прием на две таблетки детралекс дневно – една на обяд и една вечер, по време на хранене. Като част от комплексна терапия това се съчетава със здравословен начин на живот – избягване на престой прав или на прекалено топло, дълго пребиваване в седнало положение; задължителен е контрол върху телесното тегло. Умереното физическо натоварване е плюс. Цената на таблетките е около 18 лв за 30 от 500 мг.

Първоначално публикувано на:15.10.2017 @ 20:39

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Как се прави компрес с Риванол и за какво се използва?

За какво се използва Риванол и как. Компрес, крем, цена. За какво помага? Действие

Ето за кои страдания не се знае нито какно ги причинява, нито как успешно да се лекуват

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *