пародонтоза

Пародонтоза: начини да я избегнем и как да я лекуваме

Що е пародонтоза, кога може да се развие. Как се лекува пародонтоза: консервативно, с операция, с лазер. Народна медицина при пародонтоза. Добри практики за предпазване от пародонтоза. Пасти за зъби, четки, лечебни продукти. Рецепти с билки, хума, кислородна вода, ябълков оцет

Пародонтоза – това е патологично състояние на тъканите на пародонта; названието може да се разбира като сборно за болестите по меката тъкан около зъбите, или в частност – като едно от тези заболявания, при което се развиват възпаление на венците, изтъняване на емайла и оголване на “шийките” на зъбите. В резултат на тези промени настъпва деструкция на зъбното вещество; зъбите “играят” и пародонтът не може да ги задържа стабилно на нормалните им позиции. Настъпва постепенна атрофия на венците и алвеоларната част на челюстта.

Симптоматиката е първоначално доста оскъдна и самият болестен процес се развива бавно – така пациентът дълго време е в неведение за заболяването на собствените си венци. Диагностицирането на пародонтоза често става случайно, когато пациент потърси зъболекар заради някакъв проблем с болки, защото усеща зъбите си да се клатят или има нужда от определено лечение на устната кухина.

Съдържание:

Обикновено се смята, че от пародонтоза страдат възрастните хора. За съжаление такава диагноза все по-често се поставя и на по-млади. Според някои теории склонността към това заболяване е с генетична предразположеност, но разбира се начинът на живот, хранене, хигиена и други фактори от този тип също имат значение.

Симптоми на пародонтоза

Симптомите на коментираната пародонтоза се проявяват в зависимост от стадия, на който е описаният болестен процес.

Начален стадий – симптомите почти липсват; те са едва забележими дори за специалиста. Самият пациент не се оплаква, въпреки че патологичният процес вече е започнал и зъбните шийки са започнали леко да се оголват. Венецът често е блед – белег за влошено или недостатъчно кръвоснабдяване, което е благоприятно условие за развитие на атрофии.

Първи стадий – характерен е с чувствителност на зъбите в отделни случаи. Зъбите обаче стоят здраво по местата си, въпреки че рентгенът вече би показал начални деструктивни изменения в костната тъкан.

Втори стадий – зъбните шийки са значително оголени; между зъбите се появяват разстояния, в основата на повечето зъби има наслагвания от плаки и зъбен камък, пациентът се оплаква от увеличена чувствителност на зъбите. Рентгеновата снимка показва атрофични изменения на венците.

Трети стадий – появява се подвижност на зъбите, те започват да “играят”, да се клатят, неприятните усещания са при всеки прием на кисело, горещо и студено.

Четвърти стадий – крайна фаза, при която единственото решение е изваждане на зъба. Две трети от зъбния корен е оголен, чувствителността на зъбите пречи не само при хранене, но дори и при говор.

Подути венци (възпалени)
пародонтоза
Болестните процеси при пародонтоза се развиват продължително

Първите симптоми на пародонтоза, които засягат състоянието на венците, са сърбеж и парене. Появяват се зачервени участъци или възпалени връхчета, които буквално се отлепват от зъбите и са болезнени. Тези състояния могат да са преходни и когато не засягат по-голям участък от венците, обикновено се обясняват с механично въздействие от твърди храни. В ранните стадии на пародонтозата тези симптоми се неглижират или се свързват с други стоматологични проблеми. По-сериозно е състоянието на венците при прогресия на заболяването с кървене, оголване на зъбните основи и образуване на гнойни джобове.

Оголване на венците, джобове
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

С напредването на заболяването венците стават все по-уязвими, подуването е чувствително. Прогресират и прояви като отлепване на венеца и образуване на джоб, който може да е източник на кървене; нараства рискът от инфектиране, наблюдава се отделяне на гнойни секрети. “Мекият” джоб във венеца прогресира в костен джоб, деструктивните процеси напредват към зъбната кост.

Кървящи венци. Заразно ли е?

Кървенето на венците може да е симптом още в ранните фази на една пародонтоза, но понякога се свързва със заболявания като гингивит. Пациентът забелязва кървенето обикновено при използването на четката за зъби, но то може да се усети спонтанно и при лек натиск с език върху подути зони на венеца.

Заразно ли е това състояние? Специалистите потвърждават, че при агресивна, т.е. проявена пародонтоза в слюнката на засегнатия човек има бактерии, способни да причинят подобни инфекции и у други контактни лица. Най-застрашени са членовете на семейството заради честите близки контакти на битово равнище. Препоръчва се например в семейството на човек с пародонтоза да се използват индивидуални прибори за хранене и стриктно да се следи за възможните прояви на описаните симптоми и у други членове на семейството. При занижена орална хигиена тази хипотетична опасност се реализира.

Болки във венците. Зъбен камък

Болките във венците може да са сред първите признаци на една развиваща се пародонтоза, затова не бива да се пренебрегват. Редовното премахване на зъбния камък пък е едно от условията за предпазване от усложненията на пародонтозата. Счита се дори, че почистването му на три месеца е необходимост и режимът трябва да се спазва стриктно. При премахването на зъбния камък стоматологът може да ревизира и вече образуваните джобове, тъй като и плаките, и джобовете са терен за развитие на болестотворни бактерии и причинители на инфекции.

Причини и видове пародонтоза

Пародонтозата не е проучена докрай и не може точно да се назове една генерална причина за нейното развитие. Все пак се коментират факторите, които създават условия за нейното проявяване. По принцип тя винаги протича на фона на влошено кръвоснабдяване на меките тъкани в устната кухина и при нарушени обменни процеси в организма. Такова състояние възниква при много заболявания, но лигавицата на венците и костта се поддават на деструкция само в определени случаи.

Изследвания на стоматолози извеждат няколко фактора, които са проявени у хора с пародонтоза и които се определят като благоприятстващи развитието на болестта:

  • Отслабен имунитет за продължителен срок;
  • Ендокринни нарушения, хормонален дисбаланс;
  • Патология на захапката;
  • Остра или хронична травма на тъканите на пародонта – наранявания, счупвания, неправилно поставени ортодонтски или ортопедични конструкции;
  • Нарушена трофика при отклонения в обменните процеси в лигавицата на устната кухина;
  • Вредни навици – тютюнопушене, алкохолизъм;
  • Заболявания на стомашно-чревния тракт;
  • Неврологични заболявания;
  • Недостиг на витамини и минерални вещества.
  • Болестотворните бактерии и зъбният камък също са сред факторите, но те не играят решаваща роля при отключването на една пародонтоза.
Пародонтит

Под пародонтит обикновено се разбират острите възпалителни процеси във венците, които при прогресия засягат и костното вещество. Сред причините за проблема обикновено на първо място се споменават за немрените грижи за хигиената на устната кухина, към което състояние се отнасят също неподходящата четка за зъби или паста, предпочитането на мека храна и избягване на натоварванията при дъвчене, пренебрегването на грижа като почистването на зъбния камък. Много често пародонтит развиват пушачите, чиито венци са с лошо кръвоснабдяване. Вината за това е на никотина, който свива кръвоносните съдове във венците и тъканта започва да страда от кислороден глад. Причина е също и непълноценното хранене – при дефицит на пресни плодове и зеленчуци, млечни продукти, витамини А, С и тези от В-групата. За разлика от пародонтита – пародонтозата може да протича и без ярко изразени симптоми на възпаление.

Гингивит
пародонтоза
Кървенето от възпален венец е етап от прогресията на една пародонтоза

Гингивит – това е също възпаление на венците с отличителен белег кървене. Венците най-често са зачервени, с отоци и лесно се раздразват и кървят. Гингивитът обикновено се идентифицира с кървенето и принципно може да се приеме за признак на пародонтита, т.е. възпалението на тъканите около зъбния корен, венците и костната тъкан на алвеолите. Кървене може да има и при изразена пародонтоза, където възпалението е по-слабо изразено, но деструктивните процеси са ясно изразени.

Брекети, шини и импланти

Шинирането е вариант за стабилизация на зъби, разклатени поради развитието на пародонтит или пародонтоза. Прави се по специална лечебна технология, като от вътрешната страна на група зъби се монтира фиксираща лента. Важно е да се отбележи, че всяка операция от типа на шиниране, поставянето на импланти и пр. изисква “теренът” да е спокоен, т.е. в момента да няма остър възпалителен процес. Операции от типа на шинирането, когато подвижните зъби се застопоряват чрез фиксиране към здрави и неподвижни, е само временно решение – това не води до излекуване на вече отключения процес, но го забавя и създава условия за по-добър комфорт при хранене и говорене. Поставянето на брекети и шини спестява бързото разпадане на зъбната захапка, тъй като предотвратява неравномерното натоварване, изкривяване и чупене, загубата на постоянни зъби.

В денталната медицина съществува понятието безнадеждно болни зъби; в крайната си фаза заболяванията като пародонтит/пародонтоза се характеризират с наличието на такива зъби, които се държат на местата си едва ли не по чудо – но връзките им с челюстта по същество са прекъснати, те се клатят или са счупени и пр. При това положение специалистите  ги определят като неспасяеми и препоръчват отстраняването им. На тяхно място могат да се поставят подходящи импланти; някои технологии практикуват имплантиране веднага след изваждането на увредения от пародонтоза зъб.

Стандартното лечение на пародонтоза

Трябва да се знае, че методи за пълно излекуване на пародонтоза все още не са измислени. Все пак специалистите могат чрез различни терапии да забавят или дори да спрат вече проявения болестен процес и да стабилизират състоянието на пациента.

Лечението започва с премахване на етиологичния фактор, т.е. на причината. За да я елиминираме обаче трябва да знаем коя е тя – това означава, че пациентът трябва да се подложи на различни прегледи и изследвания, за да се стигне до нея.

Следващият етап на лечението е професионалната хигиена на устната кухина. Това означава почистване на зъбния камък, за да се премахнат по-голяма част от болестотворните бактерии  и венците да са освободени за въздействието на различни лекарства.

Задължително е пациентът да усвои првилни методи за почистване на зъбите; неправилните пманипулации могат да ускорят съсипването на венците.

Съществуват специални пасти за зъби, които укрепват пародонта и подобряват кръвообращението в меките тъкани около зъбите. От медикаментите зъболекарят избира онези комплекси от витамини и минерали, които забавят болестните процеси и действат оздравяващо. При проявени други заболявания, които създават условия за пародонтоза, се набляга на тяхното лечение.

Препоръчват се и различни физиотерапевтични процедури. Смисълът им е в насищането на тъканите около зъбите с кислород, подобряване на кръвообращението. Ето някои от тях:

  • Масаж на венците, който се изпълнява със специален апарат. Така се усилва притокът на кръв в пародонтските тъкани и се оптимизират обменните процеси там;
  • Електропроцедури – динамичните токове действат подобно на масажите, като стабилизират трофиката и спират развитието на болестния процес;
  • Електрофореза, съчетана с прием на калциев глюконат – това е въвеждане на лекарствено вещество в меките тъкани чрез слаб електрически ток; постига се хиперсетзия или намаляване повишената чувствителност на оголените шийки на зъбите;
  • Допуска се и самомасаж на венците – два пъти дневно, без силен натиск, в продължение на няколко минути.

Ортопедично лечение е възможно, ако зъбите вече започват да стават подвижни, но всички те са съхранени в обичайната си позиция. Шинирането, съчетано с физиотерапия, предотвратява бързото развитие на заболяването и загубата на зъби.

Доста хора се интересуват от това дали има диета, която да помага при пародонтоза. Специална диета за този случай няма, но обогатяването на менюто с плодове и зеленчуци винаги е от полза. Съдържанието в тях на витамини е важно за общото укрепване на организма и подобряването на кръвообращението. Препоръчва се увеличен прием на храни като морски дарове и бобови  продукти, които подобряват състоянието на лигавиците и в частност – на тези в устната кухина.

Цена на лечение в клиника и при кварталния зъболекар

Как се лекува пародонтоза – това зависи от всеки конкретен случай. Важно е колко е напреднал болестният процес, налични ли са и други заболявания, ендокринни разстройства и пр. Започва се с консултация при стоматолог, а ако е необходимо – и при друг специалист, и се съставя терапевтичен план. Ако например има неспасяемо разклатени зъби – лечението може дори да започне от отстраняването им. Това е наложително, защото при подобна ситуация провеждането на всяко лечение е затруднено, а и зъбите, които са в по-добро състояние, подлежат на бърза деструкция заради по-голямото натоварване.

пародонтоза
Почистването на зъбен камък е една от предпазните мерки срещу пародонтоза

Лечението на една напреднала пародонтоза е продължително; освен това не е евтино, особено ако се налага поставяне на шини, импланти, лазерни процедури и пр.

Възможно е да се доберете до отговорен екип, който срещу 550 лв в съвременна клиника ще ви изготви индивидуален лечебен план, ще се погрижи за подготовката на устната кухина – чрез почистване на зъбния камък и джобовете по венците, други саниращи процедури и оценка на състоянието след проведената подготвителна терапия. Обикновено се препоръчват лазерни процедури за блокиране на деструктивните процеси; тяхната цена е примерно 10-15 лв на сеанс за критични зони от по 4-5 зъба. Често се налага да бъде изпълнена серия от такива процедури от порядъка на 10-15. Ако стоматологът открие инфектирани точки с гнойни секрети, може да се препоръча прием на антибиотици, промивки и пр. Лечението на пародонтозата предполага още специфични дейности и процедури като физиотерапия, отстраняване на зъби или укрепване чрез шиниране, поставяне на импланти, мостове, поддържащи брекети и пр. Възможно е лечението да поеме с времето 1000-1500 лв или дори повече. Както е валидно и за други здравословни проблеми, по-евтино и със сигурност по-приятно е да се предотврати една болест, а не да се лекува.

Без да подценяваме класата на дентални специалисти, които практикуват при по-скромни условия и без техниката, която е последен писък, възможно е да попаднем на специалист, който също може да ни помогне. Тогава без съмнение ще похарчим по-малко, но резултатът също може да е добър. Рискът – да се справим с една пародонтоза или да загубим в сблъсъка с нея, съществува винаги. Обяснението не е сложно: крайният резултат в много голяма степен зависи не от антибиотика и лазера, а от личната ни ангажираност, постоянство и спазване на здравословните норми.

Заздравяване на разклатени зъби

Разклащането на зъбите и дори загуба на зъби, при това в повечето случаи без болка, означава твърде напреднало развитие на пародонтозния процес. Дори и в тази фаза мерките за укрепването на зъбите трябва задължително да започнат със санация – т.е. почистване на зъбния камък и ликвидиране на гнойните джобове във вътрешността на венеца. Провежда се и локална лазерна терапия на почистените участъци, за да се изключи повторното развитие на патогенни микроорганизми и подновяване на негативните процеси. Едва тогава може да се пристъпи към шиниране на разклатените  зъби; най-честата практика е залепването на специална полимерна нишка върху вътрешната стена на отслабената редица, като краищата й се фиксират върху стабилни зъби.

пародонтоза
Начин да “успокоим” разклатените зъби

Понякога в името на едно заздравяване трябва да се отстрани някой зъб, който е квалифициран като неспасяем и чието присъствие в устната кухина би създавало и в бъдеще повишен риск от инфекции. Шинирането може да се съчетае с поставяне на имплант или да се избере друг възможен вариант като мост. Ако лечението на болните венци и зъбно костно вещество преди шинирането е било проведено правилно, отслабването и разклащането на зъбите може да се забави дълго време; изисква се и спазване навсички лекарски препоръки за режима на хранене и хигиена.

Лечение с лазер

Основен проблем в лечението на пародонтозата са пародонталните джобове, които стават причина за инфекции в устната кухина. Ако зъбът е здрав, между него и венеца няма разстояние, те са плътно прилепнали. Здравият венец е еластичен и не допуска да се образува процеп или джоб, в който да се задържат остатъци от храна. При пародонтоза започва отлепване на венеца и образуване на въпросните джобове. Те са опасни за лигавиците, провокират възпаление и разрушаване на меката тъкан и зъбния емайл. Ето защо лечението на пародонтозата е фокусирано върху този проблем – усилията са да бъде изчистена въпросната гънка от зъбен камък, хранителни остатъци и бактериални компоненти. Това се постига успешно чрез лазерни процедури, които благоприятстват и заздравяването на проблемните точки.

Апаратурата за лазерни процедури позволява чрез насочен лъч да се постигнат едновременно комплекс от ефекти: унищожава се патогенната микрофлора, стерилизира се инфектираната тъкан, изчистват се мъртвите тъкани, спира се кървенето, тъканите се възстановяват бързо и след операционният процес е кратък след щадящата процедура. За спешната терапия е необходима поредица от лазерни процедури, които могат да са всеки ден или 2-3 пъти в седмицата, но средно са по около 10-15 до пълното ликвидиране на инфекцията.

Операция

При пародонтоза настъпват неблагоприятни изменения на тъкани в устната кухина – венците, костното вещество на зъбите, зъбната кост. Нарушено е кръвоснабдяването на венците, регенерацията на увредени тъкани е забавена. Целта на едно лечение е да се забавят процесите на деструкция в костното вещество и да се отстранят огнищата на възпаление. С подобна задача в много случаи може да се справи единствено хирургичното лечение. Целта е да подобри функционалното и структурното състояние на пародонта, което намалява риска от рецидиви.

При лечението на пародонтоза може да се говори за реконструктивна и за радикална терапия. Реконструктивната се изразява в кюретаж или  остъргване на плаки и зъбен камък – това може да е повърхностно почистване или проникване в дълбочина – до зъбния корен, който се освобождава от минерални натрупвания и образувания. Възможно е също присаждане на тъкани в участъци на венците, които са силно засегнати от деструкцията и има некротизирани части. Радикалното хирургично лечение представлява изрязване на тъкани, които не могат да се лекуват консервативно и са огнища на инфекция, отстраняване на зъбни корени при счупени зъби и пр. Този тип  лечение обикновено е подготовка за поставяне на импланти и се изпълнява при съхранена зъбна кост.

Устна хигиена

За ролята на устната хигиена при профилактиката на пародонтозата, както и при вече започнал болестен процес, са изписани безброй текстове и въпреки това проблемът изглежда нерешим. Съществува понятието “професионална хигиена” и то засяга профилактичната санация на устната кухина – веднъж на около 6 месеца е добре да се иде при зъболекар за почистване на зъбния камък. При тези процедури може доста рано да се установи наличието на деструктивен процес и да се вземат адекватни мерки от страна на зъболекаря.

Личната хигиена се отнася до поддържането на чисти зъби и устна кухина; всеки знае правилата – но спазва ли ги? Малко хора са наясно и с това, че трябва да се мият не само зъбите, но и езика, че дават добър резултат жабуренията с готов разтвор или домашно приготвена билкова отвара. Към хигиената се отнася и навикът да се хрупат и дъвчат твърди храни – например морков, и пр.

Понякога  проблемната ситуация се създава и от прекомерни грижи за зъбите или поддържане на хигиената с неподходяща четка. Не се притеснявайте да попитате зъболекаря коя е най-добрата за вас; сменяйте я често – според характеристиката на самата четка.

Спиране на алкохола и цигарите

Ако развивате симптоматика на пародонтоза, зъболекарят задължително ще ви попита дали пушите и как сте с алкохола. Ако отговорите положително, т.е. че употребявате – ще ви препоръчат да откажете и едното, и другото. И ето защо:

Пушенето обостря всички хронични заболявания и при пушачите много често паралелно с тях се развива и пародонтоза. Никотинът и никотиновият дим предизвикват свиването на кръвоносните съдове, за което вече стана дума. Тъканта на венците остава недохранена, изпитва кислороден глад именно по тази причина. Отслабен е и общият имунитет. Цигареният дим причинява дисбактериоза в устната кухина; дразни венците и създава благоприятни условия за развитие на пародонтоза.

По отношение на алкохола е добре да си припомним, че под действието му организмът губи от калция си – а това е елементът, отговорен за здравите зъби. Негативното въздействие на алкохола се усилва и от съдържащите се в него киселини и оцветители, които поразяват зъбния емайл. Освен калций при злоупотреба с алкохол губим витамините А и В, цинк, калий, желязо и магнезий, както и множество минерални соли, необходими за доброто функциониране на сърцето, главния мозък, кръвта, ставите и в частност – на всички тъкани, които се намират в непосредствена близост до зъбите.

Прекалената консумация на алкохол благоприятства такива промени като отслабването на венците, повишаване на зъбната чувствителност към топло и студено, кървене от венците. Алкохолът причинява кислородно гладуване на клетките, запушване на капиляри и нарушена микроциркулация в тъканите, в това число и в пародонта.

Търсене на добро лекарство за венци

Консервативното лечение на пародонтоза изисква прилагане на антибиотици с насочено действие. Основната цел в случая е да се унищожат бактериите, които са в основата на инфекциите. За ефективни се считат например препаратите от типа на метронидазол и доксициклин. Приемат се перорално в продължение на две седмици, но е възможно при напреднал процес терапията да включва два такива курса плюс три – с прилагане на локален антибиотик.

Тъй като пародонтозата се развива и на фона на други заболявания, често се налага комплексно лечение или избор на друга форма на прием – инжекционна вместо перорален прием при заболявания на стомашно-чревния тракт. Обикновено се изписват и витамини, чиято цел е общото укрепване на имунната система.

Разбира се – налага се да бъдат приемани и медикаменти за заболяването, на фона на което се е развила пародонтоза. Комплексното лечение включва също и физиотерапия, избор на подходяща диета, при възможност – допълване на програмата с билки и пр.

Дайте мнение и Вие тук!
Антибиотик за възпалени венци

Антибактериалните препарати при лечението на пародонтоза се прилагат на практика винаги, тъй като трябва да се овладяват възпалителни процеси в тъканта на венците. Формата на антибиотика може да е различна – мазило, инжекции, таблетки, разтвор за жабурене. В зависимост от състоянието и други фактори зъболекарят избира оптимален вариант, който да е ефикасен в конкретния случай.

Родожил, флажил и ровамицин? Родожил е комбинация от два антибиотични компонента – метронидазол и спирамицин. Препоръчва се при всички възможни инфекции в устната кухина, включително прогресираща пародонтоза. Препоръчва се и превантивно след оперативни интервенции в устната кухина. Не се дава на деца под 6-годишна възраст, не се комбинира с дисулфирам и алкохол. Приема се по време на хранене, на два-три приема в рамките на деня; дозата се определя от лекар в зависимост от възрастта. Максималният прием за тежки случаи е 8 таблетки за 24 часа. цената на лекарството е 15 лв за 20 таблетки. Флажил на таблетки представлява антибиотичен продукт с активен компонент метронидазол. Това е лекарствено средство с по-широк периметър на действие, но може да се препоръчва като цяла при всякакви инфекции с причинител анаеробни патогени. Опаковка от 20 таблетки по 250 мг се набавя за 5 лева, премът е по лекарско указание. Ровамицин е медикамент с активен компонент спирамицин. Този антибиотик също е с по-широк периметър, но инфекциите в устната кухина са сред често третираните с него, с доказан успех. Дозите и продължителността на приема трябва да бъдат определени от лекар; продуктът не е подходящ за лица с чернодробни заболявания и такива на жлъчните пътища. Цената на ровамицина е около 10 лв за опаковка от 16 таблетки.

Тетрациклин, метронидазол. Старият и проверен тетрациклин е широкоспектърен антибиотик; с негова помощ се блокира растежът на патогенни микроорганизми, а ако се приемат високи дози следва унищожаване на бактериалните колонии. Тетрациклинът има доста странични ефекти и употребата му е ограничена за определени потребителски групи, например бременни и кърмачки. По лекарска преценка може да се прилага при лечението на пародонтоза. Евтино средство, цената на лекарството е около 6 лв за 20 капсули от 250 мг. Метронидазолът е приложим основно под формата на инфузионен разтвор; използва се профилактично или с лечебна цел при тежки инфекции – включително такива на главния мозък, газова гангрена и състояния, причинени от анаеробни бактерии. Присъства като активна съставка в доста продукти за перорален прием.

Клиндамицин. Клиндамицинът също е широкоспектърен антибиотик – представител на групата линкозамиди. Прилага се успешно при инфекции в различни зони на тялото; ако инфекцията е тежка, обикновено терапията започва с интравенозно приложение. Инфекциите в устната кухина са едно от възможните приложения на антибиотика – естествено, при лекарска препоръка. Практикува се прием на дневната доза на 3-4 пъти, т.е. през 6-8 часа. Пациенти с чернодробни и бъбречни заболявания могат да се лекуват с клиндамицин само под лекарски контрол. Цената на продукта се определя от дозировките; например 16 таблетки по 300 мг могат да се намерят за около 8 лв.

Гел за венци

Геловете за венци, които се препоръчват при пародонтоза, са по-желан от потребителите вариант заради бързото усвояване и високата ефективност. При производството им се разработвят такива продукти, които да действат противовъзпалително, антибактериално, обезболяващо и охлаждащо.

  • Растителен гел на Веледа. Този продукт може да се използва както профилактично, така и при лечението на проблемни венци у пациенти с пародонтит и пародонтоза. Успокояващото му действие се дължи на балансирана композиция от растителни екстракти и етерични масла – лайка, корен ратания, смирна, масла от копър и мента. Гелът балансира микрофлората в устната кухина, поддържа чиста от патогени среда продължително време, облекчава венеца при оток и болка. Тубичка от 75 мл струва около 10 лв. проблемните венци се третират с гел 2-3 пъти дневно; след намазване не бива да се яде и пие нищо около половин час.
  • Гел за венци Гингивал. Този продукт на “Билка” е предназначен за профилактика и като допълнително средство при лечението на кървящи и оточни венци. Съдържа екстракти от 7 билки със стягащо и противовъзпалително действие; екстракт от сладък корен с противовъзпалително действие; ментово масло. Подходящ е за широк кръг потребители, включително деца над 3 години и бременни. Цената на тубичка от 25 мл е около 5 лв. Гелът може да се полага локално до три пъти дневно.
  • Пародиум. Този гел с обезболяващо и противовъзпалително действие съдържа екстракт от ревен. Препоръчва се при всевъзможни проблеми с венците – оток, зачервяване, болка, кървене. Нанася се до три пъти дневно след обстойно измиване на устната кухина в продължение на 7 до 14 дни; след полагане не се измива. Тубичка от 50 мл може да се купи за 12 лв.
  • Масажен гел на Биодент. Продуктът основава действието си на активната съставка от прополис. Ефектът от прилагането му е аналогичен на този при антибиотичните продукти; блокира инфекциите с причинители бактерии и някои вируси, гъбички; обезболява и снема отока. С помощта на този локален продукт се постига овладяване на възпалителните процеси по венците. За по-сигурни резултати се препоръчва комбинирано приложение и на паста за зъби, вода за уста, спрей от същата серия. Цената на гела е 3 лв за тубичка от 20 мл.
  • Астера пародонт стоп гел. Специфичното в този продукт е антибактериалният компонент сhlorhexidine digluconate; той действа в хармония с останалите съставки – хиалуронова киселина, алуминиев лактат и тринатриев цитрат. Чрез него се овладяват възпалени, болка, оток и кървене и се отстраняват повърхностните слоеве на меките тъкани с патогенни натрупвания. Цената на тубичка от 20 мл е около 6 лв.
  • Индекстол. Унгвент / мехлем с три активни компонента – антибиотик, глюкокортикостероид, нестероидно противовъзпалително средство. Комбинацията позволява интензивно третиране на инфектирани и болезнени венци, с отоци и кървене, при хронични или остри състояния. Освен за венци се прилага професионално от стоматолог  при почистване на гнойни джобове, зъбни канали и пр. Струва 8 лв за 5 г.
Спрей за венци

Лечебните препарати, с чиято помощ можем да се сп асим от пародонтоза, се произвеждат и под формата на спрей и вода за уста. Всички тези продукти задължително действат антисептично. Най-често за жалост ги търсим едва след като вече е налице болестен проблем – а не за профилактика.

  • Апимед дент спрей. Съдържа прополис и екстракти от очеболец, салвия, лайка, червен дъб, както и ментово масло. Помага при различни нарнявания на венците – травми, хирургични интервенции, носене на шини и протези, при инфекции и оток на венците, кървене и болки. Използва се чрез напръскване на проблемната точка 2-3 пъти дневно; да не се вдишва. Цената на флакон от 20 мл е 9 лв.
  • Спрейове Афтин и Астрин. Афтин се препоръчва при афти и пародонтоза; съдържа хиалуронова киселина и алое. Блокира възпалителния процес и ускорява регенерацията; струва 15 лв за опаковка от 15 мл. Може да се апликира 3-4 пъти дневно. Астрин е представен пестеливо в специализираните сайтове; трябва да приемем, че това е вода за уста в спрей опаковка – предназначението е блокиране на възпалителни процеси в устната кухина, унищожаване на болестотворните микроорганизми, ускоряване на регенеративните процеси при оточни и наранени венци.
Други продукти за лечение на венци и пародонтоза

Комплексното лечение на пародонтоза обикновено включва и други продукти, които подпомагат поддържането на устната хигиена, подобряват кръвообращението на тъканите, възпират развитието на патогени. Ето някои от тях:

Билков разтвор Сандрин.

Колко пъти на ден? Билковият разтвор Сандрин залага за въздействието си на екстракта от смрадлика и ментол; съдържа още алуминиев и калциев хлорид. Препоръчва се за жабурене след добро измиване на зъбите и езика. Редовната употреба помага да се предотвратяват и преодоляват състояния с възпаление на венците. Използва се под формата на разтвор – 10 до 15 капки в 50 или 60 мл вода за енергично изплакване в продължение на половин минута. Същият продукт става и за гаргара при възпалено гърло, но там 10-15 капки разреждаме в 100 мл вода. Стандартната опаковка от 25 мл струва пет лева.

Гранофурин

(Granofurin H, гранофорин). Старо лекарство, популярно като “зеленото мазило”; успешно лекува повърхностни рани, инфекции и афти в устната кухина – препоръчвано при пародонтоза, възпаления на венците и алвеолите и пр. Разтворът съдържа омбиниран препарат, който съдържа фурацилин, хидрокортизон, риванол, салицилова киселина, рициново масло, тетракаин и др. Проблемните места се обработват с тампони, потопени в разтвора със специфичен цвят. Продуктът обезболява, овладява възпалителния процес, действа бактерицидно и противоалергично. Прилага се до три пъти дневно според лекарските указания. Шишенце от разтвора върви по 4 до 6 лв, а спрей формата струва 9-10 лв.

Тинктура екстракт от смрадлика.

Жабуренето с екстракт от смрадлика е стар похват от народната медицина – спасява от кървене на венците. Помага при гингивит и пародонтит, но се препоръчва и след стоматологични интервенции за ограничаване на кървенето и предпазване от инфекция. Вместо да варите и запарвате билката, може да използвате и готов аптечен продукт – тинктура екстракт от смрадлика. Достатъчно е да отброите 10 до 30 капки от тинктурата в около 30 мл вода и с разтвора да се жабурите две-три минути. Това се прави три пъти дневно и наистина помага. Шишенце от екстракта – 50 мл, може да се намери за 3-4 лв.

Вода за уста – Пародонтакс, ОралПротект.

Водите за уста обикновено са готов разтвор за изплакване на устната кухина, след като зъбите и езикът са били грижливо почистени. Идеята е да се поддържа чиста от патогенни микроорганизми среда в продължение на няколко часа. Пародонтакс постига 12-часова поддръжка след изплакване в продължение на една минута с 10 мл от разтвора. Редовното приложение предотвратява кървенето от венците или подпомага оздравителния процес при вече започнал възпалителен процес с кървене. ОралПротект е друг продукт от подобен тип с класически вариант, усилен – форте и такъв за пушачи. Използва се като елемент от комплексно лечение на пародонтоза, като упражнява противовъзпалително и антибактериално действие. Продуктите могат да съдържат според варианта екстракти от мента, евкалипт, флуор, водороден прекис и др. За всички води за уста е валидно предупреждението да не се поглъщат; не се използват за малки деца. Цените на отделните продукти варират от 3 до 4 лв за отделните продукти.

Паста за зъби – Хималая , Пародонтакс и Елгидиум.

Хималая е паста за зъби по рецепти от аюрведическата медицина. Има няколко варианта, като за всички тях е характерно присъствието на натурални компоненти като екстракти от нар, нийм, арабска акация и др. Продуктът е предназначен за всекидневна хигиена на устната кухина, като едновременно упражнява и лечебен ефект върху венците и лигавицата на устната кухина. Действа антисептично, обезболяващо и освежаващо.  Консултирайте се със стоматолог кой от предлаганите е нас индийски пасти за зъби е най-подходящ за терапия на проблемни венци. Пародонтакс е марка продукти за поддържане на здравето в устната кухина; съчетава се с водата за уста пародонтакс, за която вече стана дума. Най-добре е да се използват паралелно и двата продукта, така положителните резултати като заздравяване на венците и ликвидиране на възпалителните огнища ще са най-сигурни. Пастите от тази поредица са няколко типа, включително избелваща. Елгидиум също предлага добър продукт – паста за зъби, която е компонент от серия продукти за устната хигиена като няколко вида води за уста, конци и четки за зъби. По-често пастата за зъби се препоръчва на пациенти, които носят брекети и шини и се нуждаят от подкрепа за здрави венци в етапа на адаптация. Тази паста не е евтина, туба от 75 мл струва средно 9 лв.   

Пяна за венци и зъби Сплат.

Продукт на руската козметична индустрия с добър ефект; действието му се основава на натурални компоненти като женско биле, японско дърво, мента, млечни ферменти. Спрей дозаторът позволява лесно и икономично полагане, включително в трудно достъпни зони на устната кухина. Препоръчва се основно като средство за профилактика и терапия след стоматологични интервенции и при носене на шини, брекети и протези. Удобно за поддържане на устната хигиена; облекчава болки и възпаления на венците, предотвратява натрупването на зъбен камък. Цената е около 13-14 лв за флакон.

Вода за венци с прополис.

Спиртен разтвор на прополис, ментол, екстракт от смрадлика и флуорид. Предназначен за жабурене – срещу пародонтити и при прояви на гингивит и пародонтоза. Облекчава отока и болката, охлажда и освежава, спира кървенето. Препоръчва се енергично жабурене 2-3 пъти на ден; без поглъщане. Евтин продукт, може да се намери по аптеките за 2-3 лв.

ГЪМ – стимулатор за венци.

Това е не особено популярно приспособление – инструмент с гумено накрайниче, с чиято помощ могат да се масажират детайлно венците. Масажът, който трябва да бъде препоръчан и демонстриран от специалист, е един от начините за подобряване на кръвообращението и предпазване на венците от кислороден глад и дегенеративни промени. Различните специализирани марки имат предложения за този инструмент за индивидуална употреба; стимулаторът от ГЪМ е добър и струва не повече от 7 лв.

Чай “Цяр”

за пародонтоза и оголени венци. Билков продукт, чиято употреба овладява кървенето на венците, обезболява, неутрализира отока и предпазва от рецидиви. Съдържа екстракти от смрадлика, лайка, салвия, кора от дъб и лавандула.  В половин литър вряща вода се пускат три филтърни пакетчета от чая и се оставят да къкрят 20 минути. След това пакетчетата се изваждат от отварата, а тя след офлаждане се използва за жабурене. Процедурата се изпълнява 3-4 пъти на ден за по 3-4 минути. Течността не бива да се поглъща. Опаковка от билковия продукт – 30 пакетчета, струва около три лева.

Хомеопатия и паста Хомеокарил.

Хомеопатичните пасти за зъби, дъвки и капки също са вариант за овладяване на възпалителните процеси в устната кухина. Вашият зъболекар може да прецени, че ще се повлияете благоприятно от подобен продукт, и да ви препоръча паста за зъби от рода на Хомеокарил. Тя има няколко варианта според основните компоненти – с биоактивни съставки от невен, върбинка, салвия, хамамелис, хлорофил и пр. редовната употреба на подобен продукт има по-скоро профилактично действие, като предотвратява инфекции и натрупване на зъбни плаки и камък. Тубичка от 75 мл струва 9-10 лв.

Биогайа (биогая).

Познатите продукти на шведската фирма, които помагат при различни проблеми със стомашно-чревния тракт, не са единствен продукт на Биогайа. Набират популярност таблетките Биогайа Продентис с широко приложение при проблами на венците и лигавиците в устната кухина. Таблетките се смучат и имат приятен вкус, с охлаждащ и освежаващ ефект. Техен активен компонент са лактобактериите, които възпират заселването на патогенни микроорганизми в устната кухина. Благодарение на тях се ограничават рисковете от възникване на инфекции, подуване и кървене на венците, както и образуването на зъбен камък. Препоръчва се прием на 1-2 таблетки дневно. Могат да се дават и на деца над 2 години. Цената на опаковка от 10 таблетки за смучене Продентис е около 13 лв.

Подходяща четка за зъби за кървящи венци

Ако имате този проблем – кървящи венци при гингивит или пародонтоза, първата работа е да смените четката за зъби. Има специални четки за чувствителни и кървящи венци, при които главата е умалена, а влакната са тънки и фини. Така проблемните венци не се травмират допълнително, като същевременно е възможно да се поддържа добра устна хигиена. Повечето производители на продукти за поддържане на устната хигиена, в чиито предложения са и четките за зъби, разработват тези варианти и на пазара има добър избор.

Лечение на пародонтоза с билки в домашни условия

Лечението на пародонтоза в ранен  стадий е възможно и вкъщи; възможно е също прилагането на профилактични мерки против заболяването или бързата му прогресия. Преди да изберем домашната терапия обаче задължително се консултираме със стоматолог, който трябва да установи не е ли необходима неговата първоначална намеса – например за почистване на зъбен камък или гнойни джобове по венците.

Лечение на пародонтоза с прополис

Прополисът дава добър ефект при лечението на пародонтоза, тъй като е с доказан противовъзпалителен ефект, обезболява и спира кървенето от венците. Най-лесният начин е да се прави жабурене с разредена клеева тинктура, която може да се купи от аптеката (клеевата тинктура е спиртен разтвор на прополис). 30 капки клеева тинктура се накапват в чаша вода, около 200 мл, и с течността се прави продължително прочистване на устната кухина. Най-добре е тази операция да се изпълнява вечер преди лягане, след като зъбите вече са били почистени с четка и паста. Практикува се и шприц-терапия с прополис, при която в застрашените зони на венеца се вкарва концентрирана клеева тинктура; тази манипулация се извършва в зъболекарския кабинет.

Какъв прополис (пчелен клей, клеева тинктура). Освен споменатото жабурене, при което клеевата тинктура практически се използва вместо купешка вода за уста, може да се пробва и вариант с директно използване на пчелен клей. Този продукт се продава по пчеларските магазини и щандове и прилича на пръчица, обвита в целофан. От нея се отчупва едно парченце, колкото грахово зърно, и се дъвче. Първо трябва да се подържи в устата – да се затопли и омекне; тогава клеят  става пластичен и може да се оприличи на малко по-твърда дъвка. Някои лечители дори съветват размекнатото парченце клей да се оформи като пластинка и да се залепи върху онази точка от венеца, която създава най-много проблеми.

Рецепти, дозировка, употреба. Ако разполагате с пчелен клей и не искате да работите с готовата тинктура, може да си я приготвите и сами. Стандартната пръчица пчелен клей тежи 30 г и за нея ви трябват 100 мл спирт или ракия. Клеят трябва да престои във фпизера няколко часа, за да може да се натроши и стрие на прах. Заливаме прополиса с ракията и оставяме за една седмица на тъмно, като всеки ден обръщаме съда по няколко пъти. Накрая филтрираме и наливаме готовия продукт в шишенце от кафяво стъкло. Достатъчно е да изпълняваме описаната по-горе процедура веднъж на ден, а при необходимост можем да поставяме върху проблемното място на венеца памучно тампонче, напоено в прополисовия разтвор.

Витамини за венци. Калций

Пълноценното хране и приемът на храни, богати на витамини, личат по състоянието на кожата – но и на зъбите. Особено важни за тях са витамините С, А, В-групата, D. Ако по някаква причина организмът ни изпитва дефицит на тези витамини, добре е да приемем витаминен комплекс, обогатен и с минерали. Добра практика е масажирането на венците с маслен разтвор на витамин А – от ампула.

От особено значение е да приемаме достатъчно храни, богати на калций, ясно защо. Проблемът с недостига на калций изисква консултация със специалист – за да се избере онази форма, която най-добре ще се усвои. Счита се, че под формата на калциев цитрат този компонент постъпва в организма в оптимална форма и се усвоява пълноценно.

Как да ползваме смрадлика?

Тази билка със силен противовъзпалителен ефект отлично стяга кървящите венци и може дълго време да служи като средство за терапия или профилактика. Единият начин да се използва смрадликата е като се приготви отвара от супена лъжица суха билка и половин литър вода. Сместа се кипва и се оставя да поври 1-2 минути, след което се отдръпва от огъня и като поизстине се прецежда. Отварата служи за жабурене 1-2 пъти на ден, а при сериозен проблем може и до три пъти. Някои целители препоръчват отварата да се направи от смес, лайка и смрадлика, противовъзпалителният ефект е още по-изявен.

Друг вариант е извлекът от смрадлика в оцет – 50 г билка на 250 г оцет. Оставя се да кисне 3-4 дни, след което се прецежда; сместа е добър за жабурене продукт, който трябва да използвате всяка вечер в продължение на седмица.

Кислородна вода?

Кислородната вода е рядко използван продукт за  лечение на болни венци, но има положителни отзиви за приложението му. Всъщност практиката е да се работи със сода бикарбонат, която се разбърква на кашичка с няколко капки кислородна вода. С получената смес се масажират венците; тази терапия стяга и спира кървенето и съдейства за освобождаването от патогенни микроорганизми. Содата бикарбонат по-често се използва за болни венци във вид на воден разтвор.

Жабурене със сода бикарбонат?

Жабуренето с разтвор от чаена лъжичка сода в чаша вода помага за прочистване на устната кухина, успокояване на възпалените и кървящи венци и туширане на болката. Много често се препоръчва добавяне на сода в билковите отвари за жабурене – лайка, смрадлика, за усилване на антисептичния и противооточен ефект.

Лечение с олио или зехтин

Често се препоръчва сутрешна процедура за очистване на организма от токсини, като се жабурим енергично с лъжица зехтин, сусамово олио или в краен случай със слънчогледово. Това също е начин и за профилактика и предпазване на венците от възпаления и кървене. Известно е, че “отработеното” олио трябва да се изплюе.

С няколко капки олио можем да забъркаме паста от сода бикарбонат и сол; потапяме показалец в сместа и масажираме венците – така ги предпазваме от кървене и инфекции; действа стягащо.

Морска сол, йод

Въоръжете се с търпение и използвайте за жабурене разтвор, приготвен по следващата рецепта – трябва да го правите веднъж дневно в продължение на три месеца. В тъмна  бирена бутилка налейте половин литър вода и сипете три лъжици морска сол и 15 капки йодна тинктура. След няколко часа разтворът е готов за употреба.

Алое вера

За терапията с алое е достатъчно да си намерите пресен лист от растението; обелете горния пласт и натъркайте с месестата част венците – правете го всеки път преди хранене. Алоето образува предпазен филм, който не позволява да се задържат остатъци от храната по проблемната тъкан. Освен това действа противовъзпалително и антисептично.

Кокосово масло

Някои привърженици на здравословния начин на живот използват кокосово масло вместо паста за зъби; твърди се, те то е в състояние почти напълно да измести пастата, при това не съдържа вредни компоненти. Може също да бъде и база за домашна паста за зъби, която да се използва при проблеми с венците и пародонтоза. Пастата се забърква от сода бикарбонат, кокосово масло, бентонит глина – за пластичност, и прах от сушена стевия като подсладител.

Лечение с урина?

Езотеричната медицина препоръчва жабурене с урина като средство за лечение на проблемните венци. Жабуренето се прави веднъж седмично с първата сутрешна урина; преди да се започне тази терапия обаче е необходим един месец за подготовка. През този месец се прави пълно очистване на тялото от шлаки и токсини; изключват се от менюто месото, млечните продукти, алкохолът и цигарите. Задължително се прави и почистване на зъбния камък.

С чесън

Процедурата тук е елементарна; не винаги особено приятна, но с доказан ефект. Масажираме венците със скилидка чесън, обелена и разрязана по дължина. Може да се остави парченце от скилидката върху проблемна точка – като внимаваме това да не е твърде дълго и болезнено. Чесънът действа антибактериално и блокира възможните инфекции локално.

С живовляк

Лесен начин да се справите с проблемни венци и зъбобол е да дъвчете листа от теснолист живовляк. Раздъвканият лист, който става на паста, може да се постави като компрес върху венеца и да се подържи там 10-15 минути. Действа обечболяващо и противовъзпалително.

С ябълков оцет

Ябълков оцет и вода в съотношение 1:1 е разтворът, с чиято помощ лесно ще успокоите кървящи и болезнени венци. Яблъчната киселина в продукта е активният компонент, който има кръвоспиращо и антисептично действие. Ако венците са в добро състояние, изяждането на една цяла ябълка ще прочисти устната кухина от хранителни остатъци.

С хума

Познавачи на този вид терапия препоръчват хумата да се намачка като пластилин и неголеми парченца да се поставят върху проблемните зони на венците. Добре е да се подържат така 3-4 часа (framar.bg). друга терапия е жабуренето с вода, в която е разбъркана малко хума, 1-2 чаени лъжички в 100 мл вода.

За още информация: На английски и испански: Parodontosis. На немски: Parodontose. На гръцки: Παραδοντόνωση. На руски: Пародонтоз. На турски: Periodontal hastalık.

Източници:

https://www.polismed.com/articles-parodontoz-prichiny-simptomy-diagnostika.html

https://bezboleznej.ru/parodontoz

https://vlanamed.com/parodontoz/

Първоначално публикувано на:09.10.2017 @ 18:53

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

клеева тинктура прополис

Клеева тинктура – еликсир при възпалени венци

Използването на клеева тинктура за облекчаването на редица състояния е изключително благотворно Ползите от еликсира …

2 Мнения

  1. Предлагали са ми да ми поставят зъбни импланти, но аз се страхувам да се подложа на подобна операция, тъй като съм диабетичка /диабет тип 2/ и нямам добър контрол на кръвната захар. Боя се, че няма да зарастнат имплантите, тъй като при диабетиците по принцип трудно зарастват раните. Вие какво можете да кажете по този проблем?

  2. Милен Георгиев

    Здравейте,
    Моля Ви, кажете как мога да се снабдя с Ровамицин. В нашите аптеки го няма. С този антибиотик се подържам повиче от 30 години . Алергичен съм към всички други ,които съдържат Метронидазол

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *