невен

Невен: всички болести, при които билката помага – ето как!

С кои лековити растения комбинираме невен и как (рецепти). Невен при бременност и за деца. Вътрешен прием и локално външно приложение – съвети. Проверени рецепти за домашни мехлеми; мазила от аптеката. Козметика и таблетки с невен. Кога да го избягваме. Цветето невен – отглеждане в градината и на балкона

Билката невен, наричана още “слънчево цвете”, е едно от познатите на човечеството лековити растения с безброй лечебни въздействия. Цветовете му съдържат много каротиноиди, които придават и характерния им оранжев цвят.

Цветовете съдържат каротин, рубиксантин, ликопин, флавохром, флавоксантин и още много полезни компоненти. Колкото по-ярко е оцветен невенът, толкова по-високо е съдържанието на каротин в цветовете му. Освен това в цветовете има въглеводороди от парафинов тип, сапонин, смоли, фитонциди, растителни протеини, флавоноиди, гликозид календилозид, следи от алкалоиди, тритерпендиоли, органични киселини – ябълкова, пентадецилова, салицилова, както и аскорбинова и етерично масло.

Зелените части на растението съдържат дъбилни вещества и тритерпенови сапонини. Препаратите с екстракти от невен са популярно “перо” във фармацевтичната промишленост; биоактивните компоненти, получени от растението, участват активно в приготвянето на лекарства и медицинска козметика.

Лечебни свойства на билката невен

В  лечебните практики невен се използва като антисептично, противовъзпалително и ускоряващо зарастването на рани средство. Има външно приложение и е възможен вътрешен прием. Препаратите с невен действат успокояващо, те са спазмолитици и с доказан жлъчегонен ефект. Подобряват работата на сърцето и понижават артериалното налягане. Много често невен се включва в терапии при заболявания на вътрешни органи, на нервната система, използват се като седативно средство, антикоагуланти, имуномодулатори. Растението е с доказано действие – пикочогонно, потогонно, отхрачващо, болкоуспокояващо, противоалергично и общоукрепващо. Счита се също, че укрепва мъжката потентност.

Отвари и настойки с невен се използват като спазмолитици, тъй като чудесно отпускат гладката мускулатура в стомаха, червата и черния дроб. Билката е активна също при септични и асептични възпаления. В добавка – прекрасното растение подобрява процесите на регенерация. Ако е налице една инфекция с причинител стафилококи или стрептококи, невенът не е най-доброто средство. Въпреки това от него има полза и в такива условия, тъй като се ускорява епителизацията в проблемната зона.

Чай от невен, отвара, настойка

невен
Чай от невен се пие и от здрави хора – за тонус и подкрепа на имунната система

С невен могат да се приготвят множество лековити течности – чай- отвари и настойки. Някои са подходящи за вътрешен прием, самостоятелно или с други билки като лайка, бял равнец, мента. С други се прави гаргара или се използват за компреси при различни кожни проблеми. Положително се повлияват от изброените форми болестите на устната лигавица, стоматит, пародонтоза, кандидоза или млечница; подходящи са за промивки на очите при конюнктивит и ечемик, вършат работа като капки за уши при гноен отит. Невен се прилага за лечението на гнойни рани, синини и рани от изгаряния, порязано, различни фистули.

Леката запарка или чай може да се пие без да е налице болестен проблем, но също и като част от комплексно лечение на простуда например. По-продължителното варене или ако сварената билка се остави да кисне няколко часа, дават по-силен билков продукт и използването му става в ограничено количество и при точно определени заболявания. За приготвянето на отвари и настойки с невен е необходима консултация с фитотерапевт.

Приготвяне от билка и от филтър

Чай от невен се препоръчва при различни заболявания на стомашно-чревния тракт, настинка, за извеждане на токсини от организма и пр. Може да се приготвя както самостоятелно, така и в съчетание с други лечебни растения. За приготвянето на класически чай от билка невен е достатъчно една чаена лъжица суха билка да се запари с 200 мл вряла вода за 5 минути в похлупен съд. След това чаят се прецежда и изпива на глътки. Ако е под формата на филтърни сашети, достатъчни са 3-4 минути за получаване на продукта. За предпочитане е да се пие неподсладен.

Продукти, особености, цена: Биопрограма, Билек и др.

Чаят от невен на Биопрограма е комбинация от невен – 60%, коприва и бял равнец по 20%. Продуктът “Невен +” е под формата на филтърни пакетчета; препоръчва се като общоукрепващо и тонизиращо средство; цената е 0.95 лв за 20 пакетчета.

От Билек предлагат билка невен за чай – насипно; опаковка от 30 г ронен цвят върви по 1.25 лв. Продуктът се препоръчва при гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника и хронично възпаление на черния дроб. От тази суха билка могат да се приготвят и настойки за промиване на рани и изгаряния. Чаят от ронен цвят невен се вари три минути – две супени лъжици билка на половин литър вряща вода. Оставя се да поизстине половин час и се прецежда. Течността съхранява лечебните си свойства 12 часа при съхранение в хладилник. Пие се три пъти дневно след хранене по 100 мл; режимът се спазва в продължение на три месеца. Прекъсва се за две седмици – и отначало.

“Фигурин

Невенът се включва в различни комбинации и доказаните му лечебни ефекти се използват при различни заболявания. Марката Цяръ например го препоръчва в състава на чай за пречистване на кръвта заедно с глухарче, мента, жълт кантарион, коприва, ехинацея, еньовче, слез (цената е 3 лв за 30 пакетчета). Друг вариант е този на Билкокооп – т.н. холо. Тази композиция от 15 билки, сред които и невен, е полезна при проблеми с жлъчката, отделянето на жлъчни сокове и запушване на жлъчните пътища. Приготвя се с варене за 5 минути – 6 пакетчета в 700 мл вода. След това се оставя на стайна температура за един час и се прецежда. Пие се по 80-100 мл, 6 пъти дневно: 15 минути преди и 30 – след хранене.

Чай от невен при кисти

Народната медицина препоръчва чай от невен против често срещания гинекологичен проблем – кисти. Bilka.info съветва този чай да се пие най-малко месец и половина. Приготвя се от една супена лъжица ронен цвят невен и 400 мл вряла вода; запарва се десетина минути и се прецежда. Приемът е една кафена чашка сутрин на гладно, и останалата част от дозата – на три равни части през деня. Желателно е през това време да се яде по-лека храна, без мазно и пържено, с повече сурови зеленчуци. Подобни препоръки има и за лечение на бъбречни кисти с невен.

При глисти

В рецептурника на Мария Требен има препоръка за използването на невен при глисти. Приготвя се запарка от една супена лъжица сух цвят и четвърт литър вода. Запарването продължава 5-6 минути, след което течността се прецежда и се пие на глътки, без подслаждане. Невенът изкарва глистите, а освен това се успокоява раздразнената чревна лигавица. Раздразнените от паразитите места около ануса също могат да се успокоят, като се мажат с мехлем от невен.

Чай от невен, бял равнец и коприва против рак

Този чай е посочван в различни източници като допълващо средство при лечението на кисти, доброкачествени тумори и за противоракова профилактика. Приготвя се от невен, бял равнец и коприва (beautyraw.wordpress.com).

  • Смес от три супени лъжици цвят от невен и по една – от другите две билки, се заливат с литър и половина вряла вода. Почти веднага – до минута – чаят се прецежда и налива в термос, за да се запази топъл през целия ден. Пие се на глътки и до вечерта трябва да свърши.

Приемът на този чай е продължителен; за точната схема е добре да се посъветвате със специалист фитотерапевт, който цени наследството на Мария Требен. Едновременно с приема на този чай трябва да се спазва специфична диета, разчетена на много растителна храна и продукти с фибри.

Невен и жълт кантарион при хепатит
невен
Лековити са всички части на растението

Класическата рецепта за билков цяр при болен герен дроб и хепатит, се изпълнява от две чаени лъжички цвят и две чаши вряла вода. Горещата смес се оставя под капак за един час и се прецежда. Пие се по половин чаша четири пъти дневно.

  • Невенът участва и в билкови смеси за лечебни отвари при хепатит; най-ефективно е съчетаването му с жълт кантарион. Ето рецептата: * Смесваме по две части невен, жълт кантарион и безсмъртниче, и по една – лайка, цикория, зърнастец и пача трева. От сместа вземаме четири супени лъжици и ги заливаме с половин литър студена вода. Оставяме сместа да пренощува и на сутринта я кипваме за пет минути. Отдръпваме и след 20 минути прецеждаме. Чаят се пие три пъти дневно – по половин чаша, половин час преди хранене.
Невен и живовляк за лечение на миома (вариант с турта)

Съчетанието от невен и живовляк присъства в множество рецепти от народната медицина като средство за лечение на миома. Както знаем, този здравословен проблем тормози много жени; не може да се каже защо се случва това, генезисът на отклонението не винаги е ясен. Счита се все пак, че тези тумори на матката се появяват при нарушения на хормоналния баланс. У Ванга и Дънов има препоръки за различни билкови терапии на проблема. Често се споменават коментираният  невен в комбинация с жевовляк. У професор Мермерски към двойката лековити растения е прибавено и растението турта, известно също и като женска билка – помага при не един гинекологичен проблем.

Комбинацията действа противовъзпалително; балансира нервната система и нормализира продукцията на хормони в организма.

За отслабване

Отварата от невен може да се включи в не една диета за отслабване. Редукцията на теглото в този случай се постига благодарение на бързото извеждане от организма на продуктите от разпада. Освен това невенът съдържа ликопин, който създава осещане за ситост и дава възможност за лесен контрол върху апетита. Отварата същевременно зарежда организма с биоактивни компоненти, които оптимизират работата на стомашно-чревния тракт и същевременно редуцират мастните клетки.

  • Как да си приготвим такава отвара? Една чаена лъжичка суха билка – цвят, се насипва в чаена чашка; чашата се залива до половината с вряла вода. След 20 минути течността се прецежда и връща обратно в чашата; доливаме с топло прясно мляко. Една такава доза на ден е достатъчна да установим коментирания контрол върху апетита.

Ако комбинираме невен с още някои лечебни треви, можем да си приготвим чай не само за отслабване, ами и за очистване на организма от токсини и шлаки. Добра комплектовка например е тази от невен, глухарче, коприва и полски хвощ. От всяка билка се вземат по 10 г и сместа се залива със студена вода; оставя се на огън да заври – обикновено за това са необходими 10 минути. След момента на завирането се държи на огъня още 10 минути. Получената течност се прецежда и се пие три пъти дневно по няколко глътки преди хранене.

При запек

За да се спаси човек от запек, трябва да се изключат причините, които го предизвикват и да се приемат продукти, които подобряват чревната перисталтика – сурови плодове и зеленчуци, достатъчно вода, както и билкови отвари и чай с подпомагащ дефекацията ефект. Едно от ефективните средства против запек е нашият невен: билката не само активира меко чревната перисталтика, но и изчиства патогенните бактерии в червата.

Терапия с невен: за нея са необходими един портокал, три супени лъжици сух цвят от невен, половин чаша вряла вода. Билката се залива с горещата вода и се оставя под капак за 15 минути; прецежда се и към запарката се прибавя изцеденият сок на портокала. Това е дозата за еднократен прием; изпива се вечер преди лягане. Описаната напитка се приготвя и изпива три вечери една след друга.

С лайка при гастрит, нефрит, ентерит или цистит

Вижте няколко рецепти, при които противовъзпалителният ефект от продуктите с невен е съчетан с този на лайката; напитките помагат при гастрит, цистит, нефрит – изобщо при възпалителни процеси на вътрешните органи.

  • Вземат се равни части невен, лайка и бял равнец. Една супена лъжица от сместа се запарва вечер в термос с една чаша вряла вода. На сутринта се прецежда; пие се три пъти дневно по 1/3 чаша, 20 минути преди хранене. Лечебният курс продължава три седмици.
  • При гастрит с повишена киселинност се прави смес от по една супена лъжица невен, лайка, бял равнец и медицинска ружа. Сместа се залива с половин литър вряла вода и се запарва един час под капак. Прецежда се и се пие по половин чаша, три пъти на ден, 15-20 минути преди хранене. Това се прави две седмици; следва двуседмично прекъсване – и нов двуседмичен лечебен модул.
  • При остър гастрит работи следната рецепта: смесваме равни части невен, полски хвощ, семена от копър, жълт кантарион и живовляк. Една супена лъжица от сместа се залива с половин литър вряла вода и се оставя под капак за един час. Следва прецеждане; приемът е три пъти дневно – по ¾ чаша, 15 минути преди хранене. Пием две седмици.

При лечението на цистит помага обилният прием на настойка от невен, която се приготвя така: 4 супени лъжици от билката се заливат с две чаши вряла вода. Съдът се похлупва и се оставя на тъмно за час и половина. Прецежда се и се пие по три супени лъжици на всеки 20 минути. Приемът може да продължи до две седмици – според потребностите.

За пречистване с коприва и глухарче

Съчетанието от невен, коприва и глухарче е сочено в не един рецептурник като вариант за очистване на кръвта, средство за противоракова профилактика и елемент от комплексна терапия на онкологични заболявания. Комбинацията дава и отслабващ ефект, затова нерядко се препоръчва в програми за редукция на теглото.Ето как може да се използва тази действена комбинация (otslabvane-dieti.net):

  • За литър вода приготвяме смес от по 10 г цвят невен, листа от коприва, корен от глухарче и полски хвощ. Слагаме водата да заври с корена от глухарче и малко преди кипването добавяме останалите съставки. Оставяме на тих огън 10 минути, отдръпваме и след още 10 минути прецеждаме. Разделяме течността на три равни части; изпиваме ги в рамките на деня.
Дава ли се на деца и как?

Продукти с невен могат да се използват почти веднага след раждането на едно бебе, но само външно – настойки, мехлем и масло за къпане и поддържане на кожата, за по-добро овлажняване и като терапия при зачервяване, възпаления и лющене на суха кожа. Маслото от невен е добър вариант за масажи и разтривки, а мехлемът – при лечение на рани, ухапвания от насекоми и драскотини.

Допуска се гаргара със слаба настойка от невен при ангина, но само ако детето е достатъчно голямо – за да не поглъща течността. Невенът е слаб алерген, затова всяко прилагане на билката трябва да бъде консултирано с педиатър.

След навършване на 12-годишна възраст може да се премине и към вътрешен прием – при необходимост чай, отвари и настойки в дози, съобразени с възрастта и здравословния проблем.

При бременност?

Невенът е полезен за бременни, но само ако се използва с мярка и в подходящия момент. Така например слабата настойка или чай с невен помагат срещу повръщане. При токсикоза на ранната бременност върши работа следната напитка:

  • Една супена лъжица сух невен – цвят, се залива с 300 мл вода в термос и се оставя за цяла нощ. На сутринта се взема на гладно само една супена лъжица от прецедената течност. Важно е да се помни, че бременните могат да използват тази и други билкови запарки и чайове само в неконцентриран вид, възможно най-слаби.

При настинка и болно гърло се прави разтвор за гаргара от чаена лъжичка сух цвят от невен и чаша вряла вода. Оставяме да се запари 40 минути и прецеждаме; гаргарата се прави най-малко 4 пъти на ден.

Специалистите препоръчват да не се приемат силни разтвори с невен, тъй като билката понижава кръвното налягане, активира и раздвижва камъни в бъбреците и жлъчката и може да причини кризи, които бъдещата майка трудно би понесла. Освен това има реален риск от предизвикване на спонтанен аборт. Всяка вътрешна употреба на невен по време на бременност трябва да е много предпазлива и под лекарски контрол. Затова пък използването външно на растението и продукти, които го съдържат, са доказано ефективни. Става дума за мехлеми и отвари за промивки.

Други ползи от него

Невенът може да се използва като лечебно средство при заболявания на всички вътрешни органи, при хипертония, сърдечна невроза, дори при рахит. Водни и спиртни настойки се прилагат при лечението на кожни заболявания и проблеми като изгаряния и измръзване, гъбични инфекции, при гинекологични проблеми – за вагинални промивки, при безсъние. В козметиката е приложима спиртната настойка, от която се прави маска на скалпа против пърхот и косопад. Отделна тема е ползата от такива продукти като масло и мехлем с невен.

Противопоказания на чая

Силният чай от невен е противопоказан при бременност, но слаб разтвор, както видяхме, може да се приема в малки дози против повръщане.

Чаят от невен е противопоказан също при понижено кръвно налягане, както и при забавен пулс – т.н. брадикардия.

Мехлем от невен и свинска мас, домашен

невен
Домашният мехлем с невен е универсален цяр

Рецептата за този мехлем има различни варианти, но в общи линии основните продукти са два: сух цвят от невен и бяла свинска мас. Използва се сушена, а не прясна билка.

Половин килограм свинска непържена мас се затопля на слаб огън и когато се втечни, се пускат 4 шепи цвят от невен. Дърги се на огъня докато започне пърженето, като се разбърква с дървена лопатка. Отдръпва се и се оставя да престои една нощ; на сутринта се затопля до втечняване – без да завира, и се прецежда. Мазнината се разлива в бурканчета с винт и се съхранява в хладилник. Помага при всички видове външни кожни проблеми и раздразнения, за които може да ви дойде наум.

Мехлем от невен и зехтин за рани и пр.

Продуктът от зехтин и невен е по-скоро маслена настойка, тъй като запазва течната си форма. Приготвя се от половин литър студено пресован зехтин и  50 г сух цвят от невен. Сместа се оставя на слънце за три седмици, след което се прецежда и е готова за  употреба. Приложението й е като локално външно средство; става за обработка на рани от различен причинител, зачервявания и обриви. Използва се заради антисептичния, противовъзпалителен и регенеративен ефект (framar.bg).

С други кръвоспиращи билки

Билката невен се комбинира успешно с други лечебни растения, които имат кръвоспиращо действие – например бял равнец, турта, както и котешка стъпка. Тези четири съставки са вложени в готов мехлем, който се препоръчва при кисти, мастопатии и трудно зарастващи рани. Може да се купи готов срещу 7 лв за 45 мл (sirazida.com).

Крем от мас и невен за лице

Приготвянето на такъв крем в домашни условия е вариант на вече описаната рецепта за мехлем от билката и свинска мас. В този случай има варианти с бял парафин и пчелен восък, като се препоръчва стопяване на водна баня – за да няма процес на пържене. Кремът е добро решение за зимните месеци, той е по-тежък заради маста, но пък чудесно омекотява и подхранва кожата на лицето при ниски външни температури. Може да се ароматизира с 1-2 капки лавандулово масло или розова вода.

Крем невен за белези

Невенът често е препоръчван като съставка на продукти за локално външно приложение – при проблемна кожа, раздразнена и наранена при травми и охлузвания, при пресни и стари белези.  Знаем, че невенът има противовъзпалително действие; че подобрява еластичността на кожата, съхранява я хидратирана и ускорява възстановителните процеси в повърхностния й слой. Всичко това работи в посока “здрава кожа” – без наранявания, сухи и лющещи се зони, без груби и неприятни белези. Екстракт от невен се съдържа в популярния крем “Витасин”; има го и в известното мазило “Родопско чудо” и белия крем “Рачев”. Всички тези продукти залагат на свойствата на невена и в много случаи при навременно приложение наранените места заздравяват с незначителни белези или дори без следа от проблемните ситуации.

Други рецепти за мазила с невен

Невенът се оказва благодатна суровина за безброй продукти; част от тях могат да се приготвят и в домашни условия.

Маслен извлек, домашно масло от невен

Масленият извлек може да се приготви без проблеми вкъщи, като се използва студено пресован зехтин. Маслената екстракция е бавен процес, затова трябва да се въоръжим с търпение. За доза от 100 мл зехтин ни трябват 10 г сухи листенца от цвят невен. Сместа се поставя на слънчево място за един месец. Много важно условие за получаване на качествен продукт е съдчето, в което се извършва процесът, да е от кафяво стъкло. Този извлек има различни приложения; основно – прилагането му при изгаряния, възпалени рани, инфектирани ухапвания от насекоми, дори трофични язви, води до изчистване на проблемната зона и ускорено зарастване.

  • Вече проследихме приготвянето на мехлем с невен; има някои варианти на мазилото, за чието приготвяне се използват ланолин и пречистена животинска мазнина. В качеството на биоактивен компонент може да се използва прясно изцеден сок от свежо – цяло! – растение, или стрити на прах изсушени цветове. Маслените екстракти могат да се използват също и при лечението на ринити; малки дози се вкарват дълбоко в носната кухина и упражняват върху оточната и раздразнена лигавица същия ефект, както върху кожата.
  • И още един маслен вариант, за който билката се подлага на по-сложна трансформация. Две супени лъжици сух цвят се накисва в 100 г водка. След 48 часа сместа се филтрира, смесва се със същото количество зехтин и се държи 7 часа на водна баня, на тих огън. Получава се маслена емулсия с аналогични приложения.
Домашно масло от невен

Ето още една рецепта за домашно масло от невен: за нея са ни необходими 100 г краве масло и 40 цвята невен (bilka.info). Маслото се загрява и в него се пускат измитите свежи цветове; билката трябва да остане на огъня само 5 минути. След това отдръпваме съда и прецеждаме маслото още топло. Получения продукт наливаме в бурканче и съхраняваме в хладилник. Върши работа при рани и хемороиди.

Мехлем от невен и прополис при херпес и пр.

Проверен в практиката е готовият мехлем с прополис и невен (7 лв за 20 мл – вижте в phitoapimed.org). Препоръчва се при херпес, акне, гъбички и възпалени рани, декубитус, изгаряния, язви от разширени вени. Освен двата базови продукта съдържа зехтин, ланолин и пчелен восък. Препоръчват се по 3-4 апликации дневно; терапията стопира възпалителния процес и ускорява възстановяването на здравите клетки на епидермиса в микрозоната.

Мехлем от невен на Мария Требен

Мехлемът от невен на Мария Требен се приготвя по рецептата, която вече споделихме по-рано: за него ни трябват само билката и бяла свинска мас. Различни източници сочат количества между 400 и 500 г от мазнината. Използва се цялата билка – цвят, листа и стебло, в прясно състояние. Билката се бере сутрин след 7 часа, когато температурата се повишава и суровината е най-богата на полезните етерични масла. Технологията е – загряване на мазнината с 4 шепи билка; при термичната обработка не трябва да се допуска пържене и билката да не става кафява. Не следващата сутрин сместа, която е пренощувала в автентичен вид, се загрява отново и се прецежда. Мазнината се насипва в стъклени бурканчета, а изцеденият билков материал може да се използва за компреси при разширени вени и различни трудно зарастващи наранявания. Последователи на Мария Требен разказват случай от нейната практика, когато е успяла да излекува жена на средна възраст от разширени вени. Първо използвала изцедената билкова маса за компреси с уговорката, че материалът може да се употреби последователно до пет пъти. След това последвали компреси с мехлема за 4 седмици и – готово.

Нищо не пречи да опитате, нали?

Мехлем от невен за разширени вени

Рецептата за мехлем от невен, който цери разширени вени, е вариант на току що описаната. За нея ни трябват 500 г бяла свинска мас и две шепи цели стебла, листа и цвят от невен. Сместа се вари на водна баня, докато промени цвета си. Веднага след като се дръпне от огъня я прецеждаме. Проблемните места с разширени вени се мажат 2-3 пъти дневно. Невенът активира периферното кръвообращение, свива и тонизира венозните стени и изпъкналите сини възли намаляват обема си. Не е реалистично да очакваме пълно излекуване, но облекчение със сигурност ще има (framar.bg).

При хемороиди или фисура

Тези неприятни проблеми могат да се редуцират или дори напълно да се разрешат с помощта на мазилата с невен. При хемороиди и анални фисури могат да се ползват продуктите с невен на Асам – крем или мехлем; кремът е по-лек и попива добре, но в мехлема/унгвента концентрацията на билката е по-висока и затова терапията е по-ефикасна.

Дайте мнение и Вие тук!

Освен това се препоръчва комбинирана терапия, в която се включват и хладки седящи вани с отвара от смрадлика или невен. Течността действа противовъзпалително, адстрингиращо и антисептично.

Мехлем с невен и восък

Приготвеното вкъщи масло от невен може да се развие и обогати допълнително и да се превърне в мехлем, ако го смесим с чист пчелен восък. Приложението на този продукт е още по-широко, отколкото обикновения мехлем със свинска мас; спокойно може да се използва дори за поддържането на чувствителната бебешка кожа под памперси или пелени, както и при напукани зърна на гърдите у кърмещите майки. За приготвянето на това чисто и полезно мазило трябва да се снабдим с чист пчелен восък – от производители. Вижте как се прави мехлемът с невен и  восък:

  • Рецепта №1. 4 г пчелен восък и 60 мл масло от невен се варят на водна баня, на тих огън. Сместа се бърка през цялото време с дървена лъжица, докато стане видимо хомогенна. Тогава се капват няколко капки на гладка и хладна повърхност – за проба. Ако сместа е кремообразна, значи е готова. Ако е твърде течна – обратно на огъня с добавяне на восък. Ако пък е твърде гъста, добавяме малко невеново масло. Готовият продукт се съхранява след прецеждане в бурканчета от крем или други, с удобно капаче на винт. Задължително в хладилник!
  • Рецепта №2. Продуктите в този случай са 2 г пчелен восък, 60 мл масло от невен и 8 г масло ший или какаово. Технологията е както в първия случай, само че се получава крем с по-добра пластичност.
Мехлем от невен и жълт кантарион

Комбинацията от жълт кантарион и невен дава чудесни резултати в мехлема за рани от изгаряния. За приготвянето му са необходими по 100 г бяла свинска мас, пчелен восък, колофон, цветове от жълт кантарион и невен. Всички продукти се варят на слаб огън, на водна баня – при постоянно бъркане с дървена лъжица. Сместа се отдръпва, когато цветовете потъмнеят. Когато застине, тази смес става еластична; малка доза от нея се разстила върху марля и се поставя върху раната, дори и ако е инфектирана и е с гной – след обработка. Превръзката се сменя в зависимост от състоянието й, т.е. ако се отдели повече секрет или гной, трябва да се смени.

Как се ползва при гъбички?

Упоритите гъбични инфекции понякога успешно се повлияват от терапия с продукти, съдържащи екстракти от невен. Едно сигурно средство за лечение е билковият мехлем с цвят от невен на д-р Тайс. Сред множеството лечебни ефекти на мехлема е и потискането растежа на птогенните гъбички, овладяване на неприятната симптоматика на гъбичните инфекции – по ходилата, между пръстите и по ноктите на краката. Препоръката е проблемните места да се мажат 2 до 4 пти дневно след измиване с хладка вода и подсушаване. Видими резултати трябва да се получат след редовно изпълнение на препоръките в продължение на две седмици.

За лечението на гъбичките допълнителна помощ могат да окажат промивките с отвара или настойка с невен.

При псориазис

Вероятно ще откриете не една билкова рецепта за лечение на псориазис. Вижте нашия избор от narodna-medicina.com – това е описание на начина, по който се приготвя билково масло с невен за лечение на  невен. Трябват ни еднолитрова бутилка или буркан; напълваме съда с равни части цвят от невен, бял равнец и жълт кантарион. Заливаме билките със студено пресован зехтин и оставяме на слънце за три-четири седмици. Маслото трябва да придобие червеникав цвят. Прецеждаме и добавяме 10 г хвойново масло и 5 г лавандулово. Съхраняваме в хладилник. От маслото вземаме малки дози и мажем псориатичните плаки по 1-2 пъти на ден. Тази терапия помага при всякакви кожни заболявания. Гарантирано облекчава болестната симптоматика.

За бебе
невен
Невенът е дар за бебешката кожа

Продукти с невен за външно приложение могат да се използват още при новородени бебета. Мехлеми, кремчета и масажно олио с полезната билка успокояват и хидратират нежната кожа, предпазват я от подсичане, ускоряват лечението й при зачервяване, ухапване от насекоми, алергични реакции. ето една идея за крем против подсичане с невен:

  • Набавяме си продуктите – половин чаша кокосово масло, ¼ чаша масло от карите, по една супена лъжица цвят от невен и цвят лайка, една супена лъжица цинкова пудра. Билките се слагат в кокосовото масло и се варят на водна баня час-час и половина, докато потъмнеят. Сместа се прецежда и маслото се смесва с добавката от карите и цинков окис. Бърка се, докато сместа стане хомогенна. Съчетанието от невен и лайка заедно с маслата и цинковия окис гарантират видим противовъзпалителен и успокояващ ефект, прилагането на продукта ускорява възстановяването на здрава кожа и поддържането й в добро състояние.

Ако не ви се занимава с приготвянето на бебешкото мазило, може да си купите готово. Бебешкият крем “Веледа” с невен, лайка, ланолин и пчелен восък има същото въздействие и струва по 14-15 лв за тубичка от 45 мл.

Мехлем от невен и лайка

Като следвате рецептата за мехлем от свинска мас и невен, опитайте да го приготвите със смес от невен и лайка – сух цвят, поравно. Този мехлем блокира развитието на патогенни микроорганизми и така предпазва от инфекции и гнойни процеси, ускорява епителизацията при трудно зарастващи рани, обезболява и успокоява. Използва се успешно при изгаряния и измръзване, в това число и слънчеви изгаряния. Може спокойно да се прилага при току що зараснали рани като средство за избягване на белези. Работи и при кожни раздразнения, акне, псориазис и пр.

Против бръчки

Всички описани дотук продукти тип “мехлеми” – особено тези с пчелен восък и кокосово масло, могат да се използват и като подхранващи мазила или нощен крем при зряла и уморена кожа. При редовна употреба се подобрява еластичността на клетъчните мембрани в повърхностния слой на кожата; кожата на лицето става еластична и сияйна, добре подхранена, без неприятните малки бръчки край очите и устата. Редовното използване на мазилата с невен отстранява дребните инфектирани точки по кожата и видимо изпълва дълбоките бръчки. Приготвянето на мазила за лице може да се разнообрази с добавянето на витамини Е и А, които играят ключова роля в поддържането на кожата и нормалното клетъчно хранене.

Противовъзпалителен

Мехлемът с невен има бактеридицни свойства и предотвратява развитието на възпалителни процеси; възстановява тъканите и неутрализира раздразнението и сърбежа. Успокоява възпалената кожа и я прави еластична и устойчива на механично и химическо въздействие.

Опитайте тази рецепта за противовъзпалителен мехлем от невен: Една чаша изсушен цвят и листа от невен се стриват на прах и се смесват с 250 г стопена, топла свинска мас. Сместа се разбърква и се оставя да престои 12 часа.След това се подгрява на водна баня; добавя се 20 г пчелен восък и се бърка до хомогенизиране. Прецежда се и се излива в сухи бурканчета; след изстиване се прибира в хладилник.

Тинктура от невен

Както знаем, тинктурите са водни или спиртни разтвори, които съдържат полезните компоненти на различни билки. В много случаи извличането на тези компоненти става чрез заливане с вряла вода или накисване в студена; този вид разтвори са ефективни, но нетрайни. Затова пък тинктурите на основата на алкохол (спирт, ракия, вино) имат добра трайност, ако се съхраняват правилно. В практиката тинктури се наричат именно спиртните разтвори или извлеци от билки. В аптечната мрежа могат да се намерят готови тинктури от най-разпространените и търсени билки, но могат без много затруднения да се приготвят и вкъщи.

Как се прави спиртен извлек от невен

За спиртен извлек от невен може да се използва прясна или сушена билкова маса; може да се използва само цвят или цялото растение. Практикува се заливане на билката в стъклен съд с аптечен спирт, домашна ракия без аромати или смес от вода и спирт. В последния случай водата трябва да е преварена. За тинктурата е необходима течна среда с проценти на етиловия алкохол между 45 и 70. Приготвеното количество невен трябва да е изцяло потопено; съдът се затваря плътно и всеки ден се разклаща енергично. Обикновено 14 дни са достатъчни, за да се получи готова тинктура. Билките се изстискват хубаво и целият разтвор се прецежда; наливаме го в кафяво стъклено шише с плътна капачка и съхраняваме в хладилник. Ако е приготвено по правилата, запазва качествата си около две години.

  • Ето една рецепта за бърза спиртна настойка от невен: 100 мл медицински спирт се смесват с 10 г стрити листенца от цвят на невен. Оставят се за 4-6 часа и се прецеждат. От получения разтвор се взема една чаена лъжичка и се сипва в 200 мл охладена преварена вода. Получената течност става за промиване на пжорязано, изгорено, за гнойни рани и обриви.
  • Класическата рецепта за тинктура от невен е с две супени лъжици пресен или сух цвят и половин чаша спирт/водка. Сместа се държи на тъмно в затворен стъклен съд две седмици, като всеки ден се разклаща енергично. Прецежда се и се съхранява в тъмна бутилка в хладилник. Използва се при лечението на акне, гнойни обриви. При ангина става за гаргара, като една супена лъжица от тинктурата се разрежда в една чаша вода – помага при ангина. При хипертония се препоръчва прием три пъти дневно по на 20 капки от тинктурата, разредени с малко вода.
Невен с ракия

Тинктурата с домашна ракия е продукт, препоръчван за вътрешен прием при гинекологични проблеми. Следваме универсалната рецепта за приготвяне на домашна тинктура, като заливаме билката – 100 г сух цвят, с алкохол, в случая литър ракия. Бутилката със сместа се оставя на топло за 14 дни, като всеки ден се разклаща хубаво. От прецедения разтвор се пият с вода по 30 капки дневно; дозата се приема наведнъж. Помага за регулиране на цикъла.

Невен като билка

Коментираният невен е не само красиво, но и много полезно растение: то помага да лекуваме безброй болести, а докато е в лехата гони всякакви вредни насекоми. Притежава маса полезни и лечебни свойства. Като лекарствена суровина могат да се използват листчетата на- и целите цветове, листа и стебла. Билката е призната и ценена и от народната, и от официалната медицина, от хомеопатията. От невен се правят всякакви чайове, настойки, тинктури, масла и мехлеми. Невенът присъства и в състава на някои билкови таблетки. Биоактивни компоненти от растението, преди всичко от цветовете, се влагат в кремове за поддържане кожата на лицето, за приготвяне на лосиони, шампоани и сапуни.

Календула (Calendula officinalis) в ботаниката

Невенът – с латинското име календула, се определя от ботаниката като лекарствено растение. Цъфти с красиви оранжево-жълти цветове. Широкото й участие в продукцията на лекарства и церове не засенчва славата й на растение с голям декоративен ефект: цветарите ценят нашия невен като непретенциозно цвете, което може да краси лехите цяло лято.

Цветът на невена е устроен като кошничка, която след прецъфтяването дава неголямо количество семена. Именно тази кошничка след пълното разтваряне на нежните листа е най-лековитата част на растението.

Отглеждане на невен като цвете

Невенът е лесно за отглеждане растение; в селските дворове задължително присъства в градинските лехи. Понякога можете да го видите разсадено и сред зеленчуците – това се прави заради свойството му да пази от някои вредни насекоми. Може да се сее директно в почвата в края на март, като за покълването на семената е необходима топлина и влага.

Практикува се и засаждане от разсад, който можем да си направим и сами в сандъче при домашни условия – действаме в края на февруари, началото на март. Разсадът се пикира и пренася на постоянно място – на балкона! – около началото на април. В края на лятото прецъфтелите “кошнички” на невена са пълни със семена, от които може да се направи биопродукт за борба с агро вредители. 200 г семена от невен се заливат с 10 л вода; сместа се оставя накисната за денонощие, след което е готова за употреба като средство за защита от вредни насекоми чрез пръскане.

За нуждите на фармакологията растението се отглежда и събира и в промишлeни мащаби.

Други продукти от невен, употреба, особености, цена

Ако не ви се занимава с приготвянето на мехлеми и тинктури в домашни условия, много от продуктите с екстракти от невен и самата изсушена билка може да намерите в аптечната мрежа. Въпреки забележките, че някои продукти като кремовете за лице например съдържат консерванти, това са добри решения заради уникалните качества на базовия продукт.

Цвят от невен

Сушен цвят от невен в пакетчета може да се набави срещу левче или малко по-скъпо. От билката се приготвят запарки за външно и вътрешно приложение; стават за промивки на рани от различен причинител, обриви, изгаряния и измръзване, декубитус и трофични язви. Може и да се пие при хроничен гастрит, некървящи язви на стомаха и дванадесетопръстника, заболявания на жлъчката и черния дроб, някои сърдечни заболявания.

  • Ето как се приготвя универсалната запарка: Две супени лъжици невен цвят се сипват в половин литър вряща вода. След три минути съдът се отдръпва от огъня и след половин час прецеждаме, като накрая изстискваме и билковата маса. Течността има лечебно въздействие в продължение на 12 часа; при вътрешен прием се пие според диагнозата до три пъти по 100 мл. Външно става за промивки и компреси.
Масло от невен

Готовото масло от невен върви по 25 лв за 50 мл. Препоръчва се при слънчеви изгаряния – овладява зачервяването, изсушаването и болката, насърчава регенерацията на увредената кожа. При някои заболявания на стомашно-чревния тракт се препоръчва вътрешен прием. Допуска се дневна доза до 10 г или една супена лъжица; консултирайте се с фитотерапевт за режима на този тип употреба.

Мехлем “Ароматика” с перуански балсам
невен
Готовите продукти с невен спестяват времето за приготвяне

Този мехлем е продукт на утвърдена фирма, която е специализирана в производството на продукти с натурален състав – кремове, мехлеми, екстракти за пиене и пр. мехлемът с невен и перуански балсам е препоръчан като ефективно средство за поддържане кожата на ръцете и краката; препоръчва се при суха и лющеща се кожа, изложена на агресивни въздействия – водна среда, ниски температури и пр. Помага за поддържането на лакти, колене и пети. Цената на едно бурканче от 50 мл е около 5 лв. Обикновено  се намира в онлайн аптеките.

Крем за лице “Дева” с невен. На Кройтерхоф (немски)

От “Дева нейчър бюти” или “Дева” предлагат крем за лице с екстракт от невен, който е подходящ за поддържане на всички типове кожа. Освен съставката от невен съдържа важния за кожата витамин Е. Препоръчан е като средство за подхранване и хидратиране, за тонизиране и неутрализиране на възможни възпалителни огнища; в резултат от употребата му кожата става еластична и мека. Кремът е на цена около 1.50 лв за тубичка от 50 мл.

Продуктите с невен на Кройтерхоф вече имат добра популярност сред българските потребители. Вазелинът с невен е доста мазен продукт, който не само попива в суха и проблемна кожа, но и остава на повърхността под формата на защитен филм; цената на този продукт е около 4 лв за 100 мл.

Мехлемът с невен на същия производител има две форми, по-лека и кремообразна и унгвент; приложението има същите причини – като според естеството и сложността на проблема се подбира подходящ вариант. Цената е от 2.50 до 5 лв за разфасовки от 100 и 250 мл. Леката форма може да се използва и като подхранващ крем против бръчки или нощен крем за зряла и изтощена кожа.

Подобни са мазилата на Асам – (Alter Heideschafer); продуктите са на сходни цени и с подобен състав, в който основна роля играе биоактивният извлек от невен.

Уоманиксин

Невенът е една от петте билки в продукта Уоманиксин, който се препоръчва при гинекологични проблеми – кръвоизливи, миома и кисти, възпалителни процеси в репродуктивната система на жената, мастопатии, безплодие, кожни проблеми – свързани с хормонален дисбаланс. Продуктът е тинктура, в чийто състав участват още известните билки бял равнец, полски хвощ, турта и петопръстник. Пие се 2-3 пъти дневно, като на всеки прием 60 капки или 3 мл се разтварят в 50 мл вода. Цената на продукта е около 50 лв за 100 мл.

Невен на таблетки от Тошков

Таблетките с невен на д-р Тошков съдържат сух биокомпонент от невен в комбинация с инулин; основното им предназначение е за заболявания на черния дроб и жлъчката, но приемът се отразява добре и при нервен стомах и дегенеративни промени на опорно-двигателния апарат. Приемът е важен също и за доброто състояние на коса, нокти и кожа.

Стандартната опаковка е бурканче със 120 таблетки за 10-12 лв. Вземат се до 6 таблетки дневно, разпределени на три приема, след хранене. След двуседмична терапия се проявяват положителните ефекти от действието на билката; като поддържаща доза се препоръчва прием по схемата 3х1 таблетка на ден.

Билков екстракт, крем на Фитокод

Кремът за проблемна кожа на Фитокод съдържа конкрет от невен, т.е. маслен компонент, чието прилагане действа успокояващо, противовъзпалително и насърчаващо регенерацията. Български продукт, представен като 100% натурален, без консерванти и оцветители. Цената е 5 лв за 65 мл.

На Лавена

Този продукт е специално композиран като крем за ръце, за всекидневна грижа. Съдържа екстракт от невен и силиконово масло; подхранва и овлажнява кожата на ръцете и я защитава от агресивни въздействия на външната среда. След прилагането на мазилото върху кожата остава фин филм, който я предпазва. Цената на продукта е 1.45 лв за 75 мл.

Крем “Герофит” на Пашкулев

Продуктът е с уникален състав – конкрет от невен, масла от лавандула, мента, мускатна салвия, кипарис, смрадлика, от пшеничен зародиш и бадемово, както и медицински вазелин. “Герофит” е мазило за кожа с инфектирани зони, трофични язви, разширени вени; препоръчва се също при хемороиди и разширени подкожни капиляри. Прилага се и за подхранване на чупливи нокти. Използването на продукта подпомага овладяването на възпалителните процеси, облекчава болка и оток, ускорява регенерацията на кожата. Цената е около 5 лв за 35 мл.

Противопоказания на билката невен

Основните предупреждения за ограничен прием или отказ от продукти с невен е за хипотоници и за бременни. Някои продукти с невен – където билковият екстракт е в ниски дози, могат да са полезни като краткосрочно средство срещу токсикоза на ранната бременност. Все пак е по-добре билката да се избягва в този случай.

Невенът е несъвместим с барбитурати и седативни средства; комбинацията може да причини болки в корема. Ако се съчетае с валериан или мента, невенът усилва успокояващия ефект на тези билки.

От невен трябва да се откажат също хората със забавен сърдечен ритъм, т.е. брадикардия; със заболявания на стомашно-чревния тракт в остра фаза; билката не е подходяща за астматици или склонни към уртикарии.

Билката невен без съмнение е истински дар от природата, но за противопоказанията при прилагането й трябва да сме наясно. Не е вярно, че от билките има само полза.

За още информация: На латински и испански: Calendula officinalis. На английски: Pot Marigold. На немски: Ringelblume. На руски: Календула. На гръцки: Καλέντουλα. На турски: şamdan çiçeği.

Източници:

http://www.ayzdorov.ru/tvtravnik_kalendula.php

http://domadoktor.ru/167-kalendula-lekarstvennaya.html

Календула: лечебные свойства и противопоказания, отзывы, рецепты

Първоначално публикувано на:28.09.2017 @ 19:24

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

билки срещу миома

Кои са най-ефикасните билки срещу миома?

Алтернативното лечение с билки срещу миома дава добри резултати При навременното откриване на миома трябва …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *