Йод за пиене и йодна тинктура
Йод, йодна тинктура: има го във всяка домашна аптечка

Йод, йодна тинктура, включително и за пиене: всички възможни приложения!

Как да използваме йод, йодна тинктура. Йод и щитовидна жлеза: болестни състояния, дефицити, терапии. Всички приложения на йодната тинктура. Луголов разтвор – употреба. Йодни продукти – видове, цени. Има ли противопоказания. Йод в народната медицина

Когато чуем думата “йод”, веднага си представяме лекарството, което използваме за дезинфекция на рани и за лечение на възпаление.

С помощта на йод можем по-бързо да разкараме синини по кожата и натъртвания. Но преди всичко йод – това е химически елемент, чиито свойства го правят наистина универсално средство. Практически той е навсякъде около нас, макар и в неголеми количества: в почвата и минералите, в растенията и водите. Йодът почти не се разтваря във водата и може да се изпарява при обикновена температура.

Какво е йод? Приложение за здравето и действие

Йод – това е елементът, който отговаря за нормалния растеж на всички млекопитаещи, включително на човека. Ако в природата нямаше йод, формите на живот биха изглеждали различно; дори е трудно да си представим какви биха били и хората.
Йодът постъпва в човешкия организъм с водата и храната, а също с вдишвания въздух и през кожата – в неголеми дози; сетне се натрупва в щитовидната жлеза. В организма той участва в синтеза на тироксин и трийодтиронин – хормоните, необходими за нормална работа на щитовидната жлеза. Когато щитовидната жлеза функционира нормално, клетките й могат да извличат йод от кръвта. При това обменът на вещества протича нормално – значи йодът влияе върху работата на целия организъм.

Йодът също така способства за формирането на необходимите за организма ни клетки – фатоцитите, своеобразните санитари, които улавят и унищожават чужди микроорганизми и увредени клетки. Елементът има изключително значение за нормалното израстване и развитие на децата и подрастващите; участва в образуването на костите и хрущялите, в протеиновия синтез, стимулира умствените способности, подобрява работоспособността и неутрализира умората.

От съдържанието на йод в организма зависи нормалната работа на нервната система и състоянието на психиката; растат и се развиват клетките, формира се емоционалният фон, балансира се раздразнителността.
Необходим е йод и за липидния обмен, обмяната на вещества в подкожните мазнини . той насърчава разпадането на мазнините и предотвратява появата на целулит. Нормалното съдържание на йод в организма подпомага изгарянето на мазнини по време на диети, съхранява активността и дава енергия, способства за здравето на кожата, носите, ноктите и зъбите.

Йоден дефицит (недостиг на йод)
йод, йодна тинктура
Йод за локално външно приложение – това е познато отдавна!

Недостиг на йод или йоден дефицит развиват жителите на райони, в които почвата и водите са бедни на този елемент. Състоянието на дефицит се усложнява, ако храната на тези хора е бедна на пълноценни белтъчини и на витамините С и А. Тогава се развива т.н. гуша – заболяване на щитовидната жлеза; имунитетът отслабва и се нарушават всички обменни процеси в организма; паметта се влошава, енергията на засегнатия човек се изчерпва много бързо и той е постоянно с усещането за умора; раздразнителен е, често го боли глава, рязко се променя теглото му, страда от силно потене и сънливост. Йододефицитните състояния са в основата на сърдечно-съдовитте заболявания и страданията на дихателната система.

Съединението тироксин

Тироксинът е йодосъдържащ хормон на щитовидната жлеза. Всъщност това е неактивно съединение, представляващо 90% от продукцията на жлезата. Способен е да се трансформира в активна фаза и под действието на ферменти да се превръща в трийодтиронин. Двата йодосъдържащи хормона оптимизират енергийните прцеси в организма, влияят върху нервната система и функциите на сърцето, бъбреците и черния дроб.

Тироксинът влияе върху артериалното налягане – повишава го; подвижността и психическата активност на човека зависят от нивото на същия хормон. Тироксинът въздейства върху метаболизма и бързината на мисловните процеси. Оказва влияние върху сърдечния ритъм.

При нормални стойности на хормона в кръвта хората не са застрашени от натрупване на излишни килограми – разбира се, ако те нямат заболявания, които способстват за наднормено тегло. Този тип влияние е свързан с ролята на тироксина върху скоростта на метаболизма. Когато един човек с тироксин в норма яде повече от необходимото, организмът му произвежда повече тироксин и следва активно изгаряне на мазнините.

Дневни нужди и дозировка според възрастта

Дневната потребност от йод зависи от вида и физиологичното състояние; въздействат спецификите на половото съзряване, бременност, кърмене и пр., които изискват прием на по-високи дози. Световната здравна организация е фиксирала следните дневни норми на йодно потребление – според възрастта:

  • 50 микрограма за бебета и деца до 12-месечна възраст;
  • 90 мкг за деца на 2-6 години;
  • 120 мкг за деца на 7-12 години;
  • 150 мкг за подрастващи над 12 години;
  • 100 мкг за възрастни;
  • 200 мкг за бременни и кърмачки.

Лечение с йод и йодна тинктура

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Лечението с йод – за вътрешен прием – трябва много точно да се дозира. То се предприема в случаите, когато е налице йододефицитно състояние. По принцип 90% от йода получаваме чрез храните, а останалите 10% – чрез водата и въздуха. Затова разходките по морския бряг са нещо като допълнение към менюто, там въздухът е напоен с целебни йодни съединения. При вътрешен прием йодът влияе върху обмяната на веществата, усилва функциите на щитовидната жлеза и съдейства за продукцията на тирео-хормони. Тъй като редуцира съдържанието на холестерин в кръвта, е необходим при лечението на атеросклерозата. Освен това микроелементът повишава фибринолитичната активност на кръвта.

Йодна тинктура (йодова), за какво се използва?
йод, йодна тинктура
Една капка йод дезинфекцира литър вода

Йодната тинктура е спиртен разтвор, който се използва за дезинфекция на тъканите около наранена зона. Тя е добър антисептик, който може да се използва и самостоятелно при гнойни поражения на кожата. При недостатъчна ехективност на обработката с йодна тинктура нараненото място се подува и е болезнено, тогава консултацията с лекар е задължителна. В някои терапевтични практики йодът се използва и за лечение на респираторни заболявания и инфекции на носоглътката.

Официалната медицина определя йодната тинктура като средство за локално външно приложение, с лечебен ефект върху кожата и лигавиците. Спиртен разтвор на йода се използва като допълнително средство при мускулни възпаления (нанася се върху кожата над проблемния мускул).

Състав на йодната тинктура, формула

Йодната тинктура (тинктура йоди) е спиртен разтвор на йода. Класическата формула е със съдържание на 5% йод в 70-процентов етанолов разтвор на калиев йодид и малко количество пречистена вода. За обработка на лигавици и рани се използват по-слаби разтвори – практикува се йодно съдържание от 0.5% 1%, 2%, 5% до 7%.

Стандартната йодна тинктура от 5% може да се използва и за дезинфекция на непречистена питейна вода, като се поставят до 10 капки тинктура на литър вода (wikipedia.org).

Използване на повидон йод

Повидон йод е продукт за локално външно приложение под формата на разтвор или унгвент (химически стабилен комплекс на поливинилпиролидона и йод, framar.bg). Използва се  при лечението на дерматози с вторична бактериална инфекция, контузни рани и трофични язви, инфекции – продуктът е ефективен при болестни състояния с причинители бактерии, гъбички, вируси или протозои. Може да се нанася на тънък слой директно, няколко пъти в рамките на деня.

Йодни пари

Вдишването на йодни пари на морския бряг е стар терапевтичен подход към укрепването на имунната система и дихателния апарат. Препоръчва се в продължение на 7-10 дни да се излиза за половин до един час при изгрев слънце на морския бряг. Тогава концентрацията на полезните йодни йони във въздуха е най-висока и въздействието – най-резултатно. Вдишването на йодни пари може да се съчетае с разходка по брега за балансиране на нервната система и закаляване на опорно-двигателния апарат (framar.bg).

Директното вдишване на пари, получени при преминаването на йода в газообразно състояние, е опасно: доказано те са токсични, а преминаването им през дихателните пътища причинява раздразнение и изгаряния.

Същевременно йодни пари могат дозирано да се използват в домашни условия при възпаление на горните дихателни пътища. За целта във водата, която сме поставили да заври и ще вдишваме парата под голяма хавлиена кърпа, пускаме пет капки йод. Дишаме 15-20 минути два пъти дневно.

С малко количество йодна тинктура – 5%, можем да си направим разтвор за гаргара и жабурене при проблеми с устната кухина и гърлото. В чаша топла вода добавяме по една чаена лъжичка готварска сол и сода бикарбонат, и 2-3 капки йод. Жабурим или правим гаргара 5-8 пъти дневно. Отличен дезинфектант.

Като антисептик (за стерилизиране). Йод за рани

Йодът е доказан антисептик с доказан ефект при ликвидирането на патогенни микроорганизми. Йодната тинктура е редовно прилагана при обработката на оперативни полета в хирургията. Антисептични продукти със съдържание на йод се използват при различни медицински интервенции, например при поставяне на катетри, пункции и пр.

йод, йодна тинктура
Йод за драскотините върши работа; при дълбоки рани с йодна тинктура се обработва само зоната около нараняването

Практиката е с йодна тинктура да се обработват драскотините, а при открити рани с разтвора да се дезинфектира кожата около нараняването. Йодната тинктура е подходяща и за случаите, когато е необходимо да се подсуши травмиран кожен участък. При открита рана и дълбоко порязване йодът не се прилага.

Йод при гъбички и по ноктите (йод за нокти)

За лечение на гъбички по ноктите на краката успешно се използва йодна тинктура; подходящ е разтворът с 5-процентова концентрация. При проявена гъбична инфекция обработката на ноктите е всеки ден, а с профилактична цел – веднъж на три дни. Възможно е при редовната употреба да усетите леко парене; ако то се усилва или забелязвате зачервяване, терапията се преустановява.

Как точно да процедираме? Всеки заразен нокът се обработва с клечка за уши, потопена в тинктурата; средно на нокът е достатъчна една капка. Процедурата се прави два пъти дневно. От това ноктите пожълтяват – не си представяте да носите сандали в такъв вид, нали?! Не можете да слагате и лак за нокти, докато се излекувате.

Йодна тинктура върши работа и при гъбички по ходилата и между пръстите на краката. Средно за лечението на гъбички по кожата и ноктите с йодна тинктура са достатъчни около 20 дни.

Йод за щитовидна жлеза при хипотиреоидизъм

Възможно е даден пациент да страда от хипотиреоидизъм, т.е. понижено производство на тиреохормони от щитовидната жлеза. Такова състояние настъпва или при тъканни увреждания на жлезата, или при дефицит на йод в организма. Важно е диагнозата да установи каква е причината за това състояние; ако се касае за т.н. ендемична гуша, се препоръчва прием на йодосъдържащи препарати. Препоръчва се и диета с акцент върху йодосъдържащи храни като червено цвекло, чесън, орехи, лук, арония, ягоди и риба.

Терапия с радиоактивен йод

Радиоактивният йод е приложим при лечението на гуша, рак на щитовидната жлеза, хипертиреоза. Този тип лечение изисква болничен престой, при тиреотоксикоза – едно денонощие, а при туморни образувания до 5 дни. Лечението изисква специална база и апаратура за  провеждане на диагностика и на самото лечение.

Гаргара с йодова тинктура

Гаргарата с йодна тинктура е стар похват от народната медицина. Прилага се при болки в гърлото и е подходяща за подрастващи и възрастни. В някои от рецептите се препоръчват пет капки 5-процентова йодна тинктура в 50 мл вода; гаргарата се прави сутрин и вечер. Според други препоръки в чаша вода се накапват 7-8 капки от тинктурата и се сипват по една чаена лъжичка сол и хлебна сода.

Важно е йодът да не се предозира, тъй като има опасност от дразнене на гърлото. За по-сигурно може да се вземе трипроцентова тинктура или да се купи от аптеката вода, обогатена с йодни йони. Достъпен е и продуктът йодис концентрат с различно съдържание на йони от термично стабилен йод. Той се използва за приготвянето на различни йодирани продукти по специални рецепти.

Йод (йодна тинктура) за пиене?

Самодейното лечение чрез вътрешен прием на йодна тинктура крие риск от изгаряния на дихателните пътища; освен това няма единно мнение за ефективността на подобен подход, а същевременно са огласени предупреждения за последваща дисбактериоза. Въпреки това привърженици на народните методи на лечение следват някои рецепти, които считат за безопасни. Цитираме ги с уговорката, че прилагането им ще е по-безопасно след консултация с личния лекар. Ето как ги представя сайтът healthilytolive.ru:

  • Пет капки йодна тинктура се накапват в чаша вода или прясно мляко; изпива се на глътки при отравяния с тежки метали, при ендокринни заболявания и възпаления на дихателните пътища;
  • Капка йодна тинктура в чаша прясно мляко помага при атеросклероза; добавя се лъжичка мед и се пие веднъж седмично – вечер, след хранене;
  • При кашлица пийте чаша гореща вода с три капки йод;
  • При хрема в начална фаза изпийте бързо половин чаша вода с пет капки йодна тинктура. При хрема помага и вдишването на парите от шишенцето с йодна тинктура.

Литър вода от несертифициран водоизточник се “легализира” с 1-3 капки тинктура; пие се половин час след накапването.

Йодна тинктура при разстройство

Стара практика е овладяването на силно разстройство с йодна тинктура. Подходящата за възрастни терапия е 2-3 капки тинктура в чаша вода, която се изпива наведнъж. Разтворът е неприятен на вкус, затова трябва да имаме някаква хапка за потискане на гаденето. Върши работа и резенче лимон.

Йодна тинктура и аспирин за подути кокалчета
йод
Йод + аспирин помага при болки в ставите

Йод с аспирин е позната комбинация от практиките на народната медицина. Счита се, че помага при артрит и ревматизъм; прилага се външно и облекчава болките и сковаността, върши работа при т.н. мъртва кост и подути кокалчета. Приготвя се евтино мазило от пет таблетки аспирин, стрити на прах и разтворени в 10 мл йодна тинктура. С тампон се маже болното място вечер преди лягане и се обума чорап или се бинтова хлабаво. Със същите съставки може да се направи и лечебна помада, като се забърка с бял вазелин от аптеката.

При болки в ходилата може да се прави частична вана с топла вода, в която разтваряме 25 г морска сол и 12 капки йодна тинктура. Киснем 15 минути всяка вечер в продължение на две седмици.

При псориазис

Споделено от потребители в мрежата: срещу псориазис може да се използва разтвор с 5-процентова йодна тинктура. Счита се, че частичните вани с разреден йод помагат в оздравителния процес на кожата с плаки от псориазис. Ако са поразени краката, всяка вечер се взема легенче, напълва се с гореща вода и в нея се сипва една супена лъжица морска сол и 20-30 капки йод. Краката се киснат, докато водата изстине. След това с памучен тампон, намокрен в изстиналия разтвор, се намазват останалите петна и се оставя намазаното да изсъхне. Тази терапия се практикува, докато петната започнат да избледняват и сърбежът престане.

Вещи в проблемите на този вид заболявания обаче коментират, че описаната терапия решава проблема само частично. Тъй като основата на заболяването е свързана с реакции на имунната система, важно е нейното балансиране и за това помагат неща като здравословно хранене, очистване на организма и пр.

Йод за коса (може и в къната)

Дефицитът на йод винаги се отразява на състоянието на косата; недостигът на този елемент влияе върху функциите на щитовидната жлеза, а отклоненията в тях стават видими чрез симптоми като косопад, изсъхване и чупливост на косъма, бърза умора, раздразнителност.

По отношение на косата с йод се действа по два начина: прием на йодосъдържащи препарати или добавки, ако лекарят е установил споменатите отклонения, или прилагане външно на маски и измиващи средства за коса с добавен йод.

Най-лесният подход е да се приготви билкова отвара, подходяща за съответната коса, и в нея преди изплакването да се добавят пет капки йод. Универсално средство за укрепване на косата и за възстановяване на блясъка и еластичността й е запарката от зелен чай, към която при изстиване се добавят 5 до 8 капки йод. С йодна тинктура се прави следната маска за коса:

  • Разбиваме на крем едно сурово яйце със супена лъжица сметана или пълномаслено кисело мляко; добавяме 5-8 капки петпроцентова йодна тинктура; намасваме корените на косата и масажираме, след което разресваме по цялата дължина. Измиваме с шампоан и хладка вода след час до час и половина.

Йодна тинктура, до 15-20 капки, може да се добави в къната за подсилване и стабилизиране на цвета и за блясък.

Йод и бебешко олио за обезкосмяване

Комбинацията от йод и бебешко олио дава смес, с чиято помощ безболезнено се премахват нежеланите косми. Тази домашна рецепта изисква да се ползва двупроцентен разтвор от тинктурата, който смесваме много внимателно с олиото. Йодният разтвор трябва да е една супена лъжица, а олиото – една кафена чашка. Окосмената зона се намазва и след пет минути се разтрива с кърпа. Тази маска не само премахва космите, но и спира израстването на нови, след като се приложи 2-3 пъти.

Със захарен сироп за пчели при нозематоза

Дайте мнение и Вие тук!

Нозематозата е паразитно заболяване, което уврежда цели пчелни семейства и ангажираните в бранша са наясно с профилактиката, която задължително се прави срещу него. В профилактиката се използва йодосъдържащ разтвор, за който е необходим 10-процентова йодна тинктура – йодасептадон. Тинктурата се добавя в захарен сироп; според източник от пчеларските среди сиропът и захарта се смесват 1:1 и на литър сироп се добавят 30 мл йодасептадон. С получения разтвор се пръскат самите пчели и се обработват рамките и вътрешността на кошера. Операцията се повтаря след две седмици.

Гърмящ прах: Йодна тинктура и амоняк

Смесването на тези компоненти е сред опитите от забавната химия. За изпълнението му са необходими равни количества амоняк и йодна тинктура от аптеката. Протичащата химична реакция дава утайка и бистра течност – интересът ни е насочен към утайката. Филтрираме я внимателно и намазваме с малки количества хартиени листчета. Сушим на сянка. Следите от изпарената утайка при допир издават пукот – гърмят; това е ефектен номер, особено в тийнейджърските среди (chemistry.alle.bg).

Йод върху картоф. Откриване на нишесте в млякото

Ако капнем няколко капки йодна тинктура върху разрязан картоф, мястото ще посинее – това е заради наличието в клубените на нишесте. Тази реакция може да се използва, за да проверим дали в прясното мляко не е добавено нишесте с цел да замаскира разреждането му с вода. Дори само една капка йод в чаша мляко е достатъчна, за да се тества съдържанието на продукта – при наличието на нишесте реакцията ще е същата както при картофа.

Йодасепт, за какво се използва

Йодасепт е продукт с 10-процентно съдържание на повидон йод. Продуктът е предназначен за локално външно приложение – използва се при драскотини, изгаряния и ранички, трофични язви и охлузвания. Този доказан антисептик се предлага под формата на разтвор или на унгвент и е ефективен срещу бактерии, гъбички и вируси. Използва се и като дезинфектант при поставянето на инжекции и катетри.

Не бива да се използва за лечение на бебета под 6-месечна възраст, както и при алергични реакции, хипертиреоидизъм и някои специфични кожни страдания.

Йодасепт за гърло

Йод с глицерин, разредена йодна тинктура, йодасепт – специалистите препоръчват тези продукти за намазване на зачервено гърло. Йодът като продукт с антибактериално действие изчиства болестотворните микроби и по този начин изчиства засегнатите лигавици и съдейства за по-бързото им оздравяване. Трябва да се признае, че въпросното намазване е нещо доста неприятно, но ако се направи още в самото начало на заболяването, помага. Йодасептът  в течна форма може да се разтвори във вода и с течността да се прави гаргара. Точните пропорции трябва да се консултират с лекар. Този тип лечение не е успешен при изразен гноен процес; самолечението е рисково, особено ако става дума за малко дете.

За пъпки, за открити рани и гъбички

Това е основното предназначение на продукта йодасепт. Прилага се локално, външно и много бързо реализира качествата си на антимикробен продукт. въпреки възможността да се прилага продължително време, редно е при упорити кожни проблеми или инфектирани рани да се потърси лекарско мнение.

Луголов разтвор: Свойства, цена

Луголовият разтвор носи името на създателя си – Лугол; продуктът е създаден в началото на 19 век и дълго време е бил използван като ефективен антисептик, включително за вътрешна употреба и за клизми. Представлява съчетание от йод, калиев йодид и вода или глицерин. Продуктът съдържа до 5% йод и на практика прилича на познатата ни йодна тинктура, която обаче е спиртен разтвор на йод. На луголовия разтвор са присъщи познатите ни и вече описани приложения за рани и кожни раздразнения, като профилактично средство срещу ендемична гуша, атеросклероза, при комплексното лечение на сифилис и др. След аварията в Чернобил е бил едно от основните профилактични средства за населението, за да се предотврати натрупването на радиоактивен йод в щитовидната жлеза.  Някои специалисти препоръчват разтворът да се приема при ендемична гуша в продължение на три седмици, по една капка веднъж на ден. След едномесечно прекъсване схемата може да се повтори.

У нас продуктът не се радва на голяма популярност; доста потребители са на мнение, че загърбването му като масов лекарствен продукт с ниска цена е политика на фармацевтичната промишленост. Същевременно специалистите не спестяват мнението си, че  безконтролната употреба на подобен продукт крие рискове – знаем, че йодът се натрупва в организма и това дава отражение върху функциите на щитовидната жлеза. Освен това вътрешният прием при неподходяща концентрация застрашава лигавиците с изгаряния.

Приготвяне и прием

Информация за готов луголов разтвор в популярните БГ-сайтове за лекарства липсва. От eruditabg.com информират, че разтворът може да се приготви по поръчка – но за това е необходимо заявителят да има рецепта от лекар. Стандартните количества са 50, 100, 500 и 1000 мл. Разтворът съдържа йод, калиев йодид, етанол и вода/глицерин.

Като основания за вътрешен прием специалистите сочат атеросклероза и третичен сифилис, под лекарски контрол. Разреден с преварена вода 1:2 или 1:3 се използва ца гинекологични промивки и промивки на дебелото черво.

В руски лекарствени сайтове може да се намери по-богата информация за луголов разтвор, начини на прилагане и форми (neboleem.net).

Луголов разтвор за гърло

При заболявания на носоглътката се практикува намазване на засегнатите лигавици с тампон, напоен в разтвора – лигавиците на устната кухина, гърлото – при атрофичен ринит носната кухина, прилага се и при хронично възпаление на сливиците. Най-често се препоръчва процедурата да се повтаря два-три пъти дневно в продължение на 2-3 дни.

Лугол спрей (и за деца)
Лугол спрей: тази форма според руските специалисти е по-добра за децата

Разтворът е неприятен на вкус, затова за децата се препоръчва спрей форма, с която лесно се достига до проблемната зона на болните лигавици. Прави се по едно впръскване 4-6 пъти дневно в продължение на 2-3 дни; за поддържане продължаваме по 2-3 пъти дневно, до три пъти в седмицата за два месеца.

Храни, богати на йод

Основен източник на йод за организма са храните; специално споменаваме йодираната и хималайската сол, защото те съдействат за поддържането на постъпления от елемента в норма. Най-богати на йод са морските храни – риба тон, треска, скариди, яйцата, мляко и млечни продукти, картофи, зелен боб, сливи и боровинки, водорасли, банани и ягоди. Полезна е консервираната царевица, а също и белият хляб.

Храни, съдържащи повече йод и селен

Морските дарове и млечните продукти задължително трябва да се консумират и заради богатото наличие в тях на селен. Недостигът на селен също уврежда щитовидната жлеза и създава различни проблеми на стомашно-чревния тракт, зрението, а освен това прави имунната система по-податлива на негативни въздействия. Приемът на оптимални дози йод и селен се споменава сред средствата на антираковата профилактика.

Семената и ядките, и особено бразилските орехи са друг източник на селен. Има го също в плодове като ягоди и грозде, в зърнените храни, фурмите и месото.

Йод в орехите

Йодът в орехите не е в особено голямо количество въпреки старото вярване, че зелените обвивки на пресния плод цапат именно по тази причина. Зелените обелки боядисват в кафяво не заради йода, а поради наличието на комбинация от феноли и танин.

Богати на йод са листата на ореха и затова народната медицина препоръчва приготвянето от тях на различни отвари и запарки. Ореховата шума е използвана традиционно за съхраняване на тъкани от естествена нишка и за предпазването им от молци.

Ореховата шума помага при здравословни проблеми като атеросклероза и гуша, при кашлица с храчки и срещу глисти.

Цена на йод и йодни продукти

Информацията за тези цени е по данни в мрежата; възможно е междувременно да са настъпили някои промени.

Йод на кристали, Йодсептадон

Йод на кристали от Химакс се продава по 42-43 лв. Продуктът, обявен като ресублимат внос от Япония и Чили, се предлага и в опаковки от по един килограм. Цената се договаря сри контакт с продавача.

Антисептикът йодсептадон – флаконче от 100 мл, можем да си купим за около три лева.

Йод повидон (povidone-iodine)

Йод повидон е активната съставка в множество антисептици – продукти с приложение за лечение на рани, изгаряния, инфекции и възпаления като брауновидон, браунол, йодадерм, йодасепт и др. Като правило производните с йод повидон не са скъпи и се използват лесно и продължително, но с лекарска препоръка.

Йод на таблетки

Достъпна е формата “йодид” – таблетки с калиев йодид, еквивалентни на 200 мг йод. Опаковка от 100 таблетки струва около 10 лева. Продуктът се препоръчва при проблеми с щитовидната жлеза и се приема в дози и с продължителност, определени от специалист.

Разтвор йод бензин + цена

Йод бензин – антисептичен разтвор за външна обработка. Почиства кожата от мазнини и различни нечистотии, а ниското съдържание на йод, 0.1%, все пак осигурява и антимикробното действие на разтвора. Опаковка от 600 г от продукта струва около 12 лв.

Йодасепт

Течната форма йодасепт може да се купи по 3.50 лв за шишенце от 100 мл. Ако ви е необходим унгвент – тубичката от 40 г излиза около 3 лв.

Йодорал

Йодорал е хранителна добавка – капсули с калиев йодид на Оптима. Продава се онлайн, около 10 долара за 180 капсули. Преди прием направете консултация с лекар за пригодност, дозировка и продължителност на приема.

Йодоформ

Още един антисептик и дезинфектант; кристално летливо вещество с остра миризма – за рани и язви. Три грама в тъмно стъклено шишенце струват приблизително 7 лв. Съединение на йод, водород и въглерод. Използва се и като упойка.

Йодохепаринат (iodoheparinate)

Йодосъдържащ продукт, който се използва в офталмологията.

Йодамин

Продукт, съдържащ йод, който се използва като контраство вещество при рентгеново изследване на пикочните пътища. Прилага се само от медицински лица при процедури в болнични условия.

Йодиксанол

Рентгеноконтрастно средство за провеждането на кардиоангиография, коронарография, церебрална ангиография, абдоминална аортография, изследвания на кръвоносните съдове, урографии, при изследвания на стомашно-чревния тракт, миелографии, артрографии. Приложимо и при изследвания на деца.

Йодоксамова киселина

Още един йодосъдържащ продукт с приложение в рентгенографията. Употребата му е специфична при изследвания на органи и системи; може да причини алергични реакции по време на изследването.

Противопоказания

При продължигелна употреба на йодни препарати и при повишена чувствителност е възможно да се проявят ответни реакции като хрема, усилено отделяне на слюнка, сълзене, копривна треска, уртикарии, оток на Квинке. Не бива да се използват йодни препарати при белодробна туберкулоза, бременност, бъбречни заболявания, хронична пиодермия и пр.

Хипертиреоидизъм

Хипертиреоидизъм е болестно състояние на щитовидната жлеза, която е с повишена активност и произвежда по-голямо от необходимото количество тиреохормони. Причина за това може да е базедова болест, автоимунно страдание, или “автономна функция” при отсъствието на нормална регулация в напреднала възраст. При хипертиреоидизъм метаболизмът се ускорява; пациентът е неспокоен, нервен, губи килограми при нормално хранене, развива остеопороза; проявяват се отклонения в месечния цикъл; присъщо е обилно потене и свръхчувствителност към топлина; проявяват се смущения в сърдечната дейност и артериалното налягане.

Предозиране

При домашна йодопрофилактика или самодейни терапии с йодосъдържащи продукти може да се получи йодно предозиране. Симптомите са жажда, затруднено дишане, гадене и повръщане. Това състояние изисква незабавна медицинска намеса.

Нерегулираният прием на йодни продукти може да причини и натрупване на йод в организма, което засяга състоянието и функциите на щитовидната жлеза. Предозирането с йод може да има и токсичен ефект до летален изход.

За още информация: На английски: Iodine. На испански: Yodo. На немски: Iod. На гръцки: Ιώδιο. На турски: İyot. На руски: Иод. На латински: Iodum.

Източници:

  1. Домашнее лечение йодом
  2. Лечение йодом в медицине и др.
  3. Йод в организме, в каких продуктах содержится, роль и значение, нехватка

Първоначално публикувано на:23.07.2017 @ 21:16

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Топ бабини рецепти за гъбички по слабините.

Бабини рецепти за гъбички по слабините, ръцете и за миризливи крака

Топ бабини рецепти за гъбички по слабините. Краката ми миришат! Рецепти при миризливи крака. Гъбички …

Едно мнение

  1. Статията е дълга, но е събрала информация от много места, като дава и показания, но и противопоказания. Полезна за търсещите лек, но и за любознателните. Източниците са указани и всеки може да ги провери при желание. Браво на авторката!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *