розова вода за пиене

Розова вода – приложения: за пиене, коса, лице и др.

Розова вода: как да си я приготвим в домашни условия. Лечение с розова вода и розово масло. Гюлова ракия, ликьор и сладко от рози. Розова вода в козметиката; съчетания с етерични масла. Кои кожни заболявания се повлияват от продукти с розова вода. Безопасни ли са продуктите с розова вода. Розова вода и алергия

Съдържание:

Розова вода за пиене: за много хора този продукт от традиционната българска култура роза дамасцена, е непознат. Факт; в страни като Китай и Япония например има голяма популярност българската розова вода за пиене, докато у нас повече се коментира приложението на розова вода в козметиката. Българската народна медицина обаче високо цени качествата на споменатата розова вода: ще видим, че те са учудващо богати, от розова вода за пиене през терапията на кожни заболявания, проблеми с очите, приложение в кулинарията и пр.

Ползи от пиене на розова вода

Доказано е от практиката и от множество научни изследвания, че водата с екстракт от розови листа може да се пие. Тази ароматна напитка облива лигавиците на стомашно-чревния тракт и образува фин предпазен филм, който не допуска агресивни въздействия върху тях. Същевременно компонентите на споменатата розова вода подпомагат по-бързото разтваряне на солите в бъбреците и жлъчката. Полезна е при лечението на възпалени бронхи, белодробна туберкулоза, ангина, възпаление на венците. Най-често в такива случаи като допълваща терапия се препоръчва прием на 300 мл розова вода три пъти дневно, непосредствено преди хранене.

Розово масло и вода за вътрешно приложение

Разтвор на изворна вода с малки дози розово масло или вода с екстракти, получена при парна дестилация на суровина от маслодайна роза, могат да се приемат вътрешно и да подпомагат лечението на възпалителни процеси с различен причинител. Най-общо розова вода за пиене може да помогне на храносмилането, на нервната, отделителната и дихателната система. С розова вода се балансират нивата на кръвната захар и се оптимизират функциите на черния дроб, бъбреците и жлъчката. Най-сетне, при пиене на розова вода постигаме ароматизиране на дъха.

В българската народна медицина се препоръчва денят да започва с розова вода за пиене, която сами можем да си приготвим: става дума за чаша топла вода, в която са добавени 1-2 капки розово масло. Дозата е важна: при по-висока концентрация има опасност от изгаряне, тъй като розовото масло, както всяко етерично масло, е агресивно в чист вид и можем да си създадем проблеми. Може да се купи и готов продукт – розова вода за пиене “Мая”, в два варианта. Розова вода за пиене за директна консумация е с концентрация на розовия маслен извлек от 0.025%. Концентратът със съдържание от 0.1% трябва да се разреди – достатъчна е една супена лъжица на една чаша вода.

Други вътрешни начини за лечение

Една-две чаши вода с добавени 1-2 капки розово масло или розова вода за пиене концентрат (една супена лъжица за чаша) подпомагат терапията при стомашно-чревни разстройства. Такъв ароматен коктейл действа успокояващо и балансира телесната терморегулация. Счита се също, че пиенето на розова вода укрепва имунната система; розова вода за пиене се споменава и в качеството на афродизиак.

Най-сетне, с чаша розова вода за пиене, приготвена по описания начин, по-лесно се преодолява махмурлук!

Розова вода за готвене
розова вода за пиене и др.
Има лесни варианти за приготвяне на розова вода вкъщи

Специалистите отбелязват, че има разлика между розовата вода за пиене и тази за външно приложение – лечение и поддържане на кожата, вдишване, компреси срещу главоболие и пр. Тази за вътрешно приложение може да се използва в кулинарията – като ароматизатор на десерти основно. Препоръчва се водата за пиене и кулинария да се купува от биомагазини и магазини за здравословни храни, а не от аптеките.

В какви ястия се слага и как?

Най-често за розова вода в кулинарията се споменава при приготвянето на десерти – ашуре, баклава и кадаиф, кексчета. Същевременно в традициите на турската и арабската кухня с розова вода се ароматизират и ястия с месо: добавя се към апетитни кюфтенца и печени ребърца. По правило розовата вода се влага на финала, за да се съхрани по-дълго ароматът на кулинарния продукт.

  1. Сладки с розова вода. В кулинарни блогове е сайтове за готвене могат да се намерят интересни рецепти за сладки с розова вода. Ето един лесен вариант, който е изпълним и за изкушени в готвенето с по-малко опит. Рецептата е вариант на популярната Йоланта Делибозова – Йоли: Необходими са 250 г свинска мас, 80 г пудра захар, половин килограм брашно, една ванилия, две супени лъжици мастика, една чаена лъжичка бакпулвер, едно яйце, 100 г запечени и счукани бадеми или орехи, розова вода за поръсване. Разбиват се маста и захарта, след което се прибавят последователно уйцето и останалите продукти и се замесва меко тесто. Оставя се в хладилника за 10-15 минути, след което от него се оформят топчета с големината на орех. Подреждат се в плитка тава, покрита с хартия за печене. Пекат се 12-15 минути в предварително загрята на 170-180 градуса фурна. Още топли се поръсват с розова вода и се овалват в пудра захар. Най-вкусни са, след като престоят поне 24 часа в затворена кутия.
  2. Рецепта за гюлова ракия. Доверихме се на сайта ракиябг.com в търсене на рецепта за гюлова ракия. Рецептата е споделена от казанлъшки познавачи; този продукт е различен от купешката гюловица, в която според тях маслодайната роза присъства само като добавена есенция. Ето как се прави домашната казанлъшка гюловица:
    40 кг захар се разтварят в 40 л вода; добавят се три бутилки бял винен оцет и три кубчета хлебна мая, размити в два литра вода. Прибавят се и изчистените и измити листа от роза дамасцена; количеството им да е една 10-литрова кофа. Ферментацията продължава около 20 дни. Вари се като плодовите ракии и гроздовицата. Преди няколко години медиите съобщиха за гюловицата на д-р Димитрина Йонкова от Казанлък. Това е бутикова алкохолна напитка от “Мая” с висок градус, която се прави по тайна рецепта, има лечебно въздействие и се продава само на специални клиенти по 50 лв за бутилчица от 200 мл. Д-р Йонкова е патентовала и ракия от липа – липовица (blitz.bg).
  3. Рецепта за ликьор от рози. Ликьорът от рози може лесно да се приготви в домашни условия – за разлика от гюловицата, розово масло или розова вода. Трябва задължително да се използва класическата суровина – роза дамасцена, в случая за една ликьорена доза трябват 40 пресни пъпки. Пъпките се накисват за две денонощия в два литра бяло вино. След като изтече това време, розите са се обезцветили, а виното е приело аромата им. Течността се прецежда и към нея се добавя един килограм захар и 200 мл неароматизирана ракия. Сместа се разбърква, докато захарта се стопи напълно. Разлива се в бутилки и се съхранява в хладилник (от peika.bg).
  4. Ашуре. Този вкусен и полезен десерт може да се приготви по различни начини; спряхме се на интересната рецепта от bonapeti.bg: Приготвят се половин килограм грухана пшеница, 5 л вода, 300 г захар, по 100 г орехови ядки и стафиди, 40 г нишесте, чаена лъжичка канела, няколко капки розова вода, малко пудра захар. Житото се почиства и измива, след което се вари до пълно омекване. Съдът се отдръпва от огъня и се оставя под дебела кърпа за десетина минути. Две трети от зърната се претриват през цедка и се връщат обратно в тенджерата; прибавят се захарта, стафидите и размитото в малко студена вода нишесте. Варим още няколко минути, докато нишестето стегне. Отдръпваме настрана и добавяме розовата вода и канелата. Свареното ашуре се разпределя в купички, които предварително сме изплакнали със студена вода. След пълното изстиване на ашурето купичката се обръща в десертна чиния и се посипва със счуканите ядки и малко пудра захар.

Как се прави домашна розова вода? Дестилация

розова вода за пиене и др.
Маслодайната роза е основа на всички продукти с вода от рози

Не е трудно да се приготви розова вода в домашни условия: възможни са варианти на отвара или дори на дестилат чрез своеобразна импровизирана дестилерия. Дори за нея не са необходими някакви специални устройства – ще си служим само с обикновената кухненска посуда. Получената домашна розова вода не е препоръчителна за пиене, но може да се прилага външно с лечебна цел или като допълнителен козметичен продукт. при набавянето на суровината – листа от маслодайна роза, трябва да се стремим да берем от насаждения, които са далеч от пътищата и не са натоварени с тежки метали и токсични компоненти от изгорели газове.

Ето и няколко проверени рецепти за приготвяне на розова вода в домашни условия:

  • Най-лесно е да си набавим три супени лъжици листенца от маслодайна  роза и да ги залеем в термос с две чаши вряла вода. Затваряме термоса и след 12 часа нашата розова вода е готова.
  • В тенджера поставяме термоустойчив буркан и около него насипваме листа от маслодайна роза на дебел пласт. Заливаме със студена вода, като се стараем водата да е един пръст над листенцата. Поставяме капака на тенджерата наопаки – така, че дръжката му да е навътре към съда и да сочи към буркана. Върху обърнатия капак поставяме кубчета лед. Когато материалът заври, образуваната ароматна пара ще достигне до студения капак, ще се охлади и кондензира, а капките ще се стигат по дръжката право в буркана.
  • Третият вариант е по-прост: насипваме в тенджера розови листенца на пласт от 3-4 см; заливаме с вода, така че тя да е един пръст над суровината. Варим сместа на много слаб огън, докато листенцата се обезцветят. Прецеждаме отварата; на практика това е чудесен тоник за поддържане на здрава и сияйна кожа.
Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Приготвената по една или друга  рецепта розова вода трябва да се разлива в чисти и подсушени бутилки още докато е топла. Изчаква се да изстине и се прибира в хладилник.

Лечение с розова вода, приложение, действие

Вътрешният прием на розови компоненти има лечебно въздействие

Розова вода – това е цяла съкровищница от полезни свойства, благодарение на които можем да се лекуваме и разкрасяваме лесно в домашни условия. Без особени затруднения можем да имаме средство за овлажняване, освежаване, тонизиране на кожата, да заличим неприятните бръчки, да преодолеем локално възпаление или да укрепим малките кръвоносни съдове, да върнем изгубената свежест и еластичност на стареещото лище.

Тоник от розова вода. За приготвянето му смесваме в съотношение 3:2 розова и лавандулова вода и добавяме пет капки глицерин. Чудесен за овлажняване на кожата; след приготвяне съхраняваме в хладилник.

Розова вода за лице – как да си приготвим маска. Смесваме една част розова вода с половин част течен мед и две части смлени сурови бадемови ядки. Полагаме маската върху почистено и подсушено лице за 15-20 минути; измиваме с топла вода. Кожата на лицето се освежава, благодарение на добавената розова вода се успокояват зачервявания и изсъхнали и набръчкани зони; подхранваме.

Терапия след слънчево изгаряне. За приготвянето на домашен цяр е достатъчно към малко количество розова вода да добавим студено пресован зехтин, двете съставки смесваме в равни части и съхраняваме в хладилник. Преди употреба енергично разбиваме, за да се смесят водната и маслената част, и от получената емулсия вземаме за намазване на зачервената и болезнена кожа. Емулсията с розова вода охлажда и успокоява, подобрява еластичността на изгорената от слънцето кожа, неутрализира сърбежа.

Ароматна вана. Това е СПА в домашни условия за снемане на стреса от деня, за неутрализиране на умората и освежаване. В приготвената вана добавяме две чаени лъжички розова вода и същото количество зехтин. Разчитаме на хидратация и подхранване в приятна, ароматна атмосфера.

Крем. За да си приготвим сами крем с розова вода за лице, трябва да изберем подходящ за нашата кожа продукт, най-добре детски крем. Прибавяме няколко капки розова вода и също толкова капки етерично масло – бадемово или маслиново, и разбъркваме енергично. Няма точни пропорции, всеки може да приготви продукт с консистенция по собствен избор. Такъв подобрен крем попива лесно и не оставя мазни следи; кожата се успокоява и подхранва, хидратирана е добре. Преди полагането му може да овлажним цялото лице с тампон, потопен в розова вода.

Ваничка за нокти. При разкисването на ноктите преди маникюр добавете във ваничката неголямо количество розова вода. Добавката подпомага овлажняването, като в същото време дезинфекцира и обеззаразява малките ранички и драскотини. Вдишвайки парите в очакване  на процедурата, вие се радвате на семпла ароматерапия.

Грижа за очите. Възрастта и натоварванията силно състаряват и възпаляват очите. С розова вода подобни проблеми се преодоляват по-леко. Достатъчно е да промиете очите с топла вода и да поставите върху всяко око по един тампон, намокрен с розова вода. Полежете с тампоните десетина минути, за да може розовата вода да успокои очната лигавица, да неутрализира умората и напрежението в клепачите и да успокои възпалението. Розовата вода има място и при лечението на конюнктивити и инфекции на очите, както и при дразнения от алергичен тип.

Вътрешен прием. По тази тема вече поговорихме, но винаги има какво още да се каже. Розова вода за пиене – трябва само да изберем точния продукт и да се консултираме с фитотерапевт за режима на прием и продължителността на терапията. Привърженици на природосъобразните терапии твърдят, че и напълно здрав човек трябва периодично да пие вода с добавка от розов хидролизат, като средство за профилактика и вътрешно пречистване на храносмилателния тракт – от устната кухина до дебелото черво.

розова вода за пиене
Има добри варианти на готова розова вода за пиене

Розово масло: това е върхът на продукцията от маслодайна роза. Маслото е ценна съставка на добрите кремове за лице; подобрява еластичността на кожата на лицето, заличава малките бръчки, успокоява раздразнени зони и “прибира” проблемните капиляри. Помага при лечението на гнойни обриви и херпес. Освен класическия маслен дестилат, използваме и домашно розово масло за всекидневни козметични грижи. Приготвяме  го от една чаша студено пресован зехтин и две шепи измити и подсушени листенца от маслодайна роза. Държим сместа в буркан с плътно затворена капачка – на тъмно и прохладно място, в продължение на три седмици. Всеки ден бурканът се разтърсва енергично. Накрая прецеждаме и съхраняваме в хладилника, като използваме домашното розово масло според потребностите.

Маска с розова вода за коса

Много фризьори отдавна са наясно с качествата на коментираната розова вода и широко я използват в практиката си. Тя е съставна част на много от средствата за поддържане на скалпа и косата; добре е те да се използват редовно. Ако това се прави, ще имате истинска  лъскава и еластична грива! Розовата вода успокоява възпаления скалп, подобрява микроциркулацията на кръвта и храненето на космените фоликули. Продуктът придава гъвкавост и копринена мекота на косъма, заздравява го и ускорява неговия растеж.

Ето как може да се приготви целебна маска за изтощена коса с розова вода:

  • Вземете няколко капки течност от флакона с розова вода и ги втрийте в корените на косата. Масажирайте внимателно и оставете да подейства за 20 минути, след което измийте с мек шампоан. Тази процедура може да се изпълнява 1-2 пъти седмично; придава на косата свеж и обгрижен вид.
  • Смесете равни количества розова вода и глицерини нанесете внимателно върху скалпа; масажирайте леко и разрешете с гребен, така че да се овлажни цялата коса. След половин час измийте с шампоан и топла вода. Операцията се изпълнява веднъж седмично в продължение на половин година.
  • Смесете розова вода с няколко капки масло от жожоба и витамин Е. Втривайте в корените на косата по целия скалп и след 10 минути измийте с шампоан. Тази възстановителна маска помага за подхранване на косата, изтощена от сешоар, преса или от въздействието на слънцето.
В шампоана

Добавете неголямо количество розова вода в шампоана си, за да го наситите с прекрасен цветен аромат и да подобрите функционалните му качества. Може да си приготвите и домашен шампоан с розова вода по следната рецепта:

  • Разбийте три сурови пресни яйца на лек крем и постепенно добавете към тях четвърт водна чаша розова вода и същото количество бял ром. Нанесете получената маса върху косата и масажирайте. След 3-4 минути измийте само с хладка вода и завършете изплакването с бял винен оцет, разреден с вода 1:1.
С витамин С, подхранваща маска

Лесно може да се приготви подхранваща маска за коса с розова вода и витамин С. За целта се снабдете със стандартен флакон розова вода и десетина малки ампули течен витамин. Смесете и разтърсете енергично, за да се смесят съставките. От тази течност се взема по малко всяка вечер, втрива се в скалпа и косата се разресва. Укрепва корените и придава гъвкавост и еластичност на косъма; подхранва изтощени коси. Процедурата се изпълнява всяка вечер, без изплакване – докато сместа свърши (zajenata.bg).

С хининова вода за по-бърз растеж

Специалисти препоръчват фрикции на скалпа със смес от розова вода и хинин или хининова вода, за подобряване състоянието на кожата и космените фоликули, оптимизиране на клетъчното хранене и в резултат – за ускоряване на растежа при заздравяване на косъма и спиране на неприятни прояви като косопад и пърхот. За този магически лосион е необходимо да се смесят равни части от хининова и розова вода. Най-добре е сместа да се налее във флакон с пулверизатор, за да постигнем равномерна обработка на целия скалп с неголяма доза. Процедурата се изпълнява всяка вечер; след нанасяне на “коктейла” масажираме в продължение на 3-4 минути (bgbilka.com).

За лице

Особено бързо и лесно се вижда ползата от употребата на розова вода за лице. Продуктът спасява от възпаления и леки обриви, зачервяване и сърбеж, тонизира и заличава ситните бръчици край очите, подпомага лечението на гнойни пъпки и акне и ускорява възстановяването на здравата и сияйна кожа на лицето.

Много лесно може да си приготвите тоник за лице с 50 мл розова вода, към която прибавяте 8 капки глицерин и ¾ чаша отвара от хамамелис. Компонентите се смесват в шишенце от тъмно стъкло и сместа се съхранява в хладилник. Преди употреба разклащаме енергично. Добре е вечер преди полагането на нощен крем лицето да се обтрие с тампон, навлажнен с розовия тоник.

Ако ви притесняват гнойни пъпки или акне, розовата вода успешно се включва в лечението на проблемната кожа.

За акне. Маски против пъпки

Най-лесната маска при пъпки и акне е със сока на един лимон и 30 мл розова вода. Известно е, че лимонът стяга и освобождава кожата от патогенни микроорганизми; в съчетание с розова вода постигаме изчистване, успокояване и неутрализиране на възпалението.

  • Още една маска  при гнойни пъпки: пудра от овесено брашно се смесва с розова вода до получаването на каша, която нанасяме върху проблемните зони или цялото лице за 15 минути. Измиваме със студена вода.
  • Маска с ментов лист и розова вода: Смачкайте десетина пресни листа от мента и ги смесете с розова вода до консистенция, удобна за полагане като маска. Ментата има антибактериално действие, успокоява раздразнената кожа и неутрализира гнойните и възпалителни процеси. Останете с маската 10-15 минути и отмийте с хладка вода.
С лавандулов спирт. Със салицилов спирт. С ментолов спирт

 

Коктейлите от розова вода и спирт представляват лечебни лосиони, с чиято помощ се почиства и дезинфекцира кожата. Постигаме антибактериално действие, предотвратяваме възпалителни процеси, почистваме замърсената кожа от прахови частици, мъртви клетки и химически агенти.

Сместа с лавандулов спирт се препоръчва за общо успокояване и хидратация, със салицилов спирт – при наднормено омазняване и акне; с ментолов – аналогично. Специалистите предупреждават да не се прекалява със спиртната съставка, тъй като силно изсушава кожата. По-добре е съотношението розова вода-спирт да е 2:1 и сместа да не се използва непрекъснато или продължително време.

С чаено дърво

Комбинацията от розова вода и етерично масло от чаено дърво е чудесен вариант за поддържане на кожата. Тези съставки в маски с различни добавени компоненти постигат детокс и упражняват противовъзпалително действие; повърхността на кожата се освобождава от патогенни микроорганизми и наслагвания от замърсения въздух. Добре е всяка вечер лицето да се почиства с тампон, потопен в розова вода с добавени няколко капки масло от чаено дърво. Ако към тези компоненти се добави и бяла хума, получава се смес за стягаща и ободряваща маска за кожата на лицето. Ето точната рецепта – по framar.bg:

  • Две супени лъжици бяла хума – от аптеката, се разбъркват в стъклен или глинен съд с малко розова вода, с дървена бъркалка. Консистенцията трябва да е подходяща за полагане върху лицето, без да се разтече. Сместа е готова, след като стане хомогенна и поеме и няколко капки масло от чаено дърво. Държи се 20 минути и се измива с хладка вода. Достатъчно е да се прави веднъж седмично; кожата възстановява еластичността и гладкостта си – тя е защитена от бактериални инфекции, запушване на порите и възпаления. Подходяща е при мазна и смесена кожа.

https://www.lekar.bg/2019/02/26/%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE-%D0%BE%D1%82-%D1%87%D0%B0%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE-2/

Маска с аспирин, при черни точки

Маската с аспирин е класика в домашната козметика; доказан е ефектът й за овладяване на проблеми като гнойни пъпки, акне, разширени пори и черни точки. Действа прътивовъзпалително, тонизира, активира малките кръвоносни съдове и кръвообращението, изчиства запушените пори. Чудесен ефект се постига чрез комбинацията от аспирин и розова вода; вместо с обикновена вода, стритите 3 до 5 аспирина се размиват на кашичка с малко розова вода. В зависимост от потребностите на кожата и състоянието й маската може да се обогати с мед и гъсто, пълномаслено кисело мляко.

Веднъж седмично – за предпочитане вечер, такава маска се полага върху почистеното лице и се измива след засъхване. Да не забравяме, че вечерта е най-подходящото време за нашата маска; композициите с аспирин не допускат излагане на слънце в продължение на 4-5 часа.

При розацея

Способността на розовата вода да неутрализира възпаления и да хидратира кожата прави този продукт отлично средство за всекидневни грижи при розацея. Стресираната кожа при това неприятно кожно заболяване е добре обгрижена, ако всеки ден я обтриваме внимателно с тампон розова вода. Ароматната течност унищожава патогенните микроби, успокоява и подобрява хидратацията на кожата, оптимизира водните баланси в повърхностните слоеве на проблемната кожа.

Специалистите препоръчват третирането на кожа с розацея да става с розова вода, съхранявана в хладилник; вземаме необходимото количество непосредствено преди употреба.

Против бръчки с бира. При торбички под очите

Комбинацията от равни части розова вода и добра бира е възможно решение на проблема с малките бръчки. Двете течности се смесват в голяма купа – всяка по половин чаена чаша, и към сместа се добавя сокът на един лимон. Получаваме тоник, в който потапяме памучен тампон и нанасяме върху лицето с леки масажиращи движения. Тази операция изпълняваме вечер преди лягане, като съсредоточаваме вниманието си върху участъците с бръчки. Не отмиваме до сутринта.

При торбички под очите правим малки компреси с тампони, напоени с розова вода. Държим ги 15-20 минути всяка вечер, като след процедурата намазваме мястото с хидратиращ крем.

С масло от жожоба за почистване на лице

Комбинацията от розова вода и масло от жожоба е известна като двуфазен дегримьор: има готов продукт с тези съставки от Икаров, но може и сами да си го приготвим. Достатъчно е да добавим няколко капки етерично масло, обикновено десетина на 50 мл розова вода, и да разтърсим флакончето енергично. Получава се тоник,  с чиято помощ лесно се премахва грим с помощта на тампони. Освен това композицията е добро средство за почистване и освежаване на замърсена кожа.

Тоникът често е наричан двуфазен, тъй като маслената съставка оставя върху кожата специфичен филм. Може да го изтърпите за една нощ и на сутринта ще имате мека, успокоена и подхранена кожа. Ако обаче това не ви харесва или не може да си позволите излизане навън с лъснало лице – обтрийте с още един тампон, потопен само в розова вода.

За тяло (кожа)

Коментираната розова вода притежава регенериращо действие, затова може да се използва чрез пулверизатор или навлажнен тампон като лосион за тяло. Освен това тя е чудесно лимфодренажно средство и помага да се премахнат отоците и да се подобри еластичността на кожата. Много добър ефект има при зряла кожа или при кожата на хора, които са боледували продължително време. Като прибавим и антисептичното и успокояващо действие е разбираемо защо розовата вода може да бъде препоръчана като универсално средство за поддържане на кожата на тялото през всички сезони.

При варицела с бебешка пудра

Знаем колко мъчителен е онзи етап от варицелата, когато заради обривите цялото тяло неистово сърби. И колко трудно е да възпреш едно малко дете да почеше сърбящите пъпки! С помощта на розовата вода това състояние чувствително се облекчава; в такива случаи е препоръчително няколко пъти на ден неприятните пъпки да се обработват с тампон, потопен в розова вода, и след това да се насипват с по малко бебешка пудра. Така гнойните връхчета завяхват много по-бързо, кожата се успокоява и се намалява рискът от бактериални инфекции.

За премахване на белези със сандалово дърво

Домашно приготвената паста с розова вода и прах от сандалово дърво е отлично средство против келоидни белези и слънчеви изгаряния. За приготвянето й трябва да се снабдим с прах от екзотичното сандалово дърво и от кориандър, и да ги смесим в равни части. Разбъркваме с малко розова вода – така, че да се получи гъста паста. Нанасяме върху проблемните места и изчакваме да засъхне. Отмиваме с топла вода (framar.bg).

Не трябва да приготвяме големи количества паста, а само дозата, която ще използваме непосредствено.

Вместо тоник, след епилация. При тъмни кръгове

Раздразнената след епилация кожа по окосмените части на тялото лесно ще се успокои, ако използвате розова вода непосредствено след процедурата. Много важно е комплексното действие на продукта: той парира риска от възпаление, неутрализира действието на патогенни микроорганизми, обезболява и постига релакс. Дискомфортът от процедурата се преодолява по-лесно благодарение на приятния аромат на рози. При зачервяване и поява на оточни зони помагат компресите с розова вода, които могат да се правят 2-3 пъти на ден.

Стара практика е тъмните кръгове под очите да се заличават чрез билкови компреси. Компресчета с розова вода вършат чудесна работа – активират локално кръвообращението в повърхностния слой на кожата, подобряват хидратацията й и балансират движението на лимфата. Компресите се държат върху зоната на очите десетина минути.

С бадемово масло. С арганово масло + крем за тяло

Комбинацията от розова вода и бадемово масло е добър и достъпен вариант за приготвяне на домашен лосион за кожата на цялото тяло. В този случаи полезните ефекти от розовата вода се умножават многократно благодарение на множеството витамини, биофлавоноиди и маслени компоненти от бадемовите ядки. Втриването на такъв еликсир прави кожата гладка и еластична, предпазва я от слънчеви изгаряния и от образуването на стрии, бръчки и от повяхване. Вълшебното мазило се приготвя от равни части бадемово масло и розова вода; всеки път преди употреба флаконът със сместа трябва да се разклати енергично, за да се образува хубава емулсия. Подходящо средство за всяка възраст; ефектът е най-добре изразен при продължително излагане на слънце и при бременност – за профилактично поддържане на кожата.

Дайте мнение и Вие тук!

Добавете няколко капки арганово масло към флакон розова вода и ще получите отличен тоник за уморена и изтощена кожа. Може да се използва за лице и за тяло; върши работа при почистването на лицето от грим. Количеството на аргановото масло е по желание; наистина – не бива да се прекалява, тъй като съчетанието от двата продукта е достатъчно богато и дори само няколко капки от етеричното масло могат да направят чудеса.

Още една възможност да се погрижим за кожата на тялото е като добавим малко розова вода към купешкия си крем за тяло. От това допълнително обогатяване само ще спечелим.

Със зехтин

С една част зехтин – екстра върджин! – и две части розова вода  можем сами да си приготвим лосион за почистване на грим и за подхранване на кожата на лицето. Същата смес е добро средство за грижа за кожата на тялото. Преди употреба разклащаме енергично; леко навлажняване тампон за почистване на грим, или ако полагаме емулсията върху тялото – накапваме в шепа малко количество и втриваме до пълно попиване. Ако сме се увлекли с маслената част, след десетина минути отмиваме излишното с топла вода и мек сапун.

С глицерин за напукани пети

От равни части глицерин и розова вода се приготвя ефективно средство за лечение на напукани пети. Сместа хидратира и омекчава изсушената кожа на ходилата, успокоява напуканите зони и действа антисептично. Терапията изисква няколко вечери предварително да правите водна баня на ходилата, като добавяте във водата малко  розова вода и сода бикарбонат. С пемза или специална стъргалка отстранявате мъртвите клетки, които са омекнали. Подсушавате и намазвате със сместа от розова вода и глицерин. Обувате меки памучни чорапи за цялата нощ. След седмица ще се радвате на меки и чисти бебешки ходила (framar.bg)!

Със свинска мас против целулит

Използването на бяла свинска мас – непържена и несолена – в козметиката е познато от поколения. За профилактика срещу целулит може да се пробва домашен крем от свинска мас и розова вода. Приготвя се от 3-4 лъжици мас, които се разбиват хубаво с розова вода до пухкава консистенция; водата се прибавя на струйка при непрекъснато бъркане. Когато кремът е готов, обогатяваме с чаена лъжичка хлебна сода. Веднъж на ден масажираме с малки количества от сместа, като втриваме последователно в проблемните участъци до пълно попиване.

Розова вода за очи

Едно от терапевтичните приложения на продукта розова вода е ориентирано към грижата за очите. Може да се използва за компреси – при уморени очи, отекли клепачи и кръгове под очите. Същевременно е доказана и ползата от накапване на розова вода с определена концентрация в очите – при конюнктивит, зачервяване и сълзене от запрашаване или алергия.

Против сълзене на очите с мед

Комбинацията от розова вода и чист пчелен мед помага при сълзене на очите, зачервяване и “пясък в окото”. Необходими са ни две супени лъжици качествена розова вода, в която разтваряме три-четири капки пчелен мед. От сместа приготвяме малки компресчета и ги поставяме за десетина минути върху клепачите. Тази процедура правим сутрин и вечер до успокояване на сълзенето. Ако в рамките на два-три дни не усетим подобрение, трябва на всяка цена да посетим очен лекар.

Как се слага на бебета

Чистата розова вода – органик, може да се използва при очни възпаления у бебета. Слага се само по една капка в око. Хубаво е преди това да се направи консултация с офталмолог.

Два пъти дневно по две капки розова вода във всяко око – това е  добра терапия при уморени и сухи очи; профилактично може да се използва в случаите, когато около нас има хора с конюнктивит.

Приложение на розова вода в други области

Розова вода се използва за приготвянето на т.н. римска вана.  Достатъчно е в пълната с топла вода вана да се добавят 250-300 мл розова вода, а за глезотия да се посипят свежи листенца от маслодайна роза. Полежете в тази дъхава вода 10-15 минути, за да се освободите от стреса и лошото настроение! Такава вана е полезна както за тялото, така и за душата. Дълго след като излезете от ваната – кожата ви ще съхрани чудния аромат, а същевременно ще е подмладена и успокоена. Доказано е, че розовата вода действа и трансдермално върху цялостното функциониране на организма; ще забравите лошите мисли и раздразнението и ще се почувствате подмладени.

При бяло течение

20 капки билкова есенция от цариче се смесват с 30 г розова вода. От тази смес с тампон се обработва интимната зона при бяло течение (pharmacy-bg.com). Тази хигиенизираща мярка подпомага противовъзпалителната терапия; сместа действа антимикробно, неутрализира сърбежа и отока, предпазва от усложняване на картината.

Розово масло

Чистото етерично масло от роза дамасцена е уникален ценен продукт с доказани качества в няколко области. То се получава при дестилацията на розов цвят по усъвършенствана от векове технология. Овлажнява кожата, очиства я, придава й еластичност, лекува, предпазва от целулит и пр. Драгоценното масло не е достъпно масово поради високата си цена,  затова в много случаи целебните ефекти на маслодайната роза опознаваме чрез по-евтиния продукт, а именно коментираната розова вода. Все пак можем да си приготвим подобие на розово масло с добро въздействие в домашни условия – ето как:

  • Смесваме две шепи свежи, измити и подсушени листенца с една чаша студено пресован зехтин. Слагаме сместа в буркан и я държим на хладно двайсетина дни, като редовно раздрусваме плътно затворения с капачка буркан. След това прецеждаме и съхраняваме ароматизираната растителна мазнина в хладилника. Използваме при необходимост за лечение или за приготвяне на домашна козметика.

За какво се използва

Розовото масло е драгоценен продукт, който се използва широко в парфюмерията, козметологията и медицината. Полезните му ефекти са безкрайни: то неутрализира различни възпаления, раздразнения и лющене на кожата; спасява от мигрена и главоболие, свързано с мозъчни спазми; възстановява хормоналния баланс, нормализира работата на ендокринните жлези; спира стареенето на клетките; оптимизира функциите на стомашно-чревния тракт; лекува дисбактериоза, предпазва лигавиците и ускорява регенерацията им; предпазва от кандидози; подпомага зарастването на рани и възстановяването на наранената кожа.

Външно приложение

Всичко казано за розовата вода за външно приложение е в сила за розовото масло; нещо повече – именно то е основният продукт, който има безспорна полза за поддържането на здрава и сияйна кожа, както и за преодоляването на болестни състояния и наранявания. Розовото масло е отлично средство за регенерация на епителните клетки; то подобрява хидратацията и еластичността й и нормализира функциите на мастните жлези.

За външно приложение на розовото масло може да се говори, като изреждаме безброй продукти за поддържане на кожата и косата – кремове, шампоани и лосиони. Независимо от предназначението си според типа кожа или коса, всички те са антисептични;  тонизират и изглаждат бръчките по зрялата кожа.

Бедата с розовото масло е, че това е скъп и трудно достъпен продукт. Много компании предпочитат синтетични аналози на розовото масло за по-евтино, а синтетичното розово масло няма лечебните качества на изкуствения си двойник. За да се предпазим от ментета е най-добре да си купим малко количество розово масло или поне органична розова вода, и да добавяме от истинския продукт малки дози към стандартните шампоани, кремове и лосиони.

Вътрешно приложение. Розово масло за пиене

Терапията с розово масло за пиене е практикувана от народни лечители при проблеми с дебелото черво и хроничен запек. С този продукт трябва много да се внимава, тъй като – като всяко етерично масло – е доста агресивен и предозирането е опасно. Винаги става дума при вътрешен прием на розово масло за 1-2 капки, които обикновено се разтварят в различни количества вода. Така например при хроничен запек помагат по две капки розово и борово масло, добре разбъркани в чаша топла вода.

Вътрешен прием на розово масло може да се практикува при заболявания на стомашно-чревния тракт и черния дроб, при жлъчнокаменна болест. Помага при махмурлук и програми за детокс на организма.

Рецепта за домашно розово масло

Ето още един вариант на рецептата за приготвяне на домашно розово масло от framar.bg. Трябва ни една шепа листенца от рози, които заливаме в порцеланова или стъклена купа с две чаши зехтин или царевично олио. Оставяме за една седмица на слънце, след което прецеждаме. Съхраняваме в кафяво стъкло в хладилника; помага при главоболие и мигрена – достатъчно е една-две капки от маслото да се разтрият по слепоочията.

Технология за дестилация

Технологията за дестилиране на розово масло от свеж цвят е много стара; счита се, че розовото масло е първото етерично масло, извлечено от цветове по този начин.

Розовите цветове се берат рано сутрин, за да се съхрани при ниски температури по-голямо количество от маслото. Набраните цветове се изваряват, а ароматната пара се отвежда по специални серпантини, охлажда се и драгоценните капки се събират в специални съдове. Един килограм розово масло се получава от 3-4 тона розов цвят.

Кои са добрите продукти с розова вода + цена

Макар да сме в състояние да си приготвим обогатени с натурален розов материал продукти, истинските – розова вода или розово масло, са работа на професионалистите и се купуват от аптека или магазин за здравословни храни. Важно е да имаме правилна ориентация кои са добрите, особено ако търсим розова вода за пиене. При избора да се доверим на марката – производителят да е с утвърдено име, положително приет на пазара.

От Карлово на “Българска роза”. От Казанлък

“Българска роза” в Карлово е една от старите, познати по света родни марки – производители на продукти от маслодайна роза. Най-сигурно е продуктите им да се пазаруват от специализирани магазини или щандове, има ги из цялата страна. Много търсена е розовата вода “Rosa Damascena Mill”; флаконче от 100 мл струва 4 лв. произвежда се чрез парна дестилация; за получаването на един тон натурална розова вода са необходими около един милион казанлъшки рози. Съдържа до 0.095% от водоразтворимите съставки на розовото масло; предназначена е за външна употреба.

С марка ReaSevt казанлъшки производители продават натурална розова вода за пиене. Половинлитрова бутилчица може да се купи за около два лева; препоръчва се при проблеми с храносмилането, черния дроб и злъчката. Действа противовъзпалително, успокоява. Има добър ефект върху нервната и дихателната система. Препоръчва се като част от комплексна терапия и в профилактични програми за укрепване на имунната система. Стандартният прием е три пъти дневно преди хранене; дневният лимит е 500 мл. Продуктът съдържа дестилирана вода и розово масло.

На “Икаров”. Розова вода Милва. На “Алтея”

Розовата вода от “Икаров” е продукт за директна външна употреба – използва се като почистващ и тонизиращ лосион за лице и тяло, в състава на маски за коса, за приготвяне на компреси или като добавка към кремове и шампоани. Флаконче от 125 мл струва приблизително 4 лв.

“Милва” е вода с екстракт от маслодайна роза; препоръчва се като средство за почистване на лицето преди полагането на крем и грим. Продуктът е с антисептично и противовъзпалително действие, за всекидневна употреба. Шишенце от 200 мл се купува за 1.50 лв.

Розовата вода на “Алтея Органик” е чист продукт, получен чрез парна дестилация. Сертифицирана е като натурална флорална вода за външна употреба – козметично средство, за ароматизиране на помещения, ароматерапия, грижи за косата. Биопродуктът струва 5.40 лв за 100 мл.

Балсам за коса с розова вода NATURE of AGIVA

Това е готов продукт за поддържане на суха и изтощена коса, склонна към начупване и косопад. Продукт за всекидневна употреба; след полагане върху скалпа следва леко масажиране и разресване по цялата дължина. Косата, обработена с този балсам, придобива еластичност и блясък, обем. Балсамът действа укрепващо; струва си да си го набавим срещу 4.40 лв за 200 мл.

За лице на “Химакс”. Био вода “АРМИНА”. На спрей “Адда” (“Ада”)

Розовата вода от “Химакс” е популяризирана като страничен продукт от производството на розово масло. Препоръчва се за почистване и поддържане кожата на лицето, особено при раздразнения, бръчки и обриви. Можете да я купите в аптеките срещу 1.50 лв за 100 мл. Опаковката не е ефектна, но това не бива да ви заблуждава – течността гарантирано е с качествата на класическата розова вода!

Флоралната розова био вода “Армина” е получена директно при водно-парова дестилация от свежи цветове, докато предходният продукт е по-скоро допълнение към производството на розово масло. Без съмнение “Армина” предлага по-добро качество, което е свързано и с по-високата цена, 8 лв за 100 мл. Този продукт е предназначен както за външна, така и за вътрешна употреба; може да се пие в определени терапевтични дози при стомашни проблеми, стрес и напрежение, кашлица, става за гаргара и жабурене; за ароматерапия и ароматизиране на дрехите и дома; като козметично средство.

Спрей продуктът “Ада” е само за външна употреба – за кожата на лицето и косата. Флаконче от 230 мл се продава по 3 лв.

Дестилирана от бяла роза. Концентрат против бръчки “БиоФреш”

Водата от роза алба, бяла роза, е подходяща за поддържането на суха и чувствителна кожа. Спрей опаковка от “Армина Органик” – 220 мл, струва по около 9 лв. Продуктът е подходящ за облекчаване на дискомфорт и болка след слънчево изгаряне.

Потърсете повече информация за продуктите БИОФРЕШ с розово масло и розова вода; предназначени са за зряла и изтощена кожа; имат подхранващ и регенериращ ефект. Гарантират успешна антиейдж терапия чрез няколко продукта на цени от 15 до 20 лв: тоник, крем, маска и пр.

Розова вода за бебета и деца

Розовата вода за бебета и деца трябва да е специално предназначена за тази потребителска група. Обикновено се препоръчват продукти за поддържане на кожата; може да се очаква положителен ефект при раздразнена и с обриви кожа. Вече споменахме, че с розова вода могат да се лекуват и очни възпаления – много внимателно и само след консултация с педиатър.

На “Евтерпа”. “Кокона”. “Катеко”

Розовата вода на “Евтерпа” (60 мл за 2 лв) успокоява кожата при алергичен или гноен обрив. Добър антисептик, подходяща за всеки тип кожа, приложима за бебета и деца.

От “Кокона” (150 мл за 1.50 лв) препоръчват лосион за чувствителна кожа на лицето; продуктът разчита на успокояващия и антибактериален ефект, подходящ е за деца.

“Катеко” анонсира розова вода за външна употреба (330 мл за 4.50 лв). Продуктът се препоръчва за потребители с уморена и повехнала кожа; тонизира и регенерира, има антиейдж ефект. Подходяща и за поддържане на изтощени коси.

“Колагена роуз” с колаген и хиалурон. На “Лема”

 

специалистите препоръчват крем за лице COLLAGENA Rose Natural с колаген, хиалуронова киселина и розово масло. Едва ли е необходимо подробно да описваме свойствата на всеки от компонентите; важното е, че в съчетание те упражняват бърз регенериращ ефект, хидратират и омекотяват зрялата кожа, подобряват храненето на клетките, възстановяват еластичността и сияйното излъчване на кожата на лицето. Кремът е в бурканчета от 50 мл за 20 лв.

“Лема” е авторитетна марка от Казанлък; линията предлага продукти с розова вода – тоалетни млека, лосиони, шампоан, балсами за коса, кремове за лице и околоочен, масла за тяло.

Цена на натурална розова вода за пиене

Цената на розовата вода за пиене, подходяща и за кулинарията, зависи от марката, разфасовките, чистотата на продукта, концентрацията. Водите с по-високо съдържание на натурална розова вода обикновено се разреждат допълнително преди консумация. Съвет: избирайте продукт от производител, който е утвърден на пазара и има и други изместни продукти с розова вода.

Био розова вода за пиене на капки от роза дамасцена “Живот с рози” (La Vie en Rose)

Този продукт е предназначен за вътрешен прием при преумора, здравословни проблеми от вече коментирания вид, за релакс и забавяне процесите на стареене. Приемът подпомага възстановяването на тъканите след продължително боледуване; отразява се и на външността, като подобрява състоянието на кожата и косата. 30 мл от капките струват 24 лв. Стандартната схема на прием е три пъти дневно по 15 капки.

Розова вода за пиене от Казанлък “МАЯ”

Бутилка от 250 мл от тази розова вода за пиене струва 15.50 лв. Не бива да ни изненадва по-високата цена, защото продуктът е от висока класа; получава се чрез водна дестилация в медна инсталация и съдържа 0.1% натурално розово масло. Препоръчва се при преумора, за релакс и заради противовъзпалителното си действие. Тази вода се пие разредена: на чаша топла или студена вода се сипва една супена лъжица розова вода “Мая”.

Други видове

Сами можете да се уверите колко богат е пазарът с продукти, съдържащи розова вода или розово масло. Не е лесно да предположим, че сред тях има и ментета. Не препоръчваме определени продукти – направете избора си сами; следвайте стандартните правила при избора си: известен производител, утвърдена марка. Купете си избраната розова вода от аптека/дрогерия или надежден магазин за козметика. Примамливо ниската цена е лош знак, не се поддавайте!

Спрей със сребро на Dr.Silver R

Течността е комбинация от розова и сребърна вода; предназначена е за външна и вътрешна употреба. Препоръчва се при кожни раздразнения – обриви, изгаряния, херпес, малки ранички, инфектирани драскотини. Цената е 6.60 лв за 75 мл.

Внимание: Алергия от розова вода!

В редки случаи използването на розова вода може да причини реакции на свръхчувствителност, въпреки че “по условие” този продукт се използва срещу алергични обриви. Типичните прояви – сърбеж, зачервяване, както и дихателни затруднения, означават, че няма да можете да се възползвате от положителните качества на този уникален продукт. Затова преди да я употребите, направете малък тест: с намокрено тампонче намажете сгъвката на лакътя и изчакайте десетина минути. Ако мястото остане спокойно, смело използвайте вашата розова вода!

Източници:

Първоначално публикувано на:18.07.2017 @ 18:28

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Едно мнение

  1. Penka Donnert

    Statija mnogo sadqlbocheni snanija po temata produkti or rosa damascena!
    Informazijata mi beshe mnogo polesna. Blagodarja!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *