Urea

Урея – отпадък, отрова или ценна съставка

Защо са важни изследванията за стойностите на урея в кръвта; опасно ли е, ако те са над нормата. Лечение при висока урея. Приложения на уреята в козметиката. Продукти с урея (торове) в аграрния сектор

Урея – това е отпаден продукт от усвояването на протеините и разграждането им до аминокиселини. “Разглобяването” на белтъците е дирижирано от черния дроб, като чрез този процес организмът се освобождава от излишния азот. Метаболитният процес преминава през образуването на амоняк, а след това разграждането дава коментирания продукт урея (по framar.bg).

Какво е урея

Урея – това е активен компонент, отделен при разлагането на протеините. Веществото се произвежда от отпадния амоняк чрез “програма” на черния дроб. Това е един вид обезопасяване на амоняка; получената урея се изхвърля от тялото чрез урината. Ако организмът задържа урея, това означава, че бъбреците не работят пълноценно. Ако в кръвта на един човек се установи наднормено съдържание на урея, това може да означава, че той развива някакво сериозно заболяване. То може да е сърдечна недостатъчност, тежко бъбречно поражение, туберкулоза на бъбреците, пиелонефрит или гломерулонефрит, онкологично заболяване, тумори в простатата, пикочния мехур, бъбречни камъни, както и термични поражения, чревна непроходимост, непроходимост на пикочните пътища, инфаркт на миокарда в остра фаза.

Увеличени стойности на уреята може да има също при тежки физически натоварвания, а също и при прием на някои препарати, например хормоносъдържащи. По-ниски от нормалните стойности пък насочват към цироза, хепатит, чернодробна кома. Нормалното съдържание на урея се редуцира при преходни състояния като бременност или при отравяния с арсеник или фосфор. Нивото на уреята в кръвта се променя също и в зависимост от храненето. Така например при популярната протеинова диета то логично е повишено, докато при вегетарианците е по-ниско. Здравият човек, който открива висока урея в кръвта си при някое рутинно изследване, може да сложи ред чрез здравословно хранене.

Разлика с пикочна киселина

Показателите за урея в кръвта информират за способността на бъбреците да извеждат от организма вредните вещества. Биохимичен анализ на кръвта с изследване на урея се назначават, ако има хипотеза за заболяване на орган/органи от пикочно-половата система.

Пикочната киселина е отговорна за преработването на белтъците, чието основно количество се намира в мускулната тъкан. Наднормените показатели на тази киселина означават, че има проблеми с мускулната система. Ако анализът на кръвта установи повишена пикочна киселина, докторът се насочва към възможни проблеми във функционирането на черния дроб. По тази причина е важно едно комплексно изследване или биохимичен анализ да включва показателите урея и пикочна киселина, тъй като видът на отклоненията насочва към определени проблеми при функционирането на дадени органи и системи.

Формула на урея, карбонилдиамид

Химичната формула на съединението карбонилдиамид (урея) е CH4N2O. Карбонилдиамидът или карбамид е първото органично съединение, получено в началото на 19 век и по синтетичен път. Синтезирането на карбамид от амониев сулфат и калиев цианат разбива теорията, че органичните съединения могат да се произведат само от живи същества.

улея
Отпадните продукти от метаболизма на белтъчини се излъчват чрез бъбреците. Ако те боледуват, азотните съединения се задържат в организма и се констатират повишени стойности на урея в кръвта

За немалко хора карбамид или урея е еквивалент на пикочната киселина. Ако сравним формулите на двете съединения, веднага става видима разликата между тях. За пикочната киселина: C5H4N4O3.

Синтетичният продукт – карбамид, се произвежда в огромни количества, тъй като е известен като изкуствения тор с най-високо съдържание на азот, около 46%.

Симптоми на висока урея

Да се върнем към органичното съединение карбонилдиамид – урея, образувано в човешкия организъм при разграждането на протеините. Както споменахме, повишеното съдържание на този отпаден продукт в кръвта е свидетелство за някакъв болестен процес. Това отклонение може да се усети субективно по някои симптоми. Това за съжаление се случва едва след като е минало дълго време от първоначалното отклоняване от нормата. Ето кои са симптомите, които трябва да ви накарат да посетите лекар:

  • Чупливост на косата и ноктите;
  • Сухота на кожата;
  • Чести позиви за уриниране;
  • Повишено артериално налягане;
  • Болки в ставите и обща слабост;
  • Дефицит на желязо в кръвта.

Ако уреята в кръвта е над нормата продължително време и човекът не знае за това, започва заразяване на организма с токсичния амоняк. Такова състояние става осезаемо чрез миризмата на урина от кожата. Прогресията на това болестно състояние засяга и главния мозък: загиват мозъчни клетки, което е предпоставка за редица психологически и неврологични заболявания. По този начин високата стойност на урея в кръвта е свързана с редица опасности за здравето и живота на човека.

Уреаплазма и уреаплазмоза
“Фигурин

Уреаплазма е сборно название на патогени, които засягат здравето на пикочно-половата система. Тези странни микроорганизми, които притежават характеристики едновременно на вируси и на бактерии, по-точно са условно патогенни. Те могат да живеят в един организъм, без да причиняват осезаеми проблеми, но да провокират скрити възпалителни процеси с негативен ефект. Болестните състояния, причинени от уреаплазми, са известни като уреаплазмози. По-често от тях страдат жените; заразата се предава при полов контакт.

Уреаплазмозите са особено опасни по време на бременност; патогените могат да се предадат на плода и да причинят спонтанен аборт или преждевременно раждане. Познати са и тежки случаи на уреаплазмози с гнойни процеси и сепсис (puls.bg).

Продукти с урея

Урея или карбамид – това е една от съставките на потта и урината. Наличието на урея в потта помага за поддържане на влажността на кожата. Когато се изпотяваме, водата от потта се изпарява, а уреята се задържа на повърхността на кожата под формата на тънък филм. След това въпросният филм започва да приема влага от атмосферата и да я насочва към дълбоките слоеве на кожата.

урея
Козметиката с урея овлажнява кожата и я поддържа мека и еластична

Някои източници сочат, че използването на този компонент в различни мазила подпомага изглаждането на белези. Американски специалисти пък твърдят, че обработката на кожата с козметика, съдържаща урея, предпазва от заразяване с гъбички и патогенни микроорганизми. И още една теория, този път на френски автори: след полагането на крем с урея кожата е защитена от негативното въздействие на вятъра в продължение на два до четири часа на открито.

Урея в козметиката, за кожата

И представителите на класическата медицина не оспорват положителното въздействие на уреята върху кожата. Смесването на урея и урина обаче е неприемливо въпреки някои опити да се докаже, че урината може да бъде фактор на положително въздействие върху кожата. И тук не става дума просто за задръжки от психологично естество. Специалистите по дерматология са категорично отричащи използването на урина основно поради факта, че качеството на този отпаден продукт се променят много бързо. Класическата медицина е скептична и по отношение на популярната в немалко среди уринотерапия.

В същото време е ясно, че при недостиг на урея в кожата тя изсъхва и по повърхността й се появяват бръчки и лющене. За неутрализирането на тези промени се използва урея, получена по синтетичен път – такъв продукт се влага редовно в немалко козметични продукти за поддържане на кожата. Молекулите на уреята са с малка маса и това дава възможност лесно да проникват в дълбочина, като зареждат тъканта с влага и едновременно с много полезни за доброто й състояние вещества.

Урея на крем

Уреята като компонент в кремове за лице, за суха кожа, дори за груби и напукани пети, се използва от почти двеста години. Добавя се в качеството на овлажняващо средство. Уреята е определяна като естествена добавка, с чиято помощ в дълбоките слоеве на кожата проникват другите активни компоненти на крема. Ако в дермата е настъпил дефицит на натурална урея, тя изсъхва. Най-ясно това проличава в кожата на стъпалата. Там лесно се образуват твърди участъци, които впоследствие се пукат и причиняват истински мъки.

В кремовете с урея – за лице, ръце, за тяло, за стъпала или напукани пети, могат да се влагат различни съставки. Така например често се предпочита маслото от чаено дърво, което действа антимикробно и омекчаващо. Добри варианти са също и билковите екстракти – лайка, невен, смрадлика, които са с противовъзпалително действие.

В подобни кремове се влагат също етерични масла – бадемово, сусамово, от гроздови семена, както и восъци, спиртни компоненти, аромати, витамини. Задължително е полагането на такъв крем да е предхождано от хубаво измиване и подсушаване на третираната кожа.

При избора на крем за лице с урея е важно да се направи консултация с козметолог, за да се подбере правилен вариант: ако кожата е суха, основата да е маслено водна, т.е. да преобладава масленият компонент. При нормална или мазна кожа водата е водещият елемент.

Линола урея

Линола урея е лекарствен продукт – крем, съдържащ 12% урея, предназначен за терапия при невродермити, ихтиоза, за поддържане на старееща кожа. Лечебният крем не се препоръчва при раздразнена кожа или в случаите, когато проблемният участък е обширен, а пациентът страда от бъбречно заболяване или има бъбречна недостатъчност. Някои от съставките на продукта като пропилен гликол или консерванта феноксиетанол могат да причинят алергична реакция. Пациентската листовка предупреждава да се внимава при полагането на крема – той не бива да попада в очите или по лигавици. Може да се използва внимателно от бременни и кърмачки.

урея
Продуктите с повече от 30% урея се използват по медицински показатели

Линола урея се полага върху проблемния участък на кожата два пъти дневно – на тънък филм. Продължителността на терапията трябва да се консултира с дерматолог. Цената на една тубичка от 50 г е около 13 лв.

Крем за ръце с урея Еуцерин (Eucerin)

Този продукт съдържа 5% урея; предназначен е за ръце със суха и загрубяла кожа. Препоръчва се при практики с чести контакти с вода. Основното предназначение на козметичния продукт е да възстанови водния баланс в епидермиса и да поддържа кожата мека и гладка. Това се постига чрез комбинирането на урея и лактат. Полагането на такъв крем редовно предпазва кожата от зачервяване, лющене и сърбеж. При раздразнена кожа действа успокояващо. Продуктът не е евтин: 12 лв за тубичка от 75 мл.

Крем за лице Еуцерин

Петпроцентният урея крем за лице на Еуцерин е предназначен за всекидневна употребя; препоръчва се за суха и загрубяла кожа, подходящ е за потребители с псориазис и атопична екзема. Постига бързо и трайно овлажняване, неутрализира усещането за опъната и суха кожа. Кремът е с щадяща формула, без оцветители и аромати. Използва се и като основа за полагане на грим. Цената на този продукт е приблизително 20 лв за опаковка от 50 мл.

Кремът за лице с урея на Еуцерин има и вариант – нощен, като в този случай е добавен компонента серамид-3, ускоряващ процесите на регенерация. Нощният крем, естествено, се полага вечер преди лягане върху почистено лице, шия и деколте. Цената е същата като при дневната форма на продукта.

 Лосион за тяло

Лосионите за тяло с урея имат аналогична задача: идеята е чрез прилагането им да се поддържа овлажняването на кожата по цялото тяло, особено ако са налице проблеми като суха или много суха кожа, ако потребителите страдат от сърбеж, опъване и лющене и пр. Такива лосиони се препоръчват също и при някои кожни заболявания като псориазис – като част от комплексната поддържаща грижа. Лосионите съдържат 10-12% урея и съставки, осигуряващи подхранването и ускоряването на регенеративните процеси в клетките на епидермиса. Добър пример за това е серията Урелия, която включва и лосион за тяло с 10% урея, алфа-хидрокси киселини с кераторегулиращ ефект, натриев хлорид, глицерин, восъци, растителни масла. Обикновено се препоръчва полагане върху проблемните места 2-3 пъти дневно; прави се върху измита и подсушена кожа.

Шампоан с урея

Шмпоаните с урея се препоръчват като средство за допълнителна грижа при суха, лющеща се и сърбяща кожа на скалпа. Коментираната съставка подпомага правилната хидратация и похранване на зоната с активни космени фоликули, което се отразява добре при проблеми като сърбеж, сухота и чупене на косъма, косопад, при пърхот. Най-често такива шампоани се препоръчват при суха и нормална коса и могат да се използват всеки ден.

Кератолин с 12 на сто урея; за кокоши трън, мазоли и др.

Популярните продукти от серия Кератолин с 10-12% урея обикновено са предназначени за поддържане на суха, зачервена и сърбяща кожа. Става дума за лосиони и кремове, които различните популярни марки предлагат. Установено е, че тази концентрация е най-подходяща за всекидневна и лечебна козметика, препоръчвана от специалистите в тази област. При концентрация над 30% се проявяват някои странични ефекти на съставката, за които ще стане дума по-късно. Това е вече зоната на продукти, които имат специфично приложение и чието използване подпомага освобождаването на кожата от  дефекти като мазоли и удебелявания , включително по лактите, петите и колената, както и от удебелявания на ноктите и от досадните кокоши тръни. Популярен е кератолин гел против мазоли и кокоши тръни с 30% урея; полагането му върху загрубелите места омекотява и улеснява излющването на нежеланите натрупвания на вроговени клетки.

UreaRepair Плюс

Серията Еуцерин включва и крем с 5% урея – Repair PLUS, с чиято помощ се поддържа суха, опъната и напукана кожа на тялото. Става дума за медицинска козметика, която съзнателно е освободена от ефектни съставки като аромати и оцветители и се използва при болестни състояния на кожата, свързани с псориазис и екземи. Бурканче от 450 мл може да се купи за около 33 лв.

Ексципиал урея липолосион

Продукт за суха и чувствителна кожа, който представлява водно-маслена емулсия с 4% урея. Както знаем, уреята поддържа влажността на кожата и я предпазва от пресъхване и напукване, а липидният компонент подобрява храненето на епидермалните клетки и поддържа еластичността и мекотата на проблемните кожни зони. Може да се прилага продължително, като редовната употреба постига видимо подобряване на кожния тонус, изглажда повърхностния слой на кожата и я прави еластична и сияйна.

Липолосионът се използва 2-3 пъти дневно; изборът на режим зависи от типа кожа и от състоянието й. За опаковка от 500 мл липолосион на Ексципиал пригответе 28-30 лв

Крем за псориазис “Псокалмин”

Този крем е съчетание от натурални компоненти – включително урея; биоактивните му съставки го правят успешно допълнение към комплексната терапия при упорит проблем като псориазиса. Съдържа още  екстракти от розмарин, лайка и бял равнец. Тези компоненти упражняват антимикробен и противовъзпалителен ефект; стимулират периферното кръвообращение и допринасят за регенеративните процеси в проблемните зони. Продуктът съдържа също алое вера, екстракт от коприва, масла от соя, гроздови семки. Под въздействието на крема кожата се успокоява, оптимизира се храненето й в дълбочина; тя е добре хидратирана, еластична и здрава. Кремът псокалмин се продава по  аптеките по 20 лв за бурканче от 300 мл.

Алергия към урея

Клиничните изпитания на продукти с урея отбелязват, че доста висок процент от потребителите се оплакват от парене в местата, където са положили от този крем. Това се случва най-вече при продуктите с по-високо съдържание на урея; възможно е прилагането на такъв продукт да причини контактен дерматит.

Освен алергичните реакции кожата проявява чувствителност и към разновидностите диазолидинил урея и имидазолидинил урея. Те се използват като консерванти, но при усвояването им от кожата се образува токсичният формалдехид.

Изследване за урея в кръвта

Наличието на болестните симптоми, които описахме, дава основание за изследвания на кръвта – така може точно да се установи каква е възможната причина за тях. Един от показателите на кръвните изследвания е стойността на коментираната урея (карбамид). Лабораторното изследване може да установи дали тя е в границите на нормалното или има някакво отклонение. По принцип този компонент винаги е наличен в кръвта, тъй като протеиновият метаболизъм е непрекъснат. Въпросът е тази наличност да е в границите на нормалното за здравия организъм. Отклоненията обикновено се обясняват чрез последващи изследвания и анализи, от които най-често излиза диагноза за заболяване на бъбреците или черния дроб.

Референтни стойности. Норма

За нормални се считат стойностите на уреята в диапазона 1.7 – 8.2 милимола на литър, ммол/л (framar.bg).  В тези рамки се движат и т.н. референтни стойности, които всяка лаборатория обявява като нормални според прилаганите там методики и налична база. Повишените стойности са сигнал за определени здравословни проблеми; хипотезите за тях се проверяват чрез допълнителни анализи и изследвания. Същото е валидно и за случаите с урея под нормата.

Трябва да се отбележи и това, че детайлното проучване показва замисимост на уреята от възрастта. Така например нормата за децата до 14-годишна възраст е 1.8 – 6.4 ммол/л, в зряла възраст тя е 2.5 – 6.4 ммол/л, а над 60-те става 2.9 до 7.5 ммол/л.

Зависи и от пола: при мъжете стойностите нормално са по-високи.

Висока (повишена) урея в кръвта

Високата урея насочва към състояния с некроза на тъканните протеини, диабет, състояния с треска, хронична интоксикация с фосфор, злокачествена анемия. Възможни са диагнози, свързани с бъбречна недостатъчност, гломерулонефрит, застойна бъбречна недостатъчност, обезводняване, отклонения вследствие на преживян инфаркт, травми с кръвозагуба, запушване на пикочните пътища от камъни или тумор, хипертония. Повишени стойности на урея могат да се констатират и в резултат на терапия с някои медикаменти – нестероидни противовъзпалителни, антибиотици и др.

Дайте мнение и Вие тук!
Ниска урея

Ниската урея е по-рядко срещано отклонение; обикновено отчита заболявания на черния дроб или бъбреците, както и сърдечна недостатъчност. Такива показатели могат да се получат също при недохранване или при дефицит на протеини в храната. При твърде интензивен прием на течности също може да се отчетат понижени стойности на уреята (framar.bg).

Възможни резултати

Методиката на биохимичните изследвания, засягащи стойностите на урея в кръвта, предвижда контролни проби при необясними отклонения от нормата. Това е така, защото високата урея може да е резултат от прием на твърде много протеини с храната, а ниската – от прием на голямо количество течности. Отклонението може да се свърже с бъбречни проблеми – по някаква причина бъбреците не изхвърлят интензивно остатъчния метаболитен продукт. Може обаче да е резултат от чернодробно заболяване: знаем, че именно черният дроб е отговорен за дисимилацията на протеините. Ранното установяване на болестни отклонения с кръвния тест за урея дава шанс за точна и навременна диагноза, респективно за успешно лечение.

Съотношението на урея и креатинин

Креатининът също е краен продукт – само че от разпада на креатин фосфат в мускулната тъкан. При този разпад се отделя енергия; веществото се извежда от организма чрез бъбреците. Обстойното биохимично изследване проследява нивото му в кръвта и в урината; най-често се коментират двата фактора урея и креатинин като взаимно свързани. Отклоненията на стойностите им в кръвта насочват към заболявания на бъбреците или черния дроб. Възможно е чрез проследяването на въпросните стойности да се диагностицират и преходни състояния, каквото е дехидратацията.

Висок креатинин и урея

Обикновено стойностите на креатинина в кръвта са постоянни; за разлика от уреята те не се влияят от вида на храните, които се консумират. Повишението е сигурен знак за болестен процес.

Ако биохимичното изследване констатира висок креатинин и висока урея, редът е да се направят допълнителни изследвания и да се предприеме лечение на основното заболяване, което е причина за тези промени. Обикновено се касае за бъбречна недостатъчност, заболявания на черния дроб, нарушен хормонален баланс и пр.; тогава се препоръчват медикаменти, което намаляват натоварването на бъбреците, контролират и нормализират разпада на протеините и възстановяват хормоналния баланс.

Кога се препоръчва изследването?
урея
Изследването на урея в кръвта дава информация за възможни проблеми с бъбреците и черния дроб

По правило съотношението урея-креатинин се проверява при хипотеза за бъбречно заболяване. Първата причина да се направи изследването е да се види дали бъбреците работят нормално. Може също да се провери дали има някаква промяна при бъбречно болни, за които вече е назначена и се провежда съответната терапия. Периодично такъв тест е препоръчителен и за пациенти, които приемат определени медикаменти и трябва да са под лекарски контрол.

Чрез установяване на съотношението урея-креатинин и проследяване стойностите на двата компонента се изследва също и състоянието на дехидратация. При дехидратация или обезводняване уреята се повишава, докато креатининът остава в норма или бележи леко повишение (framar.bg).

Подготовка

Подготовката за споменатото изследване изисква пациентът да приема достатъчно течности и да не се натоварва допълнително в продължение на 48 часа. Препоръчва се също да не се яде голямо количество месо; допустим е прием на до 227 г дневно в последните дни, и нито грам през последните 24 часа преди изследването.

Метод на изследването

Прилага се познатата методика за вземане на кръв от вената. На това изследване се ходи сутрин, гладен и жаден, т.е. не бива да се яде или пие нищо непосредствено преди теста.

Какво се усеща?

Изследването е познато на всички; изпитва се известен дискомфорт от пристягането на ръката, за да се очертаят вените и по-лесно да се вземе необходимото количество кръв от тях. Пациентът изпитва слаба болка при пробива на вената; по-неприятно е, ако вените са засегнати от склеротични изменения или ако лаборантът е неопитен (налага се повече от един опит за проникване във вената).

Рискове от изследването

Изследването е рутинно и при спазването на елементарните правила няма последици за изследвания. Все пак понякога в точката на пробива може да се образува хематом – за да се избегне това лаборантите препоръчват да се подържи няколко минути ръката сгъната в лакътя и с притиснато памуче върху убоденото. Не е изключено по-продължително кървене, ако пациентът приема някакви медикаменти, например аспирин или антикоагуланти.

Макар и в редки случаи, понякога травмираната вена се възпалява, развива се флебит. Състоянието не бива да се подценява – проблемът се овладява с компреси и подходящи мазила.

Кога не бива да се провежда?

Изследването се отлага, ако са нарушени някои от изброените по-горе правила на подготовката за теста. Това е обяснимо – заради риска да се получат неточни резултати. Не се изпълнява тест, ако пациентът е бил физически активен и с натоварване на мускулната система през последните 48 часа; ако в менюто му е имало много месо или ако е приемал някои лекарства като антибиотици, симетидин, стероиди.

Лечение на висока урея

Лекарите препоръчват редовно да се правят биохимични изследвания на кръвта. Процедурата помага навреме да се диагностицират случаите с висока урея; само правилните изследвания и анализи могат да открият каква е причината за подобни стойности. Ако подобно отклонение бъде пренебрегнато, има сериозен риск за здравето и  живота. Самолечението е недопустимо, тъй като неправилно избраната тактика и липсата на лекарско наблюдение заплашват с усложнения за здравето.

Стандартни начини за лечение

Ако повишението на стойностите на урея в кръвта е 10 ммол и повече, приемът на медикаменти е задължителен. В такива случаи организмът не може да се справи с проблема само чрез диетичното хранене. Опасно е сами да си избирате лекарствата, чрез които да регулирате уреята, затова е редно да потърсите медицинска помощ.

Най-често за регулиране на уреята се изполва медикаментът пробенецид.  Неговото основно предназначение е да освобождава организма от пикочната киселина и продуктите й. Минус на лекарството е задържането на негови активни компоненти в бъбреците – има риск в случаите, когато се приемат и други  лекарства, да се проявят негативи на лекарствените взаимодействия. Друг вариант е алопуринолът. При назначаването на всеки от продуктите се отчитат индивидуални характеристики на пациентското здраве – имат значение например възрастта, евентуална бременност и пр. такава терапия изисква контролни биохимични изследвания, които проследяват нивата на урея в кръвта; ако те се нормализират, приемът се прекратява.

Официалната медицина допуска при проблеми с висока урея да се приемат също билкови настойки и чай от определени лекарствени растения. Сред тях са бъзовият цвят, черна боровинка, листа от шипка, жълт кантарион, хвойна. При избора на билка трябва да сме сигурни, че тя няма да предизвика алергични реакции. Ето как могат да се приготвят цярове срещу висока урея по рецепти от народната медицина:

  • Две супени лъжици сух лист от мечо грозде се заливат с чаша вряла вода и се варят 15 минути на водна баня, на тих огън. След това отварата се прецежда и от нея се вземат по две супени лъжици половин час преди хранене, три пъти дневно.
  • Две супени лъжици сух корен от женско биле се заливат с чаша вряла вода и се варят 10 минути. Оставят се под капак за 8 часа; настойката се прецежда и от нея се пият по 100 г три пъти дневно.
Диета при висока урея

Диетата при висока урея в кръвта предполага комплексно балансирано хранене. Освен внимателен подбор на храните, тя включва задължително два литра вода на ден. Препоръчва се минерална вода, но не газирана. Хората с посочения проблем не бива да търсят диети за редукция на теглото или да допускат гладуване, тъй като това ще повиши допълнително уреята. Добре е храната да се приема на 5-6 пъти, на неголеми порции. Веднъж седмично може да се прави разтоварващ ден с редуциран прием на калории.

  • Какво може? Менюто на човек с повишена урея е достатъчно богато, трябва само да се внимава за количеството на приеманите протеини. Препоръчват се малки количества от нетлъсто месо – пиле, пуйка, заешко. Освен това – риба и морски дарове с масленост под 8%, млечни продукти, яйца, плодове и зеленчуци в неограничени количества, растителни масла – слънчогледово, зехтин; прясно изцедени сокове, билкови чайове и настойки, слаби запарки от черен и зелен чай, малко кафе; макарони и зърнени храни могат да се хапват не по-често от 1-2 пъти седмично; домашни сладка и желета.
  • Какво не може? При висока урея се отказваме от мазните меса и риби, както и от силните месни бульони; забравяме за всякакви меки салами и кренвирши, пушени и осолени деликатеси, месни и рибни консерви, подправки и готови сосове с консерванти, майонези, кетчуп, карфиол, киселец, гъби, силен чай и силно кафе.

Приложение на карбамид/урея в селското стопанство

Карбамид или урея – това е също един от популярните азотни торове. Използва се както в крупните аграрни стопанства, така и в личните градини и дворове. Популярността на коментираната урея като тор си дължи на ефективността й и на достъпността: този тор не е скъп.

Урея (карбамид) за тор, специфика

Карбамидът като тор има редица преимущества и полезни ефекти: с негова помощ се ускорява нарастването на растителната мегетативна маса, увеличава се съдържанието на растителния протеин – особено при зърнените култури; същевременно карбамидът е добър за профилактика срещу някои вредители. С него се борави лесно: разтваря се добре във водя и не образува утайки. Ако се спазват точните норми при торене на определени площи, няма риск от натрупване на нитрати.

Същевременно не бива да се забравя, че превишаването на нормите може да причини загиване на посевите. При комплексно третиране специалистите трябва да избегнат съчетания с други торове, които дават негативни резултати. И още една специфика – разтворът на карбамид във водя винаги има по-ниска температура от тази на въздуха.

Ако наторяваните с карбамид почви са бедни на азот, може да се допусне по-висока концентрация в разтворите за поливане/напояване. В този случай обаче има риск да бъдат увредени корените на насажденията и зелената маса. За да се избегне такава опасност, в подобни случаи към разтвора се добавя магнезиев сулфат, 3 кг за 100 л разтвор.

Азотът, който внасяме в почвата чрез коментираната урея, е необходим на растенията за  развитието на зелената им маса, за синтез на растителни протеини. Азотните торове са необходими на растенията през пролетта, когато започва вегетацията им. Ако се наторят многогодишни насаждения през есента, те се развиват интензивно на прага на зимата, правят голяма зелена маса и при ниските температури замръзват и загиват. Есенното торене с карбамид се прави на свободни площи, които ще бъдат засаждани през следващата пролет. Това не винаги е оправдано, тъй като част от полезния ефект на карбамида буквално се изпарява през зимните месеци. Затова е препоръчително есенното торене да е с комбинирани торове, а карбамидът да се отложи за пролетта, непосредствено преди посева.

Пръскане с карбамид
урея
Пръскането с карбамид спасява от вредители

Пръскането с карбамид против вредители се предприема тогава, когато не може или е неприемливо да се използват силни, токсични инсектициди. Разтворът от карбамид се разпръсква тогава, когато вредителите все още не са активни. Това е приблизително периодът, при който започват да се развиват пъпките на растенията; важно е да се избере момент, когато среднодневната температура не е по-ниска от 5 градуса по Целзий.

Обработката с течен карбамид на многогодишните растения, храсти и дървета се предприема, ако през предходния активен сезон те са били масово нападнати от вредители. Обикновено се използва разтвор от 30 г карбамид/урея на 10 л вода. Може разтворът да е с по-висока концентрация, но не и над 100 г на 10 л вода.

Цена на карбамид като тор

Справка в мрежата може да даде ориентир за цените – на дребно и едро, за карбамид (приложение като тор или като компонент за разтвор срещу вредители). Могат да се намерят малки разфасовки, които са подходящи за агролюбители – от 1 до 40 кг. При опаковка от един килограм цената е 2.80; за 5 кг – 12 лв; за 40 кг – 75 лв.

Урея гранулат може да се купи по цени между 440 ( египетски) и 470 лв (австрийски) за тон.

Срокове за торене, дозировка

В личното стопанство карбамидът се използва преди всичко за подхранване на овощни дръвчета и срещу вредители. Върши работа и при зеленчуковите култури; важно е да се внимава с количеството. Достатъчно е за растения като картофи, патладжани и лук да се разпръснат 20-30 гранули на един квадратен метър площ и след това теренът да се полее. За краставички и тиквички са достатъчни десетина гранули.

За подхранване могат да се използват не само гранулите, но и бавноразтворимите таблетки урея. Такава таблетка е в състояние да подхранва кореновата система продължително време; поставянето й трябва да стане при появата на първия цвят на растението. Следващото подхранване е когато започне плододаването.

Няма универсална норма за торене с карбамид при отглеждане на различни култури на големи площи. Специалистите определят конкретното приложение в зависимост от комплекс от фактори като вид на културата, състояние на почвата, климатични условия и пр.

За още информация: На английски, испански и италиански: Urea. На немски: Harnstoff. На руски: Мочевина. На гръцки: Ουρία. На турски: Üre. На френски: Urée.

Източници:

http://plodorod.net/promyshlennye-udobreniya/mochevina-primenenie-sostav-normy-vneseniya/

http://www.tiensmed.ru/news/post_new8942.html

http://etopochki.ru/analizy-mochi/inoe/povyshena-mochevina-v-krovi.html

 

Първоначално публикувано на:13.07.2017 @ 18:27

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *