36 гестационна седмица

36 гестационна седмица: преди края на бременността

Как се чувства в 36 гестационна седмица бъдещата майка. Вижте как изглежда нероденото бебе на тази възраст; готово ли е за живот извън утробата. Какви въпроси трябва да бъдат обсъдени и решени преди раждането. Бременност с близнаци в 36 гестационна седмица. Може ли да се пътува. Хранене и физическа активност преди раждането

36 гестационна седмица означава, че раждането вече съвсем наближава, дори може да се случи във всеки един момент.
Засега бъдещата майка може да се радва на сладкото и тревожно очакване; тя посещава редовно гинеколога си за проверка състоянието на плацентата и на растящото бебе. Чантата с багаж за родилния дом е подредена, а загрижената фамилия подскача в готовност да помага при всяко изохкване на мамчето.

36 гестационна седмица, научно описание

36 гестационна седмица или деветият месец от бременността – това е време, когато бебето може да се роди. При всяка жена срокът е индивидуален и зависи от множество фактори, най-вече от начина, по който е протекла бременността.
Акушерската практика показва, че при първо раждане събитието се случва след 38 гестационна седмица. В този момент бебето вече чува майчините разговори, реагира на докосвания. Напълно формирни са белите дробове, завършва развитието на дихателната система и кръвообращението.

На кой месец отговаря

Да повторим: 36 гестационна седмица – това е вече навлизане в деветия месец на бременността. Ако настъпи раждане в този момент, то бебето ще види бял свят със сформирани дихателни и сърдечно-съдови центрове. В този момент то има средна дължина 46 см и тегло около три килограма.

Развитие на плода в 36 седмица, размери

Развитието на бебето още не е приключило окончателно и може да продължи. Това е времето, когато детето започва да диша през носа: до този момент е вдишвало и издишвало околоплодни води през устата. Благодарение на развитите рецептори започва да различава вкусове. Кислород както и до този момент получава чрез пъпната връв.

36 гестационна седмица
Ето как нараства плодът по седмици

Дебелината на плацентата е около 35.6 мм и активността и започва да отслабва.

Настройват функциите си имунната и нервната система. Бебето постоянно си смуче палците – то развива смукателните си рефлекси и се подготвя за предстоящото кърмене. Черепните кости са меки, за да се улесни придвижването му по родовите пътища. Т.н. фонтанела след време ще се затвори и черепът ще укрепне – но за това сега е рано.

36 гестационна седмица
Родените в 36 гестационна седмица могат да живеят извън утробата

Малкото сърчице бие по 140 пъти в минута, белите дробове функционират по-уверено. Ако детето се роди в 36 гестационна седмица, то ще може да живее самостоятелно. Телцето му сега достига дължина 45-46 см, а теглото в повечето случаи е около три килограма;

Как се чувства бъдещата майка

В този момент бременната е прибавила към теглото си около 12 килограма. Ако килограмите са повече, голяма част от наднормените ще се стопят след раждането, но от личната активност зависи да не останете с тях. Матката е на височина 14-15 см над пъпа. Тъй като по това време бебето се обръща с главата надолу, майката започва да диша по-леко. Затова пък по-често усеща малките ритници под сърцето си. бебето нормално се раздвижва десетина пъти в рамките на 12 часа и майката трябва да усеща тези движения.

36 гестационна седмица
Промените са видими седмица след седмица

В тялото на бъдещата родилка се случват промени, които го подготвят за бъдещото събитие. Шийката на матката омеква и се скъсява, тазовите кости се разширяват и това може да е болезнено. Натискът на матката върху вътрешните органи причинява чести позиви за уриниране. Много жени преди раждането стават по-раздразнителни, което е свързано с хормоналните промени. Има моменти на лошо самочувствие заради големия и тежък корем, който затруднява движенията и причинява болки в гърба и кръста.

В тази фаза на бременността жената трябва да е готова r за появата на нови симптоми, свързани със състоянието й. Сега в организма й циркулират около 5.5 литра кръв, от които един е необходим за растеж и изпълнение на жизнените функции на плода. Възможно е по тялото на бъдещата майка да се появи необичайно окосмяване, което е свързано с хормоналните промени.

“Фигурин

Не е изключена късната токсикоза на бременността: в тъканите се задължа течност и се образуват отоци. Допълнителното натоварване на краката и застоят на кръвта провокират варикозно разширяване на вените.

Изследване с ултразвук, други изследвания и анализи

Ако бременността протича стабилно, жената не се оплаква от силни болки и обилни влагалищни течения, през третия триместър може и да не се прави ултразвуково изследване. Но ако лекарят има някакви съмнения – например за увита пъпна връв около плода или други усложнения, задължително се изследва какво точно се случва с бебето. Тогава изследването се прави на всяка цена, както и ако в началото бременността е протичала с някакви проблеми. При това изследване лекарят може да установи доста точно ръста и теглото на плода, а също и състоянието на плацентата.

Това е времето, когато се правят и стандартните изследвания на кръв и урина. При установени отклонения има време да се проведе профилактика в подходяща форма. Не са редки случаите с диагностицирана кандидоза, която създава риск от заразяване на бебето при преминаването по родовите пътища. Това подлежи на терапия.

Симптоми, усещания. Промени в организма на жената

Усещанията на майката в последните седмици на бременността са доста разнообразни. От една страна радостта от очакването на мъника потиска на втори план всички физически усещания. От друга – растящият корем често причинява болки и неудобства. Сега вече майката започва да разбира, че бременността и майчинството са си труд и отговорност.

Корем и бременност
36 гестационна седмица
На бебето вече му е тясно и то се готви да напусне утробата

В 36 гестационна седмица коремът на бременната може да е толкова голям, че тя да има усещането как я дърпа надолу. С растящото бебе са свързани немалко нови усещания и неудобства: притискане на вътрешните органи и пикочния мехур, умора и болки в гърба и кръста. Друг вид притеснения създава пък коремът, който в деветия месец не изглежда достатъчно голям – макар да няма универсална формула за размера. Тогава може да възникнат опасения за маловодие или за смущения в развитието на бебето.

Подготвителни контракции в 36 седмица

В разглеждания срок бъдещата майка може да получи усещане като че ли коремът й се вкаменява. Това е много често споделяно оплакване преди раждане; ако втвърдяването е придружено с болки в кръста и долу в корема, това може да означава хипертонус на матката и приближаващо раждане.

Може всеки момент да се появят и подготвителни/тренировъчни контракции. От истинските непосредствено преди раждането те се различават по това, че не са ритмични и липсват специфичните болки.

Фетални движения

Движенията на плода в 36 гестационна седмица са по-малко активни и това смущава немалко жени. Но това е обяснимо – на бебето вече му е много тясно в корема, а освен това то започва да събира сили за раждането. Все пак движенията на плода трябва да се следят: нормално е, макар и по-кратки, раздвижванията да са десетина за 12 часа.

Разкритие, предвестници на раждането

Точен знак за приближаващото раждане е смъкването на корема. До момента при нормално предлежание – с главата надолу, главата се е намирала над тазовите кости, а в 36 гестационна седмица се спуска надолу и се разполага непосредствено в тазовата кухина. Жената може лесно да усети кога се случва това, защото намаляват усещането за задушаване и киселините след хранене, но са по-чести позивите за уриниране.

Настъпва също размекване и скъсяване на маточната шийка, което бременната не може да определи самостоятелно – това е работа на гинеколога след влагалищен преглед. Така всъщност се подготвя разкритието на родовия път. Още един белег е падането на т.н. тапа. През цялата бременност в канала на маточната шийка е имало нещо като запушалка от слуз, която е изпълнявала защитни функции.

И още един белег, който не се проявява задължително, но го има често: намаляване на теглото. Това може да изглежда странно – но е свързано с променения хормонален фон и изхвърлянето на излишните течности от тъканите на майчиния организъм. Това може да се разбере и по липсата на отоци по краката, нещо, което е обичайно при последните месеци на бременността.

Няколко думи за отоците: нормално е те да се появяват вечер; ако обаче бременната се събужда сутрин с тях, на всяка цена трябва да се изследва работата на бъбреците й.

Болки, течения, маловодие

През 36 гестационна седмица често се усещат болки в гръбнака и краката, затова бременната трябва да почива повече. Често се усеща болезнено разпъване на корема; ако стягането и болката станат ритмични, трябва да се внимава дали това не са предродилните контракции. Почти сигурно е, че става дума именно за това, ако са налице и болки в кръста. Всяка жена може да направи сравнение и да прецени дали става дума за по-различни, нови усещания за болка. Трябва да се търси незабавно лекар, ако освен повтарящите се болки с нарастваща сила има и изтичане на воднисти течности от утробата.

36 гестационна седмица
Болките в гърба и кръста са нещо обичайно

Всички подобни белези означават, че раждането наближава. Ако това е първа бременност, младата майка може и да не си дава сметка какво точно се случва; затова е необходима предварителна подготовка, добра информираност и подкрепа от близките.

През 36 гестационна седмица очаквайте и промени на влагалищните течения. Те стават по-интензивни и течни. Ако са смесени с бели “парцали”, ако е налице и усещането за парене и сърбеж, може да става дума за гъбична инфекция и е задължително да се предприеме незабавна терапия. Ако изтичащите секрети са смесени с кръв, това може да е сигнал за отлепване на плацентата. Тогава се търси спешна медицинска помощ, за да не пострадат както майката, така и бебето.

Възможно е в последните седмици на бременността коремът на жената да не е толкова голям, колкото се очаква или е обичайно. Ултразвуковото изследване може да изясни дали наистина има някакви причини за тревога; подобни състояния са свързани или с малки размери на плода, или с малък обем на околоплодните води. Има ли патология или всичко е свързано с индивидуални особености, могат да кажат само специалистите.

Околоплодните води имат много важна роля: те предпазват бебето от травмиране и са идеална среда за живота му. Дали количеството им е достатъчно, може да се установи чрез ултразвуково изследване. През 36 гестационна седмица се знае с точност как стоят нещата в това отношение. Ако бебето се развива нормално, незначителното им наличие под нормата не е страшно. Околоплодният мехур с водите в началото на раждането има важна роля за нормалното разкритие; маловодието може да наруши този процес и да стане причина за слаба родова дейност. При недостиг на околоплодни води във вътрешността на матката могат да се образуват сраствания и да се получи усукване на пъпната връв. По тази причина диагностицирането на маловодие е нещо съществено при проследяването на патологиите на бременността.

Други възможни случаи

Не е изключено в 36 гестационна седмица да се получат непредвидени усложнения и да се наложи известно избързване – по здравословни причини, или при специфични симптоми във връзка с многоплодна бременност.

Да правим секцио (цезарово сечение) или не?

Една трета от всички бременности в днешно време завършват със секцио; както е известно – при този вариант бебето се извлича от утробата чрез хирургическа интервенция, през разрез на коремната стена. Секцио по спешност се прави, когато едно раждане започва по естествен път, но в процеса на раждането възникне усложнение и заплаха за живота на майка и/или бебето. Планово секцио има тогава, когато предварителните показания дават основания за висок риск при естествено раждане; операцията може да се предприеме както по медицински показания, така и по желание на бъдещата майка. Преждевременното раждане и многоплодната бременност също са случаи, при които се взема решение за секцио. Съвременната медицина позволява тази операция да се изпълни с минимален риск от усложнения, с прилагане на качествена анестезия.
Ето в какви случаи раждането чрез секцио се планира предварително:

Дайте мнение и Вие тук!
  • Тесен таз или травма на тазови кости;
  • Тумор по трасето на родовите пътища;
  • Ако предлежащата плацента закрива изхода на матката;
  • Преждевременно отлепване на плацентата;
  • Разкъсване на матката или отваряне на стар шев от предишна операция;
  • Възраст над 30 години за първо раждане;
  • Недоразвита матка;
  • Сърдечно-съдови заболявания, проблеми със зрението, бъбречна недостатъчност;
  • Едър плод или неправилно разположение на плода.
36-а седмица с близнаци

Ако предстои да се родят близнаци, в 36 гестационна седмица е нормално това да се случи: по принцип близнаците в повечето случаи се раждат преди 40 седмица. Двойното натоварване причинява на  бъдещата майка невероятни неудобства, понякога е трудно дори най-обикновеното придвижване. Въпреки това активността трябва да се съхранява, за да се поддържа тялото на родилката в добра форма. Така една здрава и енергична мама ще може да помогне на децата си да дойдат по-леко на бял свят.

Преждевременно раждане в 36 гестационна седмица

В акушерството и гинекологията преждевременно се счита раждането в 22 до 37 гестационна седмица, включително. Теглото на плода е от 500 грама нагоре. Да се прогнозира едно преждевременно раждане е трудно – то може да се случи изведнъж, дори при съвсем нормално развитие на бременността. Един от главните признаци за започващото раждане е изтичането на околоплодните води. Ето кои фактори могат да провокират преждевременно раждане, включително в 36 гестационна седмица:

  • Ранна възраст на бъдещата майка – под 18 години, или късно първо раждане, след 35;
  • Инфекция на половите пътища;
  • Хронични или остри заболявания на бременната;
  • Дефекти в развитието на плода;
  • Предхождащи тази бременност аборти или други операции на матката;
  • Прием на алкохол и наркотици, пушене по време на бременността;
  • Предишна бременност, която също е завършила преждевременно.

Основен симптом на започващото преждевременно раждане е специфичната разпъваща болка в корема и кръста. Кратките контракции  са придружени с изтичане на околоплодните води и на влагалищни секрети с кръв. За да се определи обаче в каква фаза е преждевременното раждане, е необходимо лекарят да направи преглед, включително с ехограф, за да установи точно разположението на бебето и разкритието на родовия път. Важно е да се прецени размерът на маточната шийка: ако дължината й е под три сантиметра, има риск от преждевременно раждане на т.н. недоносено бебе.

Какво точно да е раждането – естествено или чрез секцио, се определя индивидуално; решението зависи от характеристиката на женския организъм и състоянието на плода.

Бебе, родено в 36 гестационна седмица

Специалистите сравняват бебето в 36 гестационна седмица с едра диня: то се е освободило от първичния мъх по кожата, започва да натрупва подкожна мазнина, растат му коса, вежди и мигли. В косъма се образува пигмент, който ще го определи като брюнет или блондин. Теоретично бебето в 36 гестационна седмица е напълно оформено и ако се роди, може да живее самостоятелно. Оставащите четири седмици – по план! – обаче са му необходими, за да се подготви стабилно за трудната задача – раждането!

И въпреки това то е във форма – изглежда така, както е при новородените. Има напълно изграден череп, като черепните кости са свързани със съединителна тъкан в своеобразна мека връзка, която позволява известна деформация за безопасно преминаване по родовия път. Рефлексите за хващане и смучене са достатъчно развити – това ще помогне за захранването от майчината гръд. Центровете, отговорни за дишането и сърдечно-съдовата дейност, са буквално на крачка от пълната си готовност. Пръстчетата имат нокти, които вече растат, белият дроб може да функционира самостоятелно. В черния дроб се натрупва желязо, хрущялите на ушните миди придобиват плътност, почти изцяло завършено е изграждането на имунната и ендокринната система. Малко остава да “доузрее” сърцето, което вече бие 120-140 пъти в минута. Бебето чува, дори започва да реагира на майчиния глас и на повтарящи се мелодии. Половата система е формирана до същата степен, каквато ще има едно напълно износено бебе.

Хранене, съвети и диета през 36-ата седмица

През последните седмици от бременността бъдещата мама трябва да намали калориите: тя е натежала доста, движи се по-малко, по-малко разходва и не се нуждае от трупане на килограми. Разбира се, не става дума за отслабваща диета, за гладуване – а за намаляване на компоненти като животински мазнини и бързи въглехидрати за сметка на витаминозните и с фибри храни. Естествено – става дума за плодовете и зеленчуците. Организмът се нуждае от протеини и е нормално да се ориентирате към риба и пилешко месо; без мазнини все пак не може – нека те да са растителни; избирайте черен и пълнозърнест хляб. Не преяждайте – похапвайте често, по малко. Не солете прекалено и пийте достатъчно вода. Бъбреците по време на бременност са обяснимо претоварени и солената храна ще ги затрудни допълнително; могат да се появят проблеми с артериалното налягане, да се променят и стойностите на кръвната захар.

Още веднъж за килограмите и за диетите: ако в храненето на майката има някакъв драстичен дефицит на хранителни компоненти, това ще  рефлектира върху детския организъм, е сетне и върху майчиния.

Лекарите препоръчват в този етап все пак да се съхрани максимално подвижността въпреки тежкия товар. Не бива и да се прекалява – движете се, но не забравяйте, че ви предстои занимание с голям разход на енергия. Оставете в шкафа обувките с токчета: те само биха натоварили допълнително гръбнака ви.

Ще ви е трудно да “скачате” сутрин от леглото; всъщност резките движения при ставане от сън не се препоръчват. Раздвижвайте се бавно, обръщайте се първо настрана и тогава спускайте крака от леглото.

По въпроса за секса: ако няма някакви противопоказания и препоръка за въздържание от страна на лекаря – правете го. Имайте все пак едно наум за това, че един оргазъм може да активира тонуса на матката и да провокира началото на родова дейност.

Свикнете да мислите позитивно за предстоящото събитие; пригответе навреме сака с личните вещи за родилното, необходимите документите и пр. Поддържайте доброто си настроение, опитайте се да надмогнете раздразнителността и ядовете за дребни неща. Няма нужда да се плашите от предстоящото раждане, по-добре се настройте за дългоочакваната среща с мъника.

Витамини за бременни

Важно е да се помни, че специалните мултивитамини за бременни съдържат достатъчни количества синтетични витамини и минерали, които са в състояние да ликвидират възможния дефицит в организма на бъдещата майка. Но такива сериозни продукти не е нужно да се приемат при всяка бременност. Ето в какви случаи лекарят може да ги препоръча:

  • На бременни, които по някаква причина не се хранят пълноценно;
  • Бременни, които са имали заболявания, свързани с дефицит на витамини или микроелементи: желязодефицитна анемия, дефицит на витамин В12 и пр.;
  • При жени, чиято предишна бременност е била прекъсната от спонтанен аборт или са родили дете с аномалии;
  • При бременни над 30 години.

Следователно приемът на мултивитамини наистина не е задължителен – още повече, че те натоварват черния дроб и бъбреците. Тези органи участват в преобразуването на витамините и изхвърлянето на излишъка им. Ако една здрава жена се храни пълноценно, приемът на мултивитамини може дори да навреди, тъй като се получава хипервитаминоза – за плода това не е добре.

Има още нещо: във всеки етап от бременността има потребност от точно определени витамини, а не от витамини изобщо.

Най-добре е преди бременността и през първия й триместър да се пият поотделно фолиева киселина, витамин Е и при необходимост – йодни препарати. При дефицит на тези компоненти развитието на плода може да пострада, да се проявят аномалии от типа на вече споменатите неврологични – става дума за спина бифида. Добре е споменатите продукти да се приемат до 12-та седмица. Витамините за бременни по триместри се препоръчват от наблюдаващия гинеколог и акушерка. При оплаквания от страна на бременната могат да се направят изследвания и да се неутрализират с допълнителен прием конкретни дефицити.

След 12 гестационна седмица могат да се приемат мултивитамини, ако лекарят прецени това за необходимо при споменатите по-горе условия. Най-често мултивитамините се приемат веднъж на ден – една комбинирана таблетка, по време на хранене. Какви точно витамини да се приемат – ако наистина това е необходимо – зависи от индивидуалните потребности на дадена жена. Необходима е консултация с лекар, която ще помогне да се предотврати неподходящата профилактика. Опасно е например да се приемат продукти с калций, ако той не е необходим във висока доза. Завишените стойности на калция в организма са нещо дори по-опасно, отколкото недостигът му. Същото се отнася за йодните препарати.

Пътуване в 36 гестационна седмица

Може ли една жена, бременна в 36 гестационна седмица, да предприеме някакво пътуване? Най-безопасен за пътувания период от бременността е вторият триместър, тцец от 14 до 24 гестационна седмица. В този етап бременната се чувства теоретично най-добре и вероятността от спонтанен аборт или преждевременно раждане е минимална. През третия триместър, разбирайте – и през 36 седмица, не се препоръчва отдалечаване от дома на повече от 500 км. Възможно е да възникнат непредвидени проблеми – да вдигнете кръвно, да спрат движенията на плода, да започне преждевременно раждане. Когато решавате дали да пътувате, преценявайте дали при това ще можете да разчитате на териториално достъпна медицинска помощ. Добре е да се вземе мнението на личния лекар и гинеколог по този въпрос.

Ако все пак по някаква причина пътуването не може да се избегне, вариантът със самолет е за предпочитане при дълги разстояния. Медицината счита за допустими пътуванията по въздух до 36 гестационна седмица, но на тръгване вземете със себе си всички изследвания и документи, свързани с бременността и раждането. По време на самото пътуване са необходими периодични почивки, при полет – раздвижване на всеки половин час, за да се избегне венозен застой. Бременна в 36 гестационна седмица жена пътува най-малко с един придружител.

Трябва да сте наясно също какво е медицинското обслужване на мястото, където отивате.

37 гестационна седмица от бременността

Изминала е още една седмица – в 37-ма вероятността да родите нараства още повече; бебето е готово, но продължава да трупа средно по 30 г дневно към теглото си, в това число 15 г подкожна мазнина.

В по-добра готовност са белите дробове на мъника. Засега те не са включени в кръвоносната система, но в момента на раждането в сърцето се отваря клапа и кръвта тръгва към тях, за да може да се насища с кислород. В главния мозък невроните се покриват с миелинов слой: този процес сега само започва и ще продължи през цялата първа година от живота на детето. Колкото е по-завършен, толкова по-добра ще е координацията на движенията на детето.

Сънят в утробата сега се състои не само от бързата фаза, когато се регистрира повишена мозъчна активност и отслабване на мускулния тонус – но и от бавна фаза, която е характерна с общо успокояване и понижаване на налягането. Мозъкът на бебето преработва достъпната му информация дори и насън.

Продължават хормоналните промени в майчиния организъм, които го подготвят за раждането.

Източници:

Първоначално публикувано на:22.06.2017 @ 14:09

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Bebe

Бременност. Всичко за нея. От А до Я

Какво да очакваме, щом става дума за бременност? Какви тестове се правят и как. Бременност …

Едно мнение

  1. Прекрасна статия, изпълнена с изключително добра и професионална информация на достъпен и разбираем език за бъдещите млади майки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *