хипертония нова апаратура
Лечение на хипертония с нова купена апаратура

При хипертония – кои храни са позволени и кои – забранени?

Хипертонията, позната още като “тихия убиец”, няма изразени симптоми.

Австралийски експерти насочиха вниманието на страдащите от болестта към продукти, които ще помогнат да се намали риска от повишаване на кръвното налягане при хипертониците.

След като сте минали всякакви прегледи при специалист, използвана е диагностична апаратура за кардиология и сте били категорично диагностицирани с хипертония, освен предписаните медикаменти, се препоръчва да спазвате и определен режим на хранене.
Трима диетолози от университета в Нюкасъл в Австралия, разказват за продуктите, които трябва да включите в менюто си, както и тези, които следва да избягвате или да използвате съвсем рядко.

Какво е полезно

1. Овесени ядки

Научни изследвания са открили, че при използване на 25гр овесени ядки дневно, систоличното кръвно налягане намалява с 2,7 мм и диастоличното кръвно – с 1,5 мм.

Такова количество овесени ядки съдържа около 4 гр. определен тип влакна, наречени бета-глюкан. Всеки допълнителен грам способства понижаването на кръвното налягане с 0,11 мм. Специалистите препоръчват ежедневно консумиране овесени ядки в размер на 30 гр. за мъжете и около 25 гр. за жените.

2. Цвекло

Цвекло е изключително богато на неорганични нитрати, които се превръщат в азотен оксид, съдействащ за разширяването на артериите и намаляването на налягането.

3. Витамин С

Витамин С се открива в пресните зеленчуци и също така във всякакви плодове. Средната порция съдържа около 10-40 mg витамин С.
Той способства намаляването на кръвното налягане, но хората с камъни в бъбреците специално трябва да бъдат внимателни, когато приемат витамина.

Вредни продукти

1. Сол

Прекомерната консумация на сол способства появата на високо кръвно налягане.
Проучването показва, че намаляването на сол в храната може да доведе до значително намаляване на кръвното налягане.

2. Алкохол

Алкохолните напитки първоначално намаляват кръвното налягане, но след това го вдигат още повече. Много често това се случва през нощта, след като сте били на парти или просто след като се събудите.

Дайте мнение и Вие тук!
3. Кофеин

Кофеинът присъства не само в кафето, но и в чая (включително зелен и черен), кока-колата и енергийните напитки. Наблюдава се покачване на кръвното налягане след пиенето на кафе.

Преди да помислите да се предприеме, какъвто и да е хранителен режим е добре да се консултирате обстойно с доверен специалист по кардиология.

Модерната медицинска апаратура

“Демир

Висококачествената иновативна апаратура за кардиология е ключов фактор за навременното диагностициране на заболявания като хипертонията, както и на други скрити заболявания на сърцето.

Благодарение на възможностите на днешната техника, редица сърдечно съдови заболявания се засичат в ранен етап, в резултат на което може да се назначи адекватно и ефективно лечение.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Car

По-здрави с екзотичния кардамон: ето как!

Свойства и рецепти с подправката като билка. Чай от кардамон. За отслабване със зелен чай. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *