монурал, цена, мнения
Еднократният прием на монурал спасява от продължителна антибиотична терапия

Монурал при цистит и др. Лекарства – аналози, заместители. Как се ползва? Цена, мнения

Ето какво представлява медикаментът монурал (състав и действия). Какъв е режимът на приложението му; противопоказания и странични ефекти. Какво лекарство да изберем, ако монурал не е за нас. Монурал при бременност и кърмене; лекуват ли се деца с монурал. Потребителски мнения за монурал

Монурал – какво е това?

Съвременните темпове на живот не позволяват да боледуваме дълго. Особено за деловия, интензивно работещ човек многото болнични са непозволен разкош! Точно по тази причина медикаментите от типа на монурал, които в някои случаи са способни да те излекуват с един прием, са така популярни!

Какво е антибиотикът монурал. Състав и свойства

Монурал е съвременен антибиотик с широк спектър на действие. Прилага се основно при инфекции и възпалителни процеси в отделителната система. Активен компонент в медикамента е веществото фосфомицин.
Това модерно лекарство почти веднага след приема се усвоява в храносмилателния тракт и бързо се натрупва в урината. Два часа след приема достига максималната си концентрация, достатъчна да унищожи патогенните микроорганизми в тялото.

Препаратът е ефективен срещу повечето грамположителни и грамотрицателни бактерии, в това число и някои устойчиви спрямо други антибиотици. Компонентите на монурал остават в организма в продължение на две денонощия, след което 90% от тях се изхвърлят от организма чрез урината, а останалите 10 – с екскрементите. Две денонощия са напълно достатъчни, за да се постигне траен терапевтичен ефект. Окончателното освобождаване на организма от компонентите на монурал приключва максимално до 80 часа след приема, през което време те действат бактериостатично и изчистват организма от патогенни микроорганизми.

Действие на веществото фосфомицин (Fosfomycin – trometamol)
монурал, лечение на гъбички
Еднократният прием на монурал спестява продължителната антибиотична терапия

Активен компонент в антибиотика е веществото фосфомицин. Това е представител на групата уроантисептици; фосфомицинът убива грамположителните и грамотрицателните бактерии, които интензивно се размножават в различни зони на отделителната система и причиняват възпалителни процеси. За да е по-приемлив този медикамент с орален прием, към фосфомицина са добавени помощни вещества от рода на овкусители – захароза, аромати портокал или мандарини и пр.

Благодарение на фосфомицина, монуралът въздейства блокиращо върху обменните процеси в бактериите. Като разрушава клетъчните им мембрани, той прави невъзможно прикрепването им към лигавиците на органите от отделителната система. Така вредната микрофлора не е в състояние да се развива и да образува колонии, и загива – при това доста бързо. Още един ефект от този антибиотик е подкрепата за имунната система, която с негова помощ противостои по-успешно на различните инфекции.

На кои бактерии действа

Преди да започне лечението с този или с друг антибиотик, нормално е да се направи анализ и да се установи дали примерно монурал ще е ефективен при съответния патоген. Някои бактерии са устойчиви спрямо голяма част от антибиотиците и точното намиране на подходящо “оръжие” срещу тях е залог за бъдещия успех на терпията.

Монурал например се справя успешно със следните патогенни микроорганизми:

  • Ешерихия коли;
  • Стафилококи от различни разновидности;
  • Клебсиела;
  • Цитробактерия;
  • Протей;
  • Морганела.

Монурал се прилага при доста обширна група заболявания, на първо място при остър бактериален цистит, при обостряне на хронично възпаление на пикочния мехур, бактериурия по време на бременност – включително безсимптомна, профилактично – срещу обостряне н хронични уретрити, в постоперационен период – за да се избегне инфекция на пикочните канали, профилактично.

Монурал може да се препоръча и като подготовка пред операция на отделителната или половата система, или пред инвазивна диагностика на същите телесни зони.

Действие върху бъбреците
“Демир

Трябва да се отбележи фактът, че за разлика от други медикаменти – коментираният монурол не натоварва черния дроб с продукти на разпада, нито се задържа в тъканите на бъбреците – изхвърля се с урината. Това е твърде важно, защото някои ефективни медикаменти имат описаните свойства и това води до опасни странични ефекти. Монурол не може да навреди на бъбреците, тъй като доказано се изчиства изцяло от организма.

Същевременно този антибиотик може успешно да се използва при лечението на болни бъбреци. Той е сред успешните решения при пиелонефрит. Препаратът не е токсичен и не вреди на организма въпреки характеристиката си на антибактериална композиция. Тъй като е доказано безопасен, той може да се използва и от бременни – при това не само за лечение, но и за профилактика на инфекции. По този начин може да се предотврати развитието на възпалителен процес и да се изключат възможни усложнения на самата бременност.

Понякога монурал се препоръчва в комбинация с още няколко лекарствени средства; това се прави само от специалисти и се практикува при усложнени състояния. Без консултация със специалисти самодейните комбинации могат да причинят опасни последици, така че най-добре е да слушаме какво казва докторът!

В червата

Предимство на монурал е неговата безвредност по отношение на полезната чревна микрофлора. Всъщност активният компонент фосфомицин действа изключително в рамките на отделителната система и не може да навреди на други органи. Освен това монурал е препарат, който най-често се приема еднократно, а това като цяло е щадящо за полечните чревни бактерии.
Форми на монурал на пазара

Медикаментът се предлага под формата на гранули, които са фабрично дозирани и запечатани в непроницаеми опаковки. Съществуват варианти от 3 г за възрастни и от 2 – за деца и подрастващи. По правило препаратът се приема еднократно, затова сашетата са предпочитана форма; не се произвеждат таблетки или капсули и това е специфично за монурал. Всяко прахче се разтваря в определено количество вода непосредствено преди прием и се изпива на гладно.

Как се приема
монурал
Обичайната доза е три грама…

Съдържанието на пакетчето монурал се разтваря в 1/3 чаша вода. Пие се на гладно – два часа преди хранене или два часа след това, тъй като приемът по време на хранене забавя усвояването му от организма.

Най-добре е лекарството да се взема вечер преди лягане, след като се опразни пикочният мехур. Най-често приемът на едно саше е достатъчен, за да се реши болестният проблем.

Ако по някаква причина пациентът трябва да према и метоклопрамид, още в началото от терапията трябва да се изключи монурал. Проблемът е в това, че паралелният прием намалява концентрацията на фосфомицин в кръвната плазма и в урината, и терапевтичен ефект не може да се постигне.

За диабетиците е важно да знаят и това, че в състава на монурал се съдържа захароза. И още една подробност – приемът на монурал изключва алкохола най-малко за времето, когато трябва да се почувства въздействието на антибиотика.

Дозировка

Стандартната дозировка за възрастни е 3 г в денонощие, еднократно. В някои случаи лекуващият може да разпореди повторен прием след едно денонощие. Това се прави при рецидивиращи бактериални инфекции, напреднала възраст на пациента, тежко протичане на заболяването, липса на ефект след първия прием на лекарството.

Ако монурал ни интересува като профилактично средство – за да предотвратим инфекция на пикочните пътища при диагностични процедури или при урологична интервенция, предварително се планира двукратен прием. Първият е три часа преди насроченото изследване, и 24 часа след първия прием.

При болни с бъбречна недостатъчност монурал следва да се прилага много предпазливо. Тук има два варианта: или да се намали дозата, или да се увеличи интервалът между двата приема на препарата.

Показания

Основните показания за прилагане на монурал са концентрирани в няколко групи болестни отклонения. При всяка от тях универсалният продукт монурал действа специфично, а общото е антибактериалният и противовъзпалителен ефект. И така – вижте кои заболявания могат да се лекуват с прахчето монурал:

  • Остър и хроничен цистит;
  • Остър и хроничен уретрит или възпаление на пикочния канал, причинено от стафилококи или чревна микрофлора;
  • Като профилактично средство – за предпазване на бъбреците и пикочните пътища от инфекции при диагностични или хирургични инвазии в тях;
  • При бременни – заради специфични инфекции, протичащи в скрита форма.
Противопоказания. Води ли до дисбактериоза?

Препаратът се определя като безопасен във висока степен, но дори той си има противопоказания и предписания за ограничена употреба при някои пациенти. В други случаи просто е казано, че не бива да се прилага. Ето за какви случаи става дума:

  • При деца под петгодишна възраст;
  • При потенциални потребители с бъбречна недостатъчност;
  • При индивидуална непоносимост към някоя от съставките на продукта.

Води ли до дисбактериоза? Това е важен въпрос – в повечето случаи терапиите с антибиотици буквално съсипват полезната чревна флора. По тази причина се препоръчва прием на пробиотици – или по време на самата антибиотична терапия, или непосредствено след приключването й. При монурал имаме на практика почти цялостно извеждане на лекарствените компоненти от организма чрез бъбреците, затова при прилагането му няма риск от развитието на дисбактериоза. Тъй като антибиотикът се прилага за много кратко време, това спасява и от потенциален риск – патогените да развият резистентност към него.

Странични действия и ефекти
монурал
…или два грама – за деца над пет години

Като цяло монурал се приема добре, но не е изключена проявата на странични ефекти. Така например стомашно-чревният тракт реагира на суспензията от гранули чрез гадене и повръщане, киселини и разстройство. Съобщавано е за случаи на главоболие. Ако пациентът приема повече течности, тази симптоматика отслабва.

Възможни са също алергични реакции – обриви и сърбеж по кожата. Има информация и за случаи с диария, но те са свързани с предозиране на препарата.

Монурал и алкохол

Монурал и алкохол са две несъвместими неща. Ако един пациент консумира редовно алкохол, но му предстои да се лекува с нашия антибиотик, той трябва да спре пиенето няколко дни преди терапията и още няколко – след нея.

Лечение с монурал

Най-популярен се оказва антибиотикът монурал при лечението на възпалителни процеси в пикочния мехур – както при остри състояния, така и при обостряне на хронични възпаления. Циститът например е нещо много упорито; болестта трудно се поддава на окончателно излекуване – но с монурал имаме шансове да се спасим. Разбира се, задължително е да сме се уверили, че се касае за бактериална инфекция и че “виновният” патоген има чувствителност към монурал.

Трябва да се помни и това, че монурал няма да се справи с инфекция на отделителната система и половите органи, ако тя е причинена от хламидии, трихомонас, гонококи или от туберкулозната пръчица. Ако искате да лекувате цистит или уретрит, причинени от тези микроорганизми, с монурал това няма как да стане.

При цистит

Монурал е един много добър начин да се справим с неприятния цистит. Доказано е, че лекарството работи срещу повечето бактерии, причинители на това заболяване. Освен че има бактерицидни свойства – т.е. унищожава патогените, антибиотикът потиска възможността те да се фиксират върху стените на пикочния мехур и да се развиват, поддържайки инфекцията.

Защо монурал е предпочитан медикамент при лечението на цистит? Ето как можем да обобщим плюсовете на такава терапия:

  • Антибиотикът въздейства единствено и целенасочено върху причинителите на инфекцията в пикочния мехур;
  • Препаратът може да се приема от бременни – естествено, под лекарски контрол;
  • Лечението е кратко – касае се за еднократен прием, не е нужно да се гълтат антибиотици пет или седем дни, както е с други продукти.

Правени са много изследвания в клиники в различни страни и всички те доказват, че фосфомицинът е най-безопасният и високо ефективен препарат за лечението на цистит при деца и при възрастни. Само в много тежки случаи се налага лечението да включи допълнителен прием на доза монурал, което се прави 24 часа след вземането на първото прахче.

Цистит. Лечение с лекарства и билки. Антибиотик, хомеопатия

Прием при уретрит

Уретритът е възпаление на пикочния канал, което често е причинено от бактериална/ вирусна инфекция. Уретритът може да е и от неинфекциозен тип – при физическа травма на меките тъкани. Така се случва при твърде активен, бурен секс или при изхвърлянето на фрагменти от бъбречен камък или камък от пикочния мехур.

Монурал участва в лечението на уретрит като част от комплексна терапия – заедно с други антибиотици. Най-често приемът му се налага при запуснати форми на хроничен уретрит. Рэолята на активната му съставка – фосфомицин, е да подсили действието на прилаганите в такива случаи амоксициклинови антибитици. Лечебната схема е сложна, изготвя се от лекуващия индивидуално и задача на пациента е да я спазва стриктно. Включването на монурал в такава формула не влиза в противоречие с другите лекарствени продукти.

Дозировката на препарата е стандартната – едно саше от 3 г се разтваря в топла вода и се изпива. На болните с бъбречна недостатъчност лекуващият може да препоръча детският вариант прахче от 2 г. След приема на суспензията усвояването е много бързо; два часа по-късно е достигната максималната концентрация, достатъчна да изпълни лечебната си функция. Действието може да се поддържа само от тази единствена доза в продължение на две-три денонощия. За толкова време патогените се унищожават почти напълно. Както е и при циститно болните, в този случай пациентите вземат втора доза в редки случаи – ако заболяването рецидивира или ако се касае за твърде запуснато състояние.

При пиелонефрит

Като антибиотик с широк спектър на действие, монурал успешно се прилага и при комплексното лечение на пиелонефрит. Най-често го комбинират с други медикаменти – например амоксициклин или цефалексин. Фосфолексинът проявява висока активност към патогенни микроби, които са резистентни към много от обичайно препоръчваните при пиелонефрит антибиотици. За разлика от режима прио други диагнози, при пиелонефрит приемът на монурал е сутрин на гладно. Обикновено в повечето случаи (цистит) се препоръчва лекарството да се приема вечер преди лягане, след опразване на пикочния мехур.

За деца

Препаратът може да се дава на деца на възраст над пет години – еднократно, в детския вариант сашета от 2 г. При по-малки деца антибиотикът е противопоказан заради недоразвитата филтрационна система на бъбреците.

При бременност и кърмене

Антибиотикът монурал без съмнение е лекарство с високи качества; специално се отбелязва възможността да се използва и по време на бременност. Разбира се, това трябва да се прави много внимателно и само в краен случай, по лекарска препоръка и под контрол. Известни опасения поражда фактът, че монуралът може да прониква през плацентата, а в същото време няма изследвания за въздействието му върху плода. Най-често лекарите го назначават в случаите, когато всички останали – доказано безопасни – продукти не са успели да помогнат.

Дайте мнение и Вие тук!

През първия триместър на бременността все пак медикаментът не трябва да се приема, тъй като това е рисков период и тогава се формират всички органи и системи на детето. Ако пък се касае за жена, която кърми, тя направо трябва да забрави това лекарство – то доказано прониква в кърмата.

При ешерихия коли, стафилококи, хламидии

Монурал е ефективен при стафилококи и ешерихия коли, но не и при хламидийни възпаления. Ето защо е важно да се установи точно кой е причинителят на една или друга инфекция, засегнала отделителната и/или половата система.

Много често ешерихия коли е причината за упоритите цистити. Там, където други антибиотици не се справят, монурал спасява от патогените успешно. Ако лечението започне навреме, ако не се е стигнало до хронични състояния, еднократният прием е достатъчен и това доказва превъзходството на монурал пред други лекарствени продукти. Същото може да се каже и за инфекциите, причинени от стафилококи.

Инфекциите от хламидии имат по-различна характеристика. Ако цистит или уретрит е с този причинител, монурал няма да е от полза.

При гъбички

Представителите на гъбичната, както и на вирусната микрофлора, са абсолютно нечувствителни към антибиотика монурал! Затова – ако подозирате кандидоза при цистит, не си губете времето с монурал, няма да помогне. В някои случаи дори нещата могат да се влошат именно заради неточната терапия.
Преди да започне лечението на една инфекция, първо се устяновява причината за нея. Монурал може да се включи в комплексна терапия при гъбички, но само като предпазна мярка против вторична бактериална инфекция.

Аналози и заместители на монурал

Съществуват аналози на монурал, които съдържат същия активен компонент и са сходни по въздействието си върху организма. Някои от тях са по-евтини от оригинала, чиято цена е около 16 лв за едно прахче. Такива продукти са решение и в случаите, когато пациентът има непоносимост към някои от съставките на монурал. Такъв продукт например е фосфомицинът; лекарствата като него се наричат също структурни заместители, съдържащи един и същ активен компонент с оригинала.

Съществуват и други продукти за въздействие например при цистит, които са по-скоро със спомагателни функции. Такова е руското съчетание от аскорбинова киселина и екстракт от червени боровинки – монурел, което може да се набави онлайн. В случая се касае по-скоро за продукт от типа на хранителните добавки.

Фосфомицин гранули 3 г

Фосфомицин на Зентива (сашета от 3 г) е антибактериален продукт с приложение, идентично с това на монурал. Пациентската листовка го определя като средство за неутрализиране на остър, неусложнен цистит при жени и момичета над 12-годишна възраст. Прилага се и при деца над 6 години; възрастовата група на потребителите от 6 до 11 години се лекува с друга дозировка, съобразена с възрастта и телесната маса. При бременност е допустима терапия с фосфомицин само при много основателна причина и под лекарски контрол. Фосфомицин не е подходящ за кърмачки. Ако пациентът шофира, трябва да изчака ефекта от приема – възможни са замайване и отслабена концентрация. Не шофирайте, докато не установите подобни симптоми или отсъствието им.

Приема се на гладно, час преди или 2-3 часа след хранене. Единичната лечебна доза е 3 г както за възрастни, така и за деца и подрастващи над 12 години. Три часа преди изследвания или хирургични интервенции в уро-гениталната система се приема една профилактична доза; 24 часа по-късно вземете втора.

Продуктът може да се прилага при пациенти с бъбречна недостатъчност в начална фаза.

Нолицин (Nolicin), Амоксицилин (Amoxicillin), Амоксиклав

Разглеждаме антибиотици, които по въздействието си върху организма са твърде сходни с монурал. Популярно средство за лечение на цистит и подобни инфекции на отделителната система е например нолицинът – антибиотик с широк спектър на действие от хинолоновата група. Сравнителната характеристика на монурал и нолицин може да даде представа за това кой от двата продукта е по-подходящ в даден конкретен случай.

Монурал или нолицин? Това е въпросът!  Монуралът печели точки с това, че е активен спрямо мого видове патогенни бактерии, причиняващи цистит и уретрит. Той не формира резистентност и е слабо токсичен. Същевременно 35% от патогените са резистентни към нолицин; продуктът има доста сериозни странични ефекти, например той е токсичен при нарушен режим на прием.

Монурал целенасочено въздейства при инфекции на отделителната система, докато нолицинът има по-широк терен на действие. Монурал вземаме еднократно – нолицин се пие поне пет дни, за да има терапевтичен ефект. Опаковка от 20 таблетки нолицин струва два пъти по-малко от едно саше монурал; такава опаковка е достатъчна за 10-дневно лечение.

При това сравнение е ясно, че при цистит и уретрит трябва да изберем по-ефективния и безопасен монурал.

Амоксицилинът е широкоспектърен пеницилин. Използва се при лечение на инфекции на отделителната система, но също на дихателните пътища, в стомашно-чревния тракт, гинекологични, при полово предавани заболявания, инфекции на кожата и меките тъкани, при бактериален ендокардит. Курсът на лечение е 5-7 дни, при дневна доза до 3000 мг за възрастни – разделени в три приема през 8 часа. Прилага се и при деца, по препоръка на педиатър и в изчислена от лекуващия индивидуална дневна доза. Този антибиотик има доста странични ефекти, да се внимава за алергични реакции – могат да бъдат сериозни.

Амоксиклав: интересното при него е съчетаването на вече разгледания амоксицилин с клавуланова киселина. Тази комбинация позволява да се поддържа активността на амоксицилина – в отделни случай съставката може да бъде блокирана. Амоксиклав също е широкоспектърен антибиотик; освен в посочените за амоксицилин случаи има приложение при проблеми с кости и стави, както и при зъбни инфекции. Пациентите с чернодробни проблеми не могат да се лекуват с този продукт. Приемът на таблетка амоксиклав е два или три пъти дневно, по преценка на  лекуващия. При деца над 6 години дозата зависи от телесната маса; при по-малки деца се прилага същият продукт под формата на суспензия.

Амоксиклав: За и против пеницилиновия антибиотик. 1000, 625, 375, 875 мг, цена

Паста фитолизин (FITOLIZYN paste 100 g), Нитроксолин

Пастата фитолизин не е антибиотичен продукт, но има диуретично и противовъзпалително действие. Съдържа натурални екстракти от лековити растения – магданозен корен, пача трева, гръцки сминдух, корени от селим и пирей, полски хвощ, златна пръчица и лучени люспи.  Всъщност това е помощно средство – компонент за комплексна терапия, който заедно с други лекарствени продукти атакува възпаления на отделителната система; съдейства за излекуване на камъни в уретрите и за профилактика на бъбречнокаменна болест. Фитолизин не се препоръчва при бъбречна и сърдечна недостатъчност – състояния с или без отоци, както и при алергии към базовите растения. Продуктът не се препоръчва при бременност и кърмене, както и за деца и подрастващи под 18 години. Приема се 3-4 пъти дневно – по една чаена лъжичка паста, разтворена в чаша гореща преварена вода. Опаковка от 100 г струва около 23 лв.

Нитроксолин е лекарствен продукт – химиотерапевтик, успешно действащо при инфекции на пикочните пътища с бактериален или гъбичен причинител. Помага при остри и хронични състояния, може да се взема и като профилактично средство. Обичайната доза при лечение е три пъти дневно по една капсула, час преди хранене – с вода. За профилактика са достатъчни 1-2 капсули дневно, най-добре вечер. Активният компонент – нитроксолин, и едно от помощните вещества – соево масло, могат да провокират алергичен ефект, което означава да се спре лечението с продукта.

Нитроксолин не бива да се взема при алергия към съставки на медикамента, както и при чернодробни и бъбречни заболявания в напреднал стадий. Възможно е прилагане при деца и хора в напреднала възраст по индивидуална преценка и в редуцирани дози. По изключение приемайте при бременност, ако лекуващият прецени това за лишено от сериозен риск. Нитроксолин не се препоръчва за кърмачки. Опаковка от 90 капсули нитроксолин може да се купи за 66 лв.

Метронидазол, Ефлоран, Флажил, Тинидазол

Метронидазол е лекарствен продукт с противоинфекциозно действие. Приложим е при много тежки инфекции, причинени от анаеробни бактерии. Тук причисляваме менингит и мозъчен абсцес, перитонит, пневмония с некроза, белодробен абсцес, постоперативни инфекции на дебелото черво и женската репродуктивна система, при инфекции на стави и кости, септичен аборт и газова гангрена. Обичайната форма на приложение е венозно вливане; продуктът реално се счита за мярка, третираща живото застрашаващи състояния. Ако говорим за инфекции на отделителната система, трябва да е налице много сериозен проблем или други антибиотици да не са дали резултат при предприетото лечение.

Ефлоран също е инфузия за венозно вливане; активната съставка на медикамента е метронидазол. Говорим за лекарство с аналогично приложение, с широк спектър на действие. Подходящо при инфекции на звена от отделителната система – ако възпалението не се е повлияло от други медикаменти или ако се налага спешно действие. Прилага се и профилактично – преди хирургични интервенции в корема и малкия таз.

Флажил е още един лекарствен продукт с метронидазолов компонент. Може да се използва под формата на таблетки или вагинални глобули. Атакува инфекции, причинени от анаеробни бактерии, както и амебиаза, ламблиаза и възпаление от трихомонас. Този тип инфекции неизбежно засягат и отделителната система, така че прилагането на метронидазоловите продукти е с двоен ефект за уро-гениталната система.

Тинидазол е друго имидазолово производно с активност спрямо протозои и анаеробни бактерии. Профилът му на действие е сходен с този на флажил и останалите метронидазолови  продукти. Много широк спектър на действие – от възпаление на венците до усложнения в хирургията на дебелото черво, усложнени възпаления на дихателната система, гинекологични и пр. Схемите на приложение са в зависимост от диагнозата; могат да се приемат съответни  дози в продължение на 5-7 до 10 дни, но в някои случаи е достатъчен еднократен прием на 4 таблетки по 500 мг.

Монурал или ципрофлоксацин. Или но-шпа?

Ципрофлоксацин е широкоспектърен хинолонов антибиотик. Доказан е при лечението на тежки бактериални инфекции практически във всички зони на човешкия организъм: интересуващите ни в частност пикочни пътища, но също и на репродуктивните системи при двата пола, на стомашно-чревния тракт, кожата и меките тъкани, кости и стави, при отклонения в кръвните компоненти, менингит и антракс. Ципрофлоксацин се определя като “тежък” антибиотик, който може да провокира сериозни странични ефекти – алергични симптоми и пристъпи, депресивни състояния, разстройства на стомашно-чревния тракт, реакции на централната нервна система – особено при потребители с епилепсия или преживели инсулт, може да бъде засегната чернодробната функция или да се отслаби имунната система. В зависимост от диагнозата лекарството се приема в различни дози – една таблетка на 24 часа до три на всеки 12, в продължение на една до три седмици. Вижда се и от лаиците, че за предпочитане е монурал заради многото странични ефекти на ципрофлоксацин, както и заради продължителния прием – постигащ подобен ефект както при еднократен прием на монурал.

Ципрофлоксацин – успешното решение за цистита

Но-шпа е съвсем друга история; това е спазмолитик, чийто прием действа обезболяващо при проблемни състояния със спазми на гладката мускулатура. Най-често е препоръчвано като помощно средство при овладяването на жлъчни или бъбречни кризи, но също при болезнени състояния поради възпаление на пикочните пътища или при последици от движение на “песъчинки” и фрагменти от камъни в уретрите.

Други

Има различни лекарствени средства, от антибиотици до хранителни добавки на растителна основа, които могат самостоятелно или в комбинация с други ледикаменти да се прилагат при инфекции в отделителната система. Ето някои примери:

Канефрон – хомеопатичен продукт на основата на червен кантарион, розмарин и девисилов корен. Помага при възпаление на пикочните пътища, предотвратява отлагането на песъчинки в бъбреците и уретрите. Подходящ за възрастни и деца над 12 години.

Таваник – хинолонов антибиотик с активна съставка левофлоксацин. Приема се два пъти дневно по две таблетки от 200 мг в продължение на 10 дни. Не се прилага при бременност, кърмене и при деца и подрастващи под 15 години. Още: левокса, левофлоксацин, флексид, вивекс.

Неоренал SR – натурален продукт, съдържащ екстракти от брезови листа, Herniaria glabra и патентован компонент от penta-hydroxy-flavone и tetra-hydroxy-flavone. Този биоактивен продукт има благотворно въздействие върху отделителната система – предпазва и лекува от бъбречни камъни и инфекции. Упражнява многопосочен ефект – действа противовъзпалително, антимикробно, пикочогонно. Екзотичната съставка от Herniaria glabra има спазмолитично действие.

Списъкът може да бъде продължен с продукти от типа на бисептол или цистон, запарки и отвари от билки с пикочогонно действие и др. При избора  на един или друг продукт всъщност трябва да се отчете конкретното състояние на пациента и да се избере най-подходящото за него персонално. Това си е работа на лекуващия! Груба грешка са опитите за самодейно лечение, основно заради загубата на време и последващите от това усложнения. Специалистите казват например, че с някои инфекции можем да се справим и без силни медикаменти – достатъчно е в първите 24 часа от проявата на  болестните симптоми да пием много вода, за да измиваме активно инфектираните трасета.

Отзиви за лекарството, мнения, форум

В мрежата могат да се намерят достатъчно мнения за лечението с монурал. Повечето от тях са положителни, но има и критични. Потребителите оценяват високо ефективността на препарата при еднократен прием и почти пълната липса на странични ефекти. За повечето пациенти лечението с монурал е удобно, а сравнително високата цена е приемлива заради качествата на медикамента.

Критиците на монурал пък го намират за безполезен – твърдят, че не им е помогнал особено, но не уточняват какво точно са лекували и кога са решили да го използват. По принцип в такива случаи обикновено потребителят е предприел самолечение, без да знае от какво точно е причинена инфекцията му.

Ето и няколко антентични реплики, посветени на монурал:

  • Теме от framar.bg: “Аз пих еднократно монурал и мога да кажа,че ефекта ебърз и добър.Тъй като действието на антибиотика е 80часа ,подобрението почувствах след първите 24часа.Надявам се да не се наложи повторно приемане,но е много добро лекарство.Пиите много вода и айрян и спазете указанието за прием на антибиотика.”
  • Габриела от framar.bg: “Искам да попитам нещо, днес прочетох за монурал 3г саше купих си го, но не разбрах цялото саше наведнъж ли се пие ? Имам цистит иска да пробвам дали ще ми помогне?”
  • Framar.bg: “Лекарството се отпуска с рецепта и е необходимо да бъде предписано от лекар. Не провеждайте самолечение.”
  • Ивалина от bg-mamma.com: “И аз днес си купих прахче Монурал и още тази вечер ще го изпия , защото стана 7 дни пия Ципрофлоксацин – но не помогна , а съм с ужасни болки Не издържам вече…”
  • Paraliq от puls.bg: “Отидох при личната, като може би е моя грешка, че и казах направо, че имам цистит. Тя ми предписа Монурал. Преди да го изпия изчаках още около седмица понеже симптомите не бяха чак толкова силни и реших, че може и без хапчета да ми мине. Накрая го изпих, го нямаше абсолютно никакъв ефект.”

Цена, на която може да се вземе и откъде

Монурал, както лесно ще се досетим, можем да си набавим лесно от аптеката. Едно саше с 3 г гранули струва 15-16 лв.  Добре и правилно е този медикамент да ни е препоръчан от лекар, а не от мненията в един или друг форум.

Източници:

  • https://sochi-mebel.ru/medikamenty/monural-lecheniya-cistita
  • http://silaman.ru/monural/
  • https://www.tiensmed.ru/news/monural-ab1.html

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Бронхопневмония - симптоми, лечение, антибиотици

Бронхопневмония – какво е успешното лечение

Симптоми. Двустранна бронхопневмония. От залежаване. Вирусна. Алергична. При деца. Лечение по официалния начин. Антибиотици и …

2 Мнения

  1. Елена Йорданова

    Монурал е съвременен антибиотик в мед3ецината с широк спектър на действие за инфекцията при отделителната система. Това значи от точка излиза лъч, с различен диаметър. Важна е съставката на фосфомицин. При гъбични заболявания неизчистени канали ако не помага се използува – канестен гин – 200 мг глобули / но те не са подходящи за деца / или клотримазол глобули.
    Съдържанието на пакетчето монурал се разтваря в 1/3 чаша вода. Пие се на гладно – два часа преди хранене или два часа след това, тъй като приемът по време на хранене забавя усвояването му от организма.
    Коментара подготви и напечата ……………………………….
    / Елена Ат. Йорданова – 66 г /
    25.04.201§ 7 г
    Асеновград – България
    *************************************************
    Послеслов : Аз на моите синове преди след 2008 година им разтварях във вода клотримазол или канестен гин и им сипвах в млякото, в яденето / манжата / и други храни или го настъргвах на малки стърготини за да нямат гъбички и запушени канали да онанират – правят задължителната ерекция за момчета / момичета /. Стърготините не се топлят а се сипват в яденето преди сервиране като кокосови стърготини !!!! Това беше моя метод на лечение, като майка тъй като не знаех какъв им е интимния живот а от учебниците по анатомия се учи за задължителния интимен живот !!!

  2. До Елена Йорданова

    Ето защо стават убийства! Тая хубавица тровила децата си с химикали!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *